Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Jarrumies on 21.08.13 - klo:20:39

Title: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 21.08.13 - klo:20:39
Luomubroileri tulee perjantaina 23.8.2013 Prismoihin. (Lisäys: Hesarin mainoksen mukaan näyttää olevan myynnissä jo torstaina).
Twitterissä Alarotu vastasi Kuningaskuluttajan kysymykseen hinnasta, että "Hinnat löytyvät perjantaina palvelustamme Foodie.fm."
https://twitter.com/IlkkaAlarotu

No, foodie.fm:stä löytyy jo nyt hakusanalla broileri kuitenkin seuraavat hinnat, joiden perusteella luomubroilerin rintaleikkeen hinnat olisivat yli kolminkertaiset tavanomaisiin verrattuna:

Quote
Br Rintaleike Maustamaton
Hk Ruokatalo Oy , 1 kg
9,59€
9,59€ / kg

Br Rintaleike Marinoitu
Rainbow , 1 kg
7,99€
7,99€ / kg

Luomu Br Rintaleike
1 kg
33,90€
33,90€ / kg
 
Luomu Br Rintaleike Mar.
1 kg
28,90€
28,90€ / kg

Luomu Br Siipipalat
1 kg
4,29€
4,29€ / kg

Luomu Br Koipireisi
1 kg
9,49€
9,49€ / kg


Nuo hinnat (mikäli nyt foodiessa olevat hinnat pitävät paikkansa) ovat samassa haarukassa kuin viime vuonna (2012) muissa lanseerausyrityksissä:
http://m.iltasanomat.fi/ruokala-ajankohtaista/art-1288450153256.html

Quote
Luonnonmukainen kasvatus näkyy myös luomubroilerin hinnassa, joka on jälleenmyyjästä riippuen 28–40 €/kg. Kasvatus ei ole halpaa hommaa. Suolaisen hintalapun unohtaa, kun puraisee koipea. Täyden masun lisäksi ruokailukokemuksesta jää hyvä mieli, kun tietää, että eläimellä on ollut hyvä elämä.

Broilerista kannattaa käyttää kaikki osat. Kun broilerin liha on kadonnut parempiin suihin, luista voi keittää liemen. Se on itse valmistettuna lisäaineetonta ja täysin luomua, jos käytät liemeen myös luomujuureksia. Liemen voi pakastaa, jos se ei tule käyttöön heti.

Luomubroileria myy muutama kauppias pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Luomubroileria myyvät pk-seudulla Tammiston ja Sellon K-Citymarketit ja Saaripuoti Lauttasaaressa sekä Tampereella Lähiruokapuoti Lempi.

Välimaan tilalta voi ostaa tuotteita myös suoraan.


Title: Organic waste – luomujäte
Post by: Jarrumies on 05.09.13 - klo:14:00
ORGANIC WASTE - LUOMUJÄTE

Siellä ne lilluvat
Ovat lilluneet  22.8.2013 alkaen
"Hinta 33,90€ / kg"

Allaspalju tyrkyllä käytävällä
Yhä täynnä
Päällä nyt punainen tarra
”Tästä tuotteesta kassalla –30%”
"Viimeinen käyttöpäivä 05.09.2013"
Se on tänään

Hakeeko huomenna Hursti
Vai pannaanko biojätteeseen
Organic waste – luomujäte


*************

30 prosentin alennuksen jälkeen on luomubroilerin rintaleikkeen hinta 23,73 € / kg. Tavanomaisen kympin paikkeilla.
Tämä oli siis se paljon mainostettu koe-erä. Oli muttei mennyt - ainakaan kaupaksi.

Mahtaako Prismaan tulla uusi erä?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Tarkkailija on 05.09.13 - klo:15:57
Huomioni ei tämän ketjun aiheeseen täysin kuulu, mutta osittain kyllä.

Kaupassa huomasin, että näkyvällä GMO-VAPAA -lätkällä varustettu broilerin rintaleike oli pompannut jo 17 euron kilohinnan tuntumaan, eli aika kauas jokaisesta kilpailijastaan, jossa ei kyseistä mainosta ollut. Tuo gmo-vapaa broileri ei ollut luomua.

Tosin tuote oli pakkauksessaan sellainen, että brändi ei jäänyt mieleen, eli oliko nyt sitten Saarioinen, Pajuniemi tai mikä tahansa, niin kuitenkin hinta oli hurja.

Gmo-vapaan rehun seurauksena ainakin tuo tuote oli pompannut sellaisen hintaryhmään, että taitaa jäädä väliinputoajaksi, eikä sitä osta kukaan. Gmo-vapaudesta intoileva pikkuporukka ehkä ostaa vielä kalliimpaa luomua (tai ei muutenkaan syö lihaa), ja taas tavalliselle, ideologioista välittämättömälle kuluttajalle hintaeroa seuraavaan on niin paljon, että ei varmaan mene ostoskorin pohjalle, jos vain kilohintaa yhtään älyää katsoa.

Gmo-vapaa soija taitaa olla nyt sellaisissa hinnoissa, että julmetun kallis rehun osa, jota ei enää oikein mistään saa, nostaa rehun käytön ansiosta tuotteenkin hinnan täysin mahdottomaksi kilpailijoihin verrattuna.

Johtuuko sitten älyttömän kalliista rehusta vai mistä, mutta saapa nähdä, että miten kauan tuo valmistaja koettaa ostajia hurmata  hinnalla ja mielikuvalla. Voi käydä niin, että gmo-mainos jää kaikessa hiljaisuudessa pois, rehu muuttuu tavanomaiseksi ja hinta laskee kuluttajien kipurajan alapuolelle.
Title: Vs: Organic waste – luomujäte
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.13 - klo:05:16
Quote from: Jarrumies
Mahtaako Prismaan tulla uusi erä?

Siitä viimeistään tiedämme, kun "keskustellaan jatkosta" (http://patarumpu.fi/2013/08/09/luomubroileri-tulee-kauppoihin), saatiinko jotain kaupaksi vai floppasiko asia täysin. Kun tämä asia hoidettiin fanfaarien soidessa, niin luultavasti on puolipakko julkisuudessa kertoa, kuinka siinä kävi. Jos joku vaikka Twitterissä kysyy ...

Ravintola-alalla (ja vähän hyväntekeväisyysalallakin) toimivan ystäväni mukaan viimeisen käyttöpäivän tai viimeisen myyntipäivänkään jälkeen ruokatuotteet eivät voi enää mennä edes "Hurstille", ne ovat jätettä. Eri asia on "parasta ennen" -leima, se ei estä tällaista käyttöä.

Itäkeskuksen Prismassa tuollainen Jarrumiehen kuvaama pakastearkku oli muuten sijoitettuna psykologisesti todella huonosti, hyllykön päähän, aivan tavanomaisten broilerien tuntumaan. Kävelemällä alle 2 metriä sai silmiinsä tavanomaisia tuotteita, noin 4-6 euron kilohintaisia.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.13 - klo:11:13
Ja kyllähän siitä tulikin selvitys, no, tavallaan. Tämä reippautta ja intoa uhkuva Pro Luomun artikkeli on päivätty 6.9.2013:

Yhteistyö lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan (http://proluomu.fi/yhteistyo-lennatti-kotimaisen-luomubroilerin-kauppaan/)

Mutta miten siinä kaupanteossa sitten kävi?

Quote
"Ensimmäistä tuoreiden luomubroilerituotteiden erää myytiin Prismoissa parin viikon ajan, minkä jälkeen yhteistyön osapuolet miettivät jatkoa saatujen kokemusten perusteella."

Niin, sen aikaa kaupattiin, mutta paljonko niistä myytiin?

Quote
Kuluttajat saivat kaupan kiinnostumaan

S-ryhmän päivittäistavarakaupan ryhmäpäällikkö Minna Slotte kertoo, että S-ryhmä on satsannut luomuvalikoimaan voimakkaasti viime vuosina, koska asiakkaat toivovat luomutuotteita.

– Teemme yhteistyötä luomun eteen useiden tahojen kanssa. Yhteistyö Pajuniemen kanssa on sujunut erityisen hyvin ja olemmekin iloisia, että saimme tarjota kotimaisia ja tuoreita luomubroilerituotteita kuluttajille, hän sanoo.

No, sitten kun sitä oli tarjolla, ostivatko kuluttajat?  Lopulta tulevat nämä tiedot:

Quote
Jo nyt tiedetään, että luomubroilerin tuore koipireisi on mennyt parhaiten kaupaksi. Sen sijaan marinoitu rintaleike on kiinnostanut kuluttajia vähiten.

Parhaiten? Kuinka hyvin? Ja rintaleike, kuinka vähän? "Jo nyt tiedetään"? Eikö sieltä tietokoneesta "jo nyt" (nyt kun myyntiaika on jo ohi) saisi hetkessä tiedon, paljonko noita paria, kolmea tuotetta on yhteensä myyty? Mutta joka tapauksessa nyt ei ollut käytössä mitään tutusta luomuilmausten repertuaarista,  kuten "viedään käsistä", "menisi enemmän, mitä pystytään tarjoamaan" jne.

Quote
– Kotimaisen luomubroilerin jatkosta päätetään syksyn aikana, kunhan kysyntä saadaan lopullisesti analysoitua, Slotte toteaa.

Ei siis heti? Miksei? Ja kasvattajakin, joka odottelee päätöstä, on jo tehnyt tämän ratkaisun:

Quote
Jos jatkoa seuraa Huhtalan tilalla, pitää luomubroilereille rakentaa uusi halli, sillä kokeilussa käytetyn hallin ovat sittemmin vallanneet munivat luomukanat.

On paljon mahdollista, että homma meni kokonaisuutena täysin penkin alle - eli loppui kuin kanan lento! - mutta nyt annetaan pölyn laskeutua, ja sitten syksyllä tehdään ilman meteliä päätös, että ei jatketa.

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 07.09.13 - klo:12:31

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

PS3: Tässä olisi nyt nykyisin niin muodikkaan tietojen vuotamisen paikka: joku S-ryhmän työntekijä voisi meille nyt nimettömänä kertoa, mikä oli näiden luomubroilereiden todellinen myynti (ja kohtalo). Sähköpostini on siis jokiheik@hotmail.com. Täydellinen vaitiolo tietojen vuotajan henkilöllisyydestä luvataan, kunniasanalla!
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 15.09.13 - klo:21:34
Luomubroilerin rintaleikkeestä tuli luomujätettä kuten nähtävissä oli:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=721.msg4376#msg4376

Näin Alarotu twiittasi 15.9.2013 (katsokaa koko keskustelu twiiteissä):
https://twitter.com/IlkkaAlarotu
Quote
Ilkka Alarotu ‏@IlkkaAlarotu  4 h 
@lindapukka @ElinaLappalaine Koivet ja pakaste myivät ok. Marinoidut ja kalliit osat eivät. Ensi vuonna katsomme millä mallilla jatketaan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Mielipide on 16.09.13 - klo:08:00
ORGANIC WASTE - LUOMUJÄTE

Luomujäte (vanhaksi menneet lihat kaupan hyllyllä)...niitä ei saisi mielestäni laittaa tunkioon tai kompostiin, vaan Honkajoelle poltettavaksi. Koska erinäisten pieneliöitten (bakteerien, taudinaiheuttajien) läsnäolo on luomussa todennäköisempää. :) :)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 29.09.13 - klo:15:41
Paikallinen kauppias kertoo Pro Luomun "lennätti"-juttua rehellisemmin luomubroilerin menekistä:
http://yle.fi/uutiset/luomutuotteiden_myynti_kasvaa_kovaa_vauhtia/6851759
Quote
Oululaisessa Linnanmaan Prismassa kokeiltiin muutaman viikon ajan luomukananlihan myyntiä. Luomukanan hintaero tavalliseen kanaan on moninkertainen ja tuotetta päätyi paljon hävikkiin.
Tällä hetkellä luomukanaa ei enää hyllyistä löydy.
- Nyt tutkitaan ja mietitään, miten luomukanan kanssa jatketaan, Salo sanoo.


Vain koivet ja siivet luomukanasta myivät kohtalaisesti. Luomubroilerin rintaleikkeet taisivat lähes kaikki mennä ns. ”hävikkiin” , koska viimeisenä myyntipäivänä paljut olivat sitä täynnä ja tavanomainenkaan kalliimpi liha ei myy nyt:
http://yle.fi/uutiset/hkscan_antoi_tulosvaroituksen_-_lihan_arvo-osat_jaavat_kaupan_hyllylle/6848448
Quote
HKScan antoi tulosvaroituksen - lihan arvo-osat jäävät kaupan hyllylle
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 04.10.13 - klo:13:08
Tappioiden tunnustus tuli nyt sitten S-ryhmältä. Puolet luomubroilerituotteista jäi myymättä.

Nettiaikana on pakko olla avoimempi. Yksittäiset kauppiaat lipsauttavat totuuden (ks. yllä) ja ihmiset havaitsevat tilanteen luomupaljussa itsekin ja kirjoittelevat siitä (ks. yllä). Kaiken lisäksi ihmiset kiusallisesti kyselevät kaikkea suoraan netissä. Todellista tilannetta ei tainnut enää kannattaa peitellä kuten "lennätti"-jutussa tehtiin (ks. yllä).

Ja Alarotu kirjoitti blogin:
http://patarumpu.fi/2013/10/04/tyota-luomulihavalikoiman-eteen-nain-luomubroilerikokeilu-onnistui/
Quote
Erityisesti rintaleikkeiden myynti oli kuitenkin pettymys. Jopa puolet tuotteista jäi myymättä ja meni hävikkiin. Edullisemmat koivet ja siivet myivät paremmin. Ja selvää on, että marinoituna kuluttajat eivät luomubroileriaan halua.

Monta kysymystä jäi silti tuossakin vastaamatta (ks. Jokipiin kysymykset yllä).

Mutta täytyyhän juttu päättää optimismiin ja aloitteeseen nykytilanteen muuttamiseksi:

Quote
Luomun ostajat ovat kaikkein hinta-laatu-tietoisimpia kuluttajia. Nykyiset luomusäännöstöt ja kokeiluluontoinen toiminta synnyttävät koko toimintaketjulle liian korkeat kustannukset. Uskon silti, että luomubroileriketju on mahdollista saada toimimaan. Meidän on hiottava toimintamallejamme niin, että kustannukset tippuvat ja kuluttajahinta on riittävän alhainen. Tarina tulee jatkumaan, mutta työtä se meiltä kaikilta vaatii.

Pro Luomun puheenjohtaja Alarotu arvostelee nykyisten luomusäännöstöjen aiheuttavan liian suuret kustannukset koko luomuketjulle. Tuo vaikuttaa aloitteelta luomusääntöjen löysentämiseksi.

Aloite on oikeansuuntainen mutta riittämätön!

Poistettakoon luomusäännöt koko tuotantoketjua haittaavina kokonaan!

Mutta työtä se meiltä kaikilta vaatii!
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.14 - klo:07:13

Asiassa ei näytetä annettavan periksi, uudestaan yritetään, eilisen Iltalehden uutisesta

Tällaista broileria sinä syöt 17 kiloa vuodessa (http://m.iltalehti.fi/ruoka/2014060218362639_ru.shtml)

Quote
Odotettu luomu

Viime syksynä S-ketjun kauppoihin saatiin tuoretta luomubroileria. Erä oli pieni ja liha oli kallista, rintafileet maksoivat noin 31 euroa kiloa. Kysyntää silti oli.

Seuraavaa luomubroilerierää voidaan odotella kauppaan ensi syksynä. Pajuniemi Oy on parhaillaan tekemässä pienimuotoista tuottajaketjua, jossa on puolisen tusinaa luomubroileritilaa.

"Kysyntää silti oli", kyllä sen verran kuin täällä, edellä, kuvattiin. Jos edellisellä kerralla oltiin hyvin riippuvaisia Tanskasta, mitenkä on nyt asianlaita?

***

Hiukan vaikuttaa (ennakko)piilomainokselta asialle muuten koko juttu. Näin varoitellaan:

Quote
Geenimuunneltua

Broilerinliha voi mietityttää kuluttajaa. Millaista liha oikeastaan on ja miten lintu on elänyt?

– Pakkauksessa ei tarvitse erikseen mainita, onko lintu syönyt geenimuunneltua soijaa vai ei. Aiemmin sitä ei edes saanut kertoa, tänä keväänä uuden määräyksen ansiosta tiedon saa pakkaukseen painaa, kertoo Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka.

Geenimuunneltua soijaa käytetään broilerinruokinnassa paljon. Jos merkintää GMO-soijan tai -maissinpuuttumisesta ei ole, lintu on todennäköisesti sitä syönyt. Broilerille syötetään soijaa, koska soijaproteiini varmistaa nopean kasvun.

Piilosanoma: jos haluat olla ihan varma, että broilerisi, jonka sinä syöt, ei ole itse syönyt tuota kauheaa geenimuunneltua soijaa, odota, että luomubroilerit tulevat markkinoille?

Ja luultavasti lauseessa "Kotimaisen broilerin tuotannossa on juuri todettu paljon epäkohtia" oli vähän vastaavaa piiosanomaa, ja myös kanaloiden olosuhteiden kuvauksissa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.14 - klo:09:01
Uudelleen yritetään ...

Luomubroilerit lähtivät liikkeelle (http://luomuailmanmuuta.fi/luomubroilerit/)

... mutta hiukan eri organisaatiolla kuin kesäkuussa Iltalehdessä kerrottiin. Elina Lappalaisen artikkelissa asiasta (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/luomubroileri-tulee-milta-luomulinnun-elama-punkalaitumella-naytti/) (jonka eläinsuojelullisista näkemyksistä on toisaalla jo aloiteltu keskustelua (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=561.msg5871#msg5871), ja jatketaan siitä puolesta siellä) on tieto:

Quote
Kokeen jälkeen Pajuniemen hallitus totesi, että tuore broileri ei kuulu valmiisiin lihatuotteisiin keskittyvän yhtiön strategiaan. Toimitusjohtaja Arto Jokinen lähti Pajuniemestä ja ryhtyi rakentamaan luomubroilerille uutta L’Uomu Nokka -brändiä.

Uusi-Pihkon tilalla näyttävät nämä asiat - ainakin tähä mennessä - menneet samaan tapaan kuin Pajuniemen kokeilussakin:

Quote
Uusi-Pihkon tilan pellot ovat olleet luomussa jo muutaman vuoden, joten luomubroilerit saavat osan rehusta omalta tilalta. Lintujen tarvitsema valkuainen on kuitenkin peräisin luomusoijasta, sillä luomukotieläinten kotimaisesta valkuaisrehusta on puutetta.

– Haluaisin kyllä, että rehustuksessa ei tarvitsisi käyttää tuontisoijaa. Suomessakin toki kasvatetaan luomuvalkuaisrehukasveja, mutta lintujen kannalta niiden ongelma ovat aminohapot, Tiukka toteaa.
(lihav. HJ)

(Lappalainen:)
Quote
L’Uomu Nokan linnut ovat Tanskasta tuotuja Hubbard JA757 -lintuja [...]
(lihav. HJ) ... eli nytkin ne on luultavasti lennätetty Suomeen.

Lappalainen toteaa aiemmat epäonnistuneet kokeilut, mutta ei jostain syystä arvioi viimesyksyisen kokeen onnistumista. Mehän täällä arviomme sen täydelliseksi flopiksi.

Hintasuhteessa ei ole odotettavissa juuri muutosta:

Quote
Arto Jokisen mukaan tavalinen broileri kokonaisena maksaa yleensä 6-7 euroa kilo. Luomubroilerin kilohinta on 13-17 euron tietämissä – kaupan hinnoittelupäätöksistä riippuen.

***

Tavallaanhan tämä ei meille mitenkään kuulu ... ainakaan niin kauan kun kauppa ei ota asiassa tahallaan takkiinsa tai tätä luomubroileria ei ryhdytä syöttämään päiväkodeissa ...  8)


PS 8.9.14: Se ero edelliseen yritykseen nähden täytyy muuten panna merkille, että nyt ei ole kyse kertakokeilusta ja -erästä, vaan tässä suunnitellaan, että luomubroileria olisi jatkossa jatkuvasti tarjolla, ainakin kerran viikossa tms. lähes kaikissa kaupoissa. Tavoitteena eli toiveena on prosentin osuus broilerimarkkinoista.

PS. 11.9.2014: Tämän uutisen  (http://yle.fi/uutiset/suomen_ensimmaiset_luomubroilerit_saavat_nukkua_kunnon_younet_ja_ulkoilla/7449579)mukaan tämän verran kotimaisempaa on nyt tuotanto (lihav. HJ):

Quote
Munat tuodaan Tanskasta, haudotaan Huittisissa ja untuvikot kasvatetaan kolmella tilalla Loimaalla, Seinäjoella ja Punkalaitumella.

Uutisessa väitetään luomubroilerin olevan "kysytyin ei oo -tuote". Entä kun tulee puhe hinnasta? Etteikö vain yleisin reaktio tiskin toisella puolella ole sitten: "Niin paljon rahaa! Mulla ei oo."  :D
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.09.14 - klo:07:29
Talouselämä arvioi tämän uuden yrityksen näin:

Luomubroilerista tulee harvojen herkkua (http://www.talouselama.fi/uutiset/luomubroilerista+tulee+harvojen+herkkua/a2264122)

Quote
Kurjistuva kansa tahtoo halpaa ruokaa, joten Luomu Investin yritys vaikuttaa uhkarohkealta. Tässä kuussa kauppoihin tulevat ensimmäiset LuomuNokka-tuotemerkillä Suomessa kasvavatetut luomubroilerit, jotka maksavat karkeasti kolme kertaa tavallisen broilerin verran. Filekilo maksaa siis noin 30 euroa.
(kursiv. HJ)

Tällaisen uskon varaan rakennetaan:

Quote
”Uskomme, että meille löytyy yksi prosentti broilerimarkkinoista. Esimerkiksi Tanskassa luomubroilerin osuus on jo kaksi prosenttia”, sanoo Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen.

Ja luotettavan markkinatutkimuksen tekeminen luomusta onkin vaikeaa, kun Suomessa(kin) perinteisesti kyselyissä paljoliti vastataan, että kyllä, tulevaisuudessa aion ostaa lisää luomua (http://proluomu.fi/neljasosa-suomalaisista-ostaa-luomua-usein/), vaikkei tämä ostohalu sitten kaupassa välttämättä niin paljon realisoidukaan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 24.09.14 - klo:07:48
Nyt Hesarikin osallistuu asiaan ...

Luomubroileria saa nyt kaupoista – mutta mikä siinä maksaa (http://www.hs.fi/ruoka/Luomubroileria+saa+nyt+kaupoista++mutta+mik%C3%A4+siin%C3%A4+maksaa+/a1305877182092)

... näine koottuine seltyksineen. Tämä argumentti on mielenkiintoinen:

Quote
Siinä missä tavanomaisella broileritilalla voi olla jopa yli 100 000 eläintä, luomutilojen eläinmäärä on rajoitettu 144 00:een.

Ei siinä kyllä luomukasvattaja ehdi nimeltä tuntea 14 400 pikku tipuakaan, ennenkuin heidän tiensä eroavat, vaikka tutustumisaikaa olisi parikin kuukautta. Ja jos itse yrittää eläytyä kanaksi, olisiko sitä kodikkaampaa 14 400 pikku ryhmässä kuin 100 000 valtavassa laumassa ...  ;D


Hinta säilyy HS:nkin mukaan kutakuinkin ennallaan. Katsotaan nyt. Mutta näin se yritys vasta kunnolla lähtee alkuun:

Quote
Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan. Määrää aiotaan kasvattaa. Alun vähäisen eläinmäärän vuoksi kolmen viikon kuluttua tuotannossa on kolmen viikon tuotantokatko. Luomubroilerin katkeamattoman tuotannon on määrä alkaa marraskuun alussa.
(lihav. HJ)

Edellisenä viikonloppuna kävinkin paikallisessa Prismassa, enkä löytänyt näitä yhtään. Hintaa olisin katsonut, mutta eiköhän se tieto tuossa tullut. Eli se jo tuttu: "kolminkertainen".
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.14 - klo:12:23
Vieläkään en ole saanut silmiini ensimmäistäkään tämän uuden firman kotimaista luomubroileria täällä Helsingin Itäkeskuksessa. Kahdessa S-ryhmän myymälässä olen tilanteen muutaman kerran tarkistanut. Mistä lienee kyse? Tuon tarjontakatkoksenkin pitäisi siis tulla vasta parin viikon kuluttua?

Onko muilla lukijoillamme näköhavaintoja näistä tuotteista?

Jos ...

Quote
Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan. Nyt käynnistyneessä luomutuotannossa on mukana kolme tilaa, joilla kullakin on alkuun 5 000-10 000 broileria kerrallaan.

... tarkoittaa se siis vähintään 20 000 broileria, joista Helsingin osuus olisi jo matemaattisesti noin 2000. Eli jossain niiden on täytynyt olla. Kaikki keskustan liikkeissa?



PS 29.9.14: Jotain tuollaista siinä on  tehty. Marja-Riitta Kottilan twiitti:

"Ihan kohta maistellaan luomubroileria! Tänään löytyy 200 kaupasta! #luomu
7:54 a.m. Fri, Sep 19"

Eli niitä on tarjottu aika harvoissa kaupoissa, koko Suomea ajatellen? Kun myymälöitä Suomessa lienee yli 3 000?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.14 - klo:08:01
"Kotiäidin Luomulaaksossa" oli blogisti löytänyt näitä luomubroilereita. (http://luomulaakso.blogspot.fi/2014/09/luomunokka-ja-vauhtisiivet.html) 

Muta mikä siinä on, että heti selostuksen alusta tulee mielikuva, etteivät nämä tuotteet tälläkään kertaa mene ihan kuumille kiville (vaikka tuotetta siinä kyllä kehutaan. Lihav. alla HJ):

Quote
Viime viikolla kauppareissulla käteen tarttui Luomunokan siipipaloja, jotka sattuivat olemaan vielä 30% alennuksessa. Siinäpä siis oli oiva tilaisuus kokeilla noita monen ihmisen kehumia siipipaloja ja ostaa tavara pois hyllystä, jottei se muutu ruokahävikiksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 16.10.14 - klo:13:11
Nyt sitten "bongasin" itse nämä L'uomu-broilerit myös paikallisesssa Prismassa (Helsinki, Itäkeskus). Hinnat juuri sitä kuin edellä kerrottu. Pieni ja kapea oli niiden osuus broilerihyllyillä. Jäljellä olevissa pakkauksissa (em. "tuotantokatko"?) oli kaikissa tarrra "-30%. Huomauta kassalla." Samoin siis kuin edellä.

Päivitys 17.10. klo 11: Nyt tänään kyseiset hyllynosat olivat täysin tyhjiä. (Pystyin ne kuitenkin varmasti tunnistamaan.) Johon selityksenä voisi tietysti olla, että ne broilerit (pakkauksia oli eilen ehkä parisen kymmentä) viimeistään tällä alennuksella olisivat menneet kaupaksi. Mutta toinenkin mahdollinen selitys asialle myös on. (Ks. viime syksyistä keskustelua, edellä.)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.14 - klo:15:47
Päivitys 17.10. klo 11: Nyt tänään kyseiset hyllynosat olivat täysin tyhjiä. (Pystyin ne kuitenkin varmasti tunnistamaan.)

Eilen kyseinen hyllyn kohta oli vielä tyhjä. Tänään sinne on ko. tuotteita tullut, ja monta pakkausta. Laitoin muistiin pakkausten lukumäärän (ja myös hinnat), ja yritän arvioida jatkossa - jos se on mahdollista ja jos tulee ko. kauppaan muuta asiaa - miten ne menevät kaupaksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.11.14 - klo:12:25

Tällainen (väli)raportti, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne:

Broilerinrinta (27,90/kg) oli 18 pakettia, jäljellä 15, eli ostettu 3 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) oli 6 pakettia, jäljellä 0, eli ostettu 6 kpl (!)
Broilerinkoipi (11,90/kg) oli 22 pakettia, jäljellä 17, eli ostettu 5 kpl

Koska ko. siipien hyllyäkään ei ollut täytetty, uskaltanee olettaa, että tuossa oli se myynti vähän yli 2 päivänä (isänpäivänähän kauppa oli kiinni. Tämä havainto tänään ma klo 12).

Ei siis ihan kuumille kiville, mutta vähän siis kuitenkin menee.

Ainakin suhteessa taitaa mennä samaan tapaan kuin viime vuonna:

Vain koivet ja siivet luomukanasta myivät kohtalaisesti.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.11.14 - klo:14:55
Tällainen (väli)raportti taas, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne, edelliseen verrattuna, tänään:

Broilerinrinta (27,90/kg) jäljellä 11, eli ostettu 4 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) jäljellä edelleen 0 kpl (eli muitakaan hyllyjä ei ole täytetty, päättelen, tästä en voi olla varma)
Broilerinkoipi (11,90/kg) jäljellä sama 17, eli ostettu 0 kpl

***

Luultavasti ... ei kun ihan varmasti luovun nyt tästä tarkkailustani. Ennemmin tai myöhemmin kauppa itse kertoo, miten tässä asiassa kävi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 13.11.14 - klo:13:07

Lupaukseni vastaisesti menin kuitenkin tänään (n. klo 12:30) vilkaisemaan  noita Prisman hyllynpätkiä. Tavallaan hyvä, että menin, nämä tiedot eli havainnot selkeyttävät asiaa.

Myyntitilanne oli täsmälleen sama kuin eilen. Eli yhtään ei vuorokauteen ollut mennyt kaupaksi. Kaikissa paketeissa oli lappu "-30%". Nyt vasta tulin tarkistaneeksi tämän tiedon, joka tuon alennuksen hyvin selittää: "Viimeinen käyttöpäivä 13.11.2014". Jolloin huomenna ei edes kannata mennä katsomaan, hyllyt ovat tyhjät.

Eli ainakin tämän Prisman osalta täysi katastrofi. Nyt pidän lupaukseni, enkä enää seuraavaa kierrosta n. kuukauden päästä täällä tarkista. Vaan jään odottamaan näiden yrittäjien ilmoitusta, että he luovuttavat.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.11.14 - klo:05:45
Hesarin NYT-liitteessä oli tänään n. puolen sivun piilomainos asialle, tuotemerkein, otsikolla "Lennä luomubroileri, lennä". Noin puolet artikkelista keskittyi siihen, kuinka surkeat ovat tavanomaisen broilerin olot. Toinen puoli siihen, kuinka ihana on luomubroilerin elämä. Hinta myönnettiin, mutta sillehän siis oli tuo selitys. Olipa loppuun löydetty erään ravintoloitsijan lausunto, miten sen makukin on ihan omaa luokkaansa.

Artikkelin kuvassa kerrottiin, että kyseessä on "Vuoden 2014 ruokailmiö". Ja kyllä siinä niin taitaa käydä (vrt. edellinen puheenvuoroni). Tuosta  ja muusta ilmaisesta mainoksesta huolimatta.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Tarkkailija on 14.11.14 - klo:18:01
Hesarin NYT-liitteessä oli tänään n. puolen sivun piilomainos asialle, tuotemerkein, otsikolla "Lennä luomubroileri, lennä". Noin puolet artikkelista keskittyi siihen, kuinka surkeat ovat tavanomaisen broilerin olot.

Tämähän liittyy siihen, että noin puolet broileritiloista sai Eviralta huomatuksen puutteista.

Puutteet liittyvät yleisimmin valaistukseen, sillä lain määrittelemä valaistustaso on tuottajien mielestä liian kirkas ja aiheuttaa eläimissä häiriökäyttäytymistä, joten monet tuottajat käyttävät tiloissa lain määrittelemää tasoa himmeämpää ja eläimille paremmin sopivaa valaistustasoa.

Tuottajat yrittivät vaikuttaa lakiin sen valmisteluvaiheessa, mutta tuottajiapa ei tietenkään asiassa kuultu tai välitetty heidän havainnoistaan siitä, miten liian kirkas valo vaikuttaa eläimiin.

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.14 - klo:09:48
Tällainen lisätieto kuitenkin (eilen ja tänään): sen enempää Itäkeskuksen City Marketissa kuin Stockan Herkussa ei tuota luomubroileria ollut tarjolla lainkaan. Ja ne ovat takuulla sellaisia "suurimpia myymälöitä", jollaisiin ko. tuotteita luvattiin toimittaa.

(Jouduin vielä Prismaan, tarkistaakseni, että uusi erä oli tullut. Oli. Vastustin kiusausta, en laskenut paketteja. ;))

Onko niitä muissa K-ryhmän ja Stockan kaupoissa? Kerro, jos näet.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.11.14 - klo:12:59

Minä en mennyt vasiten sitä Prisman luomubroilerihyllyä katsomaan! Mutta kun tieni meni siitä ohi. En ihan varmana laskenut niitä paketteja!  ;D 

Mutta kun silmää ei voinut määrätä, niin havaitsinpa, että paketteja oli ... jonkun verran. Ja senkin silmä sitten pyytämättä eli silmäyksellä joutui näkemään myös, että niissä kaikissa oli jo nyt 30% alennustarra.

Nyt oli kuitenkin pakko mennä lähemmäs. Viimeinen käyttöpäivä oli 27.11.14. Niinpä alennustarra nyt oli tavallaan 3 päivää etuajassa, edellisiin "kierroksiin" verrattuna.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.02.15 - klo:13:22
Toista asiaa koskevan uutisen (http://patarumpu.fi/2015/02/03/halpuuttaminen-jatkuu-vuorossa-gluteenittomat-tuotteet/) yhteydessä Patarumpu kertoi näin:

Quote
Erikoisruokavaliotarjonnan ohella yksi vahva tuotealue on luomu.

”Meillä luomutuotteiden hinnat ovat taatusti kohdallaan. Tarjoamme luomussa myös sellaisia erikoisuuksia, joita ei löydy joka kaupasta. Yksi hyvä esimerkki on luomubroileri.”

Olisiko tuossa sanottu, että luomubroileria on kaupan enää S-ryhmän kaupoissa?

Vaikea sanoa. Täällä Itäkeskuksessa en muista nähneeni sitä Stockan Herkussa, K-ryhmän City Marketissa sitä ei ehdottomasti ollut. Mutta saattaa olla, että asumme täällä vähän "rahvaan" asuinalueella.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.15 - klo:07:03
Tilanne näyttäisi nyt tältä:

Luomubroileri löysi tiensä lautasille (http://www.hs.fi/paivanlehti/talous/Luomubroileri+l%C3%B6ysi+tiens%C3%A4+lautasille/a1425797527988)

Quote
Luomunokka-yritys on tyytyväinen menekkiin.

Eli jonkinlaiset markkinat se olisi löytänyt. Mutta minkä kokoiset?

Quote
"Nyt on kriit­ti­nen vo­lyy­mi saa­vu­tet­tu", Jo­ki­nen sa­noo. Hä­nen mu­kaan­sa luo­mun osuus on nyt vain pro­mil­len luok­kaa ko­ko broi­le­rin ku­lu­tuk­ses­ta. Vuo­den lo­pus­sa ta­voit­tee­na on pa­ri pro­mil­lea. "Kyl­lä­hän Suo­mes­ta sel­lai­nen ku­lut­ta­ja­jouk­ko löy­tyy", hän ar­vioi.
(lihav. HJ)

Tältä pohjalta tuntuu vähän hassultakin tuo tieto aiemmasta tilanteesta:

Quote
Luo­mu­broi­le­ri tu­li myyn­tiin vii­me syk­sy­nä. Se oli kaup­po­jen mu­kaan pit­kään yk­si ky­sy­tyim­mis­tä tuot­teis­ta, jo­ta ko­ti­mai­se­na ei ol­lut saa­ta­vil­la.
(lihav. HJ)

Ja nyt kun sitä sitten saisi, menekki on "vain pro­mil­len luok­kaa"?

Mutta Hesari nyt sitten tekee kaikkensa, että se myynti siitä kasvaisi (koko aukeaman artikkeli paperihesarissa! Vrt. myös edellä 14.11.14)?

(No, ei ihan kaikkeaan, tai ainakaan johdonmukaisesti. HS:n luomubroilerin makutestiä koskevaan, tuon tuotteen kannalta masentavaan artikkeliin on jo viitattu täällä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=549.msg6552#msg6552).)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 02.06.15 - klo:13:13
Tällainen (väli)raportti taas, kun tuli ko. Prismaan muuta asiaa. Kyseisten hyllyjen tilanne, edelliseen verrattuna, tänään:

Broilerinrinta (27,90/kg) jäljellä 11, eli ostettu 4 kpl
Broilerinsiipi (6,49/kg) jäljellä edelleen 0 kpl (eli muitakaan hyllyjä ei ole täytetty, päättelen, tästä en voi olla varma)
Broilerinkoipi (11,90/kg) jäljellä sama 17, eli ostettu 0 kpl

Nyt ollaan jotain puoli vuotta tai sitä luokkaa eteenpäin tuosta päivämäärästä. Jo noin viikko sitten tein saman havainnon, mutta tänään nyt vielä sen varmistin:

tuossa samassa Prismassa oli yksi hyllykolo varattuna näille L'uomu-broilereille. Siis yhdessä pystyrivissa yksi taso, jotain 40 cm kanttiinsa. Tarjolla oli broilerinsiipeä hintaan 9,90 kilo. Kymmenkunta kappaletta eli rasiaa. Uutta tavara oli, ei vielä alennusta, viimeinen myyntipäivä 6.6.15.

Otokseni on ollut toki koko ajan juuri noin pieni (eli vähän yli tämä yksi Prisma) kuten olen kertonut, mutta ...
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.15 - klo:13:55
Hieman paradoksaalinen on tästä Pro Luomun dokumentista (päivätty 17.3.2015) saatu tieto (s. 8 ja 9) ...

Yrityskysely: Luomulihan määrä 2014 (http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/Luomulihan-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-2014.pdf)

... että samaan aikaan, kun kananmunia menee niinkin paljon luomuna kaupaksi kun menee, luomusiipikarjan osuus lihankulutuksesta on käytännössä täysin mitätön.

Se saa tietysti selityksensä siitä, että munansa (1-1,5 vuodessa) munineet aikuiset kanat, luomukanatkin, menevät Suomessa rehuksi tai jopa poltettaviksi, niitä eivät ihmiset syö. Ja luomubroilereissa on siis kyllä jotain yritystä, mutta ei niin kovin menestyksekästä.

Tänään nimittäin taas jouduin tuohon usein mainitsemaani Prismaan. Tämän päivän huomioni oli tämä:

Sama yksi hyllylokero. Nyt myynnissä 13 kpl luomubroilerin koipia, hintaan 11,90 kilo. Ja kyseisessä kirjaimellisesti hehtaarihallissa erilaisia broilerituotteita oli hyllyissä useassa kerroksessa useita metrejä. (Ja pitikin tietysti olla, jos Suomessa siipikarjan liha on sianlihan jälkeen toiseksi suosituin lihan laji.)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 31.07.15 - klo:08:03

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

Tuolloin oli noin. Mutta yhä vielä on näin (tieto Pro Luomun sivuita (http://proluomu.fi/hankkeet/arvoketjutyoryhmat/luomuliha/), 4.6.15 muistiosta):

Quote
Suomessa on kolme broilerin tuottajaa. Nykyisin munat tulevat  Tanskasta, toiveena on saada emopolven tuotanto Suomeen. Esteenä puuttuvat säädökset.

Eli lentokoneella ne tiput ilmeisesti yhä tulevat, nyt vähän varhaisemmassa elämänvaiheessaan. Maahanmuuttajina, mutta ehtivät sitten kotoutua niin, että kotimaisina ne myydään.

(Vaan taitaa tuokin asia mennä filosofiseksi, niinkuin moni muukin juttu kanan yhteydessä: missä vaiheessa se kana oikein syntyy ...? ;))
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.10.15 - klo:05:59
L`uomu/Luomunokka antaa sivuillaan tämän reseptin:

http://www.luomunokka.fi/fi/aiheeton-fi/broileri-sienikastike/

Tuon ruoan hinta olisi nyt kiva laskea, luomuraaka-ainein kokonaan, ja vierelle tietysti tavanomainen versio. Tuossa läheisessä Prismassa se onnistuu.

Paitsi ei taida ihan heti onnistua? Sivulla oli myös tällainen tieto:

Quote
TIEDOTE    8.10.2015

Valitettavasti L’Uomu Nokan tämän viikon (vko41) tilauksia ei voida toimittaa kaupoille yhdelle kasvatustilallemme tulkintaerimielisyyksistä asetetun tilapäisen markkinointikiellon vuoksi. Olemme jättäneet tarkastusviranomaiselle vastineemme ja ilmoittaneet eriävän mielipiteemme säädösten tulkinnasta. Kyse on Suomen kansallisesta tulkinnasta ikkunapinta-alan suhteen, joka poikkeaa eurooppalaisesta käytännöstä sekä määrältään 0,1-0,2 prosentin virheestämme kasvatustiheydessä kahdessa kasvatuserässä, joka merkitsee muutaman kymmenen linnun sallitut rajat ylittävää määrää kasvatuksen ensimmäisinä päivinä. Olemme välittömästi toteuttaneet kaikki vaaditut korjaavat toimenpiteet. Toivomme pikaisesti vapautusta markkinointikiellosta.

Nyt on kyllä jo viikko 42. Täytyypä kuitenkin vilkaista.

PS. klo 12:20: Nyt en voinut tuota laskelmaa tehdä, koska kyseistä luomubroileria ei ollut hyllyillä tarjolla (paikka niille oli). Johtuiko se sitä, että em. epäselvyys jatkuu, vai siitä, että erä tulee vasta viikonlopuksi, en tiedä. Mutta palaan asiaan, sitten jos/kun voin.

PS. 20.10.15: Tämä projektini ei nyt etene. Tänään siellä olivat samat tyhjät hyllyt. Ja erityisesti tuolle luomubroilerin rintafileelle - joka tuossa reseptissä mainitaan - ei ollut edes hyllyä varattuna, jonka reunasta olisi ehkä nähnyt hinnan.

Luomunokkakaan ei ole poistanut tuota tiedotetta nettisivultaan, eli jatkuuko tilanne?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.15 - klo:13:01
Nyt tämä vertailuprojekti täytynee saada loppuun, vaikken ihan saman päivän hintoja samasta kaupasta saanutkaan. Olennaisin on tuon broilerin hinta. Vieläkään (?) ei mainitussa Prismassa tuota luomubroilerinfilettä ollut, mutta nyt löysin kuitenkin sille varatun (yhden, kapean ja siksi aiemmin huomaamattoman) hyllyn, jonka reunassa oli sen hinta: 29,96 euroa kilo. Ja aivan vieressa tavanomainen broilerinfilee hinnaltaan 12,63 euroa kilo (jota oli ihan oikeasti tarjolla). Sieniä ei löytynyt luomuna, joten käytän molemmista kustannusta 1 euroa. Myöskään sipulia ei luomuna löytynyt, joten käytän molemmista kustannusta 30 senttiä. Mausteet nyt unohdan. Niinpä tässä vertailu, tuon edellä mainitun reseptin mukaan:

Luomu:

500 g broilerinfileetä 14,98 euroa
sieniä 1,0 euroa
herneitä 150 g 1,30 euroa
kermaa 2 dl 1,30 euroa
sipuli 0,30 euroa

Yhteensä 18,88 euroa

Tavanomainen:

500 g broilerinfileetä 6,32 euroa
sieniä 1,0 euroa
herneitä 150 g 0,40 euroa
kermaa 2 dl 1,05 euroa
sipuli 0,30 euroa

Yhteensä: 9,07 euroa

Erotus: 9,81 euroa.

Ja vieläkin on Luomunokan nettisivulla tuo 8.10.2015 päivätty tiedote! Pidättäydymme spekuloinnista asiassa.


PS. 23.10.15: Nyt heidän pieni kriisinsä näyttää olevan ohi. Kyseistä luomufileetä oli tänään muutama laatikko em. Prismassa saatavilla, tuohon hintaan tietysti edelleen. Vaikka mainittu tiedote ei vielä ole netistä hävinnytkään, mutta varmaan se kohta häviää.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.15 - klo:07:59
Olisiko tässä alennusmyynnissä kyse tuosta em. hetkellisestä epäselvyydestä broilerien luomustatuksen suhteen:

Luomu nokan laidunbroileri (http://heyevent.com/event/runjw4co7zrg2a/luomu-nokan-laidunbroileri)

Quote
Olemme tilaamassa Luomu Nokalta vapaana kirmannutta Free-Range laidunbroileria. Kyseessä on kokonaisena pakastettu lihaisa broileri, joka on kasvanut luomuolosuhteissa mutta jota ei lakiteknisistä syistä saa kutsua luomuksi. Lähes luomu olisi oikea termi :-)

Yhden broilerin paino on n. 2kg. Hinta 5€/kg. Tarkka hinta määräytyy kunkin broilerin painon mukaan.

Tuo erä sitten myydään pois halvemmalla? Sillä alennushinta tuo 5 euroa kilo lienee, vaikka tukkuhinta olisikin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.16 - klo:17:25
Samaisessa kaupassa, edelleen. Eilen satuin vilkaisemaan lokeroa, jossa oli kaupan näitä puheenaolevan tuotemerkin broilerien rintafileitä, tuttuun hintaan, 29,96 kilo. Lokero oli niitä tupaten täynnä. Varmaan parisenkymmentä pakkausta.

Kun tuli asiaa samaan kauppaan tänään, päätin vilkaista samaa lokeroa. Se oli edelleen tupaten täynnä.

Vieressä tavanomaisten broilerien lokerot olivat vaihtelevan täysiä, mutta yksikään ei tupaten täynnä. Johtopäätös on tietysti rohkea, mutta sanonpa sen kuitenkin. Päivässä - tai useammassa, en tiedä tietysti, koska lokero on täytetty - yhtään ei ollut mennyt kaupaksi.



PS. 2.2.16: Kun nyt taas olin tilaisuudessa tuota lokeroa katsomaan, niin havaintoni:

- nyt oli myyty 4 kappaletta
- yhteensä pakkauksia oli ollut 21 kappaletta (3 x 7)
- viimeinen käyttöpäivä niille on 6.2.2016

Jos satun sinne nyt tässä huomenna tai ennen tuota 6.2.2016, tai vielä sinä päivänä, niin tietysti raportoin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.02.16 - klo:13:41
Myönnän, että olin edellä tavoittelemasa jonkilaista "skuuppia", jossa olisin voinut raportoida, etteivät nämä kalliit rintafileet olisi menneet (juuri) ollenkaan kaupaksi.

Epäonnistuin. Nyt tänään niitä oli jäljellä enää kahdeksan ( 8 ) kappaletta, noin klo 13:30.

Tosin kaikissa oli lappu "-30%" ja ollut ilmeisesti aamusta saakka. Mutta myöntää siis täytyy, että näilläkin ylikalliilla tuotteila oma tietty kysyntänsä on. Joka ei kuitenkaan ole tuota suurempi, iso kauppa ja lukemattomat muut vastaavat, hyvin kaupaksi menevtä tuotteet siinä vieressä huomioon ottaen. Mutta en nyt kuitenkaan yritä moista "skuuppia" enää uudestaan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.03.16 - klo:06:06
Tästä Pro Luomun uutisesta (http://proluomu.fi/luomulihantuotanto-kasvoi-kolmanneksen/) saamme nyt aika tarkan numeraalisenkin kuvan asiasta.

Luomusiipikarjan tuotanto on yli kaksinkertaistunut, ja luomubroileri vastaa tuosta kasvusta. Mutta se on edelleenkin vain 0,2% tavanomaisesta.

Niinpä siis luomubroilerin osuudeksi myös kaupassa voidaan arvioida noin promille. Määrässä. Jos sen hinta on kaksin-kolminkertainen, sitten noin kaksi-kolme promillea, rahassa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 21.04.16 - klo:06:53
Tällainen ihmettely on tullut MTV:n sivuille:

"Heittämällä maukkaampaa kuin broilerin rintafilee" – miksi ei kelpaa suomalaisille? (http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/heittamalla-maukkaampaa-kuin-broilerin-rintafilee-miksi-ei-kelpaa-suomalaisille/5841610)

Hän on siis maistavinaan eron. Sokkotesteissä sitä ei löydetty. *)

Kysymykseen on kyllä helppo vastaus, se hinta, ja tuleehan se tuossa jutussakin esille. Tällaista se sitten kuulemma on:

Quote
Tuhahdin asiasta Facebookissa ja kaupan edustaja kertoi, etteivät luomubroilerit mene kaupaksi edes viimeisen päivän alennushintaan. Syyttävä sormi alkoi heilahdella kaupan lisäksi kuluttajien suuntaan.

Hän ei sentään mennyt niin pitkälle, että olisi kehittänyt kuluttajille haukkumasanoja (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=231).

 __________

*) jos taas kyse oli koiven paremmuudesta - niin minne häneltä unohtui, että sitä koipeakin saa tavanomaisena? Foodie.fin mukaan n. 2-4 euroa kilo, verrattuna siihen 12 euroon.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.16 - klo:05:30
Näin oli siinä ensi yrityksessä:

Lisäyksiä asiaan:

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

PS.2: Siis "lennätti"? Luulenpa todellakin, että tässä on puolivahingossa kerrottu, miten se todella kävi: eli tiput tuotiin kuin tuotiinkin lentokoneella Suomeen!

Mutta näin oli tässä toisessa yrityksessäkin, joka tieto tulee tästä hankekuvauksesta:

Luomubroileriketjun rakentaminen maahamme (http://luomu.fi/hankkeet/luomubroileriketjun-rakentaminen-maahamme/)

Quote
Tällä hetkellä luomubroileria tuotetaan kahdella tilalla ja tuotantopolven munat tuodaan ulkomailta.
(lihav. HJ)

Nytkin Tanskasta ja luultavasti nytkin lentokoneella. *) Ja viedään sitten hautomakoneeseen (http://www.siipi.net/index.php/siipikarjaliitto/jalostus-ja-haudonta/77-siipikarjaliitto/sisaeltoesivut/11-koneellinen-haudonta). Joka lienee luomusääntöjen sallimaa (koska keksintö on yli 100 vuotta vanha!  ;D).

Mutta tästä eteenpäin siis yritetään muuta:

Quote
Kannattavuus ja ennen kaikkea bioturvallisuussyistä tuotanto on järkevää rakentaa omaan maahan.


_________

*) tuo lentokone on - kummassakin tapauksessa - kieltämättä arvailua. En tiedä, miten untuvikkoja tai munia kuljetetaan (lisäys klo 17:08).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.16 - klo:15:23
Huomaan, että tiedän enemmän kuin muistan ja päinvastoin. Tästä edellä mainitusta asiasta olin täällä jo kertonut.

Mutta edelleen on epäselvää, mikä on (Tanskasta tuodun) "luomutiivisteen" (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=652.msg5133#msg5133) merkitys luomubroilerien ruokinnassa. Kun sen tarve ja tuonti yhä edelleen näyttää jatkuvan.

Pahimmillaan tuo kuvio on sitä, että "kotimainen" luomubroileri on jotain, joka vain on (kuitenkin lyhyet) elinviikkonsa Suomessa oleillut, mutta on muutoin tanskalainen, mitä sen (kokonais)tuotantoon tulee.

Ei tietysti niin, etteikö järkevä työnjako kaikilla aloilla, maataloudessakin, olisi suotavaa. Mutta tässä saattaa nyt "ottaa meikäläistä pannuun" se luomutuotannon imagonrakennus (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=652.0) jotenkin erityisen kotimaisena tuotantona.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.16 - klo:11:43
Vallan mainio juttu, havainto tänään Itäkeskuksen Prismassa. L´uomu tarjoaakin nyt broileriaan näin:

"Juhlasuikale", joka on rintafileestä, 7,49 paketti. Joka paketti on 0,25 kg.

EU:n säädösten mukaan tietysti on kerrottava myös kilohinta. Joka on edelleen 29,96 euroa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 18.09.16 - klo:05:40
Menisikö sama ruoka kaupaksi kaksinkertaiseen hintaan:

"Kiva katsoa, miten käy" – Nyt saa tamperelaista äijäruokaa luomuna (http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/434878-kiva-katsoa-miten-kay-nyt-saa-tamperelaista-aijaruokaa-luomuna)

No, kiva katsoa, miten käy. Ensimmäisen testin tuloksia ei oikeastaan voi pitää edes lupaavina:

Quote
Laitahyökkääjä Otto Koivula ilmoitti havainneensa luomusiivissä selvän makueron tavallisiin verrattuna.

– On näissä selvä vivahde-ero tavallisiin. Kehtaisin väittää, että ovat parempia.

Samassa pöydässä istuneet puolustajat Ville Järvinen, Valtteri Ilomäki ja Jarkko Parikka olivat varauksellisempia.

– Hyviä nämä ovat, mutta ellemme tietäisi luomusiiviksi, emme huomaisi eroa, tiivisti kolmikko.

Ja nuo maistiaiset luultavasti tarjottiin. Seuraava testi tehdään tositilanteessa, kassalla, tilatessa, omalla rahalla. Suostuukohan laitahyökkääjä Otto Koivula silloin maksamaan tuosta nyt havaitsemastaan vivahde-erosta?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.17 - klo:07:26
Lapin Kansa (ja muut lehdet, joissa sama artikkeli äskettäin ilmestyi) on maksumuurin takana, mutta kirjoittaa (Googlen mukaan):

Quote
Suomalainen suosii luutonta tuorebroileria ja sitä popsitaan yhä enemmän – luomu ei vain vedä.
(lihav. HJ)

Tuo havainto ei siis ole yksin meidän varassamme (jos joku epäilee, että meillä olisi asiassa tiettyä "puoltoa").

Tässä ihmettelyssämme olemme ehkä vielä aika yksin ...

Suomalaisten luomubroilerien peräti kummallinen tapaus (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=439)

... mutta ehkä emme kovin kauan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.03.17 - klo:07:20
Joillekin yllätykseksi tapahtuikin näin:

Lihaa tuotettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan (https://www.luke.fi/uutiset/lihaa-tuotettiin-viime-vuonna-enemman/)

Quote
Lihaa tuotettiin viime vuonna 404 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Lihantuotanto kasvoi ennätyslukemiin broilerinlihan tuotannon kasvun siivittämänä.
[...]
"Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon.  Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna."
(lihav. HJ)

Mutta luomubroileri ei tuossa ollut mitenkään mukana. Sen tuotanto ja kulutus on säilynyt yhtä minimaalisena kuin ennenkin, osuutena prosentin murto-osia. Sen kaikki toivo on nyt Hongkongissa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.17 - klo:14:17
Vallan mainio juttu, havainto tänään Itäkeskuksen Prismassa. L´uomu tarjoaakin nyt broileriaan näin:

"Juhlasuikale", joka on rintafileestä, 7,49 paketti. Joka paketti on 0,25 kg.

EU:n säädösten mukaan tietysti on kerrottava myös kilohinta. Joka on edelleen 29,96 euroa.

Tämä näyttää nyt vakiintuneen sen kalleimman osan myyntitavaksi siellä Prismassa. Näin sitä oli myynnissä nytkin. Ja jo 30.3. jolloin siellä käväisin. Eli tuo pieni viipale (maininta paketissa "n. 220 grammaa"), joka näin on saatu siedettävän hintaiseksi kertaostokseksi.

Tavallaan tuo taktiikka onnistuu: 30.3. oli myynnissä näitä pikkupakkauksia 16 kappaletta, nyt 6, joten 10 oli mennyt kaupaksi. Vai miten tuota nyt oikein sanoisi? Jos luomubroilerien kokonaismenekki kuitenkin lasketaan kiloina, ei se tuosta kovasti noussut.

Tuossa tulin kirjoittaneeksi "pikkupakkauksia". No, painon mukaan ne olivatkin, mutta itse asiassa ne olivat pakkauksina yhtä isoja kuin ennenkin - silloin kun ko. rintafileiden pakkaus sisälsi paljon enemmän (eli n. puoli kiloa tai yli)! Nyt näitä pakkauksia vain täytyy ostaa useampia, vaikkapa tuon 21.10.15 (edellä) ruokareseptin toteuttamiseksi kaksi tai kolme.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.04.17 - klo:08:06
Kun tuo luomubroileri on kertakaikkiaan liian kallista, eikä mene kaupaksi, niin nyt jopa hämeenlinnalainen Luomu- ja herkkukauppa Inkivääri yrittää tarjota tällaista:

Niittylinnun vapaana kasvanutta broileria nyt Inkivääristä (http://luomujaherkkukauppainkivaari.palvelut.hameensanomat.fi/2017/04/07/niittylinnun-vapaana-kasvanutta-broileria-nyt-inkivaarista/)

Näillä asioilla sitäkin mainostetaan ...

Quote
Roduksi valikoitui hidaskasvuinen luomutuotantoon tarkoitettu rotu jonka ruokavalioon kuuluu mahdollisimman puhdas gmovapaa, kalajauhoton rehu.

Laiduntavaa niittybroileria ei suomessa ole ollutkaan, paitsi nyt. Haluamme että Niittybroilerit saavat elää auringon valolla, puhtaalla ruoalla ja pienissä parvissa.Kokonaan ilman antibiootteja. Vapaina, kesäisin laiduntaen, talvella ulkoillen.

... mutta luultavasti kallis luomurehu on unohdettu. Ja kalajauhon synteettistä korvaajaa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg9170;topicseen#msg9170) syötetään. Tuossa ei valitettavasti kerrottu hintoja, eikä tuottajankaan nettisivulla.

Tuo "luomutuotantoon tarkoitettu rotu" on kyllä hiukan kuluttajan harhaanjohtamista, koska kyse ei siis ole luomubroilereista.

***

"Kokonaan ilman antibiootteja". Jaana Husu-Kallio kertoi eilen MT:n uutisessa (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/husu-kallio-broilerien-bakteerikohusta-tarvitaan-kansainv%C3%A4liset-talkoot-1.184540):

Quote
Hän toteaa olevansa edelleen äärimmäisen ylpeä siitä, että Suomessa tuotantopolven broilereille ei syötetä antibiootteja koko elämän aikana, että ne ovat maailman terveimpiä, ettei niissä ei ole salmonellaa ja että niiden kampylobakterien määrä on pienempi kuin missään muualla.

Eli uloskirjoitettuna: millekään broilereille ei antibiootteja Suomessa syötetä. Samaan turhanaikaiseen kehuskeluun (samasta asiasta) muka tuotteen erityispiirteenä kiinnitimme jo huomiota toisessa triidissämme (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=132.msg9913;topicseen#msg9913):

Quote
Kuitenkin niin, että korostettiin, tietysti, mainoksessa, Atrian lintujen erityislaatuisuutta. Tuostahan voi oikeastaan lukea, että se asia koskee koko Suomea. Eikä kai broilerin lyhyeen elämään oikein mahdukaan antibioottikuuri (varoaikoineen)? Lienee paljon yksinkertaisempaa, ja halvempaakin teurastaa ja heittää polttouuniin sairastuneet linnut?

Tosin vielä halvempi ja tehokkaampi (ennalta ehkäisevä) keino lienee, että siis ei meneteltäisi näin, että siis linnut eivät olisi "[v]apaina, kesäisin laiduntaen, talvella ulkoillen". Koska sieltä ulkoahan ne taudit todennäköisesti saadaan. Ja jos siipikarjan tautitilanne tästä vielä pahenee, voi olla, ettei jatkossa näitä "niittybroilereitakaan" käytännössä enää ulos saa päästää, suurimpana osana vuodesta.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.17 - klo:05:51
Tällainenkin vastoinkäyminen vielä:

Luomubroilereiden kasvatus uhattuna – Evira pisti teurastamon oven säppiin (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilereiden-kasvatus-uhattuna-evira-pisti-teurastamon-oven-s%C3%A4ppiin-1.185008)

Quote
Evira asetti huhtikuun alussa markkinointikieltoon säkyläläisen Keltasiipi Oy:n, joka on ainoa luomubroilereita teurastava laitos Suomessa. Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Tästä ei tietysti Luomu Invest ole vastuussa, ei siihen itse syyllinen, mutta näin siinä on käymässä:

Quote
Jos Eviran päätös pysyy, hyvään alkuun saatu luomubroilereiden tuotanto ja markkinointi loppuvat siihen, arvioi toimitusjohtaja Arto Jokinen Luomu Investistä. Yhtiö käyttää Keltasiipeä alihankkijana luomusiipikarjan teurastuksessa ja pakkaamisessa.

Luomu Invest on vuonna 2014 aloittanut startup-yritys, joka on Jokisen mielestä päässyt alkuvaikeuksien jälkeen vauhtiin ja myös vienti on aloitettu. "Tulos on saatu plussalle."

Nyt näyttää siltä, että työ valuu hukkaan ja luomisiipikarjan tuotanto pitää ajaa alas. Se tietää isoja tappioita kasvattajille ja Jokisen yrityksen loppua. Myös teurastamon toiminta saattaa päättyä.

Tässä jo odoteltiin tietoja mm. sen Hongkongin viennin menestymisestä, mutta tällainen uutinen saatiin.

Ironisesti voisi tässä todeta, että luomu näyttää todella olevan valvottua tuotantoa.

Vahingonilon tunnetta täytyy kuitenkin nyt vastustaa. Tällä firmalla näyttää olevan todella huono onni. Sillähän jo oli syksyllä 2015 hetkellinen markkinointikielto, joka jo söi kannattavuutta (ks. edellä). Oikeastaan sitä toivoo, ettei se nyt tähän kaadu - vaan reilusti kysynnän puutteeseen!  8)

Hiukan epäselväksi jää, mitä luomuehtoja tässä rikottiin, jos on näin:

Quote
Linnut voidaan teurastaa tavanomaisessa siipikarjateurastamossa, myös Keltasiivessä Säkylässä, mutta luomuna niitä ei voida enää myydä, Jokinen toteaa.

Nuikkinen pitää erikoisena, että Keltasiipi voi Eviran mielestä edelleen jatkaa tavanomaisen siipikarjan teurastamista, mutta ei luomun.

"Teurastusehdoissa ei ole eroja tavanomaisen ja luomun välillä."
(lihav. HJ)

Olisiko kyse jotenkin luomulinjan tiukasta erillään pitämisestä, joka sitten jatkuu luomulihassa lihakaupan palvelutiskilläkin (omat leikkuulaudat ja -veitset)?


PS. Eviran sivuilta ei asiasta löytynyt mitään, mutta varmaan jo ensi viikolla löytyy?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.17 - klo:09:40
Elina Lappalainenkin oli v. 2014 käsitellyt pitkässä kirjoituksessaan myös tätä teurastusta:

Luomubroileri tulee! – Miltä luomulinnun elämä Punkalaitumella näytti? (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/luomubroileri-tulee-milta-luomulinnun-elama-punkalaitumella-naytti/)

Quote
Luomubroilerit teurastaa Keltasiipi-yhtiö. Se on pieni teurastamo Pirkanmaalla. Luomubroilerit tainnutetaan siellä sähköllä – ei hiilidioksidilla kuten suurissa ja modernimmissa teurastamoissa. Eläinten hyvinvoinnin tutkijat suosivat hiilidioksidia. Olen kirjoittanut aiheesta pitkästi kirjassani enkä ryhdy nyt sitä toistamaan. Vaikka en pidä sähkötainnutuksesta, se on kuitenkin suhteessa lyhyt osa broilerin elämää. Keltasiiven yrittäjä Pia Nuikkinen vakuutti heidän hoitavan tainnutuksen huolella. ”Olen itse paikalla aamusta alkaen ja eläinlääkäri valvoo taintumista tarkkaan”, hän kertoo. Vaikka linnut ripustetaan hihnalle jaloistaan tajuissaan, linjasto on niin lyhyt että ne eivät ehdi olla siinä pitkään ennen sähköallasta. ”Hiilidioksidissa puolestaan linnut kipataan linjastolle kuljetuskoreista aika kovakouraisesti”, hän vertaa. Oli tainnutustapa kumpi tahansa, edes luomulinnut eivät välty teurastuksessa kivulta ja kärsimykseltä.

Tuota ei siis Eviran mielestä ole saatu moitteettomasti toimimaan?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.04.17 - klo:06:18
Kuinka tässä teurastamoasiassa sitten käykään, niin Arto Jokinen on kuitenkin eilen Aamulehdessä ehtinyt selvittämään tätä hinnanmuodostusta.

Luomuliha maksaa yhä moninkertaisesti verrattuna tavalliseen – suurin hintaero broilerissa (http://www.aamulehti.fi/kotimaa/luomuliha-maksaa-yha-moninkertaisesti-verrattuna-tavalliseen-suurin-hintaero-broilerissa-24319394/)

Lähtökohtana oli lähes nelinkertainen hinta (jonka Aamulehti oli löytänyt):

Quote
Luomubroileriketju Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että luomubroilerin korkeampi hinta muodostuu korkeammista tuotantokustannuksista.

Ensinnäkin luomubroilerirotu kasvaa kaksi kertaa tavallista hitaammin. Linnut myös liikkuvat paljon, joten ne kuluttavat huomattavasti enemmän rehua kuin tavalliset broilerit.

Gmo-vapaa luomusoija tulee Italiasta. Soijan osuus rehusta on alle viisi prosenttia.

- Rehustus on enemmän kuin kaksi kertaa tavallista kalliimpaa. Eläintiheys taas on puolet pienempi, joten hallien lämmityskustannukset ovat nokkaa kohti tuplasti suuremmat. Luomuhalleissa on lisäksi isot ikkunat ja kesäisin linnut päästetään ulkoilemaan, Jokinen luettelee.

Hiukan realismia, mutta kuitenkin tällaista optimismia:

Quote
Tällä hetkellä luomubroileri kattaa alle prosentin koko maan broilerituotannosta. Jokisen mukaan markkina kasvaa kuitenkin kymmenen prosentin vuosivauhtia.

- En usko, että tästä ihan valtavirtaa tulee, mutta esimerkiksi Ruotsissa luomubroilerin osuus vähittäiskaupasta on neljä prosenttia. Pääsemme muutamassa vuodessa samaan. Uskon, että viisi prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan siitä, että tietää, mistä liha tulee, miten eläimiä on kohdeltu ja mitä ne ovat syöneet, Jokinen sanoo.

Vaan ovatko suomalaiset samanlaisia kuin ruotsalaiset? Vai hiukan enemmän järkisyöjiä?

Kun tuossakin on kertaluokan virhe: luomubroilerin osuuden ei voi sanoa olevan "alle prosentin",  jos osuus pyöristettynä on yksi promille (v. 2016, Pro Luomun kooste).

***

Hitaammin kasvavien rotujen käytön mielekkyydestä olikin juuri juttu GLP-sivustolla:

Whole Foods whiffs on agricultural sustainability: No evidence ‘slow-growing’ chickens better for environment (https://www.geneticliteracyproject.org/2017/04/13/whole-foods-whiffs-agricultural-sustainability-no-evidence-slow-growing-chickens-better-environment/)

Elina Lappalainenkaan (edellä linkatussa artikkelissaan) ei ole asiasta ihan varma (kursiv. alkup.):

Quote
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta. Jos vaakakupissa painaa myös eläinten hieman parempi elämä, luomutuotannon kriteerit ainakin pyrkivät parannuksiin monella tärkeällä alueella.

Aiemmin hän oli jo todennut faktan, että kummassakaan tuotantotavassa kanat eivät kasva aikuisiksi. Jolloin on kyllä kysyttävä, paljonko painaa "hieman" parempi elämä? Jopa olettaen, että se olisi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.04.17 - klo:08:25
Hieman epämääräinen on tämä MT:n arvio:

Quote
Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.

Mistä tuo on laskettu, huhtikuun alusta vai artikkelin julkaisuajankohdasta (13.4.17)? Ja voiko tätä väliaikaisratkaisua käyttää:

Quote
Kun päätös tuli, teurastamo yritti löytää vaihtoehtoja.

"Kaksi viikkoa on sinnitelty ja broilerit on saatu väkisin työnnettyä teurastettavaksi kahteen muuhun siipikarjateurastamoon", kertoo yrittäjä Pia Nuikkinen Keltasiivestä

Jokinenhan sen tuossa artikkelissa kiistää: näitä broilereita ei enää voisi myydä luomuna.

Nyt siis pari viikkoa on huhtikuun alusta kulunut. Läheisessä Prismassa eilen oli kuitenkin aika lailla sama määrä, se yksi hyllylokero, luomubroilereita myynnissä kuin edellisinä viikkoinakin.  Ja ihan luomuhintaan. No, katsotaan, onko vielä ensi viikolla.


PS. klo 16:15: Tarkistin tänään, että ko. broilereilla viimeinen käyttöpäivä oli 20.4.17. Mikä lienee broilerin koko viimeisen matkan pituus, voisivatko ne vielä olla ennen huhtikuuta teurastettuja? No, uudestaan se no, huomenna, arkipäivänä, voi selvitä enemmän (= Evira). Tai sitten ensi perjantaina, jolloin uuden erän pitäisi tulla Prismaan?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.04.17 - klo:06:25
Vielä ei asiassa näytä tapahtuneen mitään ratkaisevaa. Paikallisessa Primassa oli eilen lauantaina normaali, pieni määrä tarjolla, entiseen hintaan. Myöskään Evira ei ole enempää kertonut, eikä Luomunokkakaan omilla nettisivuillaan.

Tässä sen sijaan tässä tällainen bongaus Raakatorin (https://www.raakatori.fi/tuotteet/lihat-makkarat-munat/kana-broileri-kalkkuna/kananpojan-juhlasuikale-luomu/tuote-luo008) nettikaupasta:

Quote
Kananpojan juhlasuikale, luomu 250g
Koko: 250g
Alkuperämaa: Suomi
Tuottaja: Luomunokka
Kylmätuote
Huom. ei toimiteta postipakettina
Kuvaus:
Kotimainen
Luomu
Saatavilla: Kyllä

Hinta:   9,85 €
(39,4 €/kg)
(lihav. HJ)

Jätetään nyt lukijan tehtäväksi laskea, paljonko edellä 21.10.15 esitetty ruokaresepti tuolla hinnalla maksaisi. Mutta hyvä esimerkki tuo on siitä, miten luomu tuo muassaan vauhtisokeuteen verrattavan hintasokeuden. Jos oletetaan, että joku noita tuoltakin ostaa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.04.17 - klo:07:55
Facebookissa sen sijaan keskustellaan ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Päivämäärä tälle keskustelulle on 14.4.2017 eli päivä tuon em. MT:n uutisen ilmestymisen jälkeen:

Quote
Moi! Kysyisin vielä siitä esbl:stä, että onko luomunokkien vanhempaispolvet ja isovanhempaispolvet myös tautitutkimusten piirissä? Ja ovatko ne luomua? Tulevatko luomunokat munavaiheessa Suomeen ja haudotaan täällä vai asuuko Suomessa muita polvia?

Ja Luomunokka vastaa (samana päivänä):

Quote
Luomunokkien vanhempaispolvi sijaitsee Tanskassa, josta ne tulevat munina Suomeen hautomoomme Huittisissa. Suomessa ei ole vielä Evira tehnyt luomubroilerien emopolven kasvatukselle säädöksiä. Vanhempaispolvemme Tanskassa on siis luomua, ja niitä testataan myös ESBL:n osalta jatkuvasti.

Tuossa tuli saman tien päivitetty tieto siitäkin, että tuon luomubroilerin "kotimaisuus" on edelleen (eli vielä n. viikko sitten) samalla tolalla kuin ennenkin. Eli vähän niin ja näin.

Mutta kyllä tuo henkii sitäkin, että Luomunokka yhä uskoo ja toivoo, että kaikki vielä järjestyy.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.04.17 - klo:05:00
Reaktioita Eviran päätökseen ....

MTK:n luomujaosto raivostui luomubroilerin kohtelusta Evirassa (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/mtk-n-luomujaosto-raivostui-luomubroilerin-kohtelusta-evirassa-1.185841)

Quote
MTK:n luomuverkosto oli koolla perjantaina ja jäsenet olivat raivoissaan Eviran antaman markkinointikieltopäätöksen takia, Elo kertoo. Mitättömistä rikkeistä on laitettu luomubroilereita teurastava laitos käyttökieltoon. "Tässä on ammuttu kärpästä härkäsenä. Neljän alkutuottajan elinkeino on uhattuna."

Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ja tieto, että väliaikainen ratkaisu on saatu aikaiseksi:

Quote
Broileriketjua rakentanut Luomu Invest on löytänyt hätäteurastuspaikkoja viikoksi kerrallaan, jotta tuotanto on voinut jotenkin jatkua.

Näin luomubroilerit Prismankin hyllyllä saavat selityksensä.

Mutta epävarmalta (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/aiemmin-luomubroilereista-uutisoitua-luomubroilereille-l%C3%B6ytyi-v%C3%A4liaikainen-teurastuspaikka-1.185879)  tilanne vielä näyttää:

Quote
Jokisen mukaan luomubroilerit saatiin pidettyä täpärästi markkinoilla, kun isot teurastamot tulivat avuksi. Keltasiipi hoitaa jatkokäsittelyn kuten tähänkin saakka.

”Viikko kerrallaan eletään. Uskon, että liiketoimintaa kyetään jatkamaan, jos uusia yllätyksiä ei tule.”

Kustannuksista Jokinen ei uskalla tässä vaiheessa sanoa mitään, sillä ensimmäistäkään laskua ei ole väliaikaisjärjestelyistä tullut, mutta kalliiksi tämä tulee.

”Tärkeintä on ollut varmistaa, että kovalla työllä aikaan saatuja markkinoita ei saman tien menetetä”, Jokinen toteaa.

Eikä taida olla paljon enää varaa siirtää mahdollisia lisäkustannuksia kuluttajillekaan?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.04.17 - klo:05:58
Tämä epäily Eviran asenteellisuudesta ei minusta tunnu oikein uskottavalta:

Quote
Elon mukaan "Evirassa ollaan ylintä johtoa myöten tietoisia asiasta, mutta mitään ei tapahdu."

Luomubroilerin tuotanto on ollut alusta saakka Eviran hampaissa ja viranhaltijat ovat todenneet, ettei tuotanto sovi Suomeen, Elo harmittelee.

Saksaan ja Ranskaan tuotanto sopii ja hiljan suomalainen luomubroileri sai Ruotsin Krav-tunnuksen luomutuotteena.

"Kyse on muutaman virkamiehen ylläpitämästä ajojahdista, jossa omat asenteet ohjaavat päätöksentekoa", Elo väittää.

Kun sen nykyinenkin pääjohtaja ottaa kantaa ihan päinvastaiseen suuntaan:

Eviran pääjohtaja haluaa luomusta kilpailuvaltin - "Nyt pitäisi pystyä kehittämään ja luomaan uusia tuotteita" (http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/eviran-paajohtaja-haluaa-luomusta-kilpailuvaltin-nyt-pitaisi-pystya-kehittamaan-ja)

Meillä onkin täällä siellä täällä jo esitetty epäilyksemme sen suhteen, sopiiko tuollainen luomun puolto luomuvalvonnasta vastuussa olevalle viranomaiselle.

Eiköhän Evira ennemmin tai myöhemmin ota kantaa tai jotenkin selvennä sitä tässä luomubroilerikysymyksessä. Vielä ei näy niin tapahtuneen. Tai sitten kantaa otetaan MMM:n sivuilla.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.04.17 - klo:06:46
Täältä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/aiemmin-luomubroilereista-uutisoitua-luomubroilereille-l%C3%B6ytyi-v%C3%A4liaikainen-teurastuspaikka-1.185879) vielä (paperilehdessä 21.4.17):

Quote
Luomubroilerikohu on herättänyt kiivasta keskustelua muun muassa maa- ja metsätalousministeriössä. Vasta hetki sitten suomalaiset olivat vierailulla Aasiassa, ja luomubroilerin viennin käynnistyminen oli esillä matkalla.

Jokisen mukaan pari päivää sitten hongkongilainen kauppaketju lanseerasi luomubroilerin ja toisen ketjun kanssa keskustellaan pian alkavilla ruokamessuilla. Hän arvelee, että tänä vuonna viennin osuus voi nousta jo viidesosaan, jos tuotanto jatkuu. Luomubroileri on löytänyt tiensä myös kotimaisten markettien hyllyihin.

Aika hitaasti on Hongkongin projekti käynnistynyt, jos tuo tapahtui "pari päivää sitten". Vaikka ministeri Tiilikainen ehti vuoden alussa jo puhumaan*) siitä ikäänkuin jo toteutuneena (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.msg9624#msg9624):

Quote
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo.
(lihav. HJ)

Tuon "tiensä löytämisen" on minusta kerrottu tapahtuneen jo kauan sitten. Tämäkin uutinen on kahden vuoden takaa:

Luomubroileri löysi tiensä lautasille (http://www.hs.fi/talous/art-2000002807052.html)

Kun edelleen puhutaan vain tuosta "löytämisestä", merkitsee se oikeastaan sitä, että kysyntä on jämähtänyt aika lailla siihen alkutilanteeseensa. Joka tietysti näkyy Pro Luomun kertomista kulutusosuuksistakin: 0,2 prosentista v. 2015 0,1 prosenttiin v. 2016. Sitä taustaa vasten ei tuo arveltu neljäsosan kasvukaan (viennin kautta) järin suuria merkitse.

_________

*) toisaalta firmakin kertoi itse 19.1.2017 Kauppalehdessä (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-luomubroileri-paasi-aasian-markkinoille/ABa4gs2c):

Quote
Luomubroilerin tuottaja Luomu Invest sai asiakkaakseen merkittävän kauppaketjun Hongkongista, jonne yritys teki ensimmäiset toimitukset joulukuussa.
(lihav. HJ)

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.17 - klo:08:02
Tästä ...

Quote
Elon mukaan MTK ei ole liikkeellä yksin, vaan Luomuliitto ja alan teollisuus ovat ihmeissään Eviran mielivaltaisista ratkaisuista. "Asia tullaan nostamaan esille tämän ja ensi viikon tapaamisissa Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa."

... ei ole sitten mitään uutta tietoa nettiin tullut, tämän parin viikon aikana. Ei minkään osapuolen sivuille eikä muuallekaan.

Niinpä asiassa ilmeisesti sinnitellään tuon väliaikaisratkaisun kanssa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.05.17 - klo:07:14
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain  (http://sillasipuli.blogspot.fi/2017/05/broilerinsiivet-aasialaisittain.html)

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Quote
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.05.17 - klo:03:00
Tästä Patarummun yleisuutisesta ...

Grillauskesä on täynnä uutuuksia – ota tuotevinkit talteen (https://patarumpu.fi/2017/05/16/grillauskesa-on-taynna-uutuuksia-ota-tuotevinkit-talteen/)

... vo lukea, että Luomu Nokka jotenkin kuitenkin sinnittelee, ja jatkaa luomubroilerien pienen kysynnän tyydyttämistä ainakin S-ryhmän kaupoissa:

Quote
Myös luomurintamalla on kesällä tarjolla uutta: maustettu Luomu Nokan luomubroilerin tandoorisiipi.

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.17 - klo:20:25
Tässä mennään nyt:

Luomubroileria tuotetaan nyt "päivä kerrallaan, veitsi kurkulla" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroileria-tuotetaan-nyt-p%C3%A4iv%C3%A4-kerrallaan-veitsi-kurkulla-1.190198)

Volyyymista saadaan tämä tieto:

Quote
Vientimäärät ovat Jokisen mukaan vielä pieniä, merikontillinen kuukaudessa, mutta se kattaa silti lähes kolmasosan tuotannosta. Parissa kolmessa vuodessa vienti on mahdollista kasvattaa 2–3-kertaiseksi.

Jatkoa tuohon 23.5.17:

Quote
Jokisen mukaan luomubroilerin kysyntä näyttää lupaavalta. Kotimaassa myynti kasvaa ja viennissä on pää saatu auki.

Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Quote
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako?  (http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto) ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.05.17 - klo:14:55
Muuten jo kaksi vuotta sitten (so. 17.11.2015) saimme Pro Luomun sivuilta tällaista tietoa:

Luomulihan myynti vahvassa kasvussa (http://proluomu.fi/luomulihan-myynti-vahvassa-kasvussa/)

Quote
Viime aikojen suurin mullistus luomulihamarkkinoilla on ollut noin vuosi sitten markkinoille tuodut kotimaiset luomubroilerituotteet. L´Uomu Nokan toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että yrityksen näkökulmasta Suomen markkinat kehittyvät niin hitaasti, että kasvua haetaan viennistä. Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Kun tuo silloin on auliisti kerrottu, ei liene epähienoa tai -kohteliasta nyt kysyä, miten se vienti Belgiaan ja Viroon on jatkunut? Tai tuliko siitä viennistä Tanskaan ja Ruotsiin mitään?

Ilmeisesti noissa missään ei oikein hyvin käynyt, jos nyt eli 22.5.17 uutisessa (edellä) vielä ilmaistaan asia sanoilla "viennissä on pää saatu auki" ja vain Hongkongista siinä yhteydessä kertoen (muut maat olivat vain "kiinnostuneita")?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 26.05.17 - klo:09:34

Hesarin mukana tulleessa Balanssi-ilmaisjakelulehdessä Jokinen väitti luomubroilerin osuuden olevan puoli prosenttia "kokonaismarkkinasta". Kuitenkin Pro Luomu ilmoittaa kalvollaan sen olleen vain 0,1 prosenttia kokonaistuotannosta v. 2016?

Nuo luvut saa yhteensopivammiksi muistamalla se luomubroilerin kolminkertainen hinta! Kun 0,5 prosenttiyksikköä jakaa kolmella, ollaankin jo aika lähellä tuota lukua 0,1.

Siinäkin haastattelussa Jokinen kertoi tavoitteena olevan tuotannon kolminkertaistuminen. Mutta sitten tässä järjestyksessä:

Quote
"[...] viennin lisäksi tähtäin on tietysti myös kotimaan markkinaosuuden kasvattaminen."

Ilmoitettuaan tuon nykyisen prosentiosuuden, hän lisää: "joten kirittävää riittää". Jotenkin kuulostaa siltä, ettei hän tuohon mahdollisuuteen itsekään niin kovasti usko.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.06.17 - klo:05:36
Kuitenkin sitten näin?

Luomubroilerin jatkotoiveet hiipuvat: "Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto" (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilerin-jatkotoiveet-hiipuvat-teurastuksen-sijasta-tuhoaminen-voi-olla-vaihtoehto-1.191675)

Kun tässä on tätä tapausta seurannut, niin siitä huolimatta, että asiassa ei perusjärkeä olekaan, sitä on ruvennut tuntemaan tiettyä empatiaa tätä yritystä ja yrittäjää kohtaan: helppoa ei näytä olevan tällainen pienen niche-markkinan kysynnän tyydyttäminen muutenkaan, ja sitten vielä tämä!

Tätä en sen sijaan täysin ymmärrä:

Quote
Jos teurastuspaikkaa ei löydetä pikaisesti, lintuja saattaa päätyä tuhottavaksi Honkajoelle. ”Linnut voitaisiin teurastaa Keltasiivellä, mutta ne eivät olisi enää luomua”, Jokinen sanoo.

Yhtiöllä ei ole markkinoita broilerin lihalle, joka ei ole luomua. Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto, Jokinen miettii.

Koska olihan yhtiöllä kerran ennenkin pienempi kriisi tässä suhteessa, ja silloin kyllä saatiin linnut myytyä väliaikaisesti ei-luomuna. Eikö niitä myös voisi lahjoittaa ilmaisiin ruokajakeluihin (joissa ei varmaan luomustatus paljon merkitsisi)? Mutta firman kannalta tietysti surullisia vaihtoehtoja kaikki.

Surullista tämä on luomuväelle kyllä yleensäkin, jos (luomun voittokulkua kuvaamaan pyrkivistä) tilastoista nyt täytyy poistaa  kokonaan yksi rivi. Tai parikin riviä, jos myös tuo vienti loppuu.

Mutta ilmeisesti jotenkin lähtöruutuun palataan:

Quote
Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä pitää tilannetta ikävänä. S-ryhmä tuli mukaan, kun luomubroilerin tuotantoketjua ryhdyttiin rakentamaan Suomeen.

”Ei luomubroileri ole helppo myytävä, sillä hinta on tuntuvasti tavallista broileria korkeampi. Haluamme kuitenkin pitää luomubroilerin valikoimissa. Luomulle on kysyntää”, Alarotu toteaa.

Alarodun mukaan S-ryhmällä ei ole varasuunnitelmaa, jos luomubroilerin kasvatus päättyy. Tuontia ei ole mietitty.

Ja sitten luultavasti taas lehtien yleisönosastoissa (ja/tai kaupan palaute- ja toivomuslaatikoissa) alkaa ilmestyä kirjoituksia, joissa ihmetellään, miksei sitä saa kotimaisena. Tällaisen yleisönosaston käytön hintahan on yleensä hyvin edullinen, eli käytännössä aina ilmaista.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 27.06.17 - klo:05:58
Tämä kriisi on heiltä nyt ohi, teurastuspaikka löytyi:

Luomubroilerin tuotanto jatkuu Suomessa sittenkin (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomubroilerin-tuotanto-jatkuu-suomessa-sittenkin-1.195949)

Muutenkin tilanne näyttää normalisoituneen. Eilen Prismassa näin kaksi täyttä hyllyllistä luomubroilerituotteita. Siis myymättä. Kaikissa 30% alennuslappu. Eräs asiakas pysähtyi hetkeksi niitä tutkimaan, mutta kääntyi kuitenkin pois. Hinta oli ilmeisesti hänelle liian korkea
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.07.17 - klo:05:45
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain  (http://sillasipuli.blogspot.fi/2017/05/broilerinsiivet-aasialaisittain.html)

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Quote
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?


Tässä toinenkin samanlainen sivusto:

Grillattuja luomukanan koipia ja paisteja Provancen yrteillä (https://ripaustryffelia.wordpress.com/2017/07/16/grillattuja-luomukanan-koipia-ja-paisteja-provancen-yrteilla/)

Samat sanat on sanottava ruokareseptistä. Ja samat ihmettelyt, että eikö tuokin olisi kaivannut ilmoitusta kaupallisesta yhteistyöstä?

Pahimpia (?) kilpalijoitakin muistaa sivusto tölväistä:

Quote
Olen koettanut vähentää maalaiskananpoikien käyttämistä, nekin kun taitavat nykyään olla lähes tehobroilereja. Ei sitten onnistunut se projekti laatu edellä?

Tämän verran tuossa sivuttiin hintaa ...

Quote
Koivet ovat luomubroilereiden paketeista halvimmasta päästä, mutta kokonaisten koipien kanssa saa olla tarkkana grillissä.

... mutta ei sen enempää. Jos tuota sen verran täydentäisi, niin niiden hinta on edelleen moninkertainen tavanomaiseen nähden. Jopa tavanomaiseen rintafileeseen nähden (se broilerin kallein osa, molemmissa)!


***

Luomunokan omalle sivulle oli ilmestynyt tämä FB-merkintä kesäkuulta:

Quote
Tämä kirjoitus kannattaa lukea ajatuksella. L'Uomu Nokka maksaa kolmelle tuottajalleen kolminkertaisen hinnan luomubroilerista kuin mitä he saisivat vastaavasta tavanomaisen tuotannon broilerista. Se tarkoittaa että kuluttajahinta tuotteelle on merkittävästi korkeampi kuin tavanomaisen, mutta vastineeksi tarjoamme kuluttajalle eettisesti tuotetun, turvallisen, puhtaan ja huippulaadukkaan tuotteen joka on salmonella-, antibiootti-, GMO- ja ESBL-vapaa.

Noista vapauksista toteutuvat muut paitsi GMO-vapaus jokaikisessä muussakin suomalaisessa broilerissa. Samoin turvallisuus, puhtaus ja laatu. Eettisyys on hiukan enemmän jaloittelua (jos sattuu olemaan kesä eikä ole voimassa lintuinfluenssahälytystä). Mutta muutoin tuo lisähinta maksetaan siis siitä, ettei tipu missään tapauksessa ole syönyt geenimuunneltua soijaa. Ja maksetaanko siitäkään, jos ilman sitä ruokittuja tavanomaisia broilereita myös Suomessa löytyy. (Tässä nyt läpikäymättä sitä, miten idioottimaista sen välttely kanan puolesta on!)

Samoin siellä oli linkki tähän MTV:n uutiseen:

Miksi Naapurin Maalaiskana madalsi laatutasoaan? (https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/sivumaku/blogi/miksi-naapurin-maalaiskana-madalsi-laatutasoaan/6478664#.WUpe_iXx48k.facebook)

Jonkinlainen yhteistyö tuon em. blogistin kanssa näyttäisi aika todennäköiseltä. Vaikka voi tietysti olla täysin epävirallistakin. Sama kyllä tulee mieleen tuosta MTV:n uutisestakin ....
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.08.17 - klo:04:51
Tästä jutusta (http://www.surkkari.fi/jutut/luomusta-innostuttu-yhtakkia-eika-tarjonta-parjaa-kysynnalle/) ...

Quote
[...] Siipikarjan kohdalla tilanne on monimutkaisempi. Luomubroileria ei tuota maakunnassa yksikään tila, ja tällä hetkellä koko Suomessa luomubroileria tuottavia tiloja on vain muutama. Teurastamoja ei ole vähään aikaan ollut yhtään, ja siksi ruokakaupoissa ei ole luomukanaa näkynyt.

[...]

Sitten luomubroilereita teurastaneessa teurastamossa tuli eläinsuojeluasioihin liittyviä sotkuja, ja se laitettiin katkolle, Neuvonen selvittää.

Nyt uusi teurastamo on löytynyt ja tuotanto saatu rullaamaan, ja luomubroileria pitäisi ruveta ilmestymään kauppoihin. Haasteellisuutensa takia luomubroilerin tuotanto ei silti näytä olevan ainakaan Keski-Suomessa lisääntymään päin.

... saa sen käsityksen että tarjonnassa, myynnissä olisi Keski-Suomessa ollut katko? Kuten edeltä selviää, Helsingissä tällaista katkoa ei ollut. Itäkeskuksen Prismassa oli koko "kriisin" ajan se muutama paketti tarjolla.

Olisiko syynä ollut se, että siinä poikkeustilanteessa saatavissa olevat luomubroilerit toimitettiin sinne, missä ne todennäköisimmin saatiin myydyksi? Eikä Keski-Suomi ollut tuollainen paikka, eikä ilmeisesti ole vieläkään.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.11.17 - klo:04:56
Tuo teurastusasia on ollut esillä taas, johtuen ilmeisesti siitä, että asia on edennyt oikeuteen asti. Pro Luomu uutisoi siitä ja siinä tulee samalla kerrotuksi myös L'uomu Nokan selitykset asialle:

Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille (http://proluomu.fi/pro-luomu-ei-hyvaksy-tarpeettoman-karsimyksen-aiheuttamista-teuraselaimille/)

Meillä ei oikeastaan ole tuohon lisättävää. Kuten edellä todettu, se on erilliskysymys, oikeastaan tuottajafirman huonoa säkää. Vaikka onkin, nyt on tietysti kova huoli luomun imagosta, kun tuo pääsi sattumaan juuri luomubroilereiden kohdalla.

Mikä on yleistilanne? Siitä Satakunnan Kansa:

Evira kielsi luomuteurastukset Säkylässä – koko luomubroilerituotanto kävi veitsenterällä (https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/evira-kielsi-luomuteurastukset-sakylassa-koko-luomubroilerituotanto-kavi-veitsenteralla-200519127/)

Quote
Luomubroilerit teurastetaan nyt alihankintasopimuksella, joka perustuu Luomu Investin omaan valvontaan. Tämä järjestely mahdollistaa luomuteurastukset myös laitoksissa, joilla ei ole omaa luomulupaa.

Siis jotain erityismääräyksiä kuitenkin on, vaikka taisimme edellä väittää, ettei olisi.

Quote
Luomubroilerin osuus maan koko broilerituotannosta on edelleen häviävän pieni, tuoreimpien tietojen mukaan vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Tanskassa tuotetaan kymmenen kertaa enemmän luomubroileria kuin Suomessa.

Osuus olisi siis kasvanut? Pro Luomun tieto oli, että v. 2016 osuus olisi ollut 0,1%. Toisaalta paljon se ei vieläkään ole, alle 300 000 kilosta puhutaan, vuodessa. Kun tuo osuus on tuotannosta, on siinä mukana vienti:

Quote
Yhtiö kertoi tämän vuoden alussa alkavansa toimittaa kotimaista luomubroileria Hongkongiin. Vuodenvaihteessa aukeni vientikanava myös Espanjaan. Aiemmin vientiä on ollut Saksaan ja Tanskaan.

Epäselväksi jää, jatkuuko tuo aiempi vienti, mutta käsittääkseni ei jatku.

***

"Pakko" oli mennä kurkistamaan, miltä uusi kauppakeskus Easton (Helsingin Itäkeskuksessa) näyttää, ja mikä siellä on luomutarjonta. Hehtaarihalli oli pikemminkin 2 hehtaaria. Luomua  myytiin kuivatavarana voi sanoa valtavalla omalla hyllykönosallaan. Mutta sitten lihapuolella: tuota luomubroileria ei ollut kaupan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 16.11.17 - klo:09:54
Erityismääräykset? Animalian mielestä on näin:

Eläinrääkkäystä luomuna vai ilman?  (http://animalia.fi/2017/11/08/elainraakkaysta-luomuna-vai-ilman/)

Quote
Keväällä 2017 Evira tarttui asiaan sen verran, että se kielsi teurastamoa enää markkinoimasta teurastamiaan lintuja luomubroilereina. ”Tavanomaisten” lintujen teurastaminen ja markkinoiminen katsottiin siis edelleen hyväksyttäväksi. Todellisuudessa luomusäädöksissä ei edes ole teurastuksen osalta mitään sellaisia tiukempia vaatimuksia, joihin perustuen tällaisen päätöksen voisi tehdä (ellei ole vaaraa luomuketjun katkeamisesta). Onkin perin kummallista, että näin julman toiminnan katsottiin olevan sallittua tavanomaisesti kasvatetuille linnuille, kun ainoastaan luomuna markkinoidun lihan osalta se haluttiin estää.
(lihav. HJ)

Tässä nyt on yhtenä kysymysmerkkinä. Mutta niin kai se on tulkittava, että em. "luomulupa" viittaa vain luomuketjun, luomuisuuden valvontaan ja valvontaoikeuteen. Miten sellaisen luvan sitten saakaan?

Joka muuten tässä luomuvalvonnassa on hyvin tyypillistä. Luomu kyllä kehuskelee sillä, että se on ainoana tarkasti "valvottua tuotantoa". Mutta se, jota valvotaan, on käytännössä (EU:n) luomusääntöjen noudattaminen, eikä se, mitä ihmiset ehkä kuvittelevat valvottavan, tuon kuultuaan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.17 - klo:09:49
Otetaan luvut nyt tästä:

Kanaa syödään Suomessa enemmän kuin koskaan – kokonaistuotanto noin 117 miljoonaa kiloa vuodessa (https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kanaa-syodaan-suomessa-enemman-kuin-koskaan-kokonaistuotanto-noin-117-miljoonaa-kiloa-vuodessa-24253901/)

Quote
Suomessa syödään kanana lähes pelkästään broileria – siis erityisesti lihantuotantoon jalostettuja nopeakasvuisia kananpoikarotuja.

- Munintansa lopettaneita kanoja ei ole Suomessa tapana teurastaa. Joku luomukananmunan tuottaja saattaa myydä suoramyyntinä muutaman tuhat luomukanaa, kertoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Myöskään luomubroileri ei ole lyönyt läpi. Luomubroileria tuotetaan Suomessa vain parisataa tonnia vuodessa, kun broilerin kokonaistuotanto on noin 117 miljoonaa kiloa.

Vaikkei Eastonissa sitä myyty, niin näin monessa paikassa myydään:

http://www.luomunokka.fi/fi/myyntipisteet/

Etelä-Suomi 135, Länsi-Suomi 66, Itä-Suomi 15,  Oulun lääni ja Lappi 9 myyntipistettä. Yhteensä 225. Kuten tuosta näkyy, myyntipisteet ovat kovasti keskittyneet, etelään ja isoihin kaupunkeihin. Kuten varmaan myyntikin.

Vuodessa yksi myyntipiste myy keskimäärin 888 kiloa, viikossa n. 17 kiloa. Päivässä 2,4 kiloa. Tietysti myynti vaihtelee, mutta kovin pieniä liikkeitä ei minusta ole monia mukana. "Hehtaarihallin" myyntinä ei todellakaan paljon.

Jos myynti kuitenkin on nyttemmin lähempänä 300 000 kiloa, nuokin luvut ovat tietysti hiukan isompia.

Kumma juttu, että tässä halutaan usein näin hiukan edes vähätellä ...

Quote
Suurin tekijä luomun vähäiselle tuotannolle on sen kalliimpi hinta. Suomalaiset eivät ole olleet valmiita maksamaan siitä tupla-tai triplahintaa.
(lihav. HJ)

... vaikka luomubroileria en ole vielä havainnut myynnissä vain tuplahintaan (viimeisen myyntipäivän alennushinnat tietysti poislukien). Sen sijaan n. nelinkertaisia hintoja olen nähnyt.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 24.11.17 - klo:09:35
Nyt täytyy kyllä olla Animalian kanssa (lähes) samaa mieltä, että on perin kummallista, että tästä tapauksesta uutisoidessa, kuten tässäkin ....

Luomusiipikarjateurastamoa koskeneista syytteistä osa vanhentuneita – Osaomistajan sakkorangaistus kutistui 870 euroon (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.214582)

... puhutaan luomuteurastamosta. Kuten tehtiin Hesarissakin. Vaikka sellaisia ei siis ole edes olemassa. Mutta tuo Eviran outo päätös kyllä tuki illuusiota että olisi. Siis siinä suhteessa juuri kummallinen, että vain luomubroilereiden teurastus kiellettin. Illuusiota tukee tietysti sekin, että Luomu Nokka jatkaa yhteistyötä kaikissa muissa asioissa.

Vaikka asian esille ottaminen juuri noin olisikin omiaan syömään luomun paisutettua imagoa. Se on silti väärin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.17 - klo:10:24

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta (https://www.raakatori.fi/tuotteet/luomulihat-kananmunat/kana-broileri-kalkkuna/kananpojan-juhlasuikale-luomu/tuote-luo008) vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.17 - klo:13:48
Kun sitten tulin "koti-prismani" kautta tuntui tuttu hinta 29,95 euroa kilo jo suorastaan halvalta.

Pakkauksia rintafileestä oli yhteensä 17 kappaletta, kaikissa jo tänään -30% tarra. Koipireisi maksoi 11,90 kilo, pakkauksia 25 kappaletta, kaikissa niin ikään tuo tarra,

Stockan Herkku on hävinnyt kisan kumpaankin suuntaan. Toisaalta vain 34 per kilo, vastaavasta, kuin edellä.. Mutta vain yksi pakkaus tarjolla.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.01.18 - klo:05:15
Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Quote
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako?  (http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto) ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.

Yritystä on. Tähän Lepän matkaan osallistuu myös (lihav. HJ):

Ministeri Leppä vierailulle Etelä-Koreaan ja Singaporeen (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-leppa-vierailulle-etela-koreaan-ja-singaporeen)

Quote
Matkan tavoitteena on edistää suomalaisen siipikarjanlihan ja muiden siipikarjatuotteiden sekä eräiden maitotuotteiden kauppaa Korean kanssa.
[...]
Singaporen vierailulla halutaan edistää maiden välisiä kauppasuhteita ja suomalaisen siipikarjanlihan ja sianlihan sekä korkealaatuisten alkoholijuomien kauppaa.

Mukana matkustavat yritykset: Altia Oyj, Atria Finland Ltd, HKScan Oyj, HKScan Asia Ltd, Kyrö Distillery Company, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, L’Uomu Nokka / Luomu Invest Oy, Northern Lights Spirits Oy, Shaman Spirits Oy, Tenu Ventures Ltd, The Helsinki Distilling Company, Ägras Distillery Oy.

Mutta ei kai oikein muuta mahdollisuutta juuri ole. Erilaisista tiedoista ja havainnoista uskaltaa päätellä, että luomubroilerin markkinat Suomessa ovat "saturoituneet": enempää ei mene kaupaksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.18 - klo:05:00
Uudesta Luomu Suomessa 2017 -koosteesta, joka löytyy pdf:nä  täältä (https://proluomu.fi/material/materiaalit/luomu-suomessa-tilastot/),  luomubroilerin (siipikarjan) tuotantoluvut v. 2017 puuttuivat, ja tietysti myös tieto sen osuudesta, ne oli kuitattu tällaisella taulukon (s. 8 ) alaviitteellä:

Quote
Siipikarjanlihan luvut 2017 eivät ole käytettävissä tietosuojan takia.

Täytyy hiukan ihmetellä ketä tässä tietosuojattiin. Luomubroileritiloja on kylläkin vain 3 kappaletta, mutta mitä tietoa niistä piti suojata? Joka ei olisi muutenkin saatavissa: vaikkapa maataloustuet ovat julkista tietoa, ihan tilakohtaisesti.

Taidettiin kyllä suojella luomubroileriprojektin noloa mahalaskua, siitä ei ole syytä suuren yleisön tietää?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 27.05.18 - klo:04:17
Varsin kummallista pääkirjoituslogiikkaa Aamulehdeltä:

Luomutuotannolla on oikea suunta (https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/luomutuotannolla-on-oikea-suunta-200969540/)

Quote
Kotieläinpuolella eniten luomutuotantoa on maidon, naudanlihan ja lampaanlihan tuotannossa.

Sika- ja siipikarjalihassa luomutuotanto on hyvin pientä. Kyseisissä ryhmissä kulutusmäärät ovat huomattavia, joten tilaa olisi myös luomutuotannon lisäämiselle. Tämä on huomattu Luomu Invest oy:ssä, joka panostaa luomukananpoikatuotantoon ja -tuotteisiin.

Jos tuote menee hyvin niukalti kaupaksi, sitä enemmän on mahdollisuuksia, "tilaa"? Jos samat tuotteet samaan aikaan menevät tavanomaisina hyvin kaupaksi, se olisi selvä merkki siitä, että ne voisivat mennä luomunakin? Ihmisillä on aivan villi tyydyttämätön tarve maksaa broileristaan kolminkertaista hintaa?

Koko kirjoitus antaa ymmärtää, että vasta juuri nyt olisi keksitty nämä mahdollisuudet. Kuitenkin asiaa on yritetty vähintään se noin viisi vuotta, jonka ajan me olemme tässä keskustelussa näitä yrityksiä seuranneet.

Sama koko viennissäkin. Kirjoitus arvioi varsin oikein luomuviennin surkean tilan ja osuuden ...

Quote
Suomi vie luomuelintarvikkeita arviolta 15 miljoonalla eurolla, mikä on noin prosentti elintarvikeviennistä.

... mutta näkee tässä vain mahdollisuuksia:

Quote
Suomalaisilla luomutuotteilla on mahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla, mutta se vaatii panostusta markkinointiin ja brändäämistä.

Ikäänkuin sitäkään ei olisi koskaan ennen yritetty?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 29.05.18 - klo:04:41
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Quote
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €

L’Uomu Nokkaan sijoittaminen on investointi tulevaisuuteen. Se on arvovalinta, joka tulee tuottamaan paljon hyvää. Pienellä sijoituksella pääset mukaan itse tai lahjana läheisillesi!

Siinä samalla kerrotaan hyvin avoimesti yhtiön tilanteesta ja toiminnan volyymista. Minusta 2 miljoonan liikevaihdosta voi arvioida, että toiminta (eli myynti) on edelleen noin samalla tasolla kuin edellisinä vuosina. Tieto, jota ei tietosuojan vuoksi ei voinut kuulemma reilusti kertoa Pro Luomun koosteessa?

Aamulehden pääkirjoitus taisi liittyä tuohon rahoituskampanjaan? Tämähän tapahtuu lehden levikkialueella:

Quote
Kanamme kasvavat länsisuomalaisilla tiloilla, Loimaalla, Punkalaitumella ja Paneliassa.


Tämäkin ajatus oli aika selvästi Aamulehteen täältä napattu:

Quote
Ainoastaan broilerin lihan kulutus on kasvanut Suomessa viime vuosina. Luomun osalta Suomi on eurooppalaisia naapureitaan jäljessä, joten potentiaalia on.

Kuten varmaankin myös ideat vientinäkymistä:

Quote
Viennin mahdollisuudet ovat jo nyt osoittautuneet merkittäviksi ja nopeasti kasvaviksi. Aloitimme viennin vuonna 2016 ja nyt lähes kolmasosa tuotannostamme menee Suomen ulkopuolelle, erityisesti Aasiaan. Alueen kuluttajien luomukananpojan ostotarve on volyymiltään merkittävä.

Voidaan siis arvioida, että nyt tuo vientipuoli on firmalle jossain määrin onnistunut. Mutta Suomen "potentiaalin" hyväksikäyttämisestä ei minusta näy mitään erityisiä merkkejä. Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?

***

Facebookissa oli laitettu linkin kera jakoon:

Quote
Luomuinstituutti
23 tuntia ·

Luomu oli nostettu Aamulehden pääkirjoitukseen viikonvaihteessa. Hienoa, että luomusta kirjoitetaan ja keskustellaan.

Keskustellaan? No, voi kai niinkin sanoa, mutta ...
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 29.05.18 - klo:19:13
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Quote
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €
:
:
:
 Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?


Syy taitaa löytyä täältä:
https://www.finder.fi/Elintarvikkeita/L+Uomu+Nokka/Vantaa/yhteystiedot/2920361
L'Uomu Nokka, Luomu Invest Oy: Taloustiedot:
Tilikauden tulos on mennyt yhä enemmän miinukselle, saatavissa on tosin vain 2015 (-184000 euroa) ja 2016 (-287000 euroa) tiedot.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.06.18 - klo:07:11
Osuuspankki tukee asiakkaansa pyrkimyksiä myös tällaisella artikkelilla omalla sivustollaan:

Luomu kiinnostaa kuluttajia – Suomessa on ainutlaatuiset olosuhteet luomukananpojan tuotannolle (https://op.media/yrityselama/Yrittajyys/Luomu-kiinnostaa-kuluttajia-Suomessa-on-ainutlaatuiset-olosuhteet-luomukananpojan-tuotannolle-5cedfb451eea472b83294e543090450c)

Myynnin volyymista kerrotaan turhan monimutkaisella ja -tulkintaisella tavalla:

Quote
– Suomessa broilerin kokonaismarkkina on nykyään vuositasolla noin 120 miljoonaa kiloa, ja me olemme siitä muutamia promilleja.

Yksi promille on 120 000 kiloa. Jos muutama on 3, siitä tulee 360 000 kiloa. Mikä se siis on? Olisi määrän voinut suoraankin kertoa.

Mutta jokatapauksessa tuntuu falskilta perustella luomun tai broilerien yleisen kysynnän prosenttien kasvulla hyviä näkymiä, jos 5 vuoden todellinen tulos on promilleluokkaa.

Tämä myönnetään:

Quote
Nykyisen asiakaskunnan ikäjakauma on varsin laaja. Yhteistä heille on Jokisen mukaan tiedostavuus ja kiinnostus ruuan alkuperään. Premium-tuotteet maksavat kaupan hyllyllä 3–4 kertaa enemmän kuin vastaava tavanomainen tuote.

Mutta ei tuoda esille, että tuo potentiaalinen asiakaskunta on varsin pieni.

Tämä otskkoonkin tullut ajatus on varsin outo ja hakemalla haettu:

Quote
Vuodet elintarviketuotannon parissa ovat Jokisen mukaan kirkastaneet sen, että Suomessa on täysin ainutlaatuiset tuotanto-olosuhteet: puhdas maaperä, puhtaat järvet ja puhdas ilma.

– Ne mahdollistavat tuotteen, jota on aika vaikea tuottaa muualla.

Nuo ovat ihan kivoja tosiasioita kertoa Suomesta, mutta olen täysin varma, ettei suomalaisista broilereista löydy löydy mitään mitattavaa tai havaittavaakaan ominaisuutta, jonka voisi sanoa noista johtuvan. Jonkalaista ominaisuutta ei saataisi yhtä helposti aikaan muualla.

Varsinkin EU:n luomusääntöjä on ihan yhtä helppoa tai vaikeata noudattaa joka maassa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 02.06.18 - klo:07:38
Otetaan esimerksi vaikka firman "free from" -periaatteet.

Yhdessäkään niissä ei suomalaisen luonnon puhtaudesta ole mitään hyötyä tai lisäarvoa. Minkään maan luonnosta (maaperästä, järvistä tai ilmasta) eivät hyökkää antibiootit tai gmo-ainesosat kanojen kimppuun. Tai lisä- ja säilöntäaineet.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.18 - klo:04:06
Viennista kerrotaan, nyt v. 2018:

Quote
Vuonna 2016 aloitimme ensimmäiset vientitoimemme. Silloin emme vielä osanneet arvata, että Aasian kuluttajat ihastuisivat suomalaiseen luomukananpoikaan niin vahvasti. HongKongiin toimitimme ensimmäiset merkittävän volyymin erät 2017 ja nyt meillä on jo useita jakelijoita. Kiinnostus puhdasta suomalaista ruokaa kohtaan on suuri.

Mutta v. 2015 kerrottiin (https://proluomu.fi/luomulihan-myynti-vahvassa-kasvussa/):

Quote
Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Joku tuossakin mättää, kaikkea ei ole kerrottu? Tai jotakin on joskus kerrottu, joka ei vielä ollut ihan tottakaan?

Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.06.18 - klo:04:33
Tässäkin vakuutetaan tätä:

https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kohti-puhtaasti-tuotettua-valkoista-lihaa-luomunokka/

Quote
Luomulihan tuottaminen on merkittävästi kalliimpaa perinteisiin tehomenetelmiin verrattuna. Korkea kysyntä on kuitenkin johtanut siihen, että Luomunokan breakeven-taso on jo saavutettu. Rahoitusta tarvitaan kasvuun, mutta toiminta on jo kannattavalla tasolla.

Ja tätä:

Quote
Periaatteellinen kasvupotentiaali on valtava. Kananlihaa syödään Suomessa vuosittain 127 miljoonaa kiloa ja luomunokan nykyinen tuotanto lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain. ”Toki hinta asettaa omat rajoitteensa. Luomutuotteet ovat merkittävästi kalliimpia”, Jokinen muistuttaa.

Siis se jokusen promillen osuus, siihen on päästy (vuosien aikana) - eikä tuossakaan saada kakistettua ulos tarkkaa lukua. Kehdataanpa kuitenkin puhua "korkeasta" kysynnästä!

Luomulisä on ilmiö, joka tuntuu näkyvän sekä hinnoissa että puheissa. (Ja siitä taitaa olla kyse tuolla toisessakin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=697.msg11983#msg11983) keskustelussamme.)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.06.18 - klo:12:12
Tuolla oli kommentointimahdollisuus. Tässä kommenttini, jonka sinne lähetin (ja joka myös tuli siellä julkaistuksi):

Quote
"[..] lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain."

Miksei sanota täsmällistä määrää? Tuo ilmaisu kattaa kaiken välillä 200 000 - 900 000.

Tuollainen ilmaisu on kuluttajan - ja myös potentiaalisen investoijan - harhaanjohtamista.

Tuolla ylärajallakaan ei muuten vielä mene "rikki" yhden prosentin osuus, se olisi vasta 7 promillea.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.18 - klo:10:39
Henri Blomster vastasi minulle siellä:

Quote
Vuosituotanto on tällä hetkellä vähän vajaa 300 000 kg.
Syitä haarukkaan on kolme. Ensinnäkin Luomunokka ei ole perinteisesti antanut tarkkoja tuotantolukuja mediaan, mutta nyt antaa (eli tämän kommentin luku) koska markkinoilta haetaan juuri nyt rahoitusta. [..]

Näin siis myös Pro Luomun yhteenveto on täydennettävissä v. 2017 tiedoilla (suurin piirtein): siipikarjan lihan kulutus miljoonaa kiloa 0,3, osuus prosentteina 0,2. Eli siinä aika samoissa se sahaa kuin on edellisetkin vuodet sahannut.

Kun nyt rahoitusta haetaan, on taloudellisetkin näkymät täytynyt tuoda hyvin avoimesti esille. Se mitä meille on tietoja niistä tihkunut, eivät nekään kauhean ruusuisilta näytä. Toiminta on ollut vuosia tappiollista, eikä sen ennusteta edes kovin pian muuttuvan voitolliseksi (vaan vasta v. 2019 jälkeen).

***

Tuolla uutisessa kerrottiin, ettei luomubroileri sisällä glyfosaattijäämiä. Varmaan ei, mutta onko mikään (broilerin)liha sisältänyt glyfosaattijäämiä? Onko tällaisesta tehty havaintoja, joskus jossain? Ja jos on, niin järkeilen määrien olevan äärimmäisen pieniä: jo itsessään pienet jäämämäärät rehussa ovat entisestään laimentuneet eläimen ruoansulatuksessa.

Tällaisen tutkimustiedon löysin nopeasti netistä (lihav. HJ):

Detection of dietary DNA, protein, and glyphosate in meat, milk, and eggs. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28727079)

Quote
Similarly, because mammals do not bioaccumulate glyphosate and it is rapidly excreted, negligible levels of glyphosate in cattle, pig and poultry meat, milk, and eggs have been reported. Despite consumer concern about the presence of trace concentrations of glyphosate that might have been applied to feed crops and/or the presence of rDNA or recombinant proteins in meat, milk, and eggs, the available data do not provide evidence to suggest that products from animals that have consumed approved GE feed crops differ in any distinguishable way from those derived from animals fed conventional feed or that products from animals fed GE feedstuffs pose novel health risks.

Mutta rutiininomaisesti ei Evira varmaan asiaa mittaa?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 03.07.18 - klo:04:28
Kun on tätä asiaa seurattu, laitetaan tähän myös tämä linkki ja tämä tieto:

Suomalaisen luomubroilerin vienti laajenee – “ruokaturvallisuudella todellista painoarvoa” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.264363)

Quote
Käyttöpääomaa kasvuun ja toiminnan kehittämiseen on haettu myös OP:n joukkorahoituspalvelun kautta.

Piensijoittajien usko yhtiöön on ollut vahva, sillä osakeannin 300 000 euron tavoite oli perjantaina jo likipitäen saavutettu.

Tätä ei yritetä tuossa uutisessa yhtään peitellä tai vähätellä*):

Quote
Luomubroilerin hinta kaupan hyllyllä on noin kolminkertainen tavanomaisesti tuotettuun nähden.

Vankkumaton optimismi silti yhä vallitsee:

Quote
Kotimaan näkymät ovat myönteisiä, vaikka korkea hinta on pitänyt markkinaosuuden toistaiseksi vaatimattomana.
(lihav. HJ)

Myönteisiä, vaikka tämä "toistaiseksi" on kohta kestänyt 5 vuotta (ks. tämä keskustelumme, alusta saakka).

___________

*) tai no: olemmehan bonganneet korkeampiakin hintoja, nelin-viisinkertaisia. Toisaalta myös tavanomaisen broilerin hyvin edullisia hintoja. Foodiesta löytää juuri nyt broilerin rintaleikkeen halvimmillaan 7,98 euroa kilo, kun L'Uomunokan vastaava tuote siinä vieressä maksaa sen tutun 29,95 euroa kilo. Eli maksaa 3,75 -kertaisesti.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.18 - klo:08:07
Tämä blogisti kertoo ongelman ...

Tiedätkö mitä syöt (http://www.kokkirumpali.fi/439136191)

Quote
On meillä muutakin, tosin vähittäiskaupassa toki tuottajan näemme tänä päivänä erittäinkin hyvin mutta tosiasiassa thaikkubroisku rantautuu suomeen yhä ememmässä määrin ja kun esimerkiksi hommaat jalostettua lintutuotetta niin et enää luekkaan paketista tuottajaa. Thaibroiskun tuonti lisääntyy koko ajan.

... ja tarjoaa sille tuttua ratkaisua:

Quote
No, ihminen miettii mitä voi itse asioille tehdä? Ihan ensiksi, vaadi todellista tietoa elintarvikkeen alkuperästä! Osta kotimaista luomua! Kallista? Mitä enemmän sen pariin siirrymme, sitä enemmän hintaa tulee alemmas.

Mutta edeltä voi arvioida, että aika pitkään ja hartaasti meidän pitäisi uhrautua korkeampi hinta maksamaan, ennenkuin luomubroilerin hinta alas tulisi. Jos sitten koskaan niin tapahtuisi.

***

Eikä ilmeisesti myöskään Luomu Invest odota mitään kotimaisen kysynnän räjähdysmaista kasvua, kun se Luomuelintarvikepäivässä visioi näin:

Quote
Tavoitteemme vuoteen 2021 mennessä:
• Liikevaihto 5 milj. €, kolminkertainen nykyiseen
verrattuna
• Viennin osuus yli 50 % myynnistä
• Kannattavuus yli alan keskiarvon ja liikevoitto 8 %
• Viennin yhteistyö ruotsalaisen Kronfågel AB:n kanssa
• Kypsien jalosteiden osuus liikevaihdosta 20 %

Luultavasti kasvun odotetaan valtaosaltaan tapahtuvan viennin puolella. *)

Ja me suomalaiset jäämme syömään joko sitä "thaibroiskua" tai sitten tavanomaista kotimaista.

_______

*) suurellinen tuo visio taitaa kyllä olla kotimaisen myynninkin kohdalla: 50% 5 miljoonasta oli kuitenkin 2,5 miljoonaa. Se näyttää edellä kerrottujen lukujen pohjalta aika epätodennäköideltä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.12.18 - klo:07:37
Mikseivät luomussa käytetyt hitaammin kehittyvät broilerirodut ole ympäristölle ystävällinen ratkaisu:

Whole Foods embraces slow-growing chickens: Why that’s not so environmentally sustainable (https://geneticliteracyproject.org/2018/11/30/whole-foods-embraces-slow-growing-chickens-why-thats-not-so-environmentally-sustainable/)

Mutta yhä se Suomessakin jonkinlaisena etuna mainitaan (https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kohti-puhtaasti-tuotettua-valkoista-lihaa-luomunokka/) (lihav. HJ):

Quote
Ravintoloita kiinnostaa Luomunokan vihreiden arvojen lisäksi myös maku ja laatu. Eroja perinteiseen broileriin on kaksi: rotu ja rehu. Perinteinen broileri on ”Rossi 308”-rotua, Luomunokan broilerin rotu on nimeltään ”Hubbard CY.” Luomunokan käyttämässä ranskalaisessa hidaskasvuisessa rodussa on asiakkaiden mukaan hiukan tavanomaista broileria riistalintumaisempi maku ja erilainen koostumus.

Paitsi sokkotesteissä, joissa mitään eroa ei huomata (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=549.msg6552#msg6552). Ks. myös edellä 18.09.16.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.12.18 - klo:08:31
Tällaisen nappasin Googlesta:

Quote
Atria investoi 1,7 miljoonaa euroa uuteen leikkuulinjaan Sahalahdella | Aamulehti
https://www.aamulehti.fi › uutiset › atria-...
4 päivää sitten · Entä luomubroileri ja sen leikkaaminen Sahalahdella? –Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia luomubroilerista. Sen tuotanto tiloilla on vaativaa ja kallista. Emme pidä sen merkitystä isona. Sahalahden broilerituotanto ...

Eli ei ole L'Uomunokalle tulossa kilpailijoita.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.19 - klo:05:30
Oli heitetty ilmaan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.356109) tälläinen ajatus:

Quote
MTK:n vientijohtajana aloittanut Thimjos Ninios: "Kaura ja luomubroileri ovat ruokaviennin keihäänkärjet."

Mutta sitä Luomunokka FB:ssä (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1174287642752508&id=285862908261657&_rdr) melkein  jo vähän toppuutteli (5.1.19):

Quote
Suomalaisella luomubroilerilla on todellakin hyvät mahdollisuudet kasvaa jopa Suomalaisen lihateollisuuden vientimenestykseksi. Töitä sen eteen tehdään koko ajan paljon, ainakin meillä L’Uomu Nokan päässä. Tällä hetkellä siipikarjan viennin maasopimuksia Suomella on kuitenkin vasta Hong Kongin ja Japanin kanssa. Toivottavasti pian myös uusia markkinoita aukeaa!

Ja kuten juuri edellisessä puheenvuorossa tuli esille, muita toimijoita ei tuohon taida olla tulossa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.03.19 - klo:08:09
Miten on tulkittava se, että tästä Luken

luomulihatilastosta (http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__06%20Lihantuotanto/03a_Luomulihan_tuotanto.px/table/tableViewLayout1/?rxid=bf0fe61b-14e7-4b50-b963-345b00be7f76)

puuttuu tieto siipikarjan lihan tuotannosta luomuna jo kahdelta vuodelta. Siis puuttuu!

***

Eipä ole luomubroilerista muutoinkaan tullut uutta tietoa mediassa tai netistä. Vaikka sitä tällä tavalla yritetään hiukan piilomainostaa kirja-arvostelussa:

Synninkantajat (kirjoittanut Pauliina Rauhala) (https://luettua-ja-maistettua.blogspot.com/2019/02/synninkantajat-kirjoittanut-pauliina.html)

Quote
Kirjan kanssa maistoin Alsacesta tuomaani Sylvaner-rypäleen valkoviiniä. Sylvaner (tai Silvaner) -rypäle muistuttaa Rieslingiä, mutta on omien havaintojeni mukaan maultaan ja olemukseltaan yleensä hieman vaatimattomampaa, eikä ilmeisesti vaadi kasvuolosuhteilta yhtä paljon kuin Riesling. Pierre Charauns Sylvaner on kuivaa, mutta hedelmäistä. Viinissä on keltaista luumua ja hieman sitruksisuutta ja yrttejä. Viini on varsin kevyttä ja maistuu parhaimmiltaan reilun 10 asteisena. Kirjan lisäksi viini maistui siinä haudutetun luomubroilerin, herkkusienten ja sipulien kera. Näiden kaverina oli orzo-pastaa.
(lihav. HJ)

Tuo olikin sitten ainoa hiukan tuoreempi juttu näistä broilereista, jonka netistä löysin. Luomunokankin tuoreimmat uutiset ovat viime kesältä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.19 - klo:05:14
Niinpä puhe ja vertaus luomubroilerista ruokaviennin keihäänkärkenä voi olla tosi tai kuvaava vain siten, että näemme sielumme silmin keihäänkärjen, joka on hyvin ohut!  ;D
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.05.19 - klo:06:10
Tässä luomu.fi:n/Luomuinstituutin esittelemässä tutkimuksessa saavutettiin lähinnä nollatulos ...

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa (https://luomu.fi/kirjoitus/broilerinlihan-laatu-eri-kasvatusolosuhteissa/2/)

... joka ei kyllä tue Luomunokan suurellisia mainosväitteitä. Tämän artikkelin johdannon väitteen voimme todeta olevan yksinkertaisesti totuuden vastainen, ainakin Suomessa:

Quote
Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista.

Kuluttajat ovat täällä hyvin vähän kiinnostuneita luomubroilereista (eivätkä ole kovin paljon free range -broilereistakaan). Eikä se kiinnostus näytä viime vuosien aikana kasvaneen. Kulutuksen kasvu (joka on itsessään totta) on tapahtunut ihan muualla. Ks. keskustelu edellä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 27.06.19 - klo:06:43
Tässä YLE:n tuoreessa uutisessa ...

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen (https://yle.fi/uutiset/3-10842488)

... ei luomubroileria mainittu kertaakaan.

Siihen ei tietysti ollut mitään syytäkään, kuten jo edellä olemme analysoineet. Tuossa kasvutrendissä luomubroileri ei ole ollut lainkaan osallisena.

Tehoviljelyä muistetaan kyllä "vastuullisesti" hiukan mollata:

Quote
Maailman luonnonsäätiö WWF:n Lihaoppaan mukaan tehotuotettua broileria (https://yle.fi/uutiset/3-9445253) tulisikin välttää ympäristösyistä. Suomalaista ilman soijarehua tai vastuullisella soijalla tuotettua broileria voi oppaan mukaan kuitenkin syödä harkiten.

Mutta tuossa mitä ilmeisemmin riittää siis se, että on lintujen ruokinnassa vältelty muuntogeenistä soijaa? Tuohon linkattuun WWF:n suosituslistaan luomubroileri oli kyllä päässyt. Mutta WWF:n kannan jo tiedämmekin vanhastaan (linkki oli uutiseen vuodelta 2017) ja olemme sitä toisaalla ihmetelleet.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 29.08.19 - klo:06:09
Luomubroilerista lienee tässäkin (https://www.pirkka.fi/artikkeli/oman-alueen-juustoja-sveitsissa) kyse, päätellen artikkelin alkuosan luomuhymistelystä:

Quote
Kotimaisuus on sveitsiläisille sydämen asia, ja 65 prosenttia heistä on valmis maksamaan esimerkiksi kotimaisesta lihasta enemmän kuin tuontilihasta.

Siitäkin huolimatta, että sveitsiläinen broileri maksaa euroiksi käännettynä yli kolmekymmentä euroa kilo ja possunfilee lähes viisikymmentä euroa.

Pirkka halunnee totuttaa meitä ajatukseen, että tuollaiset hinnat ovat ihan normaaleita ja hyväksyttäviä?

K-ryhmän kaupastahan meillä on jo bongaus korkeimmasta luomubroilerin kilohinnasta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg11120;topicseen#msg11120). Sehän oli vielä tuota sveitsiläistäkin hintaa korkeampi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 15.09.19 - klo:09:39
Näin oli luomun ystävä kommentoinut (05.05.19):

https://paleoemo.com/herkullinen-maapahkinabroiler/

Quote
Mistä saisi hyvää broileria?

Luomubroiler on Suomessa kiven alla – tai se on ainakin kiinnitetty kylmähyllyihin isolla hintalapulla. Kaupassa “tavallisen” ja luomubroilerin hintoja vertaillessa leuka on tipahtaa lattiaan asti. Luomubroilerin kilohinta saattaa olla jopa kolme kertaa kalliimpaa tavalliseen broileriin verrattuna. Tiedustelin asiaa lähikaupan lihavastaavalta. Hän päätyi myös toteamaan, että luomubroiler on “sikahintaista”.

Itse söisin mielelläni kaikki lihat luomuna. Tällä hetkellä vain jauheliha(t) ostetaan meille luomuversiona. Luomubroileria en valitettavasti halua tämän hetkisillä kilohinnoilla ostaa. Teen näin, vaikka tiedän kysynnän nousun laskevan (todennäköisesti) tuotteen kilohintaa. Hintaero on silti aivan pöyristyttävä, enkä ole lähtenyt kuluttajana kampanjoimaan valinnoillani. Olen vetänyt broilerin käytössä rajan siihen, että broilerpaketissa lukee antibioottivapaa, eikä sitä ole maustettu tai suolattu. Tällaisia tuotteita saa onneksi kaupasta hyvin.

Noin siis hän. Meillähän on täälla se bongaus, jossa luomubroilerin hinta oli varmasti yli nelinkertainen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg11120#msg11120) (vuodelta 2017).

On aika epätodennäköistä, että moni muukaan lähtisi "kuluttajana kampanjoimaan valinnoillaan" muiden maksamaa hintaa alentaakseen. Joka tapauksessa luomubroilerin hinnassa ei näy laskemisen merkkejä. Tuo bongaus täytyy tarkistaa, jos käy siellä päin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.09.19 - klo:05:35
Tämä on oikeastaan jotenkin merkillistä. Yhä on näin. Kiinnitimme jo asiaan huomiota (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg10045#msg10045) 2 vuotta sitten.

Luomubroilerin elämää – munasta lautaselle (https://www.luomunokka.fi/luomubroilerin-elamaa-munasta-lautaselle/)

Quote
Luomuemolintutilalla munitaan muna

Tanskalaisella luomutilalla on kukoilla ja kanoilla hyvät oltavat. Ne noudattavat kanamaista elämää, syövät luomurehua, ulkoilevat ja kukon hedelmöitettyä kanat, saadaan haudottavaksi muna. Se pakataan munakennoon ja lastataan hyvin lämmitettyyn rekkaan ja kuljetetaan Suomeen.

Toistaiseksi Suomessa ei ole omaa poikastuotantoa. Tanskassa luomusiipikarjantuotanto on monta askelta meitä edellä, joten heidän osaamistaan hyödyntämällä pääsemme alkuun.

Mikä ihme estää Suomen oman poikastuotannon? Jos on vielä kyse luonnonmukaisuudesta, luulisi ettei siinä tanskalaisten ihmisten tietotaitoa tarvita, vaan kanat ja kukot itse tietäisivät, millainen on tuo temppu, ja miten se tehdään. Luomunokan 2 vuotta sitten esittämä selitys asialle tuntuu - keinotekoiselta:

Quote
Suomessa ei ole vielä Evira tehnyt luomubroilerien emopolven kasvatukselle säädöksiä.

Sillä miten tuo vaatisi omia säädöksiään? Ihan samojen sääntöjen kuin broilereille luulisi kaiken järjen mukaan riittävän. Tai niiden, jotka koskevat munintakanoja Suomessa.

Mutta yhden korjauksen tuo vaatii meidän aiempiin teksteihimne. Otimme kirjaimellisesti ilmauksen, että luomubroilerit "lennähtivät" Suomeen. Eli tulivat lentorahtina, oletimme. Näin ei ole siis laita, vaan nuo munat tulevat maitse. (Ehkä siinä on merimatkakin mukana.)

Tuo varhainen matka tuskin lisää luomubroilerin hintaa. Vaan voi olla juuri päinvastoin, se tulee kasvattajille edullisemmaksi. Koska volyymit Suomessa ovat auttamattoman pienet, tuon vaiheen kanalan ylläpito (kaiken muun päälle) täällä tulisi liian kalliiksi. Kun luomubroilerin hinta on jo kipurajalla. Tai jo reippaasti yli sen, jos edelliseen todistukseen (15.09.19, yllä) on uskominen. - Ja siinä voisi olla oikea selitys tuolle merkillisyydelle!

***

Mikä mahtaa olla sen luomubroilerin vienninkään tilanne, jos tämä uutinen kertoo yhteistyökumppanin vientiponnistelujen olevan vasta vähän yli tunnusteluvaiheessa (15.09.19):

Gylche om svensk kycklingexport
“Vår tid är nu” (http://www.fjaderfa.se/?p=21605&m=3223#.XYgY4WaU_IU)

Huonoa säkää tämäkin, molemmille firmoille:

Quote
Hur påverkas ert arbete av de nuvarande oroligheterna i Hong Kong?
– De är inte bra för marknaden. Vi är bara i början av vår satsning och vad som kommer att hända politiskt och hur det kommer att påverka marknaden återstår att se.

Manner-Kiinaan ei ole mitään pääsyä, se kerrotaan. - Näin sen piti mennä n. v. 2018 alussa:

Quote
LUOMU INVEST OY JA KRONFÅGEL AB VIENTIYHTEISTYÖHÖN POLAR WINGS -BRÄNDILLÄ

Suomalaisen luomukanapojan vienti on vahvassa kasvussa erityisesti Aasiassa. Viennin voimakkaaseen kehittämiseen Luomu Invest Oy on solminut yhteistyösopimuksen ruotsalaisen Kronfågel Ab:n kanssa. Jatkoaskeleisiin lähdetään vientimarkkinoita puhuttelevalla brändillä.

Polar Wings ja uudella innovatiivisella pakkausratkaisulla, jossa korostuvat luonnon puhtaus, yötön yö sekä free from -periaatteet.

Edellä (02.06.18) olemme ruotineet luonnon puhtauden ja free from -periaatteet. Nyt riittäköön siitä huomauttaminen, että kaikki nuo kasvatustilat ovat Satakunnassa tai ihan lähellä. Jossa ei kyllä ole yötöntä yötä. Mutta eivät ne hongkongilaiset tietystikään sitä tiedä. Joten kai sitäkin ideaa on lupa käyttää? Jos ulkomaalaisia viilaa linssin, se ei ole synti? Muussakaan luomuviennissä? (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=314)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.19 - klo:04:36
PTT oli kertonut:

Broilerinlihan suosion kasvu on tasaantumassa – tilat yhä valmiita lisäämään tuotantoa (https://yle.fi/uutiset/3-10993689)

Quote
Broilerin suosio on kasvanut koko sen 60-vuotisen tuotantohistorian ajan. Erityisen vauhdikasta kasvu on ollut tällä vuosikymmenellä, jolloin kulutus on kasvanut lähes 50 prosenttia.

Tänä vuonna kulutuksen kasvu on kuitenkin hiljentynyt ja jäänyt muutamaan prosenttiin.

Arvaatte jo varmaan, mitä aion tuohon sanoa: ei sanaakaan luomubroilereista. Mikä ei johdu siitä, että kehitys sillä puolella olisi toisensuuntainen. Vaan siitä, että sen koko tuotanto ja myynti hukkuu näkymättömiin jo yhteen prosenttiin broileritaloudesta. Luultavasti näissä neljässä ...

Quote
Suomessa on neljä broileria jalostavaa yhtiötä. Yksi niistä, Raumalla toimiva HKScan, on saanut uuden tuotantolaitoksensa alkuvaikeuksien jälkeen toimimaan.

... ei ollut Luomunokka/Luomuinvest mukana (?). Siipikarjaliiton/Broileriyhdistyksen historiasta löytyy kyllä tällainen tieto:

http://www.siipi.net/index.php/broileriyhdistys/historia

Quote
Suomessa broilerituotantoa on nykyään Atria Oyj:llä, HK Ruokatalo Oy:llä ja Ruoka-Saarioinen Oy:llä.

Mutta minusta tuosta puuttuu Kariniemi. Joka on kyllä hyvin esillä kaupan hyllyillä.

Edes tässä yhteydessä ei luomubroileria YLE:n uutisessa mainittu:

Quote
Vientiä halutaan lisätä

Suomessa syötävästä broilerista 15 prosenttia on tuontilihaa. Vientiä on suurin piirtein saman verran.


PS. 10.10.19: Edellä olin saanut luvun, että tuo kokonaismäärä olisi 127 miljoonaa kiloa. Tarkistin  Lihatiedotuksen tilastoista, ja kyllä se aika tarkkaan pitää paikkansa. Siitä 15% on 19 miljoonaa kiloa. Jos Luomuinvestin 0,3 miljoonasta kilosta vaikka puoletkin menisi vientiin, niin kyllä se n. 0,15 miljoonaa kiloa täysin hukkuisi tuohon. Niin ohut on se "keihäänkärki" (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 11.10.19 - klo:06:23
Atria aikoo nyt investoida suht. ison rahan (130 miljoonaa euroa) broilerituotantoon.

Nettikommenteissa sitä on pidetty rohkeanakin vetona nyt, kun "trendi" kuulemma kulkee lihan kulutuksesta poispäin.

Minä kiinnitin huomiota siihen, mitä Atria ei aio tehdä: se ei laajenna luomubroilereihin. Sen se oli ilmoittanut kyllä jo aiemminkin, ks. edellä 10.12.18.

Sellaiseen riskisijoitukseen ei varmasti ollut syytäkään. Nyt kun Luomunokasta/Luomuninvestistäkään ei ole n. vuoteen kuulunut mitään, tuon Kronfågelin yhteistyösopimuksen solmimimisen jälkeen.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.19 - klo:06:30
Tämä uutinen tuo esille sen ...

Atria: Broilerimme ilmastopäästöt ovat yli 40 prosenttia pienempiä kuin tuontikanan – soija vaikuttaa suuresti hiilijalanjälkeen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.532991)

... että pienellä hiilijalanjäljellä luomubroileria ei ole yritettykään myydä. Tuontisoijaakin yhä käytetään:

{ https://www.luomunokka.fi/luomubroilerin-elamaa-munasta-lautaselle/ )

Quote
Luomubroilerikasvattajien tiloilla kasvaa luomupelloilla vehnää, kauraa, härkäpapua, hernettä ja kuivaheinää varten erilaisia heinäseoksia. Toistaiseksi osa rehuvalmistajan sekoittamasta rehusta on luomusoijaa. Soijassa on broilereiden tarvitsemat aminohapot kohdallaan ja näin saadaan taattua laadukas rehu. Kaikki kasvattajat kertoivat, että soijalle haetaan jatkuvasti vaihtoehtoja.


Mutta sellaista ei ole löydetty. Koska meillä ei luomusoijaa viljellä, tuodaan se "rapakon takaa". Toivottavasti ei Kiinasta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=561.msg15262#msg15262).

Näinkin yhä on:

Quote
Tämä luomuun sopiva rotu kasvaa hentoisesta tipusta 8-­‐9 viikon aikana noin kaksi kiloa painavaksi luomubroileriksi. Tavanomaisella puolella vastaava saavutetaan noin 31-­‐35 päivän aikana.


Eli siis 4-5 viikon aikana.

Siihenhän jo Elina Lappalainen (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/tag/luomubroileri/) 5 vuotta sitten kiinnitti huomiota:

Quote
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta. Jos vaakakupissa painaa myös eläinten hieman parempi elämä, luomutuotannon kriteerit ainakin pyrkivät parannuksiin monella tärkeällä alueella.
(kursiv. alkup.)

Tietysti muistaen, että tuo broilerin yleinen etu jää yhä jäljelle tuon pidemmän kasvatusajan jälkeenkin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.11.19 - klo:09:03
Tämä uutislinkkaus tähän, seuraavasta syystä:

Ennen kanaliemellä maustettiin ruuat ja torjuttiin flunssaa, sitten maailma muuttui – luomulinnuista tehty liemi torjuu munaketjun hukkaa! (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.550723)

Quote
Luomukanaliemen ainesosalistalla on myös broileria. Miksi? "Se on maku- ja kustannuskysymys. Jos tekisimme liemen pelkistä munintakanoista, tuotteesta tulisi liian kallis."

Korkeampi kustannus liittyy teurastusprosessiin. Broilerit ovat luomua, kuten muutkin ainesosat vettä ja pippuria lukuun ottamatta, Latostenmaa täsmentää.

Nyt olemme todella ymmällämme, kun hyvin tiedämme täällä luomubroilerin huikean ulosmyyntihinnan. Jonka täytyy näkyä myös puolivalmisteessa. Siihen verrattuna tämä ainesosa ei voi tulla kalliiksi:

Quote
Munintakanojen ruhot päätyivät aiemmin joko ongelmajätteeksi tai rehuksi esimerkiksi turkiseläimille.

Vai onko kyse siitä, että luomubroilereista aina jää osia noin käytettäväksi? Ja ylimääräisiä teurastuskustannuksia ei jotenkin synny? Mutta !uomumunintakanoista syntyisi? Outo juttu, kaikkineen.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 27.12.19 - klo:06:25
Hän on huolissaan tästä:

SUOLAINEN RIISIPUURO AKA OKAYU LUOMUKANALLA (https://www.vaimomatskuu.com/liha/suolainen-riisipuuro-aka-okayu-luomukanalla/)

Quote
Hävikkiluomuliha

Olen ottanut tavakseni “pelastaa” kaupan lihatiskistä viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen uhkaamia luomulihapaketteja pakastimeeni. Mieluiten kannan kotiin luomulihaa, jonka voin hyödyntää sekä liemen raaka-aineena että ruokana. Niinpä esim. luomukanan koivet tai siivet ovat tähän mitä oivallisin löytö. Keittelen luisia lihanpaloja sen verran että saan lihan irroitettua niistä talteen, ja jatkan liemen keittelyä sitten vielä pelkkien luiden kera.

Kaiken lihan päätyminen hävikkiin tuntuu tietysti pahalta, mutta vielä enemmän koen surkua siitä, kun luomulihaa menee hävikkiin. Toivoisin luomulihalle menekkiä, kun sitä kerran on tarjolla! Luomulihan löytyminen kaupasta edistää nähdäkseni todennäköisyyttä, että luomua valitaan… ja jos kauppias kokee ettei luomun pitäminen valikoimassa kannata, aika harva asiakas varmaan lähtee etsimään sitä luomulihapakettiaan muualta tai jättää lihan kokonaan ostamatta.


Niinpä. Kun minä olen ottanut tavakseni vilkaista läheisessä Prismassa luomubroilereita, niin aika usein, jopa säännönmukaisesti viikoittain tuota "pelastettavaa" riittää. Luultavasti aika suuri osa niiden vaatimattomasta myynnistä tapahtuu tuota kautta. Oranssi tarra: "—30%".

Nyt kuitenkin Prisman kauppias laskee, että kaupalle kuitenkin kannattaa pitää sitä pientä hyllyn osuutta luomubroilereita esillä, valikoimassa. Vai olisiko asiassa jotain ideologista sitoutuneisuutta? S-ryhmä on aktiivisesti osallistunut luomubroilerihankkeeseen, sen alusta saakka. Katso tämän keskustelun alusta saakka.

***

Luomu Nokalla ei ehkä ole päällimmäistä intressiä pitää sivustoaan ajan tasalla, mutta sen viimeinen uutinen on viime vuoden keväältä.

Firmasta kertoo Taloussanomat (https://www.is.fi/yritys/luomu-invest-oy/sakyla/2398149-7/), että sen liikevaihto on kasvanut, oli 2 mijoonaa euroa v. 2018 (1,3 miljoonasta vuonna 2016). Mutta kahteen vuoteen ei Pro Luomu ole antanut tilastotietoja luomusiipikarjan lihan määristä: tietosuoja, sitä tuotetaan niin vähän, että tulisi helposti kerrottua yksilötietoa tilojen pitäjistä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.20 - klo:05:08
Luomusiipikarjan lihan määrästä emme tästäkään saa eksaktia tietoa. Mutta ehkä tämä vähän auttaa. Luomubroilereista Suomessa kertoi Ruokaviraston (äsken julkaistu (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg16234#msg16234)) luomueläinmäärien yhteenvetotilasto vuodelta 2019 seuraavaa.

Niitä tuottavia tiloja oli sama määrä kuin edellisenäkin vuonna. Eli kolme (3). Mutta mitä kertovat seuraavat luvut:

Luuomubroilereiden määrä oli laskenut lukuun 23 274 vuonna 2019, kun se edellisenä vuonna oli 27 744. Tilaa kohti tietysti samalla tavalla 7758,0 ja aiemmin 9248,0. Prosentteinakin tuo oli laskettu eli —16%.

Mitä nuo luvut kuvaavat? Koska nuo määrät? Broileri ei luomunakaan elä läheskään koko vuotta (vaan noin 2 kk). Vuoden lopussa? Keskivälissä? Satunnaisena tarkastushetkenä? Keskimäärin?

Varmasti en siis osaa sanoa. Mutta kaiken järjen mukaan jonkinlaisista keskiarvoista on kyse. Ja jos ne kertovat tuon ko. kanaloiden kanamääristä, tarkoittaa se sitä, ettei luomubroilerien tuotanto eikä kysyntä myöskään v. 2019 ampaissut nousuun. Vaan siis laski. Ei ole sitä nostanut ulkomainenkaan kysyntä. Kotimaisen kysynnän vähäisyys on edellä perusteellisesti käsitelty.

Vrt. siihen miltä asian sanottiin näyttävän vuoden 2019 alussa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416) (puheenvuoro täällä 22.01.19).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Jarrumies on 31.01.20 - klo:21:18

Mitä nuo luvut kuvaavat? Koska nuo määrät? Broileri ei luomunakaan elä läheskään koko vuotta (vaan noin 2 kk). Vuoden lopussa? Keskivälissä? Satunnaisena tarkastushetkenä? Keskimäärin?

Varmasti en siis osaa sanoa. Mutta kaiken järjen mukaan jonkinlaisista keskiarvoista on kyse.

Tuon tilastoston
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lelain2019a.pdf
alla kerrotaan seuraavaa eläinmäärästä  (lihavoin kohdan):

"Lisätietoja /Tilläggsuppgifter : tarkastaja Leena Kankaanpää, 040 829 4173, leena.kankaanpaa@evira.fi
Eläinmäärä: tuotantotarkastuksella tilalla olleiden eläinten määrä. Antalet djur avser antalet djur på gården vid granskningstillfället."

Tuolta tarkastajalta ehkä kuitenkin kannattaisi kysyä asiasta lisää.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.02.20 - klo:14:35
Sain Leena Kankaanpäältä tämän selityksen tai tulkintaohjeen:

Quote
Toimijoiden lukumäärä on ratkaiseva. Luomuvalvonnassa 2018 ja 2019 kolme luomulihasiipikarjaa (broilerit) tuottavaa toimijaa. Kasvatukseen tulevien erien eläinmäärä voi vaihdella ja/tai jokin osasto saattaa olla tyhjänä.

Niinpä ei vedota vähentyneisiin broilerimääriin. Vaan toteamme tuon mukaisesti, että toimijamäärä ei ole kasvanut, tuotanto ei ole kasvanut.

Tarkempaa arviota ei nyt saada. Ja jos tietosuojakäytäntö jatkuu entisenlaisena, ja tilojen lukumäärä on pysynyt samana, emme tule saamaan tarkempaa tietoa myöhemminkään, Pro Luomun kautta.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 29.02.20 - klo:08:18
Tuotettujen luomubroilerien määrästä emme taaskaan saaneet Luken tilastoistakaan tietoja:

Siipikarjan luomulihaa tuli edelleen niin vähän, että sitä koskevia lukuja ei julkaistu.

Tätä nettikakauppaa täytyy ihmetellä:

https://www.kotitila.fi/linnut.html

Se ei nimestään ja iskulauseestaan huolimatta tarjoa itse tuottamiaan luomubroilereita. Vaan samaa Luomunokan tavaraa.

Mutta se tarjoaa sitä aika kalliilla hinnalla! Käytetään tämän tuotteen vertailua:

Quote
L'UOMU NOKKA
Luomubroilerin rintafile
2 kg
100 % suomalainen luomubroilerin rintafile (siipiluulla ja nahalla). Tuote on pakattu noin 0,5 kg rasioihin (2 kpl rasia). Tuote on tuore, maustamaton, lisäaineeton ja juuri leikattu.

31,40 €/kg
Hinta: 62,80 €
Kotiinkuljetus: 9,90 €


(Hiukan halvemmalla näyttää saavan, jos ostaa saman tien 4 kg.)

Haetaanpa vertailukohta tutusta paikasta, Foodiesta:

Quote
Luomunokka
L'Uomu Nokka 250g Filesuikale
Hyllyväli 1
EAN: 6405890140005
7 79
250 gr
31,16€/kg


Toisessa Prismassa hinta oli 29,95€/kg.

Eli kilohinta aika samoissa. Yleensä nettikaupat tarjoavat ainakin sen verran halvemmalla, että kotiinkuljetus kannattaa asiakkaalle.

Mutta näin voimme myös huomata, että alle 31  29,95 euron kilo ei tuota tuota tuotetta Suomesta saa.

***

Samaan aikaan eli juuri nyt sai tavanomaisen broilerin rintaa alkaen 8,49€/kg. Haitaria siinä oli hintaan 15,30€/kg asti. — Ja toisessa Prismassa alin hinta oli  7, 95/kg.

Tämä takuu...

Quote
Tyytyväisyystakuu

Kotitilan tuotteet ovat valikoitujen tuottajien huipputuotteita. Kun tilaat meiltä, tiedät aina tarkalleen miltä tilalta ruoka tulee ja voit olla varma siitä, että saat parasta mahdollista laatua.

Kotitilan logistiikkakumppanit vastaavat tuotteiden kylmäkuljetuksesta, kotiovellesi asti.

Jos kuitenkin jostain syystä et ole tyytyväinen tuotteeseen, ota meihin pikaisesti yhteyttä niin ratkaistaan asia yhdessä. Meille tyytyväiset asiakkaat ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin. Reklamaatiotilanteessa ota yhteyttä: asiakaspalvelu@kotitila.fi. Vastaamme mahdollisimman nopeasti, ja viimeistään kahden työpäivän aikan.

... ei taida kattaa tilannetta, jossa asiakas valittaa siitä, että sehän maistui aivan samanlaiselta kuin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg9024#msg9024) paljon sitä halvempi tavanomainen broileri.  8)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.20 - klo:06:45
Luomunokkaa vainoaa kyllä huono onnikin. Kerroimme edellä teurastamoepisodin (ks. 10.11.17). Johon Luomunokka oli täysin syytön.

Mutta nyt koronavirus on saavuttanut Hongkongin, sen viennin pääkohteen (ainoan?), ja kaupunki on suljettu.

Mitä se vaikuttaa luomubroilerien kysyntään, on vaikea sanoa, mutta pahaa on pelättävissä.*) Ja viennin varaan yhtiön taloudellinen kestävyys on suurelta osin rakennettu, koska kysyntä Suomessa on hyvin rajallista. Yhteistyökumppani Kronfogeliltakaan ei ole tullut tästä viennistä enempää tietoa kuin edellä 23.09.19 kerrottiin. Silloin ongelmana olivat vielä poliittiset levottomuudet siellä.

________

*) esim. MTV:n uuutisen mukaan ruoan hinta siellä on nousut kuin raketti: riittävätkö rahat enää ylellisyystuotteisiin? Mutta ei voi tietää.  Joka tauksessa sinne ei nyt täältä pääse myyntiä edistämään.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 16.05.20 - klo:04:18
Lihatiedotuksen tässä uutisessa 06.04.2020 ei luomubroileria viitsitä edes erikseen mainita:

Monikäyttöinen broileri vahvistaa asemaansa suomalaisten ruokapöydissä (https://www.lihatiedotus.fi/uutiset/monikayttoinen-broileri-vahvistaa-asemaansa-suomalaisten-ruokapoydissa.html)

Voimme rohkeasti päätellä, että sen kysyntä Suomessa on edelleen pysynyt hyvin vaatimattomana. Entä vienti? Luomunokan edustaja oli aikanaan mukana (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg11206#msg11206) vienninedistämismatkalla tänne:

Suomalaiselle siipikarjanlihalle ja kananmunille vientilupa Singaporeen (https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomalaiselle-siipikarjanlihalle-ja-kananmunille-vientilupa-singaporeen)

Voisi tietysti odottaa, että myös se yrittäisi nyt laajentaa vientiään tuohonkin suuntaan. Vielä ei ole siitä kuulunut.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 13.07.20 - klo:11:08
Hintabongauksia tältä vuodelta. Ensin Foodiesta:

***

L'Uomu Nokka
L'Uomu Nokka 300g Broilerin jauheliha luomu
Hyllyväli 42
EAN: 6405890130006
5 75
300 gr
19,17€/kg
 
***

Kariniemen
Kariniemen Kananpojan jauheliha 400 g
Hyllyväli 42
EAN: 6407720023335
2 95
400 gr
7,38€/kg
 
***

Saa sitä halutessaan maksaa enemmänkin. Kotitilan hinta:

Luomubroilerin Jauheliha
L’Uomu Nokan luomubroilerin jauheliha

6.90€

Kilohinnaksi tulee noin 20 euroa.

***

Täältä löytyy firman taloustietoja:

https://www.finder.fi/Elintarvikkeet/L%2BUomu%2BNokka/Vantaa/yhteystiedot/2920361

Liikevaihto v. 2019 vähän noussut edellisestä vuodesta, tappio vähän pienentynyt. Liikevaihto 2,2 miljoonaa euroa oli 0,6% Pro Luomun ilmoittamasta luomumyynnistä v. 2019 (368 milj.).

Tuotetusta määrästähän ei Luke eikä Pro Luomu antanut tietoja, koska tuottajia on niin vähän. Joukkorahoituskampanjan yhteydessä edellä 12.06.2018 saimme tiedon, että se oli vähän alle 300 000 kg tuolloin. Ehkä se oli v. 2019 tasan tuo määrä tai vähän yli. Joka tapauksessa reippaasti alle sata grammaa suomalaista kohti. Vuodessa. — Käytän uudestaan vitsiäni, jota jo muualla käytin: onneksi siis sitä ei tarvitse tuohon hintaan paljon saada kaupaksi.

Luomubroilerin viennistä ei ole n. 2 vuoteen tullut uutta tietoa. Yhteistyökumppani Kronfågel kertoi tilanteesta jostain syksyllä (ks. edellä 23.09.19).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.08.20 - klo:07:04

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta (https://www.raakatori.fi/tuotteet/luomulihat-kananmunat/kana-broileri-kalkkuna/kananpojan-juhlasuikale-luomu/tuote-luo008) vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?

Agenttini bongaus samasta paikasta ja samasta tuotteesta eilen. Korkein kilohinta 40,68 euroa.

Pitäisikö meidän uskoa, että luomuhinnat ovat tulossa alaspäin? No, uskotaan se, mutta otetaan tähän kuitenkin vertailukohdaksi saman tuotteen halvin hinta tavanomaisena Foodiesta. 7,95€/kg.  Kaikkien tarjottujen tavanomaisten tuotteiden kilohinnat alle 15 euroa.

***

Nyt Ilta-Sanomat on harrastanut piilomainontaa:

Kokonainen luomubroileri (https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001005782.html)

Quote
Kokonainen luomubroileri on harvinaista herkkua. Se on makuelämyksenä ihan toista luokkaa kuin broilerinfileet ja -suikaleet.


Niin, mihin  tuota makuelämystä verrattiin? Tuohon yllä mainittuun Hertan rintafileeseen?  ;D

Kokonaisen luomubroilerin kilohinta Foodiessa oli muuten vain 11,98 euroa. Mutta mitä ilmeisemmin se on luullista lihaa.

Epäilemättä on totta, että harvinaista herkkua se on. Ja sellaisena pysyy. Noin 300 000 kilon vuosituotannosta ei keskimääräiselle suomalaiselle usein ole tuollaista elämystä tarjota.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.20 - klo:06:56
Tällaisen nappasin Googlesta:

Quote
Atria investoi 1,7 miljoonaa euroa uuteen leikkuulinjaan Sahalahdella | Aamulehti
https://www.aamulehti.fi › uutiset › atria-...
4 päivää sitten · Entä luomubroileri ja sen leikkaaminen Sahalahdella? –Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia luomubroilerista. Sen tuotanto tiloilla on vaativaa ja kallista. Emme pidä sen merkitystä isona. Sahalahden broilerituotanto ...

Eli ei ole L'Uomunokalle tulossa kilpailijoita.

Ei tule tässäkään uutisessa luomubroileri esille:

Atria tekee historiansa suurimman investoinnin (https://www.verkkouutiset.fi/atrian-tekee-historiansa-suurimman-investoinnin/)

Quote
Yhtiön historian suurimman yksittäisen investoinnin myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia.

Siipikarjanlihan kulutus on Atrian mukaan kasvanut voimakkaasti Suomessa jo usean vuoden ajan. Vuosina 2010–2019 kananlihan kulutus kasvoi lähes neljä prosenttia vuosittain. Kananlihan kulutuksen ennustetaan yhtiön mukaan jatkavan kasvuaan tulevina vuosina sekä tuoreena lihana että kananlihaa sisältävinä lihavalmisteina ja valmisruokana.
(lihav. HJ)

Tuo vuosittainen kasvuprosentti on tietysti moninkertainen luomubroilerin koko osuuteen verrattuna. Tuo huikea kasvu on mennyt täysin luomubroilereiden ohitse. Olemme seuranneet tätä asiaa lähes noiden vuosien ajan. Alussa vielä luomubroilereiden tuotannosta ja potentiaalisesta kysynnästä vielä uhottiin. Mutta niin vain Pro Luomun täytyi koosteessaan 2019 luomusiipikarjan lihan osalta ilmoittaa:

Quote
ei tietoa saatavilla


Ei siksi, ettei Pro Luomulla olisi tietoja ollut. Mutta määrä oli niin vähäinen, ettei siitä voinut kertoa, koska luvusta olisi voinut saada tilakohtaista tietoa.

K-Supermarket Ratina yritti FB:ssa kyllä10. lokakuuta vielä puhua menestystarinasta:

Quote
Nokka kohti parempaa! Kun haluat lautaselle todella herkullisen vaihtoehdon niin suuntaa Luomunokka luomubroilerin luo!  Vaihtoehtoja on useita ja pakkaukset saapuvat myymäläämme aina torstaisin. Koko tuotantoketju on huolella ja tarkkuudella valvottu ja toiminta työllistää ison joukon suomalaisia. Broilerintuotanto muuttuu syömällä ja tässä on vastuullisen kuluttajan valinta!

Mutta liioitteli tuossa sen verran, että se meni jo valehtelun rajoille: tuo toiminta ei työllistä isoa joukkoa suomalaisia.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.20 - klo:08:10
Landbygdens Folk oli huomannut tämän:

Ekologisk broiler är en rar fågel (https://www.landsbygdensfolk.fi/nyheter/ekologisk-broiler-aer-en-rar-fagel)

Quote
Konsumtionen av fågelkött, i huvudsak broiler, har ökat stadigt i Finland i snart 20 år. Den ekologiska produktionen är mycket liten och det är svårt att hitta ekologisk broiler i butikerna på mindre orter.

Luomunokka är det enda inhemska varumärket på marknaden, med en årlig produktion på cirka 250.000 kg. Det är en bråkdel av den totala produktionen på 132 miljoner kg broiler i fjol.

I fjol åt finländarna i genomsnitt 26,6 kg fågelkött per man. Det var en ökning med fyra procent från 2018. Produktionen av ekologiskt fågelkött är liten, men efterfrågan finns och ökar, både i Finland och utomlands.

Sitä lehti ollut jaksanut laskea, että keskiarvosuomalainen syö luomubroileria vuodessa noin 45 grammaa.

Huomannut, paitsi että: mistä se olisi voinut huomata luomubroilerien kysynnän kasvun, kun mitään lukuja siitä ei lehdellä ollut kertoa. — Mutta olisiko juuri siitä jotain sanottavissa?

Joukkorahoituskampanjan yhteydessä kärtimme tällaisen tiedon:

Henri Blomster vastasi minulle siellä:

Quote
Vuosituotanto on tällä hetkellä vähän vajaa 300 000 kg.
Syitä haarukkaan on kolme. Ensinnäkin Luomunokka ei ole perinteisesti antanut tarkkoja tuotantolukuja mediaan, mutta nyt antaa (eli tämän kommentin luku) koska markkinoilta haetaan juuri nyt rahoitusta. [..]

Tuon mukaan siis tuotantomäärä — ja siis kysyntä — olisi vuodesta 2018 luomubroilereilla vähentynyt!

Saatiin nyt tästä asiasta tämänhetkinen (20. november, 2020) tieto:

Quote
Ekobroilern säljs till 90 procent i Finland, men det finns en stor marknad i Asien som intresserar, säger Kimmo Jokinen.

– För ett par år sedan hade vi en klar ökning i exporten till Hongkong och Japan, men sedan skärptes exportreglerna och så kom pandemin. Efterfrågan på rena fågelprodukter är stor där och Finland har gott anseende. Vi är en liten aktör och konkurrensen är hård så vi avvaktar och följer med utvecklingen.

Eri syistähän olemme epäilleet noin olevan. Siitä ei ole tullut luomuviennin keihäänkärkeä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 02.12.20 - klo:05:15
Kun ihan virallisia tilastoja ei ole, tietoa täytyy yrittää kerätä satunnaisista lähteistä. Tuolla toisessa keskustelussa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg19514#msg19514) viitatusta artikkelista löytyi viime keväältä tällainen arvio:

Quote
Finländarna konsumerar årligen kring 130 miljoner kilo broiler, men det finns bara ett företag som har ekologisk broiler till försäljning. Uppfödningen sker vid tre gårdar och ligger på omkring 200 000 kilo per år.


Eli luomubroilerin kulutus olisi laskenut vielä edellisessä puheenvuorossa esitettyä arviota enemmän.

***

Yrittääköhän Luomunokka vastata tähän haasteeseen:

Atria ehti ensimmäisenä - selvitti broilerin hiilijalanjäljen tilalle saakka ja merkitsee sen pakkaukseen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1254206)

Quote
Merkitseminen onnistuu, kun pakkauksen sisältämän broilerin alkuperä pystytään jäljittämään tilalle saakka.


Vaikeata se tulee olemaan, koska sattuneesta syystä varotaan jo sitäkin, ettei tilastotietoja pysty jäljittämään tilalle saakka.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.21 - klo:06:57
Tämä saitti muistaa pitää luomubroilerin Googlen hakutuloksissa:

Kylmäsavun makuisia kääryleitä luomubroilerin paistipaloista (https://www.google.com/amp/s/ripaustryffelia.wordpress.com/2021/03/13/kylmasavun-makuisia-kaaryleita-luomubroilerin-paistipaloista/amp/)

Quote
Nopeaa, vähän tavallista parempaa arkiruokaa, joka maistuu kyllä viikonlopun herkkunakin.

450 g luomubroilerin juhlapaistia (reisilihaa)
[..]

Tuo sopii siinä mielessä arkiruoaksi, että Foodiesta löytyy luomubroilerin reittä hintaan 11.95€/kg. Tietysti siltä ainoalta firmalta, joka niitä Suomessa tarjoaa. Joka ei siis ole totunnaista paria kymppiä. Mutta sitten Foodie tietysti tarjosi vaihtoehtoa:

Quote
VASTAAVAT TUOTTEET
[..]
Kariniemen
Kariniemen Kananpojan Koipireisi Maustamaton N. 1 Kg
Hyllyväli 25
EAN: 2391297800007
~3 29 /1kpl
~1.00 kg
3.29€/kg


Marinoitua saa vielä halvemmalla.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 30.04.21 - klo:04:53
Tämä Lihatiedotuksen tiedote broilerin voittokulusta näyttää jääneen esille nostamatta:

Broileria kulutettiin viime vuonna ennätysmäärä
Julkaistu 26.03.2021 (https://www.lihatiedotus.fi/uutiset/broileria-kulutettiin-viime-vuonna-ennatysmaara.html)

Quote
Suomalaiset söivät broileria vuonna 2020 enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 141,1 miljoonaa kiloa. Kulutus kasvoi viisi prosenttia ja kattoi kolmanneksen lihan kokonaiskulutuksesta. Broilerin suosio perustuu helppouteen, monikäyttöisyyteen, terveellisyyteen ja makuun. Kulutuksen kotimaisuusaste kasvoi 87,7 prosenttiin.

Täydellinen radiohiljaisuus vallitsee tiedotteessa luomubroilereista. Ja ihmekö se, jos niiden myynti melkein mahtuu tuon desimaalipilkun oikealle puolelle. — Kun suomalaisia broilereita tuossa  kehutaan, käytetään melkein samoja argumentteja kuin Luomunokka omia tuotteitaan luonnehtiessaan. Jonkinlaisessa vapaudessa saavat kaikki Suomen broilerit lyhyen elämänsä elää, vaikka sitten sisätiloissa. Lintuinfluenssan vuoksi sisätilaelämä on muuten kyllä noin kolmasosalla luomubroilereitakin kohtalonaan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 26.06.21 - klo:04:20
Yhä seisoo Pro Luomun uusimmassa koosteessa: "Siipikarja ei tietoa saatavilla".

Kun ihan virallisia tilastoja ei ole, tietoa täytyy yrittää kerätä satunnaisista lähteistä. Tuolla toisessa keskustelussa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg19514#msg19514) viitatusta artikkelista löytyi viime keväältä tällainen arvio:

Quote
Finländarna konsumerar årligen kring 130 miljoner kilo broiler, men det finns bara ett företag som har ekologisk broiler till försäljning. Uppfödningen sker vid tre gårdar och ligger på omkring 200 000 kilo per år.


Eli luomubroilerin kulutus olisi laskenut vielä edellisessä puheenvuorossa esitettyä arviota enemmän.

Yleisesti broilerin voittokulku jatkuu:

https://www.luke.fi/uutinen/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2020/

Quote
Punaisen lihan kulutus on laskenut jo useana vuonna peräkkäin, siipikarjanlihan noussut. Viime vuonna siipikarjanlihaa kulutettiin 27,5 kiloa henkeä kohti, kilon verran enemmän kuin vuonna 2019.


Josta luomubroileria oli siis n. 36 grammaa.

Sillä ei mitään voittokulkua ole. Ei ole toteutunut edes tämä suhteellisen vaatimaton visio:

Tällaisen uskon varaan rakennetaan:

Quote
”Uskomme, että meille löytyy yksi prosentti broilerimarkkinoista. Esimerkiksi Tanskassa luomubroilerin osuus on jo kaksi prosenttia”, sanoo Luomu Investin toimitusjohtaja Arto Jokinen.

Ja luotettavan markkinatutkimuksen tekeminen luomusta onkin vaikeaa, kun Suomessa(kin) perinteisesti kyselyissä paljoliti vastataan, että kyllä, tulevaisuudessa aion ostaa lisää luomua (http://proluomu.fi/neljasosa-suomalaisista-ostaa-luomua-usein/), vaikkei tämä ostohalu sitten kaupassa välttämättä niin paljon realisoidukaan.

Osuus siis nyt noin 1,3 promillea.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.08.21 - klo:13:14
Pitkästä aikaa paikan päällä Itäkeskuksen Prismassa. Tätä tuotetta...

Quote
L'Uomu Nokka
L'uomu Nokka Luomubroilerin Fileesuikale 250G
Hyllyväli 0
EAN: 6405890140005
7 69
0.25 kg
30.76€/kg

... oli tarjolla ainakin 10 metriä leveällä broilerihyllystöllä yhdellä hyllyllä neljä (4) pakkausta. Ja kaikissa se oranssi 30% alennustarra.

Johtopäätöksekset jääkööt tällä kertaa lukijalle.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.22 - klo:16:12
Tässä uutisessa kiinnitin huomiota siihen...

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina (https://yle.fi/uutiset/3-12281612)

... että se on Atria. Eikä Luomu Invest. Vaikka sen firman lisäksi eräät muutkin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416) muuta aavistelivat. Kotimaassa luomubroileri on ollut tämän verran esillä:

https://vuojoki.fi/ruoka/

Quote
Yhteistyökumppaneinamme toimivat monet lähialueen tuottajat:
[..]
* L’uomunokka luomubroileri kasvaa niinikään Paneliassa. Kesällä laiduntavat broilerit ovat uteliaita ja toimeliaita, ja kasvavat melkein kolme kertaa pidempään kuin tavanomaiset broilerit. Se maistuu lihassa puhtaana makuna ja kiinteänä rakenteena.


Mutta minkäänlaisia uutisia luomubroilerin hyvästä myynnistä, erityisestä kysynnästä ei viime aikoina ole näkynyt.

Ei ehkä saisi olla vahingoniloinen, mutta tällaisen toiveikkuuden vallitessa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg4382#msg4382) luomubroileribisnes kymmenkunta vuotta sitten aloitettiin. Edellä on myös esimerkkejä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg10179#msg10179) suuresta toiveikkuudesta vientimahdollisuuksien suhteen. Jotka ovat toinen toisensa jälkeen kadonneet kuin savu.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.22 - klo:07:20
Luomusiipikarjan lihan määrästä emme tästäkään saa eksaktia tietoa. Mutta ehkä tämä vähän auttaa. Luomubroilereista Suomessa kertoi Ruokaviraston (äsken julkaistu (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg16234#msg16234)) luomueläinmäärien yhteenvetotilasto vuodelta 2019 seuraavaa.

Niitä tuottavia tiloja oli sama määrä kuin edellisenäkin vuonna. Eli kolme (3).

Ruokaviraston juuri julkaisemat tiedot (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg25300#msg25300) v. 2021 luomueläintiloista ja eläinmääristä kertovat tuon tilanteen olevan ennallaan.

Sellainen muutos oli tapahtunut, että luomuankkojen määrä oli prosentuaalisesti kasvanut jopa räjähdysmäisesti. Periaatteessa siis luomusiipikarjan osuus olisi vahvistunut.

Käytännössä ei. Ankkojen absoluuttinen lukumäärä on niin pieni, että se täysin häviää ilmoitettuihin luombroilerien lukumääriin. Joka ei siis ole suuri sekään. Edelleenkään.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 10.03.22 - klo:15:32
Mitenkä tätä pitäisi lukea:

https://www.finder.fi/Elintarvikkeet/L+Uomu+Nokka/Loimaa/yhteystiedot/2920361

Toiminta on saatu pysymään suurinpiirtein ennallaan. Liikevaihto on yhä lähellä 2 miljoonaa euroa. 1,7 mijoonaa v. 2021.

Mutta tulos on ainakin 4 vuotta ollut reippaasti tappiollinen, n. 2 sataatuhatta euroa vuodessa. Liiketaloustieteen hienouksia en tunne. Mutta minusta tuo näyttää (hitaan?) tuhon tieltä. Pitkiä tappiollisia kausia sillä on ollut ennenkin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg11926#msg11926).

***

Siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota, että kumpaakaan Jokisen veljeksistä ei näy hallituksen jäsenenä. Ja että hallituksen jäsenet näyttävät kaikki aloittaneen 5/2020. Toukokuussa 2020 tapahtui tuossa firmassa jotain ratkaisevaa. Mutta se ei näytä muuttaneen noita taloudellisia realiteetteja.

Kun päätin katsoa myös firman tätä sivustoa...

https://www.luomunokka.fi/

...  niin sielläkään ei voi olla huomaamatta, että kaikki tekstit vientipyrkimyksistä ovat sieltä kadonneet. Englanninkielinen osio on lakannut tyystin toimimasta. Yhteistyöyritys Polar Wings lienee mennyt nurin? Siitä ei Googlella näy yli vuoteen olemassaolon merkkejä.

Joten kyllä se siltä näyttää, että se tästä näkemyksestä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=697.msg15714#msg15714). Se kärki on kyllä katkennut.

Noin 9 vuotta olemme tätä tarinaa seuranneet. Toiveikkuutta on sieltä löytynyt, vaihtelevia vaiheitakin on ollut. Mutta kokonaisuutena mistään menestystarinasta ei voi puhua. Kansalaista kohti tuo liikevaihto on n. 31 senttiä. — Luomubroilerin rintafilettä sillä rahalla saa n. 10 grammaa. Kuitenkin voimme puhua monopoliasemasta. Koska toista tuollaista firmaa ei Suomessa ole. 'Visiolla' on myös harhanäyn, harhakuvitelman sivumerkitys.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 30.03.22 - klo:04:15
Kun en tuossa uskaltanut itse arvioida, käytän tätä:

https://proff.fi/yrityksen/luomu-invest-oy/loimaa/liha-ja-riista/2398149-7I035R

Quote
Avainluvut
Laskelma
OMAVARAISUUSASTE %
Ei hyväksyttävä
−179,3%
CURRENT RATIO
Ei hyväksyttävä
0,3
EBIT %
Ei hyväksyttävä
−13,9%
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.22 - klo:04:23
Sitä on tarjolla näinkin:

Lyder Luomukanan jalat (3 x 200 g)
14,90 € (https://petpuoti.fi/tuote/lyder-luomubroilerin-jalat/)

Quote
Luomuherkku koiralle, joka valmistetaan suomalaisesta luomubroilerista! Kotimainen luomukanasta valmistetuissa puruherkuissa on vastustamaton maku ja mukavasti pureskeltavaa ja ajanvietettä. Koska kaikki Lyder herkut valmistetaan hitaasti kuivaamalla, niissä pysyy hyvin kaikki arvokkaat ravinteet tallessa.

Sinänsä ihmiselle syömäkelvottomien osien käyttämiseen noin ei ole huomautettavaa. Mutta hinta! Ihmiselle syötävää löytyy tavanomaisesta broilerista paremmista osista huomattavasti halvemmalla.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 18.04.22 - klo:10:59
Hiukan ennen L’Uomu Nokkaa 11 vuotta sitten suunniteltiin tällaista:

Suomeen halutaan juuttien luomubroileria (https://www.talouselama.fi/uutiset/suomeen-halutaan-juuttien-luomubroileria/a9af2abc-fae8-3a4a-a48a-62770361bff5)

Quote
HK Scanin tanskalainen tytäryhtiö tunnustelee luomubroilerin tuontimahdollisuuksia Suomeen.

Luomubroilerin tuominen markettien valikoimiin on mahdollista. Ainakin Tanskassa. Tanskan suurin broilerijalostaja Rose Poultry aloitti luomulintujen
(Maksumuuri.)

Mutta niin ei käynyt. Vaan luomubroilerien koko markkina Suomessa jäi tuolle yhdelle firmalle, L’Uomu Nokalle. Sen koommin ei kukaan muukaan ole yrittänyt luomubroilereita Suomeen muualta tuoda. Monopoliasemaan (myös kotimaassa) kiinnitettiin huomioita jo edellä:

Noin 9 vuotta olemme tätä tarinaa seuranneet. Toiveikkuutta on sieltä löytynyt, vaihtelevia vaiheitakin on ollut. Mutta kokonaisuutena mistään menestystarinasta ei voi puhua. Kansalaista kohti tuo liikevaihto on n. 31 senttiä. — Luomubroilerin rintafilettä sillä rahalla saa n. 10 grammaa. Kuitenkin voimme puhua monopoliasemasta. Koska toista tuollaista firmaa ei Suomessa ole. 'Visiolla' on myös harhanäyn, harhakuvitelman sivumerkitys.

Järin suurta markkinarakoa ei Suomessa ollut. Näin jälkiviisaasti. Tekiköhän tuo tanskalainen firma markkinatutkimuksen? (Ja luopuiko suunnitelmastaan sen perusteella?) Vai tekikö tutkimuksen ja johtopäätökset HK Scan? Joka sittemmin ei ole ollut innostunut luomubroilereista:

Siipikarjan kasvatus HKScanin ruokaketjussa (https://www.hkscan.com/fi/vastuullisuus/elainten-hyvinvointi/siipikarja/)


PS. En muuten löytänyt luomubroilereita enää myöskään Rose Poultryn (https://www.rosepoultry.com/) valikoimista! Voi tietysti olla, etten osannut etsiä tarpeeksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.06.22 - klo:08:42
Ei mitään mainintaa luomusiipikarjasta:

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vierailee Etelä-Koreassa (https://mmm.fi/-/kansliapaallikko-jaana-husu-kallio-vierailee-etela-koreassa)

Quote
Suomalainen siipikarjanliha sai vuoden 2022 alussa vientiluvan Etelä-Koreaan. Kansliapäällikkö Husu-Kallio osallistuu matkallaan markkinointitapahtumaan, jonka Atria, HK Scan, MTK, Business Finland ja Ulkoministeriö järjestävät suomalainen kanan lanseeraamiseksi Etelä-Korean markkinoille. Husu-Kallio vierailee myös siipikarjanlihaa jalostavassa tuotantolaitoksessa.


Vielä v. 2018 näytti tältä (https://www.luomunokka.fi/wp-content/uploads/2018/06/Tiedote-Luomu-Invest-Oy-ja-Kronfa%CC%8Agel-Ab-vientiyhteistyo%CC%88ho%CC%88n-Polar-Wings-bra%CC%88ndilla%CC%88-01062018.pdf) (pdf):

Quote
Suomalaisen luomukanapojan vienti on vahvassa kasvussa erityisesti Aasiassa. Viennin
voimakkaaseen kehittämiseen Luomu Invest Oy on solminut yhteistyösopimuksen ruotsalaisen Kronfågel Ab:n kanssa. Jatkoaskeleisiin lähdetään vientimarkkinoita puhuttelevalla brändillä Polar Wings ja uudella innovatiivisella pakkausratkaisulla, jossa korostuvat luonnon puhtaus, yötön yö sekä free from -periaatteet. Luomu Invest Oy:n yleisöanti on parhaillaan avoinna 15.6.2018 asti.


Mutta nyt Kronfågel Ab on ilmeisesti mennyt konkurssiin. Eikä Luomu Invest Oy enää ole kansliapäällikön seurueessa eikä markkinointitapahtumassa mukana. Sen sijaan hän varmaankin on (MTK:n tiedotteesta samasta vierailusta):

Quote
MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninios esitteli NOPO-brändiä (No Problem Poultry), joka on luotu suomalaisen siipikarjan markkinointiin ulkomailla. Ninios kertoi salmonella- ja antibioottivapauden tärkeydestä suomalaisessa tuotannosta ja ilmaisi huolensa maailmalla kasvavasta antibioottiresistenssistä, joka on huomioitu laajasti myös Etelä-Koreassa.

Eikä kukaan häntä hänen "muinaisesta" (2019) virhearviostaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416) muistuta.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.06.22 - klo:13:34
YLE tai Luke kertoi:

Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021 (https://yle.fi/uutiset/3-12505848)

Quote
Lihan kokonaiskulutus ja punaisen lihan kulutus ovat vähentyneet jo useita vuosia, eikä viime vuosi ollut poikkeus. Siipikarjanlihan kulutus kuitenkin kasvoi, ja se voi pian ohittaa suosiossa sianlihan, jota kulutettiin viime vuonna vain puoli kiloa enemmän per henkilö kuin siipikarjaa.


Mikä ei ole muuttunut, on luomusiipikarjanlihan mitätön määrä. Se oli yhä niin pieni, ettei Pro Luomu koosteessaan 2021 antanut siitä edes lukua ("ei tietoa saatavilla"), tänäkään vuonna.

Tavanomaista (eli yhteensä) siipikarjanlihaa syötiin siis 28,7 kiloa henkeä kohti. Luomubroilerista meillä oli edellä arvio 36 grammaa. (Paras, mihin pystyimme.)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.07.22 - klo:07:52
Tuolta...

Tulkitsen, että toimitusvaikeudet olivat viittaus Talman Luomun konkurssiin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg14380#msg14380). Mutta nyt siis yritetään sillä määrällä, joka on joskus jotenkuten saatu kaupaksi.

... ja paralleeri tuohon: luomubroilereissa yritetään nyt sillä määrällä, mikä on joskus saatu jotenkuten kaupaksi.

Kyllä. Joku etiäinen minulla on. Voiko Luomu Invest loputtomiin jatkaa noin huonoilla tunnusluvuilla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg25854#msg25854)? Vai onko odotettavissa jotakuinkin dramaattisia uutisia tämän triidin aiheesta?

Firman tilikausi on sellainen, että nyt odotellaan uusia lukuja 06/2022. En osaa sanoa, voiko tuota toimintaa ajaa tappiollisesti tuloilla jotain muuta kautta?

***

Joka tapauksessa edellisessä puheenvuorossa tuli todetuksi, että mitään piristymistä luomubroilerin kysynnässä eli myynnissä ei ole nähtävissä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.07.22 - klo:04:19
Otsikko MT:ssa 9 vuotta sitten (elokuussa 2013):

Luomubroileri ei aiheuttanut heti ostoryntäystä

Silloin täälläkin tämä triidi aloitettiin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg4307#msg4307).

***

Vuonna 2016 tehtiin tällainen opinnäytetyö:

Luomubroilerin vienti Japanin markkinoille : Case Luomu Invest Oy
Tiukka, Johanna (2016) (https://www.theseus.fi/handle/10024/110351)

Quote
Selvitystyön tulosten mukaan suomalaisella luomulla voisi olla mahdollisuus pärjätä Japanin markkinoilla, sillä suomalainen luomu on tutkitusti puhdasta ja Suomella on hyvän kauppakumppanin maine. Tällä hetkellä viennin esteenä on maakohtaisten sopimusten ja vientilupien puute Suomen ja Japanin välillä. Suomessa elintarvikkeiden vientilupia myöntää Evira.

Jatkotoimenpiteenä Luomu Invest Oy:n kannattaa tasaisin väliajoin kysellä Eviralta vientilupa-asioiden etenemisestä. Vientiluvan saamisen jälkeen heidän kannattaa ottaa yhteyttä japanilaiseen JETRO:on ja Finpron avustuksella osallistua Foodex Japan messuille.

Tuon mukaan ilmeisesti suurin piirtein myös toimittiin.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 15.07.22 - klo:06:38
Tällainen löytyi:

Quote
https://www.euroclear.com › Yhtiokokoukset_2022
XLS
3 päivää sitten — 136, LUOMU INVEST OY (YYK), 18/02/2022, 15/02/2022. 137, LÄÄNIN KULJETUS OY, 21/05/2022, 18/05/2022. 138, MARE INVEST AB, 31/05/2022,

Sen mukaan yhtiökokous on helmikuussa pidetty. Mutta osinkoa ei ilmoiteta jaetun.

Toistaen tämän:

Firman tilikausi on sellainen, että nyt odotellaan uusia lukuja 06/2022. En osaa sanoa, voiko tuota toimintaa ajaa tappiollisesti tuloilla jotain muuta kautta?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 21.07.22 - klo:04:11
Otetaan taas esimerkki. Täältä, kun kilohinta on helppo laskea:

https://www.marjatkotiin.fi/category/192/luomukana

Quote
Marjat kotiin
L'uomu Nokan Juhlasuikale ( luomubroilerin filesuikale ) n. 250g rasiassa.

Hinta 10,43 €


Kilohinta 41,72 €.

***

Luomu Invest Oy:stä tarjotaan netissä edelleen tilikauden 6/21 tietoja. Jotka on esitelty jo edellä.

Pikku tieto luomualan sisältä:

PROTESTI: RUOKAPUOTI LUMO OY, RAUMA
Velkoja   Luomu Invest Oy
Saatavan määrä   353 € (https://www.is.fi/yritykset/protestit/protesti-652130/)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.07.22 - klo:15:03
Animalia kysyi Twitterissä (tai välitti kysymyksen):

Quote
Animalia
@animaliary
·14. heinäk.
Suomalaiset haluavat vastuullisesti tuotettua lihaa, mutta esimerkiksi luomubroileri ei ole menestynyt. Mistä tämä johtuu, kysyy @ainapauliina

 
Meillä on tuosta hyvin yksinkertainen teoria. Esitetty edellä hyvin monessa vertailevassa puheenvuorossa. Kerrotaan kyllä jo triidin nimessä.  8)

Mutta todellakin: luomubroileri ei ole menestynyt. Ja Animaliakin sen siis tietää.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.08.22 - klo:05:16
Jaaha. Tämmöinen:

Kotimainen broileri jo yli 20 prosenttia kalliimpaa – IL seuraa, miten sota vaikuttaa tuttujen elintarvikkeiden hintoihin (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/95b7f813-67b5-40f9-a74a-f3b8ce616f36)

Tosin sitten teksti tai pikemminkin taulukot lyövät tuota korville. Broilerin hinta ei ollut S-ryhmän kaupoissa noussut.

Entä luomubroileri? Nopea tarkistus:

https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-n-350g-juhlafilee-luomubroilerin-rintafile-luomukana/2358901500005

Quote
L'Uomu Nokka n 350g Juhlafilee Luomubroilerin rintafile luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~9 59 /kpl
29,98 €/kg

Tuosta lähes kolminkertaisesta hinnasta olisi saanut esimerkin. Jaa, eipä kyllä siitäkään. Hinta oli tuo (tai jopa kovempi) jo ennen Ukrainan sotaa. Kuten tätä triidiä selaamalla voi tarkistaa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.08.22 - klo:04:04
K-kaupasta saa kokonaisen halvemmalla:

L'Uomu Nokka kokonainen luomubroileri n 1,5 kg pakaste
22,35
/kpl
14,90/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-kokonainen-luomubroileri-pa-2358905000006?gclsrc=aw.ds&gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI5Pf4monA-QIVKUeRBR2O3g2jEAMYASAAEgKID_D_BwE)

Tosin tavanomaisen kokonaisen broilerin saa sieltä hiukan alle 5 euroa kilo.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.22 - klo:07:27
Tämä on jo vanha (2015)...

HS makutestasi: Tehobroileri vai kaksi kertaa kalliimpi luomubroileri? – Kukaan ei huomannut makueroa (https://www.is.fi/ruokala/uutiset/art-2000000890291.html) (lihav. HJ)

... mutta ihan ennallaan eivät asiat ole. Nimittäin saimme tällaiset tuoreet bongaukset hinnoista (S-ryhmä ja sitten K-ryhmä):

Quote
L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~7 75 /kpl
31,00 €/kg

Eli sielläkin kilohinta n. eurolla noussut.

Quote
L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
8,95
/kpl
35,80/kg


Kun samaan aikaan tavanomaisen broilerifileen kilohinnat alkavat hiukan alle 9 eurosta, pitäisi siis puhua n. kolminkertaisesta hinnasta. Noin, tai vähintään. K-kaupan hinta ei ole kaukana nelinkertaisesta. Ennätys vuodelta 2017  (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg18264#msg18264) ei rikkoutunut. Sen verran kova se oli.

Luomu Investistä ei uutta tietoa.

Mutta sen sijaan on selviä merkkejä (tietoa) siitä, että kuluttajat ihan kansainvälisesti ovat tulleet piheimmiksi (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg28130#msg28130).
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.22 - klo:04:32
Jos tämä on luomuväen taktiikka parantaa luomubroilerin suhteellista asemaa...

Ovatko nopeakasvuiset broilerit eläinsuojelulain vastaista? Britanniassa valmistaudutaan nyt harvinaislaatuiseen oikeuskäsittelyyn (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/d9928c63-bcd8-4044-b646-098c6ea58202)

Quote
Eläinsuojelujärjestön mukaan nopeakasvuisten lintujen käyttö on vastoin Englannissa vuonna 2007 säädettyä eläinten hyvinvointilakia.


... niin voihan se jossain määrin onnistua. Mutta tuskin riittävästi. Myös tuon mahdollisen pidemmän ajan tavanomainen broileri on halvempi ruokkia.

Britannia on nyt EU:n ulkopuolella. Mutta tuttu on vaatimuksemme. Jos tuollainen määräys tänne tulee, sen täyttyy olla koko EU:n määräys. Ei yksin Suomen.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 07.10.22 - klo:04:05
Ei uusia uutisia luomubroilerista. Mutta tällaisesta kilpailijasta on:

Uusia kanamakuja Lidlin valikoimaan – Kanamestarin uutuudet vievät kielen mennessään (https://www.epressi.com/tiedotteet/kauppa/uusia-kanamakuja-lidlin-valikoimaan-kanamestarin-uutuudet-vievat-kielen-mennessaan.html)

Quote
Kanan iso fileesuikale, Butter Chicken ja Green Curry, 350 g, 3,99 €

Paljon helpommaksi ei ruuanlaitto voi muuttua. Kun mielesi tekee aasialaisia klassikkoannoksia, nämä isommat fileesuikaleet voi vain heittää vaikkapa riisin tai nuudelien sekaan ja popsia pois. Makuina maukkaat butter chicken sekä green curry. Näillä tuotteilla on Hyvää Suomesta -merkki ja ne on valmistettu 100-prosenttisesti kotimaisesta lihasta.

Kanan fileesuikale, valkosipulimarinoitu, 450 g, 4,99 €

Fileesuikaleita saatavilla nyt myös suomalaisten suosikkimaussa – nimittäin valkosipulimarinadissa! Tuotteella on Hyvää Suomesta erkin lisäksi Sydänmerkki, mikä tekee siitä terveellisemmän valinnan.

Kilohinnat siis 11,40 ja 11,09. Lidliltä ei löydy luomubroileria, tämä Foodiesta:

Quote
L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~7 75/kpl
31,00 €/kg

Jossain luomubroileria mainostettiin sillä, että se ei ole marinadissa.

Pro Luomu mainitsee viimeksi (2019) luomubroilerin kokkikilpailun yhteydessä (https://proluomu.fi/luomukokki-kilpailun-voitti-simo-harrivaara/):

Quote
Semifinaalissa tuli käyttää raaka-aineena luomubroileria [..]

Sitä ennen samana vuonna täällä (https://proluomu.fi/mita-on-luomu/mika-tekee-ruuasta-luomua/mika-tekee-lihasta-luomua/):

Quote
Luomubroileri on hidaskasvuisempaa rotua kuin tavanomainen broileri. Luomubroilerit kasvatetaan huomattavasti väljemmin kuin tavanomaisen tuotannon linnut.

Vaikutelman saa, että myös Pro Luomu on luovuttanut toivottomana yrityksen edistää luomubroilerin myyntiä.

***

Luomu Investistä kerrotaan netissä edelleen viimeisen tilikauden olleen 6/2021 ja tämä:

Quote
Yrityksen viime tilikautena 06/2021, Luomu Invest Oy teki 1 672 000 EUR liikevaihtoa ja sen tulos oli −247 000 EUR. Yrityksen nettotulosprosentti oli −14,8%.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 01.11.22 - klo:06:16
Luomubroilerin korkea hinta on kyllä edellä perusteellisesti kauhisteltu. Mutta haluan vielä lisätä siihen niinsanoakseni paikallisen näkökulman eli ihmettelyn.

K-kauppa Hertta Herttoniemessä on nimittäin jo vuosikausia pitänyt hallussaan tätä ennätystä siitä pyytämästään hinnasta:

Quote
L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
10,99
43,96/kg

Mikä on saanut herttoniemeläiset vuosikausia ostaamaan sitä sieltä? Jonkin verran myyntiä on täytynyt olla. Kun täsmälleen saman tuotteen olisi löytänyt muutaman minuutin metromatkan takaa Itäkeskuksesta:

Quote
L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~7 75 /kpl
31,00 €/kg

No, emme ole ymmärtäneet tätäkään. Mahdollisesti jopa Hertasta löytyy samasta pakastehyllystä toiselta laidalta tämä, jonka sijasta tuo luomubroilerin filee on ostettu:

Quote
Pirkka Vikkelät kanan fileesuikale maustamaton 450g
4,45
9,89/kg
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.11.22 - klo:05:04
Tämä tieto täytyy päivittää:

Luomu Investistä kerrotaan netissä edelleen viimeisen tilikauden olleen 6/2021 ja tämä:

Quote
Yrityksen viime tilikautena 06/2021, Luomu Invest Oy teki 1 672 000 EUR liikevaihtoa ja sen tulos oli −247 000 EUR. Yrityksen nettotulosprosentti oli −14,8%.

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/luomu-invest-oy/23981497/yleiskuva

Uudempi tilikausi on tässä 6/2022.

Quote
Luomu Invest Oy

Yrityksen Luomu Invest Oy (2398149-7) liikevaihto oli 1,6 miljoonaa euroa 2022 ja työllisti - henkilöä. Liikevaihto laski 4,5 %. Liiketoiminnan tappio oli -18 000 euroa ja liikevoittoprosentti oli -1,1 %. Yhtiön omavaraisuusaste oli -133 %. Tarkista tilikauden tulos Yritysanalyysiraportilta tästä.

Voiko sanoa, että lujaa menee taas, jos tappio tuossa määrin pienenee?  8)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.12.22 - klo:05:00
Eilen kevytratsia läheisessä Itäkeskuksen Prismassa.

Tarjolla oli 6 pakkausta luomubroilerin fileetä. Melko huomaamattomassa paikassa.

Hintaan 31 euroa kilo.

Tämän kokoisena toiminta Suomessa jatkuu:

https://www.luomunokka.fi/yhteystiedot/

Eli kolmella tilalla. Viime vuonna (Ruokavirasto) tällä määrällä kanoja: 25 774. Melkolailla sama varmaan tänä vuonnakin.  Jos tästä arvioisi...

Quote
Tämä luomuun sopiva rotu kasvaa hentoisesta tipusta 8-­‐9 viikon aikana noin kaksi kiloa painavaksi luomubroileriksi.

... niin vuoden mittaan (52/9, kerroin 5,8) kasvatettaisiin n. 150 000 luomubroileria. Suomalaista kohti noin 0,03 lintua.

Firman tilanteesta edellä.

Luomunokan sivustolla on yhä osasto "International sales", ja siellä osoite www.polarwings.com. Mutta sehän ei enää vie minnekään. Varoittelee mahdollisesta tietoturvariskistä. Domain on ilmeisesti vapaa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 03.01.23 - klo:05:01
Näin tuo Kauppahalli24 esille tätä vaihtoehtoa (Googlen mukaan tuoreehko teksti):

https://www.kauppahalli24.fi/tuottaja-luomu-nokka?gclid=EAIaIQobChMI-P6v5quq_AIVAXAYCh0W8wBoEAAYASAAEgJfxvD_BwE

Hinta? Hintavertailuun tuosta ei pääse: täytyisi ensin rekisteröityä ja tilata.

Omassa tarkkailupisteessäni Itäkeskuksen Prismassa kyllä viikoittain tulee pienelle hyllynosalle noita broilereita, alle 10 pakettia. Kyllä ne ehkä sitten myös tavalla tai toisella viikottain myydään. Mutta vähän, todella vähän niitä on. Vaikea jopa sieltä löytää.

***

Luomu Invest Oy:stä ei mitään uutta. Samat nämä tiedot (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg29547#msg29547) siitä yhä netistä löytyvät.

Tämä arvio (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg30123#msg30123) tuli tuolla toisessa triidissä tehtyä.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.02.23 - klo:05:09
Pistokoe. Mitä maksaa luomubroilerin rintafilee Ruotsissa?

Kycklingbröstfilé Eko/Krav Fryst
Bosarp, 300g
85.90 kr
Jfr pris 275.80 kr/kg (https://www.natmat.se/produkt/kycklingbrostfile-fryst-300g-bosarp-)

Valuuttamuuntimella se on 24,15 euroa. Mitä se maksoikaan Suomessa? Tuore, juuri päivitetty tieto:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
8,95
35,80/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-6405890140005)

Tuossa ehkä vähän selitystä sille, miksi luomubroileri Ruotsissa jopa menestyy. (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=696.msg31153#msg31153) Mutta meillä ei.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 05.02.23 - klo:09:10
Ja ettei totuus unohtuisi, tuore tarjous Lidliltä:

Kanamestari Kanan fileepihvi
maustamaton
5,29€
560 g | 9,45 €/kg (https://www.lidl.fi/p/viikon-tarjoukset/kanamestari-kanan-fileepihvi/p51516)

Siihenkin vertailuksi bongaus Ruotsista:

Kycklinglårfilé
Ica Gott Liv, 850g
108.00 kr
Jfr pris 127.06 kr/kg (https://www.natmat.se/produkt/kycklinglarfile-850g-ica-gott-liv-id_p_7318690153641)

11,12 euroa kilolta. Eli noin kympillä saa kananpoikaa kilon kummassakin maassa. Ja Ruotsissakin täytyy kuluttajan olla vakuuttunut, että saa jotain erityisen, erityisen hyvää luomubroilerista maksaessaan.

Yksityiskohta: hyvin usein luomubroilerin välittäjänä Ruotsissa on firma nimeltä Kronfågel. Oli edelläkin. Se firma ilmeisesti siellä kuitenkin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg26863#msg26863) yhä porskuttaa, Vaikka onkin kadonnut Luomunokan kotisivuilta. Mutta suomalaisen luomubroilerin hinta oli jo maailmalle liiikaa? Eikä siitä yhteisestä vientihankkeesta tullutkaan mitään.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 24.03.23 - klo:06:36
S-kaupasta hiukan em. K-kauppaa halvemmalla:

L'Uomu Nokka n 350g Juhlafilee Luomubroilerin rintafile luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~10,55 €
32,98 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-n-350g-juhlafilee-luomubroilerin-rintafile-luomukana/2358901500005)

Mutta ei siinä mitään olennaista halpuutusta ole. Noin kolminkertaisesta hinnasta edelleen puhutaan.

Päätinpä tarkistaa tuonkin, kun nyt tänä aamuna olen ollut luomuhintojen perässä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg32070#msg32070). Siinä triidissä tulee esille, että muussa lihassa hintaero ei ole lainkaan noin jyrkkä. Vaikka on toki olemassa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.04.23 - klo:04:22
Päivitetään hintatietomme:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~8,45 €
33,80 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-luomubroilerin-fileesuikale-250g-luomukana/6405890140005)

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
10,99
43,96/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-6405890140005) (K-kauppa Herttoniemen Hertta)

Satunnainen muu tuote tuosta Hertta-kaupasta:

Jyväbroiler 350g Broilerin Filee Merisuola
5,95
17,00/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/liha-ja-kasviproteiinit/broileri-kana-ja-kalkkuna?tuote=jyvabroiler-br-filee-350g-merisuola-6407830038199)

Satunnainen S-liikkeestä:

Kotimaista maustamaton kanan fileesuikale 300 g
Kaikki Kotimaista-tuotteet
~2,95 €
9,83 €/kg (https://s-kaupat.webstore.qa.voikukka.fi/tuote/kotimaista-maustamaton-kanan-fileesuikale-300-g/6414891801020)

Kun samaan aikaan tavanomaisen broilerifileen kilohinnat alkavat hiukan alle 9 eurosta, pitäisi siis puhua n. kolminkertaisesta hinnasta. Noin, tai vähintään. K-kaupan hinta ei ole kaukana nelinkertaisesta. Ennätys vuodelta 2017  (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg18264#msg18264) ei rikkoutunut. Sen verran kova se oli.

Luomu Investistä ei uutta tietoa.

Mutta sen sijaan on selviä merkkejä (tietoa) siitä, että kuluttajat ihan kansainvälisesti ovat tulleet piheimmiksi (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg28130#msg28130).

Nyt vuoden 2017 ennätys rikkoutui.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.23 - klo:18:34
Luomubroilereita (vrt. juuri edellä) ilmeisesti tämä kaikki ei koske:

Kesken sopimuskauden avatut hintaneuvottelut kaupan kanssa pelastivat broileritilojen talouden – varaa hinnanlaskuun ei silti ole kalliin rehun takia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/06fe8168-3687-4f06-b7ae-db8828794c8f)

Quote
Kesken sopimuskauden avatut hintaneuvottelut kaupan kanssa pelastivat broileritilojen talouden – varaa hinnanlaskuun ei silti ole kalliin rehun takia.

Vai koskeeko?
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 08.05.23 - klo:05:27
Päivitys (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg25854#msg25854). Tuoreemmassa yritysraportissa kaikki avainluvut ovat yhä "ei hyväksyttävä":

https://proff.fi/yrityksen/luomu-invest-oy/loimaa/liha-ja-riista-%E2%80%93-tukkukauppa/2398149-7I10OV

***

Ruokaviraston (https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/luomuelaimet/usein-kysyttya/) tekstiä (usein kysyttyä):

Quote
8. Miksi en löydä kaupasta luomubroileria?

Luomubroileri on terminä hieman harhaanjohtava, sillä broileri tarkoittaa nykyistä pitkälle jalostettua, lihaksikasta ja nopeasti teuraskypsäksi kasvavaa siipikarjaa. Tavanomaisten broilereiden teurasikä on nykyisin noin 36 vuorokautta. Luomussa siipikarjan kasvatuksessa tulisi suosia hitaasti kasvavia rotuja tai linjoja. Hitaasti kasvavaksi eläinainekseksi voidaan katsoa kananpoikalinjat, joiden keskimääräinen päiväkasvu on korkeintaan 35 g. Jollei toimija käytä hitaasti kasvavia siipikarjalinjoja, on kasvatuksessa noudatettava kananpojille 81 vuorokauden vähimmäisteurasikää, joka on siis kaksinkertainen tavanomaisen broilerin kasvatusikään verrattuna. Pitkälle jalostetulle nykybroilerille kasvatusajan pidentäminen ei ongelmitta sovellu. Luomussa siipikarjarakennuksessa saa olla enintään 4800 kananpoikaa. Edellä mainittujen tuotantoehtojen johdosta luomubroilerin kasvatus maassamme on melko vähäistä ja perustuu muualta tuotuun eläinainekseen.

Ja täältä (tavanomainen tila):

Tuotantokustannuksiin voi vaikuttaa vain rajallisesti – jalasjärvisellä broileritilalla kannattavuutta haetaan keskittymällä kasvatustuloksiin (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/7c5c2c8f-0bec-4bd0-b5c7-cee1fab7a880)

Quote
”Broilereissa jo 49 tai 45 gramman päiväkasvun ero on merkittävä kannattavuuteen, kun määrät ovat kymmenissä tuhansissa.”

Broilerintuotannon kierto on nopeaa, sillä linnut kasvavat reilussa viidessä viikossa vajaan kahden kilon teuraspainoon. Nopeassa kierrossa tulosta tulee nopeasti, mutta vastaavasti virheetkin näkyvät heti.

Luomubroileritilat ottavat siis vapaaehtoisesti tuon handikapin itselleen. Sen lisäksi, että luomurehu on kalliimpaa.

Tietysti myyntipuheessa tuosta on yritetty tehdä etu (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13090#msg13090).

Sellainen "neuvottelutulos" on kaupan kanssa saatu, että S- ja K-ryhmät suostuvat myymään pieniä määriä luomubroilereita huikeaan hintaan. Pitämään ainakin niitä tarjolla. Tuotanto- ja siis myös myyntimäärät ovat yhä niin pieniä, että jonkin tietosuojasäännöksen perusteella niistä ei anneta ulos virallista tietoa.

Sellainen Ruokaviraston tieto meillä on, että luomubroilereiden määrä oli v. 2022 noin 20 000. Vertailuksi tieto tuosta yhdestä tavanomaisesta tilasta:

Quote
Kiviniemen Broiler Oy

Ensimmäiset broilerit tilalle jo vuonna 1974, jolloin rakennettiin heti 30 000 linnun kasvattamo. Toinen samanlainen tehtiin 90-luvun lopussa.

Sukupolvenvaihdos vuonna 2001. Vanhin kanala täysremonttiin vuonna 2005, vuonna 2008 uusi lämpökeskus ja kolmas kasvattamo.

Vuonna 2020 neljäs kasvattamo, joka nosti lintupaikkojen määrän aiemmasta vajaasta 90 000:sta 110 000:een.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.05.23 - klo:07:31
Munien kohdalla (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg32932#msg32932) Rauhansuu suuntaa syyttävän sormensa suurten ketjujen hinnoittelupolitiikkaan.

Tuli kyllä nyt mieleen, että kanojen eli broilereiden kohdalla hän ei sitä tee.

Tämänkin päivän Hesarissa oli useita tarjouksia broilerista. Eri osista, halvimmillaan 3,99 euroa kilo.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.23 - klo:05:13
Näin MT:

Kuluttajien ostovoiman heikentyminen näkyy siipikarjatiloilla – tuotannon ennustetaan poikkeuksellisesti laskevan (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/0e5f1f03-27ad-4869-9cfb-2e498a49cef7)

Quote
Vehnän futuurihinta jatkoi laskuaan. Vaihtelevat sääolosuhteet maailmalla pitävät markkinat varpaillaan. Lihan tuotannon ja kulutuksen odotetaan supistuvan tänä vuonna kotimaassa.


Kuten edellä on tullut esille, luomubroilerien tuotannosta ja kulutuksesta saamme hyvin niukasti ajantasaista tietoa. Josko oikeastaan mitään. Pro Luomun koosteessakin v. 2022 oli tuttu vanha rivi asianomaisessa kohdassa:

Quote
Siipikarja     Ei tietoa saatavilla
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 22.06.23 - klo:06:17
Tätäkin yritettiin vähän epätoivoisesti juhannusruoaksi tarjota:

L'Uomu Nokka Juhlafilee n. 350 g luomubroilerin rintafilee
13,98
39,95/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlafilee-luomu-2358901500005)

Tuo netissä. Selataanpa vähän Hesaria. Sielläkin tarjottiin tänään broileria hintahaarukassa 9,20-15,60 /kg. K-kaupassa.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 30.07.23 - klo:05:23
Varsin asiallinen ja hyvä katsaus asiaan:

Liian suosittu lintu (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009737892.html)

Mutta tämän verran piilomainontaa on lipsahtanut mukaan:

Quote
Myös suomalaiset olisivat valmiita maksamaan paremmin voivasta broilerista. Kyselyt on tosin tehty ennen inflaation aiheuttamaa hintojen nousua.*)

Toistaiseksi tuotanto on ollut Suomessa pientä. Siipikarjaliiton mukaan kolme luomutilaa kasvattaa hidaskasvuisia lintuja.

[Luken tutkija Heidi] Högel uskoo, että muutos on kuitenkin luvassa. "Täällä mennään yleensä megatrendien perässä. Muutos on melkein pakollinen jossain vaiheessa."
(lihav. HJ)

Uskotteko te? Kymmenen vuoden (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg4307#msg4307) jälkeen? Jos tuotanto ja myynti on yhä nyt niin pientä, ettei siitä voida edes täsmällisiä lukuja antaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg31804#msg31804)? Eikä se "megatrendi" ainakaan Ruotsin 1,6%:n luomubroilereiden osuudessa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=696.msg31995#msg31995) näy.

Lisäksi asiassa on tämä:

Quote
Tähän valintaan liittyy kuitenkin kaksipiippuinen kysymys. Käytännössä yhtälö menee näin: mitä paremmin tuotantoeläin voi, sitä suuremmat ovat ilmastopäästöt.

Hyvinvointi arvioituna/määriteltynä siten, että jos kana saa elää hiukan pidemmän osan lapsuudestaan (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kana), se voi hyvin.

_____

*) sinänsä outo ajatus. Ei inflaatio mitään aiheuta. Jos jo aika mielipuolista luomubroilerin hintaa vielä nostetaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg32578#msg32578), se on inflaatiota!
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 17.08.23 - klo:06:03
Tässä boomissa luomubroileri ei näytä olevan millään tavalla osallisena:

Kanaruokia syödään enemmän kuin koskaan ennen – tämä selittää kanabuumia (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/c2ac2d76-36f9-43ac-b26b-6fcc84dd1743)

Se ei saa osakseen mitään mainintaa koko jutussa. Miksipä olisikaan:

Quote
Siipikarjan lihaa syötiin viime vuonna Suomessa noin 28,3 kilogrammaa henkilöä kohden. Määrä on vuodesta 2000 yli kaksinkertaistunut [..]

Siihen verrattuna tämä huolella laskettu 3 vuoden takainen tieto:

Sitä lehti ollut jaksanut laskea, että keskiarvosuomalainen syö luomubroileria vuodessa noin 45 grammaa.

Joka tosiasiana ei ole muutttunut.

Tässäkin luomubroilerin markkinoijat löivät kirveensä kiveen:

Quote
Suomalaiset suosivat erityisesti valmiiksi marinoituja raakakanatuotteita.

”Marinoidut tuotteet ovat ehdottomasti myydyimpiä. Se on vahvimmin laajentunut alue, jolle on tullut paljon uusia makuvariantteja. Noin 80 prosenttia myydystä kanasta on marinoitua ja 20 prosenttia maustamatonta”, Järvinen kertoo.


Mutta näin yritetään (https://www.kauppahalli24.fi/tuottaja-Luomu-Nokka) yhä tätä myydä:

Quote
Kaikki L’Uomu Nokat ovat maustamattomia, lisäaineettomia ja GMO-vapaita.
(lihav. HJ)

Vaan enpä tiedä, olisivatko ne mennneet hinnoillaan maustettuinakaan kaupaksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.09.23 - klo:04:18
Päivitys. Molemmista suurista kaupparyhmistä:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~8,45 €
33,80 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-luomubroilerin-fileesuikale-250g-luomukana/6405890140005)

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
8,95
35,80/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-luomu-6405890140005)

Ei etsitä vertailuun halvinta. Vaan otetaan esille tuote, joka löytyy kummankin hyllyiltä:

Kariniemen Kananpojan fileesuikale maustamaton 400 g
Kaikki Kariniemen-tuotteet
~4,95 €
12,38 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/kariniemen-kananpojan-fileesuikale-maustamaton-400-g/6409100025212)

Kariniemen 400g Kananpojan fileesuikale maustamaton
5,75
14,38/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/kariniemen-kp-fileesuikale-400g-mton-6409100025212)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.10.23 - klo:07:15
MT otti tästä uutisesta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=6.msg35309#msg35309) esiin tämän:

PTT: Ruuan hinta lähtee ensi vuonna laskuun – paluuta kahden vuoden takaisiin mataliin lukemiin ei kuitenkaan ole näkyvissä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/b2c13f02-67a3-4896-bc20-d2a89a18f7ef)

Quote
Hintojen nousu voimistaa naudanlihan kulutuksen vähentymistä, kun taas sianlihan kohdalla lasku on hidastumassa.

”Siipikarjanlihan kulutus sen sijaan jatkaa kasvuaan, mutta kysymys on, miten tähän kysyntään vastataan? Siipikarjanlihan tuonti on kasvussa, ja tänä vuonna kotimainen tuotanto vähenee. Toisaalta ensi vuonna otetaan Suomessa käyttöön uutta tuotantokapasiteettia”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.


Me voimme kertoa, miten kysyntään ei vastata. Koska sitä ei oikeastaan ole. Näitä ei juuri osteta jatkossakaan (vielä edellistä tuoreemmat bongaukset isoista liikkeistä):

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
9,95
39,80/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-luomu-6405890140005)

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
~8,45 €
33,80 €/kg  (https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-luomubroilerin-fileesuikale-250g-luomukana/6405890140005)

Vertailuhintoja löytyy vaikka ihan juuri edeltä. No, S-kaupasta vielä tähän kaikein halvin verrokki:

Kotimaista maustamaton kanan fileesuikale 300 g
Kaikki Kotimaista-tuotteet
~1,69 €
5,63 €/kg  (https://www.s-kaupat.fi/tuote/kotimaista-maustamaton-kanan-fileesuikale-300-g/6414891801020)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.23 - klo:05:02
Luomubroileria (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg13416#msg13416) ei tässä uutisessa 14.11.2023 mainita:

Suomalaiselle siipikarjanlihalle avautumassa ovet Kiinaan – Atrian ja HKScanin tavoitteena käynnistää vienti ensi keväänä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/ee46d976-5b69-42d3-a511-3f347f3ea363)

Aika/hyvin tyyristä se olisi kiinalaisille ollutkin:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin Fileesuikale 250g, luomukana
Kaikki L'Uomu Nokka -tuotteet
8,45 €
33,80 €/kg (https://www.s-kaupat.fi/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-luomubroilerin-fileesuikale-250g-luomukana)

Verrattuna mihin tahansa muuhun siipikarjatuotteeseen:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/liha-ja-kasviproteiinit-1/kana-broileri-ja-kalkkuna


***

Tällaista tietoa:

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/luomu-invest-oy/23981497/yleiskuva

Quote
Luomu Invest Oy

Yrityksen Luomu Invest Oy (2398149-7) liikevaihto oli 1,4 miljoonaa euroa 2023 ja työllisti - henkilöä. Liikevaihto laski 9,4 %. Liiketoiminnan tappio oli −39 000 euroa ja liikevoittoprosentti oli -2,7 %. Yhtiön omavaraisuusaste oli -188 %.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 25.11.23 - klo:07:11
Olisiko kuitenkin suomalaisista luomubroilereista syntynyt lisäbisnestä?

Pirkka Luomu kasvis-broileripata 190g 6kk
1,15 €
Vain Luomulaatuisista raaka-aineista valmistettu Pirkka Luomu kasvis-broileripata on herkullinen ateria perheen pienimmille heti 6 kk ikäisestä alkaen. Maittava ja ruokaisa ateria sisältää juureksia, broileria riisiä sekä hieman rypsiöljyä. Pirkka Luomu kasvis-broileripata on pakattu lasipurkkiin, jossa se voidaan myös lämmittää mikrossa tai vesihauteessa. Käytön jälkeen kierrätä purkki lasinkeräykseen ja kansi metallinkeräykseen.
6,05 €/kg (https://wolt.com/fi/fin/helsinki/venue/k-market-pikkupekka/pirkka-luomu-kasvis-broileripata-190g-6kk-itemid-649cd9177cf52ef86e9baca1).      (lihav. HJ)

Ei ollut:

Quote
Alkuperämaa
Viro
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.23 - klo:08:02
Kun  tuolla toisessa triidissä mainitussa  K-kaupan mainosliitteessä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=66.msg36577#msg36577) tarjottiin myös Kariniemen kananpojan fileepihvejä hintaan 7,99 euroa/kg, niin kyllä sitä ihmettelee, uskotaanko näiden menevän samaan aikaan lainkaan kaupaksi:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
Hinta 9,95/kpl
39,80/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-luomu-6405890140005?gclsrc=aw.ds)

Mutta ihmetelen mitä ihmettelen, kyllä niitä vähäinen määrä menee. Ei ole tuo sellainen menestys kuin siitä hankkeen aloittajat odottivat. Mutta ei se näytä myöskään kuihtuvan pois. Niinkuin me olemme jo kauan odottaneet tapahtuvan.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.24 - klo:19:39
Huomaatteko, mitä ei tässä mainita ollenkaan:

Sitkeää kananlihaa inhonneista suomalaisista tuli broilerikansaa – lisäpuhtia myyntiin toi lama-aikana lanseerattu kirkkaankeltainen kestosuosikki (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/b562627b-ac15-446d-9bb4-53ec385d50a1)

Aivan oikea vastaus: luomubroileria!

Quote
Vuonna 2000 keskivertosuomalaisen lihankulutus oli 70 kilon luokkaa vuodessa, mutta viime vuosina kulutus on vakiintunut vajaan 80 kilon tienoille, kun mukaan lasketaan sisäelimet ja riista. Nykyään broileri hätyyttelee jo suosituimman kokolihan paikkaa, sillä vuonna 2022 sianlihan kulutus oli laskenut vajaaseen 29 kiloon ja broilerinlihan kulutus noussut yli 28 kiloon vuodessa.

Kuten edellä on tullut esille, luomubroilerien tuotannosta ja kulutuksesta saamme hyvin niukasti ajantasaista tietoa. Josko oikeastaan mitään. Pro Luomun koosteessakin v. 2022 oli tuttu vanha rivi asianomaisessa kohdassa:

Quote
Siipikarja     Ei tietoa saatavilla

Mikä ei ole muuttunut, on luomusiipikarjanlihan mitätön määrä. Se oli yhä niin pieni, ettei Pro Luomu koosteessaan 2021 antanut siitä edes lukua ("ei tietoa saatavilla"), tänäkään vuonna.

Tavanomaista (eli yhteensä) siipikarjanlihaa syötiin siis 28,7 kiloa henkeä kohti. Luomubroilerista meillä oli edellä arvio 36 grammaa. (Paras, mihin pystyimme.)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 29.01.24 - klo:06:57
Naapurin maalaiskanan fileesuikaleita tarjosi K-kauppa Hesarissa tänä aamuna 10,79/kg.

Oli hunajamarinadissa ym. Mutta myös "naturell" eli ilmeisesti maustamattomana.

Ja sitten:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
Hinta 9,95/kpl
39,80/kg  (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-luomu-6405890140005)

Hiukan pyöristäen nelinkertainen hinta. Edellisen puheenvuoron tosiasiat tulevat helposti ymmärrettäviksi.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 04.02.24 - klo:07:20
Tänään sitten Hesarissa K-kauppa tarjosi Atrian kanafileesuikaleita 8,33—10,00/kg.

Äsken tarkistettuna luomubroilerin hinta on ennallaan.  Uudestaan (Klo 19:05) tarkistettuna se oli tässä:

L'Uomu Nokka Juhlasuikale luomubroilerin fileesuikale 250g
Vain myymälästä.
Hinta 8,95/kpl
35,80/kg (https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/luomu-nokka-juhlasuikale-250g-luomu-6405890140005)
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.24 - klo:06:53
Kaksi artikkelia MT:ssa broilerin voittokulusta:

Suomen suosituin lintu: Ross 308:sta riippuu yhä suurempi osa ravitsemuksestamme, mutta sen tausta on mysteeri (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/047c2c58-1bf8-4c23-a1a3-8e5f5a2ab400)

Broilerista tuli nopeasti suomalaisten suosikki – 30 vuotta sitten tapahtui jotain, mikä räjäytti kysynnän (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/8f5b934b-edc5-4e3d-8325-08a661daf54e)

Kummassakaan ei mainita luomubroileria kertaakaan. No, ehkä tässä rivien välissä:

Quote
Tehokkuuden kääntöpuolena ovat hyvinvointiin liittyvät kysymykset. On esitetty Ross 308:n kasvavan linnun luuston, liikkumiskyvyn ja sydämen kannalta liiankin nopeasti.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n mukaan olisi kiireellistä broilerien hyvinvoinnin edistämiseksi rajoittaa lintujen kasvua 50 grammaan päivässä.

Ross 308 päiväkasvu ylittää 50 gramman suosituksen. Mahlamäen mukaan suosituksen tieteelliset perusteet ovat hatarat.

Tanskan Lidl ilmoitti vuonna 2020 luopuvansa kokonaan Ross 308 -hybridin lihaa sisältävien tuotteiden myynnistä ja siirtyvänsä hitaammin kasvaviin lintuihin.

Edeltä tiedämme, että käytetty hitaasti kasvava broilerirotu ei ole ainoa syy luomubroilerin hintaongelmaan.

PS. Hesarin ruokailmoitukset olivat tänäänkin täynnä toinen toistaan edullisempia broileritarjouksia.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.24 - klo:05:44
Tässä ruokareseptissä muut ainesosat ovat erikseen mainitusti luomua:

https://apetit.fi/reseptit/luomukasvis-kookos-broilerikeitto/

Broileri ei. Sen... sen jotenkin ymmärtää.
Title: Vs: Luomubroileri ja sen hinta
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.24 - klo:05:13
Nyt ei ole tarkkaa tietoa, onko luomubroileriketjua saatu rakennetuksi:

Untuvikkojen kuljetukseen esitetään rajoituksia – MTK:n asiantuntija: ”Lopettaisi siipikarjantuotannon” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/89f56104-854d-467f-8f34-5797364c7549)

Quote
Suomen broileriketju on riippuvainen tänne untuvikkoina tuotavista emopolven linnuista.
Tilaajalle

Luken tekstistä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=721.msg32784#msg32784) tämä pätkä:

Quote
Edellä mainittujen tuotantoehtojen johdosta luomubroilerin kasvatus maassamme on melko vähäistä ja perustuu muualta tuotuun eläinainekseen.