Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 268543 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« on: 06.11.09 - klo:20:39 »
Kuvittelin jo, että Suomessa biodynaamista viljelyä ei enää kehdattaisi esiin ottaa – ainakaan ko. uskovaispiirin ulkopuolella, tai ainakaan hyväksyvästi  – mutta kuinka ollakaan, yhä asia kelpaa Vihreän Langan palstalle:

Viinintekijä Steinerin opissa

No, paikka on Ranska. Ja Saksassakin aate voi hyvin, sillä on jopa (vähän naamioituna) oppituoleja eräissä pienissä yliopistoissa!

***

Tarvittaisiinko tänne palstallemme asiasta yksi kunnon pilkka-artikkeli – jonka ei tarvitse olla kuin pelkkä kuvaus ko. systeemistä!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #1 on: 08.11.09 - klo:13:42 »
Kun sain tuosta ”kimmokkeen”, niin katsoin tilannetta muutenkin, googlaten ehdolla ”viimeisen vuoden aikana” ja kylläpä kyllä:

Tämä biodynaaminen viini on esillä muuallakin, vaikkapa  täällä ja täällä.

MTT:n suojissa on meneillään hanke, jonka tiedoissa viitataan tällaiseen artikkeliin:

Quote
Julkaisut:
SCHÄFER, W. Biodynaaminen ruoka - tutkitusti laadukasta. Demeter (2009) :3/2009, 3-11

Nämä ovat siis esimerkkejä ”tavanomaisten epäiltyjen” ulkopuolelta.

***

Tässä nyt ensihätään myös Skepsiksen artikkeli "Antroposofian pseudotieteellinen maailmankuva" ja Lauri Gröhnin tiivis luonnehdinta "Biodynaamisessa viljelyssä harjoitetaan magiaa".
« Last Edit: 08.11.09 - klo:13:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #2 on: 16.09.10 - klo:04:52 »
Kyllä se vielä hengissä on, näin Hesarin ruokapalsta 16.9.2010:

Quote
”SUURENMOISET PIKKUPAJAT
Sarjassa kerrotaan, millä reseptillä pienet pärjäävät.

Stressitöntä karitsaa biodynaamiselta tilalta

Teollisuussuvun tytär ryhtyi viisikymppisenä lampuriksi. Tilan lampaanliha menee huippuravintoloihin.

[…]

Hän on kehittänyt Sällvikistä biodynaamiseen viljelyyn perustuvan tilan, jossa kasvatetaan myös lampaita ja nautoja. Ne pitävät auki laitumia ja tuottavat lantaa kompostiin. Sitä tarvitaan, sillä tilan pelloilla ei käytetä ostolannoitteita. Eläimet myös syövät apilaa ja huolehtivat typpikierrosta.

"Biodynaaminen viljely oli siihen aikaan ainoa luonnonmukainen viljelytapa, jolla oli selvät säännöt. Se on nimenomaan maan viljelyä, koska se pyrkii ylläpitämään ja parantamaan maan viljavuutta."

Hengissä se on Saksassakin. Siellä Maxeiner ja Miersch ihmettelivät myös sitä, miten kritiikittömästä asiaa voidaan lehdistössä esitellä paikallislehden sivulla, "Rumba mit Radieschen“ (rumbaa retiisien kera).

Alkuperäinen artikkeli on alla. Saksaa osaamatonkin voi kuvasta nähdä, miten maanviljelysinsinööri Christina Henatsch ”tanssii salaatin kanssa” ja saa ”eurytmisillä” liikkeillään kasvit onnellisiksi ja kasvamaan paremmin. *)

Die mit dem Salat tanz

Vaikea sanoa, millaista lampaanpolskaa suomalainen ”teollisuussuvun tytär” tanssii.   

Lübecker Nachrichten sentään selittää **) vähän tätä "biodynaamisuutta", Hesari ei, kertoo vain, miten tuote menee "huippuravintoloihin", eli antaa ymmärtää sen olevan huippulaatuista. Ja kun ei selitä, piilosanoma on, että biodynaamisista menetelmistähän se varmaan johtuu. - Vaikea ajatella, että asiakkaat kalliissa annoksissaan maistaisivat, että "ahaa, tämähän on selvästi tehty Steinerin oppien mukaan, tässä on ihan selvä sellainen vivahde, sen kyllä huomaa ... "
___________________

*) Asiaa oli jo kommentoitu lehdenkin palstalla:

Jörg schrieb am 29.08.2010 18:06:
Wenn man/Frau sonst keine Leiden hat.

