Poll

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 90609 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13107
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #345 on: 25.11.19 - klo:07:52 »
Siinä on nyt sitten arvioitava vastakkain tuosta saavutettavissa olevat hyödyt ja metsien luomusertifioinnin mahdolliset hyödyt. Ja kyllä ne vastakkain ovat, en ollenkaan usko, että tuo olisi saavutettavissa pelkillä luomuhyväksytyillä lannoitteilla.

Em. tarkastelua tuskin on tehty. Yhä uskotaan, että tästä olisi hyötyä, valtiollekin:

Luomua valtion metsissä: sertifioituja keruualueita Pohjois-Karjalaan ja Pirkanmaalle

Quote
Luomukeruualueiden perustaminen on aina tarveharkintaista ja lähtee luomuraaka-aineita tarvitsevien yritysten tarpeesta. Luomuvalvonta sekä siihen liittyvä vuosittainen alueiden luomukelpoisuuden selvitystyö aiheuttaa kuluja, joten sertifioiduilla alueilla tulee olla käyttöä.


Uskotaan tosissaan, että valtio eli omistaja. saa tuosta omansa pois?

Tämä on huvittavaa:

Quote
Selvitystyön tuloksen syntyy luomukeruualuekarttoja, joita välitetään luomuvalvonnassa mukana oleville yrityksille. Kartat eivät ole julkisia.


Kun tavalliset ihmiset, marjanpoimijat eivät todennäköisesti lainkaan välitä marjojensa luomuisuudesta, niin tuon mukaan he eivät edes sitä kerätessään tiedä!

« Last Edit: 25.11.19 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13107
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #346 on: 02.12.19 - klo:04:16 »
Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa

Quote
Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

[...]

Etenkin luomutuottajat ovat olleet huolissaan siitä, riittääkö raha jatkossa enää maaseutuohjelman kautta erityiseen luomutukeen. Luomun tukeminen on jatkossa enemmän kiinni siitä, miten jäsenmaat siihen suhtautuvat ja rahat siihen riittävät.

Luomuviljelyn jatko epävarma

Suomalaiset luomutuottajat haluaisivat tukea suoraan uuden ekojärjestelmän kautta. Suomi aikoo myös jatkossa rahoittaa luomua maaseutuohjelman kautta.

– Kysymys on siitä, että keskustelusta halutaan sulkea ulos vaihtoehtoja, joissa viljelijälle voitaisiin maksaa hyvistä ympäristöteoista kannustinta. Tuet halutaan pitää vain kustannusperusteisina, jotta ne eivät houkuttelisi viljelijöitä, harmittelee asiamies Reijo Käki Yhdistyneistä luomutuottajista.

Ylitarkastaja Anna Schulman pitää epätodennäköisenä, ettei luomulle löydy rahoitusta. Luomuala on kasvanut ja luomuohjelmaa ollaan päivittämässä.

– Siinä vaiheessa, kun koko kokonaisuus lyödään lukkoon, siinä vaiheessa lyödään lukkoon myös rahat, jotka luomuun olisi käytettävissä, Schulman tarkentaa ja viittaa viime kädessä eduskunnalta tulevaan maaseutuohjelman rahoitukseen.


Me taas pelkäämme, että käy juuri noin. Rahoitus löytyy ja luomuohjelmaa sen enempää ajattelematta yhä jatketaan kuten ennenkin. Sen mielekkyyttä pohtimatta. Ympäristönäkökulmastakaan.
« Last Edit: 02.12.19 - klo:04:21 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 654
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #347 on: 03.12.19 - klo:16:12 »

Ilta-Sanomissa otsikko:
Ensimmäinen liikkeenlopetus jättihuomiota saaneessa ostoskeskus Triplassa – Yrittäjä: ”Ei ollut riittävästi asiakkaita”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006328716.html

Arvaatte varmaan mikä.

Quote
Vauhti ei ole kuitenkin jatkunut yhtä kovana, ainakaan kaikille yrittäjille, sillä Triplan kauppahallissa avannut Hallin Luomupuoti on jo lopettanut toimintansa.

