Poll

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 224119 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #330 on: 19.08.19 - klo:04:03 »
Niinpä tämä viimevuotinen arviomme taitaa yhä päteä:

Jos määräraha säilyy samana, eli hieman alle 50 miljoonana, myös ensi vuodelle, mitään hyppäystä asiassa ei siten odoteta.

Vai hyväksytäänkö hiljaa se, ettei kaikki mennytkään niinkuin Strömsöössä? Ja haluttiinko edes niin menevän? Hyppäystähän tuo v. 2013 tavoite edellyttäisi, ja vielä suurempaa, jos kaikki jätetään viimeisen vuoden 2020 varaan.

Siitä vuoden 2020 budjetista voi tietysti olla päättämässä hyvin toisenlainen hallitus ja eduskunta. Mutta me olemme täällä jo ilmoittaneet pessimismimme asiassa. Tuskin mitään radikaalia uutta linjanvetoa on odotettavissa: tällaisella löysällä luomulinjalla sekin luultavasti jatkaa.

Vaikka tuo summa nousi vähän 50 miljoonan ylikin. Aiempi tavoite ja/tai sen aikataulu on siis hiljaa hylätty. Eli se, jonka mukaan luomupinta-alan osuuden piti olla 20% jo ensi vuonna.

Eli tavoite on mitä ilmeisimmin vaihdettu tähän Kantar Oy:n arvioon ja ennusteeseen. Sitähän me tuolla jo uumoilimmekin. 16% osuus v. 2022 on ehkä mahdollista saavuttaa. Mutta ei sekään ole järkevä tavoite. Ja vaatisi kunnon keskustelun eduskunnassa, miksi sitä ylipäänsä tavoitellaan, sitäkään.

Tuosta budjetista tulee kyllä esiin yksi tekijä tai mahdollinen syy, miksi tuota tehdään: kaikissa luvuissa kerrotaan myös EU:n rahoitusosuus. Näyttääkö se monen päättäjän silmissä yhä siltä, että Suomen täytyy tuolla tavalla, luomua suosimalla, hakea sieltä rahansa pois?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #331 on: 19.08.19 - klo:07:01 »
Tässä  tiedotteessa kyllä mainitaan yhä tämä:

Quote
Keskeisiä välineitä ovat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 sekä työ, joka tehdään maaseutupolitiikan neuvostossa ja saaristoasiain neuvottelukunnassa.

Onko siellä mitään olennaista lisää tuohon edelliseen:

https://mmm.fi/maaseutu/manner-suomen-maaseudun-kehittamisohjelma-2014-2020

Löytyy kokonaisena ja pdf:nä vaikka tästä:

https://www.maaseutu.fi/globalassets/maaseutuohjelma/hyvaksytty-ohjelma_16.2.2017.pdf

Vain 893 sivua!

Tällaisia löytyi:

Quote
Luonnonmukaiseen tuotantoon sitoutuneiden tilojen  määrän arvioidaan  kasvavan  tasaisesti ohjelmakauden aikana.

Quote
Tuettavien toimien avulla luodaan edellytyksiä maatalouden alkutuotannon luonnonmukaisesti taitavanomaisesti tuotettujen tuotteiden jalostuksen ja kaupan pitämisen kehittymiselle ja kasvulle sekä resurssitehokkuuden parantumiselle (esimerkiksi raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, vesihuolto ja energian- ja vedenkäytön tehostaminen tai säästötoimet). Tuen kohdentamisessa pääpaino on kasvavissa ja kehittyvissä yrityksissä, jalostusyritysten ja alkutuottajien välisessä yhteistyössä sekä innovatiivisten ja kilpailukykyisten tuotteiden kehittämisessä

Quote
Eläimille mahdollistetaan lajinmukainen käyttäytyminen ja niille tarjotaan myös mahdollisimman hyvät olosuhteet vuorovaikutukseen saman lajin yksilöiden kanssa. Toimenpiteessä tuetaan sekä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä että luonnonmukaista tuotantoa, jotta luonnonmukaisen tuotanto lisääntyisiluomutuotteiden kysyntää vastaavasti.

Tavoitteena on, että luonnonmukaisen tuotannon ala olisi 20 % maatalousmaan alasta vuonna 2020. Luomutuotannon kasvu lisää myös luomutuotteiden valikoimaa, vastaa kasvavaan kysyntään vähittäiskaupassa ja ammattikeittiöissä ja turvaa luomuelintarvikkeiden raaka-aineen saantia.

