Tamperelaisen koulun ruoasta 80 prosenttia on luomua – näin se onnistuuOppilasravintola Timjamin keittiössä valtaosa tuotteista on luomua. Toimitusjohtaja Merja Jokiniemi ja esikoulun opettaja Elina Mäenpää kertovat, miten se on mahdollista.
Hiukan vinkkejä tuossakin, miten se on onnistunut:
Oppilasravintolan yritysmuoto on osuuskunta. Alusta asti toimitusjohtajana toimineen Merja Jokiniemen mukaan ravintola ei tavoittele voittoa, ja viivan alle jäävä osuus käytetään kouluruokailun kehittämiseen.
Laadukkaaseen ja itse valmistettuun ruokaan panostaminen on koulun arvovalinta, joka pohjautuu steinerpedagogiikkaan.
[..]
Raaka-aineisiin käytetään noin kaksinkertainen summa kuntapuolen keskiarvosta. Budjettia tärkeämpää on suunnitelmallisuus ja kiinnostus aiheeseen. Sesonkiajattelulla ja tarkalla laskemisella pääsee pitkälle. Päiväkohtaista kustannusta ei kannata tuijottaa orjallisesti, vaan kokonaisuus ratkaisee.
”Meillä on tosi kalliita päiviä, mutta ne kompensoidaan pidemmällä aikavälillä”, Merja Jokiniemi huomauttaa.
Koulujakelutuessa luomutuotteille on korkeampi tukitaso, mikä kaventaa hintaeroa. Luomun hankinta- ja käyttöhinta ei välttämättä myöskään ole sama. Laadukkaassa lihassa kypsennyshävikki on pienempi. Voimakkaamman makuisia mausteita tarvitsee käyttää vähemmän. Liikkeelle voi lähteä pienin askelin: riisin vaihto luomuohraan ei vaadi paljoa.
(lihav. HJ)
Lihavoimani viittaa tietysti siihen, miten luomuväki onnistui Suomessa junailemaan EU:n luomumaitotuen kohdistumaan erityisesti luomuun.
Eli lisäkustannuksia syntyy, mutta tavalla tai toisella ne kerätään kasaan. Joku hämärä muistikuva minulla on, että rahaa on Steiner-kouluissa kerätty lukukausimaksuissakin (?).
Timjamin ruokalistoissa liharuoka ei muuten ole ole kovin voimallisesti edustettuna. "Valtaosa" tarkoittaa yleensä yli 50%. ei lähellekään 100%:a. Tällä viikolla:
Viikon arvioitu luomuprosentti, jos raaka-aineiden saanti normaali: 62%
Ja miedomman makuista, ja yhtäkaikki kalliimpaa luomukanelia joutuu jouluisin käyttämään
enemmän. Jos vaikka joulupuuron tekisikin riisin sijaan ohrasta.
Timjamista oli aika äskettäin
edellä puhetta. Siellä viittaus
tähänkin.