Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 275637 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #480 on: 23.04.21 - klo:07:56 »
Luulisinpa, etteivät järjestäjät suhtautuisi suopeasti, jos vaikkapa Jehovan todistajat pystyttäisivät kojunsa festivaalialuelle. Vaikka Jehovan todistajilla varmasti olisi Biodynaamista yhdistystä enemmän näyttöä rajat ylittävästä, kansainvälisestä toiminnasta.

Taisin olla osin väärässä. Tänä vuonna Maailma kylässä -festivaali on ottanut koko joukon uskonnollisia yhteisöjäkin näytteilleasettajikseen (löytyvät listan alareunasta):

https://www.maailmakylassa.fi/naytteilleasettajat/

Juuri Jehovan todistajia ei kyllä mukana ollut.
« Last Edit: 23.04.21 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #481 on: 24.04.21 - klo:05:22 »
Vaikka opintojen rahoitus on noin epävarmalla pohjalla. Ja vaikka tulevaisuus biodynaamisena viljelijänä jos mahdollista vielä epävarmemmalla. Potentiaalisia lomittamiskohteita on Suomessa hyvin harvoja. Ja oman tilan perustaminen tuolla konseptilla ei ole välttämättä helppoa. 

Eli se ei ole opintotuen piirissä.

Sensijaan Saksassa on vakaata pyrkimystä saada biodynaamisen viljelyn koulutus virallisen koulutusjärjestelmän osaksi:

Demeter-Ausbildung: Pilotprojekt in Niedersachsen zur Anerkennung als Ersatzschule

Voi uskoa, että jos tuo siellä onnistuu, nousee esiin vaatimus, että niin pitäisi olla Suomessakin. Koska Saksassakin niin on.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #482 on: 27.04.21 - klo:04:50 »
Virmajuuripreparaatin valmistus ja levitys:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3830275053692611&id=292442690809216&__tn__=%2As%2As-R&paipv=0

Ei voi sille mitään, että mieleen tulee pääsiäisloru: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks." Videonpätkän saatteena:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
24. huhtikuuta kello 10.11 ·

Biodynaamisen viljelyn johdantokurssi käynnistyi viime viikolla ja ensimmäisenä päivänä tutustuttiin kompostoinnin merkitykseen maan hyvinvoinnin lisääjänä.

Videossa sekoittuu virmajuuripreparaatti (Valeriana officinalis) kompostiin lisättäväksi. Virmajuuri mm. stimuloi ja tasapainottaa kompostissa fosforiin liittyviä prosesseja ja tuo kompostiin lämpövaikutusta. Sitä kompostin päälle pirskotellessa voi ajatella levittävänsä lämmittävää huntua.

#biodynaaminenkoulutus #biodynaaminen #biodynaaminenyhdistys #haltijantila #uudistavamaatalous

Kumpaa siinä tosiasiassa lisättiin: maan hyvinvointia vai kurssilaisten hyvää mieltä? Stimuloitiinko pääasiassa sitoutumista aatteeseen? Rituaaliin osallistuminen on siinä tunnetusti toimiva keino.

Tuossa ei tullut tietoa, kuinka monta näitä kurssille osallistujia oli. Tilaisuudesta kerrottiin etukäteen:

Quote
Työskentelyn lähtökohta on ammatillinen ja koulutus on suunnattu viljelijänä toimiville, alan opiskelijoille tai muuten riittävät taustatiedot omaaville.

Paljonko heitä löytyi ja ilmoittautui?

PS. 02.05.21: Saatoimme saada uteliaisuutemme tyydytettyä tästä kurssikuvasta:

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=3830283217025128&id=292442690809216&set=pcb.3830293930357390&source=48&__tn__=%2B%3D

Siinä kuulijoita kompostin reunalla näkyy 10.
« Last Edit: 02.05.21 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #483 on: 10.05.21 - klo:05:58 »
Työnsä — tai tuon sertifioinnin — arvon tuo tuottaja kyllä tietää:

Quote
HIKIÄN
RAW HONEY
300g

It is not heated or pasturized which means it has all important vitamins, minerals, amino acids and enzymes. We use wooden materials for the beehives keeping the bee farms super natural.**)

148.00€

Kilohinnaksi tulee siis 380.00€.

