Kyllä se vielä hengissä on, näin Hesarin ruokapalsta 16.9.2010:
”SUURENMOISET PIKKUPAJAT
Sarjassa kerrotaan, millä reseptillä pienet pärjäävät.
Stressitöntä karitsaa biodynaamiselta tilalta
Teollisuussuvun tytär ryhtyi viisikymppisenä lampuriksi. Tilan lampaanliha menee huippuravintoloihin.
[…]
Hän on kehittänyt Sällvikistä biodynaamiseen viljelyyn perustuvan tilan, jossa kasvatetaan myös lampaita ja nautoja. Ne pitävät auki laitumia ja tuottavat lantaa kompostiin. Sitä tarvitaan, sillä tilan pelloilla ei käytetä ostolannoitteita. Eläimet myös syövät apilaa ja huolehtivat typpikierrosta.
"Biodynaaminen viljely oli siihen aikaan ainoa luonnonmukainen viljelytapa, jolla oli selvät säännöt. Se on nimenomaan maan viljelyä, koska se pyrkii ylläpitämään ja parantamaan maan viljavuutta."
Hengissä se on Saksassakin. Siellä Maxeiner ja Miersch ihmettelivät myös sitä, miten kritiikittömästä asiaa voidaan lehdistössä esitellä paikallislehden sivulla,
"Rumba mit Radieschen“ (rumbaa retiisien kera).
Alkuperäinen artikkeli on alla. Saksaa osaamatonkin voi kuvasta nähdä, miten maanviljelysinsinööri Christina Henatsch ”tanssii salaatin kanssa” ja saa ”eurytmisillä” liikkeillään kasvit onnellisiksi ja kasvamaan paremmin. *)
Die mit dem Salat tanzVaikea sanoa, millaista lampaanpolskaa suomalainen ”teollisuussuvun tytär” tanssii.
Lübecker Nachrichten sentään selittää **) vähän tätä "biodynaamisuutta", Hesari ei, kertoo vain, miten tuote menee "huippuravintoloihin", eli antaa ymmärtää sen olevan huippulaatuista. Ja kun ei selitä, piilosanoma on, että biodynaamisista menetelmistähän se varmaan johtuu. - Vaikea ajatella, että asiakkaat kalliissa annoksissaan maistaisivat, että "ahaa, tämähän on selvästi tehty Steinerin oppien mukaan, tässä on ihan selvä sellainen vivahde, sen kyllä huomaa ... "
___________________
*) Asiaa oli jo kommentoitu lehdenkin palstalla:
Jörg schrieb am 29.08.2010 18:06:
Wenn man/Frau sonst keine Leiden hat.
("No, kunhan ei muutoin ole kipuja")
**) jolloin asian naurettavuus tulee arvostelukykyiselle lukijalle oikeastaan kuitenkin selväksi, vaikka toimittaja ei kriittinen olekaan ...