– Triplan liike on mennyt kiinni, vastaa yrittäjä Tanja Awari kertoo Taloussanomille.Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13107
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #348 on: 02.01.20 - klo:05:37 »
Vielä viittaan jo tuolla toisaalla viitattuun Pirjo Markkolan Suomen maatalouden historia 3 (2004) -teokseen. Minusta siitä näkyy, että luomun (suhteellinen) nousu Suomessa ei ei johtunut viljelijöiden spontaanista innostuksesta luomuaatteeseen. Eikä luomun kysynnän kasvusta. Vaan valtiovallan tietoisista pyrkimyksistä edistää luomuviljelyä. Jo ennen EU-jäsenyyttä mutta erityisesti sen jälkeen. Tapahtumia, listana:

- Helsingin yliopiston vertaileva (kokeellinen) tutkimushanke, MTT:n tutkimushanke Mahdollisuudet ulkomaisista energiapanoksista riippumattomaan elintarviketuotantoon (käytännössä tutki luomumenetelmiä), lähtökohtanaan kriisiaikojen ruokahuollon turvaaminen, nämä 1980-luvulla (taustanaan 1970-luvun nk. energiakriisi)
- MMM:n komitea 1983 (tehtävänä selvittää luomutuotannon laajuutta, markkinoita ja valvontaa), vetäjänään prof. Martti Markkula
- jatkonaan 1986 mietintö luomutuotannon tutkimuksesta, opetuksesta ja neuvonnasta
- ja 1991 mietintö luonnonmukaisen elintarviketalouden kehittämisestä
- kuuden luomuneuvojan palkkaaminen v. 1987
- ympäristöministeriön kestävän kehityksen toimikunnan suositus luomukokemusten soveltamisesta kaikessa maanviljelyksessä (1989)
- vuonna 1990 luomun siirtymävaiheen tuet osana "maataloustuotannon tasapainottamissopimuksia eli muodollinen peruste luonnonmukaisen tuotannon tukemiseen oli ylituotannon vähentämien" (s. 342, lihavointi tuossa HJ)
- vuodesta 1995 siirtyminen EU-tukien järjestelmään *)
- luomuvalvonnan siirtäminen vähitellen viranomaisille, MMM:n luomumerkki 1998
- vuonna 2001 MMM:n strategiassa 15% viljelyalasta luomuksi v. 2010 mennessä
- jota tavoitetta sitten välillä nostettiin 50 prosenttiin, sitten laskettiin 20 prosenttiin (ei tietysti ko. kirjassa, ks. edellä)
- EU:n ensimmäinen luomun kehittämisohjelma v. 2004

Tuloksena oli, että ensimmäisten kymmenen EU-vuoden aikana luomutuotanto kuusinkertaistui (s. 343). Tuotantomääriä ei tuossa tietysti tarkoitettu, koska ne eivät edelleenkään ole suuria, tuon jälkeisestäkään kasvusta huolimatta. Vaan tietysti asiaan omistettua viljelypinta-alaa. No, vaikka käytännössä niin oli, tietysti ne hyvin vähäiset tuotantomäärätkin saattoivat kuusinkertaistua.

Minun teoriani on siis tämä: jos luomu olisi jätetty kehittymään itsekseen, sitä ei edelleenkään edes huomaisi "katukuvassa". Vaan koko luomu olisi jäänyt sellaiseen mitättömyyteen, täysin kuriositeetiksi kuin (linkissä kuvattu) biodynaaminen viljely jäi. Mutta toisin tapahtui, kun Suomi ja EU antoivat sille merkittävän poliittisen tukensa.

Erikseen on vielä selvitettävä (tulevaa 100/20-vuotisjuhlaamme varten!), miten syntyi poliittinen konsensus tuon ratkaisun taakse. Markkolan kirja ei sitä prosessia valaise.

_______

*) joka näennäisesti siirsi luomutuen kustannuksia EU:lle. EU:n rahat "kannatti" ottaa.
« Last Edit: 02.01.20 - klo:06:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13107
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #349 on: 03.01.20 - klo:06:22 »
Itse asiassa kyllä Jukka Rajalankin listassa...

Luomun kehityksen merkkipylväitä Suomessa

... mainitaan myös nuo kaikki Markkolan esille tuomat tapahtumat.

Mutta kun ne esitetään tasa-arvoisina erilaisten luomuväen tempausten ja puuhastelujen kanssa ja seassa, väitän, että syntyy väärä käsitys. Luomuväen oman toiminnan vaikutus olisi jäänyt aika pieneksi ilman valtiovallan toimenpiteitä. Jo heti alusta, tai varsinaisesta alusta 1980-luvulta saakka.

Rajala on tehnyt listansa v. 2010, joten hän on saattanut osin käyttää Markkolan kirjaa lähteenäänkin.

Tästä Kauko Koikkalaisen esityksestä (pdf) näemme (dia 4) luomupinta-alan kehityksen 1995-2011.  Markkolan kaaviosta (s. 344) näemme, miten luomupinta-ala hyppäsi vuodesta 1990 ehkä n. 5000 hehtaarista (so. alle 0,3%) tuohon 1995 tilanteeseen. Ja siitä ampaisi siis vielä ylöspäin.

Kyllä tuo rakettimainen nousu silloin oli valtion toimenpiteiden seurausta. Jo silloin oli olemassa päätös tai ainakin  vissi poliittinen välipuhe siitä, että Suomesta tehdään jonkinasteinen luomumaa. Mitään tuollaista ei kyllä olisi tapahtunut opintopiirien ym. toimesta.

Eli se selvittämätön ongelma todellakin on: miten se poliittinen konsensus syntyi? Siinä saattoi olla sopeutumista EU:n tahtoon ja systeemiin ("mallioppilas"-syndrooma). Mutta mitä kaikkia tekijöitä siinä oli? Vai mentiinkö siinä jonkinlaisena "ajopuuna" kun kukaan ei ottanut asiakseen vastustaa? Mutta miksi ei ottanut?
« Last Edit: 03.01.20 - klo:10:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13107
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #350 on: 25.01.20 - klo:11:05 »
Pitkähkö jeremiadi siitä, miten tämä luomukeruualuesysteemi ei enää ole yhtä helppo kuin ennen:

Kun keruuluomualue Lapin metsistä vietiin

Tämä lähtökohta on täällä meillä ymmärretty heti ko. projektin alusta saakka:

Quote
Miksi tämä on tärkeää?

Niin, miksi meidän metsistä kerättävien elintarvikkeiden pitäisi olla virallista luomua? Kaikkihan tietää, että esimerkiksi Lapin metsistä kerätyt marjat ovat puhtaita. Joo, joo, tietää kyllä lähes kaikki Suomessa, mutta rajojen takana luomumerkki on lähes välttämätön, jos haluaa tehdä merkittävää kaupankäyntiä.

Luomutuotteiden kulutus on kasvanut jo pidemmän aikaa ja puhtaan ruuan merkitys on noussut ympäri maailmaa. Tuotehuijaukset ja haitallisten aineiden määrät elintarvikkeissa ovat myös lisääntyneet. Sertifioitu luomu on tae valvotusta järjestelmästä, joka valvoo niin keruualueita kuin myös tuotantoa ja tuotantotapoja.

Lyhyesti sanottuna, luomukeruualueiden väheneminen on siis myös este viennille.

Sanoimme sen vain hiukan toisin: jos ulkomaalaisia näillä sertifioinneilla ja/tai merkeillä huijaa, se on oletettavasti oikein ja isänmaallista. Tuon sivuston kirjoittajatkin sen siis hyvin ymmärtävät. Mutta kuitenkin yritetään samassa kirjoituksessa suositella tällaista:

Quote
Mitä voimme tehdä?

[...]

    * Suosi kotimaisia luomutuotteita. Kuluttajat päättävät omilla valinnoillaan mitä tuotantotapaa ja ideologiaa kannattavat. Jos kotimaiset luomutuotteet eivät myy, ei niitä pian enää myös tuoteta. Tämä muuten pätee ihan kaikella saralla (kotimainen vs. tuonti, luomu vs. tavanomainen, pientuottajat vs. bulkkituotteet jne.) joten kannattee hetki miettiä mitä kulutustottumuksia haluat tukea. Kotimainen luomu on laatua!

Vaikka hetken funtsaamisella on selvää, että tuo on täysin asiaankuulumatonta. Se, miten suomalaiset luomutuotteita ostavat, ei millään tavalla vaikuta siihen, miten nämä luomukeruutuotteet muualla menevät kaupaksi. - Tyytysivät nyt edes tässä noiden "ulkomaanpellejen" hämäämiseen!

Niin, toisaata emme ole kuulleet myöskään siitä, että muutenkin aika kehnosti edistyvässä luomuviennissä olisivat nämä luomuksi hyväksytyt keruutuotteet olleet erityisen menestyviä eli mitenkään tärkeitä.
« Last Edit: 25.01.20 - klo:20:33 by Heikki Jokipii »