Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 220630 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #525 on: 25.04.24 - klo:06:05 »
Hiukan tässä asiassa epäröidään:

Silakan PFAS-pitoisuudet vaihtelevat – kalan syömistä suositellaan 2-3 kertaa viikossa lajeja vaihdellen

Kahdent syystä luomu ei tule mitenkään esille:

- PFAS-pitoisuudet eivät johdu viljelymenetelmistä
- luomukalan markkinoita ei Suomessa ole
« Last Edit: 25.04.24 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #526 on: 25.04.24 - klo:08:15 »
MT:lle vika on aina tuontiruoassa:

Lähes sata suomalaista sairastui salmonellaan – syyksi paljastui ukrainalainen broileri
Tuontiliha sujahtaa useimmiten ravintola- tai suurkeittiöruokaan tai jalosteisiin, joissa moni ei osaa sen perään kysellä.
Tilaajalle


Vrt. sitä puolihysteeristä kampanjaa, joka seurasi S-ryhmän Coop-päätöksestä. Ja joka yhä jatkuu, noin artikkelin päivävauhtia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #527 on: 02.07.24 - klo:04:41 »
Tällainen riski on nyt nostettu tapetille. YLE mukana:

Ultraprosessoidun ruuan kulutus lisääntyy kaikkialla maailmassa – asiantuntijat ehdottavat tupakka-askiratkaisua

Ei tuo nyt ole pelkkä Mäkkäri ja roskaruoka, mutta hyvin paljon samaa siinä on.

***

Tässä varmasti todellinen riski:

Keliakiaan voidaan saada vihdoin lääke – uusi tutkimus vahvisti lupaavan suomalaislöydön

Johon olikin löytynyt yllättävä apu.

Ilkikurisesti mietin, että löytyisiko sellainen jatkossa myös ultraprosessoituun ruokaan?  8)
« Last Edit: 02.07.24 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #528 on: 11.07.24 - klo:05:26 »
Seura-lehden mukaan tässä tapauksessa löydettiin ratkaisu:

Tuhansia uusia tipuja saadaan sittenkin Kuorttiselle – 4000 kanaa kuoli laboratorion virheeksi paljastuneen salmonellatuloksen vuoksi

Quote
Viime kuukausina kovia kokenut lappeenrantalainen perheyritys Kuorttisen kanala sai vihdoin hyviä uutisia:

6000 uutta tipua, joiden tulo peruttiin virheellisen salmonellaepäilyn vuoksi, saa kaiken jälkeen sittenkin muuttaa kanalaan.
[..]
Juuri tulleen tiedon mukaan Ruokavirasto myönsi kuitenkin yrittäjien onneksi poikkeusluvan tipujen tulolle.

Vaikka salmonella todettiinkin laboratorion virheeksi, tipujen tulon tiellä oli luomupoikaslaki.

Lain mukaan luomutilan tipujen tulee kasvaa luomuperiaatteiden mukaisesti alusta alkaen, joten kun useita viikkoja oli ehtinyt kulua, ei ollut varmaa voisivatko tavalliseen tapaan eläneet tiput tulle enää Kuorttisen tilalle.

Tähän myönnettiin kuitenkin poikkeuslupaa. Tiput oli mahdollista edelleen sijoittaa Kuorttiselle, sillä kasvattaja ei ollut löytänyt niille vielä uutta kotia.

Meidän näkökulmastamme tuo kyllä vähän naurattaa: viikkojen oleskelu vääränlaisessa ruokinnassa aivan pienenä olisi "saastuttanut" tiput.

Mutta aivan oikein tuossa poikkeuslupa myönnettiin.

Ja ei kai voi moittia varsinaisesti ketään. Ainakaan virastotasolla. Jos hälytys olisi ollut aito, noihin toimenpiteisiin olisi täytynyt ryhtyä. Mutta joskus virheitä sattuu.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #529 on: 13.07.24 - klo:04:07 »
Arvio asiasta:

Ruokamyrkytykseen sairastui viime vuonna yli 1600 ihmistä – Mikkelin kouluruokaepidemia nosti tartuntamäärää

Quote
Ruokaviraston mukaan elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla.
(lihav. HJ)

Näin:

Quote
Vuonna 2023 elintarvikevälitteisiä ruokamyrkytysepidemioita oli 55 kpl ja niissä sairastuneita oli 1671. Kouluruokailuepidemiassa Mikkelissä sairastui yli 800 henkilöä ja ostereiden välityksellä tarttuneessa norovirusepidemiassa 150 henkilöä.

Elintarvikkeissa takaisinvetojen kokonaismäärän lasku taas jatkui toista vuotta peräkkäin. Vierasainenäytteistä määräystenvastaisuuksia löytyi kotimaisista elintarvikkeista vain 1,8 prosentista ja ulkomaisista elintarvikkeista 3,3 prosentista näytteitä, mikä osoittaa, että vierasainehallinta on hyvällä tasolla.

Luomukananmunien PFAS-yhdisteiden määrät olivat uusien tutkimusten perusteella selvästi pienentyneet aiempiin tuloksiin verrattuna kanojen ruokintaan tehtyjen muutosten myötä.

Nyt emme kiinnitä huomiota siihen, että Ruokavirasto arvioi tuossa omaa toimintaansa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #530 on: 15.08.24 - klo:04:22 »
Huolta:

EU-maissa huolestuttiin ravintolisistä – näiden aineiden käyttöä halutaan rajoittaa

Nyt voisi ihan netissä läpikäydä tilanteen: mitä kaikkia noista myydään Suomessa tai netissä luomuna?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #531 on: 27.08.24 - klo:05:30 »
Vaikka joskus virheitäkin sattuu, valvonta Suomessa toimii:

Salmonellan kanalasta analysoinut laboratorio tiettävästi eri kuin Kuorttisen tilan katastrofissa — kanat tilalta lopetettu

Quote
Merkkejä salmonellan yleistymisestä kanaloissa Suomessa ei ole havaittu. Ruotsissa tilanne on jo toinen.

Toimii valvonta Ruotsissakin. Sen vuoksi tiedämme, että siellä salmonellatilanne on pahempi.

Mediakin toimi nyt ihan hyvin. Meidänkin perheemme tarkisti, oliko ostamissamme kananmunissa tiettyä koodia, joka netttiuutisessa kerrottiin. Ei ollut.
« Last Edit: 27.08.24 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #532 on: 01.09.24 - klo:07:18 »
Tällaisessakin tapauksessa Suomessa yleisesti käytössä olevat asiakas- eli etukortit olisivat hyvinkin hyödynnettävissä?

Leikkeleet johtaneet yhdeksän ihmisen kuolemaan Yhdysvalloissa – suurin tapaus yli kymmeneen vuoteen

Quote
Suuri ruokamyrkytysaalto Yhdysvalloissa on johtanut vähintään yhdeksän ihmisen kuolemaan.
[..]
CDC:n mukaan tuotteita saattaa olla yhä ihmisten kaapeissa, koska niillä on pitkä säilyvyysaika.

Listeriabakteerit voivat jäädä pinnoille pitkäksikin aikaa. Bakteerit voivat siirtyä esimerkiksi leikkuualustalta käsiin ja sitä kautta ruokaan.

Kone voisi automaattisesti varoittaa ostajia? Ilman tietoturvan vaarantumista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #533 on: 11.09.24 - klo:11:46 »
Tästä uutisesta nämä taustanumerot:

Katukauppiaat ja torit ruokkivat Afrikassa miljoonia kaupunkilaisia, mutta terveysriskit ovat suuret

Quote
Afrikan unioni on käynnistänyt kampanjan, jossa yritetään parantaa toreilla, kioskeissa ja kaduilla myytävän ruuan turvallisuutta. Saastuneen ruuan arvioidaan vievän Afrikan maissa yli 130 000 ihmisen hengen.

IPS/Maailma.net ei kerro tuohon rinnalle lukua siitä, kuinka moni on saanut vatsakipua tms. torjunta-ainejäämistä. Se ei sopisi niiden luomuagendaan.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #535 on: 17.09.24 - klo:08:05 »
Tässä kommentissa asiasta saa lukea enemmän:

Mitä uskaltaa syödä?

Quote
Ruokaturvallisuus ja luottamus elintarvikkeisiin ovat Suomessa korkealla tasolla. Se vaatii toimijoilta oikeita toimia silloinkin, kun vahinkoja on jo tapahtunut.

Ihan myöntäen, että paljon tehdään. Mutta ehkä enemmänkin voitaisiin tehdä. Yhä tätä ideaamme puffaten.

***

Sitten on tämä tällainen asetelma:

Silakoista löytyi uusia ihmiselle vaarallisia myrkkyjä
 
Quote
Ruoka |Saaristo- ja selkämeren silakoista löytyi uusia ympäristö­myrkkyjä. Asian­tuntijat korostavat, että yleisesti kalan­syönnin terveys­hyödyt ovat jopa 75 kertaa suuremmat kuin haitat.
« Last Edit: 17.09.24 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26471
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #536 on: 17.09.24 - klo:12:28 »
Tässä uutisessa taasen...

Lidlin naudan pihveissä salmonellaa – alkuperämaa Saksa

... kerrotaan varsin yksinkertainen niksi, jolla tuosta uhasta pääsee:

Quote
Lidl muistuttaa, että salmonella tuhoutuu kuumennettaessa 70 asteeseen.

”Mikäli liha on kypsennetty ja keittiöhygieniasta huolehdittu, on tartuntavaara hyvin pieni. Tartuntaa epäiltäessä on syytä ottaa yhteys lääkäriin”, Lidlin tiedotteessa kerrotaan.

Moni haluaa naudan ulkofileepihvinsä kuitenkin mediumina, jolloin lämpötila ei pihvin sisällä nouse 70 asteeseen, vaan ainoastaan noin 55–60 asteeseen. Tämän vuoksi asiassa kannattaakin olla tarkkana, jos kyseistä lihaa on ostanut.

Myontää täytyy, että kuulun niihin moniin. Vaikka en jauhelihassa, burgereissa kuulukaan.
« Last Edit: 17.09.24 - klo:12:34 by Heikki Jokipii »