Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 273405 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #210 on: 06.04.20 - klo:10:34 »
Koska minulta puuttui Timo Vähäsen tilan biodynaamisen viljelyn aloitusaika ja hänestä ei ollut tietoja netissä, eikä sähköpostiosoitettakaan, päätin soittaa hänelle. Ystävällisesti hän vastasi johinkin kysymyksiini.

Hän oli aloittanut 1987. Innoittajana ja johdattajana aatteeseen oli ollut Seppo Lohtaja. Uteliaisuuttani kysyin vielä, minne hän tuotteensa yleensä myy. Vastaus oli, että nykyisin ei mihinkään, hän on eläkkeellä ja lopettanut tilanpidon. Jatkajaa tilalle ei ole.

Tuosta saimme pari tietoa historiaprojektiimme. Ja syyn myös tänään muokata yhteenvetoamme

Tämän jälkeen on sanottavissa, että ammattimaiset biodynaamiset tilat voi laskea yhden käden sormilla.
« Last Edit: 07.04.20 - klo:15:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #211 on: 06.04.20 - klo:15:25 »
Nyt kun alkuun pääsin, niin epäluuloni heräsivät myös tätä tilaa kohtaan:

***

Toivo-tilan osuuskunta
DEMETER
Jere Keskinen
Rihuntie 731
18300 Heinola
jere.k.keskinen@gmail.com
www.toivofarm.com
viljely ja alhainen jatkojalostus
puutarhakasvit

Rihuntie 731, Heinola

***

Myöskään tuo tilan nettiosoite ei vastaa. Myöskin tuon tilan muut elonmerkit netissä ovat aika vanhoja. Toimikohan se vielä?

No, lähetin Jere Keskiselle tuohon sähköpostiosoitteeseen tiedustelun asiasta: toimiiko osuuskunta, vielä? Sähköposti meni läpi. Raportoin aikanaan vastauksesta.

PS. Huomaan jo pitkälle omaksuneeni tämän uudenlaisen ennakkoluulon: jos ei ole netissä olemassa, ei ole olemassa ollenkaan.  ;D
« Last Edit: 06.04.20 - klo:16:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #212 on: 06.04.20 - klo:15:48 »
Tuossakin jää hiukan epäselväksi, annetaanko varsinaista opetusta. Tutustuttaminen (pintapuolisesti) ei ehkä sitä vielä ole.  Luomukoulutus Keudan yhteydessä usein mainitaan mutta biodynaamisesta koulutuksesta en pysty löytämään varmistusta. On vain nuo vihjeet.

Eli tukeeko oppilaitosta ylläpitävä kuntayhtymä myös steinerilaisuutta?

PS. Tuo "Nummisissa oleva luomutila" on Heinolan tila Mäntsälässä. Onko siellä edelleen työharjoittelua, en tiedä.

Tämä pätkä, joka löytyi Biodynaamisen Yhdistyksen sivustolta osastosta "Viljely", "Neuvonta", selventää asian:

Quote
Keudassa on menossa paitsi luomupuutarhurin perusopinnot useamman vuosikurssin voimin, myös luomuvihannesviljelijän ammattitutkintokoulutus. Perusopintoihin kuuluu retkiä biodynaamisille tiloille Suomessa ja keväisin järjestettävä opintomatka Ruotsiin Järnan biodynaamisiin puutarhoihin.


Eli tuollaiset retket kuuluvat. Muuta ei. Voimme mekin rauhoittua asiasta. Melko "viatonta". Jopa minä voisin mennä tuollaiselle pikku retkelle. Ja sinähän, Jarrumies, kerroit  sellaisella olleesikin, Labbyn tilalla (edellä 28.01.20).
« Last Edit: 07.04.20 - klo:13:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #213 on: 07.04.20 - klo:04:10 »
Jos tarkastellaan uudelleen tätä:

Edelleen ovat biodynaamiset tilat vahvasti yliedustettuina tuossa listassa. Niitä on tosin vain muutama (itse asiassa vain 2, tässä vaiheessa), mutta kun ko. tiloja on koko Suomessakin vain muutama! *)

— klips—
_____

*) niitä on edelleen 11. Noin 5 000 luomutilasta, 11 kappaletta. Kaiken kaikkiaan Suomessa on maatiloja n. 48 000. Biodynaamisen yhdistyksen mukaan:

Quote
Suomen luonnon päivä 24.8.
Tapahtumia myös eri biodynaamisilla tiloilla, mukana ainakin Majvik, Kurjen tila, Kaupunkilaisten Oma pelto ja Lopen pappilanpuisto. Keudan puutarhaoppilaitoksen tapahtumassa on yhdistyksen pöytä.

Eli neljä osallistuisi. Eli 36 prosenttia, yli kolmannes kaikista. "Tavanomaisista" luomutiloista korkeintaan 1 prosentti. Joku virhekin tuossa voi olla, koska päivämäärät eivät stemmaa. Tuo oli mahdollisesti viime vuonna, vaikka tämän vuoden tapahtumakalenteriin oli merkittykin.

Ja tarkastellaan sitä päivitetyn yhteenvetomme valossa. Tulos:

Eri vuosina kaikki, paitsi Keskylän mansikkatila, noista viidestä aktiivisesta, ammattimaisesta tilasta ovat olleet Suomen Luonnon päivässä mukana. Oikea edustus on siis ollut 80 prosenttia. Voimme siis todella puhua valtavasta yliedustuksesta.

***

Jos osoittautuu, että myös Toivo-tilan osuuskunta on lopettanut, biodynaamiset tilat Suomessa ovat laskettavissa  kahden käden sormilla myös Biodynaamisen Yhdistyksen laskentatavalla. Vielä, eli välittömästi, en ole sähköpostiini saanut vastausta.

Olen varmasti useammankin kerran edellä luvannut lopettaa tämän äärimmäisen marginaalisen ilmiön tarkastelun. Mutta kieltämättä tässä on jotain kiehtovaa. Koomisten elementtien lisäksi tässä on jotain traagistakin, jopa klassista draamaa.  Untergang. Götterdämmerung. Nousu ja tuho.

Mikähän on Demeter-tilojen lukumäärä Suomessa tulevana 100-vuotisviikkona 7.-11.6.2024?
« Last Edit: 09.10.21 - klo:19:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #214 on: 07.04.20 - klo:13:10 »
Nyt minulla on tieto, että Toivo-tilan osuuskunta ei toimi enää. Vielä odottelen vastausta lisäkysymykseeni, että jatkaako joku muu biodynaamista viljelyä ko. tilalla.  Luultavasti ei, mutta pyrin varmistamaan.

Mutta siirränpä jo nyt sen paikkaa yhteenvedossamme. Sillä jos joku muu jatkaakin, se ei ole enää Toivo-tilan osuuskunta, se on lopettanut, sen nimisenä. Eli nyt on näin:

Jos osoittautuu, että myös Toivo-tilan osuuskunta on lopettanut, biodynaamiset tilat Suomessa ovat laskettavissa  kahden käden sormilla myös Biodynaamisen Yhdistyksen laskentatavalla.

(klo 17:25) Nyt olen saanut tiedon, että tila jatkaa luomutilana. Ei enää biodynaamisena. Eli tuo ratkaisuni oli  myös siinä mielessä oikea.

Mieleen on tullut, pitäisikö Biodynaamista Yhdistystä informoida näistä täällä esille tulleista tiedoista. Mutta ei, kyllä on heidän asiansa pitää itse rekisterinsä kunnossa.

Listalla on myös 4 toimimatonta nettiosoitetta vielä toimivilla tiloilla. Sama juttu.
« Last Edit: 10.04.20 - klo:14:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #215 on: 08.04.20 - klo:11:14 »
Vielä veistä haavassa.

Nyt huomaan, että Biodynaamisen Yhdistyksen uudesta valikosta oli poistettu ajankohtaisasiat. Uutiset, tapahtumat ja sen sellaiset. Yritin etsiä uutista vuosikokouksesta, ja siis turhaan.

Mutta ehkä siellä on pähkäilty, että ne ovat tarpeettomia. Niin vähän uutta tapahtuu?  ;D

Tätä kutsuakaan ei enää löydy (paitsi Googlesta):

Quote
Kutsu etänä pidettävään kevätkokoukseen la 4.4. klo 10.00 | Biodynaaminen yhdistys
25.3.2020 · Pentti Okkonen, vpj ja joka tuuraa nyt toistaiseksi Iraa puheenjohtajana. Kategoriat: Tapahtumat, Uutiset. Kommentoi | Kommentit pois päältä artikkelissa Kutsu etänä pidettävään kevätkokoukseen la 4.4. klo 10.00 24.3

Jos se oli vuosikokous, kuka on nyt puheenjohtaja?

Alueryhmistä Helsingin seudun Agricola-ryhmälle annetaan syksyn 2019 aikataulut.  Itä-Uudenmaan alueryhmä kokoontuu Heinolan tilalla ravintolapäivänä. Joka tilan sivuston mukaan on 21.2.2016.

Tulevissa tapahtumissa sivusto viittaa tiettyjen tilojen tapahtumakalentereihin.

Heinolan tilan tulevat tapahtumat ovat vuonna 2016.

Kaupunkilaisten oma pelto kertoo kyllä oikein vuosiluvun 2020. Mutta siellä ei ole tapahtumia.

Säätiön tuleva tapahtuma on huutokauppa 17.11.2019.

***

Myös Kurjen tilalla on jonkinlainen kriisi:

http://kurjentila.fi/ajankohtaista

Tiedote 18.3.2020

Quote
Kurjen maatilan pellonvuokrasopimus päättyy!

Alkanut vuosi on ollut paineinen ja vaikea maailmanlaajuisesti. Muutoksen energiat ovat tuntuneet konkreettisina monen elämässä. Kurjen tilan ja sen naapurissa sijaitsevan Kurkirahaston Haltijan tilan peltoja biodynaamisesti viljelevät Ira ja Ari Hellsten saivat helmikuun alussa tiedon, että Kurjen tila Oy ei enää jatkakaan peltojen (16,5 ha), navetan, pihaton ja lampolan vuokrasopimusta heidän kanssaan. Ira ja Ari ovat viljelleet Kurjen tilan peltoja biodynaamisesti vuodesta 2011. Kuluneen kuukauden aikana on yritetty löytää tietä toisenlaiseen ratkaisuun tuloksetta ja 8.3.2020 Kurjen tila Oy:n hallitus teki virallisen päätöksen olla jatkamatta vuokrasopimusta heidän kanssaan 31.12.2020 jälkeen.

Kyseinen päätös on raskas takaisku Iralle ja Arille ja samoin koko biodynaamiselle liikkeelle. Tässä kohdassa Biodynaamisen viljelyn säätiön Kurkirahaston työtä tukeneiden ja Maanhaltijoiksi ryhtyneiden panos nousee arvoon arvaamattomaan! Heidän ja Kurkirahaston ansiosta Kurjen biodynaamisen tilan nimissä tehtyä työtä ja biodynaamista viljelyä jatketaan Haltijan tilalla (10,5 ha) ja muilla vuokramailla (12 ha).


Onko niin, että myös Kurjen tilan tarina ammattimaisena biodynaamisena tilana on päättymässä? Ja jatko on sitten korkeintaan yhteisöllistä elämäntapaviljelyä? Kaupunkilaisten oman pellon tapaan? Mutta kerrotaan siis kuitenkin, että biodynaamisella linjalla pysytään.

Ei tehdä kuitenkaan muutotoksia yhteenvetoomme. Vielä.

Viljelijä Ira Hellsten oli Biodynaamisen Yhdistyksen puheenjohtaja. Mutta ilmeisesti ei ole enää.
« Last Edit: 09.04.20 - klo:09:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #216 on: 09.04.20 - klo:04:08 »
Oli vähän pakko jatkaa kiinnostumistaan ja tutustumistaan asiaan. Mukana sopassa on myös Kurkirahasto ja Biodynaamisen viljelyn Säätiö. Kurjen tila esitellään rahaston sivulla näin:

https://www.kurkirahasto.fi/kurkirahasto/kurjen-biodynaaminen-tila/

Rahaston  18.3.2020 tiedote on kyllä tekstiltään ihan sama:

https://www.kurkirahasto.fi/tiedote/

Quote
Kyseinen päätös on raskas takaisku Iralle ja Arille ja samoin koko biodynaamiselle liikkeelle. Tässä kohdassa Kurkirahaston työtä tukeneiden ja Maanhaltijoiksi ryhtyneiden panos nousee arvoon arvaamattomaan! Heidän ja Kurkirahaston ansiosta Kurjen biodynaamisen tilan nimissä tehtyä työtä ja biodynaamista viljelyä jatketaan Haltijan tilalla (10,5 ha) ja muilla vuokramailla (12 ha).

Päätöksestä riippumatta työ paremman tulevaisuuden puolesta jatkuu. Painopiste siirtyy Kurjen tilalta Haltijan tilalle, josta jo aiemmin on suunniteltu tulevaisuuden oppimiskeskuksen sydäntä. Tämä työ jatkuu. Nyt tapahtuvat isot muutokset ohjaavat toimintaa siihen suuntaan, että Haltijan tilasta muodostuu uuden taloudellisen yhteistyön sykkivä sydän. Se millaista virtausta ja liikettä tämä sydän saa aikaan, tulee näkymään lähitulevaisuudessa.Yhtenä tavoitteena on muuttaa yhteisellä maalla harjoitettavaa maataloutta yhteisöllisempään suuntaan Osuuskunta Uusruukin avulla.


Mutta nyt tuosta osasin lukea ja tulkita asian paremmin. Varsinainen Kurjen biodynaaminen tila siis lopettaa. Siihen pakotettuna. Miksi omistajayhteisö Kurjen tila Oy ratkaisuunsa päätyi, ei meitä aiheemme puitteissa kiinnosta. Ohimennen voimme ehkä huomata, että Oy:lle biodynaamisuuden asia ei ollut kuitenkaan kovin tärkeä. Hellstenit ovat osakkaita, mutta muodostivat vähemmistön. Oy:n "yhteisöllinen ekokylä" jatkaa tästä omalla tavallaan.

Sen sijaan Kurkirahasto pyrkii nyt perustamaan uuden Biodynaamisen tilan Haltijan tilasta. Se on uusi, mutta koska vanha Kurjen biodynaaminen tila toimii vielä tämän kesän ja loppuvuoden, mahdollistaa se tuollaisen puheen "painopisteen siirtymisestä". Voidaan puhua silti "jatkamisesta".  Ehkäpä jopa Demeter-sertifiointi siirtyy koskemaan uutta tilaa?

Tätä mekin jäämme odottamaan:

Quote
Se millaista virtausta ja liikettä tämä sydän saa aikaan, tulee näkymään lähitulevaisuudessa.


Ja sitten vasta (ehkä ensi vuoden puolella) päätämme, millaiseksi me Haltijan biodynaamisen tilan luokittelemme.
« Last Edit: 09.04.20 - klo:15:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #217 on: 10.04.20 - klo:08:06 »
Niinpä on odotettavissa, että huomattava osa Suomen käytännössä seitsemästä (7) biodynaamisesta tilasta on tänäkin vuonna tuossa mukana. Koska heidän annetaan olla, tavallaan jopa tyrkyttäen heille tätä mahdollisuutta.  Tyrkyttäen, koska biodynaaminen yhdistys on jo Luomuliiton jäsenyhdistys. Samoin Pro Luomun. Miksi se on otettu tuohon erikseen?

Keksin ihanan neutraalin ehdotuksen tuohon, esitettäväksi MMM:lle:

Jotta osallistuminen tuohon tilaisuuteen ei kasaantuisi aina samoille tiloille, kukin tila olkoon mukana vain korkeintaan kerran viidessä vuodessa.

Ja sovellettakoon sääntöä heti takautuvasti!  ;D
« Last Edit: 10.04.20 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #218 on: 12.04.20 - klo:07:23 »
Mieleen on tullut, pitäisikö Biodynaamista Yhdistystä informoida näistä täällä esille tulleista tiedoista. Mutta ei, kyllä on heidän asiansa pitää itse rekisterinsä kunnossa.

Listalla on myös 4 toimimatonta nettiosoitetta vielä toimivilla tiloilla. Sama juttu.

Emme muuta tuota kantaamme. Mutta tämän voimme tarjota ilmaisena palveluna. Jos he itse vilkaisevat tänne.

Oikeat nettiosoitteet:

https://mansikkakoskinen.fi/

https://rekolanbiodynaaminentila.com/

http://www.tapola-camphill.fi/


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/pages/category/Farm/Majvik-Biodynaaminen-maatila-151368504927920/%3Flocale2%3Dfi_FI&ved=2ahUKEwiGuK__jOLoAhVl_CoKHXr0C40QFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw01ekk-Ep_ltChu6HwMwL7z

Siellä:

Quote
371 ihmistä on merkinnyt tämän paikakseen

http://www.majvik.net/


Tuon Facebook siis myös ilmoittaa. Ei toimi. Ainoa toimiva on tuo FB-osoite.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #219 on: 14.04.20 - klo:04:15 »
Tampereesta näyttää tulleen jonkinlainen "Demeter-Suomen pääkaupunki". Sieltä on saatavissa silloin tällöin biodynaamista leipääkin. Tuon lisäksi muualtakin: myös Rekolan tilan leivät myydään Tampereella ja Kangasalla.

Ravintola C:n lisäksi siellä on ravintola Kajo, josta oli puhetta jo edellä 13.07.19. Nyt Kohokohdat.fi kertoo tästä biodynaamisia raaka-aineita käyttävästä paikasta lisää.  Ilmestymispäivä tälle artikkelille on 1.3.20.

Kajo puristaa raaka-aineista kaiken irti – Uusia kujeita tulossa ja tapahtumassa

Kiitollisuudenvelka kerrotaan:

Quote
Kontaktit pientuottajaverkostoon eivät onneksi ole mitään valtionsalaisuuksia, vaan kokit kertovat tuottajista toisilleen niin kollegoiden kuin tietenkin tuottajienkin eduksi. Ravintola C on ollut edelläkävijä paikallisten tuottajien raaka-aineiden käyttämisessä ja heidän toimintansa tukemisessa. Sieltä on myös moni kokki saanut vinkkiä tuottajista.

– Isotalon Ilkka on tehnyt tosi ison duunin. C:ssä on hieno idea tekemisen taustalla ja olen itsekin saanut ammentaa sieltä todella paljon, Lampinen kiittää ja kertoo saaneensa esimerkiksi juuri Kajon kalastajasta vinkkiä Isotalolta.

Sitä kautta on varmaankin kulkeutunut tieto, että aika lähellä on toinenkin biodynaaminen tila. Kun Ravintola C hankkii tarvikkeitaan Rekolasta, päätti Kajo ryhtyä yhteistyöhön Kurjen tilan kanssa. Koronatilanne voi jossain määrin haitata suunnitelmien toteuttamista:

Quote
Vipinää tapahtuu myös Kurjen tilan kanssa, joka on Kajon merkittävä yhteistyökumppani kasvisraaka-ainerintamalla. Yhteistyö syvenee ja tiivistyy entisestään monella saralla, mutta esimerkiksi Kajon vierailu Kurjen tilan kesätapahtuman ruokataiturina on jo tiedossa.


Sen sijaan Kurjen tilan uusi tilanne ei välttämättä vielä häiritse. Vuokrasopimus on voimassa vuoden loppuun. Facebookissa oli jäljennös Demeter-sertifioinnista, joka on voimassa 1.2.2021 asti. Tietämättä systeemiä ihan tarkkaan, tuntuu luultavalta, että se ensin siirtyy Haltijan tilalle, ja sitten uusitaan sen nimissä.

Tällä hetkellä vaikeuksissa on tietysti Kajo, ravintolana, joka yrittää paikata asiakkaiden puutetta ulosmyynnillä. Eikä tietysti tämä tilanne Kurjen tilallekaan taloudellisesti hyvää tee. Niinkuin ei millekään biodynaamiselle tilalle, jotka ovat pääosin myyneet tuotteitaan tämän tyyppisten kanavien kautta. Onko Kurjen tila nyt yhtä ketterä kuin Majvikin tila?

Kurjen tilalta tuli 19.03.20 Facebookiin tällainen viesti (kuvassa Kajon ulosmyyntitarjousten lista):

Quote
Kajosta saa ostaa ruokaa mukaan... ja saa sieltä lahjakorttejakin myöhemmin käytettäväksi! Tästä alkaa ketju, joka vaikuttaa myös meihin, sillä Kajon olemassaolo turvaa Kurjen maatilan olemassaoloa❣️ Pidetään huolta toisistamme. 🙏
« Last Edit: 14.04.20 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #220 on: 15.04.20 - klo:04:59 »
Michael Paxin kaltaiset (edellä 23.04.19) matkasaarnaajat eivät ole tuntemattomia nykyäänkään:

Biodynaaminen puutarhanhoito luento 6.11. (2018)

Quote
JaanaJohanna Koverola kertoo biodynaamisesta puutarhanhoidosta

Tutustumaan JaanaJohannan puhumiin asioihin nettisivuilla: http://www.quintile72.net/

Aiheina mm. miten erilaisia kylvöaikoja hyödyntämällä voidaan vaikuttaa kasvien juurtumiseen, kasvuun, kukkimiseen tai hedelmänmuodostukseen, ja miten on mahdollista nostaa koko puutarhan elinvoimaa, terveyttä ja vastustuskykyä erilaisia tauteja tai tuholaisia vastaan.

JaanaJohanna on itse viljellyt perheelleen ruokaa biodynaamisesti vuodesta 1976 eli yli 40 vuotta. Biodynaamisen yhdistyksen kursseja on ollut paljon hänen matkan varrellaan ja biodynaamisesta viljelystä lähti vuonna 1996 käyntiin säätutkimus laajennetun luonnontieteen näkökulmasta, joka jatkuu edelleen.


Sille, joka jaksaa, tuosta toisesta linkistä voi katsoa, miten Steinerin laajennettua luonnontiedettä sovelletaan mm. ilmastonmuutoskysymykseen.

***

Päättelimme edellä 11.02.19, että takapihoillaan ja mökeillään (tai parvekkeillaan) viljelevät ovat ilmeisesti osa tuon biodynaamisen liikkeen tukirankaa. Eivätkä siis yksin Biodynaamiseen yhdistykseen liittyneet enemmän tai vähemmän täyspäiväiset viljelijät.

Kuinka vahva tai paksu sekään tukiranka on? Näitä tekemiäni löytöjä netistä on aika harvakseltaan.

***

Tämä taas on sitä tavanomaista, ja tämän verran laajennetusta luonnontieteestä heille riittää:

Quote
https://viikonviini.fi › viini › pares-...
Pares Balta Cava Brut b | Viikon Viini
5 päivää sitten · Biodynaaminen viljely perustuu biodiversiteettiin ja tähtitieteeseen ja siinä halutaan kunnioittaa kosmoksen osallisuutta koko prosessin ajan.

***

Tätä Sipoon Sanomien piilomainostakin voi pitää aika tavanomaisena:

Pari vuotta vanha helsinkiläisravintola valikoitui Vuoden ravintolaksi – "Kasviksia ja juureksia biodynaamiselta pellolta"

Quote
Ruokahävikin minimoiminen ja ekologisuus ovat Chapterille tärkeitä teemoja.

– Suurin osa käyttämistämme kasviksista ja juureksista tulee Vantaan biodynaamisesta pellosta, jonka pelto-osuuskunnassa olemme osakkaana.

Peltoyhteistyön lisäksi Chapter sai kiitosta laadukkaasta viinilistasta.

Eikä tuon kirjoittamisessa toimittajalla tarvitse olla mitään kovin selkeää käsitystä, mitä biodynaamisuudella tarkoitetaan.
« Last Edit: 15.04.20 - klo:10:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #221 on: 16.04.20 - klo:05:11 »
Pitääkö myös paikkansa (lihav. HJ):

https://snellman-korkeakoulu.fi/opiskelu/ateriapalvelut/

Quote
Salviassa ruokaillaan korkeimmalla luomuportaalla

Snellman-korkeakoulu tarjoaa opiskelijoillensa mahdollisuuden päivittäiseen lämpimään, biodynaamisista tai luomutuotteista valmistettuun laadukkaaseen ja monipuoliseen kasvisateriaan. Lounas koostuu runsaista salaateista ja leivästä sekä taidokkaasti ja ammattitaidolla valmistetusta maukkaasta lämminateria-osasta.

Vai halutaanko tuo vain sanoa, mainita? Onko siellä ihan oikeasti listalla biodynaamisia tuotteita? Riittääkö tuohon, että on ollut joskus?

Ruokalistaa tuolle ravintolalle ei juuri nyt löytynyt, josta olisi voinut tehdä pienen tarkistusotoksen. Mutta siellä näyttääkin olevan nyt kesäloma eli kesätauko.

Sattumoisin saimme tuohon vastauksen, vaikka Salvian ruokalistaa ei löytynytkään.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2698902806825740&id=100001181427018

(23.03.2020)
   
Quote
Janne Länsipuro

Normaalioloissa Labby Catering valmistaa ja tarjoaa ravitsevaa, luomu raaka-aineista valmistettua, lounasta Snellman-korkeakoulun opiskelijaruokalassa, Jollaksessa.

Vallitsevissa poikkeusoloissa etsimme uusia toimintaväyliä ja olemme päättäneet aloittaa keittotoimitukset lähialueille Itä-Helsingissä.

Keittovaihtoehtoja tarjoamme kaksi:
Perinteinen lihakeitto Labbyn kartanon luomulihasta ja Majvikin biodynaamisista juureksista
Täyteläinen kasviskeitto luomu linsseistä ja Majvikin biodynaamisista juureksista

Keitot ovat maidottomia ja gluteenittomia eivätkä ne sisällä tyypillisiä allergeenejä, kuten pähkinöitä, selleriä tai paprikaa.

Jne. Eli varmasti koulun ruokalassa on todella tarjolla myös biodynaamista ruokaa. Normaaliaikoina, ja sitten kun ne taas palaavat.

Päädyimme siihen, että Labby ei ole enää biodynaaminen tila. Mutta tila ja sen Labby Catering ovat säilyttäneet suhteensa tähän pieneen piiriin.
« Last Edit: 16.04.20 - klo:05:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #222 on: 17.04.20 - klo:05:02 »
Tämä taitaa olla tyypillistä biodynaamisessa viininviljelyssä:

https://viinimaa.fi/cazes

Quote
Etelä-Ranskassa Roussillonissa toimiva perheyhtiö Cazes on Ranskan vanhin ja suurin biodynaamisesti viinejä viljelevä tila. Vuonna 1895 toimintansa aloittanut Cazes on harjoittanut biodynaamista viljelyä vuodesta 1997, ja nykyään kaikki tilan viinit ovat biodynaamisia.

Eli tuo muoti on suhteellisen uusi ilmiö.

Samanlainen tapaushan löytyi jo edellä Saksasta:

Biodynaamisia periaatteita viininviljelyssä ei voitu v. 1925 noudattaa, koska niitä ei silloin ollut.

Ja kun sitten katsoin ko. viinifirman omia sivuja...

https://www.sanderweine.de
Überzeugung - Sander

... niin sieltähän selvisi, että kiinnostus luomuun ja biodynaamiseen oli firmassa syntynyt vasta 1950-luvun puolesta välistä. Ja silloinkin biodynaamiseen vasta vähitellen. Historiikkiartikkeli tuossa linkissä "Lieber mal langsam machen" (Rainer Schäfer), artikkeli kuvana.

Oikeastaan Suomenkin tällaiset tilat listassammme ovat biodynaamisuudessaan yllättävänkin myöhäisiä, jo lopettaneetkin. (Vaikka eräät mielellään kertovat itse tilan historian alkavan 1600-luvulta.) Täällä se on ymmärrettävämpää. Mutta siis nämä viinitilatkin, Keski-Euroopassa.

Ei, vedän takaisin. Kyllä se näillä viinitiloilla onkin ymmärrettävää. Sillä absolutisti Steinerin ajatusten täytyi tietysti joitakin vuosikymmeniä himmentyä, ennen kuin biodynaaminen viini ylipäänsä oli mahdollinen idea. Mutta ajan myötä se tuli mahdolliseksi.
« Last Edit: 17.04.20 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #223 on: 18.04.20 - klo:05:39 »
Onko tämä keskustelija ("Vierailija") vauva.fi:ssä feikki? Hiukan siltä tuntuu, mutta kuvitellaan nyt, että tällainen henkilö olisi olemassa:

Asioita joiden suhteen olet "elitisti"?

Quote
Ruoka varmaan. Syön n 80% luomu- tai demetersertifioitua ruokaa. Samoin kahvi on laadukasta luomu/reilukauppakahvia, jonka jauhan itse ja lorautan sekaan suoraan tilalta haettua biodynaamista (lämmitettyä ja vaahdotettua) maitoa. Suosin muutenkin suoraan tuottajalta ostamista - viljat myllyltä ja kasvikset, hedelmät ja marjat muutamalta luottotilalta. En syö lihaa, ja suosin kotimaisia hedelmiä.

Teen (väliaikaisesti) töitä siivoojana.

.
Hänellä täytyy olla auto. Hänen täytynee asua Helsingissä tai Tampereella. Muualta biodynaamisille tiloille olisi liian pitkä matka. Lahti tai Mäntsälä ovat vielä mahdollisia. Hänellä on runsaasti (vapaa)aikaa.

Yksikään biodynaamisista tiloista ei kerro tuottavansa maitoa. Mutta 6 tilalla on nautoja, joten periaatteessa maitoa, itse haettuna, on saatavissa. Biodynaamista maitoa ei kauppaan tulisikaan.

Yleisemminkin nuo tilat ovat pakotettuja erilaisiin kumppanuusviljelyjärjestelyhin, joissa ostajat:

- etukäteen kertovat (lupaavat) mitä he tulevat ostamaan
- hakevat itse tuotteet tilalta
- tai hakevat valmiiksi pakattuja kasseja lähempää ("noutopaikasta" , ei kaupan hyllyltä)

Tulee mieleen, että menneinä vuosisatoina tuollainen menettely oli kiellettyä: maalaisen täytyi itse tuoda tuotteensa myytäväksi kaupungin torilla.  ;D

Helpointa tuollainen kumppanuusviljely on tietysti ollut jonkun ravintolan kanssa. Ja siitä meillä onkin juuri edellä neljä esimerkkiä (Ravintola C, Kajo, Chapter, Snellman-korkeakoulun ravintola).

Tuosta johtuen tämä poikkeustila (nyt 31.5.20 asti) luultavasti rassaa erityisesti biodynaamisia tiloja. Tuo Kurjen tilan Facebook-viesti (edellä  14.04.20, lähetetty 19.03.20) oli oikeastaan hätähuuto:

Quote
Tästä alkaa ketju, joka vaikuttaa myös meihin, sillä Kajon olemassaolo turvaa Kurjen maatilan olemassaoloa❣️ Pidetään huolta toisistamme. 🙏

.
« Last Edit: 18.04.20 - klo:05:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25687
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #224 on: 19.04.20 - klo:11:59 »
Tämä tuli esille myös em. Labbyn FB-ilmoituksessa:

Yleisemminkin nuo tilat ovat pakotettuja erilaisiin kumppanuusviljelyjärjestelyhin, joissa ostajat:

- etukäteen kertovat (lupaavat) mitä he tulevat ostamaan
- hakevat itse tuotteet tilalta
- tai hakevat valmiiksi pakattuja kasseja lähempää ("noutopaikasta" , ei kaupan hyllyltä)

Joka jatkui:

Quote
Toimitamme keittoa viikolla 13:
Keskiviikkona: alla listatuilta parkkipaikoilta autosta noudettavaksi
Torstaina: “Uudenmaan ruoka” noutopisteestä kauppakeskus Hertsissä noudettavaksi

Tilaaminen (ti 24.3 klo 12 mennessä):
Keskiviikon tilaukset: https://forms.gle/eo9GKEa6Dzvhc8k56
Torstain tilaukset: https://www.ekompi.net/search?place=foodhub-herttoniemi&expanded=false

Maksu:
Keskiviikon tilaukset: korttimaksu noudettaessa, lähimaksu mahdollisuus
Torstain tilaukset: https://www.ekompi.net/search?place=foodhub-herttoniemi&expanded=false

Ajamme keskiviikkona reitin seuraavien parkkipaikkojen kautta:
Jakeluauton vieressä kyltti “ Labby catering “
Alepa Jollas klo 11
Kauppakeskus Saari n. klo 11.30
Erätori Herttoniemi n. klo 12.00
Alepa Roihuvuori n. klo 13.00


Joten tuollakin täytyy olla aika täsmällisesti odottamassa. Ja ostettava täytyy olla etukäteen tilattuna. Tällainen vähän kiinteämpi paikka tosin on — kiitos Helsingin kaupungin (?):

Quote
[...] on haettavissa Uudenmaan ruoka- noutopisteestä 26.3.2020 KLO 12-21
Osoite: Kauppakeskus Hertsin sisällä kotipizzaa vastapäätä, Linnanrakentajantie 2, 00880 Helsinki


Eli täältä:

https://hertsi.fi/kauppa/herttoniemen-ruokapiiri/

Tampereen lisäksi Suomen toinen Demeter-keskittymä taitaa olla Helsingin Herttoniemessä. Tosin tuo palvelu, Uudenmaan ruoka, kertoo välittävänsä yleisemminkin lähi- ja luomuruokaa.

***

Niin, millä biodynaamiset tilat nyt tienaavat? Tämä on Rekolan tilalla jo perinne:

https://m.facebook.com/events/tammelantori/rekolan-luomutaimia-tammelantorilla/2674236922857115/

Quote
Rekolan sertifioituja luomutaimia on myynnissä tuttuun tapaan Tammelan torilla, Tampereella. Rekolan torimyyntipisteeltä voi tulla noutamaan laadukkaat luomutaimet pihalle, parvekkeelle, palstalle, terassille tai mökille lauantaisin 23.5, 30. ja 6.6 klo 08.00-13.00. Lämpimästi tervetuloa!

HUOM! Jos koronoaepidemian takia torimyynti ei onnistu viellä toukokuun lopulla, niin silloin järjestämme yli 50€:n taimiostoksille kotiinkuljetuksen Tampereen alueella. Pidämme myös sitten extra taimimyyntipäiviä Rekolan tilalla, josta voi turvallisesti tulla ostamaan itse luomutaimia, väljästä ja isosta kasvihuoneesta. Tiedotamme mahdollisista muutoksista tämän tapahtuman sivuilla.


Minun silmääni pistää, että biodynaamisuudesta ei ole tuossa puhetta.

Vaikea sanoa, onko myyntisana "biodynaaminen" jo menettämässä tenhovoimaansa. Mutta tuossa sitä ei kuitenkaan käytetty.

***

Se on kai jo tullut edellä selväksi, että tuossa motivaationi noita kirjoitettaessa ei ollut vilpitön huolissaan olo. Vaan se oli sitä eräänlaista lievää sadismia, jota teatterissa komedian tai tragedian katsojalla on. Josta puhuin jo edellä 07.04.20.  Jo kirkkoisä Augustinus piti teatteria kristitylle syntinä: katsoja näkee sankarin näyttämöllä kärsivän — eikä riennä apuun.
« Last Edit: 20.04.20 - klo:02:05 by Heikki Jokipii »