Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 248964 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #750 on: 24.08.22 - klo:05:38 »
Melko tyyristä olla tällä tavalla vastuullinen:

https://greencityfarm.fi/ravintola-pellolla-illalliset-2022/

Quote
Heittäydy sinäkin vastuullisesti tuotetun herkullisen ruoan äärelle juhlistamaan syksyn satoa ja nauttimaan rennosta tunnelmasta taivasalla.
[..]
Ravintola Pellolla menu 89 euroa
(sis. peltokierroksen ja illallisen viineineen)

Kytkentä biodynaamisuuteen on kyllä edellä kuvatulla tavalla epämääräinen. Muistuu mieleen tämä toinen tilaisuus. Nyt tarjotaan toiselle pienelle porukalle mahdollisuus nauttia biodynaamista porkkanaa? Kovin köyhille ei tarjota.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #751 on: 27.08.22 - klo:11:53 »
Erityisharrastustani. Haltijan tila näyttää saaneen paikallislehteen (Akaan Seutu) puffin:

Haltijan tilalla maata hoidetaan, ei vain viljellä – Biodynaamisen viljelyn ympärille on luotu myös sosiaalista yhteisöä

Tätä pyrkimystä:

Ja nyt palataan selvästi tuohon tilanteeseen, ennen lyhyttä huippuvaihetta. Se ilmenee sitten myös niin, että harvojen tilojen ympärille kootaan asiasta kiinnostuneita harrastelijoita. Samoin toimii Majvik. Ja koko Kaupunkilaisten Oma Pelto on tuota.

PS. Kyseessä on ns. kiertoartikkeli. Se on ilmestynyt useassa paikallislehdessä.
« Last Edit: 28.08.22 - klo:02:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #752 on: 29.08.22 - klo:14:25 »
Taas FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
16 tuntia sitten
HAE NYT VUODELLE 2023!
Lue lisää ja hae www.bingn.org
Innovatiivisen kolmivuotisen ohjelman kautta BINGN kouluttaa seuraavan sukupolven biodynaamisia viljelijöitä Pohjoismaihin. Viljelemme tulevaisuutta, planeettaa, terveytemme, eläinten, ihmisten ja maaperän vuoksi.
BINGN-oppisopimusohjelma tarjoaa ainutlaatuisen oppimiskokemuksen, joka antaa seuraavalle sukupolvelle mahdollisuuden kasvaa ja oppia vakiintuneilta viljelijöiltä ja asiantuntijoilta pitkäaikaisten työharjoittelujen, seminaarien ja mentoroinnin yhdistelmällä[..]

Meillä on tuosta jo (retoriset) kysymyksemme:

Vaikka opintojen rahoitus on noin epävarmalla pohjalla. Ja vaikka tulevaisuus biodynaamisena viljelijänä jos mahdollista vielä epävarmemmalla. Potentiaalisia lomittamiskohteita on Suomessa hyvin harvoja. Ja oman tilan perustaminen tuolla konseptilla ei ole välttämättä helppoa. Seuraamme nyt tulleeko tästä mitään, so. ilmestyykö tänä vuonna uusi tila Biodynaamisen yhdistyksen tilaluetteloon. Tuo mehiläistila (edellä) kyllä sinne juuri tuli.

Tai tuumailumme.

Uusia biodynaamisia tiloja ei ole tuon elitistisen mehiläistilan jälkeen Suomeen tullut.

Ei ole tietoa, onko moni (tai kukaan?) Suomesta tuon kolmivuotisen kurssin käynyt. Mutta kukaan ei näytä sitä kautta itselleen ammattia, "leipäpuuta" löytäneen. Ei ole tapahtunut tuolla pohjalla, eikä Biodynaamisen yhdistyksen (perus)kurssien pohjalta. Niissäkin lienee jo koulutettu ainakin toista kymmentä henkilöä. Eikä sekään ole näkynyt Demeter-tilojen lukumäärässä. Joka on vain (epätasaisesti) laskenut, vain tuo yksi poikkeus.
« Last Edit: 09.09.22 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #753 on: 30.08.22 - klo:05:14 »
Tuo em. BINGN-kurssi pidetään Norjassa, tässä paikassa:

https://www.biodynamisk.no/garder/fokhol-gard/

Norjassa on harjoittelupaikoissa yllättäen enemmän valinnanvaraa kuin Suomessa:

https://www.biodynamisk.no/garder/

Mutta jos Norja on noin samankokoinen maa, ei 25 biodynaamista tilaa koko maassa ole sekään paljon. Vaan äärimmäisen vähän. Enemmän toki kuin meidän 11. Ja enemmän kuin sitä isomman maan Ruotsin 16.

Se ei estä sitä, etteivätkö norjalaisetkin steinerilaiset tekstit tästä viljelytavasta olisi yhtä suurellisia kuin kaikkialla muuallakin. Selasin niitä äsken.
« Last Edit: 30.08.22 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #754 on: 31.08.22 - klo:11:34 »
Blogisti "Lähiömutsi" (= Hanne Valtari), josta on edellä ollut puhetta, kertoi kesän lukukokemuksistaan:

https://lahiomutsi.fi/2022/08/29/kesakuun-kirjapaivakirja-2/

Kirja on ilmeisesti tämä:

https://www.tammi.fi/kirja/heidi-haapalahti/luomutarhuri/9789520434298

Quote
Oli myös mielenkiintoista lukea biodynaamisesta viljelystä sen nimeen vannovan kertomana, vaikka itselle preparaattien suihkuttelu, peltoon upotetut lehmänsarvet ja sen sellaiset menevätkin samaan laariin kuin yksisarvispölyt. Mutta eivätpä ne minua tai luontoa vahingoita, toisin kuin vaikkapa torjunta-aineet.

Tuo asenne on siis mahdollinen, vaikka hän osallistuukin innolla biodynaamisen Kaupunkilaisten Oman Pellon toimintaan. Sellainen hänellä näyttää olleen alusta asti.

Olisiko asenne vähän saman tapainen kuin rippikoululeirille tulevilla nuorilla? Jokin muu on tärkeämpää kuin se Katekismus? Sehän ei "seurakunnankaan" kannalta merkitse kovin paljoa. Kunhan ovat mukana. Kunhan heidät voidaan laskea mukaan?
« Last Edit: 31.08.22 - klo:11:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #755 on: 02.09.22 - klo:06:33 »
Joka kerta kun tarkistan, olisiko biodynaamisuudesta mitään uutta (=erityisharrastukseni), törmään tähän:

yhdistyksen toimisto on ollut suljettuna nyt jo noin puoli vuotta.

No, nyt ei ollut mitään uutta. Tuokin säilyi samana. Eikä se, että Haltijan tilan em. puffi on ilmestynyt vielä uusissakin paikallislehdissä, oikeastaan riitä uudeksi.

PS. Se, ettei FB päästä läpi ilman kirjautumista, ei todellakaan ole biodynaamikkojen syy. Vaan siihen yleisesti nyt tullut ominaisuus. Koska kuitenkin biodynaamiset sivut käyttävät paljon FB:ia (osa ainoana kanavana), erityisharrastukseni on vaikeutunut.

Luulisi muuten, että ko. tilojen intressissä olisi olla mahdollisimman helposti saavutettavissa netin kautta. Koska myös myynnistä suuri osa (valtaosa) tapahtuu sitä kautta. Mutta eipä näytä niin olevan. Jos (!) minä nyt haluaisin ostaa jotain lähimmältä Majvikin tilalta, en voisi ilman kirjautumista tarkistaa, mitä on siellä nyt tarjolla. Enkä edes sitä, onko sen tilakauppa auki. — Hyvin suuri osa tuntemistani ihmisistä muuten inhoaa ajatusta FB:n käyttämisestä. Vaikka nettisurfaus on heille muutoin tuttua ja kivaa.

Tietysti kaikkein eniten täytyy ihmetelllä BeeAround Oy:tä. Joka ei Biodynaamisen yhdistyksen sivulla edelleenkään anna minkäänlaisia sähköisiä yhteystietoja. Ei edes puhelinnumeroa.
« Last Edit: 04.09.22 - klo:03:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #756 on: 04.09.22 - klo:04:02 »
Erityisharrastustani. Haltijan tila näyttää saaneen paikallislehteen (Akaan Seutu) puffin:

Haltijan tilalla maata hoidetaan, ei vain viljellä – Biodynaamisen viljelyn ympärille on luotu myös sosiaalista yhteisöä

– klips –

PS. Kyseessä on ns. kiertoartikkeli. Se on ilmestynyt useassa paikallislehdessä.

Ovatkohan kirjoittaja tai nuo toimitukset vakaasti harkinneet, että juuri nyt olisi aika edistää tuota taikauskon kyllästämää viljelymuotoa? Tai miettineet asiaa lainkaan siitä näkökulmasta? Vai onko viehättyminen seudulla esiintyvästä yhteisöllisyydestä riittänyt raportoinnin syyksi? Haastatellut ovat kuitenkin varmasti saaneet selostaa näkemyksiään.

Mutta samantapaisesta taitaa olla kyse kuin Helsingin kaupungissa. Tai yleisemmin kunnissa, joista niitä sattuu löytymään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #757 on: 06.09.22 - klo:04:23 »
PS. Se, ettei FB päästä läpi ilman kirjautumista, ei todellakaan ole biodynaamikkojen syy. Vaan siihen yleisesti nyt tullut ominaisuus. Koska kuitenkin biodynaamiset sivut käyttävät paljon FB:ia (osa ainoana kanavana), erityisharrastukseni on vaikeutunut.

Pakko sitten seurata asiaa Googlen kautta. Lisääkin huomiota ko. tila oli saanut "omalta" paikallislehdeltään:

Quote
Lempäälän-Vesilahden Sanomat - Home - Facebook
https://fi-fi.facebook.com › lempaalanvesilahdensanomat
5 päivää sitten — ... ainakin vesilahtelaisen Haltijan tilan ruokatapahtumasta, jossa oli viime vuonna 700–800 kävijää. Biodynaaminen viljely on keskiössä Haltijan tilalla.

Ko. tila kummasti on kyllä paikallista huomiota aina osannut etsiä ja löytää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #758 on: 07.09.22 - klo:04:09 »
Ei ole tietoa, onko moni (tai kukaan?) Suomesta tuon kolmivuotisen kurssin käynyt. Mutta kukaan ei näytä sitä kautta itselleen ammattia, "leipäpuuta" löytäneen. Ei ole tapahtunut tuolla pohjalla, eikä Biodynaamisen yhdistyksen (perus)kurssien pohjalta. Niissäkin lienee jo koulutettu ainakin toista kymmentä henkilöä. Eikä sekään ole näkynyt Demeter-tilojen lukumäärässä. Joka on vain (epätasaisesti) laskenut, vain tuo yksi poikkeus.

Tänään on viimeinen osa tämänvuotisesta johdantokurssista:

Quote
KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
Majvikin tila, Sipoo, keskiviikkona 7.9.2022

Taas on asiaan yksi ryhmä kokonaan johdatettu.  Vanhastaan on myös Snellman-korkeakoulun biodynaamisen linjan käyneet. Myös Keuda aikanaan koulutti asiaan joitakin. Kaikkiaan nyt kyllä riittäisi tämän aatteen saloihin perehtyneitä. Paljon, paljon useampia kuin Suomessa on noita tiloja.
« Last Edit: 09.09.22 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #759 on: 09.09.22 - klo:04:13 »
Tarkistin äsken Google-hauilla 'biodynaaminen' ja 'demeter', yhden kuukauden ja suomenkielen rajauksella, olisiko mikään muuttunut.

Ei ollut. Yksi mehu. Viiniä. Kosmetiikkaa. Mutta ei mitään ruokaa.

Toistin kokeeni. Tulos käytännössä samanlainen. Yksi hollantilainen nettikauppa tarjosi biodynaamista juustoa. Valtaosa tarjonnasta oli viiniä.

Ja kylläpä kyllä. Tätä kautta on sitä ruokaakin saatavilla:

https://www.haltijantila.fi/lahiruokapaiva

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #760 on: 09.09.22 - klo:05:53 »
PS. Se, ettei FB päästä läpi ilman kirjautumista, ei todellakaan ole biodynaamikkojen syy. Vaan siihen yleisesti nyt tullut ominaisuus. Koska kuitenkin biodynaamiset sivut käyttävät paljon FB:ia (osa ainoana kanavana), erityisharrastukseni on vaikeutunut.

Olen tullut toisiin ajatuksiin — Biodynaamisen yhdistyksen takia!

Sen nettisivulla (osastossa "Kauppa") voi lukea myös sen FB:a, eikä pyydetä kirjautumista.

FB:ssa täytyy olla jokin "täppä", joka mahdollistaa tuon. Jota muut biodynaamiset sivut eivät käytä. Joten tuo "piiloutuminen" on niiden omaa syytä. Vaikka tuo uusi ominaisuus vaivaa muuallakin.
« Last Edit: 09.09.22 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #761 on: 14.09.22 - klo:08:03 »
Kerjuulla taas:

https://www.facebook.com/biodyn.fi/photos/a.445721492148001/5111068255613278/?type=3

Voimme huomata, että kohteena on yhä mukana mallitilatoiminta Heinolan tilalla. Vaikka sen toteutuminen näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Tilalla kun sen nettisisivujen mukaan ei vieläkään ole mitään toimintaa.

Koko kesä, melkein koko vuosi vilahti Heinolan tilalta ilman toimintaa. Tänään 10 kk tapahtumatonta aikaa.

Se ei ole vaikuttanut Biodynaamisen Säätiön kerjuutoimintaan. Sen sivuilla on yhä optio:

Quote
TUE
MALLITILATOIMINTAA
HEINOLAN TILALLA

« Last Edit: 14.09.22 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #762 on: 16.09.22 - klo:04:10 »
Näistä apurahoista vielä:

Kun nämä seuraavat ovat osastossa "Steiner rahasto, tutkimusapurahat 2022-2023", niin voimme olettaa tai aavistaa, ettei ihan tavanomaiseen tieteeseen metodeineen välttämättä tyydytä:

Quote
Lehto
Elviira
Yksilön ruoanvalintamotiivit ja taustatekijät terveellisen ja ilmastokestävän ruokavalion mahdollistavina tekijöinä
15000
[..]
Vainio
Seppo
Impact of Biodynamic Farming on the Straw/Berries as Depicted Via Nutritional Nanovesicles
Mansikan Nano- ja Mikrorakkula Eksosomit Biodynaamisen Viljelyn Laatukriteerinä Ravinnon Elementtinä
20000

Vaan jonkinlaista "laajennettua luonnontiedettä" käytetään? Koskeeko siitä osastosta jo mainittuakin?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #763 on: 19.09.22 - klo:06:07 »
On tietysti ihan Biodynaamisen Yhdistyksen oma asia, mitä tiloja se listalleen ottaa:

https://www.biodyn.fi/tilatjatuotteet

Mutta silti hiukan ihmetyttää, miksi siellä vuodesta toiseen on muutama luomutila. Parin kohdalla ei ole mitään merkkejä siitä, että ne olisivat edes jossain vaiheessa tulossa biodynaamisiksi. Olisihan tähän ko. listalla jo ennen käytettyjä mahdollisuuksia: "Demeter-tarkkailussa" tms.

Kahden tilan kohdalla tuon voi jollakin tavalla ymmärtää. PieniKylä on eräänlainen ikuinen ehdokasjäsen. Vaikkei se näytä kovin innokkaasti virallista Demeter-sertifiointia tavoitelevaankaan. Mutta kertoo kyllä omilla sivuillaan — ja mediassa — viljelevänsä biodynaamisesti. Mäntsälän Heinolan tilalla — Biodynaamisen säätiön omistamana — on pakko olla jokin julkistamaton pidemmän tähtäimen suunnitelma. Tai julkinen siinä mielessä, että rahaa kerätään sen mallitilatoimintaa varten. Ks. pari puheenvuoroa taaksepäin.

***

Juuri nyt täällä on muuten pelkkää tyhjää:

https://www.biodyn.fi/tapahtumakalenteri

Nettihaullakin löytää tietoja vain jo olleista ja menneistä biodynaamisista tapahtumista.

Ennallaan:

Arvailua. Kuten myös arvailut siitä, mitä merkitsee se, että Biodynaamisen Yhdistyksen toimisto on jo ollut jonkin aikaa "tilapäisesti suljettu". Eikä kerrota, milloin se jälleen avautuu.
« Last Edit: 19.09.22 - klo:20:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #764 on: 20.09.22 - klo:04:08 »
FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
10 tuntia sitten

Elias-koulun 11. luokka vietti viime viikon Haltijan tilalla Vesilahdessa. Taisi tulla nuorille melkoinen kokemus biodynamiikasta käytännössä

Niinpä. Tuon lisäksi kaupunkikoululaisille pitäisi järjestää retki maalle – oppimaan, mistä ruoka tulee!!!

***

Samassa FB:ssa suositeltiin sitten tätä biodynaamisen viljelyn apologiaa ja yritystä todistella, että sillä olisi maailman vehnäntuotannossa jotain merkitystä (ilmestynyt Demeter-lehdessä, pdf):

Draama vehnän ympärillä

Mutta tällainen tarkastelu murskaa sen ajatuksen välittömästi:

Koko maailman volyymista nostettakoon sieltä tännekin tämä summatieto: maailmassa on nyt  yhteensä 5 918 Demeter-sertifioitua maatilaa, joissa on viljelyalaa yhteensä 202 045 hehtaaria.

Ruokaviraston v. 2019 ennakkotietojan mukaan Suomessa on luomussa yhteensä 4 995 tilaa ja hehtaareita (SV mukaan lukien) 316 607. Jotka siis ovat vain n. 11-14 prosenttia kaikesta Suomen viljelyksestä.

Näyttämöllä vain vilahtava statisti ei voi olla tärkeä osallinen draamassa.
« Last Edit: 01.08.23 - klo:02:00 by Heikki Jokipii »