Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 320348 times)

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #180 on: 30.08.17 - klo:07:06 »
Olin lukenut huolimattomasti: Valiosta uutisessa ei ollutkaan mainintaa... mutta muita ilon aiheita kuitenkin: http://mattipekkarinen.net/maidonhinta.jpg
Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #181 on: 02.09.17 - klo:18:06 »
Tällaista väitettä tarjoaa tämä kirjoittajanainen ja Keski-Uusimaa lukijoilleen:

Tuusulalainen tietokirjailija: Luomuruoka ei ole tavallista kalliimpaa

Muuta perustelua hän ei tuolle hurjalle ja täysin totuudenvastaiselle väitteelleen esitä kuin tämän:

Quote
Hän tyrmää ajatuksen luomuruoan kalliimmasta hinnasta.

– Esimerkiksi marinoiduissa kanasuikaleissa maksetaan loppujen lopuksi aika kovaa hintaa vedestä ja mausteista. Luomuruoan ostaminen vaatii vähän enemmän keskittymistä, mutta kalliimmaksi sen ostaminen ei tule.

Tämä on ... tuo on ... nyt taidan nukkua yön yli ennen kuin sanon, mitä minä tuosta (jo nyt) ajattelen. Niinhän neuvotaan tekemään.
« Last Edit: 02.09.17 - klo:18:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #182 on: 03.09.17 - klo:04:16 »
Quote
Uusia kirjaideoita on jo jonoksi asti. Seuraava Kosken kirja on suunnattu lapsille.

– Siinä on valokuvia luonnosta ja satuhahmo, joka opettaa lapsia syömään oikein ja kertoo, mistä ruoka tulee.

Tämäkin kirja oli jo tuollainen. Se piti aikuisia lapsina, ja opetti, että asiat ovat sillä tavalla, jos pistää silmät kiinni ja oikein toivoo, että ne ovat sillä tavalla.

Jo yksin mukana tulleesta ruokareseptistä voi nimittäin laskea ja nähdä, etteivät ne kyllä ole. Poimien muutaman ainesosan:

Quote
2 rkl luomulupiinijauhoa (tai kaksi kananmunaa)

Luomukananmunien hinta on kolminkertainen.

Quote
1,5 dl luomusokeria

Samoin on luomusokerin.

Quote
200 g luomuvoita

Noin kaksinkertainen hinta.

Quote
2 dl luomurusinoita

Noin kolminkertaiseen hintaan.

Foodien mukaan. Kyllä siinä kaupan tiskeillä ja kassoilla voi yrittää keskittyä, vaikka silmänsäkn sulkien, mutta kyllä se kaupan täti enemmän rahaa vaatii.

Mutta sitten kyllä näitä aikuisia lapsia vähän valmistellaan tuohon yllätykseen, kasvatetaan:

Quote
– Vielä enemmän kuluttajien pitäisi ymmärtää sitä, että pientuottajat [so. luomutuottajat, tulkitsen] tekevät töitä luonnon armoilla ja heidän tuotteistaan pitäisi olla valmiita maksamaan.
(lihav. HJ)
 
Kosken esimerkkinä oli (tavanomainen) kana. Millähän älyllisellä akrobatialla hän itselleen(kin) todistaa, että luomukana on yhtä halpaa:

Luomubroileri ja sen hinta

Mutta sehän on sentään täyttä luomua, ei vain vettä ja mausteita - tai jotain sinne päin?

Kaiken kaikkiaan Koski liittyy kyllä "luomukotitaloustieteen" pitkään ja jo vakiintuneeseen perinteeseen, jossa ...

Kalliimpi onkin samanhintaista!

Eivätkä he taida ottaa vastaan tavanomaiseen matematiikkaan pohjautuvaa kritiikkiäkään!

(Hyvä, että tuli yön yli nukuttua. Paljon rumemminkin olisin muutoin saattanut sanoa.)

Kaupallisten kytkösten ilmoittamista häneltä ei voine vaatia tai onhan ne tavallaan jo tässä Ilmoitettu:

Quote
Kirjaprojekteissa Koski on hyödyntänyt markkinointitaitoa viemällä monien pienten maatalousyritysten tuotteita kauppoihin. Koski järjestää yrityksessään myös ruoka-alan tapahtumia ja Lähiruoka- ja luomumarkkinoita K-Citymarketeissa.

Tai tässä:

Quote
Myös keskiuusmaalainen osaaminen on päässyt kirjaan, sillä siinä esitellään tuusulalainen Lassilan tila ja ravintola Härmän Rati Järvenpäästä.
« Last Edit: 04.09.17 - klo:10:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #183 on: 04.09.17 - klo:07:17 »
Tuo Merja Kosken mieletön väite on mahdollinen, koska viimeinen "virallinen" tutkimus asiasta on Itä-Suomen lääninhallituksen tekemä selvitys, vertailu vuodelta 2002. Siis 15 vuotta sitten. Sitä ei enää löydy netistä, ainakaan vanhalta paikaltaan. Kuten ei tuota lääninhallitustakaan (se on lakkautettu tai sen nimi on muutettu aluehallintovirastoksi).
« Last Edit: 04.09.17 - klo:10:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #184 on: 02.10.17 - klo:15:11 »
Ottaako se pakkaamo tai kauppa sitten kuinka paljon lisää, mutta tästä se munan ja luomumunan marketin myyntihinnan muodostuminen alkaa (MT):

Pakkaamot nostaneet omia hintojaan – Tuottajan saama hinta mataa

Quote
Samaan aikaan tuottajahinta on pysynyt käytännössä ennallaan, keskimäärin alle eurossa kilolta. Virikehäkkimunissa tuottajahinta on 81 senttiä, lattia- ja ulkokananmunissa 1,07 euroa ja luomumunissa 2,58 euroa kilolta.

Noiden kolmen luvun keskiarvo on kyllä n. 1,49 euroa, mutta keskiarvo onkin laskettu painotettuna myyntimäärillä tai -osuuksilla. Jolloin luomumunien 5% ei sitä kovin paljon nosta.
« Last Edit: 02.10.17 - klo:15:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #185 on: 04.10.17 - klo:07:10 »
"Ihanan maatuskan" blogista:

Quote
En ikinä ennen jaksanut suunnitella viikon ruokia kerrallaan, mutta nyt Prisman palvelun hyödyntämisen jälkeen se onkin luonnistunut. Se säästää kyllä myös ihan mielettömästi aikaa! Ruokien hakemiseen noutokaapista menee vain hujaus, kuin muutoin kaupassa käyntiin saa viikossa helposti hukutettua 7-tuntia! Palvelu on myös helpottanut ruokabudjetin suunnittelua. Se on yksi iso syy, miksi pystymme ostamaan  90% ruuasta luomuna.

Tuon palvelun apu ruokabudjetin suunnittelussa menee kyllä järkeen. Mutta ei tuo viimeinen lause. Jos vaikka Foodie-palvelusta kerta toisensa jälkeen näkee, että luomuvaihtoehto on rutkasti kalliimpi (kuten meille on aina käynyt), miten tämä tieto toisi lisää/säästäisi rahaa perheen ruokabudjettiin käytettäväksi. Ja juuri luomuun? Luomutuotteiden kaikkein kalliimpia versioita voi ehkä Foodiella vältellä, mutta halvimmatkin ovat paljon tavanomaisia kalliimpia.
« Last Edit: 04.10.17 - klo:10:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #186 on: 06.10.17 - klo:05:18 »
Ilkka Alarotun avauspuheenvuorosta (pdf) Luomuelintarvikepäivänä ...

Quote
Luomun saatavuus parantunut ja hintamielikuva
laskenut

... ja siinä samalla dialla käppyrä, joka näyttää, että vain 30% asiakkaista pitää luomua enää kalliina.

Siis hintamielikuva. Huomatkaa, ettei siinä ollut väitettä siitä, miten luomuhinnat tosiasiallisesti ovat kehittyneet.

Julkisuudessa on ilmaistu huoli nuorten huonosta lukutaidosta. Pitäisikö vastaavaa huolta tuntea aikuisten (kuluttajien) numerotaidosta? Hintakysymyksessäkin saatetaan vaikuttaa asiaan muuttamalla eli manipuloimalla heidän mielikuviansa? - Esimerkit edellä, mm. blogeista, osoittavat, että valitettavasti se näyttää mahdolliseltakin.
« Last Edit: 06.10.17 - klo:08:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #187 on: 26.10.17 - klo:07:50 »
Pari hajatietoa tästä artikkelista:

Härmän Rati näyttää: Pelkällä luomulla pärjää jo

Quote
[...] Koska luomuraaka-aine on tavallista kalliimpaa, pitää Ollila hävikin erittäin tarkasti kurissa.

– Eikä esimerkiksi 7 euroa kilolta maksavaa luomukurkkua kannata laittaa lounaspöytään lainkaan, Ollila kertoo.

Härmän Ratin lounasbuffet maksaa nyt 13,50 euroa, mikä on selvästi enemmän kuin alueen muissa lounaspaikoissa, mutta toisaalta hampurilaisaterian tasoa.*)

– Jonkun verran asiakaskunta vaihtui luomuun siirtymisen myötä. [...]

_______

*) riippuu kyllä tavattomasti hampurilaispaikasta. Ei Helsingin Itäkeskuksen suosituimmissa hampurilaispaikoissa ateria tuollaisia maksa. Taitaa täältä yksi löytyä, jossa maksaa. Ehkä, saattaa olla ettei sielläkään. Lounassetelin yläraja nykyisin.on 10, 30 €.
« Last Edit: 26.10.17 - klo:15:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #188 on: 21.11.17 - klo:18:19 »
Tuosta sitten kimmokkeen saatuani - ja kun minut ko. kauppaan vietiin - niin teinpä sitten Itäkeskuksen S-Marketissa tänään nämä hintahavainnot. Vihanneshyllyillä, kun se siellä oli helpointa ja nopeinta tehdä:

<snip>

Sipuli, luomu, 2,58 kg
Sipuli, tavanomainen, 1,29 kg

EU-uutiset kertoi uudesta, tulevasta mutta jo hyväksytystä luomuasetuksesta. Uutisen yhteydessä oli kuva, siinä laatikossa luomusipulia 4,50 euroa kilo. Foodien mukaan tavanomainen sipuli maksaa nyt n. 1,50 euroa kilo.

Hintaero siis näytti tässä parissa vuodessa kasvaneen, kaksinkertaisesta kolminkertaiseksi. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Juu, tiedän, ei ole oikein pätevä vertailu, kun emme tiedä varmasti tuon kuvan ottamisen ajankohtaa, mutta kiinnitinpä huomiota.

***

Löytyihän se tieto https://www.flickr.com/photos/suomisyojajuo/15275607185/
Taken on September 17, 2013

Eli olisiko luomusipulin hinta sittenkin halventunut tuosta vuodesta 2013?!  ;D

Eipä. Löysin täältä https://www.munaeggspress.fi/Tuotteet (tai Googlesta)

Quote
4.11.2017 · Riikolan luomusipuli 1kg / 4,50€. Riikolan luomutilan sipulia 1kg:n pussissa. Saatavilla reiteillä: Keski-Suomi, Oulu, Kainuu&Ylä-Savo, Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Riikolan luomutila. Liperi, Pohjois-Karjala.

Eli juuri tuon saman hinnan kuin uutisen kuvassa.
« Last Edit: 21.11.17 - klo:19:28 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 745
    • View Profile
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #189 on: 21.11.17 - klo:18:56 »
Sipulit Foodiessa:
https://www.foodie.fi/products/44

Vertailukelpoiset:
Punasipuli 1,49€/kg
Luomupunasipulipussi 3,80€/kg

Vai ovatko sittenkään täysin vertailukelpoisia, koska luomusipulit ovat pussissa eikä siis itse saa valita parhaita kappaleita, mikä laskee yleensä hintaa..




Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #190 on: 03.01.18 - klo:08:26 »
Tämä blogisti on pohtinut asiaa ennenkin, mutta nyt hänelle on lopulta pälkähtänyt päähän tämä vinkki:

11 vinkkiä: miten puolittaa ruokamenot?

Quote
Meillä meni poikaystäväni kanssa viime vuonna rahaa ruokaan yhteensä n. 550e kuukaudessa. Suosimme paljon kotimaista ja luomua ja kokonaissummaan on laskettu myös ulkona syödyt ateriat. Siitäkin huolimatta summa on omasta mielestäni ihan liikaa kahdelta hengeltä.

Loppuvuotta kohden olimme säästeliäämpiä ruoan suhteen ja onnistuimme laskemaan ruoan kuukausikulutuksemme n. 450e kuukaudessa. Siihen vaikutti mm. seuraavat asiat:

* punnitsimme uudemman kerran mitkä ruoat haluamme ostaa luomuna ja mitkä voimme ostaa ei-luomuna

Sitä ajatusta ei sentään mieleen tullut, että itse asiassa kaiken voi ostaa ei-luomuna.  ;D
« Last Edit: 03.01.18 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #191 on: 12.01.18 - klo:08:41 »
Tuo Merja Kosken mieletön väite on mahdollinen, koska viimeinen "virallinen" tutkimus asiasta on Itä-Suomen lääninhallituksen tekemä selvitys, vertailu vuodelta 2002. Siis 15 vuotta sitten. Sitä ei enää löydy netistä, ainakaan vanhalta paikaltaan. Kuten ei tuota lääninhallitustakaan (se on lakkautettu tai sen nimi on muutettu aluehallintovirastoksi).

Ottamatta kantaa tämän artikkelin varsinaiseen aiheeseen tai väitteeseen ...

Kaupan osuus kuluttajan ruokaeurosta on kasvanut – tuonti ja omat tuotemerkit siirtävät rahaa teollisuudelta kaupalle

... niin tämä ilmiö tai muutos vaikeuttaa myös luomun hintakehityksen seurantaa:

Quote
Tutkimuksen aineiston saatavuudessa on ollut haasteita, kertoi maatalousekonomisti Heini Lehtosalo PTT:stä.

Ennen Kuluttajatutkimuskeskuksella oli lakisääteinen oikeus saada yrityksiltä niiden hintatietoja tutkimuskäyttöön. Lakioikeus on nyt poistunut, kun Kuluttajatutkimuskeskus on yhdistetty Helsingin yliopistoon.

Keskittynyt vähittäiskauppa ei vapaaehtoisesti mielellään avaa hintatietojaan. Lehtosalo mainitsee kaupan pelkäävän joutumista Kilpailu- ja kuluttajaviraston hampaisiin, jos tietoja avataan.

Jos yhä olisi toisin, niin Kuluttajatutkimuskeskus pystyisi oletettavasti helpohkosti tuottamaan yleiskuvan asiasta, eli luomun ja tavanomaisen ruoan hintaerosta Suomessa. Vaikka vain yhden, mutta perustellun prosenttlluvun. Keskiarvon tai mediaanin. Eikä tällaisen luvun julkaisemisen takia kaupan tarvitsi kilpailuvirastoa pelätä.

Koska sellaista ammattititutkijoiden virallista tutkimustulosta ei kuulu, meidän täytyy silloin tällöin jatkaa tätä amatöörien puuhastelua.
« Last Edit: 12.01.18 - klo:11:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #192 on: 21.01.18 - klo:08:08 »
Tässä julkkis toteaa faktan ja esittää toivomuksen:

https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/julkkikset/ruokavaliotaan-rankasti-karsimaan-joutunut-johanna-koivu-jos-ravinto-sopii-keholle-ei-kerry-ylimaaraista

Quote
Mieluiten Johanna ostaisi kaiken luomuna. Käytännössä se ei aina onnistu.

– Luomu on Suomessa järjettömän kallista. Jos se olisi halvempaa, tarjontakin olisi parempaa ja tuotteet freesimpiä. Siihen toivoisin parannusta.

Siis todellakin: esittää toivomuksen!
« Last Edit: 21.01.18 - klo:08:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #193 on: 06.02.18 - klo:05:34 »
Tämä blogisti on huomannut tällaista:

Quote
Ruoka: Luomu-tuotteet. Olen huomannut että nykyään esimerkiksi juustot, rahka, kahvi, leipä ovat aivan saman hintaisia kuin ei luomut. Ja niimpä näitä ravintoarvoiltaan rikkaampia ja puhtaampia luomu-tuotteita on ruvennut löytymään meidän kotoa enemmän.

Kyllä, minäkin olen huomannut, että kaikissa tuotteissa ei ole yhtä suurta hintaeroa. Mutta ei lainkaan? Minusta lähes aina jokin ero on. Tai ainakin samanhintaisuus on hyvin poikkeuksellista, ja liittyy silloinkin usein johonkin tarjouskampanjaan. Tässä me molemmat perustamme amatöörin arviomme satunnaisiin havaintoihimme, kun sitä systemaattista ammatti-ihmisten hintatutkimusta ei vieläkään ole näkynyt, sitten vuoden 2002.

Toinen kysymys on verrannollisten tuotteiden löytyminen. Niinpä kun kokeeksi vilkaisin Foodien kahveja, niin todellakin, löytyi sieltä jokunen kohtuuhintainen luomukahvi. Mutta löytyi toisaalta mielettömän hintaisia luomukahveja, grammamäärältään hämäävän pienissä pakkauksissa. Sama juttu leipien ja juustojen kanssa.

Nuo väitetyt "rikkaammat ravintoarvot" on täällä jo toisaalla aika kattavasti käsitelty. Niinkuin kyllä "puhtauskin", useammassa paikassa.
« Last Edit: 06.02.18 - klo:08:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #194 on: 04.03.18 - klo:07:38 »
Heidi Hautala Twitterissä eilen:

Quote
Luomu on valitettavasti edelleen kalliimpi marginaalituote, jonka pitää erottua kuljetuksessa ja kaupan kassalla. Kauppa voisi tehdä vielä enemmän, jotta luomu olisi valtavirtaa. Vai mitä ...

Eikä tietysti mitään ehdotusta siitä, mitä kauppa voisi tehdä, varsinkaan tuolle hinnalle. Ja ellei hinnalle voida mitään tehdä - joka on hyvin luultavaa (ks. edellä) - luomusta ei ikinä tule valtavirtaa. Mutta poliitikko voi tietysti tuolla tavalla sitä toivoa: sillä saa ehkä joitakin äänestäjiä. Ja tuo toivominen on poliitikolle - halpaa.

PS. Tuohon liittyi keskustelu siitä, miksi luomutuotteet usein/aina on pakattu muoviin (kun on nyt aloitettu tämä Muoviton maaliskuu -kampanja). Oikeaa vastausta ei siellä minusta lähestytty: elleivät ne olisi, olisivat ne vielä kalliimpia. Ne usein tuodaan, kaukaakin. Hävikki hyllyssä on tavanomaista suurempi jo nyt. Ja tietysti hinta pakkaukselle voi ohjata kuluttajan huomion pois kilohinnasta.

Tässä YLE:n uutisessa asia on osin oivallettu:

Nainen vältteli kuukauden muovia ja kertoo nyt vinkkinsä arjen ostoksiin: "Mitä luomumpi tuote, sitä muovisemmin se on pakattu"

Quote
Hän teki kuukauden aikana myös hänet yllättäneen havainnon.

– Mitä luomumpi tuote, sitä muovisemmin se on pakattu, Lapinlampi huokaa.

Lapinlampi pitää muoviin pakattuja luomutuotteita ristiriitaisina. Tässä kuussa Lapinlampi on joutunut jättämään luomun kaupan hyllylle ja valitsemaan luomuttoman ja samalla muovittoman tuotteen.

Yksi syy luomutuotteiden muovipakkauksille on se, että luomua myydään edelleen vähän. Esimerkiksi kurkut pakataan muoviin jo pelkästään siksi, että ilman muovikäärettä ne kuivuisivat parissa päivässä myyntikelvottomiksi.

Mutta siinäkin (kuten oletettavasti Hautalakin tarkoitti) vihjataan, että myyntimäärän kasvu ratkaisisi ongelman. No, ehkä, jos niitä myytäisiin yhtä paljon tai enemmän. Ja tämä voisi olla mahdollista, jos ne olisivat samanhintaisia tai halvempia. Puuttuu vielä ehdotus mitä kauppa voisi tehdä. Jos se luopuisi vähän katteistaan? Entä jos valtiovalta antaisi vielä nykyistäkin enemmän hintatukea ...

Luomualkutuottajat voivat sen sijaan "helposti" tehdä paljonkin: sen kun (tai: jos he) tuottavat luomuruokaa yhtä tehokkaasti kuin tavanomaista ruokaa tehdään!  ;D

Luomu.fi osiossaan "Ruoka" antaa oikestaan hyvin realistisen selityksen kysymykseen: "Miksi luomu maksaa enemmän?"
« Last Edit: 04.03.18 - klo:18:18 by Heikki Jokipii »