Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 105191 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #255 on: 02.10.22 - klo:04:23 »
Vaikkapa täällä ei puhuta viljasta:

Quote
Hänen mukaansa suomalaisen lihan menestyksen yksi iso tekijä on puhdas luontomme. Naudat syövät ruohoa, joka on kasvanut puhtaassa maassa ja juovat puhdasta vettä.

Tuossa on muuten brasilialaisenkin lihan yksi menestystekijä!

Tätä kyllä maailmassa tehdään:

Feeding maize to beef cattle

Mutta ei niin paljon, että se ansaitsisi mielikuvan, että se olisi pääsääntö. Tämä onkin sitten toinen juttu (YLE:n jutusta, lihav. HJ):

Quote
Raaka-aineita, joilla voisi korvata tuotantoeläimille syötettävän viljan on runsaasti, tutkimus paljastaa.

Määrällisesti selvästi eniten on erilaisten viljojen tähteita, mutta muitakin aineosia on lukemattomia. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi sokeriruo'on osia, kuten naatteja, voi käyttää eläinravintona.

Mutta viljojen tähteet eivät kaiketi ole naudalle parasta ravintoa. Vaan juuri (tuore) ruoho.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #256 on: 05.10.22 - klo:07:49 »
Tämä vaatimus tulee heidänkin vaatimuslistaansa hyvin automaattisesti:

Quote
VAATIMUS 2: IRTI TEHOELÄINTUOTANNOSTA
Luontokatoa ja kärsimystä aiheuttavasta eläinten tehotuotannosta on siirryttävä kasvipohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään. Tehoeläintuotannolle tällä hetkellä suunnatut tuet tulee kohdistaa kasvipohjaisen ruoantuotannon edistämiseen.


Sitä myöten, että aiheutetaan kuulemma kärsimystä. Ja tietysti tuon sanan 'teho' täytyy olla mukana.

Mutta se nyt ohittaenkin. Elokapina osoittaa nuo vaatimuksensa maan hallitukselle. Mutta viime kädessä hallituksella pitäisi silloin olla valta määrätä, mitä ihmiset syövät. Jota hallituksella ei ole.*) Jos maatalouteen ylipäänsä tukea annetaan, on vaikea kuvitella, että eläintuotanto täysin ohitettaisiin. Jos se kuitenkin on tärkeä osa ihmisten ruokavaliota. Jonka hinta vielä saattaa erityisesti kuluttajia rassata.

No, vaatiahan saa. Mutta eipä taida löytyä nyt yhtään puoluetta, joka sellaisenaan tuon vaatimuksen taakse nyt asettuisi. Näin eivät lopulta tee Vihreäkään, vaikka jakavat tavoitteen eläintuotteiden vähentämisestä. Mutta keinojen joukossa ei ole tukien täyttä uudelleen suuntaamista.

______

*) kuten voimme nähdä vaikka hallituksen pyrkimyksestä lisätä luomua. Tuilla hallitus on voinut lisätä luomuviljelyalaa. Mutta se on aika kädetön sen kanssa, jos ihmisille ei kaupassa luomu kelpaa. Kasvissyönnin kohdalla tuo ilmiö vain kärjistyy. Sanovat mitä sanovat, ihmiset haluavat liharuokaa. Ja ostavat sitä.

***

Toiseen asiaan. Tässä Elokapina oikeastaan erehtyy:

Quote
Vähemmän puhutaan luontokadosta, joka kytkeytyy ilmastokriisiin tiiviisti.

Sillä mitä enemmän hiilidioksidia ilmassa, sitä paremmin luonto voi! Ne ovat siis tosiasiassa täysin irrallisia kysymyksiä.


PS. 7.10.22: Mutta onko tässä brittianalyysissä jotain totuuden jyvää:

The green doomsday cult

Quote
George Orwell reserved the premier cru of his scorn not for top-hatted capitalists, nor even for murderous Stalinists, but for damp, sandal-wearing vegetarians. Their musty odour of crankery undermined every cherished hope he had of ushering in a socialist democracy (or democratic socialism, I always forget which).

Even now, when veganism is a high-status belief that is well catered for in every banquet and corner café, millions like me who decry factory farming still cannot quite suppress a tightening of the mouth when we hear people actively espouse a totally animal-free diet.

« Last Edit: 07.10.22 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #257 on: 06.10.22 - klo:04:36 »
Oli vakuutettu, että tämä pätee:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·6t
Ministeriön #CAP -tilaisuudessa kysyttiin, ohjaako politiikkatoimet kohti kasvisruokavaliota. EUssa tuotanto määräytyy kysyntäpohjaisesti. Vaikkapa broilerintuotannossa tukien osuus on vain 5-10%. Kysyntä on kasvanut, tuet vähentyneet. Kuluttaja päättää.

Mutta päteekö se? Tuossa siis on kyse kasvisruoasta. EU:ssa on kuitenkin ollut havaittavissa, esim. luomuruoassa, että se on ottanut itselleen oikeuden ohjata kuluttajien valintoja. Ja tällaista se on Suomessakin:

Hallitus haluaa vähentää lihan- ja juustonsyöntiä, mutta hanke jumittui täysin – piti julkistaa jo vuosi sitten

Quote
Ohjelman poliittinen valmistelu on kuitenkin lykännyt hanketta kerta toisensa perään. Hanke on poliittisesti vaikea pala erityisesti keskustalle.

Keskustalle? Missä ovat asiasta itse päättävät kuluttajat?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #258 on: 09.10.22 - klo:04:33 »
Koko ajan kyllä keksitään ja kehitetään:

Proteiinia lihakarjaa tehokkaammin – Tutkija kehitti teollisuuden sivuvirroista herkkuja hepokattien lihottamiseen

Quote
Hyönteisten rehussa on vielä optimoitavaa. Väitöstutkimuksen ruokateollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä tehnyt Jaana Sorjonen kertoo, miksi juuri hyönteisiin kannattaa panostaa.

Kyllä, kuulostaa vakuuttavaltakin:

Quote
Jaana Sorjonen tutki väitöstyössään Itä-Suomen yliopistossa ruokateollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä näiden kolmen hyönteislajin rehuissa. Sivuvirroilla voitaneen tulevaisuudessa korvata ulkomaisia soijaproteiineja hyönteisrehuissa.

”Tavoitteena oli kehittää uudenlaisia reseptejä rehuille, joissa pääasiallinen proteiininlähde tulee suomalaisen ruokateollisuuden sivuvirroista. Saimme myös uutta tietoa hyönteisten ravitsemuksellisista tarpeista”, Sorjonen kertoo.

”Hyönteisten hyvä puoli ruokana on rehunkääntötehokkuus: ne vaativat vähemmän rehua tuottaakseen saman verran proteiinia kuin perinteinen lihakarja.”

Mutta silti voisi happamasti Suomessa todeta, että joku konkurssin tehnyt/lopettamaan joutunut yrittäjä voisi kertoa, miksei hyönteisiin kannata täällä panostaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #259 on: 11.10.22 - klo:06:26 »
Kehitys - Utveckling (10/2022) kertoo tämän itsestäänselvyytenä:

Vesikiistat yleistyvät maailmalla

Quote
Ongelman ytimessä on ruoka. Globaalista vedenkäytöstä peräti 70–90 prosenttia kuluu maataloudessa.

Etenkin eläinperäinen ruokavalio kuluttaa paljon vettä, kun ruokapöytään päätyville naudoille, sioille ja kanoille valmistetaan miljoonia tonneja eläinrehua vuosittain. Maailman lihankulutus on kolminkertaistunut 50 viime vuoden aikana. Lihantuotanto on kasvanut erityisen paljon Aasiassa, kun alueen yleinen elintaso on noussut.

Suvi Sojamo peräänkuuluttaa laajaa rakenteellista muutosta.

”Vesi ei enää jatkossa riitä nykyisenkaltaiseen eläintuotantoon. Kasvispainotteisen ruokavalion lisäksi tarvitsemme muun muassa tehokkaampaa vedenkäyttöä maataloudessa ja hävikin vähentämistä ruokaketjuissa”, hän sanoo.

”Kun vesi käy vähiin, osa näistä muutoksista tapahtuu tavalla tai toisella.”

Niin. Ei se vesi mihinkään kulu. Se jää kaikki maapallolle. No, hyvä on: makea vesi jne. Mutta täsmällisempää.kielenkäyttöä tässä kaikilta vaadittaisiin. Myöskin noissa skenaarioissa.

Parodisessti voisi puhua siitä, kuinka ikävästi tuulta kuluu kaiken maailman myrskyihin toisella puolen maapalloa. Juuri kun Suomen tuulivoimalat sitä tarvitsisivat. Tms.

Ja täsmällisempiä lukuja. Tuo naudanlihan 100 000 litraa kiloa kohti kummitteli keskustelussa pitkään.
« Last Edit: 11.10.22 - klo:07:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #260 on: 13.10.22 - klo:06:31 »
Asiassa on olemassa Suunnitelma:

How to Build a Plant-Based Food System: From Policy Change to Sustainable Agriculture

Quote
The newly launched Plant Based Foods Institute, a sister organization to the Plant Based Foods Association, is on a mission to transform the global food system.

No, EU:llakin on suunnitelma, miten meidät saadaan syömään luomuruokaa. Toimeenpano (tai toimeenpanoyritys) siis jo alkanut.
« Last Edit: 13.10.22 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #261 on: 13.10.22 - klo:08:02 »
Tässä todistellaan lopulta, että. lihansyönti ei ole syntiä, jos lihaa tuotetaan luomulannoitteilla:

Ruoan tuotannolla ja kulutuksella on vissi ero

Quote
Ekosysteemissä, eli niin sanotussa elonkierrossa tavoitteena ja luonnollisena olotilana on hiilineutraali kiertotalous. Siinä karjanlannan rooli on ratkaiseva.
[,,]
Suomi ei enää jatkossa voi olla riippuvainen fossiilisista tuontilannoitteista. Karjanlannasta tulee tällä hetkellä laskennallisesti koko Suomen tarvitsema fosfori, puolet kaliumista ja kolmannes typestä. Ruokaketju työskentelee kaikin voimin löytääkseen ratkaisut ravinteiden tasaiseen jakautumiseen. Itämereen ja muihin vesistöihin ei enää ole varaa päästään yhtään kallisarvoista ravinnehiukkasta.


Tietysti ei tehdä analyysia siitä, mistä ja miten ne ravinteet siihen karjanlantaan ovat tulleet. Kiertotaloutta on tavattoman helppo ihannoida, kun lopettaa analyysin sopivaan kohtaan.

PS. En malta olla tässäkään viittaamatta mahdollisuuteen, että Suomi tai mikään muukaan maa ei enää ole tulevaisuudessa riippuvainen fossiilisista lannoitteista. Vaikkei keinolannoitteista eikä edes niiden tuonnista luovuttaisikaan. Kalium ja fosfori eivät ole fossiilisia. Päinvastoin kuin tuo HS:n mielipidekirjoitus antaa ymmärtää. Perinteisellä (eli juuri sillä karjanlantaan tukeutuvalla) kiertotaloudellakin on vissit rajansa. Fosforin loppumisen myötä ei lopu (vain) tehomaatalous. Vaan inhimillinen kulttuuri (≈ maailma).
« Last Edit: 13.10.22 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #262 on: 15.10.22 - klo:05:18 »
Ovatko ne kiistanalaiset kohdat nämä?

3 Myths Debunked: Animal Agriculture’s Real Impact on the Environment

Tuosta artikkelista poimittuina teeseinä:

Quote
    Myth #1: Methane (the most common greenhouse gas, or GHG, in animal agriculture) acts just like other GHGs in the environment.

    Fact: The three main greenhouse gases, carbon dioxide, methane and nitrous oxide, all impact the environment in critically different ways, especially as it relates to their source, life span in the atmosphere and global warming potential.

   
Quote
Myth #2: The current method for assessing the global warming potential (GWP100) of greenhouse gases properly accounts for all important variables.

    Fact: The initial method for calculating GWP100 misrepresents the impact of short-lived flow gases, like methane, on future warming. The new “GWP*” is an improved and more representative measurement.

   
Quote
Myth #3: To keep up with increasing demand and global population growth, the United States has continued to increase its numbers of beef and dairy cattle, thus increase methane emissions.

    Fact: The United States reached peak beef and dairy cattle numbers in the 1970s and has reduced its number of animals every decade since, resulting in 50 million fewer cattle in total.

Amerikka ja metaani on minua ihmetyttänyt siitä asti, kun tajusin, miten ennen eurooppalaisten tuloa sen preerioilla vaelsi valtavia biisonilaumoja. Jotka varmasti tuottivat myös valtavia määriä metaania.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #263 on: 20.10.22 - klo:04:06 »
Kun tässä triidissä on puhuttu alueesta paljon, otetaan tähän. Jos Amazonin alueella kuitenkin viljellään, miten se pitäisi tehdä? Näin:

Benefits of increasing yields in the Amazon rainforest: Nature Sustainability study concludes ‘agricultural intensification’ could cut Brazil’s climate warming by 58%

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #264 on: 21.10.22 - klo:04:05 »
Muistutus näistä tosiasioista:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦 uudelleentwiittasi
Antti J Saari
@AnttiJSaari1
Kotieläinten ruokinnan koostumus globaalisti. Märehtijät syövät valtaosan, mutta niiden ruokinta koostuu pääasiassa ihmiselle kelpaamattomasta ravinnosta. 🐔🐷 Syövät suurimman osan ihmiselle sellaisenaan sopivasta.

Viittaus siinä tähän:

https://twitter.com/drsplace/status/1580264592701149184/photo/1

Sen edessä täytyy tietyssä mielessä nöyrtyä: lihansyönti ei – ideaalitilanteeseen tai -tavoitteeseen verraten – ole kaikilta osin puolusteltavaa. Mutta myös: naudan puolustus siitä löytyy! Lehmä ei juurikaan (hiukan tosin kyllä) kilpaile kanssamme ravinnosta.

Juu, myönnetään. 8) Saatan kyllä jopa etsimällä etsiä faktoja naudan puolesta. Selvää puoltoa on nähtävissä. Mutta niin kovasti tykkään.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
« Last Edit: 26.10.22 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #266 on: 27.10.22 - klo:04:12 »
Pitäisi (ja pitäisi):

Lihansyönti teollisuusmaissa pitäisi vähentää kahteen burgeriin viikossa – Uuden raportin mukaan ilmastotoimet etenevät oikeaan suuntaan, mutta liian hitaasti

Quote
[..] Kestävään ruokavalioon on siirryttävä viisi kertaa nopeammin. Se tarkoittaisi märehtijöiden lihan syömisen vähentämistä keskimäärin kahteen hampurilaispihviin viikossa Euroopassa, Amerikassa ja Oseaniassa, raportissa lasketaan.

Suomi kuuluu Eurooppaan. Vrt. juuri edellä.

Märehtijöiden? Niin, tuossa ei muuten sitten luvata oikein ruusuisia näkymiä luomulihallekaan. Sian ja kananlihan tuotanto luomuna on täällä minimaalista: ks. tänne tai tänne.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #267 on: 27.10.22 - klo:07:59 »
Suomen Uutiset raportoi tällaisesta kapinaliikkeestä:

Maidot lattialle – nyt tulee Eläinkapina!

Quote
Mediassa kerrotaan lähes päivittäin erilaisista aktivistiryhmistä, jotka hakevat näkyvyyttä ajamalleen aatteelle tukkimalla teitä, sotkemalla taideteoksia ja liimaamalla itsensä kiinni erilaisiin paikkoihin. Yksi nousevista tähdistä aktivistirintamalla ovat eläinkapinalliset, joiden mielipuuhaa on kaataa maidot kaupan lattialle. Monet näistä aktivistiryhmistä saavat rahoitusta upporikkaiden amerikkalaisten rahoittamalta säätiöltä.

Eläinkapina (Animal Rebellion) on Elokapinaa muistuttava liike, jonka tavoitteena on Britannian karjatalous- ja kalastuselinkeinojen täydellinen lopettaminen. Lihan ja kalan sijasta ihmisten pitäisi siirtyä syömään pelkästään kasvipohjaista ruokaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #268 on: 02.11.22 - klo:05:07 »
MMM toivoo, että tästä löytyy ratkaisu:

MMM rahoittaa nautojen ruokinnan ilmastokestävyyden kehittämistä

Quote
Luonnonvarakeskuksen vetämän konsortion hankkeessa tarkastellaan pötsimetaanin muodostumista vähentävän rehun lisäaineen käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä. Lisäksi selvitetään tuottajien ja kuluttajien asenteita.
[..]
Euroopan unioni hyväksyi keväällä 2022 ensimmäisen pötsimetaanin muodostumista vähentävän rehun lisäaineen, 3-nitro-oksipropanolin.  Lisäaine hyväksyttiin käytettäväksi lypsylehmien, emolehmien ja siemennettyjen hiehojen rehussa.

Asenteita lienee syytäkin tutkia. Hyvin äkkiä joku ehtii vaatia, että nautojenkin on saatava lisäaineetonta ruokaa. Ja joku keksii siirtymän ihmiseen: onko maito ja liha varmasti tuon jälkeen turvallista? Kaukaa haettu? Vrt. mitä tapahtui GMO-rehun kanssa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #269 on: 06.11.22 - klo:05:07 »
Saattaa tällainenkin ilmiö olla olemassa:

Viewpoint: ‘Cattle laundering’ — Is the beef industry deforesting the Amazon?

Mutta kyllä sitten on myös tahoja, joiden tavoitteena on heittää lokaa brasialaisten puhtaankin "pyykin" päälle. Totuuden löytäminen tuossa asiassa voi olla hyvinkin kimuranttia. Joku tällainen tieto sen tuossakin paljastaa:

Quote
Some 5% of cows were at least partially raised in protected areas.

Eli 95% kohdalla ei ollut huomauttamista?

Tuo katkelma GLP:ssa. Kannattanee käydä läpi, mitä sanoo alkuperäinen artikkeli:

Some people launder money. Other people launder cattle.
The beef industry is flattening the Amazon, even when companies tell you it’s not


Jopa niin – tällä kertaa – että tarkistaa, kuka sanoo, että se onkin noin.

Esille tässä triidissä, koska kysymyksestä on täällä jo vanhastaan keskusteltu. Ei mene oikeastaan otsikon ohi.
« Last Edit: 06.11.22 - klo:06:44 by Heikki Jokipii »