Author Topic: Luomubroileri ja sen hinta  (Read 32739 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #105 on: 17.08.20 - klo:07:04 »

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?

Agenttini bongaus samasta paikasta ja samasta tuotteesta eilen. Korkein kilohinta 40,68 euroa.

Pitäisikö meidän uskoa, että luomuhinnat ovat tulossa alaspäin? No, uskotaan se, mutta otetaan tähän kuitenkin vertailukohdaksi saman tuotteen halvin hinta tavanomaisena Foodiesta. 7,95€/kg.  Kaikkien tarjottujen tavanomaisten tuotteiden kilohinnat alle 15 euroa.

***

Nyt Ilta-Sanomat on harrastanut piilomainontaa:

Kokonainen luomubroileri

Quote
Kokonainen luomubroileri on harvinaista herkkua. Se on makuelämyksenä ihan toista luokkaa kuin broilerinfileet ja -suikaleet.


Niin, mihin  tuota makuelämystä verrattiin? Tuohon yllä mainittuun Hertan rintafileeseen?  ;D

Kokonaisen luomubroilerin kilohinta Foodiessa oli muuten vain 11,98 euroa. Mutta mitä ilmeisemmin se on luullista lihaa.

Epäilemättä on totta, että harvinaista herkkua se on. Ja sellaisena pysyy. Noin 300 000 kilon vuosituotannosta ei keskimääräiselle suomalaiselle usein ole tuollaista elämystä tarjota.
« Last Edit: 17.08.20 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #106 on: 22.10.20 - klo:06:56 »
Tällaisen nappasin Googlesta:

Quote
Atria investoi 1,7 miljoonaa euroa uuteen leikkuulinjaan Sahalahdella | Aamulehti
https://www.aamulehti.fi › uutiset › atria-...
4 päivää sitten · Entä luomubroileri ja sen leikkaaminen Sahalahdella? –Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia luomubroilerista. Sen tuotanto tiloilla on vaativaa ja kallista. Emme pidä sen merkitystä isona. Sahalahden broilerituotanto ...

Eli ei ole L'Uomunokalle tulossa kilpailijoita.

Ei tule tässäkään uutisessa luomubroileri esille:

Atria tekee historiansa suurimman investoinnin

Quote
Yhtiön historian suurimman yksittäisen investoinnin myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia.

Siipikarjanlihan kulutus on Atrian mukaan kasvanut voimakkaasti Suomessa jo usean vuoden ajan. Vuosina 2010–2019 kananlihan kulutus kasvoi lähes neljä prosenttia vuosittain. Kananlihan kulutuksen ennustetaan yhtiön mukaan jatkavan kasvuaan tulevina vuosina sekä tuoreena lihana että kananlihaa sisältävinä lihavalmisteina ja valmisruokana.
(lihav. HJ)

Tuo vuosittainen kasvuprosentti on tietysti moninkertainen luomubroilerin koko osuuteen verrattuna. Tuo huikea kasvu on mennyt täysin luomubroilereiden ohitse. Olemme seuranneet tätä asiaa lähes noiden vuosien ajan. Alussa vielä luomubroilereiden tuotannosta ja potentiaalisesta kysynnästä vielä uhottiin. Mutta niin vain Pro Luomun täytyi koosteessaan 2019 luomusiipikarjan lihan osalta ilmoittaa:

Quote
ei tietoa saatavilla


Ei siksi, ettei Pro Luomulla olisi tietoja ollut. Mutta määrä oli niin vähäinen, ettei siitä voinut kertoa, koska luvusta olisi voinut saada tilakohtaista tietoa.

K-Supermarket Ratina yritti FB:ssa kyllä10. lokakuuta vielä puhua menestystarinasta:

Quote
Nokka kohti parempaa! Kun haluat lautaselle todella herkullisen vaihtoehdon niin suuntaa Luomunokka luomubroilerin luo!  Vaihtoehtoja on useita ja pakkaukset saapuvat myymäläämme aina torstaisin. Koko tuotantoketju on huolella ja tarkkuudella valvottu ja toiminta työllistää ison joukon suomalaisia. Broilerintuotanto muuttuu syömällä ja tässä on vastuullisen kuluttajan valinta!

Mutta liioitteli tuossa sen verran, että se meni jo valehtelun rajoille: tuo toiminta ei työllistä isoa joukkoa suomalaisia.
« Last Edit: 22.10.20 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #107 on: 20.11.20 - klo:08:10 »
Landbygdens Folk oli huomannut tämän:

Ekologisk broiler är en rar fågel

Quote
Konsumtionen av fågelkött, i huvudsak broiler, har ökat stadigt i Finland i snart 20 år. Den ekologiska produktionen är mycket liten och det är svårt att hitta ekologisk broiler i butikerna på mindre orter.

Luomunokka är det enda inhemska varumärket på marknaden, med en årlig produktion på cirka 250.000 kg. Det är en bråkdel av den totala produktionen på 132 miljoner kg broiler i fjol.

I fjol åt finländarna i genomsnitt 26,6 kg fågelkött per man. Det var en ökning med fyra procent från 2018. Produktionen av ekologiskt fågelkött är liten, men efterfrågan finns och ökar, både i Finland och utomlands.

Sitä lehti ollut jaksanut laskea, että keskiarvosuomalainen syö luomubroileria vuodessa noin 45 grammaa.

Huomannut, paitsi että: mistä se olisi voinut huomata luomubroilerien kysynnän kasvun, kun mitään lukuja siitä ei lehdellä ollut kertoa. — Mutta olisiko juuri siitä jotain sanottavissa?

Joukkorahoituskampanjan yhteydessä kärtimme tällaisen tiedon:

Henri Blomster vastasi minulle siellä:

Quote
Vuosituotanto on tällä hetkellä vähän vajaa 300 000 kg.
Syitä haarukkaan on kolme. Ensinnäkin Luomunokka ei ole perinteisesti antanut tarkkoja tuotantolukuja mediaan, mutta nyt antaa (eli tämän kommentin luku) koska markkinoilta haetaan juuri nyt rahoitusta. [..]

Tuon mukaan siis tuotantomäärä — ja siis kysyntä — olisi vuodesta 2018 luomubroilereilla vähentynyt!

Saatiin nyt tästä asiasta tämänhetkinen (20. november, 2020) tieto:

Quote
Ekobroilern säljs till 90 procent i Finland, men det finns en stor marknad i Asien som intresserar, säger Kimmo Jokinen.

– För ett par år sedan hade vi en klar ökning i exporten till Hongkong och Japan, men sedan skärptes exportreglerna och så kom pandemin. Efterfrågan på rena fågelprodukter är stor där och Finland har gott anseende. Vi är en liten aktör och konkurrensen är hård så vi avvaktar och följer med utvecklingen.

Eri syistähän olemme epäilleet noin olevan. Siitä ei ole tullut luomuviennin keihäänkärkeä.
« Last Edit: 20.11.20 - klo:09:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #108 on: 02.12.20 - klo:05:15 »
Kun ihan virallisia tilastoja ei ole, tietoa täytyy yrittää kerätä satunnaisista lähteistä. Tuolla toisessa keskustelussa viitatusta artikkelista löytyi viime keväältä tällainen arvio:

Quote
Finländarna konsumerar årligen kring 130 miljoner kilo broiler, men det finns bara ett företag som har ekologisk broiler till försäljning. Uppfödningen sker vid tre gårdar och ligger på omkring 200 000 kilo per år.


Eli luomubroilerin kulutus olisi laskenut vielä edellisessä puheenvuorossa esitettyä arviota enemmän.

***

Yrittääköhän Luomunokka vastata tähän haasteeseen:

Atria ehti ensimmäisenä - selvitti broilerin hiilijalanjäljen tilalle saakka ja merkitsee sen pakkaukseen

Quote
Merkitseminen onnistuu, kun pakkauksen sisältämän broilerin alkuperä pystytään jäljittämään tilalle saakka.


Vaikeata se tulee olemaan, koska sattuneesta syystä varotaan jo sitäkin, ettei tilastotietoja pysty jäljittämään tilalle saakka.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #109 on: 14.03.21 - klo:06:57 »
Tämä saitti muistaa pitää luomubroilerin Googlen hakutuloksissa:

Kylmäsavun makuisia kääryleitä luomubroilerin paistipaloista

Quote
Nopeaa, vähän tavallista parempaa arkiruokaa, joka maistuu kyllä viikonlopun herkkunakin.

450 g luomubroilerin juhlapaistia (reisilihaa)
[..]

