Edellä on jo selvinnytkin, millaista lihaa ei kannata ostaa.
Vieläkin selvemmin tai yhtä selvästi tuo oli selviävinään täältä:
PS. Suurella, ellei suurimmalla osalla ei tähän olisi varaakaan:
LUOMU KARITSAN PAAHTOPAISTI 1KG REININ LIHA
Kaikki Reinin Liha -tuotteet
~37,00 €
Siinä on noin päivän kilokalorit.
Mutta tänä aamuna juuri samainen Reinin liha ja K-Citymarket Ruoholahti sotkivat nuo pasmat Hesarin ilmoituksessa: siinä tarjottiin
tavanomaista karitsan paahtopaistia hintaan
45,00 €/kg!!! Ja tavanomaisen karitsan sisäfilettä.hintaan
59,95€/kg!
Mikä hulluinta, saman lehden mukana tuli erillinen
K-Citymarketin tarjousliite, jossa oli uusseelantilaista karitsan paistia kaupan
14,90 €/kg hintaan.
***
Jatkan kuitenkin tällä filosofoinnilla. Vaikka tuossa ei luomun hinnoista ole kyse, luomuhinnoittelu — erityisesti sesonkituotteissa — on ollut omiaan yleisesti lisäämään
hintasokeutta, jossa siitä sesonkiruoasta ollaan valmiita maksamaan mitä tahansa. Tämä tuli esille myös joulukinkuissa. Kalliiden luomukinkkujen lisäksi jotkut uskalsivat
silloin tarjota myös (lähes) yhtä kalliita tavanomaisia.
PS. 04.04.23: Tänään oli
samassa mainoksessa (K-Supermarket, HS) halpa uusseelantilainen karitsan paastopaistipihvi
19,95 € ja kotimainainen karitsan paahtopaisti
49,90 € kilolta. Samaan tapaan samasta eläimestä uusseelantilaista sisä- ja ulkofileetä
29,90 € ja suomalaista
69,90 €. Pelkästä kotimaisuudesta nyt saman verran lisähintaa kuin luomusta ennen? Vai tuo hintasokeusefekti? Nyt olen ymmälläni.
PS. 5.4.23: Onko K-Citymarketilla (Järvenpää) nyt systemaattinen ohjelma hintasokeuden lisäämiseksi, ostajien kasvattamiseksi siihen? Se tarjosi tänään Hesarissa kolmea sorttia lihaa noin 300 eurolla kilolta. Yksi niistä:
399,00/kg.