Author Topic: Luomubroileri ja sen hinta  (Read 76095 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #60 on: 01.06.17 - klo:05:36 »
Kuitenkin sitten näin?

Luomubroilerin jatkotoiveet hiipuvat: "Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto"

Kun tässä on tätä tapausta seurannut, niin siitä huolimatta, että asiassa ei perusjärkeä olekaan, sitä on ruvennut tuntemaan tiettyä empatiaa tätä yritystä ja yrittäjää kohtaan: helppoa ei näytä olevan tällainen pienen niche-markkinan kysynnän tyydyttäminen muutenkaan, ja sitten vielä tämä!

Tätä en sen sijaan täysin ymmärrä:

Quote
Jos teurastuspaikkaa ei löydetä pikaisesti, lintuja saattaa päätyä tuhottavaksi Honkajoelle. ”Linnut voitaisiin teurastaa Keltasiivellä, mutta ne eivät olisi enää luomua”, Jokinen sanoo.

Yhtiöllä ei ole markkinoita broilerin lihalle, joka ei ole luomua. Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto, Jokinen miettii.

Koska olihan yhtiöllä kerran ennenkin pienempi kriisi tässä suhteessa, ja silloin kyllä saatiin linnut myytyä väliaikaisesti ei-luomuna. Eikö niitä myös voisi lahjoittaa ilmaisiin ruokajakeluihin (joissa ei varmaan luomustatus paljon merkitsisi)? Mutta firman kannalta tietysti surullisia vaihtoehtoja kaikki.

Surullista tämä on luomuväelle kyllä yleensäkin, jos (luomun voittokulkua kuvaamaan pyrkivistä) tilastoista nyt täytyy poistaa  kokonaan yksi rivi. Tai parikin riviä, jos myös tuo vienti loppuu.

Mutta ilmeisesti jotenkin lähtöruutuun palataan:

Quote
Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä pitää tilannetta ikävänä. S-ryhmä tuli mukaan, kun luomubroilerin tuotantoketjua ryhdyttiin rakentamaan Suomeen.

”Ei luomubroileri ole helppo myytävä, sillä hinta on tuntuvasti tavallista broileria korkeampi. Haluamme kuitenkin pitää luomubroilerin valikoimissa. Luomulle on kysyntää”, Alarotu toteaa.

Alarodun mukaan S-ryhmällä ei ole varasuunnitelmaa, jos luomubroilerin kasvatus päättyy. Tuontia ei ole mietitty.

Ja sitten luultavasti taas lehtien yleisönosastoissa (ja/tai kaupan palaute- ja toivomuslaatikoissa) alkaa ilmestyä kirjoituksia, joissa ihmetellään, miksei sitä saa kotimaisena. Tällaisen yleisönosaston käytön hintahan on yleensä hyvin edullinen, eli käytännössä aina ilmaista.
« Last Edit: 01.06.17 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #61 on: 27.06.17 - klo:05:58 »
Tämä kriisi on heiltä nyt ohi, teurastuspaikka löytyi:

Luomubroilerin tuotanto jatkuu Suomessa sittenkin

Muutenkin tilanne näyttää normalisoituneen. Eilen Prismassa näin kaksi täyttä hyllyllistä luomubroilerituotteita. Siis myymättä. Kaikissa 30% alennuslappu. Eräs asiakas pysähtyi hetkeksi niitä tutkimaan, mutta kääntyi kuitenkin pois. Hinta oli ilmeisesti hänelle liian korkea
« Last Edit: 17.07.17 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #62 on: 17.07.17 - klo:05:45 »
Tämä resepti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta ....

Broilerinsiivet aasialaisittain

... mutta miksi se olisi tehtävä luomubroilerista? Virallista selitystä siihen ei reseptisivu siihen esitä, mutta epävirallinen voisi löytyä ko. sivuston toiselta info-sivulta ...

Quote
Teemme ilolla yhteistyötä ajatusmaailmaamme sopivien yritysten ja tuotteiden kanssa. Tehdyt kampikset löytyvät yhteistyö-tunnisteen alta.

... vaikkei tuota "kaupallinen yhteistyö"-kohtaa ko. reseptin kohdalla ollutkaan. Eli voi olla kyse bloginpitäjien omastakin ratkaisusta. Jota he eivät halua/vaivaudu sen kummemmin selittämään. Mutta L'uomu Nokan sivulle reseptin ainesosalistan linkki kuitenkin osoittaa ja vie.

Tuollekin ruokareseptille voisi periaatteessa laskea hinnan ja vertailuhinnan, jos se tehdään tavanomaisista raaka-aineista.


PS. klo 18:22: Ja makutestikin olisi tietysti mahdollinen. Noin tehtynä, mutta tavanomaisista raaka-aineista, rinnalle. Pystyiyisivätkö vaikka nuo blogistit suullaan erottamaan, mistä raaka-aineista ko. annos on tehty - jos eivät sitä etukäteen tietäisi?


Tässä toinenkin samanlainen sivusto:

Grillattuja luomukanan koipia ja paisteja Provancen yrteillä

Samat sanat on sanottava ruokareseptistä. Ja samat ihmettelyt, että eikö tuokin olisi kaivannut ilmoitusta kaupallisesta yhteistyöstä?

Pahimpia (?) kilpalijoitakin muistaa sivusto tölväistä:

Quote
Olen koettanut vähentää maalaiskananpoikien käyttämistä, nekin kun taitavat nykyään olla lähes tehobroilereja. Ei sitten onnistunut se projekti laatu edellä?

Tämän verran tuossa sivuttiin hintaa ...

Quote
Koivet ovat luomubroilereiden paketeista halvimmasta päästä, mutta kokonaisten koipien kanssa saa olla tarkkana grillissä.

... mutta ei sen enempää. Jos tuota sen verran täydentäisi, niin niiden hinta on edelleen moninkertainen tavanomaiseen nähden. Jopa tavanomaiseen rintafileeseen nähden (se broilerin kallein osa, molemmissa)!


***

Luomunokan omalle sivulle oli ilmestynyt tämä FB-merkintä kesäkuulta:

Quote
Tämä kirjoitus kannattaa lukea ajatuksella. L'Uomu Nokka maksaa kolmelle tuottajalleen kolminkertaisen hinnan luomubroilerista kuin mitä he saisivat vastaavasta tavanomaisen tuotannon broilerista. Se tarkoittaa että kuluttajahinta tuotteelle on merkittävästi korkeampi kuin tavanomaisen, mutta vastineeksi tarjoamme kuluttajalle eettisesti tuotetun, turvallisen, puhtaan ja huippulaadukkaan tuotteen joka on salmonella-, antibiootti-, GMO- ja ESBL-vapaa.

Noista vapauksista toteutuvat muut paitsi GMO-vapaus jokaikisessä muussakin suomalaisessa broilerissa. Samoin turvallisuus, puhtaus ja laatu. Eettisyys on hiukan enemmän jaloittelua (jos sattuu olemaan kesä eikä ole voimassa lintuinfluenssahälytystä). Mutta muutoin tuo lisähinta maksetaan siis siitä, ettei tipu missään tapauksessa ole syönyt geenimuunneltua soijaa. Ja maksetaanko siitäkään, jos ilman sitä ruokittuja tavanomaisia broilereita myös Suomessa löytyy. (Tässä nyt läpikäymättä sitä, miten idioottimaista sen välttely kanan puolesta on!)

Samoin siellä oli linkki tähän MTV:n uutiseen:

Miksi Naapurin Maalaiskana madalsi laatutasoaan?

Jonkinlainen yhteistyö tuon em. blogistin kanssa näyttäisi aika todennäköiseltä. Vaikka voi tietysti olla täysin epävirallistakin. Sama kyllä tulee mieleen tuosta MTV:n uutisestakin ....
« Last Edit: 17.07.17 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #63 on: 10.08.17 - klo:04:51 »
Tästä jutusta ...

Quote
[...] Siipikarjan kohdalla tilanne on monimutkaisempi. Luomubroileria ei tuota maakunnassa yksikään tila, ja tällä hetkellä koko Suomessa luomubroileria tuottavia tiloja on vain muutama. Teurastamoja ei ole vähään aikaan ollut yhtään, ja siksi ruokakaupoissa ei ole luomukanaa näkynyt.

[...]

Sitten luomubroilereita teurastaneessa teurastamossa tuli eläinsuojeluasioihin liittyviä sotkuja, ja se laitettiin katkolle, Neuvonen selvittää.

Nyt uusi teurastamo on löytynyt ja tuotanto saatu rullaamaan, ja luomubroileria pitäisi ruveta ilmestymään kauppoihin. Haasteellisuutensa takia luomubroilerin tuotanto ei silti näytä olevan ainakaan Keski-Suomessa lisääntymään päin.

... saa sen käsityksen että tarjonnassa, myynnissä olisi Keski-Suomessa ollut katko? Kuten edeltä selviää, Helsingissä tällaista katkoa ei ollut. Itäkeskuksen Prismassa oli koko "kriisin" ajan se muutama paketti tarjolla.

Olisiko syynä ollut se, että siinä poikkeustilanteessa saatavissa olevat luomubroilerit toimitettiin sinne, missä ne todennäköisimmin saatiin myydyksi? Eikä Keski-Suomi ollut tuollainen paikka, eikä ilmeisesti ole vieläkään.
« Last Edit: 10.08.17 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #64 on: 10.11.17 - klo:04:56 »
Tuo teurastusasia on ollut esillä taas, johtuen ilmeisesti siitä, että asia on edennyt oikeuteen asti. Pro Luomu uutisoi siitä ja siinä tulee samalla kerrotuksi myös L'uomu Nokan selitykset asialle:

Pro Luomu ei hyväksy tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamista teuraseläimille

Meillä ei oikeastaan ole tuohon lisättävää. Kuten edellä todettu, se on erilliskysymys, oikeastaan tuottajafirman huonoa säkää. Vaikka onkin, nyt on tietysti kova huoli luomun imagosta, kun tuo pääsi sattumaan juuri luomubroilereiden kohdalla.

Mikä on yleistilanne? Siitä Satakunnan Kansa:

Evira kielsi luomuteurastukset Säkylässä – koko luomubroilerituotanto kävi veitsenterällä

Quote
Luomubroilerit teurastetaan nyt alihankintasopimuksella, joka perustuu Luomu Investin omaan valvontaan. Tämä järjestely mahdollistaa luomuteurastukset myös laitoksissa, joilla ei ole omaa luomulupaa.

Siis jotain erityismääräyksiä kuitenkin on, vaikka taisimme edellä väittää, ettei olisi.

Quote
Luomubroilerin osuus maan koko broilerituotannosta on edelleen häviävän pieni, tuoreimpien tietojen mukaan vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Tanskassa tuotetaan kymmenen kertaa enemmän luomubroileria kuin Suomessa.

Osuus olisi siis kasvanut? Pro Luomun tieto oli, että v. 2016 osuus olisi ollut 0,1%. Toisaalta paljon se ei vieläkään ole, alle 300 000 kilosta puhutaan, vuodessa. Kun tuo osuus on tuotannosta, on siinä mukana vienti:

Quote
Yhtiö kertoi tämän vuoden alussa alkavansa toimittaa kotimaista luomubroileria Hongkongiin. Vuodenvaihteessa aukeni vientikanava myös Espanjaan. Aiemmin vientiä on ollut Saksaan ja Tanskaan.

Epäselväksi jää, jatkuuko tuo aiempi vienti, mutta käsittääkseni ei jatku.

***

"Pakko" oli mennä kurkistamaan, miltä uusi kauppakeskus Easton (Helsingin Itäkeskuksessa) näyttää, ja mikä siellä on luomutarjonta. Hehtaarihalli oli pikemminkin 2 hehtaaria. Luomua  myytiin kuivatavarana voi sanoa valtavalla omalla hyllykönosallaan. Mutta sitten lihapuolella: tuota luomubroileria ei ollut kaupan.
« Last Edit: 10.11.17 - klo:10:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #65 on: 16.11.17 - klo:09:54 »
Erityismääräykset? Animalian mielestä on näin:

Eläinrääkkäystä luomuna vai ilman?

Quote
Keväällä 2017 Evira tarttui asiaan sen verran, että se kielsi teurastamoa enää markkinoimasta teurastamiaan lintuja luomubroilereina. ”Tavanomaisten” lintujen teurastaminen ja markkinoiminen katsottiin siis edelleen hyväksyttäväksi. Todellisuudessa luomusäädöksissä ei edes ole teurastuksen osalta mitään sellaisia tiukempia vaatimuksia, joihin perustuen tällaisen päätöksen voisi tehdä (ellei ole vaaraa luomuketjun katkeamisesta). Onkin perin kummallista, että näin julman toiminnan katsottiin olevan sallittua tavanomaisesti kasvatetuille linnuille, kun ainoastaan luomuna markkinoidun lihan osalta se haluttiin estää.
(lihav. HJ)

Tässä nyt on yhtenä kysymysmerkkinä. Mutta niin kai se on tulkittava, että em. "luomulupa" viittaa vain luomuketjun, luomuisuuden valvontaan ja valvontaoikeuteen. Miten sellaisen luvan sitten saakaan?

Joka muuten tässä luomuvalvonnassa on hyvin tyypillistä. Luomu kyllä kehuskelee sillä, että se on ainoana tarkasti "valvottua tuotantoa". Mutta se, jota valvotaan, on käytännössä (EU:n) luomusääntöjen noudattaminen, eikä se, mitä ihmiset ehkä kuvittelevat valvottavan, tuon kuultuaan.
« Last Edit: 16.11.17 - klo:14:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #66 on: 19.11.17 - klo:09:49 »
Otetaan luvut nyt tästä:

Kanaa syödään Suomessa enemmän kuin koskaan – kokonaistuotanto noin 117 miljoonaa kiloa vuodessa

Quote
Suomessa syödään kanana lähes pelkästään broileria – siis erityisesti lihantuotantoon jalostettuja nopeakasvuisia kananpoikarotuja.

- Munintansa lopettaneita kanoja ei ole Suomessa tapana teurastaa. Joku luomukananmunan tuottaja saattaa myydä suoramyyntinä muutaman tuhat luomukanaa, kertoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Myöskään luomubroileri ei ole lyönyt läpi. Luomubroileria tuotetaan Suomessa vain parisataa tonnia vuodessa, kun broilerin kokonaistuotanto on noin 117 miljoonaa kiloa.

Vaikkei Eastonissa sitä myyty, niin näin monessa paikassa myydään:

http://www.luomunokka.fi/fi/myyntipisteet/

Etelä-Suomi 135, Länsi-Suomi 66, Itä-Suomi 15,  Oulun lääni ja Lappi 9 myyntipistettä. Yhteensä 225. Kuten tuosta näkyy, myyntipisteet ovat kovasti keskittyneet, etelään ja isoihin kaupunkeihin. Kuten varmaan myyntikin.

Vuodessa yksi myyntipiste myy keskimäärin 888 kiloa, viikossa n. 17 kiloa. Päivässä 2,4 kiloa. Tietysti myynti vaihtelee, mutta kovin pieniä liikkeitä ei minusta ole monia mukana. "Hehtaarihallin" myyntinä ei todellakaan paljon.

Jos myynti kuitenkin on nyttemmin lähempänä 300 000 kiloa, nuokin luvut ovat tietysti hiukan isompia.

Kumma juttu, että tässä halutaan usein näin hiukan edes vähätellä ...

Quote
Suurin tekijä luomun vähäiselle tuotannolle on sen kalliimpi hinta. Suomalaiset eivät ole olleet valmiita maksamaan siitä tupla-tai triplahintaa.
(lihav. HJ)

... vaikka luomubroileria en ole vielä havainnut myynnissä vain tuplahintaan (viimeisen myyntipäivän alennushinnat tietysti poislukien). Sen sijaan n. nelinkertaisia hintoja olen nähnyt.
« Last Edit: 24.11.17 - klo:09:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #67 on: 24.11.17 - klo:09:35 »
Nyt täytyy kyllä olla Animalian kanssa (lähes) samaa mieltä, että on perin kummallista, että tästä tapauksesta uutisoidessa, kuten tässäkin ....

Luomusiipikarjateurastamoa koskeneista syytteistä osa vanhentuneita – Osaomistajan sakkorangaistus kutistui 870 euroon

... puhutaan luomuteurastamosta. Kuten tehtiin Hesarissakin. Vaikka sellaisia ei siis ole edes olemassa. Mutta tuo Eviran outo päätös kyllä tuki illuusiota että olisi. Siis siinä suhteessa juuri kummallinen, että vain luomubroilereiden teurastus kiellettin. Illuusiota tukee tietysti sekin, että Luomu Nokka jatkaa yhteistyötä kaikissa muissa asioissa.

Vaikka asian esille ottaminen juuri noin olisikin omiaan syömään luomun paisutettua imagoa. Se on silti väärin.
« Last Edit: 29.08.19 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #68 on: 14.12.17 - klo:10:24 »

Kun löysin Herttoniemen Hertasta luomubroilerin rintafilettä myytävänä 44,95 euroa kilo, ja kun Raakatori tarjoaa samaa tuotetta vain 39,40 euroa kilo, pitäisikö minun kaupunkilaisena tavallaan olla ylpeä, että tuon tuotteen hintaennätys palasi taas Helsinkiin?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #69 on: 14.12.17 - klo:13:48 »
Kun sitten tulin "koti-prismani" kautta tuntui tuttu hinta 29,95 euroa kilo jo suorastaan halvalta.

Pakkauksia rintafileestä oli yhteensä 17 kappaletta, kaikissa jo tänään -30% tarra. Koipireisi maksoi 11,90 kilo, pakkauksia 25 kappaletta, kaikissa niin ikään tuo tarra,

Stockan Herkku on hävinnyt kisan kumpaankin suuntaan. Toisaalta vain 34 per kilo, vastaavasta, kuin edellä.. Mutta vain yksi pakkaus tarjolla.
« Last Edit: 29.08.19 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #70 on: 05.01.18 - klo:05:15 »
Tuo kuulostaa siltä. ettei kotimaan myynnin kasvu ole kovin kummoista. Ja jos vienti kasvaa, parin kolmen vuoden päästä tilanne näyttäisi samalta kuin luomukauran kohdalla: sitä tuotettaisiin valtaosin vientiin. Suomea tarvitaan tähän:

Quote
"Suomen tautivapaus vetoaa, ja karu luonto tuo uskottavuutta."

Mutta se ei juuri vetoa niihin suomalaisiin, jotka
a) syövät nälkäänsä ja
b) joiden ruokabudjetti on karu tai kuitenkin rajallinen. *)

Mutta ehkä toisenlaisia asiakkaita löytyy Hongkongistä, Arabimaista ja Japanista. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisissa maisemissa he mielessään näkevät luomubroilereidensa kirmanneen. Tällaisissako? ;D

________

*) ja jotka tietävät, että tuo tautivapaus koskee yhtälailla myös kolmanneksen maksavaa tavanomaista broileria.

Yritystä on. Tähän Lepän matkaan osallistuu myös (lihav. HJ):

Ministeri Leppä vierailulle Etelä-Koreaan ja Singaporeen

Quote
Matkan tavoitteena on edistää suomalaisen siipikarjanlihan ja muiden siipikarjatuotteiden sekä eräiden maitotuotteiden kauppaa Korean kanssa.
[...]
Singaporen vierailulla halutaan edistää maiden välisiä kauppasuhteita ja suomalaisen siipikarjanlihan ja sianlihan sekä korkealaatuisten alkoholijuomien kauppaa.

Mukana matkustavat yritykset: Altia Oyj, Atria Finland Ltd, HKScan Oyj, HKScan Asia Ltd, Kyrö Distillery Company, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, L’Uomu Nokka / Luomu Invest Oy, Northern Lights Spirits Oy, Shaman Spirits Oy, Tenu Ventures Ltd, The Helsinki Distilling Company, Ägras Distillery Oy.

Mutta ei kai oikein muuta mahdollisuutta juuri ole. Erilaisista tiedoista ja havainnoista uskaltaa päätellä, että luomubroilerin markkinat Suomessa ovat "saturoituneet": enempää ei mene kaupaksi.
« Last Edit: 06.04.18 - klo:04:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #71 on: 05.04.18 - klo:05:00 »
Uudesta Luomu Suomessa 2017 -koosteesta, joka löytyy pdf:nä  täältä,  luomubroilerin (siipikarjan) tuotantoluvut v. 2017 puuttuivat, ja tietysti myös tieto sen osuudesta, ne oli kuitattu tällaisella taulukon (s. 8 ) alaviitteellä:

Quote
Siipikarjanlihan luvut 2017 eivät ole käytettävissä tietosuojan takia.

Täytyy hiukan ihmetellä ketä tässä tietosuojattiin. Luomubroileritiloja on kylläkin vain 3 kappaletta, mutta mitä tietoa niistä piti suojata? Joka ei olisi muutenkin saatavissa: vaikkapa maataloustuet ovat julkista tietoa, ihan tilakohtaisesti.

Taidettiin kyllä suojella luomubroileriprojektin noloa mahalaskua, siitä ei ole syytä suuren yleisön tietää?
« Last Edit: 05.04.18 - klo:05:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #72 on: 27.05.18 - klo:04:17 »
Varsin kummallista pääkirjoituslogiikkaa Aamulehdeltä:

Luomutuotannolla on oikea suunta

Quote
Kotieläinpuolella eniten luomutuotantoa on maidon, naudanlihan ja lampaanlihan tuotannossa.

Sika- ja siipikarjalihassa luomutuotanto on hyvin pientä. Kyseisissä ryhmissä kulutusmäärät ovat huomattavia, joten tilaa olisi myös luomutuotannon lisäämiselle. Tämä on huomattu Luomu Invest oy:ssä, joka panostaa luomukananpoikatuotantoon ja -tuotteisiin.

Jos tuote menee hyvin niukalti kaupaksi, sitä enemmän on mahdollisuuksia, "tilaa"? Jos samat tuotteet samaan aikaan menevät tavanomaisina hyvin kaupaksi, se olisi selvä merkki siitä, että ne voisivat mennä luomunakin? Ihmisillä on aivan villi tyydyttämätön tarve maksaa broileristaan kolminkertaista hintaa?

Koko kirjoitus antaa ymmärtää, että vasta juuri nyt olisi keksitty nämä mahdollisuudet. Kuitenkin asiaa on yritetty vähintään se noin viisi vuotta, jonka ajan me olemme tässä keskustelussa näitä yrityksiä seuranneet.

Sama koko viennissäkin. Kirjoitus arvioi varsin oikein luomuviennin surkean tilan ja osuuden ...

Quote
Suomi vie luomuelintarvikkeita arviolta 15 miljoonalla eurolla, mikä on noin prosentti elintarvikeviennistä.

... mutta näkee tässä vain mahdollisuuksia:

Quote
Suomalaisilla luomutuotteilla on mahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla, mutta se vaatii panostusta markkinointiin ja brändäämistä.

Ikäänkuin sitäkään ei olisi koskaan ennen yritetty?
« Last Edit: 27.05.18 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #73 on: 29.05.18 - klo:04:41 »
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Quote
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €

L’Uomu Nokkaan sijoittaminen on investointi tulevaisuuteen. Se on arvovalinta, joka tulee tuottamaan paljon hyvää. Pienellä sijoituksella pääset mukaan itse tai lahjana läheisillesi!

Siinä samalla kerrotaan hyvin avoimesti yhtiön tilanteesta ja toiminnan volyymista. Minusta 2 miljoonan liikevaihdosta voi arvioida, että toiminta (eli myynti) on edelleen noin samalla tasolla kuin edellisinä vuosina. Tieto, jota ei tietosuojan vuoksi ei voinut kuulemma reilusti kertoa Pro Luomun koosteessa?

Aamulehden pääkirjoitus taisi liittyä tuohon rahoituskampanjaan? Tämähän tapahtuu lehden levikkialueella:

Quote
Kanamme kasvavat länsisuomalaisilla tiloilla, Loimaalla, Punkalaitumella ja Paneliassa.


Tämäkin ajatus oli aika selvästi Aamulehteen täältä napattu:

Quote
Ainoastaan broilerin lihan kulutus on kasvanut Suomessa viime vuosina. Luomun osalta Suomi on eurooppalaisia naapureitaan jäljessä, joten potentiaalia on.

Kuten varmaankin myös ideat vientinäkymistä:

Quote
Viennin mahdollisuudet ovat jo nyt osoittautuneet merkittäviksi ja nopeasti kasvaviksi. Aloitimme viennin vuonna 2016 ja nyt lähes kolmasosa tuotannostamme menee Suomen ulkopuolelle, erityisesti Aasiaan. Alueen kuluttajien luomukananpojan ostotarve on volyymiltään merkittävä.

Voidaan siis arvioida, että nyt tuo vientipuoli on firmalle jossain määrin onnistunut. Mutta Suomen "potentiaalin" hyväksikäyttämisestä ei minusta näy mitään erityisiä merkkejä. Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?

***

Facebookissa oli laitettu linkin kera jakoon:

Quote
Luomuinstituutti
23 tuntia ·

Luomu oli nostettu Aamulehden pääkirjoitukseen viikonvaihteessa. Hienoa, että luomusta kirjoitetaan ja keskustellaan.

Keskustellaan? No, voi kai niinkin sanoa, mutta ...
« Last Edit: 29.05.18 - klo:10:49 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #74 on: 29.05.18 - klo:19:13 »
L'Uomu Nokka on ryhtynyt nyt tällaiseen:

http://www.luomunokka.fi/fi/omistajaksi/

Quote
Tule omistajaksi L’Uomu Nokkaan!
Joukkorahoitus auki 14.5-17.6.2018 välisenä aikana. Minimisijoitus 125 €
:
:
:
 Erikseen voi kysyä, ilman aavistustakaan vastauksesta, mistä on merkki tämä joukkorahoitukseen siirtyminen. Oikeastaan firmaa ei enää voi pitää ihan startup-yrityksenäkään?


Syy taitaa löytyä täältä:
https://www.finder.fi/Elintarvikkeita/L+Uomu+Nokka/Vantaa/yhteystiedot/2920361
L'Uomu Nokka, Luomu Invest Oy: Taloustiedot:
Tilikauden tulos on mennyt yhä enemmän miinukselle, saatavissa on tosin vain 2015 (-184000 euroa) ja 2016 (-287000 euroa) tiedot.
« Last Edit: 29.05.18 - klo:19:17 by Jarrumies »