Author Topic: Luomubroileri ja sen hinta  (Read 76096 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #90 on: 29.08.19 - klo:06:09 »
Luomubroilerista lienee tässäkin kyse, päätellen artikkelin alkuosan luomuhymistelystä:

Quote
Kotimaisuus on sveitsiläisille sydämen asia, ja 65 prosenttia heistä on valmis maksamaan esimerkiksi kotimaisesta lihasta enemmän kuin tuontilihasta.

Siitäkin huolimatta, että sveitsiläinen broileri maksaa euroiksi käännettynä yli kolmekymmentä euroa kilo ja possunfilee lähes viisikymmentä euroa.

Pirkka halunnee totuttaa meitä ajatukseen, että tuollaiset hinnat ovat ihan normaaleita ja hyväksyttäviä?

K-ryhmän kaupastahan meillä on jo bongaus korkeimmasta luomubroilerin kilohinnasta. Sehän oli vielä tuota sveitsiläistäkin hintaa korkeampi.
« Last Edit: 29.08.19 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #91 on: 15.09.19 - klo:09:39 »
Näin oli luomun ystävä kommentoinut (05.05.19):

https://paleoemo.com/herkullinen-maapahkinabroiler/

Quote
Mistä saisi hyvää broileria?

Luomubroiler on Suomessa kiven alla – tai se on ainakin kiinnitetty kylmähyllyihin isolla hintalapulla. Kaupassa “tavallisen” ja luomubroilerin hintoja vertaillessa leuka on tipahtaa lattiaan asti. Luomubroilerin kilohinta saattaa olla jopa kolme kertaa kalliimpaa tavalliseen broileriin verrattuna. Tiedustelin asiaa lähikaupan lihavastaavalta. Hän päätyi myös toteamaan, että luomubroiler on “sikahintaista”.

Itse söisin mielelläni kaikki lihat luomuna. Tällä hetkellä vain jauheliha(t) ostetaan meille luomuversiona. Luomubroileria en valitettavasti halua tämän hetkisillä kilohinnoilla ostaa. Teen näin, vaikka tiedän kysynnän nousun laskevan (todennäköisesti) tuotteen kilohintaa. Hintaero on silti aivan pöyristyttävä, enkä ole lähtenyt kuluttajana kampanjoimaan valinnoillani. Olen vetänyt broilerin käytössä rajan siihen, että broilerpaketissa lukee antibioottivapaa, eikä sitä ole maustettu tai suolattu. Tällaisia tuotteita saa onneksi kaupasta hyvin.

Noin siis hän. Meillähän on täälla se bongaus, jossa luomubroilerin hinta oli varmasti yli nelinkertainen (vuodelta 2017).

On aika epätodennäköistä, että moni muukaan lähtisi "kuluttajana kampanjoimaan valinnoillaan" muiden maksamaa hintaa alentaakseen. Joka tapauksessa luomubroilerin hinnassa ei näy laskemisen merkkejä. Tuo bongaus täytyy tarkistaa, jos käy siellä päin.
« Last Edit: 16.09.19 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #92 on: 23.09.19 - klo:05:35 »
Tämä on oikeastaan jotenkin merkillistä. Yhä on näin. Kiinnitimme jo asiaan huomiota 2 vuotta sitten.

Luomubroilerin elämää – munasta lautaselle

Quote
Luomuemolintutilalla munitaan muna

Tanskalaisella luomutilalla on kukoilla ja kanoilla hyvät oltavat. Ne noudattavat kanamaista elämää, syövät luomurehua, ulkoilevat ja kukon hedelmöitettyä kanat, saadaan haudottavaksi muna. Se pakataan munakennoon ja lastataan hyvin lämmitettyyn rekkaan ja kuljetetaan Suomeen.

Toistaiseksi Suomessa ei ole omaa poikastuotantoa. Tanskassa luomusiipikarjantuotanto on monta askelta meitä edellä, joten heidän osaamistaan hyödyntämällä pääsemme alkuun.

Mikä ihme estää Suomen oman poikastuotannon? Jos on vielä kyse luonnonmukaisuudesta, luulisi ettei siinä tanskalaisten ihmisten tietotaitoa tarvita, vaan kanat ja kukot itse tietäisivät, millainen on tuo temppu, ja miten se tehdään. Luomunokan 2 vuotta sitten esittämä selitys asialle tuntuu - keinotekoiselta:

Quote
Suomessa ei ole vielä Evira tehnyt luomubroilerien emopolven kasvatukselle säädöksiä.

Sillä miten tuo vaatisi omia säädöksiään? Ihan samojen sääntöjen kuin broilereille luulisi kaiken järjen mukaan riittävän. Tai niiden, jotka koskevat munintakanoja Suomessa.

Mutta yhden korjauksen tuo vaatii meidän aiempiin teksteihimne. Otimme kirjaimellisesti ilmauksen, että luomubroilerit "lennähtivät" Suomeen. Eli tulivat lentorahtina, oletimme. Näin ei ole siis laita, vaan nuo munat tulevat maitse. (Ehkä siinä on merimatkakin mukana.)

Tuo varhainen matka tuskin lisää luomubroilerin hintaa. Vaan voi olla juuri päinvastoin, se tulee kasvattajille edullisemmaksi. Koska volyymit Suomessa ovat auttamattoman pienet, tuon vaiheen kanalan ylläpito (kaiken muun päälle) täällä tulisi liian kalliiksi. Kun luomubroilerin hinta on jo kipurajalla. Tai jo reippaasti yli sen, jos edelliseen todistukseen (15.09.19, yllä) on uskominen. - Ja siinä voisi olla oikea selitys tuolle merkillisyydelle!

***

Mikä mahtaa olla sen luomubroilerin vienninkään tilanne, jos tämä uutinen kertoo yhteistyökumppanin vientiponnistelujen olevan vasta vähän yli tunnusteluvaiheessa (15.09.19):

Gylche om svensk kycklingexport
“Vår tid är nu”


Huonoa säkää tämäkin, molemmille firmoille:

Quote
Hur påverkas ert arbete av de nuvarande oroligheterna i Hong Kong?
– De är inte bra för marknaden. Vi är bara i början av vår satsning och vad som kommer att hända politiskt och hur det kommer att påverka marknaden återstår att se.

Manner-Kiinaan ei ole mitään pääsyä, se kerrotaan. - Näin sen piti mennä n. v. 2018 alussa:

Quote
LUOMU INVEST OY JA KRONFÅGEL AB VIENTIYHTEISTYÖHÖN POLAR WINGS -BRÄNDILLÄ

Suomalaisen luomukanapojan vienti on vahvassa kasvussa erityisesti Aasiassa. Viennin voimakkaaseen kehittämiseen Luomu Invest Oy on solminut yhteistyösopimuksen ruotsalaisen Kronfågel Ab:n kanssa. Jatkoaskeleisiin lähdetään vientimarkkinoita puhuttelevalla brändillä.

Polar Wings ja uudella innovatiivisella pakkausratkaisulla, jossa korostuvat luonnon puhtaus, yötön yö sekä free from -periaatteet.

Edellä (02.06.18) olemme ruotineet luonnon puhtauden ja free from -periaatteet. Nyt riittäköön siitä huomauttaminen, että kaikki nuo kasvatustilat ovat Satakunnassa tai ihan lähellä. Jossa ei kyllä ole yötöntä yötä. Mutta eivät ne hongkongilaiset tietystikään sitä tiedä. Joten kai sitäkin ideaa on lupa käyttää? Jos ulkomaalaisia viilaa linssin, se ei ole synti? Muussakaan luomuviennissä?
« Last Edit: 23.09.19 - klo:06:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #93 on: 01.10.19 - klo:04:36 »
PTT oli kertonut:

Broilerinlihan suosion kasvu on tasaantumassa – tilat yhä valmiita lisäämään tuotantoa

Quote
Broilerin suosio on kasvanut koko sen 60-vuotisen tuotantohistorian ajan. Erityisen vauhdikasta kasvu on ollut tällä vuosikymmenellä, jolloin kulutus on kasvanut lähes 50 prosenttia.

Tänä vuonna kulutuksen kasvu on kuitenkin hiljentynyt ja jäänyt muutamaan prosenttiin.

Arvaatte jo varmaan, mitä aion tuohon sanoa: ei sanaakaan luomubroilereista. Mikä ei johdu siitä, että kehitys sillä puolella olisi toisensuuntainen. Vaan siitä, että sen koko tuotanto ja myynti hukkuu näkymättömiin jo yhteen prosenttiin broileritaloudesta. Luultavasti näissä neljässä ...

Quote
Suomessa on neljä broileria jalostavaa yhtiötä. Yksi niistä, Raumalla toimiva HKScan, on saanut uuden tuotantolaitoksensa alkuvaikeuksien jälkeen toimimaan.

... ei ollut Luomunokka/Luomuinvest mukana (?). Siipikarjaliiton/Broileriyhdistyksen historiasta löytyy kyllä tällainen tieto:

http://www.siipi.net/index.php/broileriyhdistys/historia

Quote
Suomessa broilerituotantoa on nykyään Atria Oyj:llä, HK Ruokatalo Oy:llä ja Ruoka-Saarioinen Oy:llä.

Mutta minusta tuosta puuttuu Kariniemi. Joka on kyllä hyvin esillä kaupan hyllyillä.

Edes tässä yhteydessä ei luomubroileria YLE:n uutisessa mainittu:

Quote
Vientiä halutaan lisätä

Suomessa syötävästä broilerista 15 prosenttia on tuontilihaa. Vientiä on suurin piirtein saman verran.


PS. 10.10.19: Edellä olin saanut luvun, että tuo kokonaismäärä olisi 127 miljoonaa kiloa. Tarkistin  Lihatiedotuksen tilastoista, ja kyllä se aika tarkkaan pitää paikkansa. Siitä 15% on 19 miljoonaa kiloa. Jos Luomuinvestin 0,3 miljoonasta kilosta vaikka puoletkin menisi vientiin, niin kyllä se n. 0,15 miljoonaa kiloa täysin hukkuisi tuohon. Niin ohut on se "keihäänkärki".
« Last Edit: 11.10.19 - klo:12:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #94 on: 11.10.19 - klo:06:23 »
Atria aikoo nyt investoida suht. ison rahan (130 miljoonaa euroa) broilerituotantoon.

Nettikommenteissa sitä on pidetty rohkeanakin vetona nyt, kun "trendi" kuulemma kulkee lihan kulutuksesta poispäin.

Minä kiinnitin huomiota siihen, mitä Atria ei aio tehdä: se ei laajenna luomubroilereihin. Sen se oli ilmoittanut kyllä jo aiemminkin, ks. edellä 10.12.18.

Sellaiseen riskisijoitukseen ei varmasti ollut syytäkään. Nyt kun Luomunokasta/Luomuninvestistäkään ei ole n. vuoteen kuulunut mitään, tuon Kronfågelin yhteistyösopimuksen solmimimisen jälkeen.
« Last Edit: 11.10.19 - klo:12:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #95 on: 22.10.19 - klo:06:30 »
Tämä uutinen tuo esille sen ...

Atria: Broilerimme ilmastopäästöt ovat yli 40 prosenttia pienempiä kuin tuontikanan – soija vaikuttaa suuresti hiilijalanjälkeen

... että pienellä hiilijalanjäljellä luomubroileria ei ole yritettykään myydä. Tuontisoijaakin yhä käytetään:

{ https://www.luomunokka.fi/luomubroilerin-elamaa-munasta-lautaselle/ )

Quote
Luomubroilerikasvattajien tiloilla kasvaa luomupelloilla vehnää, kauraa, härkäpapua, hernettä ja kuivaheinää varten erilaisia heinäseoksia. Toistaiseksi osa rehuvalmistajan sekoittamasta rehusta on luomusoijaa. Soijassa on broilereiden tarvitsemat aminohapot kohdallaan ja näin saadaan taattua laadukas rehu. Kaikki kasvattajat kertoivat, että soijalle haetaan jatkuvasti vaihtoehtoja.


Mutta sellaista ei ole löydetty. Koska meillä ei luomusoijaa viljellä, tuodaan se "rapakon takaa". Toivottavasti ei Kiinasta.

Näinkin yhä on:

Quote
Tämä luomuun sopiva rotu kasvaa hentoisesta tipusta 8-­‐9 viikon aikana noin kaksi kiloa painavaksi luomubroileriksi. Tavanomaisella puolella vastaava saavutetaan noin 31-­‐35 päivän aikana.


Eli siis 4-5 viikon aikana.

Siihenhän jo Elina Lappalainen 5 vuotta sitten kiinnitti huomiota:

Quote
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta. Jos vaakakupissa painaa myös eläinten hieman parempi elämä, luomutuotannon kriteerit ainakin pyrkivät parannuksiin monella tärkeällä alueella.
(kursiv. alkup.)

Tietysti muistaen, että tuo broilerin yleinen etu jää yhä jäljelle tuon pidemmän kasvatusajan jälkeenkin.
« Last Edit: 22.10.19 - klo:08:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #96 on: 14.11.19 - klo:09:03 »
Tämä uutislinkkaus tähän, seuraavasta syystä:

Ennen kanaliemellä maustettiin ruuat ja torjuttiin flunssaa, sitten maailma muuttui – luomulinnuista tehty liemi torjuu munaketjun hukkaa!

Quote
Luomukanaliemen ainesosalistalla on myös broileria. Miksi? "Se on maku- ja kustannuskysymys. Jos tekisimme liemen pelkistä munintakanoista, tuotteesta tulisi liian kallis."

Korkeampi kustannus liittyy teurastusprosessiin. Broilerit ovat luomua, kuten muutkin ainesosat vettä ja pippuria lukuun ottamatta, Latostenmaa täsmentää.

Nyt olemme todella ymmällämme, kun hyvin tiedämme täällä luomubroilerin huikean ulosmyyntihinnan. Jonka täytyy näkyä myös puolivalmisteessa. Siihen verrattuna tämä ainesosa ei voi tulla kalliiksi:

Quote
Munintakanojen ruhot päätyivät aiemmin joko ongelmajätteeksi tai rehuksi esimerkiksi turkiseläimille.

Vai onko kyse siitä, että luomubroilereista aina jää osia noin käytettäväksi? Ja ylimääräisiä teurastuskustannuksia ei jotenkin synny? Mutta !uomumunintakanoista syntyisi? Outo juttu, kaikkineen.
« Last Edit: 14.11.19 - klo:11:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #97 on: 27.12.19 - klo:06:25 »
Hän on huolissaan tästä:

SUOLAINEN RIISIPUURO AKA OKAYU LUOMUKANALLA

Quote
Hävikkiluomuliha

Olen ottanut tavakseni “pelastaa” kaupan lihatiskistä viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen uhkaamia luomulihapaketteja pakastimeeni. Mieluiten kannan kotiin luomulihaa, jonka voin hyödyntää sekä liemen raaka-aineena että ruokana. Niinpä esim. luomukanan koivet tai siivet ovat tähän mitä oivallisin löytö. Keittelen luisia lihanpaloja sen verran että saan lihan irroitettua niistä talteen, ja jatkan liemen keittelyä sitten vielä pelkkien luiden kera.

Kaiken lihan päätyminen hävikkiin tuntuu tietysti pahalta, mutta vielä enemmän koen surkua siitä, kun luomulihaa menee hävikkiin. Toivoisin luomulihalle menekkiä, kun sitä kerran on tarjolla! Luomulihan löytyminen kaupasta edistää nähdäkseni todennäköisyyttä, että luomua valitaan… ja jos kauppias kokee ettei luomun pitäminen valikoimassa kannata, aika harva asiakas varmaan lähtee etsimään sitä luomulihapakettiaan muualta tai jättää lihan kokonaan ostamatta.


Niinpä. Kun minä olen ottanut tavakseni vilkaista läheisessä Prismassa luomubroilereita, niin aika usein, jopa säännönmukaisesti viikoittain tuota "pelastettavaa" riittää. Luultavasti aika suuri osa niiden vaatimattomasta myynnistä tapahtuu tuota kautta. Oranssi tarra: "—30%".

Nyt kuitenkin Prisman kauppias laskee, että kaupalle kuitenkin kannattaa pitää sitä pientä hyllyn osuutta luomubroilereita esillä, valikoimassa. Vai olisiko asiassa jotain ideologista sitoutuneisuutta? S-ryhmä on aktiivisesti osallistunut luomubroilerihankkeeseen, sen alusta saakka. Katso tämän keskustelun alusta saakka.

***

Luomu Nokalla ei ehkä ole päällimmäistä intressiä pitää sivustoaan ajan tasalla, mutta sen viimeinen uutinen on viime vuoden keväältä.

Firmasta kertoo Taloussanomat, että sen liikevaihto on kasvanut, oli 2 mijoonaa euroa v. 2018 (1,3 miljoonasta vuonna 2016). Mutta kahteen vuoteen ei Pro Luomu ole antanut tilastotietoja luomusiipikarjan lihan määristä: tietosuoja, sitä tuotetaan niin vähän, että tulisi helposti kerrottua yksilötietoa tilojen pitäjistä.
« Last Edit: 27.12.19 - klo:09:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #98 on: 31.01.20 - klo:05:08 »
Luomusiipikarjan lihan määrästä emme tästäkään saa eksaktia tietoa. Mutta ehkä tämä vähän auttaa. Luomubroilereista Suomessa kertoi Ruokaviraston (äsken julkaistu) luomueläinmäärien yhteenvetotilasto vuodelta 2019 seuraavaa.

Niitä tuottavia tiloja oli sama määrä kuin edellisenäkin vuonna. Eli kolme (3). Mutta mitä kertovat seuraavat luvut:

Luuomubroilereiden määrä oli laskenut lukuun 23 274 vuonna 2019, kun se edellisenä vuonna oli 27 744. Tilaa kohti tietysti samalla tavalla 7758,0 ja aiemmin 9248,0. Prosentteinakin tuo oli laskettu eli —16%.

Mitä nuo luvut kuvaavat? Koska nuo määrät? Broileri ei luomunakaan elä läheskään koko vuotta (vaan noin 2 kk). Vuoden lopussa? Keskivälissä? Satunnaisena tarkastushetkenä? Keskimäärin?

Varmasti en siis osaa sanoa. Mutta kaiken järjen mukaan jonkinlaisista keskiarvoista on kyse. Ja jos ne kertovat tuon ko. kanaloiden kanamääristä, tarkoittaa se sitä, ettei luomubroilerien tuotanto eikä kysyntä myöskään v. 2019 ampaissut nousuun. Vaan siis laski. Ei ole sitä nostanut ulkomainenkaan kysyntä. Kotimaisen kysynnän vähäisyys on edellä perusteellisesti käsitelty.

Vrt. siihen miltä asian sanottiin näyttävän vuoden 2019 alussa (puheenvuoro täällä 22.01.19).
« Last Edit: 31.01.20 - klo:09:29 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #99 on: 31.01.20 - klo:21:18 »

Mitä nuo luvut kuvaavat? Koska nuo määrät? Broileri ei luomunakaan elä läheskään koko vuotta (vaan noin 2 kk). Vuoden lopussa? Keskivälissä? Satunnaisena tarkastushetkenä? Keskimäärin?

Varmasti en siis osaa sanoa. Mutta kaiken järjen mukaan jonkinlaisista keskiarvoista on kyse.

Tuon tilastoston
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/tilastot/lelain2019a.pdf
alla kerrotaan seuraavaa eläinmäärästä  (lihavoin kohdan):

"Lisätietoja /Tilläggsuppgifter : tarkastaja Leena Kankaanpää, 040 829 4173, leena.kankaanpaa@evira.fi
Eläinmäärä: tuotantotarkastuksella tilalla olleiden eläinten määrä. Antalet djur avser antalet djur på gården vid granskningstillfället."

Tuolta tarkastajalta ehkä kuitenkin kannattaisi kysyä asiasta lisää.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #100 on: 05.02.20 - klo:14:35 »
Sain Leena Kankaanpäältä tämän selityksen tai tulkintaohjeen:

Quote
Toimijoiden lukumäärä on ratkaiseva. Luomuvalvonnassa 2018 ja 2019 kolme luomulihasiipikarjaa (broilerit) tuottavaa toimijaa. Kasvatukseen tulevien erien eläinmäärä voi vaihdella ja/tai jokin osasto saattaa olla tyhjänä.

Niinpä ei vedota vähentyneisiin broilerimääriin. Vaan toteamme tuon mukaisesti, että toimijamäärä ei ole kasvanut, tuotanto ei ole kasvanut.

Tarkempaa arviota ei nyt saada. Ja jos tietosuojakäytäntö jatkuu entisenlaisena, ja tilojen lukumäärä on pysynyt samana, emme tule saamaan tarkempaa tietoa myöhemminkään, Pro Luomun kautta.
« Last Edit: 05.02.20 - klo:16:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #101 on: 29.02.20 - klo:08:18 »
Tuotettujen luomubroilerien määrästä emme taaskaan saaneet Luken tilastoistakaan tietoja:

Siipikarjan luomulihaa tuli edelleen niin vähän, että sitä koskevia lukuja ei julkaistu.

Tätä nettikakauppaa täytyy ihmetellä:

https://www.kotitila.fi/linnut.html

Se ei nimestään ja iskulauseestaan huolimatta tarjoa itse tuottamiaan luomubroilereita. Vaan samaa Luomunokan tavaraa.

Mutta se tarjoaa sitä aika kalliilla hinnalla! Käytetään tämän tuotteen vertailua:

Quote
L'UOMU NOKKA
Luomubroilerin rintafile
2 kg
100 % suomalainen luomubroilerin rintafile (siipiluulla ja nahalla). Tuote on pakattu noin 0,5 kg rasioihin (2 kpl rasia). Tuote on tuore, maustamaton, lisäaineeton ja juuri leikattu.

31,40 €/kg
Hinta: 62,80 €
Kotiinkuljetus: 9,90 €


(Hiukan halvemmalla näyttää saavan, jos ostaa saman tien 4 kg.)

Haetaanpa vertailukohta tutusta paikasta, Foodiesta:

Quote
Luomunokka
L'Uomu Nokka 250g Filesuikale
Hyllyväli 1
EAN: 6405890140005
7 79
250 gr
31,16€/kg


Toisessa Prismassa hinta oli 29,95€/kg.

Eli kilohinta aika samoissa. Yleensä nettikaupat tarjoavat ainakin sen verran halvemmalla, että kotiinkuljetus kannattaa asiakkaalle.

Mutta näin voimme myös huomata, että alle 31  29,95 euron kilo ei tuota tuota tuotetta Suomesta saa.

***

Samaan aikaan eli juuri nyt sai tavanomaisen broilerin rintaa alkaen 8,49€/kg. Haitaria siinä oli hintaan 15,30€/kg asti. — Ja toisessa Prismassa alin hinta oli  7, 95/kg.

Tämä takuu...

Quote
Tyytyväisyystakuu

Kotitilan tuotteet ovat valikoitujen tuottajien huipputuotteita. Kun tilaat meiltä, tiedät aina tarkalleen miltä tilalta ruoka tulee ja voit olla varma siitä, että saat parasta mahdollista laatua.

Kotitilan logistiikkakumppanit vastaavat tuotteiden kylmäkuljetuksesta, kotiovellesi asti.

Jos kuitenkin jostain syystä et ole tyytyväinen tuotteeseen, ota meihin pikaisesti yhteyttä niin ratkaistaan asia yhdessä. Meille tyytyväiset asiakkaat ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin. Reklamaatiotilanteessa ota yhteyttä: asiakaspalvelu@kotitila.fi. Vastaamme mahdollisimman nopeasti, ja viimeistään kahden työpäivän aikan.

... ei taida kattaa tilannetta, jossa asiakas valittaa siitä, että sehän maistui aivan samanlaiselta kuin paljon sitä halvempi tavanomainen broileri.  8)
« Last Edit: 29.02.20 - klo:18:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #102 on: 24.03.20 - klo:06:45 »
Luomunokkaa vainoaa kyllä huono onnikin. Kerroimme edellä teurastamoepisodin (ks. 10.11.17). Johon Luomunokka oli täysin syytön.

Mutta nyt koronavirus on saavuttanut Hongkongin, sen viennin pääkohteen (ainoan?), ja kaupunki on suljettu.

Mitä se vaikuttaa luomubroilerien kysyntään, on vaikea sanoa, mutta pahaa on pelättävissä.*) Ja viennin varaan yhtiön taloudellinen kestävyys on suurelta osin rakennettu, koska kysyntä Suomessa on hyvin rajallista. Yhteistyökumppani Kronfogeliltakaan ei ole tullut tästä viennistä enempää tietoa kuin edellä 23.09.19 kerrottiin. Silloin ongelmana olivat vielä poliittiset levottomuudet siellä.

________

*) esim. MTV:n uuutisen mukaan ruoan hinta siellä on nousut kuin raketti: riittävätkö rahat enää ylellisyystuotteisiin? Mutta ei voi tietää.  Joka tauksessa sinne ei nyt täältä pääse myyntiä edistämään.
« Last Edit: 24.03.20 - klo:10:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #103 on: 16.05.20 - klo:04:18 »
Lihatiedotuksen tässä uutisessa 06.04.2020 ei luomubroileria viitsitä edes erikseen mainita:

Monikäyttöinen broileri vahvistaa asemaansa suomalaisten ruokapöydissä

Voimme rohkeasti päätellä, että sen kysyntä Suomessa on edelleen pysynyt hyvin vaatimattomana. Entä vienti? Luomunokan edustaja oli aikanaan mukana vienninedistämismatkalla tänne:

Suomalaiselle siipikarjanlihalle ja kananmunille vientilupa Singaporeen

Voisi tietysti odottaa, että myös se yrittäisi nyt laajentaa vientiään tuohonkin suuntaan. Vielä ei ole siitä kuulunut.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #104 on: 13.07.20 - klo:11:08 »
Hintabongauksia tältä vuodelta. Ensin Foodiesta:

***

L'Uomu Nokka
L'Uomu Nokka 300g Broilerin jauheliha luomu
Hyllyväli 42
EAN: 6405890130006
5 75
300 gr
19,17€/kg
 
***

Kariniemen
Kariniemen Kananpojan jauheliha 400 g
Hyllyväli 42
EAN: 6407720023335
2 95
400 gr
7,38€/kg
 
***

Saa sitä halutessaan maksaa enemmänkin. Kotitilan hinta:

Luomubroilerin Jauheliha
L’Uomu Nokan luomubroilerin jauheliha

6.90€

Kilohinnaksi tulee noin 20 euroa.

***

Täältä löytyy firman taloustietoja:

https://www.finder.fi/Elintarvikkeet/L%2BUomu%2BNokka/Vantaa/yhteystiedot/2920361

Liikevaihto v. 2019 vähän noussut edellisestä vuodesta, tappio vähän pienentynyt. Liikevaihto 2,2 miljoonaa euroa oli 0,6% Pro Luomun ilmoittamasta luomumyynnistä v. 2019 (368 milj.).

Tuotetusta määrästähän ei Luke eikä Pro Luomu antanut tietoja, koska tuottajia on niin vähän. Joukkorahoituskampanjan yhteydessä edellä 12.06.2018 saimme tiedon, että se oli vähän alle 300 000 kg tuolloin. Ehkä se oli v. 2019 tasan tuo määrä tai vähän yli. Joka tapauksessa reippaasti alle sata grammaa suomalaista kohti. Vuodessa. — Käytän uudestaan vitsiäni, jota jo muualla käytin: onneksi siis sitä ei tarvitse tuohon hintaan paljon saada kaupaksi.

Luomubroilerin viennistä ei ole n. 2 vuoteen tullut uutta tietoa. Yhteistyökumppani Kronfågel kertoi tilanteesta jostain syksyllä (ks. edellä 23.09.19).
« Last Edit: 13.07.20 - klo:14:52 by Heikki Jokipii »