Eli siellä oli vielä tuo 20% tavoite.

Quote
8.2.7.3.1.5. Tukikelpoiset kustannukset

Kustannustasot on laskettu vakiintuneen luomutuotannon tilanteessa. Luonnonmukaisessa viljelyssä kustannuksia aiheutuu luonnonmukaisen tuotannon tarkkailusta, siementen korkeammasta hinnasta ja tarkemmasta kirjanpidosta (sato- ja varastokirjanpito). Luonnonmukaisen tuotannon ja tavanomaisen tuotannon kustannuseroina on otettu huomioon tavanomaisen tuotannon suuremmat lannoite- ja kasvinsuojeluainekustannukset sekä pakollinen koulutus uusille luomuviljelijöille. Laskennassa on otettu huomioon luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden korkeampi hinta ja  alhaisempi satotaso. Transaktiokustannuksia syntyy mm. kokonaan uudenlaisen tuotantotavan omaksumisesta, viljelykiertoihin perehtymisestä sekä neuvojen etsimisestä.

Luonnonmukaisessa puutarhatuotannossa tuotto- ja kustannuseroja aiheutuu samoista toimenpiteistä kuin muussakin kasvinviljelyssä. Puutarhaviljelyn tuotto- ja kustannustaso on huomattavasti korkeampi kuin normaalissa peltoviljelyssä. Koska markkinoilta saatava hinta ei keskimäärin riitä kattamaan kohonneita kustannuksia luomutuotannossa, on luomupuutarhaviljelylle perusteltua maksaa luomukorvausta.

Quote
8.2.7.3.1.8. (Sovellettavat) summat ja tukiprosentit

Tavoiteala 355 000 ha.

Luonnonmukaisen tuotannon korvausta maksetaan 160 €/ha/v, avomaan vihannestuotannossa 600 €/ha/v


Quote
8.2.7.3.2.8. (Sovellettavat) summat ja tukiprosentit

Tavoite-eläinmäärä luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa on 70 000 ey.

Toimesta maksettava luonnonmukaisen kotieläintuotannon tuki on 134 €/ha/v. Koska toimi pitää sisällään myös luonnonmukaisen tuotannon ehdot, tilalle maksetaan myös luonnonmukaisen tuotannon toimen tuki 160 €/ha/v. Avomaavihannesten viljelyalalle maksetaan 600 €/ha.

Luomu mainittiiin monta kertaa muutenkin, mutta lopun edestä teksti oli luomuehtojen täyttämistä koskevaa juridiikkaa. Tuossa kuitenkin vain ne kohdat, jotka liittyivät tavoitteeseen lisätä luomun osuutta.

Jos koko luomuala on nyt Ruokaviraston mukaan 316 607 ha, on se jo varsin lähellä tuossa asetettua tavoitetta. Joka 355 000 ha ei ole 20% vaan lähempänä 16 prosenttia (?).*)

_______

*) aika tarkkaan 15% (21.8.19)
« Last Edit: 21.08.19 - klo:04:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #332 on: 20.08.19 - klo:14:05 »
Lisää luomua!

Quote
Kataisen hallitusohjelmassa Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettiin lähi- ja luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun.
(lihav. HJ)

Siellä se yhä on, mutta luomu ei MMM:n sivustollakaan ole niin paljon esillä kuin ennen? Vai tuntuuko minusta vain?

Vaan ei tuota kaikkea tiedä. Oikeastaan ennen kuin budjetti tulee eduskunnan käsittelyyn. Puhutaanko luomusta ja mitä?

PS. 21.08.19: Voi olla, ettei mitään puhuta. Luomu ei ole mm. hallituksen ja opposition välillä mikään vedenjakaja. Kuten ei yleisemminkään puolueiden välillä. Ja Suomesta yhä puuttuu kauan sitten peräänkuuluttamamme poliitikko.
« Last Edit: 21.08.19 - klo:04:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #333 on: 23.08.19 - klo:04:05 »
Luomuliitto oli saanut haastateltavakseen maa- ja metsätalousmisterin. Näin Jari Leppä itse asiasta kuultuna:

Ministeriö näyttää vihreää valoa uusille luomusitoumuksille

Lainataan kommentoiden.

