Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 249012 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #615 on: 17.12.21 - klo:06:29 »
Oudosti Google tunkee tätä 5 vuotta vanhaa artikkelia esille*) muka 2 päivää sitten ilmestyneenä:

Hiljaisuus hämmästytti biodynaamisen viljelyn vaikuttajia Vesilahden ekotilalla

Mutta toisaalta voimme todeta, että jutun kuvatekstissä on kaikkein tuorein tieto yhdistyksen puheenjohtajasta:

Quote
Suomen Biodynaamisen yhdistyksen puheenjohtaja Ira Hellstén ja hänen miehensä kestitsivät Demeter-vaikuttajia Vesilahdella tiistaina.

Koska yhdistys ei asiasta sivuillaan kerro. Eikä uudemmasta kansainvälisestä tapahtumasta ilmestynyt uutisia.


PS. 18.12.21: Nyt erillisosasto tuosta Tampereen seminaarista on poistettu myös Biodynaamisen yhdistyksen sivustolta. Sinne ei siis lainkaan tullut linkkejä tilaisuuden esityksiin. Ei liene kovin väärä arvio, että koko tilaisuus oli "floppi", epäonnistuminen.

______

*) tänään (21.12.21) se tarjoaa sitä 1 päivän vanhana. Mistähän tuokin johtuu? Onko MT jotenkin vaikuttanut asiaan?
« Last Edit: 21.12.21 - klo:08:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #616 on: 18.12.21 - klo:05:02 »
Tämä on hiukan outo saitti. Kuvastoltaankin keijukaishaaveilua. Näyttää kyllä viralliselta EU:n saitilta ja kertoo sellainen olevansa (?):

Ilmastonmuutos ja ympäristö
#TheFutureIsYours  Kohti kestävämpää tulevaisuutta


Lainataan täällä tämä teksti yhden huvittavan adjektiivin (lihav. HJ) takia:

Quote
Uutta narratiivia kaunista maailmaamme
Anna H M
12.05.2021 15:53    0 kommenttia Raportoi
Meidän on luotava uusi narratiivi elämästämme maapallolla. Sallitaan tiedotusvälineiden uiminen tarinoilla luonnossa esiintyvistä POSITIVE-toimista (esim. Indosian korallit pelastettiin). Hyvät ratkaisut ympäristöongelmiin (esim. Milanon pystysuuntaiset metsät). Luovia ideoita uusille elämäntavoille ja työmenetelmille (esim. biodynaaminen maatalous).


Täällä ollaan valmistautumassa 100-vuotisjuhlaan! No, "juhlaan", itse asiassa.

Luovuudesta meillä oli jo edellä kommentti:

Mutta kieltämättä Steiner itse osoitti luovuutta, käytti kovasti mielikuvitustaan järjestelmäänsä kehittäessään

Teksti on alunperin tanskaksi. Mutta ei asia Tanskassakaan järin uusi*) ole: siellä on Pohjoismaista nykyisin eniten  biodynaamisia tiloja (56 kpl). Mutta ei siis kovin useita: sinnittelee ilmiö sielläkin.

_____

*) Tieto edeltä:

Quote
Pohjoismaista  ensimmäisenä yhdistys ennätettiin perustaa Tanskassa vuonna 1936. Suomi seurasi kymmenen vuoden viiveellä, kun vuonna 1946 perustettiin Rudolf Steinerin oppeihin nojaava Biodynaaminen yhdistys[..]
« Last Edit: 27.12.21 - klo:04:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #617 on: 20.12.21 - klo:06:52 »
Blogisti, joka symppaa biodynaamisuutta:

https://ekoelamani.fi/miten-happo-emastasapaino-vaikuttaa-koko-terveyteesi/

Quote
Parhaimpia tuotteita ovat ne, jotka on viljelty biodynaamisesti ja jotka kasvavat luonnonmukaisesti lannoitetussa mineraalipitoisessa mullassa ilman synteettisiä tuholaismyrkkyjä.

Samainen blogisti toisessa artikkelissaan suosittelee homeopatiaa:

https://ekoelamani.fi/homeopatiasta-apua-lapsiperheille-ja-muille-luonnollisesti/

Biodynaamista yhdistystä tai muita steinerilaisia järjestöjä, tai lähteitä hän ei kuitenkaan tuo esille. Onko tuo esimerkki otsikkomme sinnittelystä, on siten vaikea sanoa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #618 on: 22.12.21 - klo:13:18 »
Tämä uhka taitaa edelleen säilyä:

Quote
2000-luvulle siirryttäessä hyvin monella tilalla oli edessä viljelijöiden eläköityminen ja biodynaamisten tilojen määrä uhkasi entisestään vähetä.


Koska Suomessa biodynaamisen viljelyn "kultakausi" oli noin sukupolvi sitten 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. 2000-luvulla sitten alkoi niiden lukumäärän jyrkähkö väheneminen.

Todeten tuostakin, että "monella" ei voi tarkoittaa kovin monella. Koska niitä tiloja ei yhteensäkään ole enää jäljellä monta. Olisiko sekin, kohtapuoleen — kahdella? (Valistunut "mutu"-tieto. Eli arvaus.)

Nyt se yhden tilan osalta on sitten tapahtunut.

Solsidans Trädgård ei ole enää Biodynaamisen yhdistyksen luettelossa. Tämän mukaisesti...

Kiitin Pirkko Okkosta siitä, että vaikka heillä varmasti on tieto nuivasta tai kriittisestä suhtautumisestamme, tietoa reilusti annetaan!

Jos Solsidans Trädgårdin kohdalla tilanne jatkuu tuollaisena, meille kyllä sopii, että se on tilan ja yhdistyksen välinen asia. — Päivitämme omaa listaamme ihan siinä tahdissa kuin Biodynaaminen yhdistys omaansa. Tästälähin.

... päivitimme omankin listamme.

Ammattimaisia biodynaamisia tiloja jäi meidän listaamme, meidän laskentatavallamme enää viisi (5) + yksi siirtymävaiheen tila.


PS. 27.12.21: Tämän mielikuvan ylläpitäminen käy yhä vaikeammaksi:

Murto ja Rännäri yrittävät vakuuttaa, että:

Quote
Suomessakin on useita tiloja, jotka viljelevät ammattimaisesti biodynaamisen viljelyn metodeilla.

Olemme edellä selvittäneet niiden lukumäärän. Ja niiden ammattimaisuuden asteen. Tuloksen pitäisi olla aatteen kannattajalle täysin masentava. Vaan ei: sinnikkäästi yritetään yhä tuota kuvaa julkisuudessa ylläpitää.
« Last Edit: 27.12.21 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #619 on: 24.12.21 - klo:08:34 »
Kurssi käyty:

(FB-merkintä)

Quote
Biodynaamisen viljelyn peruskurssilla tutkimassa veden olemusta maalaamalla. Vähän erilainen lähestymistapa maatalouteen.

Mutta ei taida kypsyä päätöstä muuttaa oma tila biodynaamiseksi?

Ja siten kääntää tuo edellä kuvattu "lehmähäntäkehitys"? Tuskinpa siinä asiassa on apua Helsingissä järjestettävistä Hyötykasviyhdistyksen kursseistakaan.

***

Biodynaaminen yhdistys tarjoaa nyt sivuillaan suomeksi johdatusta tähän asiaan:

Biodynaamisen viinintuotannon erityispiirteet (pdf)

Mutta ei taida tuokaan jatkossa näkyä Suomessa uutena biodynaamisena tilana. Kun täällä ei ole saatu aikaiseksi biodynaamista mehuakaan, ainakaan kauppoihin asti. Tämä tunnelma täytyy edelleen löytää ulkomaisilla viineillä:

Quote
Biodynaamisten viinien kansainväliset tuotantoehdot alkavat seuraavalla
määritelmällä: Demeter/Biodynaaminen viini auttaa luonnon ja ihmisen
kehitystä puhumalla aisteille ja mielelle. Demeter/Biodynaaminen viinin-
viljely ei ole keino päämäärän saavuttamiseksi, vaan sen tarkoituksena on
rikastuttaa maailmaa ja juhlia luonnon kauneutta ja elämää.

(Raittiusmies Rudolf Steiner on kyllä kääntynyt haudassaan.)
« Last Edit: 27.12.21 - klo:03:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #620 on: 26.12.21 - klo:07:31 »
Tällä tavalla idea pääsee kuitenkin vilahtamaan suomalaisten iltapäivälehtien sivuilla:

Suomalainen Heini päätyi keskelle uskomattoman rikkaan egyptiläissuvun elämää - tällaista salaperäisen Al-Fayedin perheen luksusarki on

Quote
Camilla vannoo sen uskomuksen nimeen, että ruoka käy lääkkeestä. Hän tahtoo ihmisten kiinnittävän huomiota siihen, mitä he suuhunsa laittavat – niin terveyden kuin ilmastonkin kannalta. Ravintolan ruoka tuotetaan biodynaamisesti viljellyllä maatilalla Kentin lähistöllä.
(lihav. HJ)

Ei ollut helppoa Camillan UK:ssakaan löytää tuollaista tilaa:

https://biodynamiclandtrust.org.uk/stewardship-of-the-soil/

Quote
However, in 2019 statistics show that in the UK only 2.9% of agricultural holdings were farmed organically. Biodynamic Association Certification statistics indicate that, of these, only 1% were farmed biodynamically.

Sitten kun Ilta-Sanomien tarina etenee Suomeen, biodynaaminen ruoka kuitenkin unohtuu:

Quote
Spectatorin podcastissa Camilla al-Fayed muisteli suomalaista isoäitiään ja tämän lihapullia, itsetehtyä puolukkahilloa ja silliä.

***

Biodynaaminen yhdistys kertoo tapahtumasivullaan myös tuosta em. kurssista, jonka se järjestää yhdessä Hyötykasviyhdistyksen kanssa. Siitä olemme jo sanoneet sanamme.

Myös se kertoo tulevasta kevätkokouksestaan huhtikuussa. Valitaanko siinä puheenjohtaja, en tiedä. Mutta, siitäkin jo edellä sanotusti, uskon ujouden siinä jatkuvan, että siitä valinnasta meille muille kerrottaisiin, jos se tehdään.
« Last Edit: 26.12.21 - klo:08:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #621 on: 27.12.21 - klo:06:31 »
Kun taas löysin täältä nämä aiemmin löytämäni...

Steinerin madonluvut alkoholille

... niin mieleen kyllä tuli sellainen sanokaamme "kiusanteko", että noita lainauksia nyt levittäisi laajemminkin julkisuuteen.

Vaikkapa Alkon Etiketti -lehteen voisi yrittää kirjoitusta tuosta? Höystettynä tositarinalla siitä, miten biodynaamiset viinit tosiasiassa keksittiin vasta aivan viime vuosikymmenillä? Vrt. siitä myös edellä passim.

Mietintämyssyyn!
« Last Edit: 27.12.21 - klo:12:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #622 on: 30.12.21 - klo:14:04 »
Itse tilaisuudesta ei ole tullut lisätietoa. Biodynaamisen yhdistyksen FB:ssa kerrottiin kuitenkin, että Andersenin vanhempi esitelmä on täällä saatettu laajempien piirien luettavaksi:

Maito, joka osaa puolustautua bakteereja vastaan
Demeter 3/2021
Teksti: Jens-Otto Andersen
Käännös: Pentti Okkonen


Suositteleeko hän tuossa esitelmässään "raakamaitoa"? Ote siitä:

Quote
Kaiken kaikkiaan luonnon olennot eivät
ole puolustuskyvyttömiä uhreja, vaan niillä
on nerokkaat keinot taistella kaikkialla läsnä
olevia bakteereja ja sieniä vastaan. Luonnos-
taan maito voisi jossain määrin tuhota baktee-
reja entsyymien avulla, kun taas nykyiset leh-
mät ovat yleisesti heikompia saadessaan vä-
hemmän optimaalista ruokaa ja koska viljeli-
jä vaatii suurempaa maitotuotosta. Tämä testi
siis näyttää, mikä on lehmän kyky mobilisoida
nämä entsyymit annetuissa olosuhteissa.

On huomattava, että tämän kaltainen tes-
ti voidaan tehdä vain kuumentamattomalla eli
pastöroimattomalla maidolla, koska entsyymit
eivät enää aktivoidu pastöroidussa maidossa.
Koska kaikki kaupan hyllyiltä löytyvät maidot
on pastöroitu, nämä entsyymit eivät ole enää
aktiivisia maidossa.
(lihav HJ)

Jättäkää tuollainen koe väliin, ostakaa maitonne kaupasta!!!

Linkistä selviää, että myös jollakin tavalla biodynaamista viljelyä suosivan (tai lähellä olevan) Ahlmanin opiston ja tilan tilakauppakin lopetti kokeilunsa raakamaidolla, ja nyttemmin kaikki sen myymä maito on pastöroitua.
« Last Edit: 30.12.21 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #623 on: 02.01.22 - klo:09:55 »
Tällainen tapahtuma tulossa (Biodynaamisen yhdistyksen tapahtumakalenterista):

Quote
MAATALOUSPÄIVÄT 2022
Wed, Feb 2, 20223:30 PM  Sat, Feb 5, 20224:30 PM
Goetheanum, Dornach Sveitsi sekä verkossa.

Biodynaamisten tuotteiden laatu ja mitä se merkitsee maalle ja ihmisille.


Meillä olisi kyllä jo vastaus valmiina: ei juuri mitään. Koska niitä tuotetaan niin toivottoman vähän. Ei siis tarvitse edes kyseenalaistaa itse teoriaa, että niillä jotain myönteistä vaikutusta ylipäänsä olisi.
« Last Edit: 02.01.22 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #624 on: 06.01.22 - klo:10:25 »
Jos aivan tavallinen tavallisten kauppojen (K-kaupat, S-kaupat, Lidl) käyttäjä haluaisi syödä jotain biodynaamista... olisi se oikeastaan mahdotonta.

Hänen täytyisi juoda.

Tarkistin tuon äsken (myös) Googlella haulla "biodynaaminen -viini -osteo -kranio -osteopatia", kuukauden aikana.

Tulos: mitään syötävää ei minulle ostettavaksi tarjottu!

Viiniä (vaikka olin siis yrittänyt rajata sen pois), kahvia, kosmetiikkaa ja kirjallisuutta tarjottiin. Mutta ei ruokaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #625 on: 09.01.22 - klo:05:15 »
Em. biodynaamisten tuotteiden tarjontaan tämä huomio. Vailla sertifiointia oleva PieniKylä kuitenkin roikkuu aatteessa mukana. Kun katson sen kaupan sortimenttia...

https://pienikyla.com/pienikylakauppa/

... niin kyllä ainakin minun läpikäyntini pohjalta on niin, ettei ko. kauppa tarjoa mitään, joka olisi ko. tilalla tai ylipäänsä Suomessa tuotettu. Pakattu on useakin tuote niin, että siinä on tilan logo.

