Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Aiheen aloitti: Jarrumies - 21.08.13 - klo:21:39Otsikko: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Jarrumies - 21.08.13 - klo:21:39
Luomubroileri tulee perjantaina 23.8.2013 Prismoihin. (Lisäys: Hesarin mainoksen mukaan näyttää olevan myynnissä jo torstaina).
Twitterissä Alarotu vastasi Kuningaskuluttajan kysymykseen hinnasta, että "Hinnat löytyvät perjantaina palvelustamme Foodie.fm."
https://twitter.com/IlkkaAlarotu

No, foodie.fm:stä löytyy jo nyt hakusanalla broileri kuitenkin seuraavat hinnat, joiden perusteella luomubroilerin rintaleikkeen hinnat olisivat yli kolminkertaiset tavanomaisiin verrattuna:

Lainaus
Br Rintaleike Maustamaton
Hk Ruokatalo Oy , 1 kg
9,59€
9,59€ / kg

Br Rintaleike Marinoitu
Rainbow , 1 kg
7,99€
7,99€ / kg

Luomu Br Rintaleike
1 kg
33,90€
33,90€ / kg
 
Luomu Br Rintaleike Mar.
1 kg
28,90€
28,90€ / kg

Luomu Br Siipipalat
1 kg
4,29€
4,29€ / kg

Luomu Br Koipireisi
1 kg
9,49€
9,49€ / kg


Nuo hinnat (mikäli nyt foodiessa olevat hinnat pitävät paikkansa) ovat samassa haarukassa kuin viime vuonna (2012) muissa lanseerausyrityksissä:
http://m.iltasanomat.fi/ruokala-ajankohtaista/art-1288450153256.html

Lainaus
Luonnonmukainen kasvatus näkyy myös luomubroilerin hinnassa, joka on jälleenmyyjästä riippuen 28–40 €/kg. Kasvatus ei ole halpaa hommaa. Suolaisen hintalapun unohtaa, kun puraisee koipea. Täyden masun lisäksi ruokailukokemuksesta jää hyvä mieli, kun tietää, että eläimellä on ollut hyvä elämä.

Broilerista kannattaa käyttää kaikki osat. Kun broilerin liha on kadonnut parempiin suihin, luista voi keittää liemen. Se on itse valmistettuna lisäaineetonta ja täysin luomua, jos käytät liemeen myös luomujuureksia. Liemen voi pakastaa, jos se ei tule käyttöön heti.

Luomubroileria myy muutama kauppias pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Luomubroileria myyvät pk-seudulla Tammiston ja Sellon K-Citymarketit ja Saaripuoti Lauttasaaressa sekä Tampereella Lähiruokapuoti Lempi.

Välimaan tilalta voi ostaa tuotteita myös suoraan.
Otsikko: Organic waste – luomujäte
Kirjoitti: Jarrumies - 05.09.13 - klo:15:00
ORGANIC WASTE - LUOMUJÄTE

Siellä ne lilluvat
Ovat lilluneet  22.8.2013 alkaen
"Hinta 33,90€ / kg"

Allaspalju tyrkyllä käytävällä
Yhä täynnä
Päällä nyt punainen tarra
”Tästä tuotteesta kassalla –30%”
"Viimeinen käyttöpäivä 05.09.2013"
Se on tänään

Hakeeko huomenna Hursti
Vai pannaanko biojätteeseen
Organic waste – luomujäte


*************

30 prosentin alennuksen jälkeen on luomubroilerin rintaleikkeen hinta 23,73 € / kg. Tavanomaisen kympin paikkeilla.
Tämä oli siis se paljon mainostettu koe-erä. Oli muttei mennyt - ainakaan kaupaksi.

Mahtaako Prismaan tulla uusi erä?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Tarkkailija - 05.09.13 - klo:16:57
Huomioni ei tämän ketjun aiheeseen täysin kuulu, mutta osittain kyllä.

Kaupassa huomasin, että näkyvällä GMO-VAPAA -lätkällä varustettu broilerin rintaleike oli pompannut jo 17 euron kilohinnan tuntumaan, eli aika kauas jokaisesta kilpailijastaan, jossa ei kyseistä mainosta ollut. Tuo gmo-vapaa broileri ei ollut luomua.

Tosin tuote oli pakkauksessaan sellainen, että brändi ei jäänyt mieleen, eli oliko nyt sitten Saarioinen, Pajuniemi tai mikä tahansa, niin kuitenkin hinta oli hurja.

Gmo-vapaan rehun seurauksena ainakin tuo tuote oli pompannut sellaisen hintaryhmään, että taitaa jäädä väliinputoajaksi, eikä sitä osta kukaan. Gmo-vapaudesta intoileva pikkuporukka ehkä ostaa vielä kalliimpaa luomua (tai ei muutenkaan syö lihaa), ja taas tavalliselle, ideologioista välittämättömälle kuluttajalle hintaeroa seuraavaan on niin paljon, että ei varmaan mene ostoskorin pohjalle, jos vain kilohintaa yhtään älyää katsoa.

Gmo-vapaa soija taitaa olla nyt sellaisissa hinnoissa, että julmetun kallis rehun osa, jota ei enää oikein mistään saa, nostaa rehun käytön ansiosta tuotteenkin hinnan täysin mahdottomaksi kilpailijoihin verrattuna.

Johtuuko sitten älyttömän kalliista rehusta vai mistä, mutta saapa nähdä, että miten kauan tuo valmistaja koettaa ostajia hurmata  hinnalla ja mielikuvalla. Voi käydä niin, että gmo-mainos jää kaikessa hiljaisuudessa pois, rehu muuttuu tavanomaiseksi ja hinta laskee kuluttajien kipurajan alapuolelle.


Otsikko: Vs: Organic waste – luomujäte
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 06.09.13 - klo:06:16
Lainaus käyttäjältä: Jarrumies
Mahtaako Prismaan tulla uusi erä?

Siitä viimeistään tiedämme, kun "keskustellaan jatkosta" (http://patarumpu.fi/2013/08/09/luomubroileri-tulee-kauppoihin), saatiinko jotain kaupaksi vai floppasiko asia täysin. Kun tämä asia hoidettiin fanfaarien soidessa, niin luultavasti on puolipakko julkisuudessa kertoa, kuinka siinä kävi. Jos joku vaikka Twitterissä kysyy ...

Ravintola-alalla (ja vähän hyväntekeväisyysalallakin) toimivan ystäväni mukaan viimeisen käyttöpäivän tai viimeisen myyntipäivänkään jälkeen ruokatuotteet eivät voi enää mennä edes "Hurstille", ne ovat jätettä. Eri asia on "parasta ennen" -leima, se ei estä tällaista käyttöä.

Itäkeskuksen Prismassa tuollainen Jarrumiehen kuvaama pakastearkku oli muuten sijoitettuna psykologisesti todella huonosti, hyllykön päähän, aivan tavanomaisten broilerien tuntumaan. Kävelemällä alle 2 metriä sai silmiinsä tavanomaisia tuotteita, noin 4-6 euron kilohintaisia.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 06.09.13 - klo:12:13
Ja kyllähän siitä tulikin selvitys, no, tavallaan. Tämä reippautta ja intoa uhkuva Pro Luomun artikkeli on päivätty 6.9.2013:

Yhteistyö lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan (http://proluomu.fi/yhteistyo-lennatti-kotimaisen-luomubroilerin-kauppaan/)

Mutta miten siinä kaupanteossa sitten kävi?

Lainaus
"Ensimmäistä tuoreiden luomubroilerituotteiden erää myytiin Prismoissa parin viikon ajan, minkä jälkeen yhteistyön osapuolet miettivät jatkoa saatujen kokemusten perusteella."

Niin, sen aikaa kaupattiin, mutta paljonko niistä myytiin?

Lainaus
Kuluttajat saivat kaupan kiinnostumaan

S-ryhmän päivittäistavarakaupan ryhmäpäällikkö Minna Slotte kertoo, että S-ryhmä on satsannut luomuvalikoimaan voimakkaasti viime vuosina, koska asiakkaat toivovat luomutuotteita.

– Teemme yhteistyötä luomun eteen useiden tahojen kanssa. Yhteistyö Pajuniemen kanssa on sujunut erityisen hyvin ja olemmekin iloisia, että saimme tarjota kotimaisia ja tuoreita luomubroilerituotteita kuluttajille, hän sanoo.

No, sitten kun sitä oli tarjolla, ostivatko kuluttajat?  Lopulta tulevat nämä tiedot:

Lainaus
Jo nyt tiedetään, että luomubroilerin tuore koipireisi on mennyt parhaiten kaupaksi. Sen sijaan marinoitu rintaleike on kiinnostanut kuluttajia vähiten.

Parhaiten? Kuinka hyvin? Ja rintaleike, kuinka vähän? "Jo nyt tiedetään"? Eikö sieltä tietokoneesta "jo nyt" (nyt kun myyntiaika on jo ohi) saisi hetkessä tiedon, paljonko noita paria, kolmea tuotetta on yhteensä myyty? Mutta joka tapauksessa nyt ei ollut käytössä mitään tutusta luomuilmausten repertuaarista,  kuten "viedään käsistä", "menisi enemmän, mitä pystytään tarjoamaan" jne.

Lainaus
– Kotimaisen luomubroilerin jatkosta päätetään syksyn aikana, kunhan kysyntä saadaan lopullisesti analysoitua, Slotte toteaa.

Ei siis heti? Miksei? Ja kasvattajakin, joka odottelee päätöstä, on jo tehnyt tämän ratkaisun:

Lainaus
Jos jatkoa seuraa Huhtalan tilalla, pitää luomubroilereille rakentaa uusi halli, sillä kokeilussa käytetyn hallin ovat sittemmin vallanneet munivat luomukanat.

On paljon mahdollista, että homma meni kokonaisuutena täysin penkin alle - eli loppui kuin kanan lento! - mutta nyt annetaan pölyn laskeutua, ja sitten syksyllä tehdään ilman meteliä päätös, että ei jatketa.Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 07.09.13 - klo:13:31

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

PS3: Tässä olisi nyt nykyisin niin muodikkaan tietojen vuotamisen paikka: joku S-ryhmän työntekijä voisi meille nyt nimettömänä kertoa, mikä oli näiden luomubroilereiden todellinen myynti (ja kohtalo). Sähköpostini on siis jokiheik@hotmail.com. Täydellinen vaitiolo tietojen vuotajan henkilöllisyydestä luvataan, kunniasanalla!


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Jarrumies - 15.09.13 - klo:22:34
Luomubroilerin rintaleikkeestä tuli luomujätettä kuten nähtävissä oli:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=721.msg4376#msg4376

Näin Alarotu twiittasi 15.9.2013 (katsokaa koko keskustelu twiiteissä):
https://twitter.com/IlkkaAlarotu
Lainaus
Ilkka Alarotu ‏@IlkkaAlarotu  4 h 
@lindapukka @ElinaLappalaine Koivet ja pakaste myivät ok. Marinoidut ja kalliit osat eivät. Ensi vuonna katsomme millä mallilla jatketaan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Mielipide - 16.09.13 - klo:09:00
ORGANIC WASTE - LUOMUJÄTE

Luomujäte (vanhaksi menneet lihat kaupan hyllyllä)...niitä ei saisi mielestäni laittaa tunkioon tai kompostiin, vaan Honkajoelle poltettavaksi. Koska erinäisten pieneliöitten (bakteerien, taudinaiheuttajien) läsnäolo on luomussa todennäköisempää. :) :)


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Jarrumies - 29.09.13 - klo:16:41
Paikallinen kauppias kertoo Pro Luomun "lennätti"-juttua rehellisemmin luomubroilerin menekistä:
http://yle.fi/uutiset/luomutuotteiden_myynti_kasvaa_kovaa_vauhtia/6851759
Lainaus
Oululaisessa Linnanmaan Prismassa kokeiltiin muutaman viikon ajan luomukananlihan myyntiä. Luomukanan hintaero tavalliseen kanaan on moninkertainen ja tuotetta päätyi paljon hävikkiin.
Tällä hetkellä luomukanaa ei enää hyllyistä löydy.
- Nyt tutkitaan ja mietitään, miten luomukanan kanssa jatketaan, Salo sanoo.


Vain koivet ja siivet luomukanasta myivät kohtalaisesti. Luomubroilerin rintaleikkeet taisivat lähes kaikki mennä ns. ”hävikkiin” , koska viimeisenä myyntipäivänä paljut olivat sitä täynnä ja tavanomainenkaan kalliimpi liha ei myy nyt:
http://yle.fi/uutiset/hkscan_antoi_tulosvaroituksen_-_lihan_arvo-osat_jaavat_kaupan_hyllylle/6848448
Lainaus
HKScan antoi tulosvaroituksen - lihan arvo-osat jäävät kaupan hyllylle


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Jarrumies - 04.10.13 - klo:14:08
Tappioiden tunnustus tuli nyt sitten S-ryhmältä. Puolet luomubroilerituotteista jäi myymättä.

Nettiaikana on pakko olla avoimempi. Yksittäiset kauppiaat lipsauttavat totuuden (ks. yllä) ja ihmiset havaitsevat tilanteen luomupaljussa itsekin ja kirjoittelevat siitä (ks. yllä). Kaiken lisäksi ihmiset kiusallisesti kyselevät kaikkea suoraan netissä. Todellista tilannetta ei tainnut enää kannattaa peitellä kuten "lennätti"-jutussa tehtiin (ks. yllä).

Ja Alarotu kirjoitti blogin:
http://patarumpu.fi/2013/10/04/tyota-luomulihavalikoiman-eteen-nain-luomubroilerikokeilu-onnistui/
Lainaus
Erityisesti rintaleikkeiden myynti oli kuitenkin pettymys. Jopa puolet tuotteista jäi myymättä ja meni hävikkiin. Edullisemmat koivet ja siivet myivät paremmin. Ja selvää on, että marinoituna kuluttajat eivät luomubroileriaan halua.

Monta kysymystä jäi silti tuossakin vastaamatta (ks. Jokipiin kysymykset yllä).

Mutta täytyyhän juttu päättää optimismiin ja aloitteeseen nykytilanteen muuttamiseksi:

Lainaus
Luomun ostajat ovat kaikkein hinta-laatu-tietoisimpia kuluttajia. Nykyiset luomusäännöstöt ja kokeiluluontoinen toiminta synnyttävät koko toimintaketjulle liian korkeat kustannukset. Uskon silti, että luomubroileriketju on mahdollista saada toimimaan. Meidän on hiottava toimintamallejamme niin, että kustannukset tippuvat ja kuluttajahinta on riittävän alhainen. Tarina tulee jatkumaan, mutta työtä se meiltä kaikilta vaatii.

Pro Luomun puheenjohtaja Alarotu arvostelee nykyisten luomusäännöstöjen aiheuttavan liian suuret kustannukset koko luomuketjulle. Tuo vaikuttaa aloitteelta luomusääntöjen löysentämiseksi.

Aloite on oikeansuuntainen mutta riittämätön!

Poistettakoon luomusäännöt koko tuotantoketjua haittaavina kokonaan!

Mutta työtä se meiltä kaikilta vaatii!


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 03.06.14 - klo:08:13

Asiassa ei näytetä annettavan periksi, uudestaan yritetään, eilisen Iltalehden uutisesta

Tällaista broileria sinä syöt 17 kiloa vuodessa (http://m.iltalehti.fi/ruoka/2014060218362639_ru.shtml)

Lainaus
Odotettu luomu

Viime syksynä S-ketjun kauppoihin saatiin tuoretta luomubroileria. Erä oli pieni ja liha oli kallista, rintafileet maksoivat noin 31 euroa kiloa. Kysyntää silti oli.

Seuraavaa luomubroilerierää voidaan odotella kauppaan ensi syksynä. Pajuniemi Oy on parhaillaan tekemässä pienimuotoista tuottajaketjua, jossa on puolisen tusinaa luomubroileritilaa.

"Kysyntää silti oli", kyllä sen verran kuin täällä, edellä, kuvattiin. Jos edellisellä kerralla oltiin hyvin riippuvaisia Tanskasta, mitenkä on nyt asianlaita?

***

Hiukan vaikuttaa (ennakko)piilomainokselta asialle muuten koko juttu. Näin varoitellaan:

Lainaus
Geenimuunneltua

Broilerinliha voi mietityttää kuluttajaa. Millaista liha oikeastaan on ja miten lintu on elänyt?

– Pakkauksessa ei tarvitse erikseen mainita, onko lintu syönyt geenimuunneltua soijaa vai ei. Aiemmin sitä ei edes saanut kertoa, tänä keväänä uuden määräyksen ansiosta tiedon saa pakkaukseen painaa, kertoo Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka.

Geenimuunneltua soijaa käytetään broilerinruokinnassa paljon. Jos merkintää GMO-soijan tai -maissinpuuttumisesta ei ole, lintu on todennäköisesti sitä syönyt. Broilerille syötetään soijaa, koska soijaproteiini varmistaa nopean kasvun.

Piilosanoma: jos haluat olla ihan varma, että broilerisi, jonka sinä syöt, ei ole itse syönyt tuota kauheaa geenimuunneltua soijaa, odota, että luomubroilerit tulevat markkinoille?

Ja luultavasti lauseessa "Kotimaisen broilerin tuotannossa on juuri todettu paljon epäkohtia" oli vähän vastaavaa piiosanomaa, ja myös kanaloiden olosuhteiden kuvauksissa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 06.09.14 - klo:10:01
Uudelleen yritetään ...

Luomubroilerit lähtivät liikkeelle (http://luomuailmanmuuta.fi/luomubroilerit/)

... mutta hiukan eri organisaatiolla kuin kesäkuussa Iltalehdessä kerrottiin. Elina Lappalaisen artikkelissa asiasta (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/luomubroileri-tulee-milta-luomulinnun-elama-punkalaitumella-naytti/) (jonka eläinsuojelullisista näkemyksistä on toisaalla jo aloiteltu keskustelua (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=561.msg5871#msg5871), ja jatketaan siitä puolesta siellä) on tieto:

Lainaus
Kokeen jälkeen Pajuniemen hallitus totesi, että tuore broileri ei kuulu valmiisiin lihatuotteisiin keskittyvän yhtiön strategiaan. Toimitusjohtaja Arto Jokinen lähti Pajuniemestä ja ryhtyi rakentamaan luomubroilerille uutta L’Uomu Nokka -brändiä.

Uusi-Pihkon tilalla näyttävät nämä asiat - ainakin tähä mennessä - menneet samaan tapaan kuin Pajuniemen kokeilussakin:

Lainaus
Uusi-Pihkon tilan pellot ovat olleet luomussa jo muutaman vuoden, joten luomubroilerit saavat osan rehusta omalta tilalta. Lintujen tarvitsema valkuainen on kuitenkin peräisin luomusoijasta, sillä luomukotieläinten kotimaisesta valkuaisrehusta on puutetta.

– Haluaisin kyllä, että rehustuksessa ei tarvitsisi käyttää tuontisoijaa. Suomessakin toki kasvatetaan luomuvalkuaisrehukasveja, mutta lintujen kannalta niiden ongelma ovat aminohapot, Tiukka toteaa.
(lihav. HJ)

(Lappalainen:)
Lainaus
L’Uomu Nokan linnut ovat Tanskasta tuotuja Hubbard JA757 -lintuja [...]
(lihav. HJ) ... eli nytkin ne on luultavasti lennätetty Suomeen.

Lappalainen toteaa aiemmat epäonnistuneet kokeilut, mutta ei jostain syystä arvioi viimesyksyisen kokeen onnistumista. Mehän täällä arviomme sen täydelliseksi flopiksi.

Hintasuhteessa ei ole odotettavissa juuri muutosta:

Lainaus
Arto Jokisen mukaan tavalinen broileri kokonaisena maksaa yleensä 6-7 euroa kilo. Luomubroilerin kilohinta on 13-17 euron tietämissä – kaupan hinnoittelupäätöksistä riippuen.

***

Tavallaanhan tämä ei meille mitenkään kuulu ... ainakaan niin kauan kun kauppa ei ota asiassa tahallaan takkiinsa tai tätä luomubroileria ei ryhdytä syöttämään päiväkodeissa ...  8)


PS 8.9.14: Se ero edelliseen yritykseen nähden täytyy muuten panna merkille, että nyt ei ole kyse kertakokeilusta ja -erästä, vaan tässä suunnitellaan, että luomubroileria olisi jatkossa jatkuvasti tarjolla, ainakin kerran viikossa tms. lähes kaikissa kaupoissa. Tavoitteena eli toiveena on prosentin osuus broilerimarkkinoista.

PS. 11.9.2014: Tämän uutisen  (http://yle.fi/uutiset/suomen_ensimmaiset_luomubroilerit_saavat_nukkua_kunnon_younet_ja_ulkoilla/7449579)mukaan tämän verran kotimaisempaa on nyt tuotanto (lihav. HJ):

Lainaus
Munat tuodaan Tanskasta, haudotaan Huittisissa ja untuvikot kasvatetaan kolmella tilalla Loimaalla, Seinäjoella ja Punkalaitumella.

Uutisessa väitetään luomubroilerin olevan "kysytyin ei oo -tuote". Entä kun tulee puhe hinnasta? Etteikö vain yleisin reaktio tiskin toisella puolella ole sitten: "Niin paljon rahaa! Mulla ei oo."  :D


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 08.09.14 - klo:08:29
Talouselämä arvioi tämän uuden yrityksen näin:

Luomubroilerista tulee harvojen herkkua (http://www.talouselama.fi/uutiset/luomubroilerista+tulee+harvojen+herkkua/a2264122)

Lainaus
Kurjistuva kansa tahtoo halpaa ruokaa, joten Luomu Investin yritys vaikuttaa uhkarohkealta. Tässä kuussa kauppoihin tulevat ensimmäiset LuomuNokka-tuotemerkillä Suomessa kasvavatetut luomubroilerit, jotka maksavat karkeasti kolme kertaa tavallisen broilerin verran. Filekilo maksaa siis noin 30 euroa.
(kursiv. HJ)

Tällaisen uskon varaan rakennetaan:

Lainaus
”Uskomme, että meille löytyy yksi prosentti broilerimarkkinoista. Esimerkiksi Tanskassa luomubroilerin osuus on jo kaksi prosenttia”, sanoo Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen.

Ja luotettavan markkinatutkimuksen tekeminen luomusta onkin vaikeaa, kun Suomessa(kin) perinteisesti kyselyissä paljoliti vastataan, että kyllä, tulevaisuudessa aion ostaa lisää luomua (http://proluomu.fi/neljasosa-suomalaisista-ostaa-luomua-usein/), vaikkei tämä ostohalu sitten kaupassa välttämättä niin paljon realisoidukaan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 24.09.14 - klo:08:48
Nyt Hesarikin osallistuu asiaan ...

Luomubroileria saa nyt kaupoista – mutta mikä siinä maksaa (http://www.hs.fi/ruoka/Luomubroileria+saa+nyt+kaupoista++mutta+mik%C3%A4+siin%C3%A4+maksaa+/a1305877182092)

... näine koottuine seltyksineen. Tämä argumentti on mielenkiintoinen:

Lainaus
Siinä missä tavanomaisella broileritilalla voi olla jopa yli 100 000 eläintä, luomutilojen eläinmäärä on rajoitettu 144 00:een.

Ei siinä kyllä luomukasvattaja ehdi nimeltä tuntea 14 400 pikku tipuakaan, ennenkuin heidän tiensä eroavat, vaikka tutustumisaikaa olisi parikin kuukautta. Ja jos itse yrittää eläytyä kanaksi, olisiko sitä kodikkaampaa 14 400 pikku ryhmässä kuin 100 000 valtavassa laumassa ...  ;D


Hinta säilyy HS:nkin mukaan kutakuinkin ennallaan. Katsotaan nyt. Mutta näin se yritys vasta kunnolla lähtee alkuun:

Lainaus
Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan. Määrää aiotaan kasvattaa. Alun vähäisen eläinmäärän vuoksi kolmen viikon kuluttua tuotannossa on kolmen viikon tuotantokatko. Luomubroilerin katkeamattoman tuotannon on määrä alkaa marraskuun alussa.
(lihav. HJ)

Edellisenä viikonloppuna kävinkin paikallisessa Prismassa, enkä löytänyt näitä yhtään. Hintaa olisin katsonut, mutta eiköhän se tieto tuossa tullut. Eli se jo tuttu: "kolminkertainen".


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 28.09.14 - klo:13:23
Vieläkään en ole saanut silmiini ensimmäistäkään tämän uuden firman kotimaista luomubroileria täällä Helsingin Itäkeskuksessa. Kahdessa S-ryhmän myymälässä olen tilanteen muutaman kerran tarkistanut. Mistä lienee kyse? Tuon tarjontakatkoksenkin pitäisi siis tulla vasta parin viikon kuluttua?

Onko muilla lukijoillamme näköhavaintoja näistä tuotteista?

Jos ...

Lainaus
Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan. Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan.

... tarkoittaa se siis vähintään 20 000 broileria, joista Helsingin osuus olisi jo matemaattisesti noin 2000. Eli jossain niiden on täytynyt olla. Kaikki keskustan liikkeissa?PS 29.9.14: Jotain tuollaista siinä on  tehty. Marja-Riitta Kottilan twiitti:

"Ihan kohta maistellaan luomubroileria! Tänään löytyy 200 kaupasta! #luomu
7:54 a.m. Fri, Sep 19"

Eli niitä on tarjottu aika harvoissa kaupoissa, koko Suomea ajatellen? Kun myymälöitä Suomessa lienee yli 3 000?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.10.14 - klo:09:01
"Kotiäidin Luomulaaksossa" oli blogisti löytänyt näitä luomubroilereita. (http://luomulaakso.blogspot.fi/2014/09/luomunokka-ja-vauhtisiivet.html) 

Muta mikä siinä on, että heti selostuksen alusta tulee mielikuva, etteivät nämä tuotteet tälläkään kertaa mene ihan kuumille kiville (vaikka tuotetta siinä kyllä kehutaan. Lihav. alla HJ):

Lainaus
Viime viikolla kauppareissulla käteen tarttui Luomunokan siipipaloja, jotka sattuivat olemaan vielä 30% alennuksessa. Siinäpä siis oli oiva tilaisuus kokeilla noita monen ihmisen kehumia siipipaloja ja ostaa tavara pois hyllystä, jottei se muutu ruokahävikiksi.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 16.10.14 - klo:14:11
Nyt sitten "bongasin" itse nämä L'uomu-broilerit myös paikallisesssa Prismassa (Helsinki, Itäkeskus). Hinnat juuri sitä kuin edellä kerrottu. Pieni ja kapea oli niiden osuus broilerihyllyillä. Jäljellä olevissa pakkauksissa (em. "tuotantokatko"?) oli kaikissa tarrra "-30%. Huomauta kassalla." Samoin siis kuin edellä.

Päivitys 17.10. klo 11: Nyt tänään kyseiset hyllynosat olivat täysin tyhjiä. (Pystyin ne kuitenkin varmasti tunnistamaan.) Johon selityksenä voisi tietysti olla, että ne broilerit (pakkauksia oli eilen ehkä parisen kymmentä) viimeistään tällä alennuksella olisivat menneet kaupaksi. Mutta toinenkin mahdollinen selitys asialle myös on. (Ks. viime syksyistä keskustelua, edellä.)


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 07.11.14 - klo:15:47
Päivitys 17.10. klo 11: Nyt tänään kyseiset hyllynosat olivat täysin tyhjiä. (Pystyin ne kuitenkin varmasti tunnistamaan.)

Eilen kyseinen hyllyn kohta oli vielä tyhjä. Tänään sinne on ko. tuotteita tullut, ja monta pakkausta. Laitoin muistiin pakkausten lukumäärän (ja myös hinnat), ja yritän arvioida jatkossa - jos se on mahdollista ja jos tulee ko. kauppaan muuta asiaa - miten ne menevät kaupaksi.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.11.14 - klo:12:25

Tällainen (väli)raportti, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne:

Broilerinrinta (27,90/kg) oli 18 pakettia, jäljellä 15, eli ostettu 3 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) oli 6 pakettia, jäljellä 0, eli ostettu 6 kpl (!)
Broilerinkoipi (11,90/kg) oli 22 pakettia, jäljellä 17, eli ostettu 5 kpl

Koska ko. siipien hyllyäkään ei ollut täytetty, uskaltanee olettaa, että tuossa oli se myynti vähän yli 2 päivänä (isänpäivänähän kauppa oli kiinni. Tämä havainto tänään ma klo 12).

Ei siis ihan kuumille kiville, mutta vähän siis kuitenkin menee.

Ainakin suhteessa taitaa mennä samaan tapaan kuin viime vuonna:

Vain koivet ja siivet luomukanasta myivät kohtalaisesti.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 12.11.14 - klo:14:55
Tällainen (väli)raportti taas, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne, edelliseen verrattuna, tänään:

Broilerinrinta (27,90/kg) jäljellä 11, eli ostettu 4 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) jäljellä edelleen 0 kpl (eli muitakaan hyllyjä ei ole täytetty, päättelen, tästä en voi olla varma)
Broilerinkoipi (11,90/kg) jäljellä sama 17, eli ostettu 0 kpl

***

Luultavasti ... ei kun ihan varmasti luovun nyt tästä tarkkailustani. Ennemmin tai myöhemmin kauppa itse kertoo, miten tässä asiassa kävi.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 13.11.14 - klo:13:07

Lupaukseni vastaisesti menin kuitenkin tänään (n. klo 12:30) vilkaisemaan  noita Prisman hyllynpätkiä. Tavallaan hyvä, että menin, nämä tiedot eli havainnot selkeyttävät asiaa.

Myyntitilanne oli täsmälleen sama kuin eilen. Eli yhtään ei vuorokauteen ollut mennyt kaupaksi. Kaikissa paketeissa oli lappu "-30%". Nyt vasta tulin tarkistaneeksi tämän tiedon, joka tuon alennuksen hyvin selittää: "Viimeinen käyttöpäivä 13.11.2014". Jolloin huomenna ei edes kannata mennä katsomaan, hyllyt ovat tyhjät.

Eli ainakin tämän Prisman osalta täysi katastrofi. Nyt pidän lupaukseni, enkä enää seuraavaa kierrosta n. kuukauden päästä täällä tarkista. Vaan jään odottamaan näiden yrittäjien ilmoitusta, että he luovuttavat.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.11.14 - klo:05:45
Hesarin NYT-liitteessä oli tänään n. puolen sivun piilomainos asialle, tuotemerkein, otsikolla "Lennä luomubroileri, lennä". Noin puolet artikkelista keskittyi siihen, kuinka surkeat ovat tavanomaisen broilerin olot. Toinen puoli siihen, kuinka ihana on luomubroilerin elämä. Hinta myönnettiin, mutta sillehän siis oli tuo selitys. Olipa loppuun löydetty erään ravintoloitsijan lausunto, miten sen makukin on ihan omaa luokkaansa.

Artikkelin kuvassa kerrottiin, että kyseessä on "Vuoden 2014 ruokailmiö". Ja kyllä siinä niin taitaa käydä (vrt. edellinen puheenvuoroni). Tuosta  ja muusta ilmaisesta mainoksesta huolimatta.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Tarkkailija - 14.11.14 - klo:18:01
Hesarin NYT-liitteessä oli tänään n. puolen sivun piilomainos asialle, tuotemerkein, otsikolla "Lennä luomubroileri, lennä". Noin puolet artikkelista keskittyi siihen, kuinka surkeat ovat tavanomaisen broilerin olot.

Tämähän liittyy siihen, että noin puolet broileritiloista sai Eviralta huomatuksen puutteista.

Puutteet liittyvät yleisimmin valaistukseen, sillä lain määrittelemä valaistustaso on tuottajien mielestä liian kirkas ja aiheuttaa eläimissä häiriökäyttäytymistä, joten monet tuottajat käyttävät tiloissa lain määrittelemää tasoa himmeämpää ja eläimille paremmin sopivaa valaistustasoa.

Tuottajat yrittivät vaikuttaa lakiin sen valmisteluvaiheessa, mutta tuottajiapa ei tietenkään asiassa kuultu tai välitetty heidän havainnoistaan siitä, miten liian kirkas valo vaikuttaa eläimiin.Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 18.11.14 - klo:09:48
Tällainen lisätieto kuitenkin (eilen ja tänään): sen enempää Itäkeskuksen City Marketissa kuin Stockan Herkussa ei tuota luomubroileria ollut tarjolla lainkaan. Ja ne ovat takuulla sellaisia "suurimpia myymälöitä", jollaisiin ko. tuotteita luvattiin toimittaa.

(Jouduin vielä Prismaan, tarkistaakseni, että uusi erä oli tullut. Oli. Vastustin kiusausta, en laskenut paketteja. ;))

Onko niitä muissa K-ryhmän ja Stockan kaupoissa? Kerro, jos näet.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 25.11.14 - klo:12:59

Minä en mennyt vasiten sitä Prisman luomubroilerihyllyä katsomaan! Mutta kun tieni meni siitä ohi. En ihan varmana laskenut niitä paketteja!  ;D 

Mutta kun silmää ei voinut määrätä, niin havaitsinpa, että paketteja oli ... jonkun verran. Ja senkin silmä sitten pyytämättä eli silmäyksellä joutui näkemään myös, että niissä kaikissa oli jo nyt 30% alennustarra.

Nyt oli kuitenkin pakko mennä lähemmäs. Viimeinen käyttöpäivä oli 27.11.14. Niinpä alennustarra nyt oli tavallaan 3 päivää etuajassa, edellisiin "kierroksiin" verrattuna.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 04.02.15 - klo:13:22
Toista asiaa koskevan uutisen (http://patarumpu.fi/2015/02/03/halpuuttaminen-jatkuu-vuorossa-gluteenittomat-tuotteet/) yhteydessä Patarumpu kertoi näin:

Lainaus
Erikoisruokavaliotarjonnan ohella yksi vahva tuotealue on luomu.

”Meillä luomutuotteiden hinnat ovat taatusti kohdallaan. Tarjoamme luomussa myös sellaisia erikoisuuksia, joita ei löydy joka kaupasta. Yksi hyvä esimerkki on luomubroileri.”

Olisiko tuossa sanottu, että luomubroileria on kaupan enää S-ryhmän kaupoissa?

Vaikea sanoa. Täällä Itäkeskuksessa en muista nähneeni sitä Stockan Herkussa, K-ryhmän City Marketissa sitä ei ehdottomasti ollut. Mutta saattaa olla, että asumme täällä vähän "rahvaan" asuinalueella.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 09.03.15 - klo:07:03
Tilanne näyttäisi nyt tältä:

Luomubroileri löysi tiensä lautasille (http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Luomubroileri+l%C3%B6ysi+tiens%C3%A4+lautasille/a1425797527988)

Lainaus
Luomunokka-yritys on tyytyväinen menekkiin.

Eli jonkinlaiset markkinat se olisi löytänyt. Mutta minkä kokoiset?

Lainaus
"Nyt on kriit­ti­nen vo­lyy­mi saa­vu­tet­tu", Jo­ki­nen sa­noo. Hä­nen mu­kaan­sa luo­mun osuus on nyt vain pro­mil­len luok­kaa ko­ko broi­le­rin ku­lu­tuk­ses­ta. Vuo­den lo­pus­sa ta­voit­tee­na on pa­ri pro­mil­lea. "Kyl­lä­hän Suo­mes­ta sel­lai­nen ku­lut­ta­ja­jouk­ko löy­tyy", hän ar­vioi.
(lihav. HJ)

Tältä pohjalta tuntuu vähän hassultakin tuo tieto aiemmasta tilanteesta:

Lainaus
Luo­mu­broi­le­ri tu­li myyn­tiin vii­me syk­sy­nä. Se oli kaup­po­jen mu­kaan pit­kään yk­si ky­sy­tyim­mis­tä tuot­teis­ta, jo­ta ko­ti­mai­se­na ei ol­lut saa­ta­vil­la.
(lihav. HJ)

Ja nyt kun sitä sitten saisi, menekki on "vain pro­mil­len luok­kaa"?

Mutta Hesari nyt sitten tekee kaikkensa, että se myynti siitä kasvaisi (koko aukeaman artikkeli paperihesarissa! Vrt. myös edellä 14.11.14)?

(No, ei ihan kaikkeaan, tai ainakaan johdonmukaisesti. HS:n luomubroilerin makutestiä koskevaan, tuon tuotteen kannalta masentavaan artikkeliin on jo viitattu täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=549.msg6552#msg6552).)


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 02.06.15 - klo:14:13
Tällainen (väli)raportti taas, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne, edelliseen verrattuna, tänään:

Broilerinrinta (27,90/kg) jäljellä 11, eli ostettu 4 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) jäljellä edelleen 0 kpl (eli muitakaan hyllyjä ei ole täytetty, päättelen, tästä en voi olla varma)
Broilerinkoipi (11,90/kg) jäljellä sama 17, eli ostettu 0 kpl

Nyt ollaan jotain puoli vuotta tai sitä luokkaa eteenpäin tuosta päivämäärästä. Jo noin viikko sitten tein saman havainnon, mutta tänään nyt vielä sen varmistin:

tuossa samassa Prismassa oli yksi hyllykolo varattuna näille L'uomu-broilereille. Siis yhdessä pystyrivissa yksi taso, jotain 40 cm kanttiinsa. Tarjolla oli broilerinsiipeä hintaan 9,90 kilo. Kymmenkunta kappaletta eli rasiaa. Uutta tavara oli, ei vielä alennusta, viimeinen myyntipäivä 6.6.15.

Otokseni on ollut toki koko ajan juuri noin pieni (eli vähän yli tämä yksi Prisma) kuten olen kertonut, mutta ...


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 08.06.15 - klo:14:55
Hieman paradoksaalinen on tästä Pro Luomun dokumentista (päivätty 17.3.2015) saatu tieto (s. 8 ja 9) ...

Yrityskysely: Luomulihan määrä 2014 (http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/Luomulihan-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-2014.pdf)

... että samaan aikaan, kun kananmunia menee niinkin paljon luomuna kaupaksi kun menee, luomusiipikarjan osuus lihankulutuksesta on käytännössä täysin mitätön.

Se saa tietysti selityksensä siitä, että munansa (1-1,5 vuodessa) munineet aikuiset kanat, luomukanatkin, menevät Suomessa rehuksi tai jopa poltettaviksi, niitä eivät ihmiset syö. Ja luomubroilereissa on siis kyllä jotain yritystä, mutta ei niin kovin menestyksekästä.

Tänään nimittäin taas jouduin tuohon usein mainitsemaani Prismaan. Tämän päivän huomioni oli tämä:

Sama yksi hyllylokero. Nyt myynnissä 13 kpl luomubroilerin koipia, hintaan 11,90 kilo. Ja kyseisessä kirjaimellisesti hehtaarihallissa erilaisia broilerituotteita oli hyllyissä useassa kerroksessa useita metrejä. (Ja pitikin tietysti olla, jos Suomessa siipikarjan liha on sianlihan jälkeen toiseksi suosituin lihan laji.)


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 31.07.15 - klo:09:03

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

Tuolloin oli noin. Mutta yhä vielä on näin (tieto Pro Luomun sivuita (http://proluomu.fi/hankkeet/arvoketjutyoryhmat/luomuliha/), 4.6.15 muistiosta):

Lainaus
Suomessa on kolme broilerin tuottajaa. Nykyisin munat tulevat  Tanskasta, toiveena on saada emopolven tuotanto Suomeen. Esteenä puuttuvat säädökset.

Eli lentokoneella ne tiput ilmeisesti yhä tulevat, nyt vähän varhaisemmassa elämänvaiheessaan. Maahanmuuttajina, mutta ehtivät sitten kotoutua niin, että kotimaisina ne myydään.

(Vaan taitaa tuokin asia mennä filosofiseksi, niinkuin moni muukin juttu kanan yhteydessä: missä vaiheessa se kana oikein syntyy ...? ;))


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.10.15 - klo:06:59
L`uomu/Luomunokka antaa sivuillaan tämän reseptin:

http://www.luomunokka.fi/fi/aiheeton-fi/broileri-sienikastike/

Tuon ruoan hinta olisi nyt kiva laskea, luomuraaka-ainein kokonaan, ja vierelle tietysti tavanomainen versio. Tuossa läheisessä Prismassa se onnistuu.

Paitsi ei taida ihan heti onnistua? Sivulla oli myös tällainen tieto:

Lainaus
TIEDOTE    8.10.2015

Valitettavasti L’Uomu Nokan tämän viikon (vko41) tilauksia ei voida toimittaa kaupoille yhdelle kasvatustilallemme tulkintaerimielisyyksistä asetetun tilapäisen markkinointikiellon vuoksi. Olemme jättäneet tarkastusviranomaiselle vastineemme ja ilmoittaneet eriävän mielipiteemme säädösten tulkinnasta. Kyse on Suomen kansallisesta tulkinnasta ikkunapinta-alan suhteen, joka poikkeaa eurooppalaisesta käytännöstä sekä määrältään 0,1-0,2 prosentin virheestämme kasvatustiheydessä kahdessa kasvatuserässä, joka merkitsee muutaman kymmenen linnun sallitut rajat ylittävää määrää kasvatuksen ensimmäisinä päivinä. Olemme välittömästi toteuttaneet kaikki vaaditut korjaavat toimenpiteet. Toivomme pikaisesti vapautusta markkinointikiellosta.

Nyt on kyllä jo viikko 42. Täytyypä kuitenkin vilkaista.

PS. klo 12:20: Nyt en voinut tuota laskelmaa tehdä, koska kyseistä luomubroileria ei ollut hyllyillä tarjolla (paikka niille oli). Johtuiko se sitä, että em. epäselvyys jatkuu, vai siitä, että erä tulee vasta viikonlopuksi, en tiedä. Mutta palaan asiaan, sitten jos/kun voin.

PS. 20.10.15: Tämä projektini ei nyt etene. Tänään siellä olivat samat tyhjät hyllyt. Ja erityisesti tuolle luomubroilerin rintafileelle - joka tuossa reseptissä mainitaan - ei ollut edes hyllyä varattuna, jonka reunasta olisi ehkä nähnyt hinnan.

Luomunokkakaan ei ole poistanut tuota tiedotetta nettisivultaan, eli jatkuuko tilanne?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 21.10.15 - klo:14:01
Nyt tämä vertailuprojekti täytynee saada loppuun, vaikken ihan saman päivän hintoja samasta kaupasta saanutkaan. Olennaisin on tuon broilerin hinta. Vieläkään (?) ei mainitussa Prismassa tuota luomubroilerinfilettä ollut, mutta nyt löysin kuitenkin sille varatun (yhden, kapean ja siksi aiemmin huomaamattoman) hyllyn, jonka reunassa oli sen hinta: 29,96 euroa kilo. Ja aivan vieressa tavanomainen broilerinfilee hinnaltaan 12,63 euroa kilo (jota oli ihan oikeasti tarjolla). Sieniä ei löytynyt luomuna, joten käytän molemmista kustannusta 1 euroa. Myöskään sipulia ei luomuna löytynyt, joten käytän molemmista kustannusta 30 senttiä. Mausteet nyt unohdan. Niinpä tässä vertailu, tuon edellä mainitun reseptin mukaan:

Luomu:

500 g broilerinfileetä 14,98 euroa
sieniä 1,0 euroa
herneitä 150 g 1,30 euroa
kermaa 2 dl 1,30 euroa
sipuli 0,30 euroa

Yhteensä 18,88 euroa

Tavanomainen:

500 g broilerinfileetä 6,32 euroa
sieniä 1,0 euroa
herneitä 150 g 0,40 euroa
kermaa 2 dl 1,05 euroa
sipuli 0,30 euroa

Yhteensä: 9,07 euroa

Erotus: 9,81 euroa.

Ja vieläkin on Luomunokan nettisivulla tuo 8.10.2015 päivätty tiedote! Pidättäydymme spekuloinnista asiassa.


PS. 23.10.15: Nyt heidän pieni kriisinsä näyttää olevan ohi. Kyseistä luomufileetä oli tänään muutama laatikko em. Prismassa saatavilla, tuohon hintaan tietysti edelleen. Vaikka mainittu tiedote ei vielä ole netistä hävinnytkään, mutta varmaan se kohta häviää.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 15.11.15 - klo:07:59
Olisiko tässä alennusmyynnissä kyse tuosta em. hetkellisestä epäselvyydestä broilerien luomustatuksen suhteen:

Luomu nokan laidunbroileri (http://heyevent.com/event/runjw4co7zrg2a/luomu-nokan-laidunbroileri)

Lainaus
Olemme tilaamassa Luomu Nokalta vapaana kirmannutta Free-Range laidunbroileria. Kyseessä on kokonaisena pakastettu lihaisa broileri, joka on kasvanut luomuolosuhteissa mutta jota ei lakiteknisistä syistä saa kutsua luomuksi. Lähes luomu olisi oikea termi :-)

Yhden broilerin paino on n. 2kg. Hinta 5€/kg. Tarkka hinta määräytyy kunkin broilerin painon mukaan.

Tuo erä sitten myydään pois halvemmalla? Sillä alennushinta tuo 5 euroa kilo lienee, vaikka tukkuhinta olisikin.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.02.16 - klo:17:25
Samaisessa kaupassa, edelleen. Eilen satuin vilkaisemaan lokeroa, jossa oli kaupan näitä puheenaolevan tuotemerkin broilerien rintafileitä, tuttuun hintaan, 29,96 kilo. Lokero oli niitä tupaten täynnä. Varmaan parisenkymmentä pakkausta.

Kun tuli asiaa samaan kauppaan tänään, päätin vilkaista samaa lokeroa. Se oli edelleen tupaten täynnä.

Vieressä tavanomaisten broilerien lokerot olivat vaihtelevan täysiä, mutta yksikään ei tupaten täynnä. Johtopäätös on tietysti rohkea, mutta sanonpa sen kuitenkin. Päivässä - tai useammassa, en tiedä tietysti, koska lokero on täytetty - yhtään ei ollut mennyt kaupaksi.PS. 2.2.16: Kun nyt taas olin tilaisuudessa tuota lokeroa katsomaan, niin havaintoni:

- nyt oli myyty 4 kappaletta
- yhteensä pakkauksia oli ollut 21 kappaletta (3 x 7)
- viimeinen käyttöpäivä niille on 6.2.2016

Jos satun sinne nyt tässä huomenna tai ennen tuota 6.2.2016, tai vielä sinä päivänä, niin tietysti raportoin.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 04.02.16 - klo:13:41
Myönnän, että olin edellä tavoittelemasa jonkilaista "skuuppia", jossa olisin voinut raportoida, etteivät nämä kalliit rintafileet olisi menneet (juuri) ollenkaan kaupaksi.

Epäonnistuin. Nyt tänään niitä oli jäljellä enää kahdeksan ( 8 ) kappaletta, noin klo 13:30.

Tosin kaikissa oli lappu "-30%" ja ollut ilmeisesti aamusta saakka. Mutta myöntää siis täytyy, että näilläkin ylikalliilla tuotteila oma tietty kysyntänsä on. Joka ei kuitenkaan ole tuota suurempi, iso kauppa ja lukemattomat muut vastaavat, hyvin kaupaksi menevtä tuotteet siinä vieressä huomioon ottaen. Mutta en nyt kuitenkaan yritä moista "skuuppia" enää uudestaan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 23.03.16 - klo:06:06
Tästä Pro Luomun uutisesta (http://proluomu.fi/luomulihantuotanto-kasvoi-kolmanneksen/) saamme nyt aika tarkan numeraalisenkin kuvan asiasta.

Luomusiipikarjan tuotanto on yli kaksinkertaistunut, ja luomubroileri vastaa tuosta kasvusta. Mutta se on edelleenkin vain 0,2% tavanomaisesta.

Niinpä siis luomubroilerin osuudeksi myös kaupassa voidaan arvioida noin promille. Määrässä. Jos sen hinta on kaksin-kolminkertainen, sitten noin kaksi-kolme promillea, rahassa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 21.04.16 - klo:07:53
Tällainen ihmettely on tullut MTV:n sivuille:

"Heittämällä maukkaampaa kuin broilerin rintafilee" – miksi ei kelpaa suomalaisille? (http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/heittamalla-maukkaampaa-kuin-broilerin-rintafilee-miksi-ei-kelpaa-suomalaisille/5841610)

Hän on siis maistavinaan eron. Sokkotesteissä sitä ei löydetty. *)

Kysymykseen on kyllä helppo vastaus, se hinta, ja tuleehan se tuossa jutussakin esille. Tällaista se sitten kuulemma on:

Lainaus
Tuhahdin asiasta Facebookissa ja kaupan edustaja kertoi, etteivät luomubroilerit mene kaupaksi edes viimeisen päivän alennushintaan. Syyttävä sormi alkoi heilahdella kaupan lisäksi kuluttajien suuntaan.

Hän ei sentään mennyt niin pitkälle, että olisi kehittänyt kuluttajille haukkumasanoja (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=231).

 __________

*) jos taas kyse oli koiven paremmuudesta - niin minne häneltä unohtui, että sitä koipeakin saa tavanomaisena? Foodie.fin mukaan n. 2-4 euroa kilo, verrattuna siihen 12 euroon.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.07.16 - klo:06:30
Näin oli siinä ensi yrityksessä:

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

Mutta näin oli tässä toisessa yrityksessäkin, joka tieto tulee tästä hankekuvauksesta:

Luomubroileriketjun rakentaminen maahamme (http://luomu.fi/hankkeet/luomubroileriketjun-rakentaminen-maahamme/)

Lainaus
Tällä hetkellä luomubroileria tuotetaan kahdella tilalla ja tuotantopolven munat tuodaan ulkomailta.
(lihav. HJ)

Nytkin Tanskasta ja luultavasti nytkin lentokoneella. *) Ja viedään sitten hautomakoneeseen (http://www.siipi.net/index.php/siipikarjaliitto/jalostus-ja-haudonta/77-siipikarjaliitto/sisaeltoesivut/11-koneellinen-haudonta). Joka lienee luomusääntöjen sallimaa (koska keksintö on yli 100 vuotta vanha!  ;D).

Mutta tästä eteenpäin siis yritetään muuta:

Lainaus
Kannattavuus ja ennen kaikkea bioturvallisuussyistä tuotanto on järkevää rakentaa omaan maahan.


_________

*) tuo lentokone on - kummassakin tapauksessa - kieltämättä arvailua. En tiedä, miten untuvikkoja tai munia kuljetetaan (lisäys klo 17:08).


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.07.16 - klo:16:23
Huomaan, että tiedän enemmän kuin muistan ja päinvastoin. Tästä edellä mainitusta asiasta olin täällä jo kertonut.

Mutta edelleen on epäselvää, mikä on (Tanskasta tuodun) "luomutiivisteen" (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=652.msg5133#msg5133) merkitys luomubroilerien ruokinnassa. Kun sen tarve ja tuonti yhä edelleen näyttää jatkuvan.

Pahimmillaan tuo kuvio on sitä, että "kotimainen" luomubroileri on jotain, joka vain on (kuitenkin lyhyet) elinviikkonsa Suomessa oleillut, mutta on muutoin tanskalainen, mitä sen (kokonais)tuotantoon tulee.

Ei tietysti niin, etteikö järkevä työnjako kaikilla aloilla, maataloudessakin, olisi suotavaa. Mutta tässä saattaa nyt "ottaa meikäläistä pannuun" se luomutuotannon imagonrakennus (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=652.0) jotenkin erityisen kotimaisena tuotantona.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 02.08.16 - klo:12:43
Vallan mainio juttu, havainto tänään Itäkeskuksen Prismassa. L´uomu tarjoaakin nyt broileriaan näin:

"Juhlasuikale", joka on rintafileestä, 7,49 paketti. Joka paketti on 0,25 kg.

EU:n säädösten mukaan tietysti on kerrottava myös kilohinta. Joka on edelleen 29,96 euroa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 18.09.16 - klo:06:40
Menisikö sama ruoka kaupaksi kaksinkertaiseen hintaan:

"Kiva katsoa, miten käy" – Nyt saa tamperelaista äijäruokaa luomuna (http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/434878-kiva-katsoa-miten-kay-nyt-saa-tamperelaista-aijaruokaa-luomuna)

No, kiva katsoa, miten käy. Ensimmäisen testin tuloksia ei oikeastaan voi pitää edes lupaavina:

Lainaus
Laitahyökkääjä Otto Koivula ilmoitti havainneensa luomusiivissä selvän makueron tavallisiin verrattuna.

– On näissä selvä vivahde-ero tavallisiin. Kehtaisin väittää, että ovat parempia.

Samassa pöydässä istuneet puolustajat Ville Järvinen, Valtteri Ilomäki ja Jarkko Parikka olivat varauksellisempia.

– Hyviä nämä ovat, mutta ellemme tietäisi luomusiiviksi, emme huomaisi eroa, tiivisti kolmikko.

Ja nuo maistiaiset luultavasti tarjottiin. Seuraava testi tehdään tositilanteessa, kassalla, tilatessa, omalla rahalla. Suostuukohan laitahyökkääjä Otto Koivula silloin maksamaan tuosta nyt havaitsemastaan vivahde-erosta?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 28.01.17 - klo:07:26
Lapin Kansa (ja muut lehdet, joissa sama artikkeli äskettäin ilmestyi) on maksumuurin takana, mutta kirjoittaa (Googlen mukaan):

Lainaus
Suomalainen suosii luutonta tuorebroileria ja sitä popsitaan yhä enemmän – luomu ei vain vedä.
(lihav. HJ)

Tuo havainto ei siis ole yksin meidän varassamme (jos joku epäilee, että meillä olisi asiassa tiettyä "puoltoa").

Tässä ihmettelyssämme olemme ehkä vielä aika yksin ...

Suomalaisten luomubroilerien peräti kummallinen tapaus (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=439)

... mutta ehkä emme kovin kauan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.03.17 - klo:07:20
Joillekin yllätykseksi tapahtuikin näin:

Lihaa tuotettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan (https://www.luke.fi/uutiset/lihaa-tuotettiin-viime-vuonna-enemman/)

Lainaus
Lihaa tuotettiin viime vuonna 404 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Lihantuotanto kasvoi ennätyslukemiin broilerinlihan tuotannon kasvun siivittämänä.
[...]
"Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon.  Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna."
(lihav. HJ)

Mutta luomubroileri ei tuossa ollut mitenkään mukana. Sen tuotanto ja kulutus on säilynyt yhtä minimaalisena kuin ennenkin, osuutena prosentin murto-osia. Sen kaikki toivo on nyt Hongkongissa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 02.04.17 - klo:15:17
Vallan mainio juttu, havainto tänään Itäkeskuksen Prismassa. L´uomu tarjoaakin nyt broileriaan näin:

"Juhlasuikale", joka on rintafileestä, 7,49 paketti. Joka paketti on 0,25 kg.

EU:n säädösten mukaan tietysti on kerrottava myös kilohinta. Joka on edelleen 29,96 euroa.

Tämä näyttää nyt vakiintuneen sen kalleimman osan myyntitavaksi siellä Prismassa. Näin sitä oli myynnissä nytkin. Ja jo 30.3. jolloin siellä käväisin. Eli tuo pieni viipale (maininta paketissa "n. 220 grammaa"), joka näin on saatu siedettävän hintaiseksi kertaostokseksi.

Tavallaan tuo taktiikka onnistuu: 30.3. oli myynnissä näitä pikkupakkauksia 16 kappaletta, nyt 6, joten 10 oli mennyt kaupaksi. Vai miten tuota nyt oikein sanoisi? Jos luomubroilerien kokonaismenekki kuitenkin lasketaan kiloina, ei se tuosta kovasti noussut.

Tuossa tulin kirjoittaneeksi "pikkupakkauksia". No, painon mukaan ne olivatkin, mutta itse asiassa ne olivat pakkauksina yhtä isoja kuin ennenkin - silloin kun ko. rintafileiden pakkaus sisälsi paljon enemmän (eli n. puoli kiloa tai yli)! Nyt näitä pakkauksia vain täytyy ostaa useampia, vaikkapa tuon 21.10.15 (edellä) ruokareseptin toteuttamiseksi kaksi tai kolme.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 08.04.17 - klo:09:06
Kun tuo luomubroileri on kertakaikkiaan liian kallista, eikä mene kaupaksi, niin nyt jopa hämeenlinnalainen Luomu- ja herkkukauppa Inkivääri yrittää tarjota tällaista:

Niittylinnun vapaana kasvanutta broileria nyt Inkivääristä (http://luomujaherkkukauppainkivaari.palvelut.hameensanomat.fi/2017/04/07/niittylinnun-vapaana-kasvanutta-broileria-nyt-inkivaarista/)

Näillä asioilla sitäkin mainostetaan ...

Lainaus
Roduksi valikoitui hidaskasvuinen luomutuotantoon tarkoitettu rotu jonka ruokavalioon kuuluu mahdollisimman puhdas gmovapaa, kalajauhoton rehu.

Laiduntavaa niittybroileria ei suomessa ole ollutkaan, paitsi nyt. Haluamme että Niittybroilerit saavat elää auringon valolla, puhtaalla ruoalla ja pienissä parvissa.Kokonaan ilman antibiootteja. Vapaina, kesäisin laiduntaen, talvella ulkoillen.

... mutta luultavasti kallis luomurehu on unohdettu. Ja kalajauhon synteettistä korvaajaa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg9170;topicseen#msg9170) syötetään. Tuossa ei valitettavasti kerrottu hintoja, eikä tuottajankaan nettisivulla.

Tuo "luomutuotantoon tarkoitettu rotu" on kyllä hiukan kuluttajan harhaanjohtamista, koska kyse ei siis ole luomubroilereista.

***

"Kokonaan ilman antibiootteja". Jaana Husu-Kallio kertoi eilen MT:n uutisessa (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/husu-kallio-broilerien-bakteerikohusta-tarvitaan-kansainv%C3%A4liset-talkoot-1.184540):

Lainaus
Hän toteaa olevansa edelleen äärimmäisen ylpeä siitä, että Suomessa tuotantopolven broilereille ei syötetä antibiootteja koko elämän aikana, että ne ovat maailman terveimpiä, ettei niissä ei ole salmonellaa ja että niiden kampylobakterien määrä on pienempi kuin missään muualla.

Eli uloskirjoitettuna: millekään broilereille ei antibiootteja Suomessa syötetä. Samaan turhanaikaiseen kehuskeluun (samasta asiasta) muka tuotteen erityispiirteenä kiinnitimme jo huomiota toisessa triidissämme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg9913;topicseen#msg9913):

Lainaus
Kuitenkin niin, että korostettiin, tietysti, mainoksessa, Atrian lintujen erityislaatuisuutta. Tuostahan voi oikeastaan lukea, että se asia koskee koko Suomea. Eikä kai broilerin lyhyeen elämään oikein mahdukaan antibioottikuuri (varoaikoineen)? Lienee paljon yksinkertaisempaa, ja halvempaakin teurastaa ja heittää polttouuniin sairastuneet linnut?

Tosin vielä halvempi ja tehokkaampi (ennalta ehkäisevä) keino lienee, että siis ei meneteltäisi näin, että siis linnut eivät olisi "[v]apaina, kesäisin laiduntaen, talvella ulkoillen". Koska sieltä ulkoahan ne taudit todennäköisesti saadaan. Ja jos siipikarjan tautitilanne tästä vielä pahenee, voi olla, ettei jatkossa näitä "niittybroilereitakaan" käytännössä enää ulos saa päästää, suurimpana osana vuodesta.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.04.17 - klo:06:51
Tällainenkin vastoinkäyminen vielä:

Luomubroilereiden kasvatus uhattuna – Evira pisti teurastamon oven säppiin (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilereiden-kasvatus-uhattuna-evira-pisti-teurastamon-oven-s%C3%A4ppiin-1.185008)

Lainaus
Evira asetti huhtikuun alussa markkinointikieltoon säkyläläisen Keltasiipi Oy:n, joka on ainoa luomubroilereita teurastava laitos Suomessa. Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Tästä ei tietysti Luomu Invest ole vastuussa, ei siihen itse syyllinen, mutta näin siinä on käymässä:

Lainaus
Jos Eviran päätös pysyy, hyvään alkuun saatu luomubroilereiden tuotanto ja markkinointi loppuvat siihen, arvioi toimitusjohtaja Arto Jokinen Luomu Investistä. Yhtiö käyttää Keltasiipeä alihankkijana luomusiipikarjan teurastuksessa ja pakkaamisessa.

Luomu Invest on vuonna 2014 aloittanut startup-yritys, joka on Jokisen mielestä päässyt alkuvaikeuksien jälkeen vauhtiin ja myös vienti on aloitettu. "Tulos on saatu plussalle."

Nyt näyttää siltä, että työ valuu hukkaan ja luomisiipikarjan tuotanto pitää ajaa alas. Se tietää isoja tappioita kasvattajille ja Jokisen yrityksen loppua. Myös teurastamon toiminta saattaa päättyä.

Tässä jo odoteltiin tietoja mm. sen Hongkongin viennin menestymisestä, mutta tällainen uutinen saatiin.

Ironisesti voisi tässä todeta, että luomu näyttää todella olevan valvottua tuotantoa.

Vahingonilon tunnetta täytyy kuitenkin nyt vastustaa. Tällä firmalla näyttää olevan todella huono onni. Sillähän jo oli syksyllä 2015 hetkellinen markkinointikielto, joka jo söi kannattavuutta (ks. edellä). Oikeastaan sitä toivoo, ettei se nyt tähän kaadu - vaan reilusti kysynnän puutteeseen!  8)

Hiukan epäselväksi jää, mitä luomuehtoja tässä rikottiin, jos on näin:

Lainaus
Linnut voidaan teurastaa tavanomaisessa siipikarjateurastamossa, myös Keltasiivessä Säkylässä, mutta luomuna niitä ei voida enää myydä, Jokinen toteaa.

Nuikkinen pitää erikoisena, että Keltasiipi voi Eviran mielestä edelleen jatkaa tavanomaisen siipikarjan teurastamista, mutta ei luomun.

"Teurastusehdoissa ei ole eroja tavanomaisen ja luomun välillä."
(lihav. HJ)

Olisiko kyse jotenkin luomulinjan tiukasta erillään pitämisestä, joka sitten jatkuu luomulihassa lihakaupan palvelutiskilläkin (omat leikkuulaudat ja -veitset)?


PS. Eviran sivuilta ei asiasta löytynyt mitään, mutta varmaan jo ensi viikolla löytyy?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.04.17 - klo:10:40
Elina Lappalainenkin oli v. 2014 käsitellyt pitkässä kirjoituksessaan myös tätä teurastusta:

Luomubroileri tulee! – Miltä luomulinnun elämä Punkalaitumella näytti? (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/luomubroileri-tulee-milta-luomulinnun-elama-punkalaitumella-naytti/)

Lainaus
Luomubroilerit teurastaa Keltasiipi-yhtiö. Se on pieni teurastamo Pirkanmaalla. Luomubroilerit tainnutetaan siellä sähköllä – ei hiilidioksidilla kuten suurissa ja modernimmissa teurastamoissa. Eläinten hyvinvoinnin tutkijat suosivat hiilidioksidia. Olen kirjoittanut aiheesta pitkästi kirjassani enkä ryhdy nyt sitä toistamaan. Vaikka en pidä sähkötainnutuksesta, se on kuitenkin suhteessa lyhyt osa broilerin elämää. Keltasiiven yrittäjä Pia Nuikkinen vakuutti heidän hoitavan tainnutuksen huolella. ”Olen itse paikalla aamusta alkaen ja eläinlääkäri valvoo taintumista tarkkaan”, hän kertoo. Vaikka linnut ripustetaan hihnalle jaloistaan tajuissaan, linjasto on niin lyhyt että ne eivät ehdi olla siinä pitkään ennen sähköallasta. ”Hiilidioksidissa puolestaan linnut kipataan linjastolle kuljetuskoreista aika kovakouraisesti”, hän vertaa. Oli tainnutustapa kumpi tahansa, edes luomulinnut eivät välty teurastuksessa kivulta ja kärsimykseltä.

Tuota ei siis Eviran mielestä ole saatu moitteettomasti toimimaan?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 17.04.17 - klo:07:18
Kuinka tässä teurastamoasiassa sitten käykään, niin Arto Jokinen on kuitenkin eilen Aamulehdessä ehtinyt selvittämään tätä hinnanmuodostusta.

Luomuliha maksaa yhä moninkertaisesti verrattuna tavalliseen – suurin hintaero broilerissa (http://www.aamulehti.fi/kotimaa/luomuliha-maksaa-yha-moninkertaisesti-verrattuna-tavalliseen-suurin-hintaero-broilerissa-24319394/)

Lähtökohtana oli lähes nelinkertainen hinta (jonka Aamulehti oli löytänyt):

Lainaus
Luomubroileriketju Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että luomubroilerin korkeampi hinta muodostuu korkeammista tuotantokustannuksista.

Ensinnäkin luomubroilerirotu kasvaa kaksi kertaa tavallista hitaammin. Linnut myös liikkuvat paljon, joten ne kuluttavat huomattavasti enemmän rehua kuin tavalliset broilerit.

Gmo-vapaa luomusoija tulee Italiasta. Soijan osuus rehusta on alle viisi prosenttia.

- Rehustus on enemmän kuin kaksi kertaa tavallista kalliimpaa. Eläintiheys taas on puolet pienempi, joten hallien lämmityskustannukset ovat nokkaa kohti tuplasti suuremmat. Luomuhalleissa on lisäksi isot ikkunat ja kesäisin linnut päästetään ulkoilemaan, Jokinen luettelee.

Hiukan realismia, mutta kuitenkin tällaista optimismia:

Lainaus
Tällä hetkellä luomubroileri kattaa alle prosentin koko maan broilerituotannosta. Jokisen mukaan markkina kasvaa kuitenkin kymmenen prosentin vuosivauhtia.

- En usko, että tästä ihan valtavirtaa tulee, mutta esimerkiksi Ruotsissa luomubroilerin osuus vähittäiskaupasta on neljä prosenttia. Pääsemme muutamassa vuodessa samaan. Uskon, että viisi prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan siitä, että tietää, mistä liha tulee, miten eläimiä on kohdeltu ja mitä ne ovat syöneet, Jokinen sanoo.

Vaan ovatko suomalaiset samanlaisia kuin ruotsalaiset? Vai hiukan enemmän järkisyöjiä?

Kun tuossakin on kertaluokan virhe: luomubroilerin osuuden ei voi sanoa olevan "alle prosentin",  jos osuus pyöristettynä on yksi promille (v. 2016, Pro Luomun kooste).

***

Hitaammin kasvavien rotujen käytön mielekkyydestä olikin juuri juttu GLP-sivustolla:

Whole Foods whiffs on agricultural sustainability: No evidence ‘slow-growing’ chickens better for environment (https://www.geneticliteracyproject.org/2017/04/13/whole-foods-whiffs-agricultural-sustainability-no-evidence-slow-growing-chickens-better-environment/)

Elina Lappalainenkaan (edellä linkatussa artikkelissaan) ei ole asiasta ihan varma (kursiv. alkup.):

Lainaus
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta. Jos vaakakupissa painaa myös eläinten hieman parempi elämä, luomutuotannon kriteerit ainakin pyrkivät parannuksiin monella tärkeällä alueella.

Aiemmin hän oli jo todennut faktan, että kummassakaan tuotantotavassa kanat eivät kasva aikuisiksi. Jolloin on kyllä kysyttävä, paljonko painaa "hieman" parempi elämä? Jopa olettaen, että se olisi.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 17.04.17 - klo:09:25
Hieman epämääräinen on tämä MT:n arvio:

Lainaus
Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Mistä tuo on laskettu, huhtikuun alusta vai artikkelin julkaisuajankohdasta (13.4.17)? Ja voiko tätä väliaikaisratkaisua käyttää:

Lainaus
Kun päätös tuli, teurastamo yritti löytää vaihtoehtoja.

"Kaksi viikkoa on sinnitelty ja broilerit on saatu väkisin työnnettyä teurastettavaksi kahteen muuhun siipikarjateurastamoon", kertoo yrittäjä Pia Nuikkinen Keltasiivestä

Jokinenhan sen tuossa artikkelissa kiistää: näitä broilereita ei enää voisi myydä luomuna.

Nyt siis pari viikkoa on huhtikuun alusta kulunut. Läheisessä Prismassa eilen oli kuitenkin aika lailla sama määrä, se yksi hyllylokero, luomubroilereita myynnissä kuin edellisinä viikkoinakin.  Ja ihan luomuhintaan. No, katsotaan, onko vielä ensi viikolla.


PS. klo 16:15: Tarkistin tänään, että ko. broilereilla viimeinen käyttöpäivä oli 20.4.17. Mikä lienee broilerin koko viimeisen matkan pituus, voisivatko ne vielä olla ennen huhtikuuta teurastettuja? No, uudestaan se no, huomenna, arkipäivänä, voi selvitä enemmän (= Evira). Tai sitten ensi perjantaina, jolloin uuden erän pitäisi tulla Prismaan?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 23.04.17 - klo:07:25
Vielä ei asiassa näytä tapahtuneen mitään ratkaisevaa. Paikallisessa Primassa oli eilen lauantaina normaali, pieni määrä tarjolla, entiseen hintaan. Myöskään Evira ei ole enempää kertonut, eikä Luomunokkakaan omilla nettisivuillaan.

Tässä sen sijaan tässä tällainen bongaus Raakatorin (https://www.raakatori.fi/tuotteet/lihat-makkarat-munat/kana-broileri-kalkkuna/kananpojan-juhlasuikale-luomu/tuote-luo008) nettikaupasta:

Lainaus
Kananpojan juhlasuikale, luomu 250g
Koko: 250g
Alkuperämaa: Suomi
Tuottaja: Luomunokka
Kylmätuote
Huom. ei toimiteta postipakettina
Kuvaus:
Kotimainen
Luomu
Saatavilla: Kyllä

Hinta:   9,85 €
(39,4 €/kg)
(lihav. HJ)

Jätetään nyt lukijan tehtäväksi laskea, paljonko edellä 21.10.15 esitetty ruokaresepti tuolla hinnalla maksaisi. Mutta hyvä esimerkki tuo on siitä, miten luomu tuo muassaan vauhtisokeuteen verrattavan hintasokeuden. Jos oletetaan, että joku noita tuoltakin ostaa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 23.04.17 - klo:08:55
Facebookissa sen sijaan keskustellaan ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Päivämäärä tälle keskustelulle on 14.4.2017 eli päivä tuon em. MT:n uutisen ilmestymisen jälkeen:

Lainaus
Moi! Kysyisin vielä siitä esbl:stä, että onko luomunokkien vanhempaispolvet ja isovanhempaispolvet myös tautitutkimusten piirissä? Ja ovatko ne luomua? Tulevatko luomunokat munavaiheessa Suomeen ja haudotaan täällä vai asuuko Suomessa muita polvia?

Ja Luomunokka vastaa (samana päivänä):

Lainaus
Luomunokkien vanhempaispolvi sijaitsee Tanskassa, josta ne tulevat munina Suomeen hautomoomme Huittisissa. Suomessa ei ole vielä Evira tehnyt luomubroilerien emopolven kasvatukselle säädöksiä. Vanhempaispolvemme Tanskassa on siis luomua, ja niitä testataan myös ESBL:n osalta jatkuvasti.

Tuossa tuli saman tien päivitetty tieto siitäkin, että tuon luomubroilerin "kotimaisuus" on edelleen (eli vielä n. viikko sitten) samalla tolalla kuin ennenkin. Eli vähän niin ja näin.

Mutta kyllä tuo henkii sitäkin, että Luomunokka yhä uskoo ja toivoo, että kaikki vielä järjestyy.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 25.04.17 - klo:06:00
Reaktioita Eviran päätökseen ....

MTK:n luomujaosto raivostui luomubroilerin kohtelusta Evirassa (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/mtk-n-luomujaosto-raivostui-luomubroilerin-kohtelusta-evirassa-1.185841)

Lainaus
MTK:n luomuverkosto oli koolla perjantaina ja jäsenet olivat raivoissaan Eviran antaman markkinointikieltopäätöksen takia, Elo kertoo. Mitättömistä rikkeistä on laitettu luomubroilereita teurastava laitos käyttökieltoon. "Tässä on ammuttu kärpästä härkäsenä. Neljän alkutuottajan elinkeino on uhattuna."

Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ja tieto, että väliaikainen ratkaisu on saatu aikaiseksi:

Lainaus
Broileriketjua rakentanut Luomu Invest on löytänyt hätäteurastuspaikkoja viikoksi kerrallaan, jotta tuotanto on voinut jotenkin jatkua.

Näin luomubroilerit Prismankin hyllyllä saavat selityksensä.

Mutta epävarmalta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/aiemmin-luomubroilereista-uutisoitua-luomubroilereille-l%C3%B6ytyi-v%C3%A4liaikainen-teurastuspaikka-1.185879)  tilanne vielä näyttää:

Lainaus
Jokisen mukaan luomubroilerit saatiin pidettyä täpärästi markkinoilla, kun isot teurastamot tulivat avuksi. Keltasiipi hoitaa jatkokäsittelyn kuten tähänkin saakka.

”Viikko kerrallaan eletään. Uskon, että liiketoimintaa kyetään jatkamaan, jos uusia yllätyksiä ei tule.”

Kustannuksista Jokinen ei uskalla tässä vaiheessa sanoa mitään, sillä ensimmäistäkään laskua ei ole väliaikaisjärjestelyistä tullut, mutta kalliiksi tämä tulee.

”Tärkeintä on ollut varmistaa, että kovalla työllä aikaan saatuja markkinoita ei saman tien menetetä”, Jokinen toteaa.

Eikä taida olla paljon enää varaa siirtää mahdollisia lisäkustannuksia kuluttajillekaan?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 25.04.17 - klo:06:58
Tämä epäily Eviran asenteellisuudesta ei minusta tunnu oikein uskottavalta:

Lainaus
Elon mukaan "Evirassa ollaan ylintä johtoa myöten tietoisia asiasta, mutta mitään ei tapahdu."

Luomubroilerin tuotanto on ollut alusta saakka Eviran hampaissa ja viranhaltijat ovat todenneet, ettei tuotanto sovi Suomeen, Elo harmittelee.

Saksaan ja Ranskaan tuotanto sopii ja hiljan suomalainen luomubroileri sai Ruotsin Krav-tunnuksen luomutuotteena.

"Kyse on muutaman virkamiehen ylläpitämästä ajojahdista, jossa omat asenteet ohjaavat päätöksentekoa", Elo väittää.

Kun sen nykyinenkin pääjohtaja ottaa kantaa ihan päinvastaiseen suuntaan:

Eviran pääjohtaja haluaa luomusta kilpailuvaltin - "Nyt pitäisi pystyä kehittämään ja luomaan uusia tuotteita" (http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/eviran-paajohtaja-haluaa-luomusta-kilpailuvaltin-nyt-pitaisi-pystya-kehittamaan-ja)

Meillä onkin täällä siellä täällä jo esitetty epäilyksemme sen suhteen, sopiiko tuollainen luomun puolto luomuvalvonnasta vastuussa olevalle viranomaiselle.

Eiköhän Evira ennemmin tai myöhemmin ota kantaa tai jotenkin selvennä sitä tässä luomubroilerikysymyksessä. Vielä ei näy niin tapahtuneen. Tai sitten kantaa otetaan MMM:n sivuilla.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 25.04.17 - klo:07:46
Täältä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/aiemmin-luomubroilereista-uutisoitua-luomubroilereille-l%C3%B6ytyi-v%C3%A4liaikainen-teurastuspaikka-1.185879) vielä (paperilehdessä 21.4.17):

Lainaus
Luomubroilerikohu on herättänyt kiivasta keskustelua muun muassa maa- ja metsätalousministeriössä. Vasta hetki sitten suomalaiset olivat vierailulla Aasiassa, ja luomubroilerin viennin käynnistyminen oli esillä matkalla.

Jokisen mukaan pari päivää sitten hongkongilainen kauppaketju lanseerasi luomubroilerin ja toisen ketjun kanssa keskustellaan pian alkavilla ruokamessuilla. Hän arvelee, että tänä vuonna viennin osuus voi nousta jo viidesosaan, jos tuotanto jatkuu. Luomubroileri on löytänyt tiensä myös kotimaisten markettien hyllyihin.

Aika hitaasti on Hongkongin projekti käynnistynyt, jos tuo tapahtui "pari päivää sitten". Vaikka ministeri Tiilikainen ehti vuoden alussa jo puhumaan*) siitä ikäänkuin jo toteutuneena (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.msg9624#msg9624):

Lainaus
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo.
(lihav. HJ)

Tuon "tiensä löytämisen" on minusta kerrottu tapahtuneen jo kauan sitten. Tämäkin uutinen on kahden vuoden takaa:

Luomubroileri löysi tiensä lautasille (http://www.hs.fi/talous/art-2000002807052.html)

Kun edelleen puhutaan vain tuosta "löytämisestä", merkitsee se oikeastaan sitä, että kysyntä on jämähtänyt aika lailla siihen alkutilanteeseensa. Joka tietysti näkyy Pro Luomun kertomista kulutusosuuksistakin: 0,2 prosentista v. 2015 0,1 prosenttiin v. 2016. Sitä taustaa vasten ei tuo arveltu neljäsosan kasvukaan (viennin kautta) järin suuria merkitse.

_________

*) toisaalta firmakin kertoi itse 19.1.2017 Kauppalehdessä (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-luomubroileri-paasi-aasian-markkinoille/ABa4gs2c):

Lainaus
Luomubroilerin tuottaja Luomu Invest sai asiakkaakseen merkittävän kauppaketjun Hongkongista, jonne yritys teki ensimmäiset toimitukset joulukuussa.
(lihav. HJ)Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 07.05.17 - klo:09:02
Tästä ...

Lainaus
Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ei ole sitten mitään uutta tietoa nettiin tullut, tämän parin viikon aikana. Ei minkään osapuolen sivuille eikä muuallekaan.

Niinpä asiassa ilmeisesti sinnitellään tuon väliaikaisratkaisun kanssa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 12.05.17 - klo:08:14
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain  (http://sillasipuli.blogspot.fi/2017/05/broilerinsiivet-aasialaisittain.html)

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Lainaus
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 17.05.17 - klo:04:00
Tästä Patarummun yleisuutisesta ...

Grillauskesä on täynnä uutuuksia – ota tuotevinkit talteen (https://patarumpu.fi/2017/05/16/grillauskesa-on-taynna-uutuuksia-ota-tuotevinkit-talteen/)

... vo lukea, että Luomu Nokka jotenkin kuitenkin sinnittelee, ja jatkaa luomubroilerien pienen kysynnän tyydyttämistä ainakin S-ryhmän kaupoissa:

Lainaus
Myös luomurintamalla on kesällä tarjolla uutta: maustettu Luomu Nokan luomubroilerin tandoorisiipi.Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 22.05.17 - klo:21:25
Tässä mennään nyt:

Luomubroileria tuotetaan nyt "päivä kerrallaan, veitsi kurkulla" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroileria-tuotetaan-nyt-p%C3%A4iv%C3%A4-kerrallaan-veitsi-kurkulla-1.190198)

Volyyymista saadaan tämä tieto:

Lainaus
Vientimäärät ovat Jokisen mukaan vielä pieniä, merikontillinen kuukaudessa, mutta se kattaa silti lähes kolmasosan tuotannosta. Parissa kolmessa vuodessa vienti on mahdollista kasvattaa 2–3-kertaiseksi.

Jatkoa tuohon 23.5.17:

Lainaus
Jokisen mukaan luomubroilerin kysyntä näyttää lupaavalta. Kotimaassa myynti kasvaa ja viennissä on pää saatu auki.

Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Lainaus
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako?  (http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto) ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 23.05.17 - klo:15:55
Muuten jo kaksi vuotta sitten (so. 17.11.2015) saimme Pro Luomun sivuilta tällaista tietoa:

Luomulihan myynti vahvassa kasvussa (http://proluomu.fi/luomulihan-myynti-vahvassa-kasvussa/)

Lainaus
Viime aikojen suurin mullistus luomulihamarkkinoilla on ollut noin vuosi sitten markkinoille tuodut kotimaiset luomubroilerituotteet. L´Uomu Nokan toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että yrityksen näkökulmasta Suomen markkinat kehittyvät niin hitaasti, että kasvua haetaan viennistä. Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Kun tuo silloin on auliisti kerrottu, ei liene epähienoa tai -kohteliasta nyt kysyä, miten se vienti Belgiaan ja Viroon on jatkunut? Tai tuliko siitä viennistä Tanskaan ja Ruotsiin mitään?

Ilmeisesti noissa missään ei oikein hyvin käynyt, jos nyt eli 22.5.17 uutisessa (edellä) vielä ilmaistaan asia sanoilla "viennissä on pää saatu auki" ja vain Hongkongista siinä yhteydessä kertoen (muut maat olivat vain "kiinnostuneita")?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 26.05.17 - klo:10:34

Hesarin mukana tulleessa Balanssi-ilmaisjakelulehdessä Jokinen väitti luomubroilerin osuuden olevan puoli prosenttia "kokonaismarkkinasta". Kuitenkin Pro Luomu ilmoittaa kalvollaan sen olleen vain 0,1 prosenttia kokonaistuotannosta v. 2016?

Nuo luvut saa yhteensopivammiksi muistamalla se luomubroilerin kolminkertainen hinta! Kun 0,5 prosenttiyksikköä jakaa kolmella, ollaankin jo aika lähellä tuota lukua 0,1.

Siinäkin haastattelussa Jokinen kertoi tavoitteena olevan tuotannon kolminkertaistuminen. Mutta sitten tässä järjestyksessä:

Lainaus
"[...] viennin lisäksi tähtäin on tietysti myös kotimaan markkinaosuuden kasvattaminen."

Ilmoitettuaan tuon nykyisen prosentiosuuden, hän lisää: "joten kirittävää riittää". Jotenkin kuulostaa siltä, ettei hän tuohon mahdollisuuteen itsekään niin kovasti usko.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.06.17 - klo:06:36
Kuitenkin sitten näin?

Luomubroilerin jatkotoiveet hiipuvat: "Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilerin-jatkotoiveet-hiipuvat-teurastuksen-sijasta-tuhoaminen-voi-olla-vaihtoehto-1.191675)

Kun tässä on tätä tapausta seurannut, niin siitä huolimatta, että asiassa ei perusjärkeä olekaan, sitä on ruvennut tuntemaan tiettyä empatiaa tätä yritystä ja yrittäjää kohtaan: helppoa ei näytä olevan tällainen pienen niche-markkinan kysynnän tyydyttäminen muutenkaan, ja sitten vielä tämä!

Tätä en sen sijaan täysin ymmärrä:

Lainaus
Jos teurastuspaikkaa ei löydetä pikaisesti, lintuja saattaa päätyä tuhottavaksi Honkajoelle. ”Linnut voitaisiin teurastaa Keltasiivellä, mutta ne eivät olisi enää luomua”, Jokinen sanoo.

Yhtiöllä ei ole markkinoita broilerin lihalle, joka ei ole luomua. Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto, Jokinen miettii.

Koska olihan yhtiöllä kerran ennenkin pienempi kriisi tässä suhteessa, ja silloin kyllä saatiin linnut myytyä väliaikaisesti ei-luomuna. Eikö niitä myös voisi lahjoittaa ilmaisiin ruokajakeluihin (joissa ei varmaan luomustatus paljon merkitsisi)? Mutta firman kannalta tietysti surullisia vaihtoehtoja kaikki.

Surullista tämä on luomuväelle kyllä yleensäkin, jos (luomun voittokulkua kuvaamaan pyrkivistä) tilastoista nyt täytyy poistaa  kokonaan yksi rivi. Tai parikin riviä, jos myös tuo vienti loppuu.

Mutta ilmeisesti jotenkin lähtöruutuun palataan:

Lainaus
Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä pitää tilannetta ikävänä. S-ryhmä tuli mukaan, kun luomubroilerin tuotantoketjua ryhdyttiin rakentamaan Suomeen.

”Ei luomubroileri ole helppo myytävä, sillä hinta on tuntuvasti tavallista broileria korkeampi. Haluamme kuitenkin pitää luomubroilerin valikoimissa. Luomulle on kysyntää”, Alarotu toteaa.

Alarodun mukaan S-ryhmällä ei ole varasuunnitelmaa, jos luomubroilerin kasvatus päättyy. Tuontia ei ole mietitty.

Ja sitten luultavasti taas lehtien yleisönosastoissa (ja/tai kaupan palaute- ja toivomuslaatikoissa) alkaa ilmestyä kirjoituksia, joissa ihmetellään, miksei sitä saa kotimaisena. Tällaisen yleisönosaston käytön hintahan on yleensä hyvin edullinen, eli käytännössä aina ilmaista.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 27.06.17 - klo:06:58
Tämä kriisi on heiltä nyt ohi, teurastuspaikka löytyi:

Luomubroilerin tuotanto jatkuu Suomessa sittenkin (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilerin-tuotanto-jatkuu-suomessa-sittenkin-1.195949)

Muutenkin tilanne näyttää normalisoituneen. Eilen Prismassa näin kaksi täyttä hyllyllistä luomubroilerituotteita. Siis myymättä. Kaikissa 30% alennuslappu. Eräs asiakas pysähtyi hetkeksi niitä tutkimaan, mutta kääntyi kuitenkin pois. Hinta oli ilmeisesti hänelle liian korkea


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 17.07.17 - klo:06:45
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain  (http://sillasipuli.blogspot.fi/2017/05/broilerinsiivet-aasialaisittain.html)

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Lainaus
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?


Tässä toinenkin samanlainen sivusto:

Grillattuja luomukanan koipia ja paisteja Provancen yrteillä (https://ripaustryffelia.wordpress.com/2017/07/16/grillattuja-luomukanan-koipia-ja-paisteja-provancen-yrteilla/)

Samat sanat on sanottava ruokareseptistä. Ja samat ihmettelyt, että eikö tuokin olisi kaivannut ilmoitusta kaupallisesta yhteistyöstä?

Pahimpia (?) kilpalijoitakin muistaa sivusto tölväistä:

Lainaus
Olen koettanut vähentää maalaiskananpoikien käyttämistä, nekin kun taitavat nykyään olla lähes tehobroilereja. Ei sitten onnistunut se projekti laatu edellä?

Tämän verran tuossa sivuttiin hintaa ...

Lainaus
Koivet ovat luomubroilereiden paketeista halvimmasta päästä, mutta kokonaisten koipien kanssa saa olla tarkkana grillissä.

... mutta ei sen enempää. Jos tuota sen verran täydentäisi, niin niiden hinta on edelleen moninkertainen tavanomaiseen nähden. Jopa tavanomaiseen rintafileeseen nähden (se broilerin kallein osa, molemmissa)!


***

Luomunokan omalle sivulle oli ilmestynyt tämä FB-merkintä kesäkuulta:

Lainaus
Tämä kirjoitus kannattaa lukea ajatuksella. L'Uomu Nokka maksaa kolmelle tuottajalleen kolminkertaisen hinnan luomubroilerista kuin mitä he saisivat vastaavasta tavanomaisen tuotannon broilerista. Se tarkoittaa että kuluttajahinta tuotteelle on merkittävästi korkeampi kuin tavanomaisen, mutta vastineeksi tarjoamme kuluttajalle eettisesti tuotetun, turvallisen, puhtaan ja huippulaadukkaan tuotteen joka on salmonella-, antibiootti-, GMO- ja ESBL-vapaa.

Noista vapauksista toteutuvat muut paitsi GMO-vapaus jokaikisessä muussakin suomalaisessa broilerissa. Samoin turvallisuus, puhtaus ja laatu. Eettisyys on hiukan enemmän jaloittelua (jos sattuu olemaan kesä eikä ole voimassa lintuinfluenssahälytystä). Mutta muutoin tuo lisähinta maksetaan siis siitä, ettei tipu missään tapauksessa ole syönyt geenimuunneltua soijaa. Ja maksetaanko siitäkään, jos ilman sitä ruokittuja tavanomaisia broilereita myös Suomessa löytyy. (Tässä nyt läpikäymättä sitä, miten idioottimaista sen välttely kanan puolesta on!)

Samoin siellä oli linkki tähän MTV:n uutiseen:

Miksi Naapurin Maalaiskana madalsi laatutasoaan? (https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/sivumaku/blogi/miksi-naapurin-maalaiskana-madalsi-laatutasoaan/6478664#.WUpe_iXx48k.facebook)

Jonkinlainen yhteistyö tuon em. blogistin kanssa näyttäisi aika todennäköiseltä. Vaikka voi tietysti olla täysin epävirallistakin. Sama kyllä tulee mieleen tuosta MTV:n uutisestakin ....


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.08.17 - klo:05:51
Tästä jutusta (http://www.surkkari.fi/jutut/luomusta-innostuttu-yhtakkia-eika-tarjonta-parjaa-kysynnalle/) ...

Lainaus
[...] Siipikarjan kohdalla tilanne on monimutkaisempi. Luomubroileria ei tuota maakunnassa yksikään tila, ja tällä hetkellä koko Suomessa luomubroileria tuottavia tiloja on vain muutama. Teurastamoja ei ole vähään aikaan ollut yhtään, ja siksi ruokakaupoissa ei ole luomukanaa näkynyt.

[...]

Sitten luomubroilereita teurastaneessa teurastamossa tuli eläinsuojeluasioihin liittyviä sotkuja, ja se laitettiin katkolle, Neuvonen selvittää.

Nyt uusi teurastamo on löytynyt ja tuotanto saatu rullaamaan, ja luomubroileria pitäisi ruveta ilmestymään kauppoihin. Haasteellisuutensa takia luomubroilerin tuotanto ei silti näytä olevan ainakaan Keski-Suomessa lisääntymään päin.

... saa sen käsityksen että tarjonnassa, myynnissä olisi Keski-Suomessa ollut katko? Kuten edeltä selviää, Helsingissä tällaista katkoa ei ollut. Itäkeskuksen Prismassa oli koko "kriisin" ajan se muutama paketti tarjolla.

Olisiko syynä ollut se, että siinä poikkeustilanteessa saatavissa olevat luomubroilerit toimitettiin sinne, missä ne todennäköisimmin saatiin myydyksi? Eikä Keski-Suomi ollut tuollainen paikka, eikä ilmeisesti ole vieläkään.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.11.17 - klo:04:56
Tuo teurastusasia on ollut esillä taas, johtuen ilmeisesti siitä, että asia on edennyt oikeuteen asti. Pro Luomu uutisoi siitä ja siinä tulee samalla kerrotuksi myös L'uomu Nokan selitykset asialle:

Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille (http://proluomu.fi/pro-luomu-ei-hyvaksy-tarpeettoman-karsimyksen-aiheuttamista-teuraselaimille/)

Meillä ei oikeastaan ole tuohon lisättävää. Kuten edellä todettu, se on erilliskysymys, oikeastaan tuottajafirman huonoa säkää. Vaikka onkin, nyt on tietysti kova huoli luomun imagosta, kun tuo pääsi sattumaan juuri luomubroilereiden kohdalla.

Mikä on yleistilanne? Siitä Satakunnan Kansa:

Evira kielsi luomuteurastukset Säkylässä – koko luomubroilerituotanto kävi veitsenterällä (https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/evira-kielsi-luomuteurastukset-sakylassa-koko-luomubroilerituotanto-kavi-veitsenteralla-200519127/)

Lainaus
Luomubroilerit teurastetaan nyt alihankintasopimuksella, joka perustuu Luomu Investin omaan valvontaan. Tämä järjestely mahdollistaa luomuteurastukset myös laitoksissa, joilla ei ole omaa luomulupaa.

Siis jotain erityismääräyksiä kuitenkin on, vaikka taisimme edellä väittää, ettei olisi.

Lainaus
Luomubroilerin osuus maan koko broilerituotannosta on edelleen häviävän pieni, tuoreimpien tietojen mukaan vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Tanskassa tuotetaan kymmenen kertaa enemmän luomubroileria kuin Suomessa.

Osuus olisi siis kasvanut? Pro Luomun tieto oli, että v. 2016 osuus olisi ollut 0,1%. Toisaalta paljon se ei vieläkään ole, alle 300 000 kilosta puhutaan, vuodessa. Kun tuo osuus on tuotannosta, on siinä mukana vienti:

Lainaus
Yhtiö kertoi tämän vuoden alussa alkavansa toimittaa kotimaista luomubroileria Hongkongiin. Vuodenvaihteessa aukeni vientikanava myös Espanjaan. Aiemmin vientiä on ollut Saksaan ja Tanskaan.

Epäselväksi jää, jatkuuko tuo aiempi vienti, mutta käsittääkseni ei jatku.

***

"Pakko" oli mennä kurkistamaan, miltä uusi kauppakeskus Easton (Helsingin Itäkeskuksessa) näyttää, ja mikä siellä on luomutarjonta. Hehtaarihalli oli pikemminkin 2 hehtaaria. Luomua  myytiin kuivatavarana voi sanoa valtavalla omalla hyllykönosallaan. Mutta sitten lihapuolella: tuota luomubroileria ei ollut kaupan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 16.11.17 - klo:09:54
Erityismääräykset? Animalian mielestä on näin:

Eläinrääkkäystä luomuna vai ilman?  (http://animalia.fi/2017/11/08/elainraakkaysta-luomuna-vai-ilman/)

Lainaus
Keväällä 2017 Evira tarttui asiaan sen verran, että se kielsi teurastamoa enää markkinoimasta teurastamiaan lintuja luomubroilereina. ”Tavanomaisten” lintujen teurastaminen ja markkinoiminen katsottiin siis edelleen hyväksyttäväksi. Todellisuudessa luomusäädöksissä ei edes ole teurastuksen osalta mitään sellaisia tiukempia vaatimuksia, joihin perustuen tällaisen päätöksen voisi tehdä (ellei ole vaaraa luomuketjun katkeamisesta). Onkin perin kummallista, että näin julman toiminnan katsottiin olevan sallittua tavanomaisesti kasvatetuille linnuille, kun ainoastaan luomuna markkinoidun lihan osalta se haluttiin estää.
(lihav. HJ)

Tässä nyt on yhtenä kysymysmerkkinä. Mutta niin kai se on tulkittava, että em. "luomulupa" viittaa vain luomuketjun, luomuisuuden valvontaan ja valvontaoikeuteen. Miten sellaisen luvan sitten saakaan?

Joka muuten tässä luomuvalvonnassa on hyvin tyypillistä. Luomu kyllä kehuskelee sillä, että se on ainoana tarkasti "valvottua tuotantoa". Mutta se, jota valvotaan, on käytännössä (EU:n) luomusääntöjen noudattaminen, eikä se, mitä ihmiset ehkä kuvittelevat valvottavan, tuon kuultuaan.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 19.11.17 - klo:09:49
Otetaan luvut nyt tästä:

Kanaa syödään Suomessa enemmän kuin koskaan – kokonaistuotanto noin 117 miljoonaa kiloa vuodessa (https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kanaa-syodaan-suomessa-enemman-kuin-koskaan-kokonaistuotanto-noin-117-miljoonaa-kiloa-vuodessa-24253901/)

Lainaus
Suomessa syödään kanana lähes pelkästään broileria – siis erityisesti lihantuotantoon jalostettuja nopeakasvuisia kananpoikarotuja.

- Munintansa lopettaneita kanoja ei ole Suomessa tapana teurastaa. Joku luomukananmunan tuottaja saattaa myydä suoramyyntinä muutaman tuhat luomukanaa, kertoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Myöskään luomubroileri ei ole lyönyt läpi. Luomubroileria tuotetaan Suomessa vain parisataa tonnia vuodessa, kun broilerin kokonaistuotanto on noin 117 miljoonaa kiloa.

Vaikkei Eastonissa sitä myyty, niin näin monessa paikassa myydään:

http://www.luomunokka.fi/fi/myyntipisteet/

Etelä-Suomi 135, Länsi-Suomi 66, Itä-Suomi 15,  Oulun lääni ja Lappi 9 myyntipistettä. Yhteensä 225. Kuten tuosta näkyy, myyntipisteet ovat kovasti keskittyneet, etelään ja isoihin kaupunkeihin. Kuten varmaan myyntikin.

Vuodessa yksi myyntipiste myy keskimäärin 888 kiloa, viikossa n. 17 kiloa. Päivässä 2,4 kiloa. Tietysti myynti vaihtelee, mutta kovin pieniä liikkeitä ei minusta ole monia mukana. "Hehtaarihallin" myyntinä ei todellakaan paljon.

Jos myynti kuitenkin on nyttemmin lähempänä 300 000 kiloa, nuokin luvut ovat tietysti hiukan isompia.

Kumma juttu, että tässä halutaan usein näin hiukan edes vähätellä ...

Lainaus
Suurin tekijä luomun vähäiselle tuotannolle on sen kalliimpi hinta. Suomalaiset eivät ole olleet valmiita maksamaan siitä tupla-tai triplahintaa.
(lihav. HJ)

... vaikka luomubroileria en ole vielä havainnut myynnissä vain tuplahintaan (viimeisen myyntipäivän alennushinnat tietysti poislukien). Sen sijaan n. nelinkertaisia hintoja olen nähnyt.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 24.11.17 - klo:09:35
Nyt täytyy kyllä olla Animalian kanssa (lähes) samaa mieltä, että on perin kummallista, että tästä tapauksesta uutisoidessa, kuten tässäkin ....

Luomusiipikarjateurastamoa koskeneista syytteistä osa vanhentuneita – Osaomistajan sakkorangaistus kutistui 870 euroon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.214582)

... puhutaan luomuteurastamosta. Kuten tehtiin Hesarissakin. Vaikka sellaisia ei siis ole edes olemassa. Mutta tuo Eviran outo päätös kyllä tuki illuusiota että olisi. Siis siinä suhteessa juuri kummallinen, että vain luomubroilereiden teurastus kiellettin. Illusioota tukee tietysti sekin, että Luomu Nokka jatkaa yhteistyötä kaikissa muissa asioissa.

Vaikka asian esille ottaminen juuri noin olisikin omiaan syömään luomun paisutettua imagoa. Se on silti väärin.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.12.17 - klo:10:24

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta (https://www.raakatori.fi/tuotteet/luomulihat-kananmunat/kana-broileri-kalkkuna/kananpojan-juhlasuikale-luomu/tuote-luo008) vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 14.12.17 - klo:13:48
Kun sitten tulin "koti-prismani" kautta tuntui tuttu hinta 29,95 euroa kilo jo suorastaan halvalta.

Pakkauksia rintafileestä oli yhteensä 17 kappaletta, kaikissa jo tänään -30% tarra. Koipireisi maksoi 11,90 kilo, pakkauksia 25 kappaletta, kaikissa niin ikään tuo tarra,

Stockan Herkku on hävinnyt kisa kumpaankin suuntaan. Toisaalta vain 34 per kilo, vastaavasta, kuin edellä.. Mutta vain yksi pakkaus tarjolla.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 05.01.18 - klo:05:15
Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Lainaus
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako?  (http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto) ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.

Yritystä on. Tähän Lepän matkaan osallistuu myös (lihav. HJ):

Ministeri Leppä vierailulle Etelä-Koreaan ja Singaporeen (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-leppa-vierailulle-etela-koreaan-ja-singaporeen)

Lainaus
Matkan tavoitteena on edistää suomalaisen siipikarjanlihan ja muiden siipikarjatuotteiden sekä eräiden maitotuotteiden kauppaa Korean kanssa.
[...]
Singaporen vierailulla halutaan edistää maiden välisiä kauppasuhteita ja suomalaisen siipikarjanlihan ja sianlihan sekä korkealaatuisten alkoholijuomien kauppaa.

Mukana matkustavat yritykset: Altia Oyj, Atria Finland Ltd, HKScan Oyj, HKScan Asia Ltd, Kyrö Distillery Company, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, L’Uomu Nokka / Luomu Invest Oy, Northern Lights Spirits Oy, Shaman Spirits Oy, Tenu Ventures Ltd, The Helsinki Distilling Company, Ägras Distillery Oy.

Mutta ei kai oikein muuta mahdollisuutta juuri ole. Erilaisista tiedoista ja havainnoista uskaltaa päätellä, että luomubroilerin markkinat Suomessa ovat "saturoituneet": enempää ei mene kaupaksi.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 05.04.18 - klo:06:00
Uudesta Luomu Suomessa 2017 -koosteesta, joka löytyy pdf:nä  täältä (https://proluomu.fi/material/materiaalit/luomu-suomessa-tilastot/),  luomubroilerin (siipikarjan) tuotantoluvut v. 2017 puuttuivat, ja tietysti myös tieto sen osuudesta, ne oli kuitattu tällaisella taulukon (s. 8 ) alaviitteellä:

Lainaus
Siipikarjanlihan luvut 2017 eivät ole käytettävissä tietosuojan takia.

Täytyy hiukan ihmetellä ketä tässä tietosuojattiin. Luomubroileritiloja on kylläkin vain 3 kappaletta, mutta mitä tietoa niistä piti suojata? Joka ei olisi muutenkin saatavissa: vaikkapa maataloustuet ovat julkista tietoa, ihan tilakohtaisesti.

Taidettiin kyllä suojella luomubroileriprojektin noloa mahalaskua, siitä ei ole syytä suuren yleisön tietää?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 27.05.18 - klo:05:17
Varsin kummallista pääkirjoituslogiikkaa Aamulehdeltä:

Luomutuotannolla on oikea suunta (https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/luomutuotannolla-on-oikea-suunta-200969540/)

Lainaus
Kotieläinpuolella eniten luomutuotantoa on maidon, naudanlihan ja lampaanlihan tuotannossa.

Sika- ja siipikarjalihassa luomutuotanto on hyvin pientä. Kyseisissä ryhmissä kulutusmäärät ovat huomattavia, joten tilaa olisi myös luomutuotannon lisäämiselle. Tämä on huomattu Luomu Invest oy:ssä, joka panostaa luomukananpoikatuotantoon ja -tuotteisiin.

Jos tuote menee hyvin niukalti kaupaksi, sitä enemmän on mahdollisuuksia, "tilaa"? Jos samat tuotteet samaan aikaan menevät tavanomaisina hyvin kaupaksi, se olisi selvä merkki siitä, että ne voisivat mennä luomunakin? Ihmisillä on aivan villi tyydyttämätön tarve maksaa broileristaan kolminkertaista hintaa?

Koko kirjoitus antaa ymmärtää, että vasta juuri nyt olisi keksitty nämä mahdollisuudet. Kuitenkin asiaa on yritetty vähintään se noin viisi vuotta, jonka ajan me olemme tässä keskustelussa näitä yrityksiä seuranneet.

Sama koko viennissäkin. Kirjoitus arvioi varsin oikein luomuviennin surkean tilan ja osuuden ...

Lainaus
Suomi vie luomuelintarvikkeita arviolta 15 miljoonalla eurolla, mikä on noin prosentti elintarvikeviennistä.

... mutta näkee tässä vain mahdollisuuksia:

Lainaus
Suomalaisilla luomutuotteilla on mahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla, mutta se vaatii panostusta markkinointiin ja brändäämistä.

Ikäänkuin sitäkään ei olisi koskaan ennen yritetty?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 29.05.18 - klo:05:41
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Lainaus
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €

L’Uomu Nokkaan sijoittaminen on investointi tulevaisuuteen. Se on arvovalinta, joka tulee tuottamaan paljon hyvää. Pienellä sijoituksella pääset mukaan itse tai lahjana läheisillesi!

Siinä samalla kerrotaan hyvin avoimesti yhtiön tilanteesta ja toiminnan volyymista. Minusta 2 miljoonan liikevaihdosta voi arvioida, että toiminta (eli myynti) on edelleen noin samalla tasolla kuin edellisinä vuosina. Tieto, jota ei tietosuojan vuoksi ei voinut kuulemma reilusti kertoa Pro Luomun koosteessa?

Aamulehden pääkirjoitus taisi liittyä tuohon rahoituskampanjaan? Tämähän tapahtuu lehden levikkialueella:

Lainaus
Kanamme kasvavat länsisuomalaisilla tiloilla, Loimaalla, Punkalaitumella ja Paneliassa.


Tämäkin ajatus oli aika selvästi Aamulehteen täältä napattu:

Lainaus
Ainoastaan broilerin lihan kulutus on kasvanut Suomessa viime vuosina. Luomun osalta Suomi on eurooppalaisia naapureitaan jäljessä, joten potentiaalia on.

Kuten varmaankin myös ideat vientinäkymistä:

Lainaus
Viennin mahdollisuudet ovat jo nyt osoittautuneet merkittäviksi ja nopeasti kasvaviksi. Aloitimme viennin vuonna 2016 ja nyt lähes kolmasosa tuotannostamme menee Suomen ulkopuolelle, erityisesti Aasiaan. Alueen kuluttajien luomukananpojan ostotarve on volyymiltään merkittävä.

Voidaan siis arvioida, että nyt tuo vientipuoli on firmalle jossain määrin onnistunut. Mutta Suomen "potentiaalin" hyväksikäyttämisestä ei minusta näy mitään erityisiä merkkejä. Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?

***

Facebookissa oli laitettu linkin kera jakoon:

Lainaus
Luomuinstituutti
23 tuntia ·

Luomu oli nostettu Aamulehden pääkirjoitukseen viikonvaihteessa. Hienoa, että luomusta kirjoitetaan ja keskustellaan.

Keskustellaan? No, voi kai niinkin sanoa, mutta ...


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Jarrumies - 29.05.18 - klo:20:13
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Lainaus
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €
:
:
:
 Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?


Syy taitaa löytyä täältä:
https://www.finder.fi/Elintarvikkeita/L+Uomu+Nokka/Vantaa/yhteystiedot/2920361
L'Uomu Nokka, Luomu Invest Oy: Taloustiedot:
Tilikauden tulos on mennyt yhä enemmän miinukselle, saatavissa on tosin vain 2015 (-184000 euroa) ja 2016 (-287000 euroa) tiedot.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.06.18 - klo:08:11
Osuuspankki tukee asiakkaansa pyrkimyksiä myös tällaisella artikkelilla omalla sivustollaan:

Luomu kiinnostaa kuluttajia – Suomessa on ainutlaatuiset olosuhteet luomukananpojan tuotannolle (https://op.media/yrityselama/Yrittajyys/Luomu-kiinnostaa-kuluttajia-Suomessa-on-ainutlaatuiset-olosuhteet-luomukananpojan-tuotannolle-5cedfb451eea472b83294e543090450c)

Myynnin volyymista kerrotaan turhan monimutkaisella ja -tulkintaisella tavalla:

Lainaus
– Suomessa broilerin kokonaismarkkina on nykyään vuositasolla noin 120 miljoonaa kiloa, ja me olemme siitä muutamia promilleja.

Yksi promille on 120 000 kiloa. Jos muutama on 3, siitä tulee 360 000 kiloa. Mikä se siis on? Olisi määrän voinut suoraankin kertoa.

Mutta jokatapauksessa tuntuu falskilta perustella luomun tai broilerien yleisen kysynnän prosenttien kasvulla hyviä näkymiä, jos 5 vuoden todellinen tulos on promilleluokkaa.

Tämä myönnetään:

Lainaus
Nykyisen asiakaskunnan ikäjakauma on varsin laaja. Yhteistä heille on Jokisen mukaan tiedostavuus ja kiinnostus ruuan alkuperään. Premium-tuotteet maksavat kaupan hyllyllä 3–4 kertaa enemmän kuin vastaava tavanomainen tuote.

Mutta ei tuoda esille, että tuo potentiaalinen asiakaskunta on varsin pieni.

Tämä otskkoonkin tullut ajatus on varsin outo ja hakemalla haettu:

Lainaus
Vuodet elintarviketuotannon parissa ovat Jokisen mukaan kirkastaneet sen, että Suomessa on täysin ainutlaatuiset tuotanto-olosuhteet: puhdas maaperä, puhtaat järvet ja puhdas ilma.

– Ne mahdollistavat tuotteen, jota on aika vaikea tuottaa muualla.

Nuo ovat ihan kivoja tosiasioita kertoa Suomesta, mutta olen täysin varma, ettei suomalaisista broilereista löydy löydy mitään mitattavaa tai havaittavaakaan ominaisuutta, jonka voisi sanoa noista johtuvan. Jonkalaista ominaisuutta ei saataisi yhtä helposti aikaan muualla.

Varsinkin EU:n luomusääntöjä on ihan yhtä helppoa tai vaikeata noudattaa joka maassa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 02.06.18 - klo:08:38
Otetaan esimerksi vaikka firman "free from" -periaatteet.

Yhdessäkään niissä ei suomalaisen luonnon puhtaudesta ole mitään hyötyä tai lisäarvoa. Minkään maan luonnosta (maaperästä, järvistä tai ilmasta) eivät hyökkää antibiootit tai gmo-ainesosat kanojen kimppuun. Tai lisä- ja säilöntäaineet.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 03.06.18 - klo:05:06
Viennista kerrotaan, nyt v. 2018:

Lainaus
Vuonna 2016 aloitimme ensimmäiset vientitoimemme. Silloin emme vielä osanneet arvata, että Aasian kuluttajat ihastuisivat suomalaiseen luomukananpoikaan niin vahvasti. HongKongiin toimitimme ensimmäiset merkittävän volyymin erät 2017 ja nyt meillä on jo useita jakelijoita. Kiinnostus puhdasta suomalaista ruokaa kohtaan on suuri.

Mutta v. 2015 kerrottiin (https://proluomu.fi/luomulihan-myynti-vahvassa-kasvussa/):

Lainaus
Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Joku tuossakin mättää, kaikkea ei ole kerrottu? Tai jotakin on joskus kerrottu, joka ei vielä ollut ihan tottakaan?Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.06.18 - klo:05:33
Tässäkin vakuutetaan tätä:

https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kohti-puhtaasti-tuotettua-valkoista-lihaa-luomunokka/

Lainaus
Luomulihan tuottaminen on merkittävästi kalliimpaa perinteisiin tehomenetelmiin verrattuna. Korkea kysyntä on kuitenkin johtanut siihen, että Luomunokan breakeven-taso on jo saavutettu. Rahoitusta tarvitaan kasvuun, mutta toiminta on jo kannattavalla tasolla.

Ja tätä:

Lainaus
Periaatteellinen kasvupotentiaali on valtava. Kananlihaa syödään Suomessa vuosittain 127 miljoonaa kiloa ja luomunokan nykyinen tuotanto lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain. ”Toki hinta asettaa omat rajoitteensa. Luomutuotteet ovat merkittävästi kalliimpia”, Jokinen muistuttaa.

Siis se jokusen promillen osuus, siihen on päästy (vuosien aikana) - eikä tuossakaan saada kakistettua ulos tarkkaa lukua. Kehdataanpa kuitenkin puhua "korkeasta" kysynnästä!

Luomulisä on ilmiö, joka tuntuu näkyvän sekä hinnoissa että puheissa. (Ja siitä taitaa olla kyse tuolla toisessakin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=697.msg11983#msg11983) keskustelussamme.)


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.06.18 - klo:13:12
Tuolla oli kommentointimahdollisuus. Tässä kommenttini, jonka sinne lähetin (ja joka myös tuli siellä julkaistuksi):

Lainaus
"[..] lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain."

Miksei sanota täsmällistä määrää? Tuo ilmaisu kattaa kaiken välillä 200 000 - 900 000.

Tuollainen ilmaisu on kuluttajan - ja myös potentiaalisen investoijan - harhaanjohtamista.

Tuolla ylärajallakaan ei muuten vielä mene "rikki" yhden prosentin osuus, se olisi vasta 7 promillea.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 12.06.18 - klo:11:39
Henri Blomster vastasi minulle siellä:

Lainaus
Vuosituotanto on tällä hetkellä vähän vajaa 300 000 kg.
Syitä haarukkaan on kolme. Ensinnäkin Luomunokka ei ole perinteisesti antanut tarkkoja tuotantolukuja mediaan, mutta nyt antaa (eli tämän kommentin luku) koska markkinoilta haetaan juuri nyt rahoitusta. [..]

Näin siis myös Pro Luomun yhteenveto on täydennettävissä v. 2017 tiedoilla (suurin piirtein): siipikarjan lihan kulutus miljoonaa kiloa 0,3, osuus prosentteina 0,2. Eli siinä aika samoissa se sahaa kuin on edellisetkin vuodet sahannut.

Kun nyt rahoitusta haetaan, on taloudellisetkin näkymät täytynyt tuoda hyvin avoimesti esille. Se mitä meille on tietoja niistä tihkunut, eivät nekään kauhean ruusuisilta näytä. Toiminta on ollut vuosia tappiollista, eikä sen ennusteta edes kovin pian muuttuvan voitolliseksi (vaan vasta v. 2019 jälkeen).

***

Tuolla uutisessa kerrottiin, ettei luomubroileri sisällä glyfosaattijäämiä. Varmaan ei, mutta onko mikään (broilerin)liha sisältänyt glyfosaattijäämiä? Onko tällaisesta tehty havaintoja, joskus jossain? Ja jos on, niin järkeilen määrien olevan äärimmäisen pieniä: jo itsessään pienet jäämämäärät rehussa ovat entisestään laimentuneet eläimen ruoansulatuksessa.

Tällaisen tutkimustiedon löysin nopeasti netistä (lihav. HJ):

Detection of dietary DNA, protein, and glyphosate in meat, milk, and eggs. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28727079)

Lainaus
Similarly, because mammals do not bioaccumulate glyphosate and it is rapidly excreted, negligible levels of glyphosate in cattle, pig and poultry meat, milk, and eggs have been reported. Despite consumer concern about the presence of trace concentrations of glyphosate that might have been applied to feed crops and/or the presence of rDNA or recombinant proteins in meat, milk, and eggs, the available data do not provide evidence to suggest that products from animals that have consumed approved GE feed crops differ in any distinguishable way from those derived from animals fed conventional feed or that products from animals fed GE feedstuffs pose novel health risks.

Mutta rutiininomaisesti ei Evira varmaan asiaa mittaa?


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 03.07.18 - klo:05:28
Kun on tätä asiaa seurattu, laitetaan tähän myös tämä linkki ja tämä tieto:

Suomalaisen luomubroilerin vienti laajenee – “ruokaturvallisuudella todellista painoarvoa” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.264363)

Lainaus
Käyttöpääomaa kasvuun ja toiminnan kehittämiseen on haettu myös OP:n joukkorahoituspalvelun kautta.

Piensijoittajien usko yhtiöön on ollut vahva, sillä osakeannin 300 000 euron tavoite oli perjantaina jo likipitäen saavutettu.

Tätä ei yritetä tuossa uutisessa yhtään peitellä tai vähätellä*):

Lainaus
Luomubroilerin hinta kaupan hyllyllä on noin kolminkertainen tavanomaisesti tuotettuun nähden.

Vankkumaton optimismi silti yhä vallitsee:

Lainaus
Kotimaan näkymät ovat myönteisiä, vaikka korkea hinta on pitänyt markkinaosuuden toistaiseksi vaatimattomana.
(lihav. HJ)

Myönteisiä, vaikka tämä "toistaiseksi" on kohta kestänyt 5 vuotta (ks. tämä keskustelumme, alusta saakka).

___________

*) tai no: olemmehan bonganneet korkeampiakin hintoja, nelin-viisinkertaisia. Toisaalta myös tavanomaisen broilerin hyvin edullisia hintoja. Foodiesta löytää juuri nyt broilerin rintaleikkeen halvimmillaan 7,98 euroa kilo, kun L'Uomunokan vastaava tuote siinä vieressä maksaa sen tutun 29,95 euroa kilo. Eli maksaa 3,75 -kertaisesti.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 21.10.18 - klo:09:07
Tämä blogisti kertoo ongelman ...

Tiedätkö mitä syöt (http://www.kokkirumpali.fi/439136191)

Lainaus
On meillä muutakin, tosin vähittäiskaupassa toki tuottajan näemme tänä päivänä erittäinkin hyvin mutta tosiasiassa thaikkubroisku rantautuu suomeen yhä ememmässä määrin ja kun esimerkiksi hommaat jalostettua lintutuotetta niin et enää luekkaan paketista tuottajaa. Thaibroiskun tuonti lisääntyy koko ajan.

... ja tarjoaa sille tuttua ratkaisua:

Lainaus
No, ihminen miettii mitä voi itse asioille tehdä? Ihan ensiksi, vaadi todellista tietoa elintarvikkeen alkuperästä! Osta kotimaista luomua! Kallista? Mitä enemmän sen pariin siirrymme, sitä enemmän hintaa tulee alemmas.

Mutta edeltä voi arvioida, että aika pitkään ja hartaasti meidän pitäisi uhrautua korkeampi hinta maksamaan, ennenkuin luomubroilerin hinta alas tulisi. Jos sitten koskaan niin tapahtuisi.

***

Eikä ilmeisesti myöskään Luomu Invest odota mitään kotimaisen kysynnän räjähdysmaista kasvua, kun se Luomuelintarvikepäivässä visioi näin:

Lainaus
Tavoitteemme vuoteen 2021 mennessä:
• Liikevaihto 5 milj. €, kolminkertainen nykyiseen
verrattuna
• Viennin osuus yli 50 % myynnistä
• Kannattavuus yli alan keskiarvon ja liikevoitto 8 %
• Viennin yhteistyö ruotsalaisen Kronfågel AB:n kanssa
• Kypsien jalosteiden osuus liikevaihdosta 20 %

Luultavasti kasvun odotetaan valtaosaltaan tapahtuvan viennin puolella. *)

Ja me suomalaiset jäämme syömään joko sitä "thaibroiskua" tai sitten tavanomaista kotimaista.

_______

*) suurellinen tuo visio taitaa kyllä olla kotimaisen myynninkin kohdalla: 50% 5 miljoonasta oli kuitenkin 2,5 miljoonaa. Se näyttää edellä kerrottujen lukujen pohjalta aika epätodennäköideltä.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.12.18 - klo:07:37
Mikseivät luomussa käytetyt hitaammin kehittyvät broilerirodut ole ympäristölle ystävällinen ratkaisu:

Whole Foods embraces slow-growing chickens: Why that’s not so environmentally sustainable (https://geneticliteracyproject.org/2018/11/30/whole-foods-embraces-slow-growing-chickens-why-thats-not-so-environmentally-sustainable/)

Mutta yhä se Suomessakin jonkinlaisena etuna mainitaan (https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kohti-puhtaasti-tuotettua-valkoista-lihaa-luomunokka/) (lihav. HJ):

Lainaus
Ravintoloita kiinnostaa Luomunokan vihreiden arvojen lisäksi myös maku ja laatu. Eroja perinteiseen broileriin on kaksi: rotu ja rehu. Perinteinen broileri on ”Rossi 308”-rotua, Luomunokan broilerin rotu on nimeltään ”Hubbard CY.” Luomunokan käyttämässä ranskalaisessa hidaskasvuisessa rodussa on asiakkaiden mukaan hiukan tavanomaista broileria riistalintumaisempi maku ja erilainen koostumus.

Paitsi sokkotesteissä, joissa mitään eroa ei huomata (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=549.msg6552#msg6552). Ks. myös edellä 18.09.16.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 10.12.18 - klo:08:31
Tällaisen nappasin Googlesta:

Lainaus
Atria investoi 1,7 miljoonaa euroa uuteen leikkuulinjaan Sahalahdella | Aamulehti
https://www.aamulehti.fi › uutiset › atria-...
4 päivää sitten · Entä luomubroileri ja sen leikkaaminen Sahalahdella? –Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia luomubroilerista. Sen tuotanto tiloilla on vaativaa ja kallista. Emme pidä sen merkitystä isona. Sahalahden broilerituotanto ...

Eli ei ole L'Uomunokalle tulossa kilpailijoita.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 22.01.19 - klo:05:30
Oli heitetty ilmaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.356109) tälläinen ajatus:

Lainaus
MTK:n vientijohtajana aloittanut Thimjos Ninios: "Kaura ja luomubroileri ovat ruokaviennin keihäänkärjet."

Mutta sitä Luomunokka FB:ssä (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1174287642752508&id=285862908261657&_rdr) melkein  jo vähän toppuutteli (5.1.19):

Lainaus
Suomalaisella luomubroilerilla on todellakin hyvät mahdollisuudet kasvaa jopa Suomalaisen lihateollisuuden vientimenestykseksi. Töitä sen eteen tehdään koko ajan paljon, ainakin meillä L’Uomu Nokan päässä. Tällä hetkellä siipikarjan viennin maasopimuksia Suomella on kuitenkin vasta Hong Kongin ja Japanin kanssa. Toivottavasti pian myös uusia markkinoita aukeaa!

Ja kuten juuri edellisessä puheenvuorossa tuli esille, muita toimijoita ei tuohon taida olla tulossa.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 01.03.19 - klo:08:09
Miten on tulkittava se, että tästä Luken

luomulihatilastosta (http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__06%20Lihantuotanto/03a_Luomulihan_tuotanto.px/table/tableViewLayout1/?rxid=bf0fe61b-14e7-4b50-b963-345b00be7f76)

puuttuu tieto siipikarjan lihan tuotannosta luomuna jo kahdelta vuodelta. Siis puuttuu!

***

Eipä ole luomubroilerista muutoinkaan tullut uutta tietoa mediassa tai netistä. Vaikka sitä tällä tavalla yritetään hiukan piilomainostaa kirja-arvostelussa:

Synninkantajat (kirjoittanut Pauliina Rauhala) (https://luettua-ja-maistettua.blogspot.com/2019/02/synninkantajat-kirjoittanut-pauliina.html)

Lainaus
Kirjan kanssa maistoin Alsacesta tuomaani Sylvaner-rypäleen valkoviiniä. Sylvaner (tai Silvaner) -rypäle muistuttaa Rieslingiä, mutta on omien havaintojeni mukaan maultaan ja olemukseltaan yleensä hieman vaatimattomampaa, eikä ilmeisesti vaadi kasvuolosuhteilta yhtä paljon kuin Riesling. Pierre Charauns Sylvaner on kuivaa, mutta hedelmäistä. Viinissä on keltaista luumua ja hieman sitruksisuutta ja yrttejä. Viini on varsin kevyttä ja maistuu parhaimmiltaan reilun 10 asteisena. Kirjan lisäksi viini maistui siinä haudutetun luomubroilerin, herkkusienten ja sipulien kera. Näiden kaverina oli orzo-pastaa.
(lihav. HJ)

Tuo olikin sitten ainoa hiukan tuoreempi juttu näistä broilereista, jonka netistä löysin. Luomunokankin tuoreimmat uutiset ovat viime kesältä.


Otsikko: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Kirjoitti: Heikki Jokipii - 04.03.19 - klo:05:14
Niinpä puhe ja vertaus luomubroilerista ruokaviennin keihäänkärkenä voi olla tosi tai kuvaava vain siten, että näemme sielumme silmin keihäänkärjen, joka on hyvin ohut!  ;D