21.02.21: Pentti Okkonen — Biodynaamisen yhdistyksen varapuheenjohtaja? — oli lyhyesti vastannut blogistin puolesta. Ehkä vilkaisemme sinne vielä joskus myöhemmin. — No, tuli sinne omakin kommentti jätettyä. Ja keskustelu siellä näyttää jatkuvan! Keskusteluun tuli myös Olli Repo ja blogisti itse.
Sallittaneen tässä toistaa puheenvuoroni
siellä.
***
Erkki Pöytäniemi:
"Ps: Jos en väärin muista Jokipii oli aktiivinen luomun vastustaja jo aikoja sitten. Nyt luomun vastustaminen ei ole oikein uskottavaa, mutta onneksi on vielä biodynaamisuus josta voi räksyttää…"
Minähän en ole tämä keskustelun aiheena, mutta minä ja yhdistyksemme TM-TL ry. emme millään tavalla ole luopuneet luomusta "räksyttämisestä". Eikä se kritiikki ole meidän mielestämme menettänyt ajankohtaisuuttaan tai uskottavuuttaan. Eikä tärkeyttään nyt, kun EU:ta yritetään ajaa luomulinjalle (25% luomupinta-alatavoite ym.).
Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.
Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä. Loput ilmeisesti luomutiloja:
https://blogs.helsinki.fi/kumppanuusmaatalous/lahde-mukaan/loyda/Miten luomuaate ja biodynaaminen aate ovat syntyneet, ja miten ne ovat olleet kytköksissä toisiinsa? Siinä onkin kiinnostava historiallinen probleema, jota yhdistyksemme puitteissa olemme ryhtyneet selvittämään, kartoittaen aluksi, mitä asiasta on kirjoitettu:
http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11169#msg11169http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=994.msg16303#msg16303Tavoitteenamme on siis järjestää v. 2024 luomun ja Steinerin teoksen 100-vuotisjuhla. Muistojuhla (?!). Ehkä mielellään tieteellisen seminaarin muodossa, jossa luotaisiin yhteenveto siitä, mitä siitä luomuviljelystä sitten tuli, tuona aikana. Yhdistyksemme järjestäjinä, ei asiantuntijoina. Mutta sen verran tietysti yhdistys saa päättää, että kuka luennoiksijaksi kutsutaan! Kaikille avoin tilaisuus, tottakai. Vielä ei asia ole riittävästi kypsynyt, jotta tässä uskaltaisin toivottaa tervetuloa.
Seuraava selvitettävä onkin se historiallinen prosessi, miten luomu on päässyt siihen asemaan, joka sillä EU:ssa nyt on. Eli miten tällaisesta pysähtyneestä, jopa taaksepäin katsovasta aatteesta tuli .... uskottavaa? Miten siitä tuli monen silmissä jopa edistyksellistä?
***
Kyllä minä saksaa osaan, ja huomasin toki tuon nimimerkin jekun. Mutta en ollut huomaavinani.