Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 233359 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #885 on: 28.10.23 - klo:04:37 »
Läntisessä Suomessakin jotain biodynaamista tapahtuu. FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
keskiviikkona
VALOJUURI? Mikäs juttu se on?
Juhannusreissulla osuin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan: Airikkala –Penttalaan Nakkilaan. Mielenkiintoisen Kristinyhteisön leiriläisporukan lisäksi sieltä löytyi Valojuurta ( Dioscorea batatas) kasvamassa – ja Rolf Nylund sitä esittelemässä. Tämän vuoden sato oli kuulemma hyvä, joten jos se tai valojuuresta kertova kirjanen kiinnostaa niin ota yhteyttä Erkkiin ja Ingridiin: https://www.facebook.com/ise.penttala.
(Kuvia BD –kuvapankkikierrokseltani, Mikko Tuononen)
Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Kuvassa voi olla 1 henkilö, viljelylaatikon kansi ja taimet
Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan Rudolf Steiner, 17. helmikuuta 1924 "Dioscorea Batatas pitää saada kotoutettua Eurooppaan niin, että se voi voi ottaa ottaa perunan paikan pääasiallisena ravinnonlähteenă,.. muuten materialismia ei pystytä voittamaan."
Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan VĂLOJUURI Tulevaisuuden Ravinto RALF RÖßNER Henkinen tutkimus ROSENBLÜT

Toisesta valojuurta koskevasta tekstistä tieto, että sitä kuulemma tarvitaan eetteriruumiin ravitsemiseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #886 on: 29.10.23 - klo:05:02 »
Vastausta Biodynaamiselta yhdistykseltä ei tullut. Jatkoin kuitenkin Kelan kanssa. Ja hiukan vaivalloisten vaiheiden kautta sain sieltä sähköpostitse vastauksen, että BINGN -koulutus ei ole suomalaisen opintotukijärjestelmän piirissä.

Niinpä voimme jopa hiukan paheksua tuota houkuttelua: paitsi, että nuori ihminen uhraa kolme vuotta elämästään siihen, hän joutuu rahoittamaan opintonsa muuten. Ja ainakin teoriassa kalliilla rahalla, jolloin hänellä on isot opintolainavelat niskassaan elämäänsä aloitellessaan.

Tietysti ovat vaihtoehdot, että "pappa betalar" tai saa stipendin sopivalta säätiöltä.

Täältä selvisi, mitä osallistuminen maksaa:

https://www.bingn.org/apply/

Quote
The fee for the program is 25.000 NOK per year.

Quote
25 000,00 NOK    =    2 106,29 EUR
Norjan kruunu         Euro
1 NOK = 0,0842515 EUR         1 EUR = 11,8692230 NOK

Jos tuohon hintaan vielä kuuluu ruoka ja asuminen, ei opintovelkaa kertyisi ylivoimaisesti. Tai ei lainkaan, jos saisi (jonkun) Säätiön stipendin.

Ne olisivat sitten vain ne kolme asiaan käytettyä eli investoitua vuotta.

Yhdestäkään suomalaisesta Bingn-opiskelijasta ei muuten ole millään biodynaamisilla sivustoilla kerrottu. En ainakaan ole huomannut. Onko heitä? Onko heitä joskus ollut? Snellman-korkeakoulun biodynaamisen linjan käyneistä on kerrottu.
« Last Edit: 29.10.23 - klo:13:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #887 on: 29.10.23 - klo:07:47 »
Toisella mallitilalla menee mallikkaasti:

https://www.haltijantila.fi/tapahtumatjakurssit/kekrijuhla

Jos asuisin lähempänä, saattaisin osallistuakin. Ihan herkullisen näköinen menu. Ja siedettävän hintainenkin. Voisin kehuskella jälkeenpäin syöneeni kunnolla ja paljon biodynaamista ruokaa! (Jota ei moni ole Suomessa tehnyt!  ;D)

Sillä toisella taas sitten ei.

***

Tämäkin on ko. tilaan liittyvä saavutus:

Samettinen Urpo on Suomen paras hunaja

Quote
Paras kiteytetty hunaja: Osuuskunta uusruukki, Pauli Forsman, Vesilahti

Tuo osuuskuntahan toimii tiiviissä yhteistyössä Haltijan tilan kanssa.

Hiukan vahingoniloisestikin huomaan, ettei Beearound Oy:n eli Hikianin kiskurihintainen hunaja saanut lainkaan tuossa mainintaa.
« Last Edit: 10.12.23 - klo:06:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #888 on: 03.11.23 - klo:11:54 »
Jotain lukkarinrakkautta tässä oppilaitoksessa on yhä jäljellä:

Opintomatka Norjaan
24 marraskuun @ 13:00 - 27 marraskuun @ 16:00|
 

Quote
Lähde Uudistava nautakarjatalous-hankkeen matkassa marraskuiseen Norjaan Stangen alueelle! Opintomatkan aikana osallistumme pohjoismaisten biodynaamisten yhdistysten vuosittain järjestämään Biodynamic Nordic Foorumiin. Yhdistysten kansallisten esittelyjen lisäksi Foorumin ohjelmassa on aiheita naudanjalostuksesta lannankäsittelyyn sekä kompostointiin ja kuulemme kokemuksia vegaanisesta maataloudesta.


Vaikka steinerilaisuus onkin siellä esillä aiempaa vähemmän.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #889 on: 15.11.23 - klo:11:20 »
Tämä saitti toimii:

https://heinolantila.wordpress.com/

Ja siellä tämä surumielinen tieto:

Quote
Tilalla ei ole tällä hetkellä toimintaa!
14 marraskuun, 2021   / Jätä kommentti
14.11.2021

Kaksi vuotta toimimattomuutta on siis kohta tulossa täyteen.

Eilen tulivat nuo vuodet täyteen.
« Last Edit: 15.11.23 - klo:14:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #890 on: 09.12.23 - klo:05:31 »
Suomen Kuvalehti oli löytänyt tällaisen erikoisen tapauksen:

Kuilu välillämme

Quote
Tuuli Orasmaa on ympäristöaktiivi ja maatalouspolitiikan asiantuntija, jonka vanhemmat ovat 11. polven viljelijöitä.

Helsingin lähiliikenteen bussi Itäkeskuksesta ajaa perille 20 minuutissa. Majvikin tila Sipoossa on urbaanin elämän kyljessä mutta täyttä maaseutua. Tuuli Orasmaa perheineen on asunut tilan vieressä lokakuun alusta. Puoliso käy töissä tilalla, Orasmaa hoitaa vauvaa vanhempainvapaalla.

Vaikka Orasmaa ei itse työskentele tilalla, hän viihtyy yhteisöllisessä miljöössä, jossa käy palkatun väen lisäksi vapaaehtoisia biodynaamisesta viljelystä kiinnostuneita. Kaupungista hän ikävöi lähinnä tanssitunteja.

Orasmaa esittelee pienen navetan, jossa kymmenkunta alkuperäisrotuista nautaa, kyyttöä, ahmii rehua. Eläimillä on tärkeä tehtävänsä, vaikka maatilan varsinainen tuote ovat kasvikset, etenkin juurekset.

”Kyytöt tuottavat ensisijaisesti lantaa biodynaamista viljelyä varten. Ne laiduntavat ja ylläpitävät luonnonlaitumen biodiversiteettiä.”

Muutto maalle oli puolison haave jo pidempään, mutta Orasmaan on vielä vaikea mieltää itsensä muuksi kuin helsinkiläiseksi.
(lihav. HJ)

Sehän se on, meidänkin tuntemamme Majvikin tila. Tällainen on esiteltävä henkilö:

Quote
Orasmaa työskentelee maa- ja metsätalousministeriössä erityisasiantuntijana. Hän on myös toiminut aktiivisesti ympäristöliikkeissä. Hän on kiinnostunut talouskasvun pakkoa kritisoivasta ajattelusta ja kohtuutaloudesta, jossa talous toimii maapallon kantokyvyn rajoissa.

Kuvatekstistä:

Quote
Onko ruoantuotannossa ilmastotoimien suhteen varaa kompromisseihin? Orasmaa on päätynyt siihen, että riskit ovat suuremmat, jos tuottajien näkemyksiä ei edes yritetä kuunnella.

Sitä sitten loppuartikkelikin pyöritellään. Biodynaamisuus tulee kerran uudestaan esille;

Quote
Majvikin tilapuodissa kurpitsat nököttävät hyllyillä. Itsepalvelukaupassa ei näy asiakkaita. Biodynaamisille kasviksille on kuitenkin ostajia fine dining -ravintoloista steinerpäiväkoteihin.

Nuo markkinoinnin vaikeudet ja tuon markkinoinnin tavan jo tiesimmekin.

Muutoin ei oikeastaan erityisesti selviä, mitä biodynaamisuus asiaan kuuluu. Steinerilaisten julkisuushakuisuuden, ja onnistumisen siinä, olemme jo edellä panneet merkille. Vaikka haastateltu ei ehkä sitä ole, ko. tila ja sen ympärillä hyörivä muu väki ovat vankasti steinerilaisia.
« Last Edit: 10.12.23 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #891 on: 22.12.23 - klo:09:30 »
Nyt edes jotain uutta tapahtui. FB:

Quote
Pentti Okkonen ja Heinolan Maatilayhteisön Ystävät
6 pv  ·
Etsimme Pihapiirin yhteisöön mukaan 1–3 ruokakuntaa, oletko kiinnostunut yhteisöasumisesta?

Yritettäneen siis elvyttää vanhaa unelmaa. Ehkä pienimutoisemmin kuin ennen?

Ehkä se vielä elpyy?
« Last Edit: 22.12.23 - klo:12:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #892 on: 02.01.24 - klo:07:38 »
Tämä pidetään ajallaan:

Quote
BIODYNAAMISEN YHDISTYKSEN KEVÄTKOKOUS
lauantai 6. huhtikuuta 2024
2.00 ip.  3.00 ip.
Yhdistyksen kevätkokous osoitteessa Uudenmaankatu 25 A 4, Helsinki


Muita tapahtumia ei ilmoiteta. Nyt on tietysti keskitalvi.

Mutta varmasti entiseen tapaan joudummme ennen ja jälkeen tuon kokouksen vain arvuuttelemasn, kuka, on yhdistyksen puheenjohtaja.  ;D
« Last Edit: 02.01.24 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #893 on: 05.01.24 - klo:05:30 »
Olen tässä odotellut, että tämä tila ilmestyisi Biodynaamisen yhdistyksen (viralliseen) tilalistaan:

https://lehtosarventila.fi/

Mutta niin ei vaan jostain syystä tapahdu. Se mainitaan vain täällä:

https://www.biodyn.fi/preparaatit

Kun ei, niin emme päivitä omaakaan listaamme.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #894 on: 07.01.24 - klo:05:13 »
Tähän ravintolaan jo kerran törmäsimme. Nyt siitä kerrotaan:

Söin täällä: Tamperelainen Apaja yllätti tarjoilemalla äärimmäisen uhanalaista kalaa

Selitys tuolle:

Quote
Kala pyydetään täysin luvallisesti Pyhäjärvestä ennen vesivoimalan turbiineja, jotka joka tapauksessa tekisivät ankeriaasta hakkelusta.

Biodynaamisuus tulee esille hyvin "sordiinolla":

Quote
Se nojaa kotimaisiin, sesongin mukaisiin lähiraaka-aineisiin ja luonnon antimiin.

Oikeastaan ei lainkaan. Satumme vain edeltä tietämään, mikä on se lähitila, josta raaka-aineita (vihanneksia) hankitaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24739
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #895 on: 14.02.24 - klo:05:43 »
Muutoin on biodynnaamisella puolella vaikuttanut hiljaiselolta, mutta Haltijan tila on poikkeus:

https://www.facebook.com/haltijantila/

Siellä oli saanut viime sunnuntaina biodynaamista pizzaa ja laskiaispullaa!