Quote
Tuore hallitusohjelma noteeraa luomun selvin sanoin. Ohjelmassa todetaan, että kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä lisätään.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, että luomun rahoitus on pystyttävä turvaamaan myös jatkossa, jotta hallitusohjelman tavoitteisiin päästään.

– Kyllä, rahat uusiin luomusitoumuksiin etsitään myös vuoden 2020 jälkeen, hän vahvistaa.

No, selvin ja ja selvin. Juuri noinhan se oli hallitusohjelmaan kirjattu. Mutta kuten linkissä jo totesimme, mitään selventävää hahmotelmaa siitä, miten nuo osin hallituksen ulottumattomissa oleva tavoitteet toteutettaisiin, ei siinä ollut (no, hallitusohjelman tietysti täytyykin olla pelkistetty).

Se, että uusia luomusopimuksia taas solmitaan, oli oikeastaan jo sovittu ja siis odotettavissa.

Entiseen tapaan luvataan jatkaa:

Quote
Ministeri Lepän mukaan uuden hallitusohjelman luomutavoitteisiin pyritään samalla keinovalikoimalla kuin aiemminkin. Uutta on lähinnä se, että Luomuinstituutin rahoituksen vahvistaminen ja vakiinnuttaminen on erikseen kirjattu ohjelmaan.

– Kaikki ne välineet, jotka ovat olleet käytössä tähän asti, halutaan pitää myös jatkossa, hän vakuuttaa.

Luomuinstituutista täytynee jatkaa toisaalla, jo aloitetussa keskusteluosiossa. Samoin koulumaidosta ym. ruokapalveluista, jotka seuraavaksi mainittiin.

Tämän hän haluaa tuoda esille ...

Quote
Leppä korostaa, että hallitusohjelman tavoitteena on nimenomaan kotimaisten elintarvikkeiden aseman vahvistaminen, myös ammattikeittiöissä.

– En pidä ajatuksesta, että julkisissa hankinnoissa kannustettaisiin tuontiluomun käyttöön, hän huomauttaa

... mutta mitähän tuossa on tehtävissä? Varsinkaan, kun edelleen jatkamme EU:n jäseninä. Ja vaikka kouluruokailuun saamme (hiukan) EU-rahaa.

Tässä meidän eräs toiveemme luvataan toteuttaa:

Quote
Hallitusohjelmassa mainitaan myös uusi kansallinen luomustrategia. Ministerin mukaan sen työstäminen on jo aloitettu, ja valmista on tarkoitus tulla ensi vuoden aikana.

– Tässäkään ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan päivitämme edellisen, hyvin toimineen luomuohjelman. Uusi luomustrategia tehdään laajapohjaisessa valmistelussa, ja luomualan toimijat otetaan ilman muuta mukaan prosessiin tavalla tai toisella, Leppä hahmottelee.

Näin siis vuosikausien jälkeen lopultakin pääsisimme eroon siitä, että asiassa viitataan Kataisen hallituksen linjauksiin. Tuossa luvataan myös kunnollista keskustelua asiasta. Ties vaikka meidänkin lusikkamme aikanaan vilahtaisi tuossa sopassa.

Tätä kysymystä olemme ihmetelleet toisaalla:

Quote
Myös luomuehtojen myyntikasvivaatimuksen tulevaisuus kiinnostaa tuottajia. Leppä ei ota kantaa siihen, aiotaanko myyntikasvivaatimusta nostaa nykyisestä 30 prosentista. Hän toteaa asian ratkeavan vasta, kun CAPin lopulliset ehdot tiedetään.

– Myyntikasvivaatimusta sinällään pidän hyvänä, sillä se varmistaa sitä, että luomupelloilta tulee tuotteita markkinoille. Aktiivista ruoantuotantoa halutaan tukea, hän toteaa.

Uskaltaisiko sanoa, että Leppä on kanssamme samoilla linjoilla, ihmettelee samaa asiaa? Vaikka on viran puolesta meitä varovaisempi kannanotoissaan?
« Last Edit: 23.08.19 - klo:04:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #334 on: 29.08.19 - klo:03:37 »
Nyt se on kerrottu Hesarissakin. Jukka Ruukki:

Luomun valitessaan kuluttaja ostaa mielikuvia, ja kauppa saa paremman katteen
Villiluomu on veikeä käsite. Se tarkoittaa, että jossain korpien kätköissä täytyy kasvaa myös luonnotonta mustikkaa.


Tämä yksityiskohta, tarina on hauska:

Quote
Yhdelle luonnonvoimalle ei luomu­viranomainenkaan voi oikein mitään. Ilmansaasteet tulevat ja menevät. Ne eivät kunnioita valtakunnan eivätkä luomukeruualueiden rajoja, vaikka kuinka valvottaisiin.

JOITAKIN vuosia sitten Tiede-lehti tutkitutti ruokasienien ympäristömyrkky­pitoisuuksia Elintarviketurvallisuusviraston laboratoriossa. Osa sienistä kerättiin vilkasliikenteisen tien varresta, toiset korven keskeltä kansallispuistosta. Metsäsienistä löytyi monta kertaa enemmän syöpävaarallisia arseenia ja kadmiumia kuin citysienistä.
« Last Edit: 29.08.19 - klo:03:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #335 on: 30.08.19 - klo:13:14 »
Kun tässäkin Ekoneumin artikkelissa (30.08.2019) korostettiin saavutettua luomualan osuutta ...

Etelä-Savossa joka viides toimipaikka on ruokasektorilla

Quote
Luomupeltoala lähestyy valtakunnallista 20 % tavoitetta

Luomutilojen määrä kasvoi niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin. Luomutiloja on Etelä-Savossa 277, mikä on 24 tilaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Luomupeltoala nousi 17,4 prosenttiin ollen nyt 12 552 hehtaaria. Valtioneuvoston luomukehittämisohjelman mukaan luomupeltoa tulisi olla 20 % vuonna 2020. Kasvua vuodesta 2017 vuoteen 2018 oli 1,3 prosenttia, joten tuolla kasvulla luomutavoite saavutetaan Etelä-Savossa. Mainittakoon, että Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Ahvenanmaalla tämä valtioneuvoston luomupeltoalatavoite on jo saavutettu.

Valtakunnallisesti merkittävin luomusato saadaan kaalista, 45 %, ja sipulista 37 % sekä rypsistä ja rapsista Etelä-Savossa, noin 18 %. Luomujalostajia Etelä-Savossa on 33, niistä valtaosa on niin sanottuja alhaisen jalostuksen yrityksiä.

... niin päätinpä laskea Pro Luomun tietojen pohjalta, mitä nuo osuudet ovat satokiloina (niiden täytynee olla v. 2018 lukuja).

Luomukaalia tuotettiin n. 185 000 kiloa, luomusipulia n. 80 000 kiloa. Rypsiä ja rapsia luomuna  n. 198 000 kiloa.

Millä luvuilla nuo nyt sitten jakaakin, eipä kuulosta paljolta. Etelä-Savon asukasmäärästä löysin tällaisen tiedon:
147 194 (2017). Eipä siis heillekään tuota luomulähiruokaa ole ylenmäärin tarjolla, tuossa luomumaakunnassa, tavalliselle keskimääräiselle eteläsavolaiselle. Valtakunnallisesti nuo määrät ovat tietysti täysin merkityksettömiä.

Ongelmaa ei ehkä ole, jos toisaalla tekemämme arvio tai haarukointi yhä pätee, ja luomun osuus Etelä-Savon kauppojen kysynnästäkin on vain vähän yli 0,5%.

Ekoneum pitää edelleen tuota 20% tavoitetta virallisena. Kai sen niin pitää tehdäkin, ennen kuin uusi kansallinen luomustrategia toisin sanoo. Tietysti: jos sanoo. (Vrt. myös edellä 19.08.19.)
« Last Edit: 30.08.19 - klo:17:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #336 on: 05.09.19 - klo:17:15 »
Siellä se yhä on, mutta luomu ei MMM:n sivustollakaan ole niin paljon esillä kuin ennen? Vai tuntuuko minusta vain?

Google antaa yhä tällaisen:

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö: Etusivu

https://mmm.fi › etusivu

10 tuntia sitten - Lisää luomua! Suomen maatalouspolitiikan strateginen tavoite on lähi- ja luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun

Mutta sitä ei ole tuolla etusivulla. Lähiruoka on, mutta ihan erikseen.
« Last Edit: 06.09.19 - klo:02:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #337 on: 18.09.19 - klo:03:53 »
Ei ole tieteellinen tutkimustieto ehtinyt budjettiriiheen asti:

Hallitus edistää maatalouden kannattavuutta lisäpanostuksilla investointeihin ja elintarvikevientiin

Quote
Hallitus haluaa tukea ilmastoystävällistä ruuantuotantoa ja lisätä kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa. Uusien luomusitoumusten rahoitus vuonna 2020 turvataan. Sitoumusten perusteella maksetaan korvaus luonnonmukaisesta kasvi- tai kotieläintuotannosta.

