Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 248977 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #600 on: 23.11.21 - klo:05:32 »
Saksalainen tohtori, siellä tunnettu tieteen popularisoija Mai Thi Nguyen-Kim, käy tässä läpi tutkimustilanteen tavanomaisen, luomun ja biodynaamisen viljelyn vertailuissa:

MAITHINK X vom 21. November 2021 mit Dr. Mai Thi Nguyen-Kim

Thema: "Besseres" Bio


Lähtökohtana hänellä on luomun*) kannattaminen! Hän toteaa, että biodynaamisella viljelyllä on Saksassa erittäin hyvä imago. Mutta päätyy johtopäätöksiin:

Quote
Fazit

Auf Demeter-Höfen läuft einiges besser als anderswo, zum Beispiel werden die Tiere besser behandelt und auch an der Mistdüngerbehandlung scheint was Gutes dran zu sein. Aber ausgerechnet das Kernstück der Biodynamischen Landwirtschaft, der Einsatz der biodynamischen Präparate, ist mit nichts belegt, das auch nur den geringsten Qualitätsanforderungen entspricht.

Könnte uns aber doch eigentlich egal sein, schadet doch nicht, oder? Doch, das schadet. Unwissenschaftliche Methoden im Öko-Landbau verhindern einen Ausstieg aus der konventionellen Landwirtschaft. Denn so wird Bio- mit konventioneller Landwirtschaft nie mithalten können.

Eli mitään vaikutusta ei biodynaamisen viljelyn keskeisellä piirteellä, preparaateilla, ole osoitettu ruoan laatutekijöihin olevan. Tieteelliset tutkimukset läpikäymällä samaan johtopäätökseen kuin Urho Kari Suomessa käytännön viljelijänä.

Yhtäkaikki Biodynaaminen yhdistys mainostaa seuravana tärkeänä tilaisuutena tätä (lihav. HJ):

Quote
Maatalouspäivät 2022
    Wed, Feb 2, 2022 3:30 PM Sat, Feb 5, 2022 4:30 PM
Goetheanum, Dornach Sveitsi.
Biodynaamisten tuotteiden laatu ja mitä se merkitsee maalle ja ihmisille.

Siitä, että Demeter-merkki on joidenkin mielipidetutkimusten mukaan Saksassa luomumerkeistä arvostetuin, yrittävän biodynaamikot Suomessakin aina silloin tällöin "lyödä mynttiä".

Erityiseen laatuun vedottiin tässäkin tilaisuudessa.

***

Kyllä se aika lailla siltä näyttää, että tuo edellinen tilaisuus, Nordic Biodynamic Forum, jäi medialta täysin huomaamatta. Ei edelleenkään pienintäkään mainintaa. Se ei näytä kiinnittäneen huomiota myöskään muissa Pohjoismaissa. Edes näiden maiden biodynaamisten yhdistysten huomiota! Google palauttaa niistä tarinoita aiemmista samannimisistä tilaisuuksista, jossain muualla.

______

*) kuitenkin kriittisesti: sen täytyy tulla nykyistä "paremmaksi". Siitä lähtökohdasta hän sitten tarkasteleekin sitä, voisiko biodynaaminen viljely olla tällaista parempaa luomua. Ei voinut. Ja sen epätieteelliset metodit ovat oikeastaan luomuviljelyn leviämiselle haitaksi (ks.  tuo lainaus, sen 2. kappale).
« Last Edit: 23.11.21 - klo:14:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #601 on: 23.11.21 - klo:05:51 »
On selvinnyt myös, että marraskuisen suurtapahtuman yhteydessä Tampereella pidetään myös Biodynaamisen yhdistyksen syyskokous. Vieläköhän yhdistys jatkaa kainouttaan toimihenkilöittensä suhteen. Olisi kiva tietää edes, kuka on puheenjohtaja..

Kyllä se jatkaa. Koska media ei muutoinkaan ollut tuosta tilaisuudesta kiinnostunut, ei puheenjohtajan nimi selvinnyt sitäkään kautta.
« Last Edit: 18.12.21 - klo:05:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #602 on: 26.11.21 - klo:05:09 »
Miten tällaista tehdään, pääsee nyt kotisohvaltaankin seuraamaan:

https://www.youtube.com/watch?v=m2aI_85DEBQ

"Biodynaaminen komposti"

Videopätkässä selitetään asian taustateoriaakin.

Mutta kyllä tämä osallistujien määrän vähäisyys tuosta videopätkästäkin vahvistui:

Tuossa ei tullut tietoa, kuinka monta näitä kurssille osallistujia oli. Tilaisuudesta kerrottiin etukäteen:

Quote
Työskentelyn lähtökohta on ammatillinen ja koulutus on suunnattu viljelijänä toimiville, alan opiskelijoille tai muuten riittävät taustatiedot omaaville.

Paljonko heitä löytyi ja ilmoittautui?

PS. 02.05.21: Saatoimme saada uteliaisuutemme tyydytettyä tästä kurssikuvasta:

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=3830283217025128&id=292442690809216&set=pcb.3830293930357390&source=48&__tn__=%2B%3D

Siinä kuulijoita kompostin reunalla näkyy 10.

Kun kouluttajat lasketaan pois, koulutettavia saattoi olla vain viisi tai kuusi.

Edellä mainitun Gyllenbergin säätiön ilmoitetaan tukeneen tuon opetusvideon tekemistä.
« Last Edit: 26.11.21 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #603 on: 28.11.21 - klo:09:35 »
Tuossa varmistuu tieto, ettei haaveesta tehdä Heinolan tilasta taas Demeter-tila ole luovuttu, eikä mallitilahaaveestakaan. Sillä tavallahan arvelimme sen olevan ja tapahtuvan, ennemmin tai myöhemmin. Niinpä tuossa nyt etsitään tukea kahdelle mallitilalle. Ajetaanko siinä "kahta jänistä"? Niin, tosiaan: riittääkö molempiin — "paukkuja"?

Pitkästä aikaa isompi elonmerkki Mätsälän Heinolan tilalta. Joulumyyjäiset. Heinolan tilan ystävät Facebookissa:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159685558654483&set=pcb.5239465956068726

Mutta varsinaisille nettisivuille "Ajankohtaista" -osioon oli 14.11.21 ilmestynyt tämä vähän surumielinen ilmoitus:

Quote
Tilalla ei ole tällä hetkellä toimintaa!


***

Tampereen seminaarille kävi sitten niin, että se oli ja meni. Jättämättä oikeastaan paljon jälkiä. Biodynaaminen yhdistys ei ole julkaissut esim. esitysten dioja tilaisuudesta tms. Eikä siitä siis media kertonut lainkaan.

Teemasta, joka oli regeneratiivinen viljely, ei seminaarissa ilmeisesti tullut esille tuloksia, jotka olisi katsottu tarpeelliseksi esitellä myös laajemmalle yleisölle?
« Last Edit: 29.11.21 - klo:13:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #604 on: 29.11.21 - klo:07:37 »
Biodynaamisuus kukoistaa edelleen Tampereella:

PRO-palkittu C:n Ilkka Isotalo kokkaa vastuullisesti luonnosta lautaselle

Quote
– Alkuajatuksemme ei ollut perustaa eettistä luomuravintolaa, vaan olemme kasvaneet tähän ideologiaan vuosien kuluessa. Perustimme C:n tuottaaksemme ihmisille hyvää mieltä. Hyvin pian aloimme kuitenkin miettiä tarkemmin, että mitkä kaikki asiat sitä hyvää mieltä ja hyviä kokemuksia oikein tuottavatkaan, Isotalo muistelee.

