• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Kasvissyönti maailman pelastuksena?

Started by Heikki Jokipii, 12.08.09 - klo:15:56

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 21.10.22 - klo:03:05
Juu, myönnetään. 8) Saatan kyllä jopa etsimällä etsiä faktoja naudan puolesta. Selvää puoltoa on nähtävissä. Mutta niin kovasti tykkään.

Jos siis jostain löytyy jotain hyvää sanottavaa naudan puolesta, niin ihan varmasti sen huomaan:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦 uudelleentwiittasi
Antti J Saari
@AnttiJSaari1·8. marrask.
Viljahinnan noustessa naudan vahvuus muuttaa heikosti sulavaa kuitua laadukkaaksi elintarvikkeeksi tulee esiin. Sokeriteollisuuden jäte korvaa meillä tänä vuonna n. 200tn viljaa. #kiertotalous @ViljelijanBer @ValioFi

Heikki Jokipii

#271
Rajumpi, biologiaan pohjautuva lihan puolustus:

Viewpoint: Evidence does not support ‘plant good, animal bad’ mantra. Humans are hard-wired to eat meat

Quote“Clear and abundant” evidence exists that hominins, our ancestors, began eating meat about four million years ago, Professor Neil Mann explained during a presentation to the recent Societal Role of Meat Summit in Dublin.

Not only was this necessary to enable early humans to survive the move from jungles to savannah environments, it also led to physiological and biochemical changes, enabling humans to evolve larger brains while expending less energy on digestion.

While our jungle dwelling pre-human ancestors were predominantly plant eaters, this was not an option in the more open savannah grasslands where grasses containing non digestible cellulose was the predominant form of plants.

Tiedoksi. Mutta ei tietenkään niin, että ihmisten pitäisi yhä olla luonnonmukaisia tuossa asiassa.  ;D

Mutta ehkäpä niin, että tuosta irtipääsemisen ei pidä odottaa olevan helppoa. Vrt. tämä löytämämme huomio.

Heikki Jokipii

YLE kertoi:

Kasvissyöjä saa merkittävää etua hintojen noustessa " katso, miten makaronilaatikon hinnasta saa puolet pois

Saako todella? Faktan tarkistukseen. Käytetään samaa kilokalorimenetelmää kuin edellä toisessa triidissä. Ja käytetään samaa tietolähdettäkin.

Otetaan käsittelyyn juuri se makaronilaatikko. Ainekset erosivat oikeastaan vain yhdessä suhteessa.

https://www.sulamo.fi/kalorit/jauheliha
https://www.sulamo.fi/kalorit/soijarouhe

400 grammassa jauhelihaa on n. 680 kcal. 70 grammassa soijarouhetta n. 245 kcal.

Jopa oli YLE asialleen todistelun tavan valinnut! Ruoasta puolet pois, hinnastakin puolet pois?

Otsikosta ja tuosta riippumatta juttu kuitenkin myöntää:

QuoteTäysin yksiseltteisesti ei voida kuitenkaan sanoa, että jokin ruokavalio olisi halvempi kuin toinen. Sekä sekaruokavaliolla että kasvisruokavaliolla voi syödä joko todella edullisesti tai kalliisti. Kaikki riippuu siitä, minkä hintaluokan tuotteita valitsee.

Senhän mekin tottavieköön siellä toisessa triidissä osoitimme! Sekä tomaateilla että kinkuilla.

Apropoo, vegevaihtoehto jouluna:

Vegem Seitankunkku 550g
15,90
28,91/kg


Luomukinkun hinnoissa.

***

Piia Jallinojan tähän näkemykseen...

Quote[..] mutta on mahdollista, että ilmastonmuutospuhe yhdessä hinnan nousun kanssa saa jotkut ihmiset korvaamaan enemmän jauhelihaa vaikka linsseillä. Muutokset eivät kuitenkaan ole väestötasolla nopeita, ellei hinta nouse nopeasti moninkertaisesti. [..]

... on aika... herkullista... kommentoida tällä:

Quote from: Heikki Jokipii on 21.08.17 - klo:04:55
Käännökseni:

"Jokaisessa kadunkulmassa tarjotaan herkullista liharuokaa. 3000 vuotta hindulaisuutta ei ole kyennyt uudelleenkasvattamaan [intialaisia] ihmisiä vegetaristeiksi."

Heikki Jokipii

Huhu ja huhun alasampuminen:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·22t
Pohjois-Amerikassa on uutisoitu "kasviproteiinivillityksen olevan ohi". Syynä on ollut Beyond Meatin pörssikurssin syöksy. Elintarvikeyhtiöt kertovat, että vegebisnes on vielä alkumetreillä, ja uutiset sen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

https://www.producer.com/markets/plant-based-potential-touted/

Hyvä, koska poika lupasi juuri äskettäin tarjota minulle Beyond Meatin annoksen. Ja minä lupasin syödä sen!  ;D


Heikki Jokipii

#275
Tämä on brasilialaisen naudanlihan kannalta paradoksaalinen linjaus:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·15t
EU kieltää raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuonnin sademetsästä hakatuilta alueilta. Koskee erityisesti #palmuöljy #kumi #soija #kaakao #suklaa #naudanliha kielto rajoittuu metsäalueisiin, jotka on hävitetty 31.12.2020 jälkeen.

