Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 244635 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #240 on: 05.04.16 - klo:13:48 »
Tuohon uutiseemme ...

Entä jos moisia säästöehdotuksia kouluruokailuun tehtäsiin muuten vaan?

... teki mieli lisätä lause:

"Ja kummassakin tapauksessa koululaiset - tai ainakin ne heistä, joilla siihen on varaa - luultavasti pakenisivat lähistöllä olevaan hampurilaispaikkaan"

Mutta en nyt sitten lisännyt.  8)
« Last Edit: 08.04.16 - klo:07:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #241 on: 08.04.16 - klo:07:29 »
Mikähän tällainen Lähiruoka-akatemia on? Tällaisia tavoitteita se on esittänyt, joista ensimmäinen on:

Quote
1. Lähi-ja luomuruoan käytön lisääminen julkiskeittiöissä sekä alueen yksityisissä ruokapalveluyrityksissä. Tavoitteena olisi saada vuoteen 2018 mennessä lähi- ja luomuruoan yhteiskäytöksi 30 % kaikista ruokahankinnoista. Seuranta toteutetaan yhteistyössä kuntasektorin sekä alueen ruokatuottajien kanssa. Tavoitteen toteutuminen mahdollistaa investoinnit jalostustoimintaan, joka tuo työtä ja tuloja alueelle. Luomutuotannon kysyntä lisää saatavuutta ja näin toteuttaa Luomuruokaohjelmaa.

Vastaavia tavoitteita esitetään muitakin, kuten: "Luomu osaksi suurkeittiöiden arkea."

Yhteistyötä mainitaan toisessa kohdassa tehtävän myös LUKE:n kanssa. Yhteistyötä Pro Luomun kanssa ei mainita, vaikka se tavoitteiden osalta tuntuisi luontevalta. Missään ei kuitenkaan mainita, että yhdistys saisi yhteiskunnalta toimintaansa tukea, tai että sen hankkeet olisivat (virallinen) osa jotain laajempaa valtion hanketta.
« Last Edit: 08.04.16 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #242 on: 08.04.16 - klo:15:30 »
Näyttää olevan muutaman yrittäjän perustama ry.
Katso tiedot tarkemmin sivulta:
http://lahiruoka-akatemia.fi/wordpress/?page_id=47



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #243 on: 26.04.16 - klo:05:14 »
Minusta tämä kyselylomake ...

Kysely kunnallisista elintarvikehankinnoista (LUOMUN TULEVAISUUS JULKISELLA SEKTORILLA)

... ei tarjoa aitoa vastausvaihtoehtoa sille, että kunnan virka- tai luottamusmies ym. ei lainkaan pitäisi koko luomun lisäämistä tärkeänä tai edes toivottavana.

Kun tuon kyselyn tulokset aikanaan julkistetaan, tulosten yhteenvedossa varmaan kerrotaan, että virka- ja luottamusmiehet ym. "valittelivat" luomun hintaa. Vaikka he vastauksessaan olisivat tarkoittaneet, ettei koko asia ole minkään lisärahoituksen arvoinen.

Muutoin sen tulokset ovatkin sitten jo nyt julkistettavissa: kunnissa ollaan tavattoman innostuneita luomun lisäämisestä. Johtuen jo tuon otoksen muodostamistavasta: aivan varmasti juuri asian kannattajat vastaavat innokkaimmin.

Mihin tuollaista tutkimusta oikein tarvitaan? Eikö Ruralia-instituutti ole ymmärtänyt konsultoida yliopiston muita tiedekuntia siitä, miten kunnollinen, tieteellinen kysely tehdään? Vai olisiko se ... kysynyt!!?
« Last Edit: 26.04.16 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #244 on: 03.05.16 - klo:05:11 »
Oulussa tämä hullutus on nyt saanut jalansijaa:

Oulun Serviisi lisää luo­mu­tuot­tei­den käyttöä

Tyypillisin kuvioin:

Quote
– Luomutuotteiden käytön lisääminen siten, etteivät kustannukset nouse, vaatii tarkkaa suunnittelua, tuoteasiantuntija Mira Raappana Oulun Serviisistä sanoo tiedotteessa.

Eli fanfaarien kanssa tämä päätös on nyt tehty, mutta käytännössä tullaan pitkään ellei lopullisesti pysymään näiden luomun "portaiden" alimmilla askelmilla, tyytymään noihin halvempiin tai kulutusmääriltään vähäisin tuotteisiin (kuten tee), kustannussyistä.