Ensimmäisten lähituottajayhteistyökumppaneiden Raija Asunnan, Jukka Vuorisalon ja Rekolan biodynaamisen tilan Henri Murron myötä maaperän ja luonnon hyvinvoinnin merkitys alkoi kirkastua Isotalolle ja Suomiselle tiimeineen. Etenkin Murto mittavine sanaisine arkkuineen maatalouden tiimoilta avasi asiaa merkittävästi.
(lihav. HJ)

Epäilemättä, epäilemättä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #605 on: 30.11.21 - klo:14:54 »
Saikohan vaan:

Anja Snellman: Kaikki kiertoon

Quote
Ryhdyin kasvissyöjäksi 17-vuotiaana, siis jo 1970-luvulla. Se lähti joogaharrastuksestani, joka sai minut kiinnostumaan biodynaamisesta ruoasta.
(lihav. HJ)

Niin paljon ei kiinnostus ole todennäköisesti herännyt, että hän olisi todella ottanut selvää, mitä sillä tarkoitetaan? Vain yksi huomio: steinerilaisuus uskoo ehdottomasti eläintalouteen maataloudessa. Sillä ei ole tekemistä kasvissyönnin kanssa.

Entä Pirkka? Se on K-kaupan asiakaslehti. K-kauppakaan ei käytännössä tarjoa mitään biodynaamista ruokaa. Ainakaan 17 vuotta täyttäneelle.
« Last Edit: 01.12.21 - klo:03:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #606 on: 01.12.21 - klo:05:32 »
Em. biodynaamisten tuotteiden tarjontaan tämä huomio. Vailla sertifiointia oleva PieniKylä kuitenkin roikkuu aatteessa mukana. Kun katson sen kaupan sortimenttia...

https://pienikyla.com/pienikylakauppa/

... niin kyllä ainakin minun läpikäyntini pohjalta on niin, ettei ko. kauppa tarjoa mitään, joka olisi ko. tilalla tai ylipäänsä Suomessa tuotettu. Pakattu on useakin tuote niin, että siinä on tilan logo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #607 on: 02.12.21 - klo:05:12 »
Säätiö tietysti yrittää hyödyntää joulumieltä omassa asiassaan:

Quote
Biodynaamisen viljelyn säätiö
@Biodynsaatio
·26. marrask.

Onko tänään musta vai kultainen perjantai? Miltä sinusta tuntuu?

Mikä olisikaan parempi hetki tehdä lahjoitus kestävän, biodynaamisen maatalouskulttuurin hyväksi? Osallistu joulukeräykseen osoitteessa
http://biodynsaatio.fi/joulukerays.

Mutta twiittiä sitten on uudelleen lähettänyt mm. Galina Kallio. Jännä tapaus:

https://galinakallio.fi/

Tutkija. Tohtori. Selvästi sitoutunut myös tieteeseen. Mutta myös aika fanaattisesti biodynaamiseen aatteeseen. Mutta varmaankin katsoo, että ne ovat täysin yhdistettävissä?

Mukana täällä:

https://www2.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti/instituutti/henkilosto-ja-yhteystiedot

Helsingin yliopisto ei ilmeisesti ole mitään rajanvetoa tehnyt. Kyllä biodynaaminenkin viljely luomuun kelpaa.

Tampereen seminaarissa hänellä oli esitys. Seminaarin aiheen kannalta jopa pääesitys. Jossa varmaankin kerrottiin, että juuri biodynaaminen viljely on parasta regeneratiivista maataloutta. Emme tosin tiedä, koska esitykset sieltä eivät ole ilmestyneet nettiin.
« Last Edit: 02.12.21 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #608 on: 04.12.21 - klo:05:15 »
Tästä vanhasta (2016) Aamulehden uutisesta...

Katso koko lista: rekisterisiivous uhkaa satoja tamperelaisia yhdistyksiä

... löytyi tieto, että Tampereella on toiminut tällainenkin:

Biodynaamisten tuotteiden kuluttajayhdistys

Ei ole tietoa, toimiiko se vielä. Tampere on kyllä ollut paikkakunta, jossa moneen muuhun paikkakuntaan verrattuna on ollut paremmat mahdollisuudet tuollaiseen kuluttamiseen. Kaupungissa on kaksi biodynaamista ravintolaakin!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #609 on: 07.12.21 - klo:05:31 »
Eli hiljaiseloa. Haltijan tila kyllä kertoo FB:ssä ...

https://www.facebook.com/haltijantila/

... Lähiruokapäivänsä 11.09.21 olleen menestys. Mainitsee, että mukana oli mm. ravintola Kajo. Mutta ei maininnut Osuuskunta Uusruukkia.

Miksi muuten ei? Mutta kyllä Uusruukilla vielä toimintaa on:

https://www.uusruukki.com/ruukinkookki/

Quote
Ruukin Köökki tuottaa laadukkaita ruokapalveluita tilauksesta. Valmistamme sesongin mukaista, paikallisiin biodynaamisiin ja luomuraaka-aineisiin pohjautuvaa ruokaa erilaisiin tilaisuuksiin noutopöydästä lautastarjoiluun.

Ruukin Köökissä raaka-aineita sparraavat Timo ja Sari Kalliokoski.


Sari Kalliokoski on myös äskettäin ollut aktiivinen biodynaamisen liikkeen historian esille tuomisessa.

***

Tuo historiikki (ja eräät muutkin tietämämme tosiasiat) kirvoittivat tämän spekulaation:

Tämä uhka taitaa edelleen säilyä:

Quote
2000-luvulle siirryttäessä hyvin monella tilalla oli edessä viljelijöiden eläköityminen ja biodynaamisten tilojen määrä uhkasi entisestään vähetä.


Koska Suomessa biodynaamisen viljelyn "kultakausi" oli noin sukupolvi sitten 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. 2000-luvulla sitten alkoi niiden lukumäärän jyrkähkö väheneminen.

Todeten tuostakin, että "monella" ei voi tarkoittaa kovin monella. Koska niitä tiloja ei yhteensäkään ole enää jäljellä monta. Olisiko sekin, kohtapuoleen — kahdella? (Valistunut "mutu"-tieto. Eli arvaus.)

Mutta vielä ei ole spekulaatiolle tullut vahvistusta eikä kumoamista.
« Last Edit: 07.12.21 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #610 on: 08.12.21 - klo:06:42 »
Totta on — ja olen siitä tietoinen — että Suomessa biodynaamisella viljelyllä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Se on kuriositeetti, ja näillä näkymin sellaisena pysyy.

Mutta toisin on Saksassa. Uuden hallituksen muodostamisessa liittovaltion maatalousministeriön valtiosihteeriksi on siellä valittu vihreä aktivisti, tunnettu biodynaaminen viljelijä Ophelia Nick.

Välitöntä vaikutusta tuolla ei meihin ole. Mutta EU:n kautta jotakin voi tulla.
« Last Edit: 08.12.21 - klo:07:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #611 on: 09.12.21 - klo:08:12 »
Henri Murron kaunopuheisuudesta voi myös nauttia YouTubessa. Jos haluat sen nähdä...

... klikkaa tästä!

Tuon em. kurssin toisesta jaksosta Rekolan tilalla on sinne tehty tiivistetty esitys. Nyt kerrotaan preparaateista!

Murto kertoo, miten myönteisesti preparaatit ovat vuosien kuluessa vaikuttaneet Rekolan tilan maaperään, ja satoihin. Ja todellakin, mehän olemme täällä jo ehdottaneet kyseisen tilan vertailevaa tutkimusta, siinä suhteessa.
« Last Edit: 09.12.21 - klo:08:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #612 on: 10.12.21 - klo:05:45 »
Pannaanpa merkille, ettei tämäkään yhdistys ole asiaa unohtanut:

https://hyotykasviyhdistys.fi/tapahtumat/biodynaaminen-viljely-i-ja-ii-2/

Quote
Biodynaamisen viljelyn perusteet – monimuotoisesta viljelystä ravintoa ruumiille, sielulle ja hengelle, la 29.1. ja la 12.2.

Kurssin järjestää Biodynaaminen yhdistys yhteistyössä Hyötykasviyhdistyksen kanssa. Kouluttajana on viljelyneuvoja Pirkko Okkonen. Tämä tietoisku on hyvä tapa aloittaa uusi kasvukausi.
Biodynaaminen viljely on yksi vanhimpia luomuviljelyn suuntauksia. Iltapäivän aikana selviää mm. biodynaamisen viljelyn pääperiaatteet ja miten siemenestä tulee biodynaaminen.


Kyllä se vähän siltä näyttää, että tuo yhdistys on hiukan Biodynaamisen yhdistyksen sivukonttori. Tulee kaikenlaisessa pienessä esille, vaikkei sitä yhdistyksen päätavoitteeksi julistetakaan. Tuon kurssin lisäksi se mm. myy biodynaamista kalenteria. Vaikka perustajajäsen Toivo Rautavaara, joka ei kannattanut steinerilaisuutta, sen yhdistyksestä kertovalla sivulla mainitaankin.

Yhdistyksen hallituksessa istuu mm. Luomuliiton Susan Rännäri, joka selvästikään ei ole tuota Rautavaaran suosittamaa pesäeroa tehnyt, omassa ajattelussaan. Hän on vastaanottanut Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Steiner-rahaston apurahankin, biodynaamiseen toimintaan.
« Last Edit: 12.12.21 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #613 on: 11.12.21 - klo:05:38 »
Saksankielen taitoisille löytyy myös tämä esittelypätkä biodynaamisen viljelyn preparaateista ja niiden käyttämisestä:

https://www.3sat.de/kultur/kulturzeit/demeter-esoterik-und-magische-kuhhoerner-100.html

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #614 on: 16.12.21 - klo:06:21 »
Biodynaaminen yhdistys kertoo Facebookissa olevansa tietoinen tästä:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
13. joulukuuta kello 10.24 ·

Mistä voi ostaa biodynaamisesti tuotettuja, Demeter-tuotemerkittyjä tuotteita?

Suoraa biodynaamisilta tiloilta (yhteystiedot: www.biodyn.fi/tilatjatuotteet)

Demeter kahvia maahantuo ja myy Paahtimo Papu (https://www.paahtimopapu.fi/)

Demeter mustapippuria maahantuo ja myy Pramod SpicesChef (https://spiceschef.bio/)

Demeter kosmetiikka ja elintarvikkeita myy Lupaus Puoti (https://www.lupauspuoti.fi/fi)

Näillä yrityksilla on verkkokauppa, josta tuotteet saa näppärästi tilattua.

Tiedätkö muita?

Eli siitä, että tavallisista ruokakaupoista ei niitä saa.

Tänä vuonna Heinolan tila ei ilmoita kuuluvansa tuohon joukkoon. Sen "ystävien" Facebookista:

Quote
🎅🏻🤶🏻 Kasvihuone puetaan jouluiseen huntuun, ja joulunaikaa juhlistetaan Heinolan Maatilalla perjantaina 17.12.2021 klo 15 alkaen. Tule nauttimaan glögiä ja jouluisia herkkuja, juttelemaan tilalla pyörivien tonttujen kanssa, rapsuttelemaan tilan alkuperäisrotuisia lampaita ja ostamaan tuotteita kuten villasukkia, leivonnaisia, käsintehtyä saippuaa, ja muita ihanuuksia! Etukäteen tilattuna mahdollisuus myös noutaa luomulaatuisia lammastuotteita; muhkeita taljoja, villalankaa ja karitsanlihaa.
Tule myymään omia tuotteitasi!

Lämpimästi tervetuloa ❄️🤶🏻🎅🏻❤️

Demeter-tuotteita ei ilmoiteta olevan tarjolla. (Tällä hetkellä tilalla ei tosin ole voimassa olevaa sertifiointiakaan.)
« Last Edit: 16.12.21 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »