Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 285668 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #120 on: 29.09.19 - klo:04:43 »
Kyllä se vaan sinnittelee. Demeter-lehdestäkin ilmestyi uusi numero (3/19).

Se kertoo kansainvälisestäkin säpinästä:

Quote
Uusi kansainvälinen Demeter-yhdistys on perusteilla ja se tarkoittaa yhdistyvää biodynaamista kenttää, jossa biodynaamisen viljelyn edistäminen, neuvonta ja valvonta tulevat saman katon alle.

Ja Suomessakin:

Quote
Yleisradiossa puhutaan biodynaamisesta viljelystä ja luomu porskuttaa Suomessakin.

Voi olla, että Biodynaaminen yhdistys tykönään miettii, että ei ole väliä, mitä puhutaan, kunhan puhutaan (vrt. edellä 15.09.19). Sitä on turha tuoda esille iloa pilaamaan, ettei biodynaaminen viljely oikein Suomessa porskutakaan: 11 tilaa noin 5000:sta luomutilasta on kyllä sitten vain n. 2 promillea. Osuus kaikista maatiloista ... ehkä annamme olla.

Lehdestä löytää myös syventävää tietoa tällaisesta asiasta (otsikko):

Quote
Eetterilaaduista Ernst Martin mukaan II

Eli tästä mutta suomeksi:

The Etheric: Broadening Science through Anthroposophy by Ernst Marti

Quote
Ernst Marti devoted his life to researching the “etheric realm”―a subtle area that exists between the physical and spiritual. Taking the numerous statements and references by Rudolf Steiner as his starting point, Marti develops our understanding of the etheric world in various fields― [...]
(lihav. HJ)

Mielenkiintoinen menetelmä. Biodynaamisten viljelijöiden (ne 11 plus harrasteviljelijät) kannattaa varmaan tutustua Demeter-lehden artikkeliin. Ammattitaitonsa ylläpitämiseksi.


Korjaus 29.10.19: Tarkistuslaskennan jälkeen biodynaamisia tiloja on nyt 12. Yhden kohdalla tilanne on tosin epäselvä: ei Demeter mutta "Demeter-valvonnassa".
« Last Edit: 29.10.19 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #121 on: 05.10.19 - klo:15:05 »
Tästä lähteestä saimme tiedon:

Quote
Luomu SM -kilpailun eri sarjojen voittajat:

Suuri julkinen toimija: Helsingin Palvelukeskus, Helsinki, luomun osuus on 17,9 %.
Keskisuuri julkinen toimija: Laurea AMK:n BarLaurea, Espoo, luomun osuus on 36 %.
Pieni julkinen toimija: Susiniemen leirikeskus, Mikkeli, luomun osuus on 22 %.
Pieni yksityinen toimija: Ravintola Härmän Rati, Järvenpää, luomun osuus on 99 %.
Keskisuuri yksityinen toimija: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, Tampere, luomun osuus on 87 %.
(lihav. HJ)

Hyvä, hyvä, jos tuossa on ryhdytty kilpailemaan, ja noin hyvin onnistuttu.

Mutta eikö Timjamin pitäisi oikeastaan kilvoitella siitä, mikä on biodynaamisen osuus? Kaipa pitäisi mutta tämähän jo vuosi sitten todettiin:

Tuo tilanne näkyy muuten aika hyvin Google-hauissakin. Myytäväksi tarjotaan ennenkaikkea biodynaamisia viinejä, ja jonkin verran (ulkomaista) biodynaamista kosmetiikkaa. Suomalaisia maataloustuotteita ei tarjonnassa juuri näy. Jos elintarvikkeita tarjotaan, ne ovat yleensä (elleivät kaikki?) ulkomaisia (esim. Ruohonjuuressa).

Eivätkö tätä heijasta myös Steiner-koulujen ruokalistat? Niissä usein kerrotaan ruokien luomuisuusprosentti. Mutta biodynaamisyydesta ei ole lainkaan puhetta. Nuo harvat biodynaamiset tilat eivät ilmeisesti pysty varustamaan edes noita muutamia kouluja omalla ruoallaan.

Olen turhaan etsiskellyt Snellman-korkeakoulun opiskelijaruokala Salvian ruokalistaa, josko siinä olisi biodynaamisia ruokalajeja tarjolla. Ei ole listaa löytynyt, muuta kyllä muutoin biodynaamisuus on koulussa esillä (sen sivustolta):

Quote
Snellman-korkeakoulu
perjantaina
Vaikka sato on jo pelloilta kerätty, palataan hetki taaksepäin ja kuukauden takaiseen vierailuun Vantaan seudun steinerkoulun mehiläistarhaan ja Herttoniemen ruokaosuuskuntaan. Vierailut kuuluivat työn ohella suoritettavien steinerpedagogisten yleisopintojen ohjelmaan.


Tuo osuuskuntahan on biodynaaminen tila. Varmaan ovat ainakin biodynaamisia maistiaisia saaneet.
« Last Edit: 05.10.19 - klo:15:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #122 on: 21.10.19 - klo:08:23 »
Tähänkin tilaisuuteen ...

https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/kansallismuseon-syysjuhla-1

... oli pari biodynaamista tilaa tunkenut ja päässyt. Plus yksi luomutila.

Quote
Kaupunkilaisten oma pelto, Osuuskunta Oma Maa, Majvik ja Louhisaaren kartano myyvät Syysjuhlassa sadonkorjuun antimia: vihannekset, hedelmät, marjat ja raaka-aineet syyskokkailuun löytyvät täältä.

Taitavia ja halukkaita ne näyttävät olevan tällaisessa soluttautumisessa. Kuten Suomen Luonnon päivänäkin. Sitä enemmän tuntuvat olevan esillä mitä vähemmän niitä Suomessa on.

Mutta mitä perusteita Kansallismuseolla on mahtanut olla, kun se on hyväksynyt tuollaiset yhteistyökumppanit? Ehkä: "kivaa, virkistävän erilaista, intressanttia"?
« Last Edit: 11.12.19 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #123 on: 24.10.19 - klo:16:02 »
Tämä on ihan pakko täälläkin kertoa:

SIIS MIKÄ SE OLI, BIODYNAAMINEN?

Quote
Esittelin Woodlyn, eli sellupohjaisen materiaalimme ominaisuuksia eräälle tutulle, jonka mukaan on hienoa, että tällaisia uusia, ”biodynaamisia” tuotteita on nyt tulossa markkinoille. Kuluttaja haluaa tehdä hyvää, mutta hänelle on annettu huonot eväät pitkälle matkalle.

« Last Edit: 24.10.19 - klo:16:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #124 on: 26.10.19 - klo:04:40 »
Etelämpänä se jyrää yhä.

Ludger Wess uudelleentwiittasi Oliver Rautenbergin twiitin:

Quote
Laut der 'biodynamischen Bewegung' werden alleine in Frankreich jährlich 100.000 magische Kuhhörner vergraben

Eli: biodynaamisen liikkeen mukaan yksin Ranskassa haudataan maahan vuosittain 100 000 maagista lehmänsarvea.

***

Mutta nuoremman polven parissa on Saksassa herännyt asiaan epäilyksiä. Ludger Wessin ironinen twiitti:

Quote
Die #GrüneJugend ist naiv und daher empfänglich für die #Wissenschaftslobby. Die jungen Leute müssen einfach noch lernen, dass Globuli, Kuhhornantennen und eurythmisch begleitete Pflanzenzucht der kalten Schulwissenschaft überlegen sind. Rudolf Steiner statt Norman Borlaug!

Eli: vihreä nuoriso on naiivia ja sen vuoksi vastaanottavaista tiedelobbylle. Nuorten ihmisten täytyy yksinkertaisesti vielä oppia, että globulit, lehmänsarviantennit ja eurytmisesti harjoitettu kasvinsuojelu ovat ylivoimaisia kylmään koulutieteeseen nähden. Rudolf Steiner Norman Borlaugin tilalle!
« Last Edit: 26.10.19 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #125 on: 26.10.19 - klo:17:54 »
Ludger Wess jopa ehkä hiukan vainoaa twiiteissään steinerilaisuutta. Mutta näin herkullisen hän oli löytänyt:

Photovoltaik: Vergewaltigung der Sonne

Eli aurinkokennojen käyttäminen olisi tiukemman Steinerin oppien tulkinnan mukaan auringon raiskausta. Monimutkaisella tavalla, joka artikkelista yksityiskohdiltaan selviää, jos sen jaksaa lukea.

Minä en jaksa. Mutta jos Biodynaaminen yhdistys seuraa kansainvälistä keskustelua (ks. edellä 29.09.19) täytyy sen varmaan keskuudessaan ottaa tuohonkin kantaa. Ja päättää, sopiiko suomalaisilla biodynaamisilla tiloilla käyttää aurinkokennoja eli -paneeleita.
« Last Edit: 29.10.19 - klo:06:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #126 on: 29.10.19 - klo:06:00 »
Ehkä näille pitäisi edellä olevan pohjalta huomauttaa, että puhdasoppista ei tämä tällainen ole:

https://carusel.fi/ymparisto

Quote
Koska energiantuotanto on ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen kannalta, olemme panostaneet aurinkoenergiaan, tuulienergiaan ja meren lämmön hyödyntämiseen. Voisi sanoa, että olemme kahviloiden edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä: Carusel oli Helsingin ensimmäinen aurinkopaneeleja käyttävä kahvila.
[...]
Kuulumme biodynaamiseen ruokaosuuskuntaan.  Rakastamme omien yrttien ja kasvisten kasvattamista, ja omistammekin kaksi osuutta Herttoniemen biodynaamisessa ruokaosuuskunnassa.
(lihav. HJ)

Ja huomautus myös Biodynaamiselle yhdistykselle, joka on antanut ohjeet Demeter-yrttien ja mausteiden jatkojalostuksesta, tähän tapaan:

Quote
3.1 Kuivaus
Suorassa auringonvalossa kuivaaminen pellolla tai maassa sallitaan ainoastaan
välivaiheena hedelmien ja siemenien (kumina, fenkoli jne.) sadonkorjuussa.
Varsinainen kuivaaminen ei saa hygieniasyistä tapahtua pellolla.
Aurinkoenergian hyödyntäminen tai ilmakuivaus, hyllyillä tai lavoilla varjossa ja
tuholaisilta suojassa olevassa kuivaustilassa on sallittua. Tyhjiö-, pakastus- ja
kondensaatiokuivausmenetelmät hyllyillä, lavoilla tai liukuhihnoilla sallitaan.
Suoraan fossiilipolttoaineiden polttamiseen perustuvaa kuivausta ja kemiallisia
vedenerotusmenetelmiä ei periaatteessa sallita (poikkeukset kohdassa 3.2, muut
säilöntämenetelmät). Aurinkoenergian hyödyntämiseen ja muihin
energiansäästötoimiin ryhtymistä kannustetaan.
Kuivattavia tuotteita ei saa pintakäsitellä aminohapoilla, rasvahapoilla, sokereilla
tai emulgaattoreilla. Luonnolliset aineet kuten öljyt (Demeter tai luomu) ovat
sallittuja pintakäsittelyaineita.
Infrapunakuivureiden käyttö on kielletty.
(lihav. HJ)

Eikä tämäkään viinintuottaja tiennyt noista finesseistä:

https://www.vinetum.com/fi/finland/producers/alois-lageder

Quote
Lageder noudattaa mahdollisimman ympäristöystävällisiä menetelmiä tuotannossaan. Biodynaamisesti viljeltyjen tarhojen ohella Lageder hyödyntää mm. aurinkovoimaa energian lähteenä.
(lihav. HJ)

***

Kyseisten jatkojalostusohjeiden selaamisesta saa muuten pikkuhupia (ellei ole muuta tekemistä):

https://www.biodyn.fi/wp-content/uploads/2018/11/Demeter-jatkojalostusehdot-kes%C3%A4kuu-2018.pdf

Ne alkavat tällä tavalla "juhlallisesti":

Quote
1 Päämäärä
Demeter-tuotteet antavat ihmiskunnalle ravintoa, hoitoa ja vaatetusta. Siksi
ihminen on kaiken jatkojalostustoiminnan keskiöissä ja tarjoaa sille mittapuun.
Jatkojalostuksen päämääränä on säilyttää ja mahdollisuuksien mukaan kehittää
biodynaamisen viljelymenetelmän tuottamaa laatua.
Demeter-elintarvikkeet luovat perustan ei ainoastaan fyysisen kehon
ravitsemukselle vaan myös sielun ja hengen elämälle. Tämä laajempi näkemys
ravinnon merkityksestä tarkoittaa myös, että ihmiskunnan tarpeita on tarkasteltava
tällä tasolla.
2 Perusta
Demeter-tuotteiden laadun perusta on Rudolf Steinerin (1861-1925)
hengentieteessä. Biodynaamisen maatalouden virike ja menetelmät kumpuavat
tuosta taustasta kuten myös antroposofinen ravitsemuskäsitys. Tavanomaisen
kvantitatiivisen tarkastelun lisäksi astuvat kuvaan myös elämän, sielun ja hengen
laadulliset ulottuvuudet.

Nuo ohjeet ovat nyt olleet voimassa viime heinäkuusta lähtien. Vaikkei se mitenkään muuta sitä tosiasiaa, ettei suomalaisia jatkojalostettuja (tai juuri muitakaan) Demeter-tuotteita kaupasta saa.

***

Sinänsä voisi tuosta sääntökokoelmasta ja sen toimeenpanosta ottaa mallia luomupuolellakin. Hehän hoitavat valvonnan itse. Eikö se toimisi luomussakin? Tarvitsemmeko todella siihen EU:ta ja Suomen valtiota?
« Last Edit: 29.10.19 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #127 on: 04.11.19 - klo:14:14 »
Rupesi mietityttämään, että mikähän on tilanne Ruotsissa. Vastaus löytyikin varsin helposti. Löytyi Svenska Demeterförbundet. Ja tämä lista, jossa varmaankin ovat kaikki biodynaamiset viljelijät siellä:

Quote
Följande är alla odlare som bedriver Demetercertifierad växtodling och/eller djurhållning.


http://www.demeter.se/index.php?id=12

Laskin tuosta heitä olevan 17.

***

Löytyi sellainen yhdistys Tanskastakin:

http://www.biodynamisk.dk/

Tämä on varmaan sen viljelijälista:

http://www.biodynamisk.dk/sider/avlere.html

Siitä laskin heitä olevan 46.

Kyllä, tarkistin asian Googlen Kääntäjällä: tuottajia he ovat. - Tuli ihan mieleen: saakohan Tanskasta biodynaamisen joulukinkun? Suomesta ei saa, yhdelläkään Demeter-tilalla ei ole sikoja.  ;D

Yhdella tanskalaisella Demeter-tilalla sikoja on, tuon listan mukaan!

Kun Tanskassa ja Ruotsissa täytyy olla luomutiloja yhteensä  vähintään yhtä monta kuin meillä eli 5000 tai sen yli, eivät nuo yllä olevat luvut todellakaan ole suuria nekään.

***

Myös Norjasta löytyi biodynaaminen yhdistys. Tässä ovat sen toimintaan mukaan hyväksymät tilat:

https://www.biodynamisk.no/garder/

Niitä on 24.

***

Islanti puuttuu. Löysin tällaisen linkin:

http://www.cellonline.org/cell-news/blog/skaftholt-biodynamic-farm/

Quote
This farming practice is an example of outstanding sustainable farming. It is practiced in over 50 countries and Skaftholt claims to be the only one in Iceland. Critics will say that the practice is philosophically based and not scientifically. However a biodynamic certification encourages the farmers to be more connected to their land. One way to do this is by having higher standards compared to organic farming. [...]

Jos tuohon lihavoimaani uskotaan, Islannissa siis 1. Uskotaan lisäksi, että se on yhä olemassa. (Jutun paiväys: Nov 6, 2017)

Yhteensä siis Pohjoismaissa biodynaamisia tiloja olisi nyt täsmälleen sata (100).


PS 05.11.19 varhain aamulla: Huomaan olevani ylpeä tuosta selvityksestä: kun täällä meillä puhutaan Pohjoismaista, myös todellakin esitellään koko Pohjoismaiden tilanne. Eikä poimita rusinoita pullasta, kuten luomuväellä on pahana tapana.

Sellaista ei tule, mutta periaatteessa voisi tulla: steinerilainen väki voisi väittää, että olemme vain jäljessä Tanskasta. Ja kohta meilläkin on Demeter-tiloja enemmän.

Mutta haistan asiasta, vaikkei minulla tarkkoja tilastoja olekaan, että tässä asiassa kuljetaan hidasta alamäkeä koko Pohjolassa. Vaikka luomuviljely ehkä voi vielä innostaakin. Vaikka steinerilaisuus suuressa Saksassa (tai Ranskassa, edellä 26.10.19) vielä olisikin voimissaan.

Mutta tuolla tavalla ja noilla lukumäärillä steinerilaisuus, biodynaaminen viljely siis yhä Pohjoismaissa sinnittelee. Jos järjestettäisiin Pohjoismaiden biodynaaminen viljelijäkonferenssi, mahtuisivat kaikki helposti samaan kokoushuoneeseen. (Edellä 20.06.16 kerrottiin eräästä biodynaamisesta konferenssista Suomessa. Tai kerrottiin, mitä MT siitä kertoi.)
« Last Edit: 05.11.19 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #128 on: 05.11.19 - klo:18:28 »
Jos näin käy ...

Kyllä se vaan sinnittelee. Demeter-lehdestäkin ilmestyi uusi numero (3/19).

Se kertoo kansainvälisestäkin säpinästä:

Quote
Uusi kansainvälinen Demeter-yhdistys on perusteilla ja se tarkoittaa yhdistyvää biodynaamista kenttää, jossa biodynaamisen viljelyn edistäminen, neuvonta ja valvonta tulevat saman katon alle.

... niin jatkossa ei tarvinne enää kerätä vaivalloisesti noita (edellisessä puheenvuorossa esitettyjä) tietoja eri nettisivuilta? Vaan ne löytyvät tuon kansainvälisen yhdistyksen sivuilta yhdestä paikasta?


PS. Tuo Demeter 3/19-lehdessä kerrottu oli hämäävä uutinen, sillä vanha kansainvälinen yhdistys on ollut olemassa jo hyvin pitkän aikaa. Ja sillä on nettisivut. Ja sen nettisivuilla löytyy jo nyt tällainen tilastoyhteenveto:

https://www.demeter.net/statistics

Pohjoismaiden tiedot ovat siinä aika samoja, kuin edellä löydetyt. Ihan Suomea voi vähän ihmetellä: siellä on luku 17, me emme saa laskettua Biodynaamisen Yhdistyksen sivulta kuin 12. Selitys piilee ehkä niissä luomutiloissa, jotka kuitenkin ovat ("roikkuvat") ko. yhdistyksen nettisivuilla. Ne lienee laskettu mukaan (tosin niinkin yhtä uupuu).

Jos ja kun kokonaiskuva tuossa taulukossa kuitenkin lienee oikea, voimme panna merkille, miten ko. tiloista hyvin suuri osa sijaitsee kahdessa Euroopan maassa: Saksa ja Ranska. Väliin maailman listalla tunkee Sri Lanka. Kuriositeettina voisi joskus selvittää, miten ihmeessä tämä outo perinne on päässyt sinne pesiytymään.

Koko maailman volyymista nostettakoon sieltä tännekin tämä summatieto: maailmassa on nyt  yhteensä 5 918 Demeter-sertifioitua maatilaa, joissa on viljelyalaa yhteensä 202 045 hehtaaria.

Ruokaviraston v. 2019 ennakkotietojan mukaan Suomessa on luomussa yhteensä 4 995 tilaa ja hehtaareita (SV mukaan lukien) 316 607. Jotka siis ovat vain n. 11-14 prosenttia kaikesta Suomen viljelyksestä.

Pyrkimys paisutella lukuja ei ole tuntematonta Demeter-yhdistyksessäkään: mukaan on otettu 8 maata, jossa ei ole yhtään tilaa, vaan ainoastaan ko. tuotteiden myyntiä.


PS.2: Tuosta tilastosta näkyy, että biodynaamisella viljelyllä ei ole minkään sortin merkitystä kehitysmaissa - paitsi ehkä Sri Lankassa. Kaikkien muiden kehitysmaiksi laskettavien maiden Demeter-tilojen lukumäärään yhteensä riittävät kahden käden sormet. Niinpä olimme hyvin oikeassa, kun ihmettelimme, miksi UM:n julkaisu nosti sen erityisesti esille.


PS.3: Islanti ei ollut mukana listassa. Niinpä se yksi tila siellä on siis sittenkin lopettanut. Tai ei enää ole biodynaaminen.
« Last Edit: 06.11.19 - klo:11:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #129 on: 06.11.19 - klo:12:27 »
Edellä 27.09.18 puhutusta biodynaamisesta tutkimuksestakin löytyy tuolta kansainvälisen Demeter-yhdistyksen saitilta tällainen runsaudensarvi:

https://www.demeter.net/biodynamic-research

Jos joku jaksaa. Mutta tuossa sekin linkki, jos asiasta tulee yleisesti jotain puhetta. Tuskin tulee, mutta tuokin sivu kyllä osoittaa, että Saksassa aate on yhä voimissaan. EU:n kautta tämä tosiasia voi vaikuttaa Suomeenkin.

Tällaisen siinäkin kerrotaan olevan kaiken tuon tutkimuksen lähtökohta:

Quote
Biodynamic agriculture is based on a broader understanding of the human being, plant, animal, earth and cosmos. It is therefore closely connected with the development of research methods that seek to understand human nature in a holistic way.

A hallmark of these research approaches is to give serious recognition to the holistic human being and how consciousness is accessed. This is associated with the appreciation of ones own senses. Knowledge will not result from a rapid integration of the facts into an existing paradigm (like materialism). An unbiased, i.e. model-free, consideration of phenomena will create the possibility to learn new things and unexpected facts about the particular object of study.

Eli vapaasti ja ennakkoluulottomasti, mm. materialismista irtautumalla, funtsaten voi löytää uusia ja yllättäviä asioita.

Tämä sanotaan näin:

Quote
Goethe in his natural science investigations established this method. Rudolf Steiner developed the approach further, naming it accordingly ‘Goetheanism’. One of the resulting applications is the Goethean observation of plants - plants are seen in a time continuum allowing statements to be made about for instance harmony in their development (www.anthrobotanik.eu).


Senhän metodologian tuosta tietysti jo asian alkeetkin omaksunut osaa oppia, että: lue ensin mitä Steiner on asiasta kirjoittanut.  Kerroimme jo vaikeudesta, joka siitä seurasi, ettei Steiner ollut jostain asiasta kirjoittanut, vielä noin vuonna 2000. Tuolta uudelta saitilta ei löytynyt tietoa, olisiko se vaikeus nyttemmin ylitetty.

Mutta hyvin vaikuttavan näköisiä otsikoita on tuon sivun lopussa biodynaamisen tieteen viime saavutusten listassa! Preparaattien vaikutuksia satoihin kerrotaan tutkitun, ja myös havaitun.

En tiedä, pitäisikö niiden tutkimusten olla toistettavissa, steinerilaisen filosofian mukaan. Tai yleistettävissä, sehän jäi silloin n. v. 2000 epävarmaksi (edellinen linkki)?

***

Ehkä tämä aihe voi nyt levätä vähän aikaa. Mutta tässä vielä Ludger Wessin kautta saatu apuväline myös steinerilaisten oivallusten tuottamiseen:

https://sebpearce.com/bullshit/
 ;D
« Last Edit: 07.11.19 - klo:10:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #130 on: 10.11.19 - klo:07:25 »
Tämä aihe piti jo laittaa hetkeksi jäähylle, mutta tämä täytyy nyt kuitenkin huomata:

Tastin’France 2019 teemana luomu, biodynaamisuus ja HVE-sertifiointi

Sellaisen tiedon olen saanut (vaikka hukkasin linkin), että ainakin muutama vuosi sitten Ranskan valtiolla olisi ollut virallinen biodynaaminen nettisivusto. Johdonmukaisesti Ranskan Suomen suurlähetystö antoi tilansa tuollaisen tilaisuuden järjestämiseen.
« Last Edit: 10.11.19 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #131 on: 10.11.19 - klo:11:03 »
Otetaan nyt vielä tämäkin. Vaikka kaupasta ei tuoreita eikä kotimaisia biodynaamisia tuotteita saa, niin he ovat varmistaneet niiden tasaisen saannin:
   
Quote
Kaupunkilaisten oma pelto

Mihin Kaupunkilaisten oma pelto biodynaamiset ja luomuvihannekset oikein menevät 4 hehtaarin pellolta Vantaan Korsosta?

Jäsenille
150 kotitaloutta pääkaupunkiseudulla
+ Päiväkoti Arabianhelmi
+ Lilinkotisäätiö

Ravintoloille
Chapter
Gohan Wine Bar
Sofia Future Farm
Ravintolakoulu Perho

Ei jäsen, mutta tilaa viikottain:
Restaurant Nolla

Nämä kaikki tukevat kestämpää tapaa tuottaa luonnonmukaisesti kasviksia pääkaupunkiseudulla. Arjen ilmastotekoja. Suosikaa näitä paikkoja kun valitsette esimerkiksi mihin menette syömään. Helppoja tekoja ilmaston ja paikallisen pienviljelyn tukemiseen. Iso kiitos.

(Facebookista)

Aika komistelevalta nimi "Kaupunkilaisten oma pelto" kyllä tuntuu siihen nähden, miten äärimmäisen pieni osuus Helsingin noin 652 267 kaupunkilaisesta (2019) saa noita tuotteita koskaan edes maistaakseen. Kovin montaa ei ruokita edes Herttoniemen n. 26 000 asukkaasta.
« Last Edit: 28.12.19 - klo:05:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #132 on: 18.11.19 - klo:07:54 »
Enpä malta vielä jättää. Tällaista roskaa on lupa kaupallisella saitilla esittää:

https://www.paahtimopapu.fi/product/brazil-organic-fazenda-nossa-senhora-de-fatima
   
Quote
Omistajat pyrkivät tilan itsenäisyyteen ja päättivät tuottaa korkealaatuista ja luonnonmukaista kahvia, ilman lannoitteita ja hyönteis- ja tuholaismyrkkyjä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi palkattiin ulkopuolinen konsultointi, joka neuvoi ja opetti viljelijöille miten voidaan saada hyvää satoa luomukahvista.

Myöhemmin maatila paransi tekniikkaansa ja aloitti biodynaamisen kahvin valmistuksen. Biodynaamisesti viljelty kahvi on huomattavasti parempi laatuista, kestää hyvin tuholaisia ja samalla viljelytapa tekee maasta erittäin ravintorikkaan. Biodynaaminen viljely sitoo myös huomattavasti enemmän hiiltä kuin yleisesti käytetyt viljelytavat ja lisää alueen monimuotoisuutta.

Koska EU kielsi valehtelun v. 2012 ainoastaan terveellisyysväitteiden osalta.
« Last Edit: 18.11.19 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #133 on: 26.11.19 - klo:08:26 »
Ludger Wessin twiitti eilen:

Quote
"Geradeso wie der Fisch schwimmt, so würde der Hund fliegen, wenn er ein Vogel wäre.” (Rudolf Steiner)
Denkt mal drüber nach, wenn ihr morgen beim Bäcker in der Schlange steht, um ein #Demeter-Brot für 10€ das Kilo zu kaufen

Saksassa siis on biodynaamista leipää tarjolla, tuohon hintaan. Meillä ei ole.

Nyt on vedettävä sanansa takaisin. On sitä meilläkin, näissä paikoissa ja näinä aikoina:

https://leipomojyva.fi/pages/mist-jyv-leipi-saa

Quote
Jyvä-leivät löytyvät leipomon myymälän lisäksi seuraavista kaupoista (toimituspäivä(t) suluissa):
K-market Vellamonkatu, Tammelan Puistokatu 29, 33500 Tampere (keskiviikko ja perjantai)
K-market Nekalankulma, Nekalankulma 5, 33800 Tampere (keskiviikko ja perjantai)
K-Supermarket Kuljun Kartano, Tampereentie 272, 37560 Lempäälä (torstai)
K-Supermarket Ratina, Vuolteenkatu 1, 33100 Tampere (keskiviikko ja perjantai)
Cafe Puusti,Yliopistonkatu 50, 33100 Tampere (torstai)
Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Vesilahti-leipää (leivottu Kurjen biodynaamisen tilan rukiista ja Hovin luomutilan vehnästä) ja Ruislimppua saa myös Kurkituvalta Vesilahdessa, Kesontie 2, 37470 Vesilahti.

Onkohan niissä leipäpusseissa Demeter-merkki? Jää vielä vähän epäselväksi, saako sitä biodynaamista leipää vain Vesilahdelta. Mutta jostain Suomesta saa kumminkin.
« Last Edit: 03.12.19 - klo:09:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #134 on: 01.12.19 - klo:15:19 »
Kylmän rauhallisesti YLE:n ohjelma on tarjonnut eilen meille tietona tällaista (ja tarjoaa yhä netissä):

Alkuviini, konventionaalinen viini, biodynaaminen viini, luomuviini vai vegaaninen viini – mitä eroa niillä on? Tässä Strömsön opas ekologisiin viineihin

Quote
Biodynaaminen viini

Biodynaamisessa viininvalmistuksessa luonnonmukaisuus viedään vieläkin pidemmälle. Viininviljelijä toimii yhdessä luonnon kanssa. Osallisena on koko kosmos.
Viljelyssä noudatetaan kylvökalenteria, joka pohjautuu kuun ja tähtien liikkeisiin, ja lannoitteet valmistetaan itse viinitarhaan haudatussa lehmänsarvessa.
Kemiallisia torjunta-aineita käytetään vain äärimmäisissä hätätilanteissa. Myös biodynaamiseen viininviljelyyn kuuluu kansallisen tahon valvoma siirtymävaihe ennen sertifikaatin myöntämistä.


Edellä 15.09.19 kerrottiin, kuinka joku kuulija/katselija oli moittinut YLE:ä (yli)kriittisestä ja negatiivisesta asenteesta (homeopatiaa ja) biodynaamista viljelyä kohtaan. Halusiko YLE yllä olevalla osoittaa, että se on siinä suhteessa tehnyt parannuksen?
« Last Edit: 02.12.19 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »