Jos joku, niin vesi kyllä kiertää (kierrättämättä – ihmiskunnasta riippumatta) niin uskollisesti taivaalta maahan ja maalta mereen ja taas taivaalle, että vedenkulutuksen sureminen
sinänsä on kyllä vihreiden varmaan hölmöin idea.
There’s another word for ‘water neutrality’: deathNykytieteen mukaan vesi ei ole häviämässä minnekään, eikä edes makea vesi: jopa ilmastonmuutoksen ennustetaan
lisäävän sadantaa, eli siis globaalisesti makean veden tarjontaa.
Kyllä tietysti tiedetään, että on alueita joilla vedestä on niukkuutta. Mutta ei varmastikaan niillä alueilla, joilla harrastetaan paljon vettä kuluttavaa karjanhoitoa (kuten vaikka Suomessa tai USA:n karjanhoitoalueilla). Niillä alueilla ei ole
mitään syytä vettä säästää. Ajatus, että se vesi voitaisiin sitä
täällä säästämällä jotenkin
antaa maapallon kuiville alueille on
vielä älyttömämpi kuin tuo edellä mainittu Tabermannin (ym.) idea ruoan jakamisesta tasan.
***
Mutta silti, minulla on
epäilys, että tämä Pimentel – johon aina viitataan, ja vedottiin "palstaviljelijän" linkin artikkelissakin – on vetänyt tuon naudanlihakilon 100 000 vesilitraa
hatustaan, tahallaan oikein yläkanttiin! Luku on liian ”pyöreä”. Tässä perustelujani:
Jos lähdemme ravinnosta, hyväksytään (tässä) tuo edellä itse esiin tuomani 10 X –sääntö, ja käytetään viljana maissia. Jos maissin vedenkulutus (sitä ei nyt problematisoida myöskään) on 1400 litraa kilolta, saamme 14 000 litraa.
Mutta mistä ihmeestä löydämme selityksen lopulle 86 000 litralle?
Tarkastellaan tässä lihakarjaa, niin ei tarvitse ”jyvittää” mitään vedenkulutusta maidontuotannon osalle. Tarkastellaan sonnia, joka netistä saamani tiedon mukaan, voidaan teurastaa noin 250-kiloisena, jonka painon saavuttamiseen siltä menee 12 – 14 kuukautta. Pyöristetään se 500 päiväksi. Pyöristetään (luullakseni alaspäin) siitä saatava liha 100 kiloksi (ellei muuten, niin laskelmien helpottamiseksi).
Sonnin juomisesta – vaikka se ihmiseen nähden paljon juokin – ei ole tässä laskelmassa juuri apua.
Näiden
MTT:n tutkimustulosten mukaan sonni juo päivässä 14 ja 30 litran välillä. Vaikka käyttäisimme tuota 30 litraa, ja kertoisimme sen sonnimme 500 elinpäivällä, tulokseksi tulisi vaatimattomat 15 000 litraa. Se on siitä saatavaa 100 lihakiloa kohti 150 litraa eli vain 1,5 promillea Pimentelin luvusta.
Meillä on siis edelleen jäljellä tuo ainakin 85 000 litraa lihakiloa kohti. Sonnimme elinpäivää kohti se on siis 170 litraa.
Puhtaanapito? Siihen täytyy kulua jonkin verran, ehkä paljonkin. Mutta nyt tarkkana! Olemme edellä koko ajan laskeneet kulunutta vettä kiloa kohti, emme sonnia kohti. Ja jos kiloja on 100, niin sonnia kohti päivässä täytyisi siis kulua 17 000 litraa.
Nyt täytyy pyytää apua asiantuntijoilta:
a) onko realistista, että
jokaista sonnia kohti kuluisi - sen pesuun - pienen uima-altaallisen verran vettä,
joka päivä (1 metriä syvä allas, noin 4 x 4 metriä kooltaan) tai
b) olenko unohtanut (asiantuntemattomuudessani) jonkun vielä mainitsemattoman –
suuren - vedentarpeen?
Tämän
ympäristölupapäätöksen mukaan jatkojalostuksessakaan ei saisi vettä kauheasti kulutettua. Laitos tuottaa lihaa noin 25 000 tonnia ja kuluttaa vettä noin 100 000 kuutiota eli tuhatta litraa eli kiloa kohti ei siitä tulisi kuin jotain 4 litraa.