Rahamääriin ei ilmeisesti tullut muutoksia. Tällaisia määriä aiotaan käyttää (MT):

Hallitus edistää elintarvikevientiä ja paikkaa aukot maaseudun kehittämisohjelmassa – ministeri Leppä: "Budjetissa on monia myönteisiä asioita maataloudelle"

Quote
Ensi vuonna tehtävien maatalouden uusien luomusitoumusten rahoitukseen ehdotetaan viittä miljoonaa euroa ja vuosittain seitsemän miljoonaa euroa vuosille 2021–2023.

Eli tuollaisilla summilla tyydytään tällä kertaa nakertamaan Suomen ruokaomavaraisuutta. Ja sillä rahalla siis lisäämään Suomen ilmastokuormitusta.
« Last Edit: 18.09.19 - klo:14:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #338 on: 19.09.19 - klo:03:39 »
Quote
Hallitus haluaa tukea ilmastoystävällistä ruuantuotantoa ja lisätä kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa.

Tässä analyysissä ....

Asiantuntijat budjettiesityksen ilmastosatsauksista: Tehokkain toimi jäi uupumaan, kun turpeen verotukea ei poistettu

... ei muuten tuota MMM:n tapaa osallistua asiaan edes huomattu.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #339 on: 19.09.19 - klo:04:20 »
Tämä MMM:n seminaari vilahti aikanaan valvovien silmiemme alta ohitse. Se on pidetty siis keväällä. Mutta nyt siitä on ilmestynyt tällainen yhteenveto (pdf):

Luomupajan 5. 4. antimet 

Laitoin tähän aiheeseen, koska seminaarissa oli keskusteltu 20% luomutavoitteesta. Ehdotettu jopa sen nostamista 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Siinä on mielenkiintoisia näkemyksiä, sinänsä. En sano sitä hyväksyvästi, mutta otetaan ne siis keskusteluun täällä. Tällaisia puolikriittisiäkin näkemyksiä oli siellä esitetty (poiminnat HJ):

Quote
Nykyjärjestelmän huonot puolet

• Näennäisviljely, rahat suojavyöhykkeen yms. tukeen
• Puuttuu riittävä kannuste tuottaa markkinoille, tuki sidottu liikaa peltoon, ei kannusta siirtämään eläimiä luomuun
[...]
• Luomututkimuksen ja neuvonnan taso heikko

Tässä oli ehdotettu pakkoa, kun vapaa-ehtoisuus ei näytä riittävän:

Quote
2. Luomun osuuden nostaminen 20 prosenttiin ammattikeittiöissä

• Oppia ulkomailta luomun käytössä julkisissa keittiöissä (Tanska, Ruotsi, Sveitsi)
• Valtion ruokapalveluiden luomuvaatimus 20 %, ei suositus

Lasten pakkosyöttämistä luomulla ehdotetaan jatkettavaksi, samoin kuin siihen liittyvää lasten mielten manipulointia:

Quote
5. Tietämyksen parantaminen luomuruoasta

• Esimerkin hakeminen muista Pohjoismaista (velvoite % osuudesta)
• Koulujakelu paremmin integroitava opetukseen, esim. vierailuja luomutiloille, kotitalousopettajat mukaan

Tämä asia saisi meidänkin mielestämme olla vähän paremmin:

Quote
• Tilojen välinen rehukauppa ja vienti eivät näy tilastoissa, eikä suoramyynti

Luomuviljelyn "augmenttitiloja" olemmekin ihmetelleet. Ja olisi myös kiva eksaktisti tietää, paljonko Suomi viljelee luomua (erityisesti viljaa) vain "Saksan" tarpeita varten (ja paljonko sillä tienataan: kulut ja saatu hinta?). Suoramyynnin osuudesta ja volyymistä on arvioita, mutta ei tarkkaa tilastotietoa (Pro Luomun sanallisen arvion mukaan sen merkitys on "vähäinen").

Tähän kyllä sanoisin ...

Quote
Avoimia kommentteja

• Valmistaudutaan luomun tuontiin

... ettei siihen enää tarvitse tai ehdi "valmistautua": tilanne on jo päällä. Missä määrin se on, siitähän me olemme kovasti odottaneet tarkkaa tietoa Pro Luomulta. (Siinä taas se "ceterum censeo"!)
« Last Edit: 19.09.19 - klo:07:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #340 on: 27.09.19 - klo:17:53 »
Jaaha, tässä sitä kuitenkin ollaan:

Pro Luomun menekinedistämisohjelmalle miljoonarahoitus EU:lta

Ellei se kotimaisin voimin onnistunut, niin sitten EU kutsutaan apuun.

Eihän tuo suuren suuri summa ollut:

Quote
Pro Luomu sai lähes yhden miljoonan euron rahoituksen elintarvikkeiden laatujärjestelmien viestintään kohdennetusta painopistealueesta.

Ja eihän se nyt - näennäisesti - ole suomalaisten verorahoista. Mutta on kumminkin. Ja osoituksena siitä, että tämä hullutus kyllä jatkuu Suomenkin MMM:ssä ja politiikassa. Tähänhän olemme jo Suomen puitteissa ...

Quote
Luomualan järjestön Pro Luomu ry:n ohjelmalle on myönnetty merkittävä rahoitus EU:n menekinedistämisvaroista. Ohjelma on Suomen ensimmäinen hyväksytty menekinedistämisohjelma sen jälkeen, kun uudistettua EU:n menekinedistämispolitiikkaa alettiin toteuttaa vuonna 2016. EU:sta saatava rahoitus kattaa 70 prosenttia koko ohjelman kustannuksista. Pro Luomun hankkeen tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ja luomutuotteiden kulutusta Suomessa.

... sanoneet kantamme. Eli sen retorisen kysymyksen, että pitääkö valtion tehdä niin kuin kansa haluaa. Vai eri keinoin ohjata kansaa toimimaan niin kuin hallitus haluaa?

Oikeasta vastauksesta tuohon ei ole epäilystä EU:nkaan osalta.
« Last Edit: 27.09.19 - klo:18:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #341 on: 28.09.19 - klo:06:58 »
Pro Luomun uutinen samasta rahoituksesta:

Pro Luomu sai EU:lta lähes miljoonan luomukampanjaan

Siitä kannanotto valtiovallan puolesta:

Quote
Pro Luomun saama kampanjarahoitus on ensimmäinen, joka on myönnetty Suomeen sen jälkeen, kun EU uudisti menekinedistämispolitiikkaansa loppuvuodesta 2015. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä pitää rahoitusta merkittävänä ja toivoo sen toimivan mallina muillekin suomalaishakijoille.

– Rahoitus on todella tervetullut Suomen, luomutuotannon ja kuluttajien kannalta. Olen siitä hyvin iloinen ja samalla kiitollinen Pro Luomun hakemuksesta. Se kokoaa upealla tavalla toimijoita yhteen, juuri siihenhän menekinedistämisen rahoituksen saaminen perustuu, Husu-Kallio sanoo.

Hän arvioi, että tehokas kampanja lisää kuluttajien kiinnostusta luomuun, ja edistää kysynnän ja tarjonnan kohtaamista.

– Kuluttajien rooli on ratkaiseva toimivia markkinoita varten. He tarvitsevat tietoa ostopäätöstensä tueksi, ja tuotanto vastaa kuluttajien toiveisiin, Husu-Kallio toteaa.
(lihav. HJ)

Siis millä tavoin {tuo lihavoitu) toteutuu? Siten, että suomalaiset houkutellaan eri tavoin kysymään eli ostamaan luomua enemmän.

Sillä suomalaiset ovat (luomumaan) luomukansaa. He eivät vain vielä tiedä sitä. Niinpä: lisää tietoa. Ja sitten tuotanto vastaa, kun he ovat löytäneet sen oikean toiveensa.

Ruotsissa muuten sama asia tehdään eri tavalla, eri pohjalla. Käsittääkseni luomutoimijat siellä maksavat kampanjansa itse. Päinvastoin kuin meiilä, jossa jopa EU on valjastettu tällaista mainosaktiota tukemaan.

***

MT iloitsee, että Suomi pärjäsi kansainvälisillä kisakentillä:

Suomalainen luomukampanja pärjäsi tiukassa kilvassa: EU:lta miljoonan euron rahoitus menekin edistämiseen

Komiata ja näyttävää on luvassa:

Quote
Rahoituksella toteutetaan mittavin Suomessa milloinkaan nähty luomukampanja.

