Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.10.18 - klo:22:45 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 5 6 [7]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita  (Luettu 24486 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #90 : 23.01.18 - klo:05:08 »

Laitetaan tähän vaikka tässä Kärnän ristiretkessä ei olekaan kyse valinnanvapaudesta eikä mitä luultavimmin edes GMO:sta:

Keskustan Kärnä ja pikaruokajätti kiistelevät vegaanihampurilaisen geenimuuntelusta – "Meidän tuotteeseen käytetään ei-geenimuunneltua soijaa"

Kärnä haluaisi selvästi vegaanipurilaisen raaka-aineen olevan kotimaista. Mutta sitten käyttää tätä väitettä geenimuuntelusta kuin se olisi todiste pilaantumisesta, saastaisuudesta tms. Ja some reagoi siten kuin siltä odotetttin (lihav. HJ):

Lainaus
Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kohistu McDonaldsin Suomessa kehittämästä vegaanihampurilaisesta McVeganista, joka on tuotu myyntiin kaikkiin Suomen ja Ruotsin McDonalds -ravintoloihin.

Sen sijaan, että olisi käyttänyt sitä järkevää tapaa: "so what?" Periaatteessa McDonaldsin johtajankin olisi pitänyt vastata niin, mutta se on ehkä nykyisessä mielipideilmastossa liikaa vaadittu.

Jos oikein haluaisin maistaa geenimuunnellusta soijasta tehtyä pihviä, en saisi sellaista ilmeisesti mistään koko Euroopasta. Paitsi korkeintaan ehkä siten, että ostaisin rehusoijaa, ja tekisin sen siitä alusta saakka itse.
« Viimeksi muokattu: 23.01.18 - klo:08:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #91 : 29.01.18 - klo:06:52 »

Ollaanpa välillä huolestuneita luomun saatavuudesta. Tässä ruokareseptissä ...

Siken mahtava possun ulkofilee ei ole vaikea tehdä – kaksi asiaa takaa hyvän maun

... on suositus:

Lainaus
"Suosittelen hankkimaan luomupossua, jos se on suinkin mahdollista."

Miksei se olisi mahdollista? Onko luomusianlihan saatavuudessa ongelmia? Ei kyllä pitäisi olla, kun tiedämme luomukinkkujen myynnistä, että muuta luomusianlihaa pitäisi olla paljon tarjolla.

Olisiko sittenkin ongelma siellä kukkaron puolella? Siellä ei ole tarjolla riittävästi seteleitä tai kortilla katetta? Se aiheuttaisi sen, ettei tuo sitten olekaan "mahdollista".
« Viimeksi muokattu: 30.01.18 - klo:10:21 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #92 : 21.03.18 - klo:08:15 »

Miltä maistuu geenitekniikan avulla tuotettu olut?

Wie gut schmeckt Gen-Bier?

Tuon artikkelin mukaan oikein hyvältä. Missä sitä saisi maistaa?

Oluen saatavuutta on Suomessa viime aikoina monin tavoin parannettu, vapautettu. Mutta taitaa olla niin, että missään ei ole saatavissa tuota olutta. Ei Alkossakaan. Josta kyllä sitten löytyy luomuolutta.
« Viimeksi muokattu: 21.03.18 - klo:08:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #93 : 08.05.18 - klo:04:16 »

Mutta USA:ssa kuluttajilla tämä mahdollisuus valita varmaankin on? Käsitys ei ole täysin väärä, varsinkaan Eurooppaan verrattuna, mutta silti on yllättävää, miten harvoja GMO-lajikkeita on siellä ruokatavarakaupoissa saatavissa:

These GMO crops are commercially available in the U.S.

Eli niitä kasveja on täsmälleen kymmenen (10). Tuo ei tietysti ole koko totuus siinä mielessä, että GMO-ainesosia on lisäksi monissa jalostetuissa tuotteissa, varsinkin tiettävästi soijaa ja maissia.

Entä liha- ja kalatiskit? Siellä ei ole vielä yhtään GMO-tuotetta, myyntiin hyväksyttyä, vaikka useita on jo kehitetty. Sielläkin täytyy kuluttajan tyytyä siihen, että eläimet ovat eläissään saattaneet saada GMO-ravintoa, -rehua.  Virnistää

Genetically engineered AquaBounty salmon ready for US market, but caught in Congressional 'sausage grinder'

Tai täältä:

https://geneticliteracyproject.org/2018/05/04/6-promising-genetically-engineered-animals-stuck-in-regulatory-purgatory/amp/?__twitter_impression=true
« Viimeksi muokattu: 09.05.18 - klo:08:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #94 : 09.05.18 - klo:08:33 »

Jotta kuluttaja voisi valita, hänen tietysti täytyy tietää, minkälaisia tuotteet ovat. Ja perinteisesti myyjälle suodaan oikeus ylistää juuri omaa tuotettaan. Mutta silti jokin näissä lauseissa minusta "tökkii".

http://www.kikkoman.fi/kuluttajat/kikkoman-maailma/ohjeet-ja-vinkit/taatusti-gmo-vapaita/

Lainaus
Soijakastikkeemme eivät sisällä keinotekoisia lisäaineita ja käytämme ainoastaan GMO-vapaita soijapapuja. Näin voidaan tarjota turvallinen makunautinto ilman geenitekniikkaa.

Miksi muka turvallinen? Olisiko GMO-soijasta tehty tuote turvaton, riskaabeli?

Lainaus
Kikkoman käyttää ainoastaan soijapapuja, jotka ovat ”GMO-vapaita” eli ne on ”tuotettu ilman geenimuuntelua”. Tämä on selvä merkki hyvästä laadusta.

Varmaan laatutavaraa, mutta mikä merkki siitä tuo olisi? Ja varsinkaan selvä merkki?

GLP-artikkelista:

Viewpoint: Food companies' non-GMO advertising has a human cost

Lainaus
My boycott is rooted in the fact that there is no reputable scientific evidence that direct genetic modification — instead of slower genetic modification through selective breeding — has any health effects of any kind. None.

(Kirjoittaja oli kertonut aloittavansa henkilökohtaisen boikotin firmoja vastaan, jotka mainostavat tuotteitaan tuolla tavalla.)

PS. Sinänsä tuossa Kikkomanin mainoksessa puhutaan "aidosti" GMO-vapaasta tuotteesta. Päinvastoin kuin Valion ym. eläintuotteiden myyjien ilmoituksissa, jotka kertovat, ettei eläimille ole annettu muuntogeenistä rehua. - Joissa mahdollinen väite tai vihjaus niiden turvallisuudestakin kohdistuisi lähinnä näihin tuotantoeläimin!

PS2. On tuossa Kikkomaninkin ilmoituksessa se vika, että minun tietääkseni Suomen markkinoilla ei ole yhtään GMO-soijasta tehtyä soijakastiketta!
« Viimeksi muokattu: 09.05.18 - klo:14:16 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382Profiili Sähköposti
« Vastaus #95 : 02.07.18 - klo:06:36 »

Tällainen tutkimus on tietysti oikeastaan mahdollinen vain Amerikassa:

40% of US consumers avoid GMO foods at grocery store, survey finds

Tuo välttelijöiden joukko on kyllä sinänsä korkea. Mutta samalla siinä tuli selville, että enemmistö, lähes puolet, 47% ei välttele. EU-maissa ja varsinkin Suomessa tehtynä tuollainen kyselytutkimus olisi ollut varsin teoreettinen: "jos muuntogeenisiä tuotteita olisi saatavissa, ostaisitko vai välttäisitkö niitä?"

Mutta yhtä teoreettinen on tietysti sekin käsitys, että eurooppalaiset kuluttajat haluaisivat täällä erityisesti välttää GMO:ta. Se on päätetty poliittisesti, sitä ei ole saatu tieteellisesti, sitä ei ole kysytty keltään. Paitsi puoluetovereilta.

Juuri nyt GLP:n sivulla on toinenkin tutkimustulos, USA:sta sekin:

Mandatory label may improve consumer confidence in GMO foods, study finds

Jonka mukaan siis GMO-merkintä tuotteessa ei palvelekaan vain välttelijöitä vaan voi lisätä ostajan luottamusta kyseiseen tuotteeseen.
« Viimeksi muokattu: 02.07.18 - klo:10:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 5 6 [7]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!