Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Lappilainen silmänkääntötemppu

Lähes koko Lappi määritelty nyt "luomukeräysalueeksi". Luomuväki on nyt innoissaan, kun kuulemma Suomi "vahvistaa näin asemaansa tilastoidun luomukeruun kärkimaana". Jos joku on kiinnostunut siitä, miten tuo tapahtui, hän voi lukea sen linkistä.

Miksi näin on tehty? Asia tunnustetaan suoraan:

"Luomusertifiointia Lapin maille ei ole haettu huvin vuoksi, vaan taustalla on selkeät taloudelliset motiivit.

– Aloite uuden sertifiointikäytännön kehittämiseksi lähti luonnonmarjoja ostavilta yrityksiltä, jotka haluavat hyödyntää tilanteen. Tavanomaisten ja luomumarjojen erillään pito on koettu kustannuseräksi, ja lisäksi luomusta saa markkinoilta paremman hinnan."


Mutta kuinka kauan kestää, ennen kuin kuluttajia alkaa koko juttu liiaksi naurattaa? Tällaisella "kynänvedolla" siis yhtäkkiä aivan samat marjat ja muut luonnonantimet muuttuivatkin arvokkaaksi (eli hintavaksi) luomuksi?

Onkohan kuluttaja sitten kuitenkaan valmis, pitemmän päälle, maksamaan paljonkaan (luomu)lisää tuollaisen kirjoituspöytätyön tuloksista? Tai yhtään mitään?

(No, jos jotain keskieurooppalaisia tällä pystytään huijaamaan, niin voisihan se ehkä hiukan parantaa yhä tuontivoittoisemmaksi muuttuvan luomun "kauppatasetta".)

_________

Lisäys 4.12.13:

"Luomulakko" on samaa asiaa koskevassa artikkelissaan ....

Luomukeruualue laajeni Lapissa. Jippii?

... tuonut esiin vielä yhden näkökulman:

"Sitten voi vielä käydä niin ikävästi, että noita terveellisiä marjoja ihmiset ostavat nykyistä vähemmän, koska he eivät enää halua maksaa niistä pyydettyä ihanan luomuista kiskurihintaa ja tästä taas kärsii ihmisten terveys."
_________


Pro Luomu: Lappi sai rutkasti lisää luomukeruualaa

Heikki Jokipii, 3. 12. 2013.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry