Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 322084 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #765 on: 25.02.23 - klo:05:36 »
Ruokaviraston luomun hehtaaritiedoista on yhä hyötyä. Nimittäin luomun nurmi- ja kesantoalat saa vain sieltä, ei Luken tilastoista.

Totta kyllä. Ja on myös syytä tarkistaa Ruokaviraston luvut myös puutarhapuolelta. Muistan jotain epäselvyyttä aiemmilta vuosilta: eri virastojen pinta-alaluvut eivät ihan täsmänneetkään.

***

Lukelta on viime viikolla tullut myös tämä:

(Meijerimaidon tuotanto)

Josta viimeiseltä vuoden 2022 riviltä poimimme nämä tietot:

MAIDONTUOTTAJIA KESKIMÄÄRIN (kpl)    4 749
Luomutuottajia keskimäärin (kpl)                131

VASTAANOTETTU MAITOMÄÄRÄ YHTEENSÄ (l)    2 151 043 372
Vastaanotettu luomumaito (l)                                   80 666 055   

Luomumaidon osuus viime vuonna oli siis 3,72%. Ei olennaista muutosta Pro Luomun edelliseltä vuodelta ilmoittamaan lukuun 3,67%. Litramääräkin oli melkein täsmälleen sama.

***

Tämäkin tuli:

Lihantuotanto 2022

Ja siellä ihan erikseen:

Luomulihan tuotanto

Mutta jostain syystä siellä on tieto vain luomunaudanlihasta (3,42 miljoonaa kiloa) ja tiedot muiden eläinten lihasta puuttuvat (luomusiipikarjasta tieto puuttuu vuodesta 2016 asti!).*) Jos nyt paremman puutteessa tarkastellaan vain luomunautaa, niin aika lailla saman verran Pro Luomu kertoi sen tuotannon edellisenä vuonna olleen (3,46 miljoonaa kiloa). Jos (ja luultavasti kun) naudanliha kuitenkin dominoi luomulihan tuotantoa, uskallamme todeta, että viime vuonnakin luomuliihan osuus jäi samaan yhteen prosenttiin kuin ennenkin.

***

Kananmunat on käsitelty edellä. Luomueläintuotanto kaikkineen ei mitenkään vahvistanut asemiaan v. 2022. Myös sen tuotteet (kananmunat ehkä poikkeuksena) on ehkä tuoteryhmänä lisättävä tähän listaan.

Ainoastaan nurmea on luomuna varmasti riittävästi saatavissa:

Poiminta: Nurmi ja kesanto ovat yhä tärkeimmät luomukasvit - vuonna 2022 niiden osuus oli yhä valtava 63,2 %, eikä niiden alaa ole pystytty siirtämään ihmisravinnoksi sopiville kasveille kuin vain muutama prosenttiyksikkö, sillä 2018 niiden osuus oli suurimmillaan 64,9 %.


______

*) ei epähuomiossa. Luke sivullaan lupaa ne "myöhemmin". Tosin voi löytyä se vanha syy, jonka takia luomubroilerin lihan määrää ei kerrota sillloinkaan. (26.02.23)
« Last Edit: 26.02.23 - klo:13:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #766 on: 26.02.23 - klo:05:09 »
Farmit.net kiinnitti huomiota tähän:

Vuoden 2022 satotilasto valmistui: herneestä ennätyssato, viljasta keskimääräinen

Quote
Herneen viljelyala on kasvanut yli kolminkertaiseksi neljässä vuodessa. Sen viljelyala ohitti sokerijuurikkaan vuonna 2019, perunan vuonna 2020 ja rypsin viljelyalan vuonna 2022. Hernesato onkin ennätyssuuri, noin 92 miljoonaa kiloa, kasvua 116 % vuodesta 2021. Luomuhernesato oli 8 miljoonaa kiloa, kasvua 59 %.

Suurin osa hernesadosta on rehuhernettä eli sato käytetään maatiloilla eläinten ruokintaan joko suoraan tai teollisina rehuina. Herne korvaa eläinten ruokinnassa aiemmin käytettyä soijaa tai muita runsaasti valkuaista sisältäviä rehuja.

Me kiinnitimme huomiota taas tähän:

Ruokaherneen osalta tämä:

Vaikkapa ruokahernettä saatiin luomuna Luken mukaan nyt 2,1 miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti 382 grammaa.

Lisättynä sillä tiedolla edeltä, että puutarhaviljelystä tuli n. 0,35 miljoonaa kiloa tuohon lisää. Yhteensä siis n. 450 grammaa suomalaista kohti. Siis jo melkein ravintosuositusten mukainen päivän annos vihanneksia. Noin yhden purkillisen verran.