Ehkä vähän liioittelin tuossa. Osa mausteista ja yrttiteelaaduista saattaa hyvinkin olla oman tilan tuotantoa. Mutta tälläisesta sortimentin lisäyksestä PieniKylä nyt netissä ilmoittaa:

https://pienikyla.com/mita-sonett-on/

Quote
Sonettin yritystarina alkoi 1970-luvulla, mutta näiden veden olemusta kunnioittavien ja ympräistöystävällisten tuotteiden kehittely käynnistyi jo 60-luvulla. Sonettit on tehty alusta asti sellaisiksi, ettei niistä jää luontoon jälkiä ennen tai jälkeen käytön. Pesu-ja puhdistusaineet eivät sisällä mitään ainesosia, jotka ovat luonnolle, eläimille tai ihmisille haitallisia. Ne ovat täysin biohajoavia. Suuri osa Sonett-tuotteiden raaka-aineista tulee vieläpä biodynaamisesta tuotannosta.

Lue lisää täppäämällä linkkiä: www.sonett.eu

Sonett-tuotteita myydään kaikkialla Euroopassa. Yritys työllistää toistasataa ihmistä.  Erityisen vaikuttavaa meistä on se, että Sonettin tehtaalla työskentelee myös useita erityisihmisiä.

Yritys toimii säätiömuodossa ja se edesauttaa yhteisöllisyyttä ja kaikkien hyvinvointia. Sonettin johtamismalli ja tuotantoprosessit nojaavat vahvasti saksalaisen filosofin Rudolf Steinerin antroposofiseen näkemykseen ja kolmijäsenyyteen.

Kyse on saksalaisesta firmasta.

Ja edelliseen puheenvuoroon viitaten: nuokaan tuotteet eivät ole syötävää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #626 on: 09.01.22 - klo:05:17 »
Tämä kirjanmyyjä netissä olettaa, että tätä harrastusta ilmenisi oman pihansa hoitajien parissa (lihav. HJ):

Pihaihmisen Kuu ja sääpäiväkirja 2022

Quote
Puutarhurin kovakantinen kuu ja sääpäiväkirja 2022 nelivärikuvin. Hyvä tehdä keliin ja viljelyyn liittyviä merkintöjä ja mustiinpanoja, apuna vuoden pihatöissä. Kuusymbolit joita voi käyttää hyväksi mm biodynaamisessa viljelyssä. hinta 20e/kpl. Näitä on 3 kpl saatavilla (ovh 26e)


Mutta mahtaako se pitää paikkaansa? Luulenpa, että se on hyvin vähäistä, jopa lähes olematonta. Vaikka esim. puutarhalehdissä sitä vaihtoehtoa aina silloin tällöin tuodaan esille.

***

Edelleen: kirjallisuutta, ei syötävää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #627 on: 10.01.22 - klo:11:20 »
Google-haussa "halusi" tämä esiin:

https://www.omapelto.fi/kaupunkilaistenomapelto

Jossa siis esitellään kahden "personal farmerin" lyhyet CV:t. Otan paloja Kirsti Keltiltä:

Quote
[..] Opiskeluaikoina tutustuin biodynaamiseen viljelyyn ja olin harjoittelussa Ruotsin Järnassa Skillebyholmin puutarhakoululla.
[..]
Puutarhayrittäjäksi ryhdyin 2011, jolloin aloin viljellä vihanneksia Heinolan biodynaamisella maatilalla Mäntsälässä. Muutamia vuosia toimin Muijaniityn ruokaosuuskunnan puutarhurina, eli sikäli tämänkaltainen uusi työmaa ei ole aivan vieras :)


Varsinaista omaa tilaa eivät siis hänelläkään nuo biodynaamiset opinnot ole muassaan tuoneet. Ihmettelimme edellä:

Vaikka opintojen rahoitus on noin epävarmalla pohjalla. Ja vaikka tulevaisuus biodynaamisena viljelijänä jos mahdollista vielä epävarmemmalla. Potentiaalisia lomittamiskohteita on Suomessa hyvin harvoja. Ja oman tilan perustaminen tuolla konseptilla ei ole välttämättä helppoa. Seuraamme nyt tulleeko tästä mitään, so. ilmestyykö tänä vuonna uusi tila Biodynaamisen yhdistyksen tilaluetteloon. Tuo mehiläistila (edellä) kyllä sinne juuri tuli.

Sen enempää Heinolan tila kuin sen yhteydessä toiminut Muijaniityn osuuskunta eivät olleet kovin pysyviä työpaikkoja:

Kun [Heinolan tilan] sivustoa katsoo, voi todeta, että tavoitteet toteutuivat. Mutta myös, että ne toteutuivat joskus vuoden 2016 kieppeiilä tai sitä ennen. Sen jälkeen on ollut hiljaista, ei mm. tapahtumia. Viimeinen tapahtuma on osallistuminen Suomen luonnon päivään v. 2018. Tilakauppa ei enää ilmoita aukiolostaan missään, ei esim. FB:ssä. Ammattioppilaitos Keudan tilavierailut eivät nähtävästi ole jatkuneet.

Ruokaosuuskunnasta sanotaan selvimmin:

Quote
Muijaniityn ruokaosuuskunta
Huom! Ruokaosuuskunnan toiminta on laitettu tauolle vuonna 2016. Muijaniityssä jatkaa kuitenkin yhteisöviljelystä kiinnostunut pieni joukko ihmisiä samankaltaisella konseptilla, kutsuen itseään Muijaniityn ruokaryhmäksi. Jos asia kiinnostaa ja haluat mukaan porukkaan, ota yhteyttä: muijaniityn.ruokaosuuskunta@gmail.com.


Jos vielä tuosta vähän selventäisi: se ei enää todennäköisesti toimi mitenkään. Hyvin luultavasti samoin on maatilayhteisön laita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #628 on: 13.01.22 - klo:08:11 »
Kun törmäsin Google-haussani taas tuohon kartanoon — joka vuokraa tilojaan ja siksi mainostaa — päätinpä kysyä yksityiskohtia tuosta biodynaamisuudesta.

Vielä ei ole tullut vastausta ja luultavasti ei tulekaan. Joka kyllä vahvistaa tuon epäilyksemme. Kuten tietysti sekin, että puutarha ei ole Biodynaamisen yhdistyksen listassa.

Luonnollisesti, jos vastaus tulee, julkaisemme sen täällä.

Yhä tämä lause siellä törröttää:

https://www.tuomistonkartano.fi/tutustu/tuomiston-omenapuutarha

Quote
Hoidamme omenapuutarhaa biodynaamisen viljelyn periaatteita noudattaen luonnonmukaisin keinoin.

Merkintä ei ole uusi, vaan vuodelta 2015. Mutta sitä ei siis vieläkään ole kaduttu. Eikä selitetty.
« Last Edit: 13.01.22 - klo:18:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #629 on: 16.01.22 - klo:08:15 »
Näin myös Biodynaaminen yhdistys FB:ssa kertoo, on tästä tietoinen:

Quote
Biodynaamiset, Demeter-merkityt, tuotteet päätyvät Suomessa yleensä suoraan tilalta kuluttajille ja ravintolaan. Kaupan hyllyltä niitä ei juurikaan löydy. Laatutietoisille leivonnaisten ystäville vinkiksi, että turkulaisen bageri Å:n luomuraaka-aineisiin leivotussa runebergintortussa pääsee maistamaan Keskylän Tilan biodynaamista vadelmaa 😍
(lihav. HJ]

Niinpä tämä puree/purisi ilmeisesti erityisen ikävästi harvalukuisiin biodynaamisiin tuottajiimme:

"Itse ei mahda mitään sille, jos päättäjät päättävät sulkea ravintolat" – ravintolarajoitukset kolahtavat kovaa niille tuotteita myyviin elintarvikeyrityksiin

Harvalukuisia ovat tietysti asiaan keskittyneet ravintolatkin. Mutta niistä muutamista "symbiooseista" mm. Tampereella (C, Kajo) on edellä ollut puhetta.
« Last Edit: 17.01.22 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »