Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.06.18 - klo:12:06 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Luettu 9818 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #45 : 03.11.17 - klo:21:14 »

Tällaiset tiedot, vaikka kuulemma koskevatkin kotimaista kysyntää ...

Lainaus
Esimerkiksi S-ryhmällä naudanlihaa myydään niin paljon, että kotimaista tavaraa ei meinaa riittää kauppoihin.

Ketju on joutunut supistamaan jauhelihojen valikoimaa.

Kotimaisen naudanlihan osuus S-ryhmässä oli ennen halpuutusta 93 prosenttia, nyt osuus on 97 prosenttia.

Myös Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli arvioi naudanlihasta tulevan niukkuutta.

"Naudanlihan varastotasot ovat laskeneet", Akseli sanoo.

... eivät nekään oikein tue tuota teoriaa voimakkaasta vegaanibuumista.

Jossain lapsuuteni Villin Lännen kirjassa oli sellainen vitsi, että ensin kerrottiin, kuinka viljanviljelijät vihasivat kierteleviä karjalaumoja. Kun cowboy sitten heiltä kysyi, miksi heidänkin lautasellaan oli pihvi, vastasivat viljanviljelijät:

- Näin me pääsemme niistä pahuksen eläimistä eroon!
« Viimeksi muokattu: 03.11.17 - klo:21:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #46 : 14.11.17 - klo:07:06 »

Yhteensä erilaiset elämäntapadieetit ovat nuorten jonkinasteisessa suosiossa, mutta yllättäen kasvissyönti ei ole se juttu, joka olisi tässä kisassa viime vuosikymmeninä menestynyt:

Tutkimus: Nuorten kasvissyöjien määrä vähentynyt – yhä useammalla monta erityisruokavaliota

Lainaus
Kasvissyöjien määrä vähentynyt

Vuosituhannen vaiheessa kasvisruokavalio oli suosituin erityisruokavalio tyttöjen keskuudessa, mutta myöhemmissä kyselyissä sen yleisyys näytti vähentyneen.

Vuonna 1999 12–18-vuotiaista tytöistä kasvissyöjiä oli 8,6 prosenttia. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvissyöjien määrä on lähes puolittunut. Poikien määrä kasvissyöjistä on yli puolittunut.

Oliko tuossa tutkimuksessa jotenkin mukana nuorten luomuruoan harrastus? Eräänä elämäntapadieettinä? Tuosta se ei selvinnyt, mutta ehkä tuo tutkimus kokonaisuudessaankin netistä löytyy.

Oliko se tämä:

Consumption of special diets among adolescents from 1999 to 2013 –- a population-based study in Finland - Parviainen Heli, Elorinne Anna-Liisa, Väisänen Pertti, Rimpelä Arja 2016

Luuultavasti onkin, mutta pöh, maksumuurin takana, itse tekstin osalta.
« Viimeksi muokattu: 14.11.17 - klo:07:47 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #47 : 13.01.18 - klo:06:36 »

Esille on tullut mielenkiintoinen laskelma ja vastakkainasettelu, josta Harkki katsoo selviävänsä näin:

Greenpeacen Harkki vaatii sekä lihansyönnin että lentämisen vähentämistä: "Lentämiseen suhtaudutaan vähän kuin perusoikeuksiin"

Jaa-a. Hyvin tavanomainen on ollut matkaluartkkeli, jossa kerrotaan New Yorkin erinomaisista vegaani- ja luomuravintoloista. Otetaan esimerkkinä tämä Vegaaniliiton sivustolla oleva vanha:

New York - Kun ruokaunelmista tulee totta

***

Lainaus
Luken tutkija vertasi lihansyönnin ja lentomatkustamisen ilmastovaikutuksia maataloustieteen päivillä keskiviikkona. Hän arvioi, että yksi Thaimaan lomamatka on yhtä haitallista kuin 8 vuotta naudanlihan syöntiä. Tutkimuksessa arvioitiin myös kasvisruokavalion päästöjä.

Koskaan en juuri Thaimaassa ole käynyt, mutta kun en muutenkaan ole moneen vuoteen lentänyt ... sanotaan 5 vuoteen. 5*8 on 40 vuotta. Enköhän siis saane loppuelämäni syödä hyvällä omallatunnolla rakastamaani naudanlihaa?  Hymyilee leveästi

Tuo laskelmakin saattaa muuten jossain määrin muuttua, jos tästä tulee totta. Tai muista siinä triidissä mainituista ideoista.
« Viimeksi muokattu: 13.01.18 - klo:07:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #48 : 19.01.18 - klo:10:40 »

Saahan sitä yrittää, ja yrittää väittääkin, että trendi on olemassa ....

Pikaruokaketjut kuumenivat vegaanimurkinasta – Tuote tuodaan markkinoille jopa tappiolla

... mutta se vähä, mitä luvuista tiedetään, on kyllä asian todellisen merkityksen kannalta aika masentavaa ...

Lainaus
Vegaanien määrä arvoitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Vegaaniliiton mukaan vegaanien määrästä Suomessa ei ole tutkittua tietoa.

– Kiinnostuneiden määrä on kuitenkin kasvussa, toteaa Vegaaniliiton Kakko.

Innostumisen lisääntymisestä kertoo ainakin vegaanihaaste, jonka suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kampanjaan osallistuvien määrän lisäyksestä ovat uutisoineet tänä vuonna esimerkiksi Aamulehti )ja viime vuonna Maaseudun Tulevaisuus. Vegaanihaaste toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Vegaanihaasteen järjestää Oikeutta eläimille -järjestö.

Lisäksi vegaaniruokaa on tuonut esille Facebook-ryhmä Sipsikaljavegaanit.

Kasvissyöjiä ehkä yksi prosentti

Kaikki vegaanit ovat kasvissyöjiä, mutta kaikki kasvissyöjät eivät ole vegaaneja. Vegaanien tavoin kasvissyöjien todellinen määrä Suomessa on arvoitus.

THL:n Finriski-tutkimus kysyi erityisruokavaliosta ja kasvisruokavaliosta vuonna 2012. Noin yksi prosentti suomalaisista kertoi noudattavansa kasvisruokavaliota ja suunnilleen sama määrä kertoi välttävänsä punaista lihaa.

– Voi olla, että osa vastaajista ei ole mieltänyt kasvisruokavaliota erityisruokavalioksi, ja on voinut ohittaa kysymyksen. Olettaa toki voi, että kasvissyöjien määrä on viime vuosina ollut lisääntymään päin, mutta kerättyjen tietojen pohjalta harvinaisempaa kuin ehkä voisi olettaa, pohtii tutkimuspäällikkö Liisa Valsta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansanterveyden edistäminen -yksiköstä.

... jos tästä oletetusta trendistä jotain pelastusta toivoi ja toivoo.
« Viimeksi muokattu: 19.01.18 - klo:12:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #49 : 22.01.18 - klo:17:20 »

Kun Lihatiedotus tekee tämän tutkimuksensa joka vuosi, niin eiköhän meidän täydy tähän uskoa:

Li­han ase­ma ruo­ka­va­lios­sa on py­sy­nyt va­kaa­na

Tosin kyselyssä tuli esiin tällaistakin:

Lainaus
Tutkimuksessa selvitettiin myös lihan syönnin lisäämistä ja vähentämistä. Lähes 80 prosentilla kuluttajista lihan käyttö on säilynyt ennallaan. Lihan käyttöä sanoo vähentäneensä joka kuudes. Punaisen lihan vähentämiseen pyritään aiempaa useammin. Syyt lihan käytön vähentämiseen ovat samoja kuin niillä, jotka eivät syö lihaa lainkaan. Osalla vähentäjistä taustalla ovat myös taloudelliset syyt.

Mutta kulutusluvuissa sitten taas ei:

Lainaus
Vuonna 2016 lihaa syötiin 81 kiloa henkeä kohden luullisena lihana. Kun huomioidaan luut ja hävikki, syötävän lihan osuus on noin puolet määrästä. Viime vuoden kokonaiskulutuksen ennakoidaan olevan vuoden 2016 tasolla.

Tyypillinen vastaväite minulle kun olen ottanut esille tämän kasvissyöntibuumin olemattomuuuden, on joko se, että lihansyöjät ovat silti voineet lisätä kasvissyöntiään tai se, että jotkut ovat silti voineet siirtyä siihen kokonaan. No, ehkä se on mahdollisesti hyvä heille, mutta tuosta maailman pelastamisen näkökulmasta samantekevää, jos Suomen kokonaiskulutus säilyy samana tai jopa hiukan kasvaa.
« Viimeksi muokattu: 22.01.18 - klo:17:41 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #50 : 24.01.18 - klo:08:41 »

Olisiko tämä esimerkki hyvinkin tyypillinen:

"Lihan kulutus ei laske, mutta..." – Nämä hittituotteet vetävät nyt Tampereen Lidleissä

Lainaus
Tofun, nyhtökauran ja quornin kaltaisten kasviproteiinien yhteenlaskettu myynti yli kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana. Myös luomuna myytävän kaurajuoman myynti tuplaantui.

– Vaikka suomalaisten lihankulutus ei ole lähtenyt laskuun, pienetkin arjen valinnat ja kulutuksen muutokset näkyvät kaupan kassalla. Yksikin lihaton päivä viikossa vaikuttaa, Lidl Suomen osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs kertoo.

Ostetaanko sitten lihattoman päivän jälkeen tuplamäärä lihaa, vai miten tuossa käy, miten tuo kaikki onnistuu olemaan yhtaikaa totta?
« Viimeksi muokattu: 24.01.18 - klo:09:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #51 : 05.02.18 - klo:13:12 »

Varsin jännittävä tulos:

Tutkimuksen yllättävä tulos: Täysin kasviperäinen ruokavalio laskee päästöjä vain muutamalla prosentilla

Lainaus
Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat selvittäneet, mitä tapahtuisi, jos kaikki amerikkalaiset lopettaisivat lihansyönnin yhdessä yössä. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää eläinperäisen ruuan syönnin vaikutuksia Yhdysvalloissa syntyviin kasvihuonepäästöihin sekä kansalaisten ravitsemukseen.

Tutkimuksessa lähdettiin liikkeelle äärimmäisestä ratkaisusta: tutkijat mallinsivat tilanteen, jossa kaikki maatilojen eläimet poistettiin ruokaketjusta.

Ja tietysti siitä oletuksesta, että tuollainen muutos saataisiin demokraattisessa maassa päätettyä. Kun vegaaneja siellä ei nyt liene enempää kuin Euroopassakaan? Voisi kysyä, saisiko ihmiset helpommin suostuteltua johonkin toiseen keinoon tämän kokoisen vähennyksen saavuttamiseksi:

Lainaus
Arvostetussa maatalousyliopistossa Arizonan yliopistossa tehdyn tutkimuksen lopputulos onkin, että siirtyminen täysin kasvisperäiseen ruokavalioon vähentäisi päästöjä vain 2,6 prosentilla.
« Viimeksi muokattu: 26.02.18 - klo:17:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #52 : 13.02.18 - klo:04:05 »

Tässä artikkelissa yritetään selventää ja puolustaa ideaa lihan suuresta vedenkulutusesta:

Köttets vattenförbrukning är ett problem globalt

Mutta ensinnäkin 100 000 litran sijasta puhutaan enää n. 15 000 litrasta per lihakilo (vrt. edellä 17.08.09 ja siitä eteenpäin). Ja tämä argumentti hyväksytään:

Lainaus
Om ett djur äter, säg 7 kilo torrsubstans per dag och växer med 1 kilo, betyder det 10 500-21 000 liter per dag. Om ett djur lever på bete/foder som producerats genom ”naturligt regn” så kan det sägas vara i balans med naturen. Det påverkar inte vattenbalansen negativt eftersom samma mängd vattnet ändå skulle ”förbrukas” genom avdunstning och växtandning (evapotranspiration). Så ser en betydande del av produktionen ut i ett land som Sverige, även om vi också importerar en hel del kraftfoder.

Keinokastelu olisi eri juttu, vai olisiko sekään:

Lainaus
Produktionen i de stora producentländerna ser ofta annorlunda ut. Här handlar det om att allt mer vatten behöver tillföras (konstbevattning) för att producera foder till den högintensiva djurhållningen. Även i detta sammanhang ”försvinner” inte vattnet från jorden som system men man talar ändå om vattenförbrukning när vattnet försvinner från det lokala/regionala system (avrinningsområde) från vilket det tas på konstgjord väg (yt- eller grundvatten).

Lopulta juttu kuivuu siihen, että maailman vesikriisin takia pitäisi ruotsalaisen kuluttajan suosia - ruotsalaista lihaa.
« Viimeksi muokattu: 26.02.18 - klo:07:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #53 : 26.02.18 - klo:04:10 »

Tällaisella verbaalisella ja älyllisellä pyörityksellä ...

Vege vetää edelleen ennätystahdissa

... yritetään luoda vaikutelma, että onhan sitä koko ajan oikeassa oltu, kun on tästä puhuttu. Ovat suomalaset nyt ryhtyneet vegaaneiksi, mutta se on vain tämä 90 tai 97 prosenttia, jotka asiassa "pilaavat muiden maineen":

Lainaus
Liha ei ole väistymässä suomalaisten lautasilta, vaikka tuoreiden kuluttajatutkimusten (Suomi Syö 2017) perusteella nuorista jopa 40 prosenttia ja keski-ikäisistäkin kolmannes välttelee tietoisesti punaisen lihan käyttöä. Lihaa kulutettiin viime vuonna suurin piirtein edellisvuoden malliin ja esimerkiksi broilerin kysyntä on kasvussa.

–  Sekaruokavalio on valtaosan valinta. Kysyimme syyskuussa asiakkailtamme heidän ruokailutottumuksistaan. Lähes 90 prosenttia ilmoitti noudattavansa perusruokavaliota. Fleksaajia, eli kasvisruokavaliota painottavia ja suosivia mutta välillä lihaa syöviä oli 7 prosenttia ja puhdasta kasvisruokavaliota noudattavia 3 prosenttia.

Antti Oksan mukaan kyse ei olekaan siitä, että kasvikset syrjäyttäisivät lihan, vaan että ruokailumme rikastuu ja monipuolistuu.

Oletteko jossain tavanneet ihmisen, joka olisi sillä tavalla ehdoton, että söisi ainoastaan lihaa? Eikä siis "fleksaisi"? Hänen kissansa ei nyt tässä esimerkiksi kelpaa.

Kaikki ovat luultavasti tavanneet jonkun, joka kertoo suosivansa kasvisruokaa.
« Viimeksi muokattu: 26.02.18 - klo:17:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #54 : 08.04.18 - klo:10:14 »

Kauppalehti saa lopulta kysyttyä tämän kysymyksen:

Mikä kumman vegebuumi? Yli 90 prosenttia suosii lihaa

Lainaus
Kuluttajat ovat mediatietojen mukaan innostuneet kasvisruoasta, mutta suoranainen vegebuumi saa niukasti tukea tilastoista.

Tätäkin pitäisi ehkä yrittää tutkia toisella tavalla, ellei muuta niin varmistukseksi:

Lainaus
TNS Kantarin mukaan kuluttajista on kasvissyöjiä kuusi prosenttia, kun vegaanien osuus on kaksi prosenttia. HKScanin laajassa kuluttajatutkimuksessa kasvissyöjien ja vegaanien osuus on vielä alhaisempi.

HKScanin kyselyssä 23 prosenttia vastaajista kertoi vähentäneensä lihan syömistä. Kysely paljasti senkin, etteivät kaikki vastaajat tienneet, että kana on lihaa.

« Viimeksi muokattu: 08.04.18 - klo:10:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #55 : 29.04.18 - klo:07:18 »

Tällaista on toimittajan nykyisin ihan pakko olla näkevinään:

Suomalaisten lihansyönnin hiipumisesta ensimmäisiä merkkejä – Pohjanmaalla menee eniten porsasta, Helsingissä broileria

Vaikka mukaan liitetty kaaviokuva kertoo ihan muuta. Kun ei kokonaiskulutus ole laskussa, täytyy todiste teesille löytää sitten siitä, että tiettyjen lihalajien kulutus on. Ja vaikkei se vielä näy, ehkä se kohta näkyy:

Lainaus
LIHANKULUTUS vaihtelee Oksan mukaan Suomessa selkeästi eri ikäryhmissä.

”Nuorista merkittävä osa on kasvissyöjiä. Perheellistymisen myötä moni heistä muuttuu tyypillisesti sekasyöjiksi. Ikärakenteen yläpäässä taas syödään muita vähemmän lihaa.”

Malli voi kuitenkin muuttua ja kääntää kokonaiskulutuksen laskuun.

”Lihalle on tarjolla yhä parempia vaihtoehtoja. Ei ole enää itsestäänselvää, että nykyinen kaksikymppisten ikäpolvi kääntyy lihansyöjiksi.”

Taas tuo "sekasyöjä"! Edelleen retorinen kysymykseni, että kuinka monta 100% lihansyöjää luulette Suomessa tai maailmassakaan olevan?

Jos lihan kulutus kasvaa vain prosentin, osoittaa se "hiipumista"? Jos luomuruoan osuus kasvaa 0,3%, se on taas "voimakasta" kasvua?

Mutta ajan merkkejä pitää osata katsoa (lihav. HJ):

Lainaus
Viitteitä kokonaiskulutuksen lähdöstä laskuun on saatu tänä vuonna.

”Kokonaiskulutus kasvoi viime vuonna vain prosentin verran. Kuluvan vuoden kulutusta voisi alkuvuoden perusteella arvioida, että se jäisi hieman viime vuoden luvuista”, kertoo Lihatiedotusyhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.

Ehkä jopa sen prosentin, jonka se edellisvuodesta oli kasvanut?
« Viimeksi muokattu: 29.04.18 - klo:08:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #56 : 31.05.18 - klo:04:10 »

Mutta jos tämä vegebuumi kuitenkin olisi vähän totta, niin entäs tämä sitten:

Can the Impossible Burger reverse the anti-GMO trend?

Lainaus
It is a better plant-based burger. For those seeking an non-meat experience as close as possible to eating a real meat burger, Impossible Foods’ “beef” is more meat-like than any other vegetarian burger on the market. And that alternative is only possible because of genetic engineering. Impossible Foods uses bioengineered yeast to create the key ingredient — “heme” — that imparts the burger’s blood red color and iron-rich, meat-like taste.

The lesson for other synbio startups worried about anti-GMO sentiment is simple: use bioengineering to make a better product.
(lihav. HJ)

En tietystikään ole maistanut, mutta tuossa taidetaan olla jo aika lähellä keinolihaa? Tuota ei saa luomuna tuosta syystä, mutta luultavasti on aina jokin syy, joka estää luomukeinolihan synnyn ja markkinoille tulemisen.
« Viimeksi muokattu: 31.05.18 - klo:08:49 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #57 : 08.06.18 - klo:03:35 »

Kaksi artikkelia. Rikkaassa maailmassa ilmestynyt:

Tutkimus: Maatalousmaata tarvittaisiin 75 prosenttia nykyistä vähemmän, jos kukaan ei söisi lihaa tai maitotuotteita

Ja IPS:n julkaisema (voi sanoa) vetoomus, että älkää missään tapauksessa pakottako kehitysmaita tuohon:

Why Milk, Meat & Eggs Can Make a Big Difference to World’s Most Nutritionally Vulnerable People
« Viimeksi muokattu: 08.06.18 - klo:03:39 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718



Profiili Sähköposti
« Vastaus #58 : 13.06.18 - klo:05:18 »

En tietystikään ole maistanut, mutta tuossa taidetaan olla jo aika lähellä keinolihaa? Tuota ei saa luomuna tuosta syystä, mutta luultavasti on aina jokin syy, joka estää luomukeinolihan synnyn ja markkinoille tulemisen.

Mutta heti on ainakin tuo lihaa korvaava tuote joutunut USA:ssa hyökkäyksen kohteeksi:

Why is the Impossible Burger under attack by anti-GMO groups?
« Viimeksi muokattu: 13.06.18 - klo:05:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!