Author Topic: Miksi GM on hyvä asia?  (Read 194201 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #570 on: 08.06.23 - klo:05:04 »
Steve Savage suosittelee asiaa. Terveyssyistä (vähän makuasioissakin):

Good news for health-conscious, tech-embracing consumers: Here’s the science behind the latest gene-edited food, a tastier mustard green

Hänen esimerkkinsä ovat täällä jo osittain olleetkin esillä. Kapitalistisessa järjestelmässä asian täytyy edetä noin. Suositella voi, mutta kuluttajien täytyy kokea saavansa asiasta jotain hyötyä.
« Last Edit: 08.06.23 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #571 on: 10.06.23 - klo:04:15 »
Jukka Rajala on tämän lainaukseni ajatuksessa triviaalisti oikeassa:

Kestäviä lajikkeita luomuun ekologisin jalostusmenetelmin

Quote
Kapea-alaiseen, yhtenäiseen geeniperustaan pyrkivän tavanomaisen ja GM-jalostuksen menetelmät sopivat huonosti kestävien jalostustavoitteiden saavuttamiseen.

Koska GM-tekniikkaa ei yksinkertaisesti ole lupa käyttää luomulajikkeiden jalostuksessa. Mutta onko tavanomaisen ja GM-jalostus tuollaista?

Tällaisen viisastenkiven (lihav. HJ) hän kuitenkin katsoo löytyneen:

Quote
Evolutiivista jalostusta käytettäessä suuri määrä erilaisen geenipohjan lajikkeita ja maatiaisia risteytetään keskenään tai niiden annetaan risteytyä vapaasti. Näin muodostettuja monimuotoisia aineistoja viljellään useiden viljelijöiden pelloilla vaihtelevissa olosuhteissa vuodesta toiseen. Kun kunkin tilan seosta viljellään jatkuvasti samalla tilalla, populaatio sopeutuu paikallisiin olosuhteisiin muuntuen jatkuvasti olosuhteiden mukaan. Muuntumista ohjataan ihmisen tekemällä valinnalla haluttujen ominaisuuksien lisäämiseksi.

Evolutiivinen kasvinjalostus pyrkii yhdessä viljelijöiden kanssa jalostamaan satoisia, taudinkestäviä lajikkeita ja säilyttämään laajan geneettisen monimuotoisuuden, joka mahdollistaa kasvien sopeutumisen vaihteleviin ympäristöolosuhteisiin.

Tavanomaiset jalostajat ovat yleensä pyrkineet valitsemaan lajikkeita luomuun aloittamalla linjojen testauksen luomuolosuhteissa jalostusohjelman puolivälistä. Alusta asti luomuolosuhteissa jalostaen on kuitenkin saatu satoisampia lajikkeita luomuun kuin valitsemalla lajikkeet tavanomaisen viljelyn jalostusohjelmasta vasta jalostusohjelman jälkipuoliskolla.

Vai tehdäänkö tuossa väistämättömästä sattumanvaraisuudesta hyve? Paljonko tuossa on (lysenkolaista) taustafilosofiaa, että lajikkeet karaistuvat pelloilla?

Jos ja kun geenitekniikassa tiedämme tarkasti (sekä siirtogeenisissä menetelmissä että geenieditoinnissa), geenit, jotka tuovat mukanaan halutut ominaisuudet, onko järkevää odotella, että kaikki tapahtuisi "vapaasti" ja hiljalleen siten "kuin luonto sen tarkoitti" tms. sellaisesta syystä?

Rajala ei ota kantaa siihen, mitä sitten tehdään, jos jokin geenieditoitu variantti yhtäkkiä on luomupellolla. Ja sattuukin pärjäämään pellon evoluutiossa hyvin? No, ainahan voi sanoa, että se syntyikin siellä itsestään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #572 on: 13.06.23 - klo:04:45 »
Tämä uutinen villitsee nyt "piirejä" ympäri Twitterin:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·6t
Apomiksia (siemenen muodostus ilman hedelmöitystä, hyönteisillä partenogeneesi) voi mullistaa hybridijalostuksen.


UNMIXED BLESSING
Researchers are closing in on the long-sought goal of creating high-yielding hybrid crops that can be propagated indefinitely, without sex


Hupaisa tuo otsikon englanninkielinen sanaleikki!  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #573 on: 15.06.23 - klo:04:12 »
Tässä visioidaan jo tulevaisuudesta:

How soon will gene-edited seeds become the agricultural norm?

Quote
Rabobank sees that expectations for gene edited crops are high, and significant growth in their adoption is projected in the years ahead. “GE technology has the potential to solve issues across the food supply chain for all stakeholders. It can increase crop productivity without expanding farmland area, reduce food waste, reduce harmful substances in food, and reduce pesticide use, among other things,” said Chia-Kai Kang, farm inputs analyst, Rabobank.

Although the exact timeline for the adoption of GE seeds is hard to estimate, it is expected that adoption rates will surpass 50% within five to ten years.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #574 on: 20.06.23 - klo:03:48 »
Tätä ei vielä saada auttamaan Pohjoismaiden tämän kesän kuivuusongelmissa:

BetterSeeds sees benefits of gene-editing

Quote
Israeli agtech start-up BetterSeeds distinguishes itself by its focus on a burning issue of the day that affects all crops – heat stress and drought, as a direct result of climate change.
(lihav. HJ)

Tai ihan heti auttamaan pohjoisen lyhyen kasvukauden kesto-ongelmassakaan:

Quote
BetterSeeds uses its own gene-editing technology based on Crispr – a “molecular scissor” that lets scientists change an organism’s DNA – to design seeds that can produce crops that mature faster, produce a higher yield and can adapt to changing climatic conditions.
(lihav. HJ)

Tai maaseudun työvoimapulassa:

Quote
In addition, the company’s unique gene-editing technology is designed to make the crops adaptable to automated harvesting, cutting the cost of the entire growth and harvesting process. Crispr technology has recently been declared – by regulatory authorities worldwide – as non-GMO.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #575 on: 25.06.23 - klo:04:31 »
Tämä on hyvä ja huono juttu:

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Rishi Tyagi
@rishityag·8t
Gene editing achieves consistently higher favorability in social and traditional media than GMOs

Gene editing achieves consistently higher favorability in social and traditional media than GMOs

Quote
[..] Our sentiment analysis shows that favorability is especially positive in social media, with close to 100% favorability achieved in numerous monthly values throughout our 5 years of analysis. We believe that the scientific community can therefore be cautiously optimistic based on current trends that gene editing will be accepted by the public and be able to achieve its promise of making a substantial contribution to future food security and environmental sustainability worldwide.[..]

Huono siinä, että tuo rajanveto perustuu lopulta (lähes luomuväen) luonnollisuusmyytteihin. Hyvä siinä, että tuon takia geenieditointi saattaa nyt lipsahtaa hyväksytyksi. Jopa EU:ssa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #576 on: 29.06.23 - klo:04:02 »
Porukalla riisin viljelyominaisuuksien parantamiseksi:

Multi-country effort helps develop gene-edited rice that both boosts yield and resists disease

Quote
Researchers from the University of California, Davis, and an international team of scientists used the genome-editing tool CRISPR-Cas to create disease resistant rice plants, according to a new study published in the journal Nature June 14.

Small-scale field trials in China showed that the newly created rice variety, developed through genome editing of a newly discovered gene, exhibited both high yields and resistance to the fungus that causes a serious disease called rice blast. Rice is an essential crop that feeds half of the world’s population.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #578 on: 13.07.23 - klo:05:58 »
Tästä kasvista voitaisiin ehkä poistaa myrkyt:

This hardy pea plant is climate-change resistant, but sometimes poisonous. Here’s how gene editing could turn it into a ‘climate crisis’ crop

Quote
It is grown in some of the world’s most inhospitable, arid regions and is noted for being rich in protein. But the grass pea – although hardy and nutritious – comes with a catch. It contains a poison that can occasionally trigger irreversible paralysis, particularly among individuals who are already undernourished.


Sinänsä tuo on vain erikoistapaus tästä huimasta visiosta:


Tuosta paradoksista oli jo joitakin vuosia sitten New Scientist -lehdessä tämä artikkeli ja tieto:

The Nature of Crops: Why do we eat so few of the edible plants?

Quote
Of Earth’s estimated 400,000 plant species, we could eat some 300,000, armed with the right imagination, boldness and preparation. Yet humans, possibly the supreme generalist, eat a mere 200 species globally, and half our plant-sourced protein and calories come from just three: maize, rice and wheat.

Historiallisia ja muita syitä tuohon siis on. Mutta asiantilan muuttamisessa varmasti geenitekniikalla yleensä ja geenieditoinnilla erikseen on paikkansa. Nuo 300 000 lajia varmasti vaativat melkein jokainen pientä "viilausta" soveltuakseen ihmisen viljelykasveiksi. Tuottavuuden parantamista, haitallisten aineiden, "myrkkyjen", poistamista jne.

***

Onhan siinä toki myös potentiaalinen runsaudenpulan riski. Kuvitelkaapa markettiinne vihanneshyllykkö tai -osasto, jossa valittavana olisi kymmeniä tai satoja tuhansia vaihtoehtoja. Ja joka lajista tietysti vielä useita lajikkeita! Ja sitten omasta pitäjästä ja kauempaa! Ehkäpä vielä tavanomaista ja luomua (jos EU-direktiivi asian luomussa jatkossa sallii!).
« Last Edit: 13.07.23 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #579 on: 14.07.23 - klo:04:33 »
Tällä voi olla iso vaikutus asian läpimenoon EU:ssakin:

Celiac-safe wheat? Here’s how gene editing can eliminate crop allergens

Quote
What are the advantages?

*    Health impact: Genetically modified gluten-free wheat products allow gluten-intolerant population to keep consuming wheat products. Following a 100% gluten-free diet can contribute to an imbalanced diet and whole grain wheat is considered a significant component of a healthy diet. Therefore, having access to low-gluten wheat can remove the undesired effects of a gluten-free diet.
*    Economic impacts:
  *      For EU consumers: Gluten-free products are 200% more expensive than their gluten-containing counterparts, therefore having access to a low-gluten wheat would be cheaper alternative for those following a celiac-safe diet.
« Last Edit: 19.07.23 - klo:04:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #580 on: 19.07.23 - klo:04:14 »
Täältä tietoa:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Uusilla kasvinjalostustekniikoilla jalostetaan myös nurmikasveja, esim valkoapilaa, joka vähentää metaanipäästöjä. Geenieditoinnilla voidaan muokata myös endofyyttisienistä parempia ja eläimille turvallisia (osa on luonnostaan toksisia eläimille).

AgResearch expands work on GM grasses

https://twitter.com/AYlhainen/status/1681350094099038225?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #581 on: 20.07.23 - klo:04:27 »
Onko heille mikään enää pyhää? Nyt myös tällaista suunnitellaan:

Strawberries are often perfectly shaped, humongous and uniform — but the flavor leaves much to be desired. Genetic engineering could change that

Ja iskien juuri poispilatun länsimaisen ostajakunnan tarpeisiin ja rahoihin. Tuossa tarkkaan ottaen (otsikosta poiketen) oli kyse tästä:

Quote
So [Farmer Marion] Regan, uses genetic markers which can speed up the search for improved varieties.

Genomic informed breeding, she emphasises, is not gene editing or genetic modification but rather looking at the genetic traits of strawberry varieties in order to pick the best ones from which to breed.

Mutta aika lyhyt askel tuosta on tarttua niihin "geenisaksiin".  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #583 on: 01.08.23 - klo:04:23 »
Tämän kaiken hyödyntäminen luultavasti edellyttäisi geenien siirtämistä lajista toiseen:

Traits found in roots of desert plants could help crops survive escalating droughts due to climate change

Joten sillä (ehkä poliittisesti) helpolla kompromissilla, että vain geenieditointi hyväksyttäisiin, on rajansa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24841
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #584 on: 01.08.23 - klo:04:26 »
Tämä projekti etenee:

We need another source of omega-3 supplements for food and animal feed. Enriched genetically modified rapeseed could fill the gap

Tai nämä projektit. On näin:

Quote
A healthier and more sustainable solution may lie in the application of crop biotechnologies such as GM and gene editing.

My own research has shown how oilseeds like Camelina sativa can be engineered to accumulate omega-3 fish oils such as EPA and DHA, providing a renewable, crop-based alternative to over-stretched marine resources.

Successful aquafeed trials in Scotland have already demonstrated how this could help make salmon farming more sustainable and more nutritious – breaking our dependence on the oceans as a source of fish oils while restoring omega-3 levels in farmed salmon to what they were 10 years ago.

It is a major source of personal frustration to me that UK-led innovation at Rothamsted Research, which has long been in the vanguard of these exciting developments, is still limited to tennis court-sized field trials, and its commercial uptake stymied by political opposition to genetic innovation, especially in Scotland.

The science is there. The use of innovative crop technologies is already benefiting aquaculture production in other parts of the world. It is ironic that the Aquaterra GM rapeseed oil was developed after our GM camelina, but has undergone swifter regulatory approval.
(lihav. HJ)

Eli vanhempi ruistankio on asiassa nyt jäänyt kakkoseksi pelkästään byrokraattisista syistä.

***

Nyt vaikkapa Luke kehuu näin ruistankion ominaisuuksia:

Camelinan terveysvaikutukset lisäävät sen kysyntää

Ja camelinaöljyä myydään luomuna. Mutta onko se sellaisenaan se, mitä tässä kehitystyössä tavoitellaan?