Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 366944 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #840 on: 04.08.23 - klo:05:13 »
Luomuviljelyyn omistettu viljelyala ei tehnyt kokonaisatoa suuremmaksi:

Viljasato täyttänee nippa nappa kotimaan tarpeet, jos vain laatu riittää

Verrattuna siihen, millainen se olisi ilman luomua. Uskaltaa sanoa jo nyt, vaikka tarkkoja lukuja vielä pitkäänkin joutuisimme odottamaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #841 on: 08.08.23 - klo:06:06 »
Kyllä. Voi sanoa, että ihan samanlaisena se säilyi. Myös tämä säilyi muuten samana...

Sen verran täytyy palata Ruokaviraston puutarhatilastoon, että suomalaisista marjoista ja hedelmistä, joita luomuna täällä viljellään, ylivoimaisesti tärkein on mustaherukka 400,4 ha:n viljelyalalla. Sitä viljellään erityisesti Pohjois-Karjalassa: 130 ha. Eli tärkeydessään ylittää myös "Muut marjat ja hedelmät".

... mutta viljelyala oli Pohjois-Karjalassa edellisestä vuodesta hieman kasvanut. Kokonaisala muuten ei ollut.

Jostain Matin naapurista tarjotaan nyt tätä:

Luomu Mustaherukka
Alapitkä, Lapinlahti
Luomu mustaherukkaa saatavilla viikolla 34.
Itsepoiminta 2/kg
Konepuituna 3,5/kg
Valmiiksi poimitut myydään 5kg laatikoissa.


Siihen nähden, että luomumustaherukkaa viljellään luomumansikkaan verrattuna (koko maassa) noin kaksinkertaisella alalla, siitä kohkataan harvinaisen vähän. Esimerkiksi Pro Luomun tiedotteissa se mainitaan, ja ohimennen, vain 6 kertaa, kaikkien näiden vuosien aikana. — Nuo viljelyalat ovat yhä vuodelta 2022.

***

Mansikasta. Erityisesti tarkkailemallemme luomutilalle oli käynyt näin:

https://mansikkakoskinen.fi/mansikan-nettivaraus/

Quote
Päivitys 16.7.2023 – Mansikkakausi 2023 Keskylän tilalla on ohi
Vuonna 2023 mansikan satomäärä Keskylän tilalla on jäänyt normaalia pienemmäksi. Kausi on käytännössä nyt ohi.


Muistoksi tästä kaudesta meille jäivät vain sen huikeat... ei, hirveät hinnat samalla sivulla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #842 on: 13.08.23 - klo:06:31 »
Tähän luomu ei käytännössä osallistu:

Suomi on maailman kuminakuningas
Kuminan suurvalta tuottaa satoa tänä vuonna noin 17 000 hehtaarin alalta.
TILAAJALLE


Satotilastosta 2022 (milj. kg, yhteensä, tavanomainen, luomu):

Quote
Kumina   7,8   7,7   0,1


Luomun osuus siis 1,3%.

Vaikka asiaa on pitkään ja ankarasti pohdittu:

Luomukuminatuotannon haasteet
ja mahdollisuudet
(pdf, 2016)

Kerromme heti, jos asiassa on tänä vuonna muutoksia.
« Last Edit: 19.08.23 - klo:07:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #843 on: 19.08.23 - klo:07:00 »
Nyt tämä on tullut:

Satoarvio 2023, tilanne 14.8.

Vain lievästi pettyneinä, kun emme muuta odottaneetkaan, toteamme, että luomusadosta sinä ei erikseen kerrota. Tässä saatetaan jo kertoa:

Quote
Seuraava, syyskuun 18. päivän tilannetta kuvaava satoarviotilasto julkaistaan 22.9.2023.


Mutta tämä siis yleistilanne:

Quote
Noin 3 miljardin kilon viljasatoarvio on kolmetoistatoista prosenttia pienempi kuin kymmenen vuoden keskimääräinen viljasato. Syynä on toiseksi pienin arvio ohrasadosta yli 30 vuoteen. Sen sijaan ruissatoarvio ylittää 100 miljoonaa kiloa neljättä kertaa 40 vuodessa, kattaen näin laskennallisen vuosikulutuksen. Hernesato kasvaa jo viidettä vuotta ennätyssuureksi – kasvaneen viljelyalan ansiosta.

Jolta pohjalta jo "kutkuttaa" aavistella, miten luomusatojen kävi. – Ihan erikseen tuossa lähes tuplaantuneessa rukiissa. Tuplaantuiko myös luomuruissato?
« Last Edit: 19.08.23 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #844 on: 21.08.23 - klo:07:30 »
Kulman kautta. Ennakkotieto 2023 (keskisato lihavoitu):

Quote
Ruis   102,8   ..   ..   26,8   ..   ..   3 840

Toteutunut 2022 (keskisato lihavoitu):

Quote
Ruis   65,2   55,9   9,3   3 380   3 790   2 060   19,3   14,8   4,5

Joten rukiin keskisato on noussut lähes 500 kilolla hehtaarilta. Johtopäätös, aavistus: myös luomusatojen on täytynyt kasvaa, kun ne eivät ole vetäneet keskiarvoa alaspäin. Mutta kovinkaan kauan emme joudu odottamaan eksakteja satotietoja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #845 on: 23.08.23 - klo:06:50 »
Samalla kun kiitämme tästä...

Tämä on oikein Tapaus! Nämä Ruokaviraston tilastot ilmestyivät jo nyt:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

... niin kysymys kyllä tulee mieleen, että mikä estää Ruokavirastoa samaan tapaan julkaisemasta ennakkotietoja myös puutarha- ja eläintuotannosta luomuna v. 2023?

Ja mikä estää meitä kysymästä samaa näin elokuun lopulla. Jolloin muualta jo alkaa tihkua tietoja luomusadoista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #846 on: 24.08.23 - klo:04:15 »
Tuoretta tietoa Pro Luomun koosteesta:

Quote
• Luomuomenoita tuotettiin 61 hehtaarin pinta-
alalla.

Ja tuotettu määrä oli 78 000 kiloa. Eli 14 grammaa suomalaista kohti. Melko ohut viipale. Alle kymmenesosa tavallisesta yhdestä n. 170 gramman omenasta.

Tavanomaisesta omenasta MT:

Kotimaisen omenan viljelyala on pysynyt yli vuosikymmenen samana, mutta satoa saadaan entistä enemmän – syy piilee nerokkaassa varastointimenetelmässä

Luomuomenan viljelyala on n. vuosikymmenen myös pysynyt aika samana. 56,7 hehtaaria vuonna 2014, 67,8 hehtaaria vuonna 2022 (Ruokaviraston luvut). Niin on satokin. Vuonna 2014 se oli 55 000 kiloa. 10 grammaa suomalaista kohti.

Vuonna 2017 luomuomenatuotannossa tehtiin ennätys 346 000 kiloa. Mutta sekin vasta 63 grammaa henkeä kohti. Alle puoli omenaa. Tämä tieto vertailuun:

Quote
Samaan aikaan omenan tuotantomäärä on kuitenkin kasvanut 2010-luvun alun vuosittaisesta 4–5 miljoonasta kilosta nykyiseen 7–8 miljoonaan kiloon.
« Last Edit: 11.09.23 - klo:02:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #847 on: 29.08.23 - klo:04:23 »
Tämänkö takia Ruokavirasto myös luomua koskevia loppuja tietojaan panttaa?

Nyt kannattaa tarkistaa peltotukihakemus: Yli 400 tilaa ei ole vielä hakenut tukea, jota voisivat saada

Quote
Peltotukien hakemusta voi korjata ja täydentää 2.10. asti. Jos maatilalle on tulossa peltovalvonnan tarkastuskäynti, mahdollisuus hakemuksen muutoksiin päättyy ely-keskuksen tarkastajan yhteydenottoon, Ruokavirasto muistuttaa.
« Last Edit: 29.08.23 - klo:04:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #848 on: 02.09.23 - klo:07:03 »
Suomen Kuvalehden tuosta jutusta:

Quote
EU:lla — ja Suomella — on kunnianhimoinen tavoite: joka neljäs peltohehtaari on luomua vuonna 2030.

Ruokaviraston erityisasiantuntija Sampsa Heinonen on tehnyt karkean laskelman. Suomessa tarvittaisiin joka vuosi 500 luomutilaa lisää, jotta päämäärä toteutuisi.

Tavoite on karkaamassa, Heinonen myöntää.

Hänen laatimastaan tilastosta tieto, että vuonna 2023 luomutilojen lukumäärä oli n. 500 pienempi kuin edellisenä vuonna.

Miksi muuten tuollainen tavoite on "kunnianhimoinen". Hyvin monta muuta adjektiivia sopisi paremmin.   8)
« Last Edit: 09.09.23 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #849 on: 08.09.23 - klo:09:10 »
Perunakin siis mukaanlukien. Mitä huoltovarmuuteen tulee, niin Suomi pystyttäisiin ruokkimaan nykyisellä luomutuotannolla ehkä muutamia päiviä (?). Vaikka luomun pinta-alaosuus muuta antaisi odottaa. – Vaivalloista se kyllä olisi, mutta kaiketi koko luomutuotannon kilokalorit pystyisi periaatteessa laskemaan. Erikseen myös proteiinit. Niin, ja vitamiinit.

Luomukaurapuuroa riittäisi pisimpään. Mutta pelkästään sen varassa kestäisimme korkeintaan noin kuukauden.

Tämän julkaisun huoltovarmuusnumeroon...

https://www.ymparistojaterveys.fi/lehti/elintarvike-ja-terveys-4-2023/

... on saatu mukaan myös tämä artikkeli:

Quote
Suomalainen luomu on kotimaisinta ruokaa – luomuviljely lisää myös yhteiskunnan kriisikestävyyttä, Minna Ala-Kyyny

Olisi kiva nähdä, kuinka monta päivää  Ala-Kyyny arvioi Suomen luomulla kriisiä kestävän. (Nyt emme näe.)
« Last Edit: 03.11.23 - klo:22:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #850 on: 09.09.23 - klo:06:03 »
Tästä lehdistötiedotteesta muuten selviää, että valtion toimeksiannosta ja tuella raporttia siellä tehdään:

Fokus på lågpris fortsätter påverka försäljningen av ekologiska livsmedel

Quote
Kvartalsrapporten “Svenskt ekoindex” följer försäljningsutvecklingen för ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln och lanserades för första gången 2018. Rapporterna är en del av projektet “Marknadsanalyser och branschutveckling för ett växande eko-Sverige” som finansieras av Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.


Ei olisi "pois" meilläkään, jos tavalla tai toisella saataisiin Pro Luomu velvoitettua vähän tiuhempaan julkaisuaikatauluun.

Tästä tällainen (sivu)tieto (lihav. HJ):

Sveitsissä luomua on tutkittu jo 70-luvulta: ”Saadaan paljon aikaan, kun yhden aihealueen ympärille on keskitetty paljon tutkijoita”

Quote
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Luomu Suomessa 2022 -koosteen mukaan Luomun markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupoissa on noin 2,2 %. Viime vuonna yhteensä 152 suomalaista tilaa siirtyi luomuun, joista 47 oli kotieläintiloja. Vaikka luomuun siirtyy yhä enemmän toimijoita, luomun myynti laski 8 % vuodesta 2021. Koosteessa arvellaan laskun johtuvan hintojen noususta.


Niinpä MMM voisi vihjata, että tiuhempaa aikataulua kaivattaisiin.

Ruokavirastoa on MMM:llä tietysti valta hoputtaa.
« Last Edit: 09.09.23 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #851 on: 11.09.23 - klo:04:08 »
Luomuomenan viljelyala on n. vuosikymmenen myös pysynyt aika samana. 56,7 hehtaaria vuonna 2014, 67,8 hehtaaria vuonna 2022 (Ruokaviraston luvut). Niin on satokin. Vuonna 2014 se oli 55 000 kiloa. 10 grammaa suomalaista kohti.

Vuonna 2017 luomuomenatuotannossa tehtiin ennätys 346 000 kiloa. Mutta sekin vasta 63 grammaa henkeä kohti. Alle puoli omenaa.

MT omenanviljelystä ja Ahvenanmaasta:

Ahvenanmaan omena- ja päärynäsadosta tulee hyvä

Quote
Ahvenanmaan auringon alla kypsyvät lähes kaikki kotimaiset päärynät ja omenat, joita on vähittäiskaupoissa myynnissä.
[..]
Ahvenanmaalla viljellään 90 prosenttia suomalaisista päärynöistä ja 70 prosenttia suomalaisista omenoista. Maakunnassa kasvaa peräti 700000 omenapuuta.

Meidän huomiomme Ruokaviraston v. 2022 tästä tilastosta:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lkasvb2022.pdf

Tuo Ahvenanmaan omenasato ei koostu käytännössä lainkaan luomuomenista. Luomuomenien viljelyala siellä vain 0,4 hehtaaria. Vähäiset luomuomenamme Suomessa tulevat Varsinais-Suomesta: 25,6 hehtaaria.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #852 on: 13.09.23 - klo:04:26 »
Pari vuotta sitten kerrottiin näin:

Arjen sankarijuures! Paavon luomuporkkanat maistuvat suomalaisille – tällainen on porkkanoiden tie pellolta patoihin

Quote
Lietlahden tilalla tuotetaan noin kolmasosa suomalaisten popsimista luomuporkkanoista. Kotimainen porkkana on kaikille tuttu, mutta harva ajattelee, kuinka paljon työtä sen viljely vaatii.


Mutta kotimainen luomuporkkana ei siis voi olla kovin hyvä tuttu.

Jännä tieto, että kaupallinen tuotanto on luomuporkkanoissa noin keskittynyttä. Kuten on myös luomuomenissa.

Pro Luomu haluaa kertoa siitä tilasta lisää:

Suomalainen luomuporkkana on ammattitaitoisen viljelyn tulos

Quote
Tämän kasvukauden ensimmäiset Paavon luomuporkkanat on jo nostettu Lietlahden tilan pelloilta, Mikkelin Haukivuorelta, ja ensimmäiset ovat jo päätyneet kaupan hyllyn kautta kotitalouksiin rikastuttamaan suomalaisten ravintoympyröitä. Parhaimmillaan Lietlahden tilalla pestään, lajitellaan ja pakataan 5000-6000 kiloa luomuporkkanaa päivässä. Luomuporkkanan sadonkorjuu kestää Haukivuorella aina elokuun puolesta välistä lokakuun loppuun asti.

Tämä kerrotaan määrästä, tuossakin:

Quote
Luomuporkkana on Suomessa eniten tuotettu luomuvihannes. Vuonna 2022 sitä viljeltiin 2,7 miljoonaa kiloa. Paavo tuottaa yhdessä sopimusviljelijöidensä kanssa noin kolmanneksen Suomen luomuporkkanoista.

Nyt on hyvin helppoa suorittaa tarvittava asiaa selventävä jakolasku, ihan päässä laskien. Suomalaista kohden tuosta tulee aika tarkkaan puoli kiloa. Vuodessa. Hyvin vähäisessä määrin luomuporkkanalla on osuutta tähän:

Quote
Monipuolinen, edullinen ja maukas porkkana valittiin meneillään olevan vuoden vihannekseksi.  Suomalaisten kestosuosikki soveltuu monipuolisesti ruuan laittoon niin raakoina kuin kypsennettyinä ja lisäksi niiden miedosta ja makeasta mausta pitävät niin lapset kuin aikuiset. Valinnan vuoden vihanneksesta tekivät Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset ry.

Keskimääräistä suomalaista kohti tuleva annos on tässä:

Porkkanapussi luomu 500 g
1,25 €
2,50 €/kg


Siinä on se määrä, jonka ravintosuosituksissa meitä kehotetaan syömään vihanneksia päivässä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #853 on: 13.09.23 - klo:13:47 »
Kun tuota Pro Luomun uhoa luomuporkkanan mukama suosiosta lisää maistelee, vielä kornimmalta se tuntuu. Edellähän on tiedot koko luomupuutarhasadosta 2022, Pro Luomun "skeemalla".

Luomuvihanneksia yhteensä tuotetettiin yhtä suomalaista kohti 1,17 kiloa. Laskettiin myös edellä. Ellei nyt ihan väitä, että luomutuotanto olisi esteenä suomalaisten vihannesten syömiselle, niin ei se kyllä avuksikaan ole. Ei porkkanassa. Eikä missään muussakaan.

PS. Sattumoisin juuri äskettäin teimme porkkanoista tämän hintavertailun.  Muitakin aika tuoreita vihannesten hintavertailuja siitä triidistä löytyy.

PS2. Ravintotaseen mukaan:

Quote
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin [..] 64 kiloa vihanneksia.

PS3. Jos joskus käyttöä, linkki mainitulle luomuporkkanatilalle:

https://lietlahti.fi/etusivu/tuotteet/

Josta nyt tieto, että jossain vaiheessa suomalaiset luomuporkkanat yleensä loppuvat. Sitten tilalla pakataan espanjalaisia.
« Last Edit: 16.09.23 - klo:08:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26926
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #854 on: 14.09.23 - klo:07:46 »
Tältä näyttää nyt omenassa kaikkineen:

Miksi omenat ovat pilalla? Tässä kolme syytä heikkoon satoon tänä kesänä

Quote
Vuosittainen Suomen omenasato on arviolta 10–12 miljoonaa kiloa, kun ammattiviljelijöiden tuottama sato ja kotipuutarhureiden sato lasketaan yhteen.

Saapi nähdä, paljonko luomuomenia tulee. Viime vuonna tuli n. 78 000 kiloa. Luomuomenan viljelyala*) näyttää jo vuosia (n. vuodesta 2017) pysyneen Ruokaviraston mukaan hyvin vakiintuneelta. Eikä siinä kai kovin nopeita muutoksia voi tullakaan?


PS. Niinpä tämäkin (lihav. HJ):

Luomuomena
alkuperämaa: Italia
maks. 3 pkt/talous
Myymälässä
- 28 %
2,79 €
1,99 €
1 kg | 1,79 €/kg (ilman Lidl Plus -etua 1,99 €/kg)


_____

*) eikä siis sijaitse Ahvenanmaalla;D
« Last Edit: 16.09.23 - klo:03:44 by Heikki Jokipii »