• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Steinerilaisuus se yhä sinnittelee

Started by Heikki Jokipii, 06.11.09 - klo:18:39

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#900
Biodynaamisia yhdistyksen kevätkokous oli jo. Oli eilen. Kuten ennenkin, meillä ei ole ajantasaista tietoa yhdistyksen puheenjohtajasta. Ei vanhasta eikä mahdollisesti tuossa kokouksessa valitusta.

***

Juhlallisuudet Suomessa aiotaan järjestää tähän tapaan:

IKUISESTI NUORI -100 VUOTTA BIODYNAMIIKKAA -JUHLA JA 60-VUOTTA DEMETER-LEHTE,,

QuoteBiodynaaminen viljely 100v & Demeter-lehti 60v. - Juhla Qvidjan tilalla Paraisilla.

Lokakuu 5 2024
9.30 ip.  10.30 ip.

Parinkin syyn takia houkuttaisi mennä "kuokkimaan" tuohon tilaisuuteen. 8)

Heikki Jokipii

#901
Tämä ei kyllä ole puhdasoppista steinerilaisuutta:

Helsinkiläisessä korkeakoulussa ei tarjota enää lainkaan lihaa

QuoteSnellman-korkeakoulu ilmoitti siirtyvänsä ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa täysin vegaanisiin tarjoiluihin koulun tapahtumissa ja oppilaitosruokailussa.

Vrt. vaikka Tuija Monosen (tai Sampsa Heinosen) historiaselvitys. Sieltä:

Quote from: Heikki Jokipii on 04.02.20 - klo:03:34
Suomalaiset viljelijät eivät kiinnostuneet laajemmin karjattomasta maanviljelystä. Toisen maailmansodan jälkeen paremmin järjestäytynyt biodynaaminen viljely selätti karjattoman viljelyn lopullisesti. Biodynaamisessa viljelyssä korostui nimenomaan nautakarjan kasvatus ja niin sanottujen biodynaamisten hoitoaineiden eli preparaattien käyttö.

Siitä tavoitteesta on suosiolla luovuttu, että ruokalan käyttämät raaka-aineet olisivat kaikki biodynaamisia.

Eipä silti. Muutoin erityisen virkeä ja voimallisesti biodynaaminen Haltijan tilakin joutuu siinä kysymyksessä ravintolassaan hiukan tinkimään:

https://www.haltijantila.fi/ravintola

QuoteTäydentävät raaka-aineet tulevat nekin mahdollisimman läheltä. Leivonnassa käytämme Vesilahtelaista maatiaisruista Hovin tilalta ja vehnää Krannin tilalta.

Huomasimme tuon jo viime kesänä.

Heikki Jokipii

#902
Pohjoismaista aktiivisuutta. FB:

https://www.facebook.com/biodyn.fi?ref=embed_page

QuoteBiodynaaminen yhdistys
18 t  ·
Nordisk Forskningsring för Biodynamisk Odling (NFR)
myöntää määrärahoja biodynaamista viljelyä ja sen kehitystä Pohjoismaissa edistävään tutkimukseen tai tiedon jakamiseen
NFR on vuonna 1949 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka "muun muassa tutkimuksen ja koetoiminnan, neuvonnan ja opetuksen avulaa pyrkii vaalimaan ja välittämään tohtori Rudolf Steinerin Koberwitzin maatalouskurssilla v. 1924 antamaa impulssia” (lainaus yhdistyksen tarkoituslausekkeesta). Yhdistys hallinnoi testamentattuja varoja, säätiövaroja ja jäsenavustuksia.
Nordisk Forskningsring myöntää määrärahoja biodynaamista viljelyä ja sen kehitystä Pohjoismaissa edistävään tutkimukseen tai sitä koskevan tiedon jakamiseen. Hakijalla on oltava yhteys biodynaamiseen työhön jossain pohjoismaassa. Avustusten jakamisesta päättää yhdistyksen hallitus.
Hakemus tehdään kirjallisesti ja sen tulee olla perillä viimeistään 1. toukokuuta. Vastausta hakemukseen voi odottaa n. kahden kuukauden kuluttua.
Tarkemmat ohjeet:  https://www.biodyn.fi/nfr
#biodynaaminentutkimus
Pohjoismaisen tutkimusrenkaat apurahat haettavana toukokuun 1. päivään mennessä " Biodynaaminen yhdistys

Suomalaisissa Steiner-apurahoissakin lienee kohta odotettavissa uusi kierros. Vaikkapa Gyllenbergin säätiön apurahat jaettiin viimeksi toukokuussa 2022. Siellä on kai 2 vuoden rytmi. Pääosa ko. säätiön apurahoista kohdistuu normaaliin läätieteeseen. Mutta murusia on steinerilaisuudellekin odotettavissa.

Heikki Jokipii

Ei ehtinyt kauan kulua siitä, kun PieniKylä lopulta sai Demeter-sertifioinnin, kun se jo niin sanoakseni otettiin noiden tilojen kärkiryhmään. Facebookissa:

QuoteBiodynaaminen yhdistys
2d  ·
JOHDANTOKURSSIN VIIDES P,,IV,,
KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
PieniKylä, Espoo, keskiviikkona 4.9.2024
Kasvin fenomenologia; kasvi maan ja taivaan välissä. Puutarhaviljelyn monimuotoisuuden merkitys. Avomaan ja kasvihuonetuotannon kasvit sekä marjanviljely, hedelmäpuut, peltometsäviljely. Vilja osana viljelykiertoa. Siemenet ja niiden alkuperä. Kylvö- ja korjuukalenterin käyttö. CSA-toimintamalli, sadon jatkojalostus tuoteiksi.
Käytännön työnä: Puutarhatöitä osana tilaesittelyä
Taide maataloudessa; fenomenologinen havainnointi, Teija Kettunen
Päivän emäntä: Melina Heimsch
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.1. Kasvintuotanto
Lisätiedot: biodyn.fi/koulutus
Ilmoitatuminen: training(at)biodyn.fi

Heikki Jokipii

Biodynaamiselke yhdistykselle annetaan yhä mahdollisuus esitellä omaa agendaansa tässä tilaisuudessa:

MAAILMA KYL,,SS,,, TEEMANA ROHKEUS
Yhdistyksen pisteellä Demeter-lehti 60v. näyttely sekä kirja- ja kompostipeitemyyntiä


Vaikka,:

Quote from: Heikki Jokipii on 19.01.19 - klo:02:12
Luulisinpa, etteivät järjestäjät suhtautuisi suopeasti, jos vaikkapa Jehovan todistajat pystyttäisivät kojunsa festivaalialuelle. Vaikka Jehovan todistajilla varmasti olisi Biodynaamista yhdistystä enemmän näyttöä rajat ylittävästä, kansainvälisestä toiminnasta.

Heikki Jokipii

#905
Nyt ei Suomesta saa enää biodynaamista joulukinkkua:

QuoteLUOMU
Maatila
Jani Schulz
Peruna, viljat, naudat ja naudanliha, lampaat ja lampaanliha, siat ja sianliha

Tapolan (kyläyhteisön) on tila jollakin tavalla jaettu. Jää:

QuoteDEMETER
Puutarha
Mia Karaagac
Puutarhakasvit, demeter-raaka-aineista tehdyt yrttiteet, -seokset sekä yrttisuolat

Tuo vaatisi kai oman listammekin päivitttämistä. Vaikkei tilojen lukumäärä muutu. (Tehty.)

Tämä ei vaadi meillä muutoksia, mutta tiedoksi:

QuoteHaltijan mallitilan viljelystä vastaavat Pauli ja Anniina Forsman yhteistyössä Ira ja Ari Hellsténin kanssa ja Osuuskunta Uusruukin kanssa.

Heikki Jokipii

Yhä löytyy tästä oppilaistoksesta vissiä kiinnostusta biodynaamisuuteen:

AgriCulinary-opiskelijoiden opintomatka

QuoteVierailulla Haltijan biodynaamisella tilalla Vesilahdella

Kiipulasta matka jatkui lounaalle Haltijan tilan ravintolaan, jossa perholaisille AgriCulinary-opiskelijoille oli valmistettu kasvisateria saatavilla olevista vihanneksista, viljasta ja yrteistä. Perinteistä ruokalistaa tilan ravintola ei ole suunnitellut, niinpä ravintolan ruokalajit valmistuvat keittäjän padassa kulloiseenkin tilanteeseen sopiviksi ja noudattavat luonnon suuria rytmejä.
(lihav. HJ)

Retki tapahtui tämän vuoden huhtikuun alussa.

Heikki Jokipii

Facebookissa tutun näköinen laite traktorin perässä levitettäessä humusprepaattia Haltijan tilan pellolla:

https://www.facebook.com/biodyn.fi/posts/848413730664434?ref=embed_page

Ensiimäisen kerran näimme tuollaisen saksalaisen vempaimen Mäntsälän Heinolan tilalla. Josta tilasta ei edelleenkään ole kuulunut mitään. Ja sehän on jopa poistettu Biodynaamisen yhdistyksen tilalistasta. Viimeiset tiedot siitä viime syksyltä.

Säätiölle asti tieto ei ole kulkenut:

QuoteBiodynaamisen viljelyn säätiö omistaa tällä hetkellä kaksi maatilaa; Heinolan tilan ja Haltijan tilan.

Heinolan tila

Biodynaaminen tila eteläisessä Mäntsälässä. Tilan kokonaispinta-ala on 45 ha, josta 24 ha peltoa, 8 ha laidunta ja 13 ha metsää.

Tilan maataloustoimintaa hallinnoi Heinolan maatilayhteisön osuuskunta . Tarkoituksena on kehittää tilaa maatilayhteisöksi, jossa asutaan ja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti " suosien lähiruokaa, terveitä elämäntapoja ja yhteisöllisyyttä.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

,,kkiä päsähti päähän. Tässä listassa ei ole enää...

https://www.biodyn.fi/tilatjatuotteet

... Lopen Pappilanpuistoa! Koska tilalla vielä on nettisivu...

http://www.pappilanpuisto.net/etusivu

... niin lähetin tiedustelun, miksi niin on.

Heikki Jokipii

#909
Sain vastauksen:

QuoteHei.

Meillä alkaa ikä tulla vastaan,sekä byrokratia monine tarkastuksineen on ollut raskasta  eikä sopivaa jatkajaa tilallemme ole.
Jatkamme luomu tilana vielä,sekä laidunnamme perinnebiotooppeja.
Tämähän on meille työ ja harrastus,jota jatkamme voimien sallimissa rajoissa.

Hyvää kesää!
T.Jouko  Helander

Joten päivitettävä on.

Heikki Jokipii

#910
Netistä löytyy myös tämä tieto:

QuoteKeskylän tila - Mansikan luomutaimet ja luomumansikat
4,8
(16)
Maatila Suomessa

Tilapäisesti suljettu
Keskylän tila - Mansikan luomutaimet ja luomumansikat on suljettu toistaiseksi. Ehdota muutosta, jos tämä ei pidä paikkaansa.

Ko. tilan omalla nettisivulla on ollut hiljaista. Kaikki tuntuu viittaavan vain vuoteen 2023:

https://mansikkakoskinen.fi/

QuoteMansikan tilaus 2023 " Kausi ohi
Vadelman tilaus 2023 " Kausi ohi
Mustaherukan tilaus 2023

Facebookissa on elonmerkkejä keväältä

https://www.facebook.com/luomutila/?locale=fi_FI

Pitäisikö siitä olla huolissaan? Nyt ei kuitenkaan ole syytä mennä asioiden edelle. Asia selviää viimeistään silloin kun Pro Luomu julkaisee n. 2-3 viikon kuluessa perinteisen mansikkauutisensa. Keskylän tila on ko. listassa mukana, tai sitten ei ole.

Heikki Jokipii

#911
Kyllä se Keskylän tila vielä mukana on. Teki biodynaamisista mansikoistaankin perinteisesti oikein kalliin tarjouksensa:

https://mansikkakoskinen.fi/mansikan-nettivaraus/

QuoteMansikkakausi 2024 Keskylän Tilalla

Kesä 2024 tuo mukanaan odotetun mansikkakauden, joka alkaa näillä näkymin hieman ennen juhannusta ja tarjoaa herkullista punaista satoa kahden " kolmen viikon ajan. Tule ja koe Keskylän tilan mansikoiden raikkaus ja makeus suoraan pellolta itse poimittuna, kotiin toimitettuna tai tilamyymälästämme noudettuna!

Hinnasto vähän alempana.

Eli 5 kilon laatikko lähes satasen, lähes 20 euroa kilo. Tässä pari vertailukohtaa, mitä biodynaamisuus maksaa:

Nevalanmäen marjatila
Mansikka 4 kg
32,00 ,


So. 8 euroa kilolta. S-kaupasta nyt:

Mansikka 400 g
3,79 ,
9,48 ,/kg


Vielä Keskylän tasolla. Hinnoista tuli nyt pamistua ehkä vähän väärässä triidissä.  ;D

Heikki Jokipii

Elämää täälläkin (FB):

***

Biodynaaminen yhdistys
21h  ·
Selvä kesän merkki on Biodynaamisien tilojen kahviloiden ja tilapuotien avautuminen. Tulevana viikonloppuna Farmikahvilan ja Pienenkyläkaupan avaa PieniKylä / LittleVillage
Kannattaa poiketa!

https://www.facebook.com/pienikyla

https://www.facebook.com/biodyn.fi?ref=embed_page

***

Täällä ei:

https://heinolantila.wordpress.com/

Heikki Jokipii

#913
Pro Agria on lähtenyt tälaiseen mukaan:

Maastovalmennus: Biodynaaminen tilakokokonaisuus monimuotoisen tuotannon perustana Haltijan tilalla 20.8.

QuoteTilallinen Ira Hellsten avaa kävijöille, mitä biodynamiikassa pidetään tärkeänä. Haltijan tila on monimuotoinen ja ravinneomavarainen kokonaisuus, johon integroidaan myös kotieläimet. Tilalla tämä tarkoittaa; naudat, lampaat, mehiläiset, kanat, laidunnus, kuivikelannan kompostointi ja avomaavihannesten ja kukkien viljely. Lisäksi kaikki tilan tuotteet suoramyydään.
[..]
Maastovalmennukset järjestää Lumotaito-hanke

Tämä on Pro Agrian Lumotaito-hanke:

https://www.proagria.fi/hankkeet/lumotaito

Heikki Jokipii

#914
Quote from: Heikki Jokipii on 16.02.20 - klo:04:36
Nyt kun 100 miljardin dollarin rajan ylitysta luomumyynnissä netissä siellä täällä hehkutetaan, tuli mieleen kysymys:

onkohan Demeter-myynnistä saatavissa globaalia summalukua?

" klips "

Silloin olisi ollut 3 800 biodynaamista tilaa, ja maailmanlaajuinen myynti 220 miljoonaa dollaria. Nykyisin tiloja on noin 6000. Siitä voi arvata myynnin olevan nyt jossain 350 miljoonan hujakoilla. Eli kyse on noin 3-4 promillen osuudesta " luomumyynnistä!

" klips "

En ole huomannut, että en sen enempää Biodynaaminen yhdistys, Luomuliitto kuin Pro Luomukaan olisi koskaan kertonut, millä summalla biodynaamisia tuotteita Suomessa yhteensä myydään.


Ei mitenkään estä tällaista suurellista puhetta. Facebookissa:

QuoteBiodynaaminen yhdistys
9. heinäkuu klo 18.00  ·
Maatalouden on tulevaisuudessa ruokittava kahdeksan miljardia ihmistä. Tätä tehtävää ei voida täyttää aiheuttamalla valtavia ympäristöongelmia vaan on kansainvälisesti pohdittava kuinka tämä tärkeä tehtävä täytetään kestävästi! Tässä tehtävässä biodynamiikalla on paljon annettavaa.
Biodynaaminen maatalous syntyi sata vuotta sitten aikana, jota leimasivat valtavat yhteiskunnalliset mullistukset. Ryhmä maanviljelijöitä pyysi neuvoa Rudolf Steineriltä, ​joka pyrki vastaamaan näihin kysymyksiin 8 leunnon sarjalla vuonna 1924. Nämä luennot, jotka tunnetaan nimellä "Maatalouskurssi", synnyttivät yhä vahvana elävän ja uudistuvan biodynaamisen liikkeen.
Silloin, kuten nytkin, biodynamiikka tarjoaa ratkaisuja. 100 vuoden kokemuksella se vastaa kysymyksiin ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä ja terveellisestä ravinnosta

Vielä korostaen. Globaali myynti ja tuotanto siis promilleja prosentista. Meillä ja muualla.