Tässä maalaillaan lisää hankkeen hyödyistä ...
Pohjois-Karjalan metsien luomusertifiointi käynnistyy – saadaanko myös tukkipuuhun luomuleima?... joka ehkä tiivistyy hyvin tähän kuvatekstiin.
Luomusertifoidussa metsässä kasvava tatti voisi saada kylkeensä nykyistä paljon korkeamman hintalapun.
*)
Lisäykseni: sikäli kuinka ulkomaalaiset sen suostuvat maksamaan. Tämä lisäidea perustuu kyllä myös ajatukselle ...
Luonnontuotteiden luomusertifioinnin lisäksi hankkeessa selvitetään edellytyksiä sertifioinnin hyödyntämiseksi ja brändäämiseksi myös rakennuspuun markkinoinnissa.
– Yksikään toimija ei ole vielä toteuttanut luomusertifiointia puutavaralle tai puutuotteille kuten rakennuspuulle, vaikka sertifiointia hyödynnetään jo koristekasvituotannossa, esimerkiksi joulukuusten viljelyssä. Suomesta viedään huomattavia määriä puutavaraa ja jatkojalosteita Aasiaan ja Keski-Eurooppaan muun muassa rakennus-, puusepän- ja huonekaluteollisuuden käyttöön. Jos luomutukkipuulle saadaan rakennettua käytännössä toimiva malli, voidaan aikaansaada merkittäväkin imagotekijä suomalaiselle metsä- ja puualalle. Markkinoilla tämä voi tuoda puuntuottajille ja pk-yrityksille arvonlisää heidän tuotteilleen, toteaa professori Erkki Verkasalo Lukesta.
(linkin lisännyt HJ)
... että ne ulkomaalaiset ovat puu- eli pölkkypäitä. Suomalaisiakin toki saadaan höynäytettyä**), mutta en silti osaa kuvitella heidän haluavan asua luomumökissä, joka on sisustetty luomumööpelein (joilla molemmilla olisi tietysti luomuhinta).
Viennistä ja vientihinnoistahan
on kyse:
Vaikka Pohjois-Karjalassa toimii Suomen suurimpia luonnontuoteyrityksiä, joiden tuotteista pääosa menee vientiin, ei Pohjois-Karjalan alueella ole vielä toteutettu metsien luomusertifiointia.
(lihav.HJ)
Mutta tuon asian kustannuksia eli haittoja ei tuossakaan analysoida. Eikä asian volyymia, jonka olemme edellä arvioineet kovin pieneksi. (Tässäkin asiassa odottelemme Pro Luomun Luomu Suomessa 2017 -yhteenvetoa.)
__________
*) alkaisi olla sosiaalinen tilaus tutkimukselle, mitä torjunta-ainejäämiä tms. on tavanomaisessa tatissa, verrattuna sertifioituun luomutattiin. Tai vastaava ero metsästä kerätyssä mustikassa? Vai onko se isänmaallinen salaisuus: ulkomaalaisille ei pidä kertoa, ettei mitään eroa ole? (
Puhumattakaan tietysti tavanomaisen ja luomupuutavaran vertailusta!)
**) kuten tuosta luomujoulukuusiesimerkistä voi huomata!