("No, kunhan ei muutoin ole kipuja")

**) jolloin asian naurettavuus tulee arvostelukykyiselle lukijalle oikeastaan kuitenkin selväksi, vaikka toimittaja ei kriittinen olekaan ...
« Last Edit: 16.09.10 - klo:05:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #3 on: 17.11.12 - klo:15:38 »
Kolme vuotta sitten siis tätä ihmettelin:

Quote
Kuvittelin jo, että Suomessa biodynaamista viljelyä ei enää kehdattaisi esiin ottaa [...]

Mutta sinnittelee se yhä. Nyt palkittiin tällainen tila (linkki ja lihav. HJ):

Quote
Pirkanmaan luomuyhdistys palkitsee Rekolan biodynaamisen maatilan yrittäjät vuoden luomukeksijöinä. Yhdistys haluaa muistaa Sirkka ja Kalervo Rekolaa heidän elämäntyöstään sekä onnistuneesta sukupolvenvaihdoksestaan

Tilalla on vuonna 2011 toteutettu sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen Sirkka ja Kalervo Rekola siirtyivät eläkkeelle ja Rekolabiodyn Oy jatkaa nyt Joona Rekolan ja Henri Murron voimin. Tilalla on vilja- ja leipomoyrittämisen lisäksi puutarhatuotantoa ja nautakarjaa. Siellä järjestetään myös erilaisia kursseja. *)

1970-luvulla aloittanut Rekolan biodynaaminen maatila on vanhin yhä toiminnassa oleva biodynaaminen maatila Suomessa. Biodynaaminen tuotanto on vanhin luomutuotannon suuntauksista.

Luomuväki ositttain yrittää ottaa irtiottoa tästä steinerilaisuudesta, ja esittää linjansa olevan luonnontieteen mukainen.  Ehkä, osin, onkin, tai yrittää olla, mutta koko idea on lopulta lähtöisin tästä Steinerista, sekä kansainvälisesti että Suomessa. Ja tämä alkuperäisin asian muoto näyttää siis edelleen olevan voimissaan.

Tampereella on tällainenkin:

Biodynaaminen ravintola C esittäytyy
 
Ja tämä Helsiingin Herttoniemen ruokaosuuskunta hehkuttelee, miten heillä on oman pellon biodynamiikkaa.

(Yhdistyksemme lähti tietyistä keskusteluista 10 vuotta sitten Skepsis ryn palstalla ... )


______________

*) varmaankin niitä "preparaattikursseja", joilla kerrotaan, mitä kaikkea, ja mihin kuunkierron
 aikaan pitää maan sisään, Steinerin oppien mukaan, kätkeä. Luultavasti nämäkin kurssit nauttivat valtion / EU:n tukea?


« Last Edit: 17.11.12 - klo:16:31 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #4 on: 17.11.12 - klo:21:53 »
Kuinkahan kauan kestää ennen kuin Juha Berglung (mainittu tällä forumilla aiemminkin) palkitaan biodynaamisten viinien viljelystä? Berglund on Viini-lehden perustaja, Nanso Groupin hallituksen puheenjohtaja ja omistaa biodynaamisen viinitilan Ranskassa. Joten varmasti hän on hyvin verkottunut. Netissä on lukuisia Berglundin haastatteluja. Tässä yksi:

Tähdistä, kuusta ja auringosta on bioviini tehty

Quote
– Kyllä me ihan tosissaan olemme. Voi toki olla skeptinen ja on syytä ollakin. Biodynaaminen kuulostaa pelottavalta, mutta itse ajattelen, että palaamme juurille, Juha Berglund sanoo.

Biodynaaminen viljely on extreme-tasolle vietyä luomuviljelyä. Biodynaamisesti voi viljellä niin kotipihan porkkanoita kuin viinitilan viiniköynnöksiäkin.

Yhteistä kummallekin on, että viljelmä nähdään elävänä organismina ja ekosysteeminä, kokonaisuutena, johon vaikuttaa kaikki sen ympärillä oleva. Ei vain aurinko, sade ja maaperä, vaan myös luonnon kiertokulku, vuodenajat, kuunkierto sekä kosmiset syklit ja vuorokausirytmit.

Bioviljelyssä ei käytetä lannoitteita ja kemiallisia torjunta-aineita. Viiniköynnösten hyvinvointiin, tuholaisten torjuntaan ja satoon vaikutetaan erilaisilla biodynaamisilla preparaateilla, jotka ovat homeopaattisia aineita.

Kyllä steinerilainen biodynaaminen viljely on yhä osa luomua vaikka monet luomun kannattajat yrittävät muuta väittää.


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #5 on: 12.12.12 - klo:19:02 »

Kyllä se vaan sinnittelee.

Nyt Mäntsälässä "[a]ktiivit ovat hakeneet mallia toimintaan Helsingistä Herttoniemen ruokaosuuskunnasta" - ja siis ihan sitä myöten, että uusikin ruokaosuuskunta perustetaan biodynaamiselle tilalle!

***

Löytyypä nyttemmin biodynaamiseen viljelyyn tällainen kätevä apuvälinekin:
 
Biodynaamisen yhdistyksen Luontokalenteri 2013

Quote
Biodynaamisen yhdistyksen luontokalenteri on vuoden 2013 kalenteri, ja samalla innostava opas luonnon ja tähtitaivaan tarkkailuun läpi vuoden.

Sieltä ne löytyvät varmaan "kosmiset syklit" ja oikeat ajat kylvää ja lannoittaa jne. helposti yksien kansien välistä! Siinä oiva joululahja vaikka em. Juha Berglundillekin, jos hän sattuu olemaan jonkun lukijamme kaveri (varmaan hän muistaa viinipullolla, tai parillakin, takaisin …) - vaikka se kyllä taitaa olla epätodennäköistä ...

Ja hyödyllinen asia tämä on Steiner-koulullekin:

Quote
Osa kalentereiden myynnin tuotosta menee 7 A luokan matkakassaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #6 on: 08.02.13 - klo:23:44 »

Tällainen pikkutieto täältä:

Quote
ProAgria Etelä Suomi ry:n Uudenmaan aluetoimisto, Luomuliitto ja Biodynaaminen yhdistys järjestävät nimittäin pienryhmäkoulutuskokonaisuuden Uudenmaan alueen tuottajille.
(Lihav. HJ)

***

On kyllä kysyttävä, että jos luomuväen valtavirta kuitenkin haluaa esittää itsensä ja linjansa rationaalisena ja tieteellisenä vaiihtoehtona - heillä kun on nyt ihan uusi Helsingin yliopiston alainen luomuinstituuttikin - niin voisiko tässä yhteydessä pyytää jotain "hajurakoa" edes näihin steinirilaisiin?

Mutta ei varmaan voi. Mikkelin instituutista luultavasti tulee jatkossa kuin "tuutista" selvityksiä, miten "laajemman" tieteenkäsityksen puitteissa biodynaminen viljelykin on hyväksyttävä tieteen piiriin. Odottakaapa vain.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #7 on: 19.02.13 - klo:06:34 »

Esko Valtaojalla on TS:ssa pakinanomainen puheenvuoro "Uskontoviiniä", aiheena mm. biodynaamiset viinit:

Quote
Mistä biodynaamisten viinien ryntäys Alkoon? Mahtaakohan kyseessä olla Etiketti-lehdessä mainostetun Alkon eettisen ohjelman ja vastuullisen ostamisen edistäminen? Saammeko seuraavaksi nautittavaksemme voodoo-menoin poimittuja rypäleitä? Tai voisiko Alko peräti värvätä emerituspaavin siunaamaan joitain aivan erityisen eettisesti valittuja pulloeriä?
« Last Edit: 19.02.13 - klo:09:54 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #8 on: 20.03.13 - klo:22:28 »
Ruokatiedon sivuille ilmestyi uusi opas:
http://www.ruokatieto.fi/uutiset/luomuruuan-jalostajan-avuksi-opas-kokoaa-alan-hiljaista-tietoa

Linkki oppaan pdf:ään:
http://www.tkk.utu.fi/extkk/ruokasuomi/oppaat/Luomujatkojalostajan_opas.pdf

Siitä tähän nyt vain ote:
Quote
Demeter on biodynaamisen tuotannon sertifiointimerkki ja Saksassa arvostetuin yksityisistä luomumerkeistä. Demeter-merkin ja
biodynaamisen viljelyn historia juontaa juurensa 1920-luvulle. Demeter-ehdot täyttävistä tuotteista on Saksassa jopa puutetta. Käytännössä ongelma on, että Suomessa on hyvin vähän Demeter-viljelyä. Demeter-merkkiä edustaa Suomessa Biodynaaminen yhdistys.

Eli tuon luomuporukan oman oppaankin mukaan biodynaaminen (antroposofinen, steinerlainen) viljelely on osa luomua. Saksasta tuotu luomu on usein biodynaamista.

"...biodynaamisen viljelyn historia juontaa juurensa 1920-luvulle". Tuossa olisi voinut sanoa, että Steinerista innostuneet kansallissosialistit nimenomaan suosivat luomua (ks. esim. http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2013/01/the-right-wing-organic-farmers-of-germany.html).

Lukekaa muuten tuo opas ja poimikaa lainauksian palstalle. Itse en ole ehtinyt kuin silmäillä toistaiseksi.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #9 on: 21.03.13 - klo:07:22 »
Itse kiinnitin huomiota siihen, miten kappaleessa "1.2. Luomutuotannon taustaa" liike maalaillaan kovin rationaalisista lähtökohdista syntyneeksi. Tosiasiahan ei ole tämä, vaan kaiken luomuliikkeen taustalla on jonkinlainen luonnonmystiikka. Steinerkin on mutkan kautta vaikuttanut muidenkin maiden luomuliikkeisiin.

Sittemmin luomuaatetta on "siivottu" näistä mystisistä aineksista, ainakin muualla kuin Saksassa. Sinänsä epämääräinen lähtökohta ei minusta minkään asian ja aatteen kannalta ole itsessään synti, jos aate tai asia pystyy muuttumaan.

Mutta onko luomuaate siihen pystynyt? Lopulta ei. Yhtenä iskevänä esimerkkinä voisi ottaa tuon homeopatian, joka, kuten toisessa keskustelussa osoitettiin, yhä vielä kulkee mukana, on vielä EU-säädöksissäkin. Toinen esimerkki on vaikka uskossa siihen, että luonnonmukaiset torjunta-aineet eivät voi olla pahoja, vaikka tiede olisi sen selkeästi osoittanut.

Eräänlaista alitajuista steinerilaisuutta on siinäkin, että vaikka ei enää uskottaisikaan niihin salaperäisiin "elämänvoimiin", silti odotetaan luomulta yhtä hyviä satoja kuin tehoviljelyssä, ja odotetaan, että luomumenetelmin tulisi ravitsevampia tuotteita. Tai odotetaan, että teholannoitteet pilaisivat pellot. Ja kun näin ei käy, erilaisin puolustusmekanismein yritetään asiaa selittää (pois).

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #10 on: 03.06.13 - klo:09:18 »
MMM (ja hallitus) tukee suoraan rahallisesti Biodynaamisen yhdistyksen luomuhanketta:
http://www.lisaalaatualuomuun.fi/hanke.php

Quote
Lisää laatua luomuun -hankkeen tavoitteena on kehittää keinoja tuotannon monipuolistamiseksi ja ravinnekierron parantamiseksi suomalaisilla luomu- ja biodynaamisilla maatiloilla. Hankkeen taustalla on Biodynaaminen yhdistys ja hanke on yksi maa- ja metsätalousministeriön rahoittamista Laatuketju-hankkeista, joilla pyritään kehittämään elintarvikeketjua ja toteuttamaan hallituksen luomualan kehittämisohjelmaa. Hankkeen toteuttaa MAAhal-viestintä

Quote
Hankkeen aikana pyritään sopeuttamaan muualla hyväksi havaittuja toimintamalleja Suomen olosuhteisiin. Hankkeessa paneudutaan monipuolisen maatilan ja ravinnekierron haasteisiin ja pyritään löytämään yhdessä asiantuntijoiden ja tuottajien kanssa uusia toimivia työtapoja. Hankkeen asiantuntijat ovat ulkomaisia neuvojia ja tuottajia, joilla on kokemusta monipuolisista tiloista ja niiden hallinnasta.


"Ulkomaisia neuvojia ja tuottajia" tuodaan siis MMM:n varoilla Suomeen. Steinerlaisuushan on vahvimmillaan Sveitsissä, Itävallassa ja Saksassa joten luultavasti Keski-Eurooppasta näitä tuodaan neuvomaan miten antroposofisia preparaatteja maahan pannaan ja tähtien mukaan viljellään.

"Uusia toimivia työtapoja" tarkoittaa Rudolf Steinerin sata vuotta sitten kehittämiä antroposofisen viljelyn dogmeja, joita ei kehitetä eikä muuteta, koska ne ovat Steinerin sanaa.

Biodynaamisen yhdistykse sivuilla on luettelo Suomen biodynaamisista tiloista:

http://biodyn.fi/?page_id=22


« Last Edit: 03.06.13 - klo:09:21 by Jarrumies »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #11 on: 01.10.13 - klo:10:47 »
Biodynaaminen viljely on ihan virallisestikin MMM:n suojeluksessa luomuhankkeiden kautta.
Näin MMM:n luomun hankevastaava Seija Ahonen-Siivola 17.06.2013:

Hankevastaava: Luomun tulevaisuus valoisa
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luomu/Luomukasvo/130617_seija_ahonensiivola.html
Quote
Maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman laatuketjutyön hankevastaava Seija Ahonen-Siivola vetää punaisen hattunsa päähänsä ja tuumaa:
- Luomu vaatii luovia ratkaisuja, ja silloin mietintämyssystä on hyötyä.
Ahonen-Siivola on konkari alallaan. Hän on kulkenut luomun kanssa yhtä tietä 35 vuotta.

Quote
Ahonen-Siivolan mukaan tämän vuoden seitsemän luomuhanketta palvelevat erittäin hyvin alan kehitystä.
- Ne muun muassa lisäävät tietämystä luomusta, nopeuttavat tiedonkulkua, lisäävät neuvojien ja tutkijoiden vuorovaikutusta ja viljelijöiden tietotaitoa. Kiinnostuneet ihmiset saavat perustietoa luomusta.
Hankevastaavalla on hyvä kutina kolmen hankkeen yhteistyöstä, jossa esimerkiksi luomuneuvontahanke ja tutkimus pelaavat yhteen, ja ne saavat taas virikkeitä kentän viljelijöiltä.
- Isot yhteistyöhankkeet onnistuvat, jos ne ovat hyvin koordinoituja. Myös pienet ovat tärkeitä, kuten tämän vuoden biodynaaminen tuotannon hanke.
Seuraavan hankehaun ajankohta on vielä auki, koska EU:n valtiontukisäädöksiä uudistetaan parhaillaan ja tämän jälkeen kansalliset säädökset on vielä mukautettava niihin.
- Arvioin, että seuraava haku olisi mahdollista järjestää aikaisintaan vuoden päästä syksyllä.


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #12 on: 23.10.13 - klo:21:11 »


Näin kirjoitetaaan Alkon julkaisussa:
LISÄ- JA VIERASAINEET alkoholijuomissa sekä yliherkkyys
http://www.alko.fi/PageFiles/5882/fi/lisa_ja_vierasaineet_alkoholijuomissa.pdf

Quote
Biodynamia on luomuajattelun pitkälle
erikoistunut suuntaus.
Samat säännöt, jotka
säätelevät luomuviinin tuotantoa, pätevät
myös biodynaamisessa viljelyssä, jossa
hyödynnetään maapallon omia rytmejä niin,
että viiniköynnös on vastaanottavainen vilje-
lijän tekemille toimille. Niinpä tietyt viiniköynnöksen
viljelyyn ja viininvalmistukseen
liittyvät toiminnot tehdään auringon, kuun
ja planeettojen vaiheiden mukaan.
Maaperää
rikastetaan ja viiniköynnöksiä hoidetaan
kasviuutteilla ja preparaateilla.

Quote
Käsikirjoitus:
Dosentti Pekka Lehtonen Alko/ACL, FM Soili Karjalainen Alko/ACL, professori Matti
Hannuksela Allergia- ja astmaliitto/Allergiatietokeskus sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston lupaosaston alkoholielinkeinoryhmä
Toimitus: Leena Sokolowski
Paino: Lönnberg/2013


Näin siis vielä vuonna 2013 Alko mainostaa epätieteellistä steinerlaista biodynaamista viljelyä. Mitenkään kasvit
eivät pysty "hyödyntämään" noita kuvittteelisia "rytmejä". Eikä maaperä "rikastu" biodynaamisista preparaateista.

Tuosta kannattaisi yhdistyksen panna palautetta Alkolle ja kirjoittajillekin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #13 on: 26.10.13 - klo:07:49 »
Lähetin noista ko. julkaisun tekijöistä Alkon edustajille seuraavan kirjeen tietysti "kunnioitaen" jne. ja yhdistyksemme nimen mainiten.

Quote
Ollisin tiedustellut, mitä muutoin täysin tieteellisessä oppaassanne, "Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys" (2013),  jonka käyttötarkoituksenakin mainitaan opetuskäyttö, tekee tällainen tieteellisesti täydellisen "huuhaan" hehkutus:
 
"Biodynamia on luomuajattelun pitkälle erikoistunut suuntaus. Samat säännöt, jotka säätelevät luomuviinin tuotantoa, pätevät myös biodynaamisessa viljelyssä, jossa hyödynnetään maapallon omia rytmejä niin, että viiniköynnös on vastaanottavainen viljelijän tekemille toimille. Niinpä tietyt viiniköynnöksen viljelyyn ja viininvalmistukseen liittyvät toiminnot tehdään auringon, kuun ja planeettojen vaiheiden mukaan. Maaperää rikastetaan ja viiniköynnöksiä hoidetaan kasviuutteilla ja preparaateilla."

Laboratoriojohtaja Pekka Lehtonen vastasi:

Quote
Minusta teksti on täysin asiallinen. Se on ollut tällaisenaan vuosia mukana; monet ovat tarkastaneet tekstin  emmekä ole saaneet mitään huomautuksia.

Miten haluaisit tekstiä muutettavan? Otamme vastaan korjausehdotuksia tulevia versioita varten.

Vastasin näin:

Quote
Asiallinen?
 
No, siinä mielessä kyllä, että noin ne biodynaamiset viljelijät uskovat tekevänsä.
 
Mutta nämä maapallon rytmit, ja viljely "auringon, kuun ja planeettojen vaiheiden mukaan" plus ne "preparaatit" eivät kyllä ole modernia tiedettä.
 
Tuo tekstinpätkä joutaisi joko poistettavaksi - sehän ei mitenkään kuulu aiheeseen "Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys" - tai sitten ainakin pitäisi jyrkästi ja selvästi korostaa, että kyse on "heidän" omasta uskomusjärjestelmästään … ei, mitä sekään tekee tuon otsikon alla?
 
Eli poistettavaksi!  Tai korkeintaan korvattavaksi lyhyellä lauseella, että biodynaamisia viinejä koskee sama kuin luomuviinejäkin.
 
Tuollaisena kuin se on, asia haiskahtaa siltä, että Alkon tieteelliseen toimintaan on sekoittunut myynninedistäminen (biodynaamiset viinithän ovat aika selvän mainoskampanjan kohteina nykyisin …).

Johon Lehtoselta tuli vastaus:

Quote
Kiitos mielipiteestä.

Luomuviinit ovat oppaassa mukana  koska mielenkiinto niihin on kasvanut ja viime vuonna saatiin EU-asetus, joka määrittelee luomuviinit. Samassa yhteydessä halutaan esitellä biodynamista tuotantoa koska sekin kiinnostaa kuluttajia. Olen käynyt usealla luomu- ja biodynaamisella tilalla. On tiedettä tai ei niin pyrimmekin vain kertomaan kuinka näillä tiloilla toimitaan ja esim. preparaatteja käytetään aina ja taivaankappaleiden asennot otetaan huomioon.

Kiitos palautteesta. Kun aikanaan tehdään uutta versiota niin palautteesi käydään uudelleen läpi ja otetaan huomioon.

Kommenteitta. Latinaksi: sat sapienti.


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #14 on: 27.10.13 - klo:09:43 »
Viisalle kylliksi joo mutta...

Kyllä tuo paljastaa miten heikoilla tiedoilla Alkon laboratoriajohtaja Pekka Lehtonen näissä asioissa toimii. Kai nyt laboratiojohtajalla jotain perustietoja kemiasta pitäisi olla, nyt tiedot näyttävät olevan alkemian tasolla.

Jos tuota opasta korjattaisiin niin, että se vastaisi parasta tieteellistä tietoa, niin siinä pitäisi kertoa biodynaamisesta viljelystä, että se perustuu astrologiaan ja muuhun steinerlaiseen taikauskoon eikä tieteeseen ja avattaisiin asiaa enemmän. Vain se olisi rehellistä tietoa kuluttajille. Ihmisillä on vääriä mielikuvia biodynaamisista viineistä.

Tietenkin koko kohdan biodynaamista viineistä voi jättää pois mutta silloin kuluttajille ei jaettaisi rehellisesti oikeaa ja tärkeä tietoa asiasta. Epätieteellinen tietoa ei pelkästään pidä jättää pois vaan korvata se oikealla tiedolla. Oikea tieto varmaan vaikuttaisi kuluttajien ostospäätöksiin.

Olisi hyvä, jos Alkon kanssa jatkaisit keskustelua siitä pitääkö Alkon antaa oikeaa ja riittävän täydellistä tietoa myymistään tuotteista.
« Last Edit: 27.10.13 - klo:13:04 by Jarrumies »