Tästä yrityksestä olikin ollut jo YLE:llä n. kolme vuotta aiemmin juttu:

Hongkongilaiset rouvat haluavat huippuhintaista hämäläishunajaa, Koreassa brändätään marjatuote Finlandiaksi – elintarvikevienti hyötyy Itä-Aasian Suomi-buumista

Ja mitäpä sitä hongkongilaisrouvia säälittelemään? Toisessakin yhteydessä olemme huomanneet, ettei ulkomaalaisten huijaamista katsota Suomessa synniksi. Sitä ei sanotakaan huijaukseksi, vaan (onnistuneeksi) brändäykseksi tms.

Saman hintaista tuo oli silloinkin:

Quote
Lopputuote myydään 300 gramman purkeissa. Yksi purkki maksaa lähes 150 euroa.


« Last Edit: 10.05.21 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #484 on: 16.05.21 - klo:04:01 »
Jos aivan tavallinen tavallisten kauppojen (K-kaupat, S-kaupat, Lidl) käyttäjä haluaisi syödä jotain biodynaamista... olisi se oikeastaan mahdotonta.

Hänen täytyisi juoda.

Jos hän olisi — Steinerin tapaan — raittiusihmisiä, ja kieltäytyisi menemästä Alkoon ostamaan biodynaamisia viinejä, sama olisi kuitenkin edessä tavanomaisessa ruokakaupassa.

Aikuisille suunnatut Demeter-tuotteet noissa kaupoissa ovat käytännöllisesti katsoen kaikki erilaisia mehuja. Edes Saksasta tänne monia tuotteita tuova Lidl ei tarjoa biodynaamista syötävää.

Tämä sen huomion lisäksi, että kotimaisia biodynaamisia tuotteita nuo liikkeet eivät tarjoa lainkaan. Nuo mehut ovat kaikki tuontitavaraa.

***

Ne ovat kyllä sitten suuresti myös vallanneet tällaisen pienen markkinaraon:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/juomat-1/mehut/vihannes-ja-juuresmehut

Sillä tavanomaisina tuollaisia mehuja tarjotaan varsin vähän. Ehkä tomaattimehuja lukuunottamatta.

(Lisäys 24.05.21)
« Last Edit: 24.05.21 - klo:12:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #485 on: 20.05.21 - klo:09:36 »
Haltijarahaston Facebookista (18.5.21):

Quote
Se on se aika vuodesta kun biodynaamisilla tiloilla sekoitetaan humuspreparaattia ja levitetään se edistämään maan mikrobitoimintaa, kasvien juurtumista ja mullan vedenpidätyskykyä.

https://m.facebook.com/haltijarahasto/videos/se-on-se-aika-vuodesta-kun-biodynaamisilla-tiloilla-sekoitetaan-humuspreparaatti/505665034117873/

Huomionarvoista on, että tämä laite...

Kyllä siitä Heinolan tilasta Mäntsälässä oli joskus tarkoitus tehdä biodynaamisen viljelyn mallitila Suomessa. Tilan sivustolla täällä ...

https://heinolantila.wordpress.com/kuvia/

... kerrotaan kuvallisesti, että Maatilan kevätkesteillä 4.5.2014 esiteltiin jopa tällainen "moderni" laite:

https://heinolantila.files.wordpress.com/2012/02/img_1475.jpg?w=676

Se on preparaatinlevittäjä tai -ruiskutin. Tarra laitteen kyljessä (saksaksi) vielä kertoo, että se on valmistettu, suunniteltu vain siihen tarkoitukseen, niiden ruiskuttamiseen. Eikä kasvinsuojeluaineiden! Valmistaja kuvaa laitetta näin:

http://www.forschungsring.de/service/praeparatetechnik/

Laite liitetään traktoriin. [..]

