Kokeillaan hiukan toisin porkkanalla. Luomuporkkanasato v. 2021 oli 2497 000 kiloa. Suomalaista kohti 454 grammaa.
Sitten täältä taas:
https://www.sulamo.fi/kalorit/porkkanaEli siitä kertolasku 33*4,54. Tuloksena n. 150 kilokaloria. Suomalaista kohti. Muistakin luomuvihanneksista tulee jotakin. Mutta kun henkeä kohti lasketut määrät ovat niin pieniä, ohitetaan ne tässä.
Entä peruna? Kaksi kiloa henkeä kohti. 1500 kilokaloria henkeä kohti.
Luomuliha? Alle kilo henkeä kohti. Naudanlihan mukaan laskettuna 1716 kilokaloria henkeä kohti.
Maito? Noin 15 litraa henkeä kohti. Kevytmaidon mukaan laskettuna 6 900 kilokaloria henkeä kohti.
Luomumunia noin kilo henkeä kohti. Eli edeltä se 1340 kilokaloria.
Isoin on vilja. Tuotannosta menee suuri osa rehuksi. Ei lasketa kahteen kertaan. Vuoden 2020 VYR:in tiedon mukaan noin 10 kiloa henkeä kohti tuli ihmisten syötäväksi.
Ajatellaan kaikki kaurahiutaleiksi. 3 700 kilokaloria henkeä kohti.
Yhteensä tuo kaikki on 15 306 kilokaloria. Joka ravitsisi raavaan miehen noin 6 päivää, alle viikon. Vuodesta noin 1,7% ajanjakson.
Tämä puheenvuoro on nyt hyvin
väärässä paikassa, mutta kun aloitin tuon kaloritarkastelun tässä triidissä.
Jonkun tuon verran luomu siis osallistuu
huoltovarmuutemme ylläpitämiseen.
***
Varsinaisten triidin aiheeseen: tuosta arvioituna ero luomumyynnin rahalliseen osuuteen 2,5% ei olisikaan niin suuri kuin joskus on täällä arvioitu. Se voisi johtua luomumaidosta, jonka painoarvo tuossa kalorilaskelmassa on suuri. Ja jossa hintaero luomussa on pienehkö. Tai kaurahiutaleista, joiden kohdalla lähes sama pätee. Ainakin siten, että niistä saa halvalla luomuisiakin kaloreita.
No, siihenhän täällä on monessa yhteydessä jo törmätty, että luomun suosiminen vähäisessä määrin ja ostettava valikoiden ("ruokalistasuunnittelu") saattaa olla taloudellisesti siedettävää.
Mutta ei ole sitten enää esim. perinteistä joulupöytää rakennettaessa (ks. edellä)!