Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 248940 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #465 on: 02.03.21 - klo:05:16 »
Tämä yritys ei luultavasti ole mitenkään kytköksissä muuhun biodynaamiseen liikkeeseen, mutta on sekin löytänyt ko. sanan:

https://tk-balance.fi/asdfgdfkjh34598dgjlasek09345/

Quote
Tiettyä ravintolisiä käytetään sekä kehokuurilla että ravintoterapiahoidossa ainutlaatuisen toimivuuden takia.

* Luonnollista biodynaamisesti viljeltyä ruokaa, hedelmistä ja vihanneksista.
[..]

Sen sijaan Weleda kuuluu kyllä Demeter-yritysryppääseen, "-imperiumiin":
.
https://www.ellos.fi/weleda/schampoo-body-wash-200-ml-calendula/1015001

Quote
Sisältää biodynaamisesti viljeltyä seesaminsiemenöljyä ja manteliöljyä, jotka suojaavat ihoa kuivumiselta ja tekevät hiuksista pehmeät ja silkinsileät.

Kasvipohjaiset pesuaktiviiset aineet (sokeri ja kookosöljy) ovat mietoja ja ihoystävällisiä ja puhdistavat hellävaraisesti eivätkä kirvele silmissä. Biodynaamisesti viljelty kehäkukkauute rauhoittaa ihoa ja hiuspohjaa.
« Last Edit: 02.03.21 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #466 on: 02.03.21 - klo:10:49 »
Olen vältellyt törmäämästä biodynaamisiin viineihin (esim. haulla "-viini"), koska se asia on jo edellä aika hyvin käsitelty. Nyt tein poikkeuksen — ja löysin tällaisen "herkun":

https://www.proresto.fi/natiivi/2704/artesaaniviinien-esiinmarssi

Quote
Biodynaamisesti valmistetut viinit voivat kuitenkin olla tavalliselle kuluttajalle melkoinen jokerikortti, koska ne ovat herkempiä reagoimaan kuun vaiheisiin. Biodynamiikka nimittäin jyllää viinin kaikissa kehitysvaiheissa, aina sen nauttimiseen asti. Vääränä päivänä siemailtu viini voikin olla mustapekka.
« Last Edit: 04.03.21 - klo:16:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #467 on: 03.03.21 - klo:08:31 »
21.02.21: Pentti Okkonen — Biodynaamisen yhdistyksen varapuheenjohtaja? — oli lyhyesti vastannut blogistin puolesta. Ehkä vilkaisemme sinne vielä joskus myöhemmin. — No, tuli sinne omakin kommentti jätettyä. Ja keskustelu siellä näyttää jatkuvan! Keskusteluun tuli myös Olli Repo ja blogisti itse.

Sallittaneen tässä toistaa puheenvuoroni siellä.

***

Erkki Pöytäniemi:
"Ps: Jos en väärin muista Jokipii oli aktiivinen luomun vastustaja jo aikoja sitten. Nyt luomun vastustaminen ei ole oikein uskottavaa, mutta onneksi on vielä biodynaamisuus josta voi räksyttää…"

Minähän en ole tämä keskustelun aiheena, mutta minä ja yhdistyksemme TM-TL ry. emme millään tavalla ole luopuneet luomusta "räksyttämisestä". Eikä se kritiikki ole meidän mielestämme menettänyt ajankohtaisuuttaan tai uskottavuuttaan. Eikä tärkeyttään nyt, kun EU:ta yritetään ajaa luomulinjalle (25% luomupinta-alatavoite ym.).

Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.

Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä. Loput ilmeisesti luomutiloja:

https://blogs.helsinki.fi/kumppanuusmaatalous/lahde-mukaan/loyda/

Miten luomuaate ja biodynaaminen aate ovat syntyneet, ja miten ne ovat olleet kytköksissä toisiinsa? Siinä onkin kiinnostava historiallinen probleema, jota yhdistyksemme puitteissa olemme ryhtyneet selvittämään, kartoittaen aluksi, mitä asiasta on kirjoitettu:

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11169#msg11169

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=994.msg16303#msg16303

Tavoitteenamme on siis järjestää v. 2024 luomun ja Steinerin teoksen 100-vuotisjuhla. Muistojuhla (?!). Ehkä mielellään tieteellisen seminaarin muodossa, jossa luotaisiin yhteenveto siitä, mitä siitä luomuviljelystä sitten tuli, tuona aikana. Yhdistyksemme järjestäjinä, ei asiantuntijoina. Mutta sen verran tietysti yhdistys saa päättää, että kuka luennoiksijaksi kutsutaan! Kaikille avoin tilaisuus, tottakai. Vielä ei asia ole riittävästi kypsynyt, jotta tässä uskaltaisin toivottaa tervetuloa.

Seuraava selvitettävä onkin se historiallinen prosessi, miten luomu on päässyt siihen asemaan, joka sillä EU:ssa nyt on. Eli miten tällaisesta pysähtyneestä, jopa taaksepäin katsovasta aatteesta tuli .... uskottavaa? Miten siitä tuli monen silmissä jopa edistyksellistä?

***

Kyllä minä saksaa osaan, ja huomasin toki tuon nimimerkin jekun. Mutta en ollut huomaavinani.
« Last Edit: 03.03.21 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #468 on: 04.03.21 - klo:11:17 »
Kurjen tila meni sitten permakulttuurille, kuten oli aavistettavissa. Tässä se on Permakulttuuriyhdistyksen projektien listassa:

https://www.permakulttuuri.fi/jasenten-projektit/kurjen-ekokylayhdistys-ry

Tuollakin voimme perustella sitä, että Kurjen tila lopetti biodynaamisen viljelyn. Ja me taidamme täällä nyt unohtaa Kurjen tilan kokonaan.
« Last Edit: 04.03.21 - klo:16:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #469 on: 07.03.21 - klo:09:25 »
Kieltämättä tuo Pöytäniemen piikki jossain määrin myös osui:

Erkki Pöytäniemi:
"Ps: Jos en väärin muista Jokipii oli aktiivinen luomun vastustaja jo aikoja sitten. Nyt luomun vastustaminen ei ole oikein uskottavaa, mutta onneksi on vielä biodynaamisuus josta voi räksyttää…"

Mutta ei ihan sillä tavalla kuin Pöytäniemi tuossa oletti. Olen kyllä keskittynyt suhteettoman paljonkin biodynaamisuuteen, mutta tällaisena näin jo edellä motivaationi:

Olen varmasti ueammankin kerran edellä luvannut lopettaa tämän äärimmäisen marginaalisen ilmiön tarkastelun. Mutta kieltämättä tässä on jotain kiehtovaa. Koomisten elementtien lisäksi tässä on jotain traagistakin, jopa klassista draamaa.  Untergang. Götterdämmerung. Nousu ja tuho.

Mikähän on Demeter-tilojen lukumäärä Suomessa tulevana 100-vuotisviikkona 7.-11.6.2024?

***

Nyt olen saanut sähköpostitse omistajilta kysyttyäni tiedon, että Solsidans Trädgårdin FB-sivun vastaamattomuus on vain tilapäistä, ja johtuu hiljaisesta vuodenajasta.

Niinpä lakkaamme tältä erää muutoinkin  odottamasta, että Biodynaamisen yhdistyksen tilalistaan tulisi enempää muutoksia. Ne tilat ovat nyt ne kuin ovat. Pienen muutoksen jälkeenkin näin:

Sama 13 on Demeter-sertifioitujen tilojen lukumäärä myös Biodynaamisen yhdistyksen listassa. Tai, jos yksi niistä on yhä vasta siirtymävaiheessa, oikeastaan 12.

— Ja samalla voimme taas kerran laittaa tämän triidin hiukan tauolle.  ;D
« Last Edit: 07.03.21 - klo:11:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #470 on: 20.03.21 - klo:05:16 »
Nyt täytyi keskeyttää lupaamani paussi, kun vahingossa törmäsin tällaiseen:

Hikiän on Suomen ainoa biodynaamisen hunajan tuottaja – pölyttäjien määrä vähenee koko ajan

Luettavissa myös, että Hausjärvellä se toimii. Mutta ilmaiseksi ei muuta. Mikä tuo on? Biodynaaminen yhdistys ei tuosta tiedä mitään! *) Nettisivut kuukkeloimalla löytyivät:

https://hikian.com/

Kyllä siellä väitetään, että Demeter-sertifiointi on saatu:

Hikiän is the first and only producer of biodynamic honey in Finland

Quote
Hikiän is the first Finnish honey producer to receive the Demeter certification, and thus at the moment the only one that produces biodynamic honey in Finland.

Ja tämä tuolla sivulla tiedetään:

Quote
In Finland, the Demeter brand is administered by the Biodynamic Association.

Biodynaaminen yhdistys on kyllä julkaissut suomeksi ohjeet siitä, miten mehiläisiä biodynaamisesti hoidetaan, järjestänyt kursseja asiasta ym. Mutta vaikkapa sen tilaluettelosta ei tuota toimijaa nyt löydy.

Hausjärven sivuilta, ja sieltä jatkolinkistä, löytyy tuosta yrityksestä suomenkielellä enemmän:

https://hausjarvi.fi/hikian-on-suomen-ensimmainen-ja-ainoa-biodynaamisen-hunajan-tuottaja/

https://kasvuahameessa.fi/maailmanvalloitusta-puhtautta-mehilaisten-ja-ihmisten-hyvinvointia/

***

Työnsä — tai tuon sertifioinnin — arvon tuo tuottaja kyllä tietää:

Quote
HIKIÄN
RAW HONEY
300g

It is not heated or pasturized which means it has all important vitamins, minerals, amino acids and enzymes. We use wooden materials for the beehives keeping the bee farms super natural.**)

148.00€

Kilohinnaksi tulee siis 380.00€.

Kallein Foodiesta löytynyt luomuhunaja oli tämä (esimerkki, oli useita samanhintaisia):

Quote
Luomuhunaja Naarajoki
Hyllyväli 36
EAN: 6430072080138
8 95
0.39 kg
22.95€/kg

***

Sivustolta löytyy myös tieto, että kansainvälistymään on kova pyrkimys (siksi ehkä nettisivuston englanninkieli):

https://store.hikian.com/awards-and-certificates/

Quote
Hikiän is located in Finland and the main industry is bee related products such as honey and propolis. Currently the company is trading Hikiän products worldwide and main customers are located in Hong Kong, Malaysia, UAE and Taiwan.

Siinäkö toinen ehdokas Suomen ruokaviennin keihäänkärjeksi8)

_______________

*) nyttemmin tietää (12.04.21). Nimenä BeeAround Oy.

**) miten tuo kääntyy suomeksi? Pyritäänkö toiminta pitämään erittäin luonnollisena? Vai yliluonnollisena?  ;D
« Last Edit: 12.04.21 - klo:16:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #471 on: 30.03.21 - klo:05:34 »
Kun en puutu tilalistaan, pidän lupaukseni paussista  ;D

Mutta yhdistyksen  sivusto on virkistynyt. Tämä ongelma on ohi:

Vihje ko. yhdistykselle: talvella on hyvä aika pistää nettisivut kuntoon. Edes tuota kaupan sivua ei ole päivitetty: vieläkään se ei tarjoa vuoden 2020 Demeter-lehtiä. Muutkin edellä nalkuttamamme asiat ovat yhä rempallaan.

Nyt viime vuoden lehtiä saa nettikaupasta. Jopa yksi vuoden 2021 numero on tarjolla.

Yksi toimimaton linkki tilalistassakin oli korjattu. Myös toimintakalenterissa on nyt paljon tapahtumia.
« Last Edit: 30.03.21 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #472 on: 30.03.21 - klo:15:14 »
Tämä on myös merkittävä tiedoksi, että Biodynaamisen viljelyn säätiö on muuttanut rahastonsa nimeä:

https://www.haltijarahasto.fi/haltijarahasto/biodynaamisen-viljelyn-s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6/

Quote
[..] Säätiön omistukseen siirtyvää maata ei seuraavan sukupolven tarvitse enää ostaa. Säätiö huolehtii siitä, että maata hoidetaan tulevaisuudessakin biodynaamisen viljelyn periaatteiden mukaisesti. Sääntöjensä mukaisesti.

Tätä tarkoitusta varten Biodynaamisen viljelyn säätiö on perustanut Haltijarahaston (ent. Kurkirahasto).[..]


Näin on siis jätetty jäähyväiset Kurjen tilalle tuollakin tavalla. Muutoin tuo teksti muistikuvani mukaan pitkälti ellei kokonaan ennallaan.
« Last Edit: 30.03.21 - klo:15:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #473 on: 03.04.21 - klo:07:55 »
Nyt sain ensimmäisen kerran postituslistan kautta viestin Haltijarahastolta. Siinä kerrottiin tuosta nimenmuutoksesta ja tämä:

Quote
[..]Luvassa mielenkiintoinen vuosi!

Haltijarahaston omistamalla Haltijan tilalla on luvassa jännittävä ja mielenkiintoinen vuosi! Haltijan tilasta ollaan kehittämässä biodynaamisen viljelyn mallitilaa. Haluamme tehdä siitä toimivan esimerkin siitä, miten biodynaaminen tilakokonaisuus toimii käytännössä. Toivomme tulevien vuosien myötä Haltijan tilasta ilon ja inspiraation lähdettä meille kaikille, niin ammattilaisille kuin kuluttajillekin.


Niinhän olimme kyllä jo edellä päätelleetkin, että tuo mallitilan asema on siirtymässä Mäntsälän Heinolan tilalta Haltijan tilalle. Kun siitä Heinolan tilan projektista ei sitten kuitenkaan jostain syystä mitään tullut.
« Last Edit: 03.04.21 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #474 on: 03.04.21 - klo:16:12 »
(Kun nyt kuitenkin palasin tähän triidin, niin...)

Kaupunkilaisten Oma Pelto nettisivullaan:

Quote
Vietämme tänä vuonna juhlavuotta, kun Kaupunkilaisten oman pellon ja Ruokaosuuskunnan perustamisesta on kulunut kymmennen vuotta. Eipä olisi uskonut…

Emmekä kyllä mekään olisi.

Mediahuomioon siellä laskettiin myös tämä blogihuomio. Siihen liittyvässä keskustelussa toimme esille, miksi emme. Kuten muuten teki moni muukin.

***

Niin, jos katsomme listaamme, tuolloin tai sen jälkeen perustetuista tai aloitetuista vastaavista järjestelyistä on lopettanut ainakin Lahden ruokaosuuskunta ja Mäntsälän Heinolan tilan yhteyteen perustettu  Muijaniityn ruokaosuuskunta. Samoin hävisi biodynaamisena tilana myös Toivo-tilan osuuskunta.

Niinpä Kaupunkilaisten Oma Pelto ja sen väki voi todella vähän ihmetelläkin, että toiminta siellä on jatkunut kaikki nämä vuodet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #475 on: 12.04.21 - klo:15:54 »
Nyt tuli mukaan Biodynaamisen yhdistyksen listaan uusi tila. Pistetään se meidänkin listaamme:

Quote
BeeAround Oy

SIIRTYMÄVAIHEESSA DEMETERIIN                 

Nummensyrjäntie 2, 1240 HIKIÄ

hunaja ja mehiläispesistä saatavat tuotteet


Uudesta käyttöön otetusta nimestä huolimatta tuo on sama tila kuin edellä mainittu Hikiän-niminen tila.

***

Nyt kun kuitenkin ryhdyimme asiaa seuraamaan, päivitetaan tietoja muutenkin, jos voidaan. Solsidans Trädgård on taas tiukasti verkossa. Mutta kertoo FB-sivullaan tietystä jäähdyttelystä ko. tilalla:

Quote
De första åren odlade vi konventionellt med torv som växtunderlag, men efter några års biodynamisk provodling på en mindre yta beslöt vi år 1989 att övergå helt till biodynamisk odling. Växthusytan förstorades efter behov och var som störst 2500 m2.
Idag är växthusytan endast 160m2 och frilandsodlingen några tusen m2. Vi är tillbaka där vi startade: vi odlar grönsaker åt oss själva och säljer överskottet!
Odlingen är nu så liten så det blir för dyrt att ekocertifiera men vi odlar fortsättningsvis som vi gjort de senaste 30 åren.
Odlingen är säsongbetonad med försäljning maj-november.


Tulkitsen tuon niin, että omistajat nyt harkitsevat luomu- ja biodynaamisesta sertifioinnista luopumista. Mutta niin kauan kuin he eivät sitä ole tehneet, tuo ei aiheuta meille muutoksia. Emme siirrä sen paikkaakaan, vaikka se jollakin tavalla tuossa kertookin olevansa nyt enemmän elämäntapatila.

Mutta Mäntsälän Heinolan tila, entinen "lippulaiva", ei ole enää siirtymävaiheessa, vaan on nyt "LUOMU". Niinpä siirrämme sen lopettaneisiin. Huomataan, että ko. tilalla ei sen omien nettisivujen mukaan ole lähes vuoteen tapahtunut yhtään mitään.

Todetaan, että Biodynaamisen yhdistyksen tilalistalla on yhä toimimattomia linkkejä.*) Todetaan, että DEMETER-tilojen lukumäärät pysyvät samoina: heillä 13, meillä 10.

Tämä firma tulee aina silloin tällöin esille googlauksissa:

https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/marjukka+af+heurlin+oy/05448752

Se on perustettu v. 1984. Sen toimialaan kuuluu biodynaaminen viljely. Mutta koska se ei esiinny missään muualla, tuo tieto Kauppalehdessä  ei aiheuta meille muita toimenpiteitä. Tämä merkintä riittää.


___________

*) mm. hyvin sympaattisen Tapolan kyläyhteisön osoitetta ei BD-yhdistys sivullaan millään näytä saavan korjattua oikeaksi. Tuo tila on meille luokitteluongelma. Se on sosiaalihuollon laitos, mutta samalla ilmeisesti hyvinkin ammattimaisella otteella hoidettu tila.

"Ehdokasjäsen" Pienen Kylän nettiosoitteessa ongelmana on niin pieni asia kuin ä:n pilkut. Tuo tila on meille myös luokitteluongelma mutta toisesta syystä. Eikö se pyrikään saamaan yhdistyksen sertifiointia? Vaikka sen blogin mukaan harrastuneisuus biodynaamisuuden suuntaan on hyvin vahva.
« Last Edit: 20.05.21 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #476 on: 14.04.21 - klo:07:01 »
Kehottavat kuitenkin nuoria ihmisiä satsaamaan elämässään tähän:

OPISKELEMAAN?

Quote
Biodynaamiseksi viljelijäksi voi kouluttautua Suomessa tällä hetkellä yhteispohjoismaisen BINGN-ohjelman kautta. Koulutus ei ole suomalaisen opintotukijärjestelmän piirissä.

Ohjelmassa käytännön opiskelu tapahtuu pohjoismaisilla biodynaamisilla maatiloilla ja teoreettisia opintoja järjestetään tapaamisissa ja seminareissa, joihin keskusteleva, kiinnostava ja kiinnostunut ryhmä kokoontuu.

Vaikka opintojen rahoitus on noin epävarmalla pohjalla. Ja vaikka tulevaisuus biodynaamisena viljelijänä jos mahdollista vielä epävarmemmalla. Potentiaalisia lomittamiskohteita on Suomessa hyvin harvoja. Ja oman tilan perustaminen tuolla konseptilla ei ole välttämättä helppoa. Seuraamme nyt tulleeko tästä mitään, so. ilmestyykö tänä vuonna uusi tila Biodynaamisen yhdistyksen tilaluetteloon. Tuo mehiläistila (edellä) kyllä sinne juuri tuli.

***

Kun yhdistys nyt myös houkuttelee osallistumaan itse järjestämäänsä kurssisarjaan, olisi mielenkiintoista tietää, onnistuuko se innostamaan useita. No, melko varmasti saamme siitä myöhemmin jonkun tiedon, ryhtyikö tätä moni pohtimaan:

Quote
Koulutuksen myötä osallistujalle tulee mahdolliseksi pohtia mitä biodynaaminen viljely ja Demeter tuotantoon siirtyminen tarkoittaisi juuri minun kohdallani ja tilallani. Joissain maissa vastaavan kurssin käyminen on edellytys Demeter sertifioinnin hakemiselle vrt. meillä pakolliset luomu kurssit luomutuotantoon siirryttäessä.


Jatkamme nyt aktiivista kiinnostustamme tuohon yhdistykseen ainakin ensi lauantaihin ja vähän sen yli. Yhdistyksellä on tuolloin kevätkokous.
« Last Edit: 14.04.21 - klo:17:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #477 on: 14.04.21 - klo:13:58 »
Tätä jo edellä ruodittiin:

Samaa yritetään kertoa Biodynaamisen yhdistyksen tällä äskettäin uusitulla (!) sivulla:

Quote
Demeter-tiloja on 62 maassa yhteensä yli 6 000 ja biodynaamisesti viljellään yhteensä noin 200 000 hehtaaria. Demeter-tuotteita jatkojalostavia yrityksiä on 875. Sertifioidun tuotannon ohella, maailmassa on huomattava määrä biodynaamisesti hoidettuja tiloja, jotka myyvät tuotteensa paikallisesti mutta eivät ole hakeutuneet sertifiointijärjestelmään.

Maiden ja tilojen lukumäärän osalta. Ja väitetyn epävirallisen harrastuksen osalta. Ks. tuo puheenvuoro. Mutta yksi on jäänyt vielä ruotimatta: hehtaarit.

Biodynamic Federation - Demeter Internationalin (Demeter-liiton) viimeisen tilaston mukaan hehtaareja on yhteensä 220 725. Joista Saksassa on 91 583. Niin saksalainen tuo ilmiö on, että maailman kaikista niin viljellyistä hehtaareista on yhä 41% siinä maassa.  Eikä siihen tilastoon varmasti kovin suuria muutoksia tule, kun se tänä vuonna päivitetään (tuo oli yhä 7/2020). Ainakaan Suomesta.  8)
« Last Edit: 14.04.21 - klo:17:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #478 on: 18.04.21 - klo:04:40 »
Biodynaamisen viljelyn säätiö tässä myöntää, Haltijan tilasta kertoessaan, ettei se projekti mitenkään ole ohi (lihav. HJ):

Quote
Tämä on historiallinen tila! Se on hankittu säätiöllemme maanhaltijoiksi ryhtyneiden ihmiset tuella, joukkorahoituksella. Sen lisäksi maan hankintaa on tarvittu säätiön omia varoja ja myös pankkilainaa. Tästä syystä, helpottaaksemme näiden maiden hoitajien, siis viljelijöiden taakkaa, me tarvitsemme edelleen suoraa taloudellista tukea.

Lienee siten, että joukkorahoituskampanjoita ei oikein voi joka vuosi polkaista pystyyn. Mutta niilläkään ei meidän laskelmiemme mukaan kovin pitkälle edetty. Paljon jäi vielä velkaa.

Tällaiseen tilanteeseen ja (me) epätietoisuuteen viime syksynä jäätiin:

Mutta kävi miten kävi, varmaankin siis saamme kohta 30.9.2020 jälkeen tiedon siitä, miten Haltijan tilan rahoituksessa aiotaan toimia. Ja siis uskoakseni silloin kuitenkin siitä lähtökohdasta, ettei joukkorahoitus siihen riittänyt. Silloin minulle tulee Kurkirahaston lokakuun kuukausikirje. Ehkä se kerrotaan siinä.

Uutta tietoa ei ole tullut.

***

Eilen piti olla myös BIODYNAAMISEN YHDISTYKSEN kevätkokous. Pidettiinkö se, siitä ei vielä ole yhdistyksen nettisivuilla tietoa.

PS. 20.04.21: Kaipa se pidettiin. Ainakin se on hävinnyt tapahtumakalenterista. Vastoin yleisiä tapoja, tuo yhdistys kertoo huonosti asioitaan ulkopuolisille. Esim. sellainen tieto, kuka on valittu puheenjohtajaksi, on yleensä tapana maailmallekin kertoa. Ei Biodynaamisella yhdistyksellä.
« Last Edit: 20.04.21 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #479 on: 22.04.21 - klo:04:42 »
Biodynaaminen yhdistys Facebookissa 14. huhtikuuta kello 23.09 valittaa:

Quote
Harmillisesti biodynaamisten preparaattien ympärillä (Suomessa) velloo yhtä tänä päivänä joko syvä skeptisyyden tai mystiikan verho.

Nykytieteen ja tutkimuksen valossa kyseessä on kuitenkin syvästi loogisuuteen ja laajennettuun luonnontieteelliseen näkemykseen perustuva maan- ja kasvinhoitomenetelmä, jonka ymmärtämiseen tarvitsemme tutkivan ja tieteellisten menetelmien lisäksi niin fenomenologisen luonnonhavainnoinnin, kuin myös pitkäjänteisen työskentelyn kehittämistä kronobiologisten rytmien parissa. Ja loppujen lopuksi käytännöllinen työskentely preparaattien kanssa opettaa käyttäjäänsä ja mahdollistaa yksilöllisen sekä syvemmän luontosuhteen muodostumisen.

Nykytieteen lisäksi, joka takuulla on jo itsessäänkin vaikeaa, tarvittaisiin myös tuo kaikki ymmärtämys. Ja kokemus. Tällaista asioiden tarkastelua:

Quote
Kuvassa kauden 2021 humuspreparaatin työstämistä toimitus- ja varastokuntoon. Humuspreparaattia (500) voidaan tänä päivänä tarkastella mielenkiintoisesti epigenetiikan valossa, varsinkin kun ymmärryksemme maaperän mikrobien, pieneliöiden ja sienten tärkeydestä kasvaa päivä päivältä enemmän. Humuspreparaatti vaikuttaa parantavasti maaperän hedelmällisyyteen: maaperän eliöiden lisääntynyt aktiivisuus, biomassan suurempi määrä sekä tehostunut juurten kasvu ovat esimerkkejä humuspreparaatin positiivista vaikutuksista.

Ja yhdistys tarjoaa sitten tällaisen esimerkin tuollaisesta tutkimuksesta:

Quote
Biodynaamisen viininvalmistuksen expertti, tutkija Dr. Georg Meißner suoritti 10 vuoden tutkimuksen biodynaamisten viljelymenetelmien ja preparaattien vaikutuksesta viinintuotannossa. Tulokset olivat mielenkiintoisia ja osoittivat selvästi preparaattien positiivisen vaikutuksen viinin laatuun.

Tutkimuksesta voi lukea lisää täältä 👉


https://hs-gm.hessenfis.de/converis/portal/detail/Publication/7475131?auxfun&lang=de_DE

Tuo saattaa olla uskottavaa tutkimusta niiden silmissä, jotka ovat valmiiksi uskossa. Mutta kun täällä on taustalla ja tiedossa laajennettua luonnontiedettä käyttämätöntä tutkimusta, joka ei tuollaista ole löytänyt, ei tuo juurikaan pysty heilauttamaan. Toistaen tässä vielä, mitä ei tässä asiassa löydetty:

Quote
No differences were found in soil quality “for any of the physical, chemical, or biological parameters tested.”

Tuo "skeptisyyden tai mystiikan verho" on hyvin helppo ymmärtää. On onnellista, että asia Suomessa niin yleisesti tulkitaan. Eikä oteta sillä tavalla todesta kuin Saksassa. Ei edes valtaosa Suomen luomuväestä. Se ei ole lainkaan harmillista.

Suomen biodynaamiselle viljelylle, ja sitä kautta Biodynaamiselle yhdistykselle tuolla  Meißnerin tuloksella  — totenakaan, aitonakaan, mitä se siis tuskin on — ei ole minkään sortin merkitystä. Biodynaamista viiniä ei täällä myyntiin tehdä, ei omenista tai viinimarjoistakaan tms.

***

Kevätkouksestaan Biodynaaminen yhdistys ei Facebookissa kerro. Sen edessä on edelleen salaperäisyyden verho!  :D

Kauppalehden tietoja yhdistyksestä on mitä ilmeisemmin äskettäin päivitetty (Googlesta pääteltynä). Mutta niukasti tai olemattomasti tulee sitä kauttakin uutta tietoa.