Sitten Farmit.net kiinnitti huomiota tähän:

Quote
Nurmisato on tärkeä rehu Suomen maatilojen eläimille. Lähes kolmanneksella eli noin 600 000 hehtaarilla pelloista tuotettiin nurmirehua. Tärkein nurmirehu on säilörehu, jonka satomäärä oli kokonaisuudessaan noin kahdeksan miljardia kiloa.
(lihav. HJ)

Me taas kiinnitimme huomiota juuri siihen (edellä), miten luomuviljelyssä nurmen osuus on reippaasti suurempi. Mutta otetaan tähän, mitä Luke kertoo juuri säilörehusta:

Säilörehu yhteensä (miljoonaa kiloa) 7 616,0, josta tavanomaista 6 604,9 ja luomua 1 011,1. Satotasossa (kg/ha) tavanomainen 17 270   ja luomu 11 300. Korjuualat (1000 ha) yhteensä 471,9, tavanomainen 382,4 ja luomu 89,4.

Tuossakin siis näkyy selvästi luomun handikappi. Mutta täällä tiedämme, että tuossa ei ole koko totuus. Ja koko totuuden valottamiseksi tarvitsemme Ruokaviraston lukuja.

***

Luke nosti luomusadon kohdalla erikseen esiin tämän:

Quote
Härkäpapusato oli 3 miljoonaa kiloa – kasvoi 82 %

Mutta siinäkin joudumme tuomaan esille, että tavanomainen härkäpapusato oli 16,1 miljoonaa kiloa.

Ja tietysti tekemään tutun laskelmamme, että suomalaista kohti luomuhärkäpapua tuotettiin n. 545 grammaa. Näin, vaikka Pro Luomu oli nelisen vuotta sitten kovin innostunut härkäpavun mahdollisuuksista luomuna. Mutta joutuu sekin armotta tälle listallemme.

Ja tietysti joudumme muistuttamaan, että myös härkapavun kohdalla satotasot (kg/ha) olivat tavanomainen 2 050 ja luomu 1 380. Vaikka härkäpapu on palkokasvi:

Quote
Palko­kasvien tärkeä merkitys viljelys­kasveina perustuu ennen kaikkea niiden edulliseen typpi­talouteen. Niiden juurissa on Rhizobium-suvun bakteereita, jotka kykenevät sitomaan ilmasta typpeä ja valmistamaan siitä amino­happoja, joita isäntä­kasvi kykenee käyttämään hyväkseen. Tämän vuoksi niiden viljelyksessä ei yleensä tarvita typpi­lannoitteita.


Mutta säilörehuna luomuhärkäpapu sitten yllättäen pärjäsikin erinomaisesti. Satotasot (kg/ha) tavanomainen 8 590 ja luomu 12 430!!! Sitä ei kuitenkaan säilörehuna viljelty kuin n. 100 hehtaarilla. Tavanomaisenakin vain n. 300 hehtaarilla (= jonkin tilastoharhan mahdollisuus?).
« Last Edit: 26.02.23 - klo:13:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #767 on: 26.02.23 - klo:08:44 »
Siitä tärkeimmästä — periaatteessa ihmiselle syötäviin rajaten — luomuviljelylajista. Näin Luke siitä kertoi:

Quote
Luomukauran osuus koko maan tuotannosta on 9 %.
[..]
Yli puolet luomuviljasadosta oli kauraa - 107 miljoonaa kiloa - 84 % suurempi kuin vuonna 2021
(lihav.HJ)

Mutta kertoi myös, että luomukauran osuus kauran koko viljelyalasta oli 15,93%. Tai Luke kertoi ne perusluvut, josta tuo täällä laskettiin. Eikä siinä ollut latausalaa mukana. Vain se ala, jolle oli kylvetty kauraa.

Kertoi asian kyllä Jarrumieskin jo edellä. Luomukauran hehtaarisato v. 2022 oli tavanomaisesta 61,2%. Tuossa toisin ilmaistuna.

Silloin kun VYR vielä meille kertoi — enää ei kerro — luomukauran käytöstä, valtaosa luomukaurastakin syötettiin eläimille. Eli sinne nurmen lisukkeeksi. Yksimahaisilla pääruoaksi.

Mutta emme siis saa edes arvioiduksi, paljonko ihmiset luomukauraa keskimäärin syövät. Maksimi on tietysti n. 19,5 kiloa, suomalaisten määrällä jaettuna.
« Last Edit: 26.02.23 - klo:18:18 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #768 on: 26.02.23 - klo:22:40 »
Alle laskettu Luken tietokannasta
https://statdb.luke.fi/PxWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__14%20Satotilasto/01_Viljelykasvien_sato.px/
taulukkoon 1 luomukasvien osuus prosentteina koko sadon kilomäärästä vuonna 2022

Taulukko 1  Luomun osuus (%) koko sadon määrästä vuonna 2022

2022   
2.6 %   Vehnä yhteensä
3.0 %   .Syysvehnä
2.5 %   .Kevätvehnä
11.9 %   Ruisvehnä
14.3 %   Ruis
1.1 %   Ohra yhteensä
1.2 %   .Rehuohra
0.7 %   .Mallasohra
0.0 %   .Syysohra
8.9 %   Kaura
43.6 %   Seosvilja yhteensä
26.3 %   .Seosvilja (vain vilja)
60.6 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)
27.3 %   Tattari
5.5 %   Rypsi ja rapsi yhteensä
7.8 %   .Rypsi yhteensä
5.9 %   ..Kevätrypsi
47.4 %   ..Syysrypsi
0.0 %   .Rapsi yhteensä
0.0 %   ..Kevätrapsi
0.0 %   ..Syysrapsi
0.0 %   Öljypellava
20.0 %   Öljyhamppu
1.3 %   Kumina
1.7 %   Peruna yhteensä
1.6 %   .Ruokaperuna
0.0 %   .Varhaisperuna
0.0 %   .Ruokateollisuusperuna
3.0 %   .Tärkkelysperuna
1.3 %   .Muu peruna
0.0 %   Sokerijuurikas
8.7 %   Herne
17.1 %   .Ruokaherne
7.3 %   .Rehuherne
58.6 %   Herne, säilörehu
15.6 %   Härkäpapu
32.4 %   Härkäpapu, säilörehu
13.9 %   Timotein siemen
14.9 %   Kuivaheinä
100.0 %   Ruokohelpi
13.3 %   Säilörehu yhteensä
13.6 %   .Esikuivattu säilörehu
8.0 %   .Tuoresäilörehu
6.5 %   Tuorerehu
11.8 %   Tuorevilja yhteensä
32.9 %   .Kokoviljasäilörehu
3.7 %   .Tuoresäilövilja
5.9 %   Vihantavilja säilörehuksi

Taulukossa 2 esitetään luomun osuudet koko sadon määrästä 2006-2022. Vuosi 2010 puuttuu, koska silloin luomusatojen tietoja ei kerätty. Osuudet esitetään tässä prosenttien sijasta desimaaleina, koska näin vältetään taulukon sarakkeiden spagetoituminen.

Puuttuvien tietojen käsittely: Mikäli Luken taulukossa luomukasvin tieto puuttuu, niin tällöin sadon yhteismäärää koostuu kokonaan tavanomaisen sadosta, luomun osuus on siis 0.000 eli 0 %. Mikäli tavanomaisen kasvin tieto puuttuu Luken taulukossa, mutta luomukasvin tieto on, niin tällöin luomun osuus kokonaissadon määrästä on 1.000 eli 100 %.


Taulukko 2 Luomun osuus (desimaaleina) koko sadon määrästä vuosina 2006-2022. Taulukossa on vuosiluvut alussa, keskellä ja lopussa lukemisen helpottamiseksi.

2006    2007   2008   2009   2011    2012   2013   2014   2015   2016    2017   2018   2019    2020   2021   2022   
0.013   0.012   0.013   0.014   0.015   0.017   0.015   0.014   0.012   0.009   0.014   0.020   0.020   0.026   0.027   0.026   Vehnä yhteensä
0.008   0.010   0.016   0.022   0.013   0.026   0.024   0.015   0.017   0.019   0.015   0.071   0.023   0.050   0.030   0.030   .Syysvehnä
0.014   0.013   0.013   0.013   0.015   0.016   0.015   0.013   0.011   0.008   0.014   0.017   0.019   0.022   0.025   0.025   .Kevätvehnä
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.158   0.119   Ruisvehnä
0.136   0.098   0.100   0.156   0.084   0.080   0.163   0.120   0.082   0.090   0.051   0.099   0.054   0.141   0.151   0.143   Ruis
0.006   0.004   0.003   0.004   0.005   0.004   0.007   0.007   0.006   0.005   0.007   0.009   0.011   0.017   0.012   0.011   Ohra yhteensä
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.007   0.007   0.005   0.007   0.008   0.010   0.014   0.011   0.012   .Rehuohra
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.009   0.004   0.005   0.007   0.010   0.015   0.028   0.016   0.007   .Mallasohra
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   .Syysohra
0.033   0.034   0.034   0.035   0.037   0.036   0.039   0.039   0.046   0.046   0.058   0.056   0.065   0.070   0.074   0.089   Kaura
0.165   0.294   0.290   0.238   0.255   0.316   0.222   0.350   0.199   0.233   0.301   0.366   0.453   0.450   0.440   0.436   Seosvilja yhteensä
0.135   0.199   0.138   0.163   0.175   0.206   0.150   0.093   0.105   0.116   0.184   0.204   0.258   0.287   0.240   0.263   .Seosvilja (vain vilja)
0.318   0.589   0.568   0.319   0.313   0.377   0.264   0.470   0.472   0.573   0.697   0.565   0.681   0.632   0.649   0.606   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.294   0.200   0.333   0.286   0.273   Tattari
0.009   0.011   0.015   0.017   0.017   0.023   0.022   0.031   0.016   0.010   0.008   0.016   0.033   0.058   0.066   0.055   Rypsi ja rapsi yhteensä
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.090   0.086   0.078   .Rypsi yhteensä
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.068   0.051   0.059   ..Kevätrypsi
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.185   0.200   0.474   ..Syysrypsi
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.009   0.000   .Rapsi yhteensä
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   ..Kevätrapsi
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   ..Syysrapsi
2006    2007   2008   2009   2011    2012   2013   2014   2015   2016    2017   2018   2019    2020   2021   2022   
1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   1.000   0.000   Öljypellava
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.200   Öljyhamppu
1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.013   Kumina
0.008   0.005   0.007   0.005   0.008   0.009   0.011   0.008   0.009   0.012   0.015   0.022   0.020   0.025   0.020   0.017   Peruna yhteensä
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.012   0.011   0.016   .Ruokaperuna
1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.024   0.000   0.000   .Varhaisperuna
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   .Ruokateollisuusperuna
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.058   0.045   0.030   .Tärkkelysperuna
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.012   0.009   0.013   .Muu peruna
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   Sokerijuurikas
0.193   0.112   0.083   0.161   0.142   0.149   0.152   0.190   0.198   0.143   0.209   0.149   0.176   0.142   0.117   0.087   Herne
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.147   0.116   0.171   .Ruokaherne
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.141   0.118   0.073   .Rehuherne
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.283   0.178   0.586   Herne, säilörehu
1.000   1.000   1.000   1.000   0.150   0.151   0.213   0.220   0.153   0.153   0.110   0.104   0.173   0.193   0.142   0.156   Härkäpapu
1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.360   0.615   0.324   Härkäpapu, säilörehu
0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.063   0.057   0.139   Timotein siemen
0.000   0.037   0.044   0.035   0.067   0.061   0.094   0.100   0.161   0.163   0.087   0.150   0.183   0.173   0.116   0.149   Kuivaheinä
1.000   1.000   1.000   1.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   0.000   1.000   1.000   1.000   1.000   1.000   Ruokohelpi
0.000   0.036   0.038   0.049   0.077   0.081   0.090   0.105   0.143   0.131   0.196   0.138   0.143   0.161   0.144   0.133   Säilörehu yhteensä
0.000   0.039   0.040   0.054   0.080   0.079   0.090   0.107   0.143   0.131   0.193   0.138   0.138   0.160   0.145   0.136   .Esikuivattu säilörehu
0.000   0.020   0.031   0.017   0.051   0.092   0.092   0.090   0.138   0.138   0.219   0.145   0.215   0.177   0.133   0.080   .Tuoresäilörehu
0.000   0.000   0.000   0.000   0.072   0.098   0.078   0.113   0.199   0.296   0.194   0.044   0.166   0.334   0.122   0.065   Tuorerehu
1.000   1.000   1.000   0.083   0.067   0.068   0.101   0.083   0.116   0.121   0.109   0.134   0.113   0.146   0.140   0.118   Tuorevilja yhteensä
1.000   0.000   0.232   0.166   0.188   0.212   0.362   0.278   0.234   0.237   0.245   0.240   0.241   0.295   0.261   0.329   .Kokoviljasäilörehu
1.000   0.000   0.020   0.024   0.028   0.033   0.040   0.040   0.045   0.062   0.037   0.056   0.053   0.054   0.072   0.037   .Tuoresäilövilja
0.000   0.000   0.000   0.000   0.129   0.188   0.125   0.121   0.080   0.106   0.076   0.110   0.116   0.099   0.090   0.059   Vihantavilja säilörehuksi
2006    2007   2008   2009   2011    2012   2013   2014   2015   2016    2017   2018   2019    2020   2021   2022   

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #769 on: 03.03.23 - klo:15:54 »
Varsinkin, jos vertaa vuosikymmenien taakse. Pikku Jättiläiseni (1958, s. 601) mukaan maitoa tuli vv. 1955-1956 vuodessa 3400 kg lehmää kohti. (Voi olla, että ihan suoraan ei lukuja voi verrata, mutta se on kai lähinnä vertailtavissa oleva luku.)

Niihin tuloksiin verrattuna hurja on ollut kehitys jopa luomutiloilla, mutta tämä "hajurako" näyttää edelleen olevan voimassa:

Quote
Luomukarjoissa maitoa kertyi 8690 kiloa, kun kaikkien karjojen keskituotos oli tuhat kiloa enemmän.

Ollen tarkalleen siis 1439 kiloa enemmän. Tuossakin muuten puuttuu tieto siitä, mikä oli tavanomaisten lehmien keskituotos. Se oli siis vielä hitusen tuota kaikkien keskiarvoa parempi.

Tästä artikkelista tieto:

Quote
Ruotsissa eniten julkisuutta saanut luomusta luopuja on Skoonen suurin luomumaidontuottaja Per-Johan Påhlstorp, Ruotsin yleisradio kertoi kolme viikkoa sitten.

Påhlstorp tuottaa maitoa Skånemejerier-yhtiölle. Hänen 500 lehmäänsä siirtyvät tavanomaiseen tuotantoon tulevana kesänä.

Påhlstorp laski jo viime syyskuussa, että luomu- ja tavanomaisen maidon hintaero oli kutistunut kannattavuuden kannalta liian pieneksi. Hän arvioi silloin, että tavanomaisessa tuotannossa hänen lehmiensä keskituotos voisi kasvaa 1 500 kiloa vuodessa ja yrityksen nettotulos 28 prosenttia.
(lihav. HJ)

Joka todentaa ja vielä vahventaa tuota aiempaa käsitystämme siitä handicapista tuossakin asiassa.
« Last Edit: 03.03.23 - klo:16:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #770 on: 05.03.23 - klo:10:23 »
Otinpa Pro Luomun viimevuotisen koosteen sisällysluettelon. Siitä olen lihavoinut ne kohdat, joista tiedot ovat jo varmasti kasassa (vrt. edellä, tai toisissa triideissämme):

Quote
Sisällys

Luomutuotantoalan kehitys 3
Luomuviljely 4
Luomutilat 5
Kasvintuotanto 7
Puutarhatuotanto 8
Kotieläintilat 10
Kotieläintuotanto 11
Luomukeruu 13
Suomen luomumarkkinat 16
Luomutuotteet kaupassa 17
Luomualkoholijuomat 18 (tehtävissä pian. Viime vuonna Alko julkisti lukunsa 23.3.2022)
Luomu ammattikeittiöissä 19
Luomun käyttöä halutaan lisätä 20 (valtiovallan pyrkimykset eivät ole asiassa muuttuneet – ja se on tuossa diassa se olennaisin tieto!)
Luomua kodin ulkopuolella 21 (Kantarin tuoreet luomubarometrin tulokset ovat varmaankin jo käytettävissä)
Suomen luomuvienti 22 (luultavasti sekin tehtävissä tässä kuussa)
Luomukuluttaja 24 (Kantarin tuoreet luomubarometrin tulokset ovat varmaankin jo käytettävissä)
Luomun ostopaikat 25 (Kantarin tuoreet luomubarometrin tulokset ovat varmaankin jo käytettävissä)
Luomukulutus 26 (Kantarin tuoreet luomubarometrin tulokset ovat varmaankin jo käytettävissä)
Koronapandemian vaikutukset 27 (jos korvataan otsikolla Ukrainan sodasta, sekin ilmeisen valmis)

Lisäksi on ehdotuksemme, että mukaan pitäisi mahtua tämä dia:

Quote
Suomen luomutuonti

Olen ihan varma, että senkin voi jo lihavoida!

Selvästi puuttuva tieto tästä triidistä on luomumarjojen keruu. Löytyykö siitä ja sen onnistumisesta jostain jo koko vuoden tietoa?

PS 6.3.22: Kun katson edellisiä vuosia, luomukeruusta olemme saaneet tietoja vasta Pro Luomun kosteen julkistamisen myötä.
« Last Edit: 06.03.23 - klo:04:32 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #771 on: 06.03.23 - klo:17:22 »
Ruokavirasto on julkaissut 30.3.2022 Kantarin Marsi 2021 -tutkimuksen (65 sivua), jossa on tietoja myös luomumarjojen keruusta 2010-2021.

Marsi-kysely julkaistaan vuosittain, joten Marsi 2022 saattaa ilmestyä kuukauden sisällä.

Marsi 2021
Luonnonmarjojen ja –sienten
kauppaantulomäärät vuonna 2021

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/marsi-2021-raportti.pdf

Quote
Marsi-tutkimuksella kysytään myös luomuehdot täyttävien
luonnonmarjojen ja –sienten myyntimääriä. Sertifioituja
luomualueita on eniten Lapissa ja Oulun-Kainuun alueilla.
✓ Luomukeruualueeksi hyväksytään alueet, jossa ei ole käytetty
viimeisten kolmen vuoden aikana kemiallisia lannoitteita eikä
kasvinsuojeluaineita. Luomusäädöksissä on muitakin ehtoja, jotka
edellyttävät valvontaa. Poimija ei juuri hyödy luomuna myytyjen
marjojen hinnassa.
✓ Raportin piiriin kuuluvat myös Tullihallituksen
ulkomaankauppatilaston luonnonmarjoja ja –sieniä koskevat tuonti ja vientiluvut vuosilta 2014-2021.

...

✓ Vuonna 2021 koko maassa luomukeruualueita oli runsaat 6,9
milj. ha. Eniten sertifioituja luomukeruualueita on Lapin
läänissä. Luomumustikkaa kerättiin vuonna 2021 myyntiin
runsaat 2,9 milj. kg, luomupuolukkaa vajaat 1,8 milj. kg ja
luomulakkaa 118 tn. Määrät nousivat merkittävästi edellisvuotta
suuremmiksi.
✓ Kaikki luomumustikat ja -puolukat tulivat myyntiin roskaisena.
Yritykset ostivat lähes samalla kilohinnalla sekä tavallisen
roskaisen että roskaisen luomumarjan.
✓ Kaikesta poimitusta mustikasta ja puolukasta lähes 99 % tuli
myyntiin roskaisena. Nyt roskaisesta mustikasta maksettiin 1,80
ja puolukasta 0,86 euron kilohintoja.

Sivulla 39 on taulukko Luomuluonnonmarjojen kauppaantulo 2010-2021, jossa kilomäärät ja kilohinnat sekä poimintatulo euroina.

(kirjoitusvirheen korjaus. HJ)
« Last Edit: 08.03.23 - klo:10:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #772 on: 08.03.23 - klo:05:00 »
Voisi arvioida, kuinka montaa 1800-luvun lehmää tuollainen satatonnari vastaa. Kymmenenkään ei varmasti riitä.

Luomutiloillakin on satatonnareita. Mutta onko suhteessa?

Vaikka menisi vähän aiheesta sivuun, tämä täytyy kertoa:

Sveriges första 200-tonnare
697 Wilhelmine har som första ko i Sverige passerat den magiska 200-tons gränsen


Tuohon tuli korjaus tai lisätieto:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
...Suomen eka 200-tonnari siis kerrottiin jo lähes 10 v sitten. Miksi Ruotsissa näitä on vähemmän, vaikka käsittääkseni Ruotsissa lehmien keski-ikä on korkeampi kuin Suomessa? Syötetäänkö heikommin?
4.55 ip. · 7. maalisk. 2023

Vielä tieto, että nyttemmin niitä on Suomessa ainakin kaksi.

Ei ihan aiheessa, mutta liittyy kyllä tähän hyvin ajankohtaiseen keskusteluun.
« Last Edit: 08.03.23 - klo:05:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #773 on: 09.03.23 - klo:06:02 »
Otinpa Pro Luomun viimevuotisen koosteen sisällysluettelon. Siitä olen lihavoinut ne kohdat, joista tiedot ovat jo varmasti kasassa (vrt. edellä, tai toisissa triideissämme):

— klips —

Tieto luomukeruusta siis viipyy vielä hiukan. Joka tapauksessa siis Pro Luomu selvästi viivyttelee, jos se lykkää koosteensa julkaisemista kesäkuun puolelle. Kuten se viime vuonna teki. Näin se tulee istuneeksi turhaan parisen kuukautta tietojensa päällä.

Ei kyllä ylitä "istumatyössään" Ruokavirastoa:

Enää tässä jännitetään, keritäänkö tämä tehdä:

... virasto selvittää juuri ja juuri edellisen vuoden tilanteen pois alta, ennen kuin "postilaatikko" on täynnä kuluvan vuoden hakemuksia.

Päivittäin kurkkaan sinne: ei vielä.

Vaikka oikeastaan sen tilastojen osalta jännittävä on vasta seuraava kierros: merkitäänkö latausala erikseen? Onko siellä silloin luokka "viherlannoitusnurmi"?
« Last Edit: 09.03.23 - klo:08:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #774 on: 10.03.23 - klo:05:11 »
Tämäkin tuli:

Lihantuotanto 2022

Ja siellä ihan erikseen:

Luomulihan tuotanto

Mutta jostain syystä siellä on tieto vain luomunaudanlihasta (3,42 miljoonaa kiloa) ja tiedot muiden eläinten lihasta puuttuvat (luomusiipikarjasta tieto puuttuu vuodesta 2016 asti!).*)

– klips –

*) ei epähuomiossa. Luke sivullaan lupaa ne "myöhemmin". Tosin voi löytyä se vanha syy, jonka takia luomubroilerin lihan määrää ei kerrota sillloinkaan. (26.02.23)

"Myöhemmin" on tällä välin tullut. Nyt siellä kerrotaan, että luomuna tuotettiin (miljoonaa kiloa)

- sianlihaa 0,73
- lampaanlihaa 0,28

Mutta edelleenkään ei kerrottu luomubroilerin lihan määrää. Kaikissa kolmessa ilmoitetussa lihalaadussa siis hienoinen lasku verrattuna edelliseen vuoteen 2021 (näin on saattanut käydä luomubroilerillekin, mutta määrä oli jo itsessään mitätön, tiedämme muuten).

***

Toisaalta olemme antaneet itsellemme kertoa tämän tosiasian. Eli sen, että valtaosa luomutilojen myyntituloista tulee eläintuotteista. Joista liha on yksi. Siinä on syntynyt liikehdintää, että harkitaan luomumaidon tuotannosta luopumista. Syntyykö kohta vastaavaa lihantuotannossa? Ja mitä sitten tapahtuu? Epäselvältä näyttää luomumunienkin tilanne.

Tuota linkkaamaani arviota vuodelta 2017 ei tarvitse paljon päivittää. Luomueläintilojen määrä on kyllä kasvanut ja on nyt 1200. Mutta se on edelleen vain noin neljännes 4886 luomutilasta.

Yksityiskohta: luomukinkut olivat siis kuitenkin vain noin 10 prosenttia kaikesta luomusianlihasta. Vaikka siitä kyllä yritettiin hyvin hurjilla hinnoilla jotain repiä, paljonko se luomusikatilojen kokonaistalouteen auttoi?
« Last Edit: 10.03.23 - klo:07:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #775 on: 10.03.23 - klo:12:53 »
Sitten asiassa on vielä sekin näkökulma, että mitä tätä luomutoimintaa, luomuviljelyä harrastavat henkilöt saavat aikaan.

Luomuviljelijöitä on Ruokaviraston mukaan 11,4% kaikista viljelijöistä. Tai tarkemmin sanoen tiloista. Jos keskimäärin on vaikka kaksi henkilöä tilaa kohti, niin tuo prosenttiosuus ei muuttune (koska samoin on varmaan tavanomaisillakin tiloilla), vaikka sekin muistettaisiin.

Mutta tuo osuus viljelijöistä sitten tuottaa edellä esille tulleet osuudet maataloustuotteista. Vaikkapa näistä viljojen osuuksista. Tai  sitten n. 1% osuuden lihasta, 3,7% osuuden maidosta, 8,5% (?) osuuden kananmunista. Näin ollen on tästä näkökulmasta sanottava, että luomuviljelijöiden hyötysuhde on perin huono.  8)

Jos vertaisimme myydyn luomuruoan osuuteen 2,2%, näyttäisi vielä huonommalta.
« Last Edit: 10.03.23 - klo:13:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #776 on: 12.03.23 - klo:06:02 »
Luomulammas on vähän paradoksaalinen otus. Viime vuoden kosteessaan Pro Luomu pääsi kertomaan, että sitä tuotetaan 0,32 mijoonaa kiloa. Joka on lampaasta peräti 24,24%. Tänä vuonna kilomäärä oli 0,28 miljoonaa kiloa. Luultavasti osuuskin säilyy aika samana.

Osuus on siis korkea. Mutta jos tarkastelemme kilomäärää, se on aika lailla samoissa lukemissa kuin luomubroileri. Eli oikeastaan täysin mitätön. Uudesta tuotantoluvusta laskettuna noin 51 grammaa suomalaista kohti.

Se näkyy sitten tarjonnassakin. Pääsiäinen ei ole mikään erityinen luomujuhla. Hiukan eli tuon verran kauppoihin luomulammasta tulee, mutta asiaa ei mainostetakaan samalla intensiteetillä kuin toista sesonkituotetta, luomukinkkua. Tämän verran kuitenkin 3 vuotta sitten:

Luomua pääsiäispöytään – luomukaritsalla ja -kananmunilla kova kysyntä

Quote
Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen kertoo, että luomukaritsan myynnissä on jo alkuvuonna ollut selvää kasvua, lisäksi pääsiäinen on karitsan pääsesonki.

– Yleensä jätämme jonkin verran varastoa, mutta nyt menee ihan kaikki, Pasi Tamminen kertoo.

Suurin osa Tammisen luomukaritsasta myydään pakasteena, koska tuorelihalla ei ole tällä hetkellä ympärivuotista saatavuutta. Suurin tuoteryhmä on luomukaritsan jauheliha. Sen menekki on kasvanut voimakkaasti alkuvuonna.

– Tällä hetkellä pystymme vastaamaan jauhelihan nousseeseen kysyntään hyvin. Sitä on helpompi tehdä lisää kuin paistia ja fileetä, kertoo Pasi Tamminen.

Mutta mahdollinen kysyntä ei siis ole millään tavalla heijastunut.tuotantoon. Joka on vuodesta 2012 pysynyt tuolla oikeastaan äärimmäisen vähäisellä tasolla. Vaikka Tamminen vielä omalla lehdistötiedotteellaan vuotta myöhemmin yritti vakuuttaa:

Luomukaritsassa yhdistyy moni ajankohtainen trendi – kysyntä jatkaa kasvuaan
Tamminen 16.3.2021, 08:59


Quote
Vuoden huippusesonkiaan lähestyvän luomukaritsan kysyntä jatkaa vuonna 2021 pitkää, tasaista kasvuaan. Kysyntää nostavat useat kuluttajatrendit sekä se, että karitsa on hiljalleen vakiintumassa suomalaisissa kodeissa myös ympärivuotiseen käyttöön. Suomen suurin luomukaritsan toimittaja ja jalostaja Tamminen myy tällä hetkellä kaiken kasvattajiensa tuottaman luomukaritsan – ja enemmällekin olisi kysyntää.

Mutta tuloksena tuotannon hienoinen lasku.

Tottakai seuraamme, miten luomukaritsa ja - lammas tulee tänä vuonna esille. Vielä ei ole tullut, mutta ehkä pääsiäisen myöhäinen ajankohtakin vaikuttaa.
« Last Edit: 12.03.23 - klo:12:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #777 on: 17.03.23 - klo:16:02 »
Ruokaviraston puuttuva tilasto ilmestyikin jo nyt:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Tilastot
Vuosi 2022
Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2022 (pdf)
Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2022 (pdf)
Tärkeimpien puutarhakasvien tuotantoalat 2022 (pdf)
Luomueläinmäärien yhteenveto 2022 (pdf)
Luomueläinmäärien yhteenveto ELY-keskuksittain 2022 (pdf)
(lihav. HJ)

Saavutus sen itsensä suhteen: viime vuonna sama tilasto ilmestyi vasta huhtikuussa.

Suurimmat muutokset edellisen vuoteen 2021 olivat, että luomuporkkanan viljelyala oli vähentynyt, —15%, ja luomusipulin kasvanut +20% ja luomuherneen +25%.

Tuohon nähden kävi sitten näin yllättävästi. Pienentyneestä viljelyalasta huolimatta luomuporkkanasato jopa hiukan kasvoi. Luomusipulin lisäviljelyala näkyi varmaankin odotetusti suurempana satona. Mutta luomuherneen puutarhasato käytännössä epäonnistui: kovasta yrityksestä huolimatta sato jäi kutakuinkin samalle tasolle kuin edellisenä vuonna. Tämähän jo todettiin:

Ruokaherneen osalta tämä:

Vaikkapa ruokahernettä saatiin luomuna Luken mukaan nyt 2,1 miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti 382 grammaa.

Lisättynä sillä tiedolla edeltä, että puutarhaviljelystä tuli n. 0,35 miljoonaa kiloa tuohon lisää. Yhteensä siis n. 450 grammaa suomalaista kohti. Siis jo melkein ravintosuositusten mukainen päivän annos vihanneksia. Noin yhden purkillisen verran.

Merkittävimpien luomumarjojen ja luomuomenan viljelyalat olivat käytännössä ennallaan. Myös luomuomenan edellisestä vuodesta lähes puolittunutta satoa samalla pinta-alalla voidaan pitää pitää pieleen menneenä. Sen sijaan ryhmä "Muut marjat ja hedelmät" oli kasvanut 180,2 -->  220,3. Eli n. 22%. Niitä ei kuitenkaan yhtään eritelty, eli enempää emme saa tuosta tietää.
« Last Edit: 22.03.23 - klo:05:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #778 on: 21.03.23 - klo:05:03 »
MT:

Valtakunnallinen kurkkuviikko juhlii suosikkivihannesta – suomalainen popsii 30 kurkkua vuodessa

Quote
Vuonna 2022 kasvihuonekurkkua viljeltiin Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa ja ulkomailta tuotiin noin 5 miljoonaa kiloa. Kauppapuutarhaliiton tiedotteen mukaan keskiverto suomalainen syö noin 10 kiloa, eli 30 kurkkua vuodessa. Kymmenen vuotta sitten luku oli noin 7 kiloa, eli määrä on lisääntynyt merkittävästi.

Luomuna viljeltiin:

Siirretään tiedot Pro Luomun perinteiseen vertailupohjaan. — Tässä:

Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg, vuosi)
                   2022 2021 2020 2019 2018

—  klips  —

Kurkku         321   262  162  221  459 

0,64% sadosta, 0,58% kaikesta kurkusta. 6,4% ulkomailta tuodusta. Keskivertosuomalainen syö n. 58 grammaa. Eli noin pienen luomukurkun kolmanneksen vuodessa. Eli palan tällaisesta:

Pirkka luomu suomalainen pikkukurkku 150g 1lk
2,69
17,93/kg


Tuo laskelma ja vertailu on täällä kyllä jo aiemminkin tehty. Mutta todellakin, noin vähän on luomukurkkujen tuottajilla juhlimista Valtakunnallisella kurkkuviikolla.
« Last Edit: 21.03.23 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #779 on: 22.03.23 - klo:05:27 »
Sen verran täytyy palata Ruokaviraston puutarhatilastoon, että suomalaisista marjoista ja hedelmistä, joita luomuna täällä viljellään, ylivoimaisesti tärkein on mustaherukka 400,4 ha:n viljelyalalla. Sitä viljellään erityisesti Pohjois-Karjalassa: 130 ha. Eli tärkeydessään ylittää myös "Muut marjat ja hedelmät".

Luomumustaherukka ei kuitenkaan ole tullut vastaavalla tavalla esille kuin luomumansikka. Tuo viljelyala noin löytyy, mutta sadosta eli tuotetusta määrästä en äkkiä löytänyt netistä tietoa. Marjat ovat Luken tilastoinnissakin könttäsummana 669 000 kiloa (2022).