Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 643550 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #510 on: 06.09.17 - klo:01:30 »
Länsi-Savo tekee tällaista "gallupia":

Suositko ostoksissasi luomua? — Vastaa kyselyyn!

Quote
Mitä mieltä itse olet luomusta — täyttyykö ostoskorisi luomutuotteista, suositko ylipäätään suomalaista vai annatko maun tai kukkaron ohjata valintaa? Vastaa kyselyyn ja ota kantaa!
(lihav. HJ)

Kyselyn tulos tulee esiin, jos itse vastaa siihen. Tällä hetkellä kyllä-vastauksia on yhteensä 46% ja en-vastauksia 43%.*)

Mitä me tuosta opimme? Ainakin sen, että osa sen lukijoista, siis savolaisista on vähän epärehellisiä. Sanokaamme kieroja.  ;)

Jos 46% ilmoittaa "suosivansa" luomua ja kuitenkin alueella K-ryhmän kartan mukaan vain alle 1% ruoasta myydään luomuna.

Kartta, jossa myyntiosuus on kunnittain, värisävyillä esitettynä, kertoo että Mikkelin ympäristön (olisiko se Länsi-Savon lukija-alue, koko Savon osalta on kyllä sama tilanne) värisävyt viittaavat luokkiin "0,51%-1%" ja "0,13%-0,5%". Jos tuosta laitamme arviolta "keskeltä poikki", niin luomumyynnin osuus alueella ja maakunnassa voisi olla runsaat puoli prosenttia.

***

Tämän pystyvät Mikkelin luottamus-  ja virkamiehet päättämään:

Quote
Mikkelin kaupunki on siirtynyt tarjoamaan luomumaitoa kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa.

Tämän viikon keskiviikkona kaupunki on mukana myös valtakunnallisessa luomupuuron EM-tempauksessa.

Mutta eivät tuota kaupassa käyttäytymistä.

________________

*) ei, en osaa selittää, miksei tuosta tule yhteensä 100 prosenttia. "En osaa sanoa"-  tai vastaavaa vaihtoehtoahan ei nettikyselyssä ole.
« Last Edit: 06.09.17 - klo:04:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #511 on: 13.09.17 - klo:07:23 »
Mitä Pro Luomu haluaa suomalaisille tällä uutisella kertoa?

Luomu kulkee kohti valtavirtaa Yhdysvalloissa

Tietysti sen vanhan, että tehkää tekin samoin, seuratkaa tätä maailmalla vallitsevaa trendiä.

Vaikka tarina itse eli haastateltu liioittelee tuossa estottomasti. Hän siis ennustaa, että Amerikassa luomumyynti ohittaa tavanomaisen ruoan myynnin noin 10 vuodessa. Se on melkoisen suuruudenhullu ennuste, jos myynti nyt on 5% tasolla.

Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että sielläkin luomu on huomattavasti tavanomaista kalliimpaa. Niinpä se 5% ei tarkoita osuutta myydystä ruoasta, joka sielläkin on siis paljon vähemmän, vaan ruokaan käytetystä rahasta. Ylimääräistä rahaa USA:ssakin on yleensä tuohon vain  "keskiluokalla". so. varakkaammalla väellä (jonka osuus tuskin on mitenkään merkittävässä ja nopeassa nousussa). -  Ja siis viljelyalasta on luomua nyt vain alle prosentin! (Ja senkin osuus oli erään tiedon mukaan siellä vähenemässä.)

Mutta myynnin kasvu on ollut kovaa? Aikanaan amerikkalainen (!) Mark Twain jo pilkkasi ajattelua, josta lyhyestä trendistä tehdään liian kerkeästi johtopäätöksiä ja ennusteita kaukaiseenkin tulevaisuuteen.

Mutta peruskysymys on tietysti se, että vaikka amerikkalaiset (tai ruotsalaiset) tekisivät jotain, täytyykö meidän tehdä samoin? Ei pidä.

(Jos nyt vaikkapa Donald Trumpista tässä viime syksynä tavallaan tuli USA:ssa - ainakin lähes, lähelle -  "valtavirtaa", ei se asia yhtään innosta minua täällä Suomessa ...)

