Nyt vaikkapa Luke kehuu näin ruistankion ominaisuuksia:
Camelinan terveysvaikutukset lisäävät sen kysyntää
Ja camelinaöljyä myydään luomuna. Mutta onko se sellaisenaan se, mitä tässä kehitystyössä tavoitellaan?
Tuo asia täytyisi nyt perusteellisesti selvittää. Vaikkapa täällä professori Schwab kertoo mm.:
Omega-rasvahapotOmega-6-rasvahappoa eli linolihappoa on runsaasti muun muassa rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa on myös rypsiöljyssä, rapsiöljyssä, saksanpähkinäöljyssä, hampunsiemenöljyssä, vehnänalkioöljyssä, saksanpähkinöissä sekä erityisen runsaasti pellavansiemenöljyssä ja camelina- eli kitupellavaöljyssä.
(lihav. HJ)
Ja sitten:
Kalaöljyvalmisteiden käyttöä ei suositella, sillä niillä voi olla epäedullisia vaikutuksia muun muassa LDL-kolesterolipitoisuuteen ja elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Kalan syöntiin liittyen näitä epäedullisia vaikutuksia ei ole havaittu. Siksi kalaa olisi hyvä olla ruokavaliossa 2–3 kertaa viikossa, ellei sen syömiselle ole estettä (esimerkiksi allergia). Kala-allergiset turvaavat riittävän omega-3-rasvahappojen saannin käyttämällä alfalinoleenihappoa sisältäviä kasviöljyjä ja niistä tehtyjä tuotteita (esimerkiksi rypsi-, rapsi-, camelina-, pellava-, saksanpähkinä-, vehnänalkio- ja hampunsiemenöljyt). Myös saksanpähkinöissä on alfalinoleenihappoa.
(lihav. HJ)
Mutta toisaalta näin:
Sen sijaan lyhytketjuisimmat omega-3- ja omega-6-rasvahapot on nimetty välttämättömiksi rasvahapoiksi, koska ne on saatava ravinnosta. Nämä ovat nimeltään linolihappo (omega-6-rasvahappo) ja alfalinoleenihappo eli ALA (omega-3-rasvahappo). Niitä ei siis synny elimistössä, mutta elimistö pystyy muodostamaan niistä muita kyseisen omega-sarjan pitempiä rasvahappoja. Esimerkiksi kalan rasvassa runsaasti esiintyviä pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja – eikosapentaeenihappoa eli EPA:a ja dokosaheksaeenihappoa eli DHA:ta – elimistö pystyy valmistamaan alfalinoleenihaposta.
(lihav. HJ)
Voisiko siis olla niin, että ihmiskunta ei siis periaatteessa tarvitsekaan kalaa? Jolloin mm. fanaattisinkin luomuihminen voisi Suomessa yksikertaisesti olla ilman (kun sitä
ei ole luomuna tarjolla)?
Ja tuolla
edellä mainitulla kehitystyöllä olisi kyllä merkityksensä siinä, että tavallaan "kerskakulutusta" ohjattaisiin vähemmän luontoa rassaaviin*) uomiiin. Mutta lopulta vain siinä. Koskisi niitä, jotka jatkossakin haluavat nauttia tarvitsemansa omega 3 -rasvahapot lohen makuisina? Valitsevat tästä eteenpäin norjalaisen kasvatuslohen:
In March this year, Norway’s Food Safety Authority became the latest country to conclude that using Omega-3 enriched GM rapeseed oil in aquaculture feed poses no additional health or environmental risks.
______
*) so. rehukalojen ryöstökalastus todennäköisesti vähenisi. Tämä mielessä:
Ensuring the sustainability of marine fish stocks is a critical issue, especially in a year such as this when the El Niño climate phenomenon is predicted to return, placing extra pressure on feedstocks. In particular, El Niño negatively impacts South American catches of species such as Anchoveta in the Pacific, which typically account for around 40% of global fishmeal and fish oil production. The most recent major El Niño event (2014-2016) reportedly reduced fishmeal and fish oil output in Peru and Chile by as much as a quarter.
Siihen vetoaa myös tämä sivusto:
https://www.rothamsted.ac.uk/articles/gm-camelina-trial-frequently-asked-questionsOmega 3 fish oils are important for human health and usually obtained from eating sea fish. However, our current exploitation of marine stocks is unsustainable. Fish farming is not a solution, since captive fish also need to be fed oil rich food – usually derived from fish caught in the wild.
If we could harvest fish oils from farm-grown plants, less fish would need to be caught. That is why we are developing new strains of oil seeds containing omega 3 oils.