Author Topic: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka  (Read 47430 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« on: 24.10.13 - klo:06:01 »
Eeropekka Rislakki väitti Puoli seitsemän -ohjelmassa 23.10.2013 (http://areena.yle.fi/tv/2036463), että "tehotuotettuja" omenia joutuu syömään 2 tai 3 kolme saadakseen "samat vitamiiniarvot ja systeemit" kuin yhdestä luomuomenasta. Väitettä hän ei perustellut mitenkään.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet (esim. Stanfordin yliopiston tutkimus), että ravintoarvot eivät yleensä merkittävästi poikkea toisistaan luomussa ja tavanomaisessa. Pieniä eroja saattaa olla johtuen usein muista tekijöistä kuin viljelymenetelmästä.

Rislakki esitti myös lukuisia muita perustelemattomia väitteitä kuten, että luomuruoka "säilyy", "pysyy kasassa", "kestää kuumentamista jne." toisin kuin tavanomainen, jossa nuo ominaisuudet ovat kadonneet prosessoinnissa ja lisäaineilla yms. täytyy korvata noita luomuruuan hyviä ominaisuuksia.

Rislakki on tottunut siihen, että hän voi päästellä kaikenlaista, koska tietämättömät ja luomumyönteiset toimittajat eivät kuitenkaan kyseenalaista mitään. Niin kävi nytkin.
« Last Edit: 24.10.13 - klo:07:07 by Jarrumies »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #1 on: 24.10.13 - klo:08:48 »
Melkoisia heittoja, ton kuvauksen perusteella tässä alkaa olla jo tarpeeks hyvä esimerkki totaalisesta realiteettien hukkaamisesta...joten...taidanpa kehittää jotain, kiitti vinkistä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27764
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #2 on: 14.11.13 - klo:07:00 »
Tämä maidon D-vitamiini on ollut aina luomun heikko kohta, mutta nyt YLE:n mukaan asiaa ollaan järjestämässä tällä tavalla:

"Maitolaki" toisi D-vitamiinin myös luomumaitoon

Kun jotain IFOAMia asiassa ei varmasti saa liikahtamaan, niin sehän voisi tietysti onnistua lailla, jolloin luomuväki voisi kohautella harteitaan, että "minkäs teet, kun valtio käskee". Mutta taitaa olla vasta pelkkä idea, ja onkohan EU:llakin tässä sanansa sanottavissa:

Quote
Yhtenä vaihtoehtona pidetään vitamiinien lisäämistä luomumaitoon lain nojalla. Asiasta on käyty keskustelua maa- ja metsätalousministeriössä, mutta minkäänlaisia konkreettisia toimenpiteitä ei asian tiimoilta ole kuitenkaan toistaiseksi suunnitteilla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27764
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #3 on: 17.11.13 - klo:06:53 »
Näin sitten:

Luomuliitto vastustaa maidon D-vitaminointipakkoa

Tuossa voi olla kyse "vie sie, mie vikisen, oo vievinäs väkisin" -ilmiöstä. Mutta toisaalta tuolla homogenoimattomuudella luomumaitoa on myös myyty: senhän avulla jotkut kuulemma pystyvät juomaan luomumaitoa vaikkeivät tavallista (tosin sokkokokeissa sitten käy toisin).

Esille tuli tuossa myös, miten luomusäännöt ovat EU-asia. Ei taida voida Suomen hallitus tuollaista päätöstä siis tehdä?

***

Ja näinhän asian on tiedetty olevan, ja nyt sen taas eräs tutkimus vahvisti (Ruokatieto):

Luomumaitoa juovat lapset saavat ruuasta vain vähän D-vitamiinia

Quote
Päiväkotiateriat saattavat muodostaa lapsilla jopa kaksi kolmasosaa päivän syödystä ruuasta, joten niiden vaikutus lasten ravitsemustilaan on merkittävä.

Sitten Ruokatieto vain kertoo, että on näin:

Quote
Tutkimus toteutettiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan ehdotuksesta, sillä kiinnostus luomun käyttöön on lisääntynyt julkisissa ruokapalveluissa. .

Huulille (tai kynän kärkeen) ei toimittajalla tule kysymys, että miksi, miksi ihmeessä tämä "kiinnostus"?
« Last Edit: 18.11.13 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27764
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #4 on: 19.11.13 - klo:06:53 »
Tässä nyt sitten tällaista (vastaavaa) pelleilyä ja vääntöä luomusäädösten kanssa, pääosin tässä on kyse eläinten hyvinvoinnista (ehkä kulman kautta ihmistenkin - ja maitoon liittyy osin tämäkin):

Orgaaninen seleenihiiva kielletään luomussa

Tämä nyt pitäisi tietää ja hyväksyä, että seleenin kohdalla on Suomessa pakko käyttää erilaisia "vippaskonsteja", ihan luonnollisella tai luonnonmukaisella tavalla se asia ei järjesty. Kuten olemme täällä meilläkin jo kauan sitten kertoneet.
« Last Edit: 19.11.13 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Luomu parantaa
« Reply #5 on: 20.11.13 - klo:21:57 »

Tässä Luomuinstituuttilaisten ja sitä lähellä olevien tahojen tutkimus:

Suomalaisten luomuhunajien antibakteerinen vaikutus
http://luomu.fi/kirjoitus/suomalaisten-luomuhunajien-antibakteerinen-vaikutus/2/?ref=etusivu

Quote
Tässä tutkimuksessa testattiin viittä sertifioitua suomalaista luomuhunajaa ja yhtä sertifioitua ulkomaista luomuhunajaa.
Quote
Luomuhunaja suojaa mahdollisesti ruoansulatuselimistöä, kun sitä käytetään perinteiseen tapaan elintarvikkeena esim. juomassa, jogurteissa, puuroissa ja sellaisenaan. Suomalaiset luomuhunajat ovat valvottuja, turvallisia tuotteita. Pienten lasten infektioiden yhteydessä on kuitenkin muistettava, että hunajaa ei tule antaa missään muodossa alle yksivuotiaille imeville lapsille sen mahdollisesti sisältämien Clostridium botulinium -itiöiden takia, jotka imeväisen suolistossa saattavat tuottaa toksiineja.

Tuo antibakteerinen vaikutus liittyy hunajaan sinänsä eikä ole spesifisti vain luomuhunajan vaikutus:
http://www.hunaja.net/hunajaa-terveydeksi-ja-kauneudek/hunaja-haavojen-hoidossa/

Jostain syystä se jäi tuossa tutkimuksessa kertomatta. Ja jostain syystä tuohon tutkimukseen ei otettu muita kuin luomuhunajia, jolloin olisi ollut hyvin helppo tehdä vertailuja ja arvioida luomulla jotain erityistä merkitystä tässä. Vaikuttaa siltä, että tarkoitus oli tehdä tutkimus, jota voidaan käyttää vain luomun markkinoinnissa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27764
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #6 on: 24.11.13 - klo:13:49 »
Lähetin seuraavan tiedustelun Carina Tikkanen-Kaukaselle (eli tutkimuksen ohjaajalle)  :

Quote
Olisimme tiedustelleet, miksi tässä tutkimuksessa …

"Suomalaisten luomuhunajien antibakteerinen vaikutus Clostridium perfringens-bakteeria vastaan

DJAMILA OINAALA1, MARJATTA LEHESVAARA2, ULRIKE LYHS1 AND CARINA TIKKANEN-KAUKANEN1"

.... oli rajoituttu tutkimaan vain luomuhunajien vaikutusta?

Toiseksi kysyisimme, eivätkö useat tai kaikki väitteet luomuhunajasta tässä tutkimusuutisessa …

http://luomu.fi/kirjoitus/suomalaisten-luomuhunajien-antibakteerinen-vaikutus/2/?ref=etusivu

… ole siinä mielessä vailla pohjaa, että kun tutkittavana oli vain luomuhunajalaatuja, eikä verrokkinakaan ilmeisesti ollut tavanomaista hunajaa, väitteitä luomuhunajan vaikutuksista ei oikeastaan voi esittää, koska niitä ei tässä tapauksessa voi erottaa siitä, minkälaisia ovat yleisesti hunajan vaikutukset?

Kunnioittavasti (jne.)

Vastauksessaan hän kertoi, että ei ko. tutkimuksen tarkoitus ei suinkaan ollut korostaa luomun merkitystä asiassa yleensä, vaan kyse oli siitä, että juuri luomuhunajista ei ollut tutkimusta tehty.

Quote
Kiitos kiinnostuksesta tutkimukseemme ! Olemme aikaisemmin tutkineet suomalaisten ei-luomu-yksikukkahunajien antibakteerisuutta useita eri bakteereja vastaan ja saaneet erittäin hyviä tuloksia. Liitteenä tähän liittyvä julkaisu. Tässä tutkimuksessa rajoituimme luomuhunajiin, joita ei ole aikaisemmin tutkittu lainkaan antibakteerisuuden suhteen. Maailmalla on ei-luomuhunajien antimikrobinen aktiivisuus on  laajalti tunnettu ja siitä on olemassa runsaasti tieteellisiä artikkeleita.

Vastasin tähän näin:

Quote
Mutta tuosssa uutisessa ei lainkaan mainita, että " ei-luomuhunajien antimikrobinen aktiivisuus on  laajalti tunnettu" jne.

Siitä saa juuri sen käsityksen, että tämä kaikki on ominaista juuri ja vain luomuhunajalle. Se on ihan valmis luomuhunajan myyntibrosyyri.

Kuka sen laati?

Vastaus oli tämä:

Quote
Minä olen sen kirjoittanut ja toimittaja muokannut vain hiukan. Tuosta toisesta ei-luomuhunajatutkimuksesta on siellä sivuilla kyllä myös muistaakseni kirjoitus. Olen pahoillani, tarkoitus ei ole tosiaankaan markkinoida luomuhunajia vastaan ei-luomuhunaja. Voin lisätä sinne lauseen tunnetusta hunajien antimikrobisesta aktiivisuudesta, jos se auttaa asiaa. Saattaa olla, että tutkijana ei aina näe asioita samalla tavalla kuin yleisö, minulla on kaikista hunajista todella hyvä käsitys. Meidän ei-luomuhunajatutkimus on saanut  valtavasti julkisuutta, ja jotenkin se on minulle itsestään selvää, että ihmiset tietävät jo nämä hyvät vaikutukset.

Kun tiedetoimittaja on paikalla täällä, pyydän häntä laittamaan lisäyksen, voin vaikka ilmoittaa sitten, kun se on sinne lisätty.

Tältä ko. uutinen näyttää siis nyt:

Suomalaisten luomuhunajien antibakteerinen vaikutus

No, joo. Kyllä asia - eli hunajan vaikutus yleensä, riippumatta siitä, onko se luomua vai ei - tulee nyt vähän selvemmin esille. Mutta otsikko on kyllä ennallaan, ja eikö se niin tiedotusopin mukaan ole, että se otsikko luetaan, teksti sitten ehkä. Mutta ehkäpä tämän silti voi jättää tähän, siinä kun nyt tosiasiat kuitenkin on sanottu.


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #7 on: 24.12.13 - klo:09:47 »
Suomessakin on laajasti kerrottu tutkimuksesta, jonka mukaan luomumaidossa on omega-6- ja omega-3-rasvahappojen on parempi kuin tavanomaisessa maidossa. Esimerkikisi:
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/luomulehma_lypsaa_terveellisempia_rasvoja

Quote
Charles Benbrook Washingtonin osavaltionyliopistosta työtovereineen tutki lähes 400 maitonäytettä runsaan vuoden ajalta. Luomumaidon rasvahappokoostumus oli maidonjuojalle terveellisempi: siinä omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde oli keskimäärin 2,3, kun se tavallisessa maidossa oli keskimäärin 5,8.

Muita uutisia samasta aiheesta:
http://www.menaiset.fi/artikkeli/ruoka/tutkimus_luomumaito_on_tavallista_terveellisempaa
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/amerikkalaistutkimus--luomumaidossa-enemman-hyvia-rasvahappoja/2438310

Ison-Britannian elintarvikevirasto FSA kuitenkin kertoi jo vuonna 2006, että olennaisia eroja ei ole ja järkevämpää on syödä  kalaa kaksi kertaa viikossa pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen saamiseksi.

http://haku.verkkouutiset.fi/arkisto/tiede/97123.html

Quote
Luomumaidossa ei ole tavanomaisesti tuotettua maitoa enempää terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja. Tähän tulokseen päätyi Ison-Britannian elintarvikevirasto FSA.
Glasgow'n yliopiston tutkijat pyysivät FSA:lta arviota tutkimustuloksistaan, jotka koskivat luomumaidon ja tavanomaisesti tuotetun maidon ravitsemuksellisia eroja. Lausuntonsa pohjaksi FSA pyysi arvoita ravintorasvojen ja terveyden asiantuntijoilta.
Luonnonmukaisesti tuotettu maito sisältää tavanomaisesti tuotettua maitoa enemmän lyhytketjuisia omega-3-rasvahappoja. Nämä lyhytketjuiset rasvahapot eivät kuitenkaan ole terveydelle yhtä hyödyllisiä kuin pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot, joita on rasvaisissa kaloissa. Pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen on todettu olevan avuksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
Lyhytketjuiset rasvahapot voivat muuntua pitkäketjuisiksi, mutta tämä on FSA:n mukaan hyvin vähäistä. Näin ollen luomumaidossa ei katsota olevan riittävästi pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, jotta sitä voitaisiin tässä suhteessa pitää tavanomaisesti tuotettua maitoa terveellisempänä.
Viranomaiset suosittelevat edelleen syötäväksi kalaa kaksi kertaa viikossa pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen saamiseksi.


Nyt Jon Entine & Jeremy Summers ovat kirjoittaneet tästä uudesta tutkimuksesta laajan jutun:
http://www.geneticliteracyproject.org/2013/12/17/in-hyped-claim-that-organic-milk-is-healthier-activist-science-meets-bungled-reporting/#.UrixGcA8JjA

Poimintoja jutusta:

Quote
[-   The study, co-authored by well-known organic researcher Charles Benbrook, claimed to be “the first large-scale, U.S.-wide comparison of organic and conventional milk”—it wasn’t.

-   Independent scientists—those with no financial ties to the organic industry—say that the Benbrook study is rife with methodological problems and questionable scientific assumptions. Rossi Filippo, a nutritionist with the Institute of Food Science and Nutrition at the Catholic University of the Sacred Heart in Milan, pointed out in an email that the omega-6 to omega-3 ratio should be calculated considering the whole diet, not only with one food. But even if the recalculated ratio should hold, the sweeping conclusions—that organic milk is better for us—is almost certainly wrong.

-   The problems with the study go far beyond poor math. While some scientists argue that higher ratios of omega-6 to omega-3 lead to greater health risks, that’s not the consensus belief. Dr. Walter Willett, chairman of the nutrition department at the Harvard School of Public Health says that studies like this one that claim that omega-6 fatty acids are harmful promote a “false assumption.” According to Willett, omega-6s are actually associated with a lower risk of heart disease. The ratio touted in the study is “irrelevant,” he says, and health conscious consumers should eat more of both kinds of fatty acids—directly contradicting a central assumption in the Benbrook study.

-   Bottom line: the fatty acid levels in milk (even if the ratios are meaningful) do not necessarily have anything to do with organic methods. Milk composition is determined by breeding (genetics), the feed cows consume, how the cow is raised, lactation stage and season. In this context, the data in the Benbrook study looks like little more than overhyped noise.

-   Studies in Britain from several years ago have showed that conventional milk from cows fed on a diet of mostly grass tend to produce this exact result, notes Graham Brookes, an economist with the agricultural consultancy PG Economics. In the UK, most milk is produced this way, so whether it’s organic or not is irrelevant.

-   It’s not even established that fatty acids from milk—organic or conventional—provide any unique health benefits. Studies demonstrating the benefits of certain fatty acids have focused on fish oils, not on dairy products. After the publication of a similarly flawed 2010 study of organic and conventional milk in England (Mother Jones hawked that study too), the UK Food Standards Agency evaluated and rejected claims by organic milk supporters that their products offered a health benefit, recommending oily fish as the only way to get beneficial omega fatty acids.

-   Only the New York Times, among the major media, provided some counterweight to Benbrook’s hyped claims about the alleged benefits of organic milk even though it fell prey to sensationalist journalism in its title. Times reporter Chang was also one of the few journalists to highlight the clear conflict of interest in the funding of the study. (Call out to Philpott—good reporting on this.) Almost all the research dollars came from Organic Valley, a mega farm cooperative that sells organic products and is positioned to reap a huge financial windfall if the publicity over the study influences consumer buying behavior.

-   Contrast this deafening silence to what happens whenever research is released that links conventional or genetically modified foods to a health or sustainability benefit—for example, when studies found that Golden Rice enhances nutrition or Bt cotton reduces pesticide use. Journalists’ knives come out, usually in the first sentence (“In a study funded by the biotechnology industry, researchers have found….”). Organic and anti-GMO activists dismiss these studies outright (“Scientists Tied to Tobacco Industry Propaganda, and Funding from Monsanto, Turn Attention to Organic Food,”) claiming the entire conventional food industry is corrupt, and therefore all studies they produce are worthless regardless of the independent controls built in to ensure the credibility of the data.

