Author Topic: Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun  (Read 31863 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14228
  • View Profile
  • Email
Ei  tehnyt biodynaamisten viinien kritiikki vaikutusta Alkoon. Ja sen luomuviinojenkin lista on nyt jo näin mahtava:

https://www.alko.fi/tuotteet/vodkat-ja-viinat/luomu

Eli 10 tuotetta, joista 6 kotimaista. Ilmiön mielettömyys on edellä perusteltu riittävästi. Nyt myös Pro Luomu toi luomuviinit esille (aiemmin näyttää tuoneen vain kerran, erään messu-uutisen yhteydessä):

Luomuviiniä juhannuspöytään

Kylmän rauhallisesti Pro Luomu ja Alko vahvistavat siinä mielikuvaa, että lisäaineilla olisi jotain merkitystä alkoholin lisäksi. Ja että luomuviinien lipittely olisi jotenkin vastuullista.

Vaikka aiheestamme on materiaalia ja argumentteja pitkin matkaa, otetaanpa erikseen esille 9 vuoden takaa triidin alusta tämä laskelmamme siitä, onko luomuviina tai muu luomualkoholi vastuullista.

Ja muistutetaanpa taas, miten luomuviininviljelijöiden on pakko käyttää maaperää hitaasti pilaavia kupariyhdisteitä homeiden torjuntaan. Koska turvallisemmat synteettiset aineet eivät ole luomuviljelyssä luvallisia.


PS. Ohi aiheesta, mutta lähiruokaa tai -juomaa tuo ei ole. Luomuviiniä ei kaiketi paljon Suomessa valmisteta. Yrityksiä siihen on ollut. Mutta nyt ei sellaisista enää paljon kerrota. Toinen juttu: Pro Luomu ei saa luomun kulutustilastojakaan tuolla parannettua, koska Suomessa Alkon myyntiä ei siihen lasketa mukaan.

Niistä biodynaamisista viineistä, jotka Alko on päättänyt pitää valikoimassaan, olemme toisaalla erikseen huomanneet, että Suomessa niitä ei tuoteta. Eikä lopulta biodynaamista marjamehuakaan.

Biodynaamisuuskin artikkelissa vilahtaa, ja tämä oli varmasti taattu henkilö tämän lausunnon saamiseksi:

Quote
Vuodesta 1998 luomuviinejä maahantuoneen Bioviini Oy:n toimitusjohtaja Henri Bäckman on sitä mieltä, että luomumerkintä ei automaattisesti ole tae korkeasta laadusta, mutta ollakseen korkealaatuinen, viinin tulee olla myös luomua.


PS. Tässä joku viikko sitten ystävämme toi meille pienen lastin valkoviiniä ulkomailta. Ei osattu (netistä) ihan tarkasti katsoa, mitä tuli tilattua. Maisteltiin, ja ihan kelvolliselta tuntui. Sitten vaimokulta katsoi tölkkiä, ja löysi sanan "organic". Tarkemmin maisteltuani, se ei ollutkaan oikein hyvää.  8)


PS. 21.06.20 sunnuntaiaamuna: Jos luomuväki kovin innokkaasti tuota Kottilan kehotusta noudatti, niin jossain näillä kieppeillä viimeistään he huomaavat, ettei lisäaineettomuudesta paljon apua ollut: krapula tuli kumminkin!.  ;D
« Last Edit: 21.06.20 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14228
  • View Profile
  • Email
Tässä lehdistötiedotteessaan tämä tuontifirma kertoo kyllä monin tavoin, millaista kahvin olisi hyvä olla:

Luomukahvi – nykypäivän tietoisen kuluttajan valinta

Mutta se jää oikeastaan perustelematta, miksi kahvin pitäisi olla luomua. Eli tämä:

Quote
Luomu on sanana monelle tuttu ja yhä useammat ostavat mielellään luomutuotteita aina kun se on mahdollista.*) Mutta mitä luomu tarkoittaa kahvin tuotannossa?

Sertifioinnista ja muusta valvonnasta kerrotaan kyllä laveasti. Mutta mikä on luomuisuuden lisäarvo kahvissa, jää täysin auki. Tämä nousee keskeiseksi ongelmaksi:

Quote
Luomukahvin suurimpia haasteita on sertifioinnin hinta. Luomukahvi-leimoista vastaa kansainvälisesti useita järjestöjä, joilla on vaihtelevat standardit leiman antamiselle. Pienemmillä kahvitiloilla voi olla usein myös pienet katteet, joten moni tekee tietoisesti päätöksen olla maksamatta järjestöille kalliista sertifioinneista.

Se unohtuu, että luomumenetelmiin pitäytyminen myös pudottaa viljelmien hehtaarituoton. Lopulta täysin turhanpäiten: ihan yhtä hyvää kahvia se viljelijä pystyisi modernein keinoin tuottamaan. Ja siis enemmän. Lisäksi se ratkaisu merkitsee pahimmillaan riskiä, että koko sato tuhoutuu. Selvemmmin vielä tässä:

Ruostesieni leviää kahviviljelmillä

Kunka eettistä on tällaiseen ratkaisuun painostaminen, täällä turvallisessa Suomessa? Tätä tulisi nykyajan tietoisen kuluttajan ajatella! Ja tuon tuontifirmankin.


_____________

*) en malta olla viittaamatta tähän vanhaan uutiseemme (2015):

Tilaisitko kotiisi ihan OIKEAN Joulupukin? Jos se olisi mahdollista?