Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 269734 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #420 on: 07.12.20 - klo:05:32 »
PieniKylä ja sen uskontunnustus:

https://pienikyla.com/maanhoitotapa

Quote
PienenKylän peltoja viljellään tinkimättömästi biodynaamisen tavan mukaan, joka on ikiaikainen ja kokonaisvaltainen viljelykäytäntö. Viljely tapahtuu täysin luonnon ehdoilla ja huomioon otetaan myös avaruuden maahan kohdistamat voimat.

Jollain tavalla voidaan väittää, että biodynaaminen viljely on vanhin luomuviljelyn muodoista. Mutta kyllä tuo 'ikiaikainen' on liioittelua. Tavanomainen viljely on sitä vanhempi viljelymuoto, jos biodynaamisen viljelyn katsotaan syntyneen reaktiona sen oletettuihin ongelmiin. — Tuo astrologinen puoli on kyllä ikiaikaista, sen voinee myöntää.

Myös tämä on problemaattinen väite:

Quote
Etenkin maan eloperäisen aineksen, humuksen, kasvattaminen biodynaamisin menetelmin takaa mahdollisuuden tuottaa ravinteikasta ja maukasta ruokaa hyvin pitkällä aikajänteellä.

Koska tuohon nähdäkseni ei ole mitään erityisiä biodynaamisia menetelmiä. Ei niillä preparaateilla humusta kasvateta tai hiiltä maaperään sidota. Siksi ko. tilan mukanaolo Carbon Action -hankkeessa on myös problemaattista. Jonka hankkeen pitäisi pyrkiä tinkimättömään tieteellisyyteen. Steiner ei ollut luonnontieteilijä. Myöhemmin systeemiin kyllä omaksuttiin elementtejä (aatteellisesti "raittiimmasta") luomuviljelystä, mutta ei niihin mitään omaa lisää tuotu, tuolta osin. "Laajennettu luonnontiede" sijaitsee pääosin oman laajennuksensa alueella, so. tieteen ulkopuolella.

Tästä Carbon Action -hankkeen selostuksesta saa kyllä sen kuvan ...

https://carbonaction.org/viljelijat/

... että hiilitilaksi tuleminen on ollut vapaaehtoista, ja tarkoittaa lähinnä sitä, että sitoutuu osallistumaan kokeeseen/tutkimukseen. Ei vielä sitä, että jotain olisi sen "statuksen" kautta saavutettu tai osoitettu. Kun myöhemmin tehdään tämä  ...

Quote
Sadan hiilitilan joukosta valitaan tarkemman tarkastelun kohteeksi noin 30 tilaa, joilla tutkitaan syvällisemmin keinoja nopeuttaa hiilen varastoitumista maaperään, muun muassa metrin syvyydestä otettavien maanäytteiden avulla.

... niin oikeastaan toivoisi, että PieniKylä osuisi tuohon otokseen. Ja nuo suurelliset väitteet sen sivuilla tulisivat testatuiksi.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #421 on: 09.12.20 - klo:15:44 »
Eli hän oli sen lisäksi todennäköisesti jonkinlainen biodynaamisen aatteen revisionisti, kerettiläinen tai lahkolainen!

Tässä tuo olettamukseni yhä varmistuu (lihav. HJ):

https://biodynamic.com.au/about-us/

Quote
The Biodynamic Agricultural Association of Australia was founded in the mid 1953, by a group of farmers practising the “Australian Demeter-standard” method of Biodynamics as developed by Alex Podolinsky.


Ja tästä:

https://demeterbiodynamic.com.au/

Quote
The Australian Demeter Bio-Dynamic method was developed in Australia by Alex Podolinsky. It is based on Bio-Dynamic preparations of the highest quality, which have been refined in Australia under Alex’s guidance, working from the insights of Rudolf Steiner and the scientific experimentation of Ehrenfried Pfeiffer.


Ei karismaa on miehellä selvästi ollut. Josta biodynaaminen "Rooma" ei kuitenkaan ole tykännyt.