Tästä olisi silti kiva saada lisätietoa:

Quote
Luomutuotteita ostaa ainakin joskus keskimäärin 80 % amerikkalaiskotitalouksista. Alueellisia eroja on jonkin verran: esimerkiksi Washingtonin, Coloradon ja Kalifornian osavaltioissa luomun kysyntä on maan keskiarvoa suurempaa ja sitä ostaa 90 % kotitalouksista. Suurin yksittäinen luomukuluttajaryhmä Yhdysvalloissa ovat alle 35-vuotiaat pariskunnat, joilla on pieniä lapsia.

Nimittäin siitä, mitkä alueet ja ryhmät eivät luomua osta. Vertailua varten.  Kun tämä ostamisen aika jyrkkäkin jakautuminen on Suomessakin havaittavissa (puuttellisista tilastotiedoista huolimatta). Ja Euroopassakin, jossa eri maat eroavat toisistaan huomattavasti luomukulutuksessa (Pro Luomun uutisista löydät mainittuina vain ne maat, joissa luomukulutuksen osuus on keskimääräistä suurempi!).

Lisäksi haluaisi tietää, mitä tuo "ostaa ainakin joskus" tarkkaan ottaen tarkoittaa. Kuten olen todennut, meidänkin perhe "ostaa ainakin joskus" luomua, ihan vahingossa. Niinpä on paljon mahdollista, että tuossa lainauksessa ei kerrottu oikeastaan yhtään mitään. Muuta kuin se, että noin sanominen on sielläkin "poliittisesti korrektia", haastattelutilanteessa?
« Last Edit: 13.09.17 - klo:15:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #512 on: 01.10.17 - klo:08:47 »
Tiedottaja Minna Nurro myönsi tuon virheellisen matematiikan. Asiaa ei kuitenkaan vielä ole korjattu, ko. uutinen yhä puhuu 10% globaalista kasvusta v. 2015.

Nurro kertoi saaneensa tiedot Organic Monitorilta. Niin kertoo tämäkin sivu (Organic Consumers Association)  ...

Global Sales of Organic Food and Products Continue to Rise

... mutta ei puhu 10% kasvusta.

Uusimmassa Pro Luomun raportissa (pdf) luvut esitetään näin:

Quote
1.2. Luomun maailman-
markkinat kasvussa

Luomun kysyntä globaalisti lisääntyy vauhdilla. Vuonna
2015 luomun maailmanmarkkinat kasvoivat 10 prosent-
tia
ja nousivat 81,6 miljardiin US dollariin. Luomua
eniten kuluttavissa maissa kysyntä ylittää reippaasti
kotimaisen luomutuotannon.

Luomun kulutus maailmalla on hyvin keskittynyttä.
Vuonna 2015 Pohjois-Amerikan luomumyynti kattoi
jo yli puolet maailmanmarkkinoista ja oli yhteensä
43,3 miljardia dollaria (ruoka ja non-food yhteensä).
Eurooppalaiset ostivat luomua yhteensä 31,1 miljardin
dollarin arvosta (29,8 mrd €). Muista maanosista luo-
mua kulutetaan eniten Aasiassa, jonka suurin markki-
na-alue luomussakin on Kiina.
(lihav. HJ)

Toistaen tuon ihmettelymme edellä:

Globaali luomumyynti nousi yli 10 % v. 2014

... kun voimme poimia tällaisia tietoja:

Quote
Luomuelintarvikkeiden maailmanmarkkinat nousivat 80 miljardiin US dollariin vuonna 2014. Globaali luomumyynti lisääntyi yli kymmenen prosenttia edellisvuodesta.

Tuo 1,6 miljardin kasvu tuosta kun ei ole 10 prosenttia, mitä nyt tänä vuonna kerrotaan, vaan n. 2%.