Schutz des Regenwaldes
EU verbietet Soja, Palmöl und Rindfleisch aus Entwaldung


EU agrees law preventing import of goods linked to deforestation

Koska se toisaalta sallii sen tuonnin alueilta, joilla sen tuotanto ei aiheuta metsäkatoa.

Kaiken brasilialaisen lihan ylimalkainen boikotointi tulee... kielletyksi?

Mutta niinkuin odottaa sopi, cerradon alueesta kiistellään vielä, sitä tulee toinen "erä":

QuoteIn Brazil, the country responsible for the most deforestation, some environmental advocates praised the law, while also saying it did not go far enough. The law did not extend protection as they hoped to "other wooded land" that has trees but is not a dense, closed forest.

That means 600,000 square kilometres of woodland in the Cerrado savanna - the fastest growing frontier of agricultural expansion in Brazil - would not be subject to the law, according to the Brazilian non-profit Cerrados Institute. That's an area roughly as big as Ukraine.

"The European Union thinks it's alright to consume products linked to losses of the most biodiverse savanna on the planet? That doesn't seem smart," said Yuri Salmona, director of the Cerrados Institute.

Joten tulemme vielä näkemään sitä, että kaikkea tuontilihaa sieltä kehotetaan välttämään.

(Perinteisesti tämän erilliskysymyksen tarkastelua tämän "väärän" otsikon alla. Ks. kuitenkin edellä.)

Heikki Jokipii

#276
Hesarista ja radiosta saa sen käsityksen, että nyt yhä innokkaammin puhutaan juuri kasvissyönnistä tavallisen ihmisen ilmastokeinona.

On ehkä vähän niin, että muilla alueilla keinot on käytetty. Ja liikkumisen rajoittamista tai siirtymistä taas ahtaaseen (ja kylmään) asumiseen ei rohjeta suosittaa.

Tästä raportista tuo lienee lähtenyt:

Kuluttajien ilmastoystävälliset valinnat helpottavat Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista

Kuten voi huomata, inhottavia vaihtoehtoja siinä vältellään. Ei esimerkiksi tuoda esiin, miten lihaa syövistä kotieläimistä luopuminen voisi näkyä. Se on nyt se ihmisten ruoka (lihav. HJ):

Quote”Jos suuri joukko kuluttajia valitsee ilmastovaikutuksiltaan parhaita, vähähiilisiä ruokatuotteita, tavaroita ja palveluja, ja yritykset reagoivat vähähiilisen kysynnän kasvuun vähentämällä päästöjään entistä nopeammin, on mahdollista saada aikaan vielä huomattavasti lisää päästövähennyksiä. Kuluttajien pitäisi kuitenkin saada nykyistä paremmin tietoa ruoan, tavaroiden ja palveluiden hiilijalanjäljestä ostopäätösten tueksi”, sanoo Seppälä.

Heikki Jokipii

Tässä se on:

Tutkimus: Rikkaiden maiden pitää leikata lihankulutustaan reippaasti, mutta monilla köyhillä alueilla sitä voisi lisätä

QuoteLiha on tärkeä valkuais-, vitamiini- ja kivennäisainelähde ja sen tuotanto ja jalostus työllistää arviolta 1,3 miljardia ihmistä.

Mutta sitten siinä on se, että köyhillä alueilla tuohon ei riitä rahaa. Mitä varmasti rikkaissa maissa riittää. Jopa tähän.

Jotain kohtuullisuutta tässä liha-asiassa etsitään. Mutta sitä ei oikein erilaisilta ääriasenteilta tahdo löytyä. MT:n työllistämisargumentti on ymmärrettävä, mutta ei oikeastaan hyvä. On helposti löydettävissä esimerkkejä asioista, jotka ovat (selvästi) vahingollisia, mutta työllistävät maailmaa hyvin. En väitä lihan tuotannon niihin kuuluvan. Tuon lainatun lauseen alkuosa pätee.

Heikki Jokipii

Muistatko? Tämän ruokabuumin piti mullistaa lihan syöminen, pöhinälle karu loppu: "Kaupaksi on mennyt vain 10"20 kiloa"

QuoteOliko heinäsirkan hyppy lautaselle Suomen nopein ruokatrendi? Tuskin kesti kahta vuottakaan.

Kyllä täällä vielä aika hyvin muistetaan, kun tiiviisti asiaa seurattiin. Mutta tämä on siis tilanne nyt:

QuoteHU:n selvityksen mukaan sirkkaruokaa saa Helsingistä enää vain sattumalta, lähinnä kahdesta Fat Lizard -ravintolasta: Helsingin keskustassa ja Herttoniemessä sekä Espoon Otaniemessä. Samalla sirkkafarmareiden määrä maalla romahti.

Syyskuussa 2017 maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti sallivansa hyönteisten myynnin ihmisravinnoksi. Alkoi hurja pöhinä. Enimmillään kasvattajia oli 50. Nyt rekisteröityjä on enää 20, mutta niistä monikaan ei toimi aktiivisesti.

Mutta minäpä muuten myös uskon, että tästä voi kuitenkin tulla menestystarina:

QuoteSirkkoja ja matoja menee nyt etupäässä vientiin ja eläinten rehuksi. Uutta menestystä odotetaan mustasotilaskärpäsen toukista, mutta niitäkään ei syötetä ihmisille.

Heikki Jokipii

#279
Keski-Pohjamas kertoo (vähän):

Maitotalouden osuus ilmaston lämpenemisessä voi
vähentyä " Kalajoella saatiin oppia Kaliforniasta karjatalouden metaanipäästöjen alentamiseen


QuoteKarjatalouden metaanipäästöjen hallinta voi johtaa siihen, että maitotalouden osuus ilmaston lämpenemisessä vähenee. Siihen päästään tällä tietoa Kaliforniassa jo lähivuosina ja Suomi voi seurata hyvänä kakkosena

Kaiketi siinä ohella vähenee naudanlihankin ilmastosyntitaakka?

Metaani on kyllä aika mystinen kasvihuonekaasu muutenkin.

Heikki Jokipii

Feikkilihaa nyt ajetaan oikein tosissaan:

Bill Gates: Nuclear Power and Fake Meat can Save Us from Climate Change

Maistuisiko printtiliha " miksi kasviproteiinin pitää näyttää lihalta?

QuoteRuokateollisuus uudistuu jatkuvasti ja kasviproteiinit ottavat yhä enemmän jalansijaa alalla. Tällä hetkellä etenkin tuotteiden maulla ja koostumuksella voittaa kuluttajan puolelleen. 3D-tulostettu printtiliha on hiipimässä myös Suomen markkinoille. Vielä sitä ei kaupan hyllyltä saa, mutta muutaman ravintolan menusta sen voi jo löytää. Toimittaja Emma Halla-ahon haastattelussa on kokkolalaisen Meeat Food Techin tuotekehitysjohtaja Jyri Hänninen.

Kun tuota ajatusta oikein... maistelen, niin se voisi olla jopa yhteensopiva tämän kanssa. Jos tuote maistuu (tuoksuu?) ja tuntuu suusta lihalta, se on lihaa!


Heikki Jokipii

Täältä taas jännää tietoa:

QuoteAnnaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·17t
Ruminant BioTech kehittää kapselia, joka möllöttää märehtijän pötsissä ja vapauttaa hitaasti metaanintuottoa ehkäisevää yhdistettä. Tämä on aivan erilainen lähestymistapa kuin rehun lisäaine, ja sopisi laiduntavalle karjalle. Toivotaan että tämä onnistuu.

‘Set and forget’ tech may slash emissions

***

Pelastetaan nauta! Se on uhanalainen laji!  8)

Heikki Jokipii

#283
Kaikenlaista sitä löytyykin:

Kasvisnäkkäri 100 g LUOMU
Kategoriat: Kuivatuotteet, Luomutuotteet
3.9 EUR


Että luomua. Mutta että kasvisnäkkärikin.

Myönnän, että minulta puuttuu mielikuvitusta kuvitella, mikälainen olisi lihanäkkäri. (Jotain tällä oikean puoleisella tiskillä?)

Mutta hei! Tuo hinta! Nyt on aika siirtyä toiseen triidiin.

Heikki Jokipii

#284
Maksumuurin takana, mutta jotain pahaa kasvisvaihtoehdolle?

Ruotsalaistutkimus: Useiden kasviproteiinien ravinteet imeytyvät huonosti
Kasviproteiinien ravinteet eivät välttämättä imeydy tehokkaasti.


***

Ei välttämättä liity tuohon, mutta synkemmältä näyttää mitä luultiin:

Big Meat is alive and thriving: Plant-based and cellular meat may be a commercial flop

Jotain tällaista osasin odottaa kasvisyöjien kanssa käymieni keskustelujen pohjalta:

QuoteWhat remains looks more like a niche category than a meaningful displacement of an entrenched industry. After Beyond, Impossible and their copycats spent years trying to seduce everyone away from meat, it appears their best customers are, well, the 5% of the population who didn’t eat meat in the first place. Kevin Lindgren, director of merchandising at food distributor Baldor Specialty Foods Inc. in New York, says more restaurants are ordering plant-based burgers simply to make sure they have something to serve vegetarians “that’s not a salad or cauliflower.”

Mikä pahinta, suuri osa tuosta 5%:sta ei kaipaa tuollaisia korvikkeita. Kaipaavat kyllä ravintoloissa kunnolla tehtyä kasvisruokaa.  Joku surkea ja/tai mielikuvitukseton salaatti ei riitä.