Tällainenkin vastoinkäyminen vielä:
Luomubroilereiden kasvatus uhattuna – Evira pisti teurastamon oven säppiinEvira asetti huhtikuun alussa markkinointikieltoon säkyläläisen Keltasiipi Oy:n, joka on ainoa luomubroilereita teurastava laitos Suomessa. Lupaavaan alkuun päässyt tuotanto on loppumassa parissa viikossa.
Tästä ei tietysti Luomu Invest ole vastuussa, ei siihen itse syyllinen, mutta näin siinä on käymässä:
Jos Eviran päätös pysyy, hyvään alkuun saatu luomubroilereiden tuotanto ja markkinointi loppuvat siihen, arvioi toimitusjohtaja Arto Jokinen Luomu Investistä. Yhtiö käyttää Keltasiipeä alihankkijana luomusiipikarjan teurastuksessa ja pakkaamisessa.
Luomu Invest on vuonna 2014 aloittanut startup-yritys, joka on Jokisen mielestä päässyt alkuvaikeuksien jälkeen vauhtiin ja myös vienti on aloitettu. "Tulos on saatu plussalle."
Nyt näyttää siltä, että työ valuu hukkaan ja luomisiipikarjan tuotanto pitää ajaa alas. Se tietää isoja tappioita kasvattajille ja Jokisen yrityksen loppua. Myös teurastamon toiminta saattaa päättyä.
Tässä jo odoteltiin tietoja mm. sen Hongkongin viennin menestymisestä, mutta tällainen uutinen saatiin.
Ironisesti voisi tässä todeta, että luomu näyttää todella olevan valvottua tuotantoa.
Vahingonilon tunnetta täytyy kuitenkin nyt vastustaa. Tällä firmalla näyttää olevan todella huono onni. Sillähän jo oli syksyllä 2015 hetkellinen markkinointikielto, joka jo söi kannattavuutta (ks. edellä). Oikeastaan sitä toivoo, ettei se nyt
tähän kaadu - vaan reilusti kysynnän puutteeseen!
Hiukan epäselväksi jää, mitä luomuehtoja tässä rikottiin, jos on näin:
Linnut voidaan teurastaa tavanomaisessa siipikarjateurastamossa, myös Keltasiivessä Säkylässä, mutta luomuna niitä ei voida enää myydä, Jokinen toteaa.
Nuikkinen pitää erikoisena, että Keltasiipi voi Eviran mielestä edelleen jatkaa tavanomaisen siipikarjan teurastamista, mutta ei luomun.
"Teurastusehdoissa ei ole eroja tavanomaisen ja luomun välillä."
(lihav. HJ)
Olisiko kyse jotenkin luomulinjan tiukasta erillään pitämisestä, joka sitten jatkuu luomulihassa lihakaupan palvelutiskilläkin (omat leikkuulaudat ja -veitset)?
PS. Eviran sivuilta ei asiasta löytynyt mitään, mutta varmaan jo ensi viikolla löytyy?