Tähän vaihtoehtoiseen biodynaamisuuteenkin löytyy kyllä koulutusta:

https://www.biodynamiccollege.com/

Quote
The Australian College of Biodynamic Agriculture Inc. is a Victorian based not-for-profit training organisation that provides practical training in the Australian Demeter Biodynamic method of agriculture as developed in Australia by Alex Podolinsky.

Tutkimuslaitoskin heillä on:

http://www.demeter.org.au/

Quote
The Bio-Dynamic Research Institute is a not for profit company which was founded in 1957. It was originally involved in research and practical development of the Australian DEMETER Bio-Dynamic Method of Agriculture.


****

Netistä löytyi tällainen avoin kirje:

http://frumenta.ch/wp-content/uploads/2016/12/English-open-letter-to-international-biodynamic-farmers-copy.pdf

Siitä ehkä selviää näiden kahden linjan eroja. Menee sitten ehkä jo yksityiskohtiin, josta emme jaksa olla loputtoman kiinnostuneita. Siina kuitenkin Alex Podolinsky selostaa keskusteluitaan eurooppalaisten biodynaamikkojen kanssa ym.

PS. 10.12.20: Tästä huolimatta ....

Tämäkin puheenvuoro voisi olla historiakeskustelussamme, mutta tuon nekrologin mukaan asiassa taistellaan tänä päivänä sieluista. Ja hehtaareista! Tuon mukaanhan noin sertifioituja hehtaareja olisi Australiassa noin 5-kertaisesti sen verran kuin Federaation valtuutuksella sertifioituja hehtaareja koko muussa maailmassa yhteensä (220.725).

... saattaa olla, että kaikki tuo koskee käytännössä vain Australiaa. Mutta kiva tuokin on tietää, kuten tietäminen on aina kivaa. Ehkä toisella silmällä voi vähän tarkkaillakin. Mutta joka tapauksessa noin: luomuviljelyn historiaan saamme tuosta yhden pikantin tarinan. Siihen tulee muuten pikantti lisäkin. Tästä (ja muualtakin) löytyy tieto, että biodynaaminen viljely alkoi Austaliassa näin:

Demeter International

Quote
The Demeter name was adopted internationally. In Australia, two members of the Experimental Circle, Ernesto Genoni and Ileen Macpherson founded Demeter Biological Farm in Melbourne in 1934 and operated it as a biodynamic farm for two decades (until 1954).

Mutta sitten tuli Alex Podolinsky, jolla ei ollut suoraa yhteyttä tuohon pariskuntaan. Joista toinen oli tavannut Steinerin, ja toinenkin kuulunut ensimmäiseen kokeiluryhmään, joka asiassa oli perustettu. Podolinskyn kohdalla olen kuitenkin nähnyt yrityksiä perustella "apostolista suksessiota" Steinerista toista kautta.

Suomessa asia tapahtui hiukan samalla tavalla. Donnerit toivat asian Suomeen, mutta se käytännössä välillä keskeytyi, kunnes tuli tänne uudelleen. Michael Pax tai kukaan muukaan tähän uuteen tulemiseen vaikuttanut ei kuitenkaan ollut Podolinskyn kaltainen uskonpuhdistaja, "protestantti". Mutta Paxin kohdalla tuo suksessio toteutui niin, että hän aloitti Biodynaamisen yhdistyksen palveluksessa, ja ainakin kulman kautta Donnerit olivat tuon yhdistyksen perustamisen taustalla.

Mutta nyt tämä pohdinta alkaa olla jo väärän otsikon alla.
« Last Edit: 10.12.20 - klo:05:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #422 on: 15.12.20 - klo:05:13 »
Kyllä, tarkistin asian Googlen Kääntäjällä: tuottajia he ovat. - Tuli ihan mieleen: saakohan Tanskasta biodynaamisen joulukinkun? Suomesta ei saa, yhdelläkään Demeter-tilalla ei ole sikoja.  ;D

Tuossa erehdyin — vai onko asia vuoden aikana muuttunut? Mutta nyt Biodynaamisen yhdistyksen listasta yksi löytyy:

Quote
DEMETER
Tapolan kyläyhteisö

— klips —

puutarhakasvit, peruna, viljat, naudat ja naudanliha, lampaat ja lampaanliha, siat ja sianliha, maito, Demeter-raaka-aineista tehdyt yrttiteet, -seokset sekä yrttisuolat
(lihav. HJ)

Joten kinkku, jossa  on Demeter-merkki, on periaatteessa Suomessa saatavissa! Varmaan sitä ei löydy lähikaupasta, vaan se täytyy tilata ja noutaa vähän erikoisjärjestelyin. Mutta niinhän se tuntuu olevan muidenkin biodynaamisten tuotteiden kohdalla.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #423 on: 16.12.20 - klo:06:12 »
Perhon yhteistyölle biodynaamisen Kaupunkilaisten Oman Pellon kanssa olemme kohottaneet kulmakarvojamme jo aiemminkin.

Mutta aika vähän se biodynaamisuus tuon yhden kuvatekstin lisäksi tulee oppilaitoksen sivustolla esille. En itse asiassa löytänyt toista mainintaa, kun siellä vähän surfailin.

Tällä heidän FB-sivullaan kuitenkin...

https://m.facebook.com/GreenCityFarmPerhoLiiketalouspisto/

... on "Aiheeseen liittyvät sivut". Joissa Biodynaaminen yhdistys, Kaupunkilaisten Oma Pelto ja Majvikin biodynaaminen tila.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #424 on: 17.12.20 - klo:05:08 »
Biodynaamisen viljelyn aluevaltaus, joka on tullut tätä kautta Suomeenkin:

https://pienikyla.com/mita-defu-on/

Quote
Eläinten iloksi Defua

PieniKylä etsi pitkään omille kotieläimilleen luonnonmukaista ja mahdollisimman biodynaamisesti tuotettua ruokaa. Lopulta Saksasta löytyi täydellinen lemmikkien ruoka – Defu.  Innostuimme Defun tuotteista niin paljon, että aloimme tuoda niitä maahan itse.

Defu on eläinten luomuruokien tuottajapioneeri yli 25 vuoden kokemuksella. Kaikki Defun eläintenruuat ovat saksalaista luomulaatua ja ne sisältävät paljon myös biodynaamisesti tuotettuja ainesosia.

Lyhenne eli nimi "Defu" on mitä ilmeisemmin  muodostettu sanoista "Demeter Futter", eli Demeter-rehu tai -eläinruoka. Firma käyttää myös logoa, jossa on Demeter-merkin värit ja tyyli.

Luomuruoasta, lemmikeistä ja asian moraalista meillä on jo vanhastaan keskustelu. Tuo nyt havaittu ilmiö ei oikeastaan paljon päänpuisteluamme lisää. Ehkä kyllä vähän tiettyä hytkymistämme!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #425 on: 19.12.20 - klo:08:16 »
Ei ole ilmestynyt. Sen verran tuota ilmoitusta oli muutettu, että nyt siellä lukee:

Quote
Odotetaan ilmestyvän marras-joulukuussa 2020.

En kyllä oikein ymmärrä, miksi noin. Kun marraskuu 2020 meni jo.

Tuo yhdistys on kyllä olemassa, ja ilmoittelee antroposofisten sivujen kautta järjestävänsä Heinolassa erilaista toimintaa. Mutta ei taida olla sekään oikein dynaamisessa vaiheessa.

Kuten näyttää olevan laita vähän kaiken biodynaamisuuden harrastuksen kanssa Suomessa. Jos vielä n. 2010 kieppeillä tulikin erilaisia projekteja, nekin näyttävät nyt hiipuneen. Herttoniemen Ruokaosuuskunta (2011) on ehkä poikkeus.

Mutta nyt se on kuitenkin ilmestynyt, ja sitä on tuolta saatavissa! Se biodynaaminen kalenteri.

***

Samantien voi kirjata tähän muutkin nettihavainnot tämän aiheen osalta. Haltijan tilan mahdolliset ongelmat lienee jotenkin ratkaistu, myös eläinten osalta, jos olen oikein ymmärtänyt sen FB-sivuilta. Kurkirahastolta ilmestyi FB:ssa (kuvan kanssa) näin optimistinen joulutoivotus:

Quote
Kurkirahasto
16. joulukuuta kello 10.04  ·
Haltijan tilan tammi vartioi talveen hiljentynyttä tilaa arvokkaasti. Vaikka syksy on ollut kaikin tavoin poikkeuksellinen, on maanhaltijoiden mailla aistittavissa rauha ja luottamus tulevaisuuteen.
Rauhallista jouluodotusta kaikille ystävillemme❤️

Myös Solsidans Trädgård on nyt pysynyt tiiviisti verkossa.

PS. 20.12.20: Juuri kun tuon sain sanotuksi. Tänään yhteyttä siihen ei saanut.
« Last Edit: 20.12.20 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #426 on: 23.12.20 - klo:09:02 »
Paikkakunnalla on kieltämättä yhteishenkeä:

Joulukuun 2020 Kangasalan Yrittäjä on DTS Finlandin Raini Kiukas

Quote
Kenet olet valinnut seuraavaksi Kangasalan kuukauden yrittäjäksi ja miksi?
Rekolan biodynaaminen tila, joka tuottaa laadukasta lähiruokaa.


Kun se on lähiruokaa, se kelpaa, ja on laadukasta. Yrittäjä ei ihmettele enempää. Hänen ei välttämättä tarvitse edes ymmärtää asiaa ja sen yksityiskohtia.

Tuolla tavalla asia ikäänkuin lipsahtaa sisälle. Samalla tavalla Uudenmaan liitto katsoi tukevansa lähiruokahanketta.

***

Itse tuon Raini Kiukkaan keksinnön olemme jo huomanneet toisaalla.
« Last Edit: 23.12.20 - klo:10:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #427 on: 24.12.20 - klo:05:39 »
Kurjen tilan FB-tili on ilmeisesti vielä Hellsténien hallussa. Siellä oli tällainen viesti, jossa jo ennakoitiin vuodenvaihteen muutosta:

Quote
Kurjen tila
17. joulukuuta kello 14.42  ·
Vielä ehdit tilata biodynaamista perunaa ja muita herkkuja joulupöytääsi 🎄

Yhdistettynä tähän viestiin:

https://www.facebook.com/haltijantila/photos/a.145119010621296/189492692850594/

Quote
Haltijan tila
17. joulukuuta kello 14.39  ·
Oheisella lomakkeella voit tilata Kurjen/Haltijan tilan juureksia, Houhajärven hunajaa sekä Leipomo Jyvän juureen leivottuja leipiä ja leivonnaisia. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa myös lampaan taljoja ja villalankaa.
(lihav. HJ)

***

Solsidans Trädgård on nyt lähes viikon ollut tavoittamattomissa. On siis edelleen. Ellei sitten tuon kirjoittamisen jälkeen se taas yllättävästi tulla tupsahda verkkoon takaisin.  8)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #428 on: 26.12.20 - klo:08:53 »
Tässä suomalainen maahantuoja yltyy vielä hurjempaan ylistyslauluun kuin varsinaiset biodynaamikot eli viljelijät:

https://sampokone.fi/kahvit-ja-jalleenmyynti/ (Balmaadi tilakahvi)

Quote
Balmaadin tilalla yhdistyy biodynaaminen (Demeter) ja muinaiset vedalaiset viljelymenetelmät. Biodynaaminen viljely on ihmisen palvelus luonnolle ja sen monimuotoisuudelle, siinä luontoa tuetaan luonnon omin keinoin. Se ei ole siis vain metodi tuotannon kasvattamiseen tai terveellisen ruoan viljelyyn. BD-viljely on luomua, mutta vielä laajemmin täysin luonnonmukaista ja omavaraista. Lannoitteet ja torjunta-aineet tehdään omista varannoista mm. fermentointimenetelmiä hyödyntäen. BD-viljelyn tarkoitus on siis suurempi kuin vain terveellisen ruoan tuotanto.

Viljelymenentelmä ei perustu tehokkuusajatteluun sadon määrän tai työvoiman käytön osalta, vaan se keskittyy korkealaatuisen elintarvikkeen tuottamiseen luontoa tukien. Tilalla vieraillessamme mieleen tuli usein ajatus kohtuudesta ja viisaudesta. Jopa luonnollinen tunne, että ” tämä on viisasta ja oikeasti kestävää toimintaa kaikille osapuolille”. Tilalla aisti luonnon monimuotoisuuden lisäksi harmonisen ja yhteisöllisen tunnelman, jota oli ilo seurata paikan päällä ja olla nyt mukana yhteisössä tilakahvin EU-maahantuojana ja kahvinpaahtajana.


Mutta kyllä tuo maahantuoja näyttääkin sitten saaneen itselleen DEMETER-sertifioinnin Biodynaamiselta yhdistykseltä.

Intiassa ei maan kokoon nähden ole kovin montaa biodynaamista tilaa (vain 35). Mutta varmaankin vedalaisuus on sielläkin luonut jotain pohjaa ajatukselle niinkuin on tapahtunut Sri Lankassakin. — BD-hehtaarejahan Intiassa on huomattavasti enemmän, yli 9 000, kun Sri Lankassa niitä on vain puolisentoista tuhatta, vaikka tiloja on noin saman verran. Jotensakin hurja ero: toisessa noin hehtaarin tiloja, toisessa keskimääräinen tilakoko lähes 300 ha.

***

Katsokamme vielä tilan omille sivuille:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://balmaadi.com/%3FSID%3D0a4vlaun9ribj6fnjilhgfhi2j&ved=2ahUKEwjxxITl7-vtAhXvs4sKHVzSDuUQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw2zQozzVW3MBo7akbRWdn3D&cshid=1608993696647

Tässä päästään jo aika lähelle Esko Valtaojan visiota:

Quote
At sunrise, we salute the Sun God and make a small offering invoking His blessings. This is called 'agni hotra'. The ashes from this offering are sprinkled all over the estate as a pest repellent.


« Last Edit: 26.12.20 - klo:17:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #429 on: 27.12.20 - klo:07:08 »
Lisätietoa tuohon edelliseen tässä:

Can biodynamic farming solve India's agricultural woes?

Quote
India is probably the only place where the principles of biodynamic farming, which began in Germany over 90 years ago, and has its share of adherents and skeptics worldwide, are culturally accepted without questioning.


Aavistuksemme, että myös se on voinut rakentaa vanhalle aatteelliselle pohjalle, taisi osua oikeaan. Vielä lisää:

Quote
"Biodynamic stresses on spirituality and on following a calendar based on the positions of stars and the moon before planting and harvesting crops. This is something that Indians, for whom astrology is integrated into daily lives, instinctively connect with," says Sarvdaman Patel, an agronomist and a leader of the biodynamic movement in India.

He pointed out how Indian farmers have traditionally followed the ancient "panchanga" - the Hindu calendar that records lunar and solar cycles. "The biodynamic calendar is not very different, but it is a little more precise than the Indian calendar," he added.


Samaa traditiota se onkin kummassakin maassa:

Sri Lankan Traditional Astrology

Quote
Sri Lankan astrology used Indian Vedic Astrology with some modifications from the family of King Rawana's concepts & Lord Buddha's teachings. As Buddhists, we believe that influences from birth chart mean our karma & also as modern science, those are planet's radiations that can overcome our mind power, free will, and persistence.


***

Sanoisin, että tuo kaikki ei ole "viisasta ja oikeasti kestävää toimintaa kaikille osapuolille”. Vaan ihan yhtäläistä humpuukia siellä kuin Suomessakin. Humpuuki pysyy humpuukina vaikka sille ikää kertyisikin. Tuhansia vuosia tai noin 100 vuotta.
« Last Edit: 27.12.20 - klo:07:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #430 on: 27.12.20 - klo:10:30 »
Quote from: Heikki Jokipii link=topic=177.tmsg19205#msg19205 date=1604825769
Kurkirahaston yritysyhteistyökumppanina on tällainenkin:

https://www.astro.fi/

Osaisikohan se kertoa, kuinka tässä kaikessa tulee käymään?  8)

Tuon astrologiyrityksen päällikkö toimii myös Biodynaamisen Säätiön hallituksessa, jäsenenä. Myös jäsen yrityksessä Uusruukki. Missään roolissaan hän ei kerro.

***

Minä aavistelen, että Biodynaaminen Säätiö on pistänyt osan Gyllenbergin säätiöltä keväällä saamastaan 20 000 eurosta Haltijan tilan velanlyhennyksen maksamiseen. Ja em. kriisi on tällä erää ohi. Sehän käy kyllä, koska myös mallitilatoiminnan tukeminen on B-säätiön säännöissä osa sen tarkoitusta. Ja biodynaamista mallitilaahan Haltijan tilasta oltiin kehittämässä. "Tulevaisuuden oppimiskeskuksen sydäntä".
« Last Edit: 27.12.20 - klo:12:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #431 on: 29.12.20 - klo:05:13 »
Nyt huomaan pahasti erehtyneeni. Tämän vuoden lehtiä ei ole ollut tuossa kaupassa tarjolla. Mutta sen sijaan tämän sivun mukaan niitä on kuin onkin ilmestynyt tänä vuonna 2 numeroa:

https://www.biodyn.fi/demeterlehti

Erehdykseni myönnän, mutta osittain vieritän kyllä syyn Biodynaamisen yhdistyksen huolimattomalle tai epäjohdonmukaiselle nettitiedotukselle. Vaikkapa Luomulehden olemassaolo ja ilmestyminen näkyy netissä paljon paremmin.

Tuoltakin sivulta pääsee klikkaamalla nettikauppaan — jossa ei edelleenkään ole niitä tämän vuoden numeroita tarjolla.

Vai erehdyinko sittenkään ihan täysin.

Nyt vuosi on vaihtumassa, ja edelleen tilanne on tuo sama. Eli lehden numeroja 3 ja 4 ei näy missään. Ja nettikauppa tarjoaa Demeter-lehtiä vuodelta 2019 ja sitä vanhempia.

Muutenkin Biodynaamisen Yhdistyksen sivustolla:

- toimimattomia linkkejä ei ole kaikkia vieläkään korjattu
- yhdistyksen vastuuhenkilöistä ei ole tietoja
- materiaali on suhteellisen vanhaa, mistään uudesta tai tulevasta siellä ei kerrota

Nämä huomiot nyt tässä vuoden 2020 loppuessa. Ja sitä odotellessa, että ko. yhdistyksen olisi aika pakko sivustonsa kohta päivittää. Kyse on ennnenkaikkea tilojen listasta, heidän ja sen jälkeen meidän.

Pohdiskellen taas, miksi asiaa ylipäänsä näinkin intensiivivisesti seuraamme, niinkuin pohdin keväälläkin. Mutta samanlaisista syistä se on jatkunut. Kun erilaisia asioita tämän ympärillä (mm. historiaa) on täällä ryhdytty selvittämään, on myös tuo itse selvitystyö tavallaan vienyt mennessään. Tuota noin vuoden hissukseen rakennettua tilalistaamme voidaan kehaista saavutuksena: missään muualla ei liene vastaavaa lopettaneista biodynaamisista tiloista. Taitavat (historialliset) tilastommekin olla parhaat netissä saatavissa olevista, vaikka Biodynaamisella Yhdistyksellä epäilemättä on hallussaan paremmat.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #432 on: 30.12.20 - klo:09:14 »
Tätä toimeliaisuutta on jatkettu Keuruun ekokylässä:

Humuksen lisääminen kansalaistaidoksi!

Se olikin sitten, väitettiin,  näin (lihav. HJ):

Quote
Keuruun Ekokylä ja muut ekoyhteisöt maailmassa ovat ekologisen elämäntavan kehittämiskeskuksia. Yhteistyössä regeneratiiviseen maanviljelyyn suuntautuneen Biodynaamisen yhdistyksen, yhteishyvän talouden Osuuskunta Ehta Rahan ja metsässä elämisen taitoihin perehtyneen Nuorten Maa ry:n kanssa toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan ekokylään ja osallistumaan marraskuun työpajaan, jonka [...]


Me olemme kyllä edellä tulkinneet asian niin, että kyse on pikemminkin kilpailevista suuntauksista viljelyaatteiden markkinoilla. Vrt. siihen, mitä on tapahtunut ja tapahtumassa eräässä toisessa ekokylässä, Kurjen tilalla, permakulttuurin nimen alla.

Vaan olemme kyllä jossain yhteyksissä huomanneet, että biodynaamisuus yritetään tunkea tuon maailmalla nyt nosteessa olevan käsitteen eli regeneratiivisen viljelyn sisään tai sen sateenvarjon alle. Osuuskunta Uusruukki*) FB:ssa:

https://m.facebook.com/pg/uusruukki/posts/#!/story.php?story_fbid=2432913793695872&id=1758876287766296&__tn__=%2As%2As-R

Myös Rekolan tila ja PieniKylä ilmoittavat harjoittavansa regeneratiivista viljelyä, harjoittaessaan biodynaamista viljelyä. Tällä vähän oudoksi jääneellä sivustolla selitetään biodynaamisen viljelyn yhteydessä:

Quote
Regeneratiivinen maanviljely on ollut eräs nouseva ala viime vuosina, ja aiheesta on kirjoitettu monia kirjoja ja alalle on syntynyt osaamista. Eri strategioita on [v]oinut testata, kuten vorteksikompostiteetä, kivipölyä, magneettivettä, ionisoituja merimineraaleja, biohiiltä, monen tyyppisiä lehtisumutteita ja lehtikatteita.


Sen sijaan Biodynaamisen yhdistyksen sivuilta en ole tuota iskusanaa löytänyt.

***

Keuruun ekokylä**) ei kyllä kokonaan ole steinerilaisuuteen hurahtanut. Mutta tämä katsotaan sielläkin itsestäänselvyydeksi (kuvatekstistä):

Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”

Quote
Ekokylässä kasvatetaan ruokaa luomuviljelyn menetelmin.


______

* ja olihan se siellä Kurkirahaston sivuillakin, toisessa triidissä huomasimmekin.

**) en kyllä täysin ymmärrä, miksi maailma.net on  pitänyt lähes kuukauden sitä ykkösuutisenaan. Minusta tuosta ei löydy kylliksi vastauksia sivuston muuhun agendaan (jonka osin jaan).
« Last Edit: 10.01.21 - klo:17:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #433 on: 02.01.21 - klo:08:34 »
Nyt, kun vuosi on vaihtunut, olisi periaatteessa aika Biodynaamisen yhdistyksen muuttaa tilalistaansa. Ainakin Kurjen tilan osalta.

Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut. Siellä noudatettaneen valtion virka-aikaa eli joutunemme odottamaan seuraavaa arkipäivää.

Myös Solsidans Trädgårdista odotamme jonkinlaista vahvistusta sen tilasta. Sen FB-sivu ei ole kyllä kahteen viikkoon vastannut, mutta se ei  vielä riitä vahvistukseksi, koska niin on käynyt ennenkin.
« Last Edit: 06.01.21 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #434 on: 03.01.21 - klo:11:43 »
Sen sijaan Biodynaamisen yhdistyksen sivuilta en ole tuota iskusanaa löytänyt.

Nyt myös Biodynaaminen yhdistyskin sanaa käytti. Se lähetti Facebookissa tällaisen uudenvuodentervehdyksen tänään:

Quote
Hyvää alkanutta vuotta 2021! Maailman muutosten virrassa yksi asia on kuitenkin pysyvää: tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa laadukasta sekä ravitsevaa ruokaa. Kestävä, paikallinen ja uudistava maatalous on ratkaisuna useaan maailman paikalliseen ja globaaliin haasteeseen. Biodynaaminen viljely tarjoaa käytännöllisiä työkaluja ruokajärjestelmien muutokseen. Olkoon vuosi 2021 tämän muutoksen vuosi! ✨🐮🌱🥕🥬

Joka oli käännös/muunnelma tästä:

Quote
Demeter-International
1. tammikuuta kello 10.02  ·
We would like to wish you all a happy New Year. May it bring you courage, trust and joy along the way, especially after facing 2020.
Even though the pandemie is still present and requires attention, and further more the climate change is challenging us, #biodynamic farming constitutes proof that sustainable and respectful farming is possible and gives us continuous hope for the #future.
you-will-grow.net
#youwillgrow #demeter #regenerativeagriculture

Josta siitäkin tuo iskusana löytyy. Regenerative agriculture.
« Last Edit: 03.01.21 - klo:13:17 by Heikki Jokipii »