Nämä tällaiset
ohjeet tuntuvat jollakin tavalla järkeenkäyviltä, luomuväen kannalta ainakin:
Luomun käyttöönoton tulee tapahtua vaiheittain. Asetettuihin tavoitteisiin päästään ainoastaan ruokalistasuunnittelun kautta. EkoCentrian tekemä hintavertailu osoittaa, että ruokalistaa ja reseptiikkaa muuntamalla on mahdollista valmistaa luomua sisältävää ruokaa ilman lisäkustannuksia.
Ruokalistasuunnittelu auttaa
Vähentämällä kalliimpien ruokalajien (liha, einekset, lihaleikkeleet) osuutta ja vastaavasti edullisempien (puurot, linssit, pavut, kasvikset, sesongin tuotteet) määrää lisäämällä on mahdollista hankkia hieman arvokkaampia luomuraaka-aineita. Lihan osuutta voi myös vähentää resepteissä korvaamalla sitä osittain juureksilla (mm. lihakastikkeet ja -keitot, pataruoat).
Mutta onko niitä laadittaessa mietititty sitä, että ne toisaalta voivat myös
vähentää luomutuotteiden kulutusta? Vaikkapa juuri tuossa pariin otteeseen mainitutun (luomu)lihan? *)
Kun sitten toisaalta juuri eläintuotteista luomutilat saavat 60% myyntituloistaan, hyödyttääkö tuo linja ja ohje niitä?
Lisäksi on odotettavissa, että tuo "suunnittelu" alkaa jossain vaiheessa maistua asiakkaiden suussa, ja asia potkii takaisin. Ainakin niissä ravintoloissa, joissa asiakkaat itse valitsevat, tilaavat ja maksavat ruokansa.
Tulee mieleen 1970-luvun ruokabaarit, joissa kokit ylsivät suorastaan taiturimaisiin suorituksiin siinä, miten ohuen lihakimpaleen ympärille he pystyivät Wienin tms. leikkeen taikomaan. Jostain syystä asiakkaat eivät pitkän päälle osanneet tätä ammattitaitoa arvostaa. On ihan mahdollista, että luomuravintoloiden imago muodostuu tuon "suunnittelun ja reseptiikan" myötä vastaavanlaiseksi kuin noiden baarien.
Niissä joukkoruokailupaikoissa, joissa asiakkailta ei varsinaisesti mitään kysytä, nuo niksit tietysti toimivat paremmin.
_____________
*) ei, tuo ei voi olla selitys kuitenkaan luomulihantuotannon
huomattavaan vähenemiseen v. 2017, koska joukkoruokailun osuus luomun kulutuksessa on ollut hyvin pieni, kovasta yrityksestä huolimatta. Vaan tämä on mutua, en tiedä. Toisaalta juuri ravintoloissa ihmiset ovat juuri taipuvaisia törsäämään?