Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 258814 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #900 on: 07.04.24 - klo:09:13 »
Biodynaamisia yhdistyksen kevätkokous oli jo. Oli eilen. Kuten ennenkin, meillä ei ole ajantasaista tietoa yhdistyksen puheenjohtajasta. Ei vanhasta eikä mahdollisesti tuossa kokouksessa valitusta.

***

Juhlallisuudet Suomessa aiotaan järjestää tähän tapaan:

IKUISESTI NUORI -100 VUOTTA BIODYNAMIIKKAA -JUHLA JA 60-VUOTTA DEMETER-LEHTEÄ

Quote
Biodynaaminen viljely 100v & Demeter-lehti 60v. - Juhla Qvidjan tilalla Paraisilla.

Lokakuu 5 2024
9.30 ip.  10.30 ip.

Parinkin syyn takia houkuttaisi mennä "kuokkimaan" tuohon tilaisuuteen. 8)
« Last Edit: 07.04.24 - klo:10:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #901 on: 09.04.24 - klo:04:43 »
Tämä ei kyllä ole puhdasoppista steinerilaisuutta:

Helsinkiläisessä korkeakoulussa ei tarjota enää lainkaan lihaa

Quote
Snellman-korkeakoulu ilmoitti siirtyvänsä ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa täysin vegaanisiin tarjoiluihin koulun tapahtumissa ja oppilaitosruokailussa.

Vrt. vaikka Tuija Monosen (tai Sampsa Heinosen) historiaselvitys. Sieltä:

Suomalaiset viljelijät eivät kiinnostuneet laajemmin karjattomasta maanviljelystä. Toisen maailmansodan jälkeen paremmin järjestäytynyt biodynaaminen viljely selätti karjattoman viljelyn lopullisesti. Biodynaamisessa viljelyssä korostui nimenomaan nautakarjan kasvatus ja niin sanottujen biodynaamisten hoitoaineiden eli preparaattien käyttö.

Siitä tavoitteesta on suosiolla luovuttu, että ruokalan käyttämät raaka-aineet olisivat kaikki biodynaamisia.

Eipä silti. Muutoin erityisen virkeä ja voimallisesti biodynaaminen Haltijan tilakin joutuu siinä kysymyksessä ravintolassaan hiukan tinkimään:

https://www.haltijantila.fi/ravintola

Quote
Täydentävät raaka-aineet tulevat nekin mahdollisimman läheltä. Leivonnassa käytämme Vesilahtelaista maatiaisruista Hovin tilalta ja vehnää Krannin tilalta.

Huomasimme tuon jo viime kesänä.
« Last Edit: 09.04.24 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #902 on: 12.04.24 - klo:04:49 »
Pohjoismaista aktiivisuutta. FB:

https://www.facebook.com/biodyn.fi?ref=embed_page

Quote
Biodynaaminen yhdistys
18 t  ·
Nordisk Forskningsring för Biodynamisk Odling (NFR)
myöntää määrärahoja biodynaamista viljelyä ja sen kehitystä Pohjoismaissa edistävään tutkimukseen tai tiedon jakamiseen
NFR on vuonna 1949 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka "muun muassa tutkimuksen ja koetoiminnan, neuvonnan ja opetuksen avulaa pyrkii vaalimaan ja välittämään tohtori Rudolf Steinerin Koberwitzin maatalouskurssilla v. 1924 antamaa impulssia” (lainaus yhdistyksen tarkoituslausekkeesta). Yhdistys hallinnoi testamentattuja varoja, säätiövaroja ja jäsenavustuksia.
Nordisk Forskningsring myöntää määrärahoja biodynaamista viljelyä ja sen kehitystä Pohjoismaissa edistävään tutkimukseen tai sitä koskevan tiedon jakamiseen. Hakijalla on oltava yhteys biodynaamiseen työhön jossain pohjoismaassa. Avustusten jakamisesta päättää yhdistyksen hallitus.
Hakemus tehdään kirjallisesti ja sen tulee olla perillä viimeistään 1. toukokuuta. Vastausta hakemukseen voi odottaa n. kahden kuukauden kuluttua.
Tarkemmat ohjeet:  https://www.biodyn.fi/nfr
#biodynaaminentutkimus
Pohjoismaisen tutkimusrenkaat apurahat haettavana toukokuun 1. päivään mennessä — Biodynaaminen yhdistys

Suomalaisissa Steiner-apurahoissakin lienee kohta odotettavissa uusi kierros. Vaikkapa Gyllenbergin säätiön apurahat jaettiin viimeksi toukokuussa 2022. Siellä on kai 2 vuoden rytmi. Pääosa ko. säätiön apurahoista kohdistuu normaaliin läätieteeseen. Mutta murusia on steinerilaisuudellekin odotettavissa.
« Last Edit: 22.04.24 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #903 on: 22.04.24 - klo:13:17 »
Ei ehtinyt kauan kulua siitä, kun PieniKylä lopulta sai Demeter-sertifioinnin, kun se jo niin sanoakseni otettiin noiden tilojen kärkiryhmään. Facebookissa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
2d  ·
JOHDANTOKURSSIN VIIDES PÄIVÄ
KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
PieniKylä, Espoo, keskiviikkona 4.9.2024
Kasvin fenomenologia; kasvi maan ja taivaan välissä. Puutarhaviljelyn monimuotoisuuden merkitys. Avomaan ja kasvihuonetuotannon kasvit sekä marjanviljely, hedelmäpuut, peltometsäviljely. Vilja osana viljelykiertoa. Siemenet ja niiden alkuperä. Kylvö- ja korjuukalenterin käyttö. CSA-toimintamalli, sadon jatkojalostus tuoteiksi.
Käytännön työnä: Puutarhatöitä osana tilaesittelyä
Taide maataloudessa; fenomenologinen havainnointi, Teija Kettunen
Päivän emäntä: Melina Heimsch
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.1. Kasvintuotanto
Lisätiedot: biodyn.fi/koulutus
Ilmoitatuminen: training(at)biodyn.fi

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #904 on: 25.04.24 - klo:08:29 »
Biodynaamiselke yhdistykselle annetaan yhä mahdollisuus esitellä omaa agendaansa tässä tilaisuudessa:

MAAILMA KYLÄSSÄ, TEEMANA ROHKEUS
Yhdistyksen pisteellä Demeter-lehti 60v. näyttely sekä kirja- ja kompostipeitemyyntiä


Vaikka,:

Luulisinpa, etteivät järjestäjät suhtautuisi suopeasti, jos vaikkapa Jehovan todistajat pystyttäisivät kojunsa festivaalialuelle. Vaikka Jehovan todistajilla varmasti olisi Biodynaamista yhdistystä enemmän näyttöä rajat ylittävästä, kansainvälisestä toiminnasta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #905 on: 10.05.24 - klo:06:52 »
Nyt ei Suomesta saa enää biodynaamista joulukinkkua:

Quote
LUOMU
Maatila
Jani Schulz
Peruna, viljat, naudat ja naudanliha, lampaat ja lampaanliha, siat ja sianliha

Tapolan (kyläyhteisön) on tila jollakin tavalla jaettu. Jää:

Quote
DEMETER
Puutarha
Mia Karaagac
Puutarhakasvit, demeter-raaka-aineista tehdyt yrttiteet, -seokset sekä yrttisuolat

Tuo vaatisi kai oman listammekin päivitttämistä. Vaikkei tilojen lukumäärä muutu. (Tehty.)

Tämä ei vaadi meillä muutoksia, mutta tiedoksi:

Quote
Haltijan mallitilan viljelystä vastaavat Pauli ja Anniina Forsman yhteistyössä Ira ja Ari Hellsténin kanssa ja Osuuskunta Uusruukin kanssa.
« Last Edit: 11.05.24 - klo:04:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #906 on: 12.05.24 - klo:04:19 »
Yhä löytyy tästä oppilaistoksesta vissiä kiinnostusta biodynaamisuuteen:

AgriCulinary-opiskelijoiden opintomatka

Quote
Vierailulla Haltijan biodynaamisella tilalla Vesilahdella

Kiipulasta matka jatkui lounaalle Haltijan tilan ravintolaan, jossa perholaisille AgriCulinary-opiskelijoille oli valmistettu kasvisateria saatavilla olevista vihanneksista, viljasta ja yrteistä. Perinteistä ruokalistaa tilan ravintola ei ole suunnitellut, niinpä ravintolan ruokalajit valmistuvat keittäjän padassa kulloiseenkin tilanteeseen sopiviksi ja noudattavat luonnon suuria rytmejä.
(lihav. HJ)

Retki tapahtui tämän vuoden huhtikuun alussa.