Viestintäkampanjan tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta EU:n luomumerkistä ja luomutuotannon laatujärjestelmästä. Samalla pyritään lisäämään suomalaisten luomukulutusta.

Kasvusta huolimatta luomua ostavien kuluttajien joukko on yhä melko pieni.

"Kampanjan yksi tavoite on saada luomun kuluttajakunta laajenemaan siten, että yhä useampi suomalainen ostaa luomua viikoittain", kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Kuluttajille suunnattu kampanja toteutetaan vuosina 2020–2022 monimediaisena viestintäkampanjana, joka näkyy ensi syksystä lähtien televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa.


Vaikka edellisestä vastaavasta kampanjasta ei paljon osoitettavissa olevaa tulosta tullutkaan, uskotaan ehkä nyt, että sama onnistuisi voimalla?

Tuostahan puuttuu enää, että sosiaaliseen mediaan palkattaisiin "mittava" joukko trolleja! Ainakin tavanomaisen ruoan haitoilla pelottelussa ne voisivat olla tehokkaita!  8)
« Last Edit: 17.10.19 - klo:08:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #342 on: 17.10.19 - klo:08:09 »
Pro Luomu aikoo nyt kokouksessaan juoda maljan tuolle saamalleen rahalle ja tulevalle kampanjalle.

Mikä ettei, etteikö se voisi niin tehdä. On kuitenkin olemassa opettavainen suomalainen sananlasku, ettei peijaisia pidä pitää, ennenkuin karhu on kaadettu. Edellä syitä, joiden pohjalta voi myös olla mahdollista, ettei Pro Luomu sitä "karhua" saa. Edes näillä massiivisella resursseilla.

Sanomattakin on selvää, että me olemme nyt täysin "karhun" puolella, ja yritämme kaikin keinoin auttaa sitä pakenemaan!  Näitä metsästäjiä "kampittamalla" ja paljastamalla heidän kavalat temppunsa!  ;D
« Last Edit: 17.10.19 - klo:08:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #343 on: 05.11.19 - klo:05:44 »
Ruokavirasto lupaa kertoa:

Ympäristösitoumus ja -sopimus sekä luomusitoumus vuonna 2020
____
Kysymyksiä ja vastauksia ympäristösitoumuksista ja -sopimuksista sekä luomusitoumuksista


Mutta luomusitoumuksista se kertoo vain tämän:

Quote
Vuonna 2015 alkaneet ympäristösitoumukseni, ympäristösopimukseni ja luomusitoumukseni päättyvät 30.4.2020. Voinko jatkaa sitoumuksia?
Voit halutessasi jatkaa sitoumustasi ja/tai sopimustasi yhdellä vuodella, jolloin ne jatkuvat ennallaan 30.4.2021 saakka.  Voit hakea jatkoa vuoden 2020 päätukihaussa Vipu-palvelussa tai lomakkeella 101B. Päätukihaku päättyy 15.6.2020.

Kaikki muut ennakkotiedot ja neuvot koskivat ympäristösitoumuksia.

Niinpä mekään emme tiedä, miten tuossa käy. Niinpä mekin tiedämme vasta keväämmällä, kuinka tämä nykyinen hallitus maan luomuistamisessa pyrkii etenemään.
« Last Edit: 05.11.19 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #344 on: 19.11.19 - klo:05:37 »
Perusteltu mielipide Helsingin Sanomissa tänään:

Lannoitus kasvattaisi hiilinieluja

Quote
Jos Suomen metsäalasta lannoitettaisiin vuosittain yksi prosentti, metsät sitoisivat muutaman vuoden kuluttua hiilidioksidia kolme miljoonaa tonnia enemmän kuin ilman lannoitusta.


Siinä on nyt sitten arvioitava vastakkain tuosta saavutettavissa olevat hyödyt ja metsien luomusertifioinnin mahdolliset hyödyt. Ja kyllä ne vastakkain ovat, en ollenkaan usko, että tuo olisi saavutettavissa pelkillä luomuhyväksytyillä lannoitteilla.

Lisäideana kirjoituksessa oli, että lannoitustuen ehtona voisi olla päätehakkuiden tekeminen nykykäytäntöä myöhemmin.

« Last Edit: 25.11.19 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »