Katsokaamme koko triidi läpi, missä määrin
tämä lista on vuosien varrella täydentynyt. Tässä alkuperäinen pohjana.
****
En ollut aamuvirkku, mutta tässä alustava lista vastaukseksi.
GM on hyvä asia, koskaA. Viljelyyn ja sen kannattavuuteen liittyvät kysymykset
- suorakylvö onnistuu parhaiten GM-lajikkeilla, ja säästää koko joukon polttoainekustannuksia (kyntäminen vie maatöissä eniten energiaa)
- suorakylvön kautta eroosio vähenee
- torjunta-aineita tarvitaan vähemmän, sekä siinä tapauksessa, että kyse on glyfosaattia (tai muuta torjunta-ainetta, vaihtoehdot ovat tulossa) kestävistä lajikkeista, että siinä tapauksessa, että kasvi itse kehittää torjunta-aineensa (nk. BT-lajikkeet, puuvilla ja maissi ainakin)
- tekniikalla voidaan kehittää huonoja olosuhteita kestäviä lajikkeita (suolaisuus, kuivuus – ja tulvat! Kasveja uhkaavat taudit, ötökät)
-
typen käyttö tehostuu -
satotasot kohoavat huimasti -
perunarutto torjutaan - muitakin
taudinkestäviä lajikkeita -
suolankestävyys -
monivuotiset viljelykasvit (?) -
rikkakasvien lisääntymisen säätely -
uusien viljelylajien jalostaminen nyt villeistä lajeista
-
fotosynteesin tehostaminen B. Ympäristönsuojeluun liittyvät näkökohdat
- tuottoisemmilla lajikkeilla voidaan vapaata luontoa yleisesti rauhoittaa enemmän, jättää viljelemättä "arkoja" alueita
- eräät lajikkeet imevät suolan pois pilaantuneesta maasta
- tehokkaammin typpeä hyväksikäyttävät lajikkeet vähentävät vesistöjen typpikuormitusta
- sikojen ruokinnassa: gm-lajikkeessa fosfori on muodossa, jota sika voi paremmin hyödyntää (= vähennystä vesistöjen fosforikuormituksessa)
-
tuotantopuiden kasvu nopeutuu (so. puupelloille tarvitaan vähemmän alaa)
-
metaanipäästöt vähenevät C. Jakeluun liittyvät asiat
- juuri tässä
Flavr Savr –tomaatissa kehitetty tekniikka – siitä huolimatta, että se rikkaassa lännessä kaupallisesti ”floppasi” – on potentiaalisesti erittäin arvokas. Ko. tomaattihan säilyi paremmin. Kehitysmaissa pilaantuu matkalla pellolta pöytään suunnattomasti ruokaa (jonka tosiasian unohtaminen osaltaan ylläpitää myyttiä, että ”ruokaa tuotetaan maailmassa tarpeeksi”)
-
ruskistumattomat lajikkeet (sienet, omena jne.)
- joitakin esimerkkejä siellä täällä: maun parantaminen
D. Laadun parantaminen
- ”kultainen riisi”, joka tuottaa A-vitamiinin esiastetta
- allergeenien poistaminen mm. pähkinöistä
- ”hullun lehmän taudin” hävittäminen
- puuvillan siementen öljyn muuntaminen ihmiselle sopivaksi ravinnoksi
-
terveellisempiä tomaatteja-
terveellistä kalaa (entistä kestävämmin!)
- muitakin
"kultaisia" lajikkeita- ehkä vielä joskus
vehnää keliaakikoille -
terveellisempää vehnää E. Sekalaisia muita hyötyjä (UUSI)
-
(jalo)metallien imeminen talteen - suolan kerääminen maaperästä
-
syötävät lääkkeet (ratkaisuna kylmäketjuongelmaan)
Tämä lista ei suinkaan ole
tyhjentävä, tässä vain se, mitä
äkkiä tuli mieleen!
***
Useista noista hyödyistä on esitetty useita esimerkkejä. Myös vanhoista useita esimerkkejä lisää. Täydennän jatkossa tähän jos jokin tärkeä jäi pois. Tai uusi tällainen tulee esille.