Kysyin asiaa Pro Luomusta, ja he vetosivat mm. valuuttojen  kurssimuutoksiin, mutta lupasivat selvittää asiaa. Selvitystä en ole saanut. Mutta tuosta ei kyllä saa 10 prosenttia, vaikka miten lukuja pyörittäisi. Varsinkin kun dollarin suhde dollariin on aina ollut ja on aina olevakin 1:1:een.  ;)

Kun tuossakin tulee esille Yhdysvaltain leijonanosa maailman luomukulutuksessa, täytynee kohta ottaa kantaa asiaan, josta olemme tavallaan halunneet pitää näppimme erossa: onko se luomu ihan oikeasti luomua? On nimitäin vahvoja huhuja, että sinne tuodaan luomuna isoja määriä tavaraa, joka on sitä vain paperilla. Kyse on määristä, jotka vaikuttavat jo näihin tilastoihinkin. Mutta ei nyt tässä, etsin sopivamman paikan.

USA ja Eurooppa vastaavat siis luomumyynnistä  74,4 miljardin edestä. Koko muulle maailmalle jäi v. 2015 vain 7,2 miljardia. Ei siis paljon valehtele, jos sanoo, että tämän varsinaisen luomukulutusalueen (USA+EU) ulkopuolella rahaa asiaan käytetään henkeä kohti keskimäärin noin dollari tai euro vuodessa. Missä määrin on ylipäänsä järkevää esittää lukuja "luomun kysynnästä globaalisti"?
« Last Edit: 02.10.17 - klo:03:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #513 on: 06.10.17 - klo:03:55 »
Pro Luomu väittää, että ...

Luomun myynti lisääntyy – yli miljoona suomalaista ostaa viikoittain

Quote
5.10.2017
Luomun myynti Suomessa on edelleen erittäin kovassa kasvussa. Tuore kuluttajakysely kertoo, että yli miljoona suomalaista ostaa luomutuotteita viikoittain.

... mutta kyllä tuo "erittäin kova kasvu" on pitkälle heidän optimistista tulkintaansa. Julkaistu luomubarometri on virhemarginaalin sisällä käytännössä samanlainen kuin viime vuonnakin. Muistettava myös on, että vastausvaihtoehto oli "noin kerran viikossa".

Tuo tuloksen muuttumattomuus asettaa kyllä hyvin epäilyttävään valoon myös MMM:n tässä välillä teettämän kuluttajatutkimuksen ja siitä tehdyt johtopäätökset. Siitä tarkemmin myöhemmin.

Nämäkään tiedot eivät ole niin vakuuttavia kuin ensi silmäykselllä ehkä näyttää ...

Quote
Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 287 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2016–30.6.2017. Myynti lisääntyi 15 % verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Samalla aikavälillä päivittäistavaroiden kokonaismyynti lisääntyi vain prosentin. Luomun markkinaosuus Suomessa on noussut 2,1 %:iin.

... kun arvioimme sitä absuluuttisilla luvuilla. Vaikka päivittäistavaroiden kokonaismyynti lisääntyi vain prosentin, lisäys oli silti moninkertainen luomumyynnin lisäykseen nähden, euroina  mitattuna. Tuo lisäys on noin 136 miljoonaa euroa eli lähes puolet koko luomumyynnin arvosta.

Eikä 2% osuuden kasvaminen 2,1% osuudeksi mitenkään muuta kuvaa hyvin marginaalisesta ilmiöstä. Mitään viitettä ei myöskään ole luomuhintojen laskemisesta. Niinpä edelleen uskaltaa hyvin arvioida, että ostetun ruoan määrässä luomun osuus on yhä noin tai alle yhden prosentin. Sekin kaupan "asiantuntijoiden arvio", jota Pro Luomu nyt käyttää, että luomumyynti v. 2020 (so. 3 vuoden päästä) olisi yli 410 miljoonaa euroa, näyttää edelleen utopistiselta (vaikkei sekään ole oikeastaan kovin paljon, olisiko noin 3% osuus. Ja tavaramääränä siitä noin puolet.)

Tuskinpa tämäkään tuttu toive Ruotsin ja Tanskan luomumyynnin tason saavuttamisesta on kovinkaan lähellä:

Quote
Nämä myyntiluvut vievät Suomen mukaan luomun pohjoismaiseen kasvuvauhtiin, toteaa toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta.

(Edelleen huomauttaen, että Pohjoismaihin kuuluvat myös Suomi, Norja ja Islanti!)

Kun nämä kuulostavat kovasti tuontituotteilta ...

Quote
Suhteellisesti eniten lisääntyi luomumehujen, – kahvin, -lastenruokien, -juustojen sekä luomuhedelmien ja -vihannesten myynti.

... niin olisi ollut kiva, jos saman tien olisi "virallisesti" päivitetty tieto tuonnin osuudesta luomumyynnissä.

Sitä, onko luomun kulutus todella aluellisesti tai sosiaalisesti tasoittunut, tutkimme vielä erikseen toisen otsikon alla. Siellä ruodimme tarkemmin tämänkin väitteen:

Quote
Sitoutuneimpia luomukuluttajia on 28 % väestöstä: he ostavat luomua vähintään viikoittain.  Tästä ryhmästä valtaosa on lisännyt luomun käyttöään kahden viime vuoden aikana, ja aikoo lisätä sitä myös tulevaisuudessa.

Mutta sen voi jo alustavasti sanoa, että löysilläpä kriteereillä pääsee tuohon "sitoutunempien" joukkoon.

****

Pro Luomu laittoi kiitettävän nopeasti tämän aineiston nettiin esille ...

http://proluomu.fi/aineistot/luomuelintarvikepaivan-2017-esitykset/

... myös kriittisesti tutkittavaksi!

Vielä siellä ei ole yhteenvetoa kiinnostavasta paneelikeskustelusta, johon osallistui pari "toisinajattelijaakin" (Lauri Reuter, Jukka Ruukki), mutta se on ymmärrettävää. Mahdollisen äänitallenteen purku vie toki hetken aikaa.
« Last Edit: 06.10.17 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #514 on: 10.10.17 - klo:05:28 »
Tässäkin haastattelussa Ruotsi ja Tanska = Pohjoismaat. Kun on kyse haastattelusta, niin kaipa Maaseudun Tulevaisuus voi otsikoida näin:

Luomuruoka jyrää Pohjoismaissa – Suomi ottaa nopeasti kiinni naapureiden ruokalistaa

Sillä sanoihan haastateltu näin:

Quote
"Ruotsissa ja Tanskassa syödään enemmän luomuruokaa, mutta suomalaiskuluttajat ottavat nopeasti kiinni muita Pohjoismaita", kertoo Nestlén Pohjoismaiden johtaja Michiel Kernkamp Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Mutta voiko sittenkään? Vaikka haastateltu noin sanookin, niin tuohan ei ole totta. Suomalaiskulutttajat kun eivät lainkaan "ota kiinni" asiassa Ruotsia ja Tanskaa, saati sitten nopeasti. Katso edellä 30.05.17. Ja erityisesti siellä linkattu Pro Luomun kuva. Eikä siinä esitettyä tilannetta mitenkään muuta viimeksi ilmoitettu luomumyynnin 0,1 prosenttiyksikön kasvu Suomessa.

Tämä antaa oikeuden noin kertomiseen vai antaako (lihav. HJ):

Quote
Globaali elintarvikejätti Nestlé laajoine tuotevalikoimineen ja tutkimusresursseineen tietää, mihin suuntaan elintarvikkeiden kulutus on siirtymässä: terveellisemmät ja luonnonmukaisemmat ravintotottumukset avaavat tietä ja tekevät tilaa kaupan hyllyillä uusille elintarvikkeille.

Vaikkei firma sitten tutkimusresurssejaan siihen käyttänytkään, että olisivat tarkistaneet faktat, siis miten on asioiden laita.

Onko olemassa yleinen oikeus esittää "kemikaalivapaista" elintarvikkeista totuusvapaita väitteitä? Ja varsinkin niiden kysynnästä? Luomuasiantuntijan toiveikas visio aina voittaa tylsät faktat ja vaatimattomat myyntiluvut?

PS. Ja piilomainontaahan tuo on. Nestlé on nyt päättänyt vallata näitäkin markkinoita, ja näin MT antaa sille tukea. (Erityisesti lienee kyse firman uusien luomulastenruokien lanseerauksesta?)
« Last Edit: 10.10.17 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #515 on: 21.10.17 - klo:14:06 »
Vaihteeksi tällainenkin otsikko (Iisalmen Sanomat):

Luomu kiinnostaa maidontuottajia – Jarruna kysynnän hidas kasvu

Loput sitten maksumuurin takana. Harmi.
« Last Edit: 21.10.17 - klo:14:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #516 on: 26.10.17 - klo:07:30 »
Oikeastaan lupasimme, ettemme enää tänä vuonna seuraa tätä luomukinkkukampanjointia, mutta täytyy nyt kuitenkin bongata tämän sesongin ensimmäinen ilmentymä (10.10.17) tästä jo niin tutusta lauseesta, täältä:

Quote
Kotitilan kautta voit tilata joulupöydän ykkösrooliin Leppälän luomukinkun. Huippuherkulliset kinkut myydään loppuun jo paljon ennen joulua, joten kannattaa toimia nopeasti ja tilata oma kinkku hyvissä ajoin.

Tänä vuonna tuo jopa saattaa pitää aikaisempia vuosia paremmin paikkansa, jos Pro Luomun luomulihan arvoketjutyöryhmän kokouspöytäkirjasta 7.6.2017 saamme tiedon:

Quote
• Lihanjalostajilla on pulaa sekä luomunaudasta että -siasta.
Kotimaisia luomujoulukinkkuja tulossa aiempaa vähemmän.

Se, miksei luomukinkkuja sitten kuitenkaan tuoteta tuoteta tuota kerrottua "valtavaa" kysyntää vastaavasti, on monimutkaisempi kysymys. Johon liittyy paitsi se, että meneekö niitä todella niin loputtomasti (jota edellisinä vuosina seurasimme), myös se, että saadaanko muuta sianlihaa luomuna kaupaksi. Josta on luomutuottajien itsensä kertomus tai todistus: ei saada.
« Last Edit: 27.10.17 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #517 on: 27.10.17 - klo:02:45 »
Yllättävä (ainakin minulle, ks. alempaa) linjaus:

Topagrar: Ranska lopettaisi valtion luomutuet

Quote
Ranskan hallitus haluaa lopettaa valtion tuen luomuviljelylle ensi vuodesta alkaen, kertoo maatalouden uutissivusto topgrar.com.

Sen sijaan Ranska suuntaisi tukia nykyistä enemmän maankäytön muutoksiin.

Perusteena luomutukien lopettamiselle on, että luomutuotteiden kysyntä on kasvanut. Luomun edistäminen on jatkossa markkinoista kiinni, maatalousministeri Stéphane Travert sanoi.

Minkälainen kysynnän taso tuon mahdollistaa:

Quote
Luomutuotteiden myynti kasvoi Ranskassa viime vuonna seitsemän prosenttia edellisvuodesta noin 7 miljardiin euroon.

Kun tuon summan jakaa väkiluvulla, se on noin 100-110 euroa, siitä riippuen lasketaanko merentakaiset alueet mukaan. Mikä sitten on luomun osuus maan maataloudesta?

Quote
Peltoalasta luomutiloilla on 7,3 prosenttia, maatalouden työllisistä 10,8 prosenttia.

Tuosta tasosta se voi kasvaa, mutta se on nyt sitten markkinoista kiinni. Suomessa osuus luomualallta on korkeampi, yli 10%. Ja se ei ole markkinoista kiinni. Suomessa luomua ostetaan n. 50 eurolla henkeä kohti.

Lisätietoja saatavana saksaksi täältä:

https://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Frankreich-streicht-ab-2018-Unterstuetzung-fuer-Bio-Landwirtschaft-8790163.html

Siitä selviää, että EU ei luomun tukemisesta annakaan selviä direktiivejä. Jäsenmaat saavatkin päättää asiasta aika itsenäisesti. Ja että kaksi maata, Iso-Britannia ja Alankomaat, olisivat jo tehneet samanlaisen ratkaisun kuin mitä Ranska nyt aikoo.

Ja myös, että luomumarkkinat (tuosta syystä?) ovat juuri noissa maissa romahtaneet:

Quote
Florent Guhl, Chef der französischen Bio-Agentur weist darauf hin, dass innerhalb der EU in den vergangenen Jahren in nur zwei Ländern der Bio-Markt geschrumpft sei: In den Niederlanden und in Großbritannien. Auf der Insel sei die ökologisch bewirtschaftete Fläche zwischen 2010 und 2015 um ungefähr 29 Prozent – oder fast eine halbe Million Hektar pro Jahr – zurückgegangen.

Luomualakin olisi siis Britanniassa vähentynyt huippuvuodesta peräti 29 prosenttia. Tällaista tietoa ei Pro Luomu meille ole kertonut, vaikka tuo ranskalainen luomuagentuuri siis kertoo.  ;D


PS. klo 16:

Tuo mihin Ranska nyt tukeaan aikoo suunnata, ei minullle oikein selvinnyt, jos se aikoo suunnata sen "maankäytön muutoksiin".

Saksankielisessä artikkelissa puhuttiin asiasta nimeltä Landnutzung, joka on siis saksalaisen Wikipedian mukaan noin monimutkainen asia.


PS. 30.10.17: Tietysti olisi se yksinkertaisin tapa tulkita, että Ranskan hallitus olisi tullut meidän linjallemme: tuottava maa, turvattu luonto. Mutta emmepå taida sentään uskaltaa tuohon tulkintaan turvautua!
« Last Edit: 30.10.17 - klo:06:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #518 on: 31.10.17 - klo:07:25 »
Tästä uutisesta:

Quote
Ruoan alkuperä kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän, Pro Luomu –yhdistys kertoi heinäkuussa. Yhdistyksen mukaan viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 4,36 miljoonaa kiloa luomulihaa, mutta sitä ei toistaiseksi riitä tarpeeksi ravintola-alalle, julkisiin ruokapalveluihin eikä vientiin.

Kiinnostus näkyy luvuissa. Vaikka luomulihan osuus vähittäiskaupassa vuonna 2016 oli vain prosentin luokkaa, Pro Luomun haastatteleman, S-ryhmän valikoimapäällikkö Sari Miettusen mukaan luomulihan myynti lisääntyi alkuvuoden aikana 30 prosenttia.

Sen osuus on siten S-ryhmän puolella "huikeat" 1,3 prosenttia. Tuota varmaan on jo kutsuttava nimellä "valtavirtaa"?
« Last Edit: 03.11.17 - klo:20:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #519 on: 03.11.17 - klo:20:43 »
Tässäkin MT:n uutisessa kotimaisen lihan kysynnästä luomuliha mainitaan kahteen kertaan:

Quote
Myös luomulihalla olisi enemmän kysyntää.

Quote
Luomuliha tuppaa olemaan kiven alla.

Tässä odottelee jo innolla, mikä on vuoden 2017 "virallinen" prosenttiluku, sitten kun se tulee, julkaistaan.

Radiosta tuli aamulla haastattelu jostakin kyselystä, jossa kysyttiin, mikä on tärkeää ihmisten ruokavalinnoissa. Meni ohi tarkemmat tiedot, mikä tuo kysely oli (enkä niinmuodoin löytänyt sitä netistäkään). Mutta päähän jäi siitä lause, että ylivoimaisesti tärkein kriteeri oli kotimaisuus. Josta loogisesti voi johtaa, että luomuisuus ei ollut kovin korkealla.
« Last Edit: 03.11.17 - klo:21:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #520 on: 04.11.17 - klo:08:01 »
Toiveikkaina tämä taas aloitetaan, ja hyvin myös asialle julkisuuttakin saaden:

Punnitse ja säästä on historiaa – konkurssin jälkeen pystyssä uusi luomuruokaketju

Sillä pitäisihän tämän nyt onnistua, jos se oletettavasti kerran vastaa juuri tämän päivän kysyntään:

Quote
Punnitse ja säästä -ketju uudistaa myymäläkonseptiaan. Uuteen konseptiin on ympätty kaikki tämän päivät kuumimmat trendit: lisäaineettomuus, luomu ja materiaalien säästö. Samalla vaihtuu myymälöiden nimi. Ensimmäinen myymälä uuden It's Pure -konseptin avataan Tampereen keskustassa tänään 18. toukokuuta.

Ketju satsaa nyt lisäaineettomiin tuotteisiin ja lisää luomutuotteiden määrää myymälöissään.

Tuon konkurssin täytyi olla vain ikävä sattuma?

Näin he edelleen uskovat:

Useita It’s Pure -myymälöitä avautumassa pääkaupunkiseudulle
Luomuketju saapuu Helsinkiin


Ei tietysti osaa sanoa, kuinka tuossa käy. Mutta luomukauppoja on jo Helsingissä. Ja on ollut aiemmin vielä enemmän. Lopettaneillakin oli kaikilla oma "myymäläkonseptinsa".


PS. 29.11.17: Hyvin pieni havaintojen otos, mutta olen nyt kymmenkunta kertaa mennyt Easton-kauppakeskuksessa olevan It¨s Pure-myymälän ohi: asiakkaita 0-1 kappaletta, useimmiten 0.
« Last Edit: 29.11.17 - klo:10:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #521 on: 12.11.17 - klo:13:42 »
Valittu Luomuliiton puheenjohtaja hyvin odotettavastti sanoo näin:

Luomuliiton puheenjohtajaksi Pauli Talvitie

Quote
– Olen iloinen luomumyynnin kehityksestä vähittäiskaupoissa. Se kertoo, että kuluttajien luottamus on jo saavutettu. Siitä seuraa, että teollisuus ja kauppa pyrkivät tyydyttämään tuon kysynnän. Nyt on vaarana, että pullonkaulaksi muodostuu raaka-aineen saatavuus. Siinä on ehkä suurin yksittäinen haaste puheenjohtajakaudelleni, kertoo Talvitie.

Mutta tuohon on kyllä esitettävä kolme kysymystä:

- onko 2,1% myyntiosuus (volyymissa vielä pienempi) mitenkään osoitus kuluttajien luottamuksesta? Kun kaikkiin kuluttajiin tuossa tietysti halutaan viitata.
- kauppa varmaan vastaa tuohonkin kysynnän nousuun, mutta tarvinneeko teollisuuden juuri vastata, kun tiedämme tuonnin suuren osuuden luomussa? Ja kun kasvua siinä osuudessa oli vain 0,1 prosenttiyksikön verran?
- miten voi raaka-aineiden saatavuus tulla ongelmaksi kun tiedämme luomun suuren osuuden (noin 10%) viljelyalasta? Tuotetaako luomussa systemaattisesti ihan väärää tavaraa? Vai onko vastaus se, mitä luomuväki ei halua myöntää: sitä tulee tavanomaiseen verrattuna toivottoman vähän?

Siinäpä oikein ilkeälle toimittajalle vähän vinkkejä mahdolliselle haastattelukeikalle.

PS. Lisävinkkinä tälle tällaiselle toimittajalle: pyydäpä Talvitietä mainitsemaan tapausesimerkki, jossa jokin luomutuote olisi kovan kysynnän vuoksi loppunut kaupasta ihan kesken. Luomukinkku ei sitten tällaisena esimerkkinä kelpaa (ks. edellä, edellisvuosina, tässä ennen joulua).
« Last Edit: 12.11.17 - klo:15:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #522 on: 01.12.17 - klo:08:17 »
Lihatiedotuksen perinteinen uutinen ilmestyi:

Kink­ku on kunk­ku: kol­me nel­jäs­tä suo­ma­lai­ses­ta ai­koo syö­dä jou­lu­na kink­kua

Mikä siinä on merkille pantavaa, että (myös perinteinen) "jos se olisi mahdollista" -lause on tänä vuonna jätetty pois.

***

Ei, muuten pyrimme siihen, että tänä vuonna emme seuraa luomukinkkuhypeä. Mutta tuo oli jollakin tavalla kiva huomio tehdä.

« Last Edit: 01.12.17 - klo:08:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #523 on: 02.12.17 - klo:17:11 »
Ei, kyllä nyt olen niin hämmästynyt, että kyllä siitä luomukinkusta ihan täytyy tänäkin vuonna jatkaa. Pro Luomu on kääntänyt täysin (!) päälaelleen entisen myyntisloganin asiassa:

Luomukinkku löytyy joulupöytään helposti

Quote
Luomukinkku löytyy tänä jouluna helposti juhlapöytään, sillä niitä on kaikkien isoimpien ruokakaupan ketjujen valikoimissa. Kauppa odottaa luomukinkuille hyvää menekkiä viime vuoden tapaan.

Pro Luomu arvioi, että suomalaisia luomujoulukinkkuja tulee markkinoille yhteensä noin 127 000 kiloa. Se on kymmenisen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Vanha kaikkia luomukinkkuja koskenut myyntiväite on nyt muokattu tällaiseksi ...

Quote
Luomutiloilta ostettavat joulukinkut on yleensä varattava hyvissä ajoin ennen joulua.

... ettei sitä tarvinnut myöntää kokonaan roskapuheeksi. Tiedetäänkö, että meidän "iskuryhmämme" ei lähde kiertämään noita luomutiloja?. ;D

Mutta kuten tuo uutinen itse kertoo:

Quote
Suomalaiset syövät joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua, joten luomun osuus joulukinkuista on alle kaksi prosenttia.

Hiukan tarkemmin, jos tuota 7 miljoonaa käytetään, 1,8% jos tuo kaikki käy kaupaksi. Viime vuonna noin 1,65%.

Tämä on Pro Luomulla ennallaan:

Quote
Hyvinvointi maksaa hieman enemmän

Luomukinkut ovat kalliimpia kuin tavanomaisesti tuotetut kinkut, koska luomusikojen kasvattaminen maksaa tavanomaista tuotantoa enemmän. Pääsyy siihen ovat luomuehtojen vaatimukset, joilla varmistetaan sikojen hyvinvointia.

Siinä suhteessa ovat meidänkin kysymyksemme ennallaan:

- onko moninkertainen hinta "hieman enemmän"?
- onko se todella "sikojen hyvinvointi" joka tuossa maksaa?
« Last Edit: 02.12.17 - klo:18:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #524 on: 03.12.17 - klo:08:11 »
Sayn lain mukaan tarjonta luo aina oman kysyntänsä.

Joten kyllä nyt luomukinkkujen myynti varmaan lisääntyy, kun niitä on jokapaikassa tarjolla. Nähtäväksi jää kuinka paljon.


Tästä oli puhetta jo v. 2014. Silloin myyntiin tullut määrä oli 120 000 kiloa. Silloin kyllä kysyntä nousi, vaikka kaikki siitä ei ilmeisesti mennyt kaupaksi.

Viime vuonna myyntiin siis tuli noin 115 000 kiloa. Kaupaksi menosta ei ole tietoa. Mutta jossain tuollaisissa määrissä on siis nykyisin se kauppiaiden realismi: tuon verran saatetaan ehkä saada myydyksi. Niinpä kauppiaiden järjestö Pro Luomu on nyt lopettanut puheet luomukinkkujen loputtomasta (ja valtavasta) kysynnästä. Kuten on tehnyt myös Lihatiedotus. Lidl ei ole vielä korjannut viime vuoden arvioitaan, että 13% asiakkaista ostaisi luomukinkun.

Mutta näin Pro Luomu kuitenkin asian, tuon myynnin tason tulkitsee:

Quote
Kauppa odottaa luomukinkuille hyvää menekkiä viime vuoden tapaan.

K-ryhmä ei ehkä ollut kyllin tarkkailussamme, jotta voisimme sanoa, pitikö tämä paikkansa:

Quote
Myös K-ryhmän kaupoissa odotetaan hyvää menekkiä luomukinkuille, sillä niiden kysyntä on kasvanut vuosittain ja viime vuonna luomukinkut myytiin loppuun.

Tai sitäkään missä määrin niitä siellä myytiin alemnusmyynnissä joulun jälkeen.

PS. 5.12.17: Mutta tästä voimme kyllä sanoa, että valikoimapäällikkö Sari Miettunen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta ei pysy totuudessa:

Quote
– Luomua myydään määrällisesti eniten pääkaupunkiseudulla, mutta kysyntää löytyy tasaisesti ympäri Suomen. Oletamme, että kaikki luomukinkut menevät kaupan tänäkin jouluna, hän toteaa.
(lihav. HJ)

Sillä viime vuonna eivät menneet, eivätkä sitä edellisinä. Tai, jos tuon ystävällisesti tulkitsee, niin kaikkina jouluina he ovat siis olettaneet, että kaikki myydään? Se voi tietysti olla niin. ;D
« Last Edit: 05.12.17 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »