Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 77792 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12789
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #405 on: 29.11.19 - klo:06:07 »
Otetaan tähän välillä sekin, mihin tehoviljely todella pystyy:

Rukiin satoennätys on nyt 10 633 kiloa hehtaarilta

Quote
Alastarolainen Kimmo Polo voitti tämän vuoden Ruismestari-tittelin rikkoen samalla aiemmat rukiin satoennätykset kirkkaasti. Kolme muuta tilaa ylsi yli 10 tonnin keskisatoon.


Vertailu ei ehkä ole ihan reilu, mutta viitataan VYR:in juuri meille kertomaan tietoon, että luomurukiin keskiarvosato tänä vuonna oli 1,9 tonnia. Eli 1 900 kiloa. Eli noin 18% tuosta ennätyksestä. Eli alle viidesosa.
« Last Edit: 29.11.19 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12789
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #406 on: 30.11.19 - klo:07:53 »
Pro luomu oli saanut tiedotteensa ...

Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta

... läpi YLE:n uutisiin ja Maaseudun tulevaisuuteen.

Pääsanomana, että alue on luomun vilja-aitta.

Quote
Kaakonkulmalla tuotetaan etenkin luomuviljaa. Kotimaisten viljalajikkeiden lisäksi luomuna viljellään hernettä, härkäpapua ja rypsiä.

Ainakin Kymenlaakson osalta, kuten tiedotteen liitteenä olevassa pdf-tiedostossa kerrotaan:

Quote
KYMENLAAKSO
Suomen luomuvilja-aitta
Iso tilakoko
10,5% kaikista tiloista luomutiloja
8% kaikista kotieläintiloista luomutiloja

Mutta sen enempää tiedotteessa kuin pdf-tiedostossa ei ole lainkaan tietoja siitä, paljonko sitä sitä viljaa tuotetaan. Niinpä päätimme ottaa selvää. Katsoimme luomusadon ennakkotilastoja tältä vuodelta. Keskitymme pääviljalajeihin, unohdamme nyt tuoreviljan. Nämä tiedot löytyivät (miljoonaa kiloa):

Vehnä yhteensä 1,6
Ruis 0,6
Ohra yhteensä 1,4
Kaura 6,4

Siitä tulee yhteensä miljoonia viljakiloja 10.

Sitä lukua pitää sitten verrata Kaakkois-Suomen 20 900 hehtaarin luomualaan.  Tai samojen kasvien noin 120 miljoonan kilon luomusatoon koko Suomessa.

Tai samojen kasvien koko satoon Suomessa. Joka oli 3938 miljoonaa kiloa 2019. Siitä Kaakkois-Suomen luomuala tuotti 2,5 promillea.

YLE:n ja MT:n uutiset eivät kiinnittäneet huomiota luomun kulutukseen Kaakkois-Suomen alueella. Me kiinnitimme, toisessa triidissä. Mutta tuon Ely-keskuksen alueen väkiluku on noin 300 000. Niinpä luomuviljaa sille tuotettiin noin 33 kiloa henkeä kohti. Päivässä siitä tulee noin 90 grammaa. Karkeasti arvioiden Kaakkois-Suomen asukkaille riittää siitä noin yhteen päivittäiseen annokseen luomupuuroa.

PS. 07.12.19: Vai riittääkö siihenkään, jos Kaakkois-Suomessakin luomuviljasta menee 38% rehuksi? Kuten VYR kertoi koko maassa tapahtuvan. Ynnä luomukaurasta iso osa vientiin?
« Last Edit: 07.12.19 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12789
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #407 on: 01.12.19 - klo:05:50 »
Jos tuon pikkujoulun ohittaa, ryhmällä on ollut jo 3 kokousta, ilman pöytäkirjoja. Nyt, kun juuri kaipaisi luomulihan tilanteesta enemmän tietoja. (vaikkapa tämänvuotisen luomukinkkukeskustelumme taustaksi.)

Päivitystä kaipaisi esim. siinä, mitä sitten tuli Luomusikaa2020-hankkeesta, josta pari vuotta sitten Pro Luomun sivuilla innnokkaasti kerrottiin. Viimeksi siitä puhuttiin liharyhmän kokouksessa 20.11.18, sen jälkeen ei ole tietoja tullut.
« Last Edit: 01.12.19 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12789
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #408 on: 03.12.19 - klo:08:16 »
Käytännön maanviljelijöillä ei ole tässä suhteessa harhaluuloja, vaikka luomuun ovat päättäneetkin siirtyä:

Valta vaihtuu kurikkalaisella luomutilalla

Quote
– Luomuun siirtyminen tuntui myös taloudellisesti houkuttavalta, kun saatoimme luopua apulannasta ja torjunta-aineista, mitkä isolla tilalla ovat tuntuvia kustannuseriä. Toisaalta piti myös varautua satotasojen muutoksiin, sillä esimerkiksi puhtaan viljan viljely luomuna tuottaa 30-40 prosenttia pienemmät sadot, Tikka laskee.

Jää sitten luomuun sitoutuneiden tiedemiesten tehtäväksi löytää monimutkaiset selitykset, miksi satotaso kuitenkin on yhtä hyvä. Käyttäen tarvittaessa esim. tulevaisuutta hyväkseen: eräänä päivänä, pitemmällä tähtäimellä. Tms.

Tuon pariskunnankaan laskelmissa ei ole otettu huomioon välivuosia tai muuta typensidonnan tai muunlaisen hankinnan keinoa. Se kun ei ole näissä vertailuista tapana. Vaikka pitäisi olla, kuten olemme monesti edellä esittäneet.
« Last Edit: 03.12.19 - klo:09:46 by Heikki Jokipii »