Tuo sopii siinä mielessä arkiruoaksi, että Foodiesta löytyy luomubroilerin reittä hintaan 11.95€/kg. Tietysti siltä ainoalta firmalta, joka niitä Suomessa tarjoaa. Joka ei siis ole totunnaista paria kymppiä. Mutta sitten Foodie tietysti tarjosi vaihtoehtoa:

Quote
VASTAAVAT TUOTTEET
[..]
Kariniemen
Kariniemen Kananpojan Koipireisi Maustamaton N. 1 Kg
Hyllyväli 25
EAN: 2391297800007
~3 29 /1kpl
~1.00 kg
3.29€/kg


Marinoitua saa vielä halvemmalla.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #110 on: 30.04.21 - klo:04:53 »
Tämä Lihatiedotuksen tiedote broilerin voittokulusta näyttää jääneen esille nostamatta:

Broileria kulutettiin viime vuonna ennätysmäärä
Julkaistu 26.03.2021


Quote
Suomalaiset söivät broileria vuonna 2020 enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 141,1 miljoonaa kiloa. Kulutus kasvoi viisi prosenttia ja kattoi kolmanneksen lihan kokonaiskulutuksesta. Broilerin suosio perustuu helppouteen, monikäyttöisyyteen, terveellisyyteen ja makuun. Kulutuksen kotimaisuusaste kasvoi 87,7 prosenttiin.

Täydellinen radiohiljaisuus vallitsee tiedotteessa luomubroilereista. Ja ihmekö se, jos niiden myynti melkein mahtuu tuon desimaalipilkun oikealle puolelle. — Kun suomalaisia broilereita tuossa  kehutaan, käytetään melkein samoja argumentteja kuin Luomunokka omia tuotteitaan luonnehtiessaan. Jonkinlaisessa vapaudessa saavat kaikki Suomen broilerit lyhyen elämänsä elää, vaikka sitten sisätiloissa. Lintuinfluenssan vuoksi sisätilaelämä on muuten kyllä noin kolmasosalla luomubroilereitakin kohtalonaan.
« Last Edit: 30.04.21 - klo:05:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #111 on: 26.06.21 - klo:04:20 »
Yhä seisoo Pro Luomun uusimmassa koosteessa: "Siipikarja ei tietoa saatavilla".

Kun ihan virallisia tilastoja ei ole, tietoa täytyy yrittää kerätä satunnaisista lähteistä. Tuolla toisessa keskustelussa viitatusta artikkelista löytyi viime keväältä tällainen arvio:

Quote
Finländarna konsumerar årligen kring 130 miljoner kilo broiler, men det finns bara ett företag som har ekologisk broiler till försäljning. Uppfödningen sker vid tre gårdar och ligger på omkring 200 000 kilo per år.


Eli luomubroilerin kulutus olisi laskenut vielä edellisessä puheenvuorossa esitettyä arviota enemmän.

Yleisesti broilerin voittokulku jatkuu:

https://www.luke.fi/uutinen/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2020/

Quote
Punaisen lihan kulutus on laskenut jo useana vuonna peräkkäin, siipikarjanlihan noussut. Viime vuonna siipikarjanlihaa kulutettiin 27,5 kiloa henkeä kohti, kilon verran enemmän kuin vuonna 2019.


Josta luomubroileria oli siis n. 36 grammaa.

Sillä ei mitään voittokulkua ole. Ei ole toteutunut edes tämä suhteellisen vaatimaton visio:

Tällaisen uskon varaan rakennetaan:

Quote
”Uskomme, että meille löytyy yksi prosentti broilerimarkkinoista. Esimerkiksi Tanskassa luomubroilerin osuus on jo kaksi prosenttia”, sanoo Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen.

Ja luotettavan markkinatutkimuksen tekeminen luomusta onkin vaikeaa, kun Suomessa(kin) perinteisesti kyselyissä paljoliti vastataan, että kyllä, tulevaisuudessa aion ostaa lisää luomua, vaikkei tämä ostohalu sitten kaupassa välttämättä niin paljon realisoidukaan.

Osuus siis nyt noin 1,3 promillea.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18314
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #112 on: 05.08.21 - klo:13:14 »
Pitkästä aikaa paikan päällä Itäkeskuksen Prismassa. Tätä tuotetta...

Quote
L'Uomu Nokka
L'uomu Nokka Luomubroilerin Fileesuikale 250G
Hyllyväli 0
EAN: 6405890140005
7 69
0.25 kg
30.76€/kg

... oli tarjolla ainakin 10 metriä leveällä broilerihyllystöllä yhdellä hyllyllä neljä (4) pakkausta. Ja kaikissa se oranssi 30% alennustarra.

Johtopäätöksekset jääkööt tällä kertaa lukijalle.
« Last Edit: 05.08.21 - klo:13:29 by Heikki Jokipii »