Voi muuten kysyä sitäkin, onko järkevää ja mielekästä ajankäyttöä näiltä asian ohjaajilta, jos "tarkka suunnittelu" kohdistetaan vain tai erityisesti siihen, että pystyttäisiin ostamaan luomuraaka-aineita? Eli toisin sanoin kysyttynä: siitäkö heille heidän palkkansa maksetaan?

Kun tämä Oulun Serviisin johtajakin blogissaan sitten kertoo ...

Quote
Muutakin haastetta löytyy. Alueemme alkutuotantoyritysten ja tukkukauppojen välinen yhteistyö on vielä vähäistä, jolloin mm. luomutuotteiden kuljettaminen tuotantokeittiöihin ei välttämättä onnistu, ammattikeittiöille soveltuvat pakkauskoot ja -materiaalit ovat myös vielä kehittymässä, luomutuotteiden hankinnan mahdollistuminen vaatii vielä hankintaosaamisen ja laadullisten kriteereiden kehittämistä niin kaupungin kuin yritysten osalta. Myös itse aterioita valmistavissa keittiöissä on vielä opittavaa ruokalistasuunnittelussa ja raaka-aineiden käytössä. Tehtävää siis riittää.

... niin onko firma valinnut itselleen oikeat tehtävät, juuri ne, jotka sen odotetaan hoitavan? Tietysti hän voi vedota siihen - ja niin hän blogissaan jp tekeekin - että valtiovalta odottaa heidän hoitavan juuri noita tehtäviä. Mutta odottavatko asiakkaat ja veronmaksajat?
« Last Edit: 03.05.16 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #245 on: 04.05.16 - klo:05:29 »
Tämä taas ei ole pakkosyöttöä ...

Luomu on tärkeä osa asiakaspalvelua (Portaat luomuun)

... koska tässä asiakas ihan omilla rahoillaan tekee valinnan, ja maksaa valintansa:

Majoitus & ruokailut

Ja vaihtoehtoja sille kyllä on.


PS. klo 13: Tämän verran täytyy kyllä tuostakin jupista. Jos he sanovat, että ...

Quote
Tärkeä osa asiakkaiden palvelua ja viihtyvyyttä on laadukkaiden kotimaisten raaka-aineiden valinta lautaselle. Tämä tarkoittaa, että ruoka valmistetaan pääasiassa luomutuotteista. 

... niin ensinnäkään kotimaisuus ja luomu eivät ole kytköksissä, jonka perusteellisemmin olemme selvittäneet täällä. Ja osin myös täällä toisessa paikassa.

Ja toiseksi, vaikka vanhan laulun mukaan on (ja tietysti pitääkin olla) niin, että "täällä saa mitä kukin haluaa, tämä on demokratiaa", niin onko lopulta luomun kaltainen asiakkaiden hämäys sitä varsinaista "asiakaspalvelua"?

Mutta uskaltaisin jopa epäillä näitä väitteitä:

Quote
Lähes kaikki tuotteet tulevat lähialueelta ja luomuna. Majatalon toimintaperiaatteeseen kuuluu, että ruoanvalmistukseen käytettävät tuotteet tulevat vähintään Suomesta. Luomun käyttöprosentti on huikeat 90 %. 

Kun sitten taas toiset luomuravintolat - mm. maan eri puolilla olevat Steiner-koulut - valittavat luomuraaka-aineiden saatavuutta? No, toisaalta tietysti, jos on "majoitustilaa yhteensä 11 henkilölle" plus neljä toisessa talossa, niin saman verran ungefär sitten tarvitsee varmaan ruokkiakin? Se ehkä onnistuu - ja ehkä vähän päälle - hankinnoilla "lähialueelta ja luomuna"?

Jos muistetaan, katsotaan jonkun vuoden päästä, millainen "menestystarina" tämä "konsepti" oli.
« Last Edit: 04.05.16 - klo:12:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #246 on: 05.05.16 - klo:03:36 »
Tämä taas ei ole pakkosyöttöä ...

Tämä taas ...

Helsingin Vallisaari haastaa Suomenlinnan

Quote
Saarelle avataan kahvila ja kioski. Ne tarjoavat Vallisaaren henkeen sopivasti luomu- ja lähiruokaa.

... sitä on, vastaavalla tavalla kuin oli aiemmin Korkeasaaressa. Enkä kyllä ymmärrä, miten tuo sopii "Vallisaaren henkeen".

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #247 on: 08.05.16 - klo:08:04 »
Milla Visuri vastasi mailiini, jossa kysyin, mistä ko. uusi strategia löytyy:

Quote
Hei,

Valtuusto ei ole vahvistanut viela strategiaa ja se julkaistaan toivottavasti maaliskuun alussa 2016. Uutisoimme kylla sitten isosti!

Ystavallisin terveisin,
Milla

Jossain muussa yhteydessä tällaisesta menetelystä sanottaisiin, että jotain halutaan salata, ja estää kansalaisten vaikutusyritykset ...  8)

PS. 6.2.16: Milla Visuri kyllä tarjosi myöhemmässä mailissaaan mahdolisuutta keskustella asiasta FB:saa. Mutta mistäs keskustelet, jos strategian tämän hetkinen luonnos on noin salainen?

Nyt ollaan jo toukokuussa, missään (netissä) ei ole uutta strategiaa.

Viitataan aina näihin sivuihin ...

http://www.helsinkifoodism.com

... ja jotain uutta siellä onkin. Mutta ei strategian uutta versiota. Sikäli outoa hitautta, että asiaskirjanhan kerrottiin olevan valmis, vailla vain tuota valtuuston hyväksymistä.

Puuhataan kovasti ...

Katuruoka seisoo jo omilla jaloillaan (Vantaan Sanomat)

... linjaakin varmaan vedetään ...

Quote
Uusina haasteina Visuri luettelee ruokahävikkityön, monikulttuurisuuden, ympäristöasiat, luomun, kansallisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun.

... mutta tuota asiakirjaa ei saada julkistettua. Mutta jossain se siellä kiertää:

Quote
Helsingin ruokakulttuuristrategiaa päivitetään parhaillaan. Luonnosta kierrätetään lausunnoilla kaikissa kaupungin hallintokunnissa.

Miksei luonnosta samantien ole voitu laittaa kansalaisten arvioitavaksi ja arvosteltavaksi? Se ei käytännössä maksaisi mitään, varsinkin, jos se laitetaan nettiin. Nyt se tavallaan "maksaa", työaikana, kun tässä kohta vaadin Millä Visuria lähettämään luonnoksen meille. (Viesti lähti!)

Jos siinä edelleen on linjaus luomuruoan lisäämisestä kaupungin ruokailussa, meillä on oikeus yrittää (ajoissa) vaikuttaa siihen, ettei sitä valtuusto hyväksyisi. Niinkuin demokratiassa vaikutetaan. Eikä sitten tulla vain asetetuksi sen tosiasian eteen, että se on nyt jo hyväksytty.
« Last Edit: 08.05.16 - klo:09:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #248 on: 09.05.16 - klo:07:50 »
Milla Visuri vastasi näin, johon vastasin näin:

***

RE: VS: VS: VS: VS: VS: Missä se on?
Heikki Jokipii   8:44 
Vast.ott.: Visuri Milla

Eli koska se luonnos tulee nettiin? Lautakunnan käsittelyn jälkeen? Koska?

Heikki

[...]
>
> Hei,
>
> Toimittaja viittaa jutussa vuonna 2014 toteutettuun kierrokseen. Tämän hetken työ on päivittää suunnitelma vuoteen 2020 saakka, ja laajentaa tekijäjoukkoa kaupungin sisällä ulottumaan useampaan virastoon sekä yhtenäistää tavotteita esimerkiksi ruokahävikin ja Itämerihaasteen osalta jo olemassa oleviin. Kun luonnos on valmis menee se ensin lautakunnalle käsiteltäväksi ja kommentoitavaksi. Sen jälkeen kerromme tekijöistä ja tavoitteista eri kaupunkimedioissa ja järjestämme myös mm. avoimia työpajoja.

***

Outoa muuten, että toimittaja viittaisi v. 2014 kierrokseen, jos Vantaan Sanomien jutun päivämäärä on 21.3.2016?

Kovasti tätä käsitellään "suljetuin ovin". Ellei Visuri sitä luonnosta millään saa lähetetyksi meille, onko teillä Helsongin kaupungin organisaatiossa tuttua, joka suostuisi asiassa "vuotajaksi"? ;)
« Last Edit: 09.05.16 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #249 on: 10.05.16 - klo:13:55 »
Lainaan, eli siirrän Villen keskustelunavauksen täältä ...

Quote
"Kun viidennes kouluruoasta on luomua"

Näin jossain (joskus) laskelman siitä kuinka monta opettajaa kouluun voisi vastaavalla summalla palkata vakituiseen virkaan. Se kuulosti ideana varsin pysäyttävältä, ja hyvältä, vertailukohdalta. Luomun kohdalla kun saadaan vastineeksi lähinnä hömppää ja mainoslauseita, kiltisti ilmaistuna.

En muista missä se oli, tai oliko edes tarkka laskelma, mutta idean voisi lainata hyötykäyttöön (jos vastaus yltää edes yhteen opettajaan).

(Olen muuten muissa maisemissa ja vähäisellä ajalla juuri nyt, joten en ehdi tarkistamaan sainko idean vertauksesta jopa täältä, siinä tapauksessa onnittelut ja kiitos jo etukäteen!)

... koska asia tavallaan tänne kuuluu. Ja nyt tuon tuon Nuutilan esitelmän pitäisi kohta olla netissä.

Satunnaisesti tuo Villen vaatima laskelma on kyllä ollut täällä ideana esillä, mutta täsmällisempää laskelmaa ei ole vielä tehty. Eikä tietääkseni muuallakaan? Mutta olisiko se nyt mahdollista, kun Nuutilan visio asiasta tulee esille, lukuineen. (Tätä kirjoittaessani en vielä ole asiasta nähnyt mitään ... jatkan jonkin ajan kuluttua ...)

***

Tänään esitys on pidetty, mutta aivan välittömästi se ei ole materiaalipankkiin tullut. Eli tovi vielä.
« Last Edit: 10.05.16 - klo:15:03 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #250 on: 10.05.16 - klo:17:40 »
Siellä materiaalipankissa se jo on.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #251 on: 11.05.16 - klo:03:36 »
Juu, nyt se on siellä, tällaisena, esitysdiat (pdf)

Luomuko liian kallista kouluruokailuun?

Alaotsikko: "Luomun osuuden vaiheittainen kasvattaminen ruokalistateknisin keinoin kouluruokailussa".

Mitenkä se eräs toinen todistelu menisi:

"Tämä kyllä - tavallaan, raakahavaintona - näyttää mustalta. Mutta itse asiassa analyyttisesti musta ja valkoinen ovat vain harmaan eri sävyjä, ääripäitä. Objektissa on toisaalta harmausaste, merkitään sitä symbolilla H(x), ja toisaalta toisaalta ei-harmaus -H(y) [...]
... niinpä päädymme väistämättä johtopäätökseen, että se on valkoinen!"

Mikkelin luomuinsituutissa on nyt sitten - "tutkitusti" - siis osoitettu, että ruokalistateknisin keinoin luomun lisääminen juuri 20 prosenttiin säästää kustannuksissa noin 10%!

Melkoinen saavutus (otin esityksen jopa talteen, siltä varalta, että ... no, muistoksi).

Suorituksen arvoa ja loistoa tietysti hieman himmentää se, että  tanskalaiset ehtivät tehdä sen ensin.

***

Tuota esitystä voitaneen kyllä vähän tarkemminkin ruotia, mutta näin ollen siitä ei kyllä ole lähtökohdaksi pohdittaessa, paljonko luomuruoan lisääminen merkitsee opettajanvirkoina. Realistiseksi lähtökohdaksi, siis: voihan noista Nuutilan luvuista tietysti laskea, jos ne nielee, että luomuruoan lisääminen mahdollistaa myös opettajien lisäämisen, tuolla säästetyllä summalla!

Tämän verran ihan oikeaa tieteellisyytä Nuutilan esityksessä sentään oli, tässä varauksessa:

Quote
> Tutkimus on laskennallinen ja teoreettinen, joten se tulisi testata pilottikoulujen avulla.

Ja suorassa vertailussa ("Luomu Max") päädyttiin sentään reippaasti kalliimpaan hinta-arvioon. Se oli sentään realistisempi kuin uutisessamme kerrottu Kobenhavn Madhusin Anya Hultbergin yltiöpäinen arvio.
« Last Edit: 11.05.16 - klo:12:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #252 on: 11.05.16 - klo:06:54 »
Toisaalta nämä Nuutilan (edellä) ehdottamat pilottikoulut (ja -esikoulut, ja -päiväkodit ym.) on jo valittu, eli käytännön kokeilut ovat jo täydessä vauhdissa. Tässä kooste pelkästään meidän tästä keskustelustamme siitä, mitä kustannusvaikutuksia asialla on ollut:

Hesarissa, tänä aamuna, uutinen:

Quote
Espoo ei lisää luomutuotteiden käyttöä ensi vuonna

Kaupungin budjetti ei anna myöten, päättäjät toteavat.


[…]
Espoo on mukana Portaat luomuun -ohjelmassa. Viime elokuusta lähtien luomuhiutaleita on käytetty aamupalapuuroissa ja velleissä päiväkodeissa ja ikäihmisten ja potilaiden hoitopaikoissa.
[…]
Espoo on nyt ensimmäisellä luomuportaalla.
[…]
Palveluliikelaitoksen johtokunnan selvityksen mukaan luomutuotteiden hinta nykyisiin verrattuna voi olla jopa kolminkertainen, joten Espoolla ei ole ensi vuonna varaa kivuta portailla.

Näin kävi sitten Helsingissä.
 
Lapset jäämässä ilman luomuruokaa
 
Quote
Luomun lisääminen helsinkiläislasten päiväkoti- ja kouluruokaan takkuaa rahapulassa. Päiväkoteihin, kouluihin ja opiskelijaruokailuun on laadittu luomuohjelmat, mutta niitä ei ole mahdollista toteuttaa vuoden 2012 talouskehyksen puitteissa.

Opetuslautakunta esittääkin nyt määrärahalisäystä opetusviraston ensi vuoden talousarvioon.

 

Hesari (vain netissä) 11.8 tarjoaa tällaista:

Rahanpuute estää luomuruuan tarjoamisen kouluissa

Quote
Mikkelin ruokapalveluista kerrotaan, että luomun vuoksi on säästettävä jostain muualta.

"Meillä säästetään henkilöstökustannuksista", sanoo palvelujohtaja Marjut Kuosma.
 

Hesari tänään:

Quote
Päiväkodit jäävät ilman luomuruokaa Vantaalla

[…]

Ilman rahoitusta jäi muun muassa suunnitelma nostaa luomuruoan osuutta vantaalaisissa päiväkodeissa. Vantaan valtuustossa päätettiin viime vuonna lisätä luomuruoan osuutta päiväkodeissa tarjottavasta ruoasta. Sen kustannukset, 400 000 euroa, eivät kuitenkaan mahtuneet edes ensi vuoden budjettiin

Neuvoani ..

Laittakaa päiväkotilapsille aamuksi luomupuuro. Hinta yhteensä joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

”Kirjain” tulee täytettyä.

... ei Helsingissä ihan noudatettu, vaan tämän mukaan ..

Päiväkotien lautasille lisää luomua

... asiaan kuitenkin satsataan nyt sitten 400 000 euroa tänä vuonna. No, asia oli valtuuston hyväksymä, ja ei kai sosiaalivirasto enää muuta voinut.

Nyt Vantaakin pistää 50 000 lasten luomupuuroon:

Vantaalaiset lapset herkuttelevat kohta luomulla

Siitä saa myös muuta hintatietoa: luomumaito päiväkotilapsille olisi Vantaalla puoli miljoonaa. Eli Helsingissä siis noin tai yli miljoonan (ja koululaisille sama siis jotain 4 miljoonaa).

Olisiko "Matin neuvoista" ollut apua, ehkäpä, ehkäpä ei, mutta nyt kuitenkin höl .. siis, helsinkiläiset edes nk. hallinnonalan sisällä, eli opetuslautakunnassa, ovat päätymassä sellaiseen ratkaisuun (tai se on ainakin ehdotus), että kun säästää pitää, niin luomusta luovutaan. Alustavasti v. 2013 budjettiin varattu 800 000 euron määräraha ei mahtunut mukaan.

Quote
PS. 28.9.12 klo 21: Jännäksi menee, "Omakaupunki" kertoo vähän toisin:
Vantaa tarjoaa luomupuuroa päiväkodeissaan vastakin

Yhteistä tietoa on tämä:

Quote
Ohjelman laajentaminen pehmeän luomuleivän käyttöön ei toteutune kaupungin taloustilanteen takia. Päiväkotien käyttämä tavallinen leipä maksaa vuodessa 273 000 euroa, kun luomuleipä maksaisi 357 000 euroa.

Koneeni laskimen mukaan erotus siis 84 000 euroa. Vantaalla käytetään samanlaista konetta.

Näin sitä sitten tehdään, kun kerran näin on päätetty. YLEn uutisesta:

Eettinen ruoka on haluttua, mutta hinnat ja saatavuus estävät käyttöä

Quote
Vuonna 2009 luomuostoja oli vain reilun kolmen tuhannen euron edestä. Vuonna 2014 Palmia osti luomua lähes miljoonalla eurolla.

Ja silti:

Quote
Viidenkymmenen prosentin luomutavoitteesta jäätiin kuitenkin jälkeen ja paljon.

Tämä kaikki siitä huolimatta (tai sen takia), että on näin (joka varmasti tiedettiin etukäteen):

Quote
Palmiassa päiväkotien luomuhankinnat tulevat jopa 76 prosenttia kalliimmiksi kuin vastaavat tavalliset vaihtoehdot.

Vaikka:

Quote
– Näin on, vaikka käytämme lähinnä halpoja viljatuotteita. Kun mennään kasviksiin, maitotuottesiin ja lihaan, kustannukset nousevat vielä huomattavasti, Johansson kertoo.

Hesari kertoi tänään tällaisestä epäselvyydestä:

Helsinkiläinen steinerkoulu perii ministeriön mukaan luultavasti laittomia lukukausimaksuja

Mihinkä tuo ylimääräinen lukukausimaksu mm. sitten käytetään (lihav. HJ):

Quote
"Oppilasmaksujen avulla koulu voi tarjota omassa keittiössä alusta loppuun valmistettua laadukasta luomuruokaa ja oppilaamme saavat työskennellä korkeatasoisilla ja luonnonmukaisilla materiaaleilla."

Vastausta odotellessa, meillä on jo tuolla tieto, että Palmia osti luomua v. 2014 lähes miljoonalla eurolla (ks. edellä 30.01.15). Tämän vuoden määrärahoista ei kerrota, tässäkään:

Luomun suomenmestaruus Palmia -liikelaitokselle

Kerrotaan kyllä ...

Quote
Osansa kunniasta ansaitsevat siis myös varhaiskasvatus- ja opetusvirasto sekä kaupunkimme päättäjät, jotka ovat myöntäneet tilaajavirastoille lisärahoitusta luomuruokaa varten, Johansson kiittelee.
(lihav. HJ)

... mutta ei kerrota, kuinka paljon.

Ruotsissa valitetaan, että hallitus on nostanut esikouluruokailuun osoitettua rahaa vähemmän kuin vastaavat kustanukset ovat nousseet. Tämän vuoksi kunnat jarruttelevat nyt luomuruoan ostoissa.

http://unt.se/uppland/uppsala/samre-mat-nar-forskolor-sparar-4048232.aspx
Quote
Den ekologiska ambitionen minskar. Och guldkantsdagarna blir färre. Det blir resultatet när kommunen måste spara på förskolematen.

Utbildningsförvaltningen kunde erbjuda en uppräkning på en procent av kostnaderna för maten. Och det räcker inte för att täcka ökade kostnader för råvaror och löner som ligger på ungefär 3 procent. Mellanskillnaden blir drygt en miljon kronor.

Nykypäivä / Verkkouutiset:

Professori haukkuu poliitikot: Koulujen luomuruoan tukeminen edesvastuutonta

"Bergström katsoo, että valtion, läänien ja kuntien ekologisen ruoan *) tukemiseen käyttämät miljardit kruunut voitaisiin laittaa parempaan käyttöön.

Hänen mukaansa koulujen luomuruoan tukemiseen käytetyllä ylimääräisellä rahalla voitaisiin palkata 3 000 opettajaa enemmän."

Tämä uutinen oli siis Ruotsista. Mitenkä meillä?

Osa näistä tapauksista oli budjettipäätöksiä. Mutta suuri osa koostui kokemuksista, että luomuruoasta todella tuli sitten lisäkustannuksia. (Se tieto oli tietysti budjettipäätöstenkin taustalla.)

Kun nämä "ruokalistatekniset keinot" ovat jo vuosia olleet "tapetilla" ja hyvin luomuväen tiedossa (eikä Nuutila siis niitä tuossa esitelmässään keksinyt), ihan varmasti niitä on jo yritetty soveltaa näissä yllä mainituissa "pilottitapauksissa" (mikä tuli lausunnoissa osin esillekin). Tuolla tuloksella eli siis oikeastaan lopulta vailla odotettua tulosta.
« Last Edit: 11.05.16 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #253 on: 13.05.16 - klo:04:05 »
Vaikka tuo Nuutilan esitys on edellä kuvatulla tavalla falski, ja vaikka sen perustelu, miksi koko asiaan olisi mentävä, on siinä kuitattu tällä yhdellä "pallukalla" ...

Quote
Ympäristön, ihmisten ja eläinten
”huonovoinnin” vuoksi tarvetta
kestävämpään ruokaketjuun

... niin voisimme ottaa sellaisen "harjoituksen", että katsomme, miten tuo 20% kouluruokailuissa edes teoreettisesti noihin tarpeisiin vastaa.

Nimittäin jos ja kun Nuutilan mallissa menu kerätään kasaan ensisijaisesti mahdollisimman halvoista raaka-aineista, niin ovatko juuri ne luomuna kallit raaka-aineet olleet erityisesti aiheuttamassa tätä "huonovointia"? Joka siis tuolla tavalla vähenisi?

Tulee mieleen vaikka torjunta-ainejäämät (jos se asia otetaan - keskustelun vuoksi - esille): kun niitä ei käsittääkseni eläintuotteissa juurikaan ole, siirtyminen niistä pois, ja luomuun, ei luultavasti lainkaan vähennä tätä (oletettua) "kuormitusta" oppilailla tai päiväkotilapsilla? Ja aika lailla sama tilanne lienee sen (aamu)puuron kanssa: kun tavanomaisissakaan puurojauhoissa tai -hiutaleissa ei noita jäämiä käytännössä ole, ne eivät luomupuuron avulla vähene.

Koko ajan lisäksi täytyy muistaa, että skenaariossa luomuruokaa on vain 20%. Tavanomaista ruokaa on siis 80%. Jos siitä tavanomaisesta ruoasta on jotain epätoivottavia seurauksia, ne tuolla prosenttimäärällä ja siis todennäköisyydellä toteutuvat kuitenkin, eli käytännössä varmasti. - Tuli ihan mieleen, että harras muslimi tuskin olisi tyytyväinen, jos hänelle vakuutettaisiin, että hänen annoksensa on kyllä 20%:sesti "halal". Tai vaikka vegaani, samalla prosenttiluvulla, muutettavat muuttaen?

Mutta lieneekin niin, että luomuväen ajattelussa jo pienikin ripaus luomua on "otollista", itsessään hyvä asia, jota ei tarvitse perustella sen seurauksilla (jotka siis voivat niin ollen olla tulemattakin, eikä asia siitä muutu). Tai mukana on usko siihen, että niin luomun tavoitteet edes/ainakin pieneltä osin toteutuvat, ja se jo riittää, on jo hyvä juttu. (Kyyninen tässä yhteydessä tietysti sanoisi, että saatiin edes/ainakin ne rahat pois ...)

Lihansyönnin vähentämisellä voi olla ympäristön kannalta etuja (vaikka kysymys on monimutkainen: olemme keskustelleet sen puolesta ja vastaan esitetyistä argumenteista toisaalla). Mutta jos eläinten syöntiä vähennetään, eläimet vähenevät, eikä välttämättä niiden hyvinvointi mitenkään parane. Jos taas - ihan keskustelun vuoksi - oletamme, että luomueläimet voivat paremmin - niin luomulihan syönnin vähentäminen vähentää näin hoidettujen eläinten määrää.
« Last Edit: 13.05.16 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #254 on: 13.05.16 - klo:08:40 »
Kun katsoin tuon Nuutilan diaesityksen sivua 6, "Pääraaka-aineiden keskinäinen osuus", niin hämmentämään jää kasvisten erittäin pieni osuus tavanomaisessa vertailukohdassa ja myös vertailukohdassa "Luomu Max". Onko noin pieni kasvisten osuus todella sääntö tavanomaisessa kouluruokailussakaan? Vai sille "ekoruokakoneelle" syötetty oletus, halutun tuloksen saamiseksi?

PS. Esittämättä nyt kaikkia epäluulojani laskelman suhteen, eikö tuo "ekoruokakone" pitäisi saada nettiin, jotta jokainen voisi sitä kokeilla, erilaisin oletuksin?
« Last Edit: 13.05.16 - klo:14:54 by Heikki Jokipii »