Tuo sama uutinen löytyy
Ruokaviraston sivulta.
Mutta jatkan kuitenkin jupinaani asiasta. Kun toisessa kohdassa jo olennainen kerrotaan, miksei saman tien voida julkaista kaikkea?
Tuon em. tiedon lisäksi olisi kiinnostavaa esimerkiksi siirtymäajan peltopinta-alan kehitys. Paljonko jäi varsinaista luomuhyväksyttyä viljelyalaa? (Mitä pinta-alaa ja prosenttilukua käytämme tästedes vertailuissamme?)
Kyllä sekin, miten luomueläintalous kehittyi. Tai tuon vähentymisen alueellinen jakautuminen. – Oikeastaan kaikki vielä julkaisematon tieto! Tämä merkitsee myös sitä, että kaikki tieto on jo sähköisessä muodossa:
Haku oli ensimmäinen uusien EU:n maatalouspolitiikan uudistuneiden ehtojen mukainen peltotukien haku. Ensimmäistä kertaa tukia haettiin ainoastaan verkkoasiointipalvelu Vipussa.
***
Google-hakuun tarttui tämä kahden vuoden takaa (2021):
Täsmäviljelylle kuuluu vastaavat tuet kuin luomulleMutta se ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan:
Maatalouden tukirahoilla on edistetty sellaisten tuotantotapojen yleistymistä, joihin monet liittävät myönteisiä ympäristövaikutuksia. Puuttumatta näiden vaikutusten todenmukaisuuteen, on epäeettistä ohjata Euroopan maataloutta tehottomampaan suuntaan, sillä se aiheuttaa ympäristöongelmia toisaalla ja lisää kasvihuonepäästöjä globaalisti.
Seuraavalla tukikaudella onkin perusteltua tukea täsmäviljelyyn siirtymistä aivan vastaavalla tavalla, kuin luomutuotannonkin yleistymistä on edistetty.
Täsmäviljely ei ole dogmi, jonka noudattamista voitaisiin vahtia. Siksi on aloitettava keskustelu siitä, minkälainen joustava kokonaisuus täsmäviljelyn menetelmiä muodostaisi tukikelpoisen paketin.
Välttääkseni keskustelua keskustelusta, teen pohjaesityksen: Viljelijälle tulee maksaa 160 eurolla korotettu hehtaarituki niiltä lohkoilta, joilla käytetään vähintään viittä kappaletta seuraavista tekniikoista: satokartoitus, peltoskannaus, satoisuuden mukaan kohdennetut viljavuusnäytteet, jatkuvatoimiset ympäristömittaukset, kasvustomittaukseen perustuva lisälannoitus, pellon pinnan muotoilu, päällekkäiskäsittelyn estävä automaattiohjaus, säätösalaojitus, etäluettava tuholaispyydys, kuvantunnistukseen perustuva rikkatorjunta ja automaattinen määränsäätö.
Valvontakin olisi helppoa ja halpaa – todistusaineisto on jo digitaalisessa muodossa.
Kuten varmaan huomasitte, Ruokavirasto yhä jatkaa viljelyn ohjaamista tehottomampaan suuntaan (taustalla tietysti EU). Mutta osa viljelijöistä on nyt itse valinnut toisin. Vai viime kädessä osa kuluttajista?
Mutta samaan tapaan siis meilläkin lopulta kävi
kuin Ruotsissa.
***
Tämäkin on sitä, että peltoja halutaan käyttää kaikkeen muuhun paitsi ruoan tuottamiseen (Ruokavirasto):
Suurin kasvu ilmoitetussa alassa oli luonnonhoitonurmilla, joita ilmoitettiin 94 232 hehtaaria sekä monimuotoisuuskasvien riistapelloissa, joita ilmoitettiin 37 651 hehtaaria. Molemmat kasvit sisältyvät ekojärjestelmätuen toimenpiteisiin, jotka tukevat Suomen maatalouden kasvihuonekaasujen päästövähennyksen tavoitteita.