-   So, what did we actually learn from the Benbrook milk study touted by the likes of the New York Times and every organic site known to humankind? Milk from cows that graze on pasture, whether on organic or conventional farms, contain more omega-3 fatty acids that do not provide any unique health benefits. That’s headline material?

Jon Entinen ja Jeremy Summersin juttu kannattaa lukea kokonaan.
« Last Edit: 22.01.14 - klo:12:03 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #8 on: 22.01.14 - klo:12:03 »
Luomulakko (http://luomulakko.blogspot.fi/) käsittelee maitotutkimusta myös kommenttipalstallaan:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8712645305301583768&postID=8107183281601930800&isPopup=true

Quote
>>> Voisit myös esimerkiksi vertailla luomumaitoa tavallliseen >>>

Sellaisissa maissa tehdyissä tutkimuksissa, joissa lehmät eivät saa olla laitumella, luomumaidossa on havaittu pieniä eroja rasvahappokoostumuksessa.

Suomessa kaikki lehmät ulkoilevat ja laiduntavat, niin suomalaisessa maidossa ei tällaisia eroja ole havaittu. Luulisin, että esimerkiksi Valio on asiaa tutkinut ja se taatusti ilmoittaisi asian mainoksissa, jos se tällaisia eroja olisi löytänyt eri tuotantotapojen maitojen väliltä.

22. tammikuuta 2014 10.16

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #9 on: 29.01.14 - klo:23:20 »
Nyt myös Washington Post käsittelee laajassa jutussa kriittisesti Charles Benbrookin luomumaitotutkimusta.

A paper touting the benefits of organic milk for heart health may be overselling the drink
By Tamar Haspel, Published: January 27


http://www.washingtonpost.com/national/health-science/a-paper-touting-the-benefits-of-organic-milk-for-heart-health-may-be-overselling-the-drink/2014/01/27/d0090dae-7a06-11e3-b1c5-739e63e9c9a7_story.html

Pieni ote:
Quote
Do the math, though, and you’ll find that you would have to drink 51 / 2 gallons of full-fat organic milk to equal the omega-3 content of one eight-ounce piece of salmon.

Eli pitää juoda tuota luomumaitoa runsaat 20 litraa, jotta saisi saman määrän omega-3:sta kuin on 200 grammassa lohta.


Suhdetta omega-6/omega-3 ei pidetä järkevänä mittana:

Quote
Alice H. Lichtenstein, director of the Cardiovascular Nutrition Laboratory at the Research Center on Aging at Tufts University, says, “The bulk of the evidence suggests the absolute amount of omega-3 fatty acids, rather than the omega-6/omega-3 ratio,” is what correlates to better health.

Three reviews of the importance of the ratio in cardiovascular disease, published in different journals, concluded that “the ratio is, both on theoretical and evidential grounds, of little value,” that it is “not a useful concept” and that it is “of no value in modifying cardiovascular disease risk.”

Dariush Mozaffarian, an associate professor of medicine and epidemiology at the Harvard School of Public Health, says that the evidence for the ratio’s importance just isn’t there: “One cannot find any series of systematic evidence from human studies that shows that the ‘ratio’ is significantly associated with poor health outcomes when omega-3 levels are high — i.e., when the ‘ratio’ is not simply driven by low omega-3s.”

The milk study does not provide conclusive evidence of the ratio’s importance. Of the 19 studies referenced to back up the health claims about the ratio, only a few showed a direct correlation between a lower ratio and a better outcome. Most others focused on omega-3 levels. One, which the study cited as evidence that a lower ratio decreases risk of diabetes, concludes that “Omega-6 and omega-6:omega-3 ratio were not associated with incidence of type 2 diabetes.”

Lisäys: Omega-rasvahappoja ei mainita pohjoismaisissa eikä suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ollenkaan. Tämä kertoo ainakin jotakin niitä koskevan tiedon varmuudesta.
« Last Edit: 30.01.14 - klo:18:26 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #10 on: 13.02.14 - klo:08:44 »
YLEn aamu-tv:ssä oli juuri ruokakeskustelu (13.2.2014). Tässä muistinvaraisesti keskustelun luomuosuus.

Ruokabloggari sanoi, että hän käyttää paljon luomua. Johon Mikael Fogelholm sai sanottua, ettei tutkimusten mukaan ravitsemuksellisesti luomuruualla ole eroa tavanