Irti glyfosaatista uskotaan Saksassa päästävän samaa tietä, josta oli puhetta Ranskan yhteydessä, selviää tästä artikkelista:
Glyphosat-Ausstieg: Jetzt oder nie, SPDGlyphosat-Verbot: Es gibt nur einen Weg
Für ein nationales Glyphosatverbot kann der Bundestag nicht einfach ein Gesetz beschließen. Denn die Genehmigung von Pestiziden ist durch EU-Recht geregelt. Und demzufolge ist der einzige Weg für ein Glyphosatverbot, die Zulassungen für glyphosathaltige Pestizide zu verweigern. Das zeigt ein Gutachten des wissenschaftlichen Dienstes des Bundestags.
Eli ei voida kieltää glyfosaattia tehoaineena, koska EU on sen hyväksynyt, mutta kielletään tai kieltäydytään hyväksymästä glyfosaatti
valmisteita yksitellen, kunnes kaikki niistä on kielletty. Tuossa ehdotetaan, että se oikein kirjataan tulevaan hallitussopimukseen:
Dieser Satz muss in den Koalitionsvertrag
Die SPD hat es in der Hand, den bundesweiten Glyphosat-Ausstieg durchzusetzen. Doch das wird ihr nur gelingen, wenn die neue Bundesregierung keine Pestizide mit Glyphosat mehr genehmigt. Die SPD muss deshalb darauf bestehen, dass der Koalitionsvertrag folgenden Satz enthält:
“Die künftige Bundesregierung wird keine Zulassungen von glyphosathaltigen Pestiziden erteilen.”
Tuo sitten voidaan noin kirjata? Mikä tahansa (teko)syy ilmeisesti tuohon riittää. Vaikkapa kaavoitus tai yleinen järjestys, jotka EU-säännöissä riittävät GMO-lajikkeiden maakohtaiseen kieltämiseen? Kun noiden yksittäisten torjunta-aineiden käyttölupien aikataulut vielä oli Saksassa viritetty odottamaan tuota glyfosaatin lupaa EU:ssa, tietty passiivisuus riittää Saksan hallitukselle: ei vain anneta lupia, aktiivisesti ei tarvitse yrittää kieltää.
Tuostakaan artikkelista ei ihan selviä, mikä saa Saksan demarit noin kauheasti vihaamaan turvalliseksi osoitettua glyfosaattia. Mutta muutakin luomuhenkistä on tässä maatalousasioiden tähänastisessa sovussa sovittu:
GroKo: Union und SPD bei der Landwirtschaft einigDer Einsatz von chemisch-synthetischen Pflanzenschutzmitteln soll reduziert werden.
[...]
Das 20-Prozent-Ziel für den Ökolandbau wollen CDU, CSU und SPD bis 2030 erreichen.
Eli muidenkin tavanomaisten torjunta-aineiden käyttöä vähennetään (
kuparijohdannaiset varmaan poislukien! Niitä kun ei lasketa
synteettisiksi.) ja yritetään saada 20% viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä luomuksi, siitä on yhteinen tahto.
Niinpä, jos tuo koalitio toteutuu, yhteensä Saksa sitoutuu
reippaasti vähentämään omaa ruoantuotantoaan. Kun se ei luultavasti kansallista laihdutuskuuria tarkoita, tuskin myöskään yhteistä
luopumista lihansyönnistä, toteutuu se sitten jotain muuta kautta. Joka lienee ruoan tuonnin lisääntyminen. Eli ne
"toisten riisikupit".