... näyttää nyt kulkevan Haltijan tilan pellolla, vilahtaa videopätkässä. Laite on ilmeisesti Biodynaamisen säätiön (tai ko. rahaston?) omistama, ja on siirretty sille tilalle, joka nyt toimii biodynaamisen viljelyn mallitilana.

Kun Heinolan tila ei enää sellainen ole:

Mutta Mäntsälän Heinolan tila, entinen "lippulaiva", ei ole enää siirtymävaiheessa, vaan on nyt "LUOMU". Niinpä siirrämme sen lopettaneisiin. Huomataan, että ko. tilalla ei sen omien nettisivujen mukaan ole lähes vuoteen tapahtunut yhtään mitään.

(Lisäys 20.05.21:) Emme siis välitä tästä tilan omalla sivulla olevasta väitteestä:

Quote
Heinolan tila on biodynaaminen Demeter-tila, joka sijaitsee eteläisessä Mäntsälässä, Uudellamaalla, noin reilun 50 km päässä Helsingistä.

Koska Biodynaaminen yhdistys sanoo "LUOMU"', ja vain sillä on Suomessa oikeus hallita tuon Demeter-tuotemerkin eli nimen käyttöä. Ja vain sillä on oikeus myöntää tarvittava sertifikaatti. Joka tietääksemme myös myönnetään määräajaksi. Joten tilan vaite ei siitä tule todeksi, jos tilalla joskus on sertifikaatti ollut (siirtymävaiheesta, silloin kun se siinä oli). — Aivan, me emme täällä väärennöksiä suvaitse! Kuluttajan pitää  voida olla varma siitä mitä saa! 8)  ;D
« Last Edit: 21.05.21 - klo:10:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #486 on: 22.05.21 - klo:04:09 »
Täytyy vielä kerran varoittaa tästä sivustosta:

http://rekolabiodyn.fi/
http://rekolabiodyn.fi/author/administrator/

Se ei ole käsittääkseni missään tekemisissä Rekolan biodynaamisen tilan kanssa. Eikä Suomen Biodynaamisen yhdistyksen kanssa.

Eikä oikeastaan myöskään biodynaamisuuden kanssa. Vaan on aivan henkilökohtaista sekoilua, joka on ottanut aineksia mistä sattuu. "Martin Kennedy" on luultavasti täysin fiktiivinen henkilö, nimimerkki. Tekstien pohjalta ei  ole lainkaan kiinnostavaa, kuka tai mikä sen taakse kätkeytyy. Maailmaan ja internetiin mahtuu.

Syynä varoitukseeni on se, että haluan säästää muut turhalta vaivannäöltä. Kun tuota sivustoa on vielä tänä keväänä päivitetty, se tulee Googlen hakuihin. Mutta jos pyrkiikin kriittisyyteen biodynaamista aatetta kohtaan — kuten me täällä — tuo sivusto ei siinä asiassa ole lainkaan relevantti.

Mikseipä syynä ole myös tietty reilun pelin henki. Olemme mm. edellä esittäneet rankkaa kritiikkiä vaikka Rekolan Henri Murtoa kohtaan. Mutta olemme täällä, valmiita keskustelemaan. Olemme pahoillamme, että joku tuollainen "Martin Kennedyn" kaltainen sekopää käyttää hyväkseen Rekolan tilan nimeä! Syvästä erimielisyydestämme huolimatta, Murron kanssa. Niin ollen hyökkäämme kyllä kernaasti biodynaamisen aatteen argumentteja vastaan. Mutta emme halua olla tekemisissä tuollaisten "Kennedyn" tapaisten... niin ... trollien kanssa.
« Last Edit: 22.05.21 - klo:19:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #487 on: 23.05.21 - klo:10:39 »
Miten Ruotsissa?

https://twitter.com/Biodynsaatio/status/1391704337609543681

Quote
Susann Rännäri uudelleentwiittasi
Biodynaamisen viljelyn säätiö
@Biodynsaatio
Ruotsin radion haastattelussa Niclas Dagman kertoo matkastaan tavanomaisesta viljelystä ensin luomuun ja sitten biodynaamisuuteen.
#biodynaaminen #uudistavamaatalous #biodynsaatio

Biodynamiskt jordbruk – mer än ekologiskt

Biodynamiskt jordbruk – mer än ekologiskt

Uskoo asiaansa:

Quote
- Biodynamiskt är ekologiskt, men mycket mer, säger Niclas Dagman, lantbrukare i Grästorp.

Han började som konventionell odlare på 1980-talet, blev ekologisk på 90-talet, och sedan fem år är gården biodynamisk.

Det var helhetstanken som lockade Niclas, ett kretslopp där allt produceras på gården.

- Det ekologiska har utvecklats åt fel håll. Jag tycker att det är tvättat konventionellt.

Det finns inslag i det biodynamiska som av en del uppfattas som lite hokus pokus - kohorn som ska grävas ner och månens faser.

- Jag får bättre skördar, säger Niclas. Kanske är det för att jag odlar biodynamiskt.
(lihav. HJ)

Mutta enpä silti usko, että tuossa haastattelussaankaan kertoo täsmällisiä lukuja (ja vertailuja) hehtaarisadoistaan.

Meille jo tuttu vempain kuvassa seinustalla. Mutta Ruotsissakin niitä, jotka uskovat samoin, on hyvin vähän:

https://www.demeter.se/index.php?id=12

Yhteensä 15 tilaa. Ruotsin kokoisessa maassa (meillä 13. Tai 10). Tässä vielä vähän kylmää vettä niskaan luomulle, siinä ohella biodynaamisuudelle, Ruotsissa:

Quote
Anna Nilsson, chefredaktör för tidningen Land Lantbruk, specialtidning för lantbrukare, menar att det finns en stor spännvidd inom ekologiskt jordbruk, precis som inom det konventionella. Man kan göra på många olika sätt.

Länge har det varit vind i seglen för ekologiskt. Men nu börjar det förändras. 2020 ökade matförsäljningen, men för första gången på 12 år minskade försäljningen av ekologiskt. Det ekologiska minskade också inom den offentliga sektorn.

För en del har det närodlade och småskaliga har blivit intressantare.

Ei ole aivan yksinkertaista selvittää, missä määrin Ruotsissa on biodynaamisia tuotteita tavallisissa ruokakaupoissa kaupan. Mutta tuosta tilojen pienestä lukumäärästä uskaltaa jo aavistella, että yhtä mitätöntä se on kuin meilläkin. Ehkäpä siitäkin, että tässä on täytynyt erikseen kertoa, missä niitä myydään:

https://www.demeter.se/index.php?id=14

***

Niinpä kovin vahvoilla ei ole Kjell Armanin perintö Ruotsissakaan. Vaikka hän oli IFOAM:n perustajajäseniä, se henkilö, joka silloin 1972 vaikutti siihen, että biodynaaminen viljely otettiin vahvasti mukaan. (24.05.21)
« Last Edit: 24.05.21 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #488 on: 26.05.21 - klo:08:34 »
Jos aivan tavallinen tavallisten kauppojen (K-kaupat, S-kaupat, Lidl) käyttäjä haluaisi syödä jotain biodynaamista... olisi se oikeastaan mahdotonta.

Ilmenee se niinkin, että katsoo vaikka tältä tukkurilta jälleenmyyjät:

https://itubiodyn.fi/jalleenmyynti/

Ainoa sen maahantuomia elintarvikkeita lähistölläni eli Helsingissä myyvä tavallinen kauppa oli:

K-supermarket Mustapekka

En kuitenkaan pystynyt selvittämään, mitä biodynaamisia ruokatuotteita se myy. Voi olla, että sekin vain vihannesmehuja?

***

Mitään Itu Biodynin maahantuomia ruokatuotemerkkejä ei löytynyt Foodiesta.
« Last Edit: 26.05.21 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #489 on: 30.05.21 - klo:09:53 »
Täytyypä etsiä tämä julkaisu, ja katsoa, mitä sillä on sanottavaa lihavoimastani kohteesta:

Quote
Moriggi tutki väitöskirjassaan kolmea suomalaista Green Care -toimintaa harjoittavaa yritystä: hoivamaatilaa, biodynaamista maatilaa sekä luontomatkailuyritystä.


Tästä:

https://www.luke.fi/uutinen/green-care-toiminta-luo-hyvinvointia-ja-vahvistaa-paikallista-kestavaa-kehitysta/

***

Jos ja kun todennäköisesti kyse*) on jostain Sylvia-koti yhdistys ry:n ryhmään kuuluvasta tilasta, olemme jo edellä kertoneet, miten niiden suhteen olemme tavallaan "löysänneet" kriittisyyttämme. Mielenkiintoista on nähdä, mitä ja miten Moriggi on tehnyt.

Juuri nyt tuossa Luken uutisessa oleva linkki itse julkaisuun antaa virheilmoituksen, mutta se korjattaneen pian. Eli 1.6.21 väitöstilaisuuden jälkeen.

______

*) tuossa arvasin väärin. Kyseessä oli Majvikin biodynaaminen tila. (02.05.21)
« Last Edit: 02.06.21 - klo:12:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #490 on: 31.05.21 - klo:12:16 »
Rupesihan sen jakelulistan kautta tulemaan sähköpostiviestejä Haltijarahastolta:

Quote
Mitä kuuluu yhteiselle maalle!

Vettä on tullut toukokuussa reippaasti! Ojat ovat ääriään myöden täynnä ja pelto on hyvin märkä. Runsaasta kosteudesta huolimatta, avomaan juureskylvöt on nyt saatu tehtyä ja ensimmäiset taimikasvatetut vihannekset istutettua. Kasvutunnelissa tomaatit ovat maassa ja loput taimet kasvavat kesää ja lämpöä odotellen.

Pässikaritsat siirtyivät emojensa huomasta aikuisten pässien kanssa Haltijan tilalle laiduntamaan. Suurimmasta emonkaipuusta on toivuttu ja pässinä olemisen harjoittelu on päässyt toden teolla alkamaan.


Sitten tuli kutsu yhteiseen toimintaan, talkoisiin:

Quote
Tehdään maastamme kaunis!

Yhteinen Mahdollisuuksien Puutarha on jäänyt maatilan arjen tuoksinassa vähäisemmälle huomiolle. Olisiko puutarhan kukoistuttaminen tämän kesän yhteinen Maanhaltijoiden projekti?

Puutarhan keskelle rakennettu yrttispiraali kaipaa istutuksia. Tuulensuojaksi voisimme rakentaa maapengertä ja istuttaa siihen jotain kaunista. Myöhemmin kesän aikana pystytämme alueen ympärille riista-aidan estämään peurojen vierailut. Aitauksen jälkeen voimme lisätä hedelmäpuiden ja marjapensaiden määrää. Puutarha sijaitsee Ruisvainiontien alussa,  heti tenniskentän takana.

Tehdään Mahdollisuuksien Puutarhasta yhdessä kaunis!

Aloitetaan projekti kesäkuussa avoimilla talkoilla.

Mahdollisuuksien Puutarhan kukoistuttamistalkoot:
3.6.2021 klo 17
17.6.2021 klo 17

Tervetuloa mukaan!
Mahdolliset tiedustelut voi tehdä Sarilta (040 584 4483)

Sattuneesta syystä en itse noihin talkoisiin lähde. Mutta kiinnostavaa edelleen on, millaisen suosion ne saavuttavat. Luultavasti siitä jollakin tavalla tietoa saadaan. Vaikkapa valokuvista (kuten edellä 2.5.21).


PS. 20.06.21: Haltijarahaston Facebookin mukaan osallistuneita oli ollut 3, kiinnostuneita 12.
« Last Edit: 20.06.21 - klo:12:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #491 on: 31.05.21 - klo:15:01 »
(Lisäys 20.05.21:) Emme siis välitä tästä tilan omalla sivulla olevasta väitteestä:

Quote
Heinolan tila on biodynaaminen Demeter-tila, joka sijaitsee eteläisessä Mäntsälässä, Uudellamaalla, noin reilun 50 km päässä Helsingistä.

Koska Biodynaaminen yhdistys sanoo "LUOMU"', ja vain sillä on Suomessa oikeus hallita tuon Demeter-tuotemerkin eli nimen käyttöä. Ja vain sillä on oikeus myöntää tarvittava sertifikaatti. Joka tietääksemme myös myönnetään määräajaksi. Joten tilan vaite ei siitä tule todeksi, jos tilalla joskus on sertifikaatti ollut (siirtymävaiheesta, silloin kun se siinä oli). — Aivan, me emme täällä väärennöksiä suvaitse! Kuluttajan pitää  voida olla varma siitä mitä saa! 8)  ;D

Tällaisen pitää ko. todistuksen olla:

https://m.facebook.com/haltijantila/photos/a.101628654970332/290311026102093/?type=3&source=48&__tn__=EH-R

Tuo todistus on voimassa noin vuoden.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #492 on: 02.06.21 - klo:09:14 »
Artikkelissa yritetään monin tavoin todistella tämä järkeväksi hommaksi:

Kaupunkilaisten oma pelto sopii ammattikeittiön kumppaniksi

Quote
Kaupunkilaisten oma pelto on ruokaosuuskunta, joka kasvattaa lähiruokaa kumppanuusmaatalousmallia noudattaen. Biodynaamisia kasviksia – ituhippien hommaa vai järkevä tapa hankkia ravintolan raaka-aineet?

Perustuen ennen kaikkea siihen, että oikeastaan ohitetaan täysin kysymys, mitä biodynaamisuus on. Ja keskittymällä sensijaan täysin csa-viljelyn esittelyyn ja ylistämiseen.

Tuo ravintola on todella yhteistyösuhteissa Kaupunkilaisten Oman Pellon kanssa — sieltä voi esimerkiksi hakea satokassin. Mutta mahtaako tuo pienehkö tilkku, ja sen vähäsatoiset menetelmät, kuitenkaan palvella kovinkaan laajaa joukkoa helsinkiläisruokailijoita? Jos ammattikeittiön vastuulla on varmasti ja säännöllisesti ruokkia esim. nälkäisiä lapsia ja nuoria, biodynaamisten raaka-aineiden varaan ei voida heittäytyä. Kuten maamme Steiner-kouluista olemme edellä havainneet.

Mutta yhden tuollaisen erikoisen ravintolan tarvitsemat vihannekset pystyy biodynaaminen tila joten kuten ilmeisesti toimittamaan:

- Rekolan tila ja Ravintola C
- Haltijan tila ja Ravintola Kajo
- ja siis Kaupunkilaisten Oma Pelto ja Skörd (jolle kyllä myös Majvikin tila kertoo tavaraa toimittavansa)

PS. 07.06.21: Yleensä, kun puhutaan luomun käytöstä joukkoruokailussa, mainitaan vaikeutena tarvittavat volyymit. Se on tuosta artikkelista täysin unohtunut. Volyymikysymys vain kärjistyy biodynaamisen viljelyn kohdalla. Kenelle tuo artikkeli oli suunnattu?
« Last Edit: 07.06.21 - klo:03:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #493 on: 02.06.21 - klo:12:27 »
Jos ja kun todennäköisesti kyse*) on jostain Sylvia-koti yhdistys ry:n ryhmään kuuluvasta tilasta, olemme jo edellä kertoneet, miten niiden suhteen olemme tavallaan "löysänneet" kriittisyyttämme. Mielenkiintoista on nähdä, mitä ja miten Moriggi on tehnyt.

— klips —

*) tuossa arvasin väärin. Kyseessä oli Majvikin biodynaaminen tila. (02.06.21)

Tästä kuvauksesta tuon päättelin:

Quote
Case study no.2 - Biodynamic farm

The  biodynamic  farm  is  located  in  the  Sipoo  municipality  in  a  fringe  area  bordering  the  Helsinki  metropolitan  area.  It  spreads  over  60  hectares,  30  of  which  are  covered  by  forest  and  20  are  cultivated.  It  produces  vegetables,  potatoes,  and  grains  following  biodynamic  principles  which,  along  with  flowers  and  eggs,  are  sold  in  a  small  self-service  on-farm  shop  and  to  nearby  restaurants,  schools,  and  kindergartens.  Since  the  beginning  of  the  1980s,  the  farm  has  welcomed  different  kinds  of  people  eager  to  nurture  a  stronger  connection  with  land  and  nature.  Later,  the  farm  joined  the  WWOOF  (World  Wide  Opportunities  on  Organic  Farms)  organization,  a  worldwide  movement  that  links  volunteers  with  organic  farmers  and  producers,  which  has  guaranteed  a  continuous  inflow  of  people  taking  part  in  the  operations.  The  farm  also  welcomes  university  students  for  traineeships  and  organizes  pedagogical  activities  (including  activities  for  children  with  special  needs)  in  collaboration  with local Waldorf and Steiner schools. Additionally, it periodically hosts recreational events for the wider public (e.g. festivals). Between 2013 and 2014 the farm hosted two Green Care projects, involving long-time unemployed people, in collaboration with the local municipality and NGOs. Since then, no systematic Green Care project has been carried out. Interestingly, however, Green Care is part of a long-term regional plan to regenerate the area, which was developed  in  negotiation  with  the  bordering  municipality,  which  envisions  spaces  to  be  allocated to farming activities, residential buildings, a kindergarten, and care facilities. Ideally, an elderly home will be built and managed following Green Care principles in the future. The farm has never taken formal steps to obtain a Green Care quality mark.

Mutta muutoin Angela Moriggi ei suhtautunut biodynaamisuuteen oikeastaan mitenkään. Koska tuossa olikin käytännössä sitten kaikki mitä biodynaamisuudesta ja tilasta tuossa julkaisussa  sanottiin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #494 on: 04.06.21 - klo:10:27 »
Tämä on outo tapaus. Muutoin tämän säätiön tarkoitus on varsin toisenlainen, mutta sitten siellä pilkistää lihavoimani:

Riihi-säätiö

Quote
Sääntöjensä mukaan säätiön tarkoituksena on työväen ja muun kansanperinteen tallentaminen, biodynaamisen viljelyn edistäminen ja tunnetuksi tekeminen, luonnonsuojelun edistäminen, ammatillisten opintojen tukeminen ja sosiaalisen asuntotoiminnan edistäminen Suomessa.

Mutta jos sitten katsomme myönnettyjä apurahoja kuuden vuoden ajalta, yhtään niistä ei ole lihavoituun tarkoitukseen annettu.

Ja tietämiemme biodynaamisen viljelyn entusiastien täytyy edelleen hakea tarvitsemansa apurahat Gyllenberg-säätiöltä.

PS. 05.06.21: Yksi selitys tuolle voisi olla, koska tuo säätiö näyttää syntyneen sosialidemokraattisissa ympyröissä, että tuossa on perustamisvaiheessa v. 1980 yksinkertaisesti sotkettu kaksi käsitettä: luomu ja biodynaaminen. Silloinhan vielä kielenkäyttö tuossa oli yleisemminkin horjuvaa. Tuohon  aikaan luomuaate sinänsä kyllä luikerteli SDP:n aatemaailmaan. Puolueen ympäristöministeri Kaj Bärlund mm. toi luomutuet Suomeen. Kovin keskeiseksi asiaksi ei luomukaan kuitenkaan koskaan ole SDP:lle tullut. Niinpä apurahoja ei tuossa Riihi-säätiön listassa anneta luomuhankkeillekaan.
« Last Edit: 05.06.21 - klo:06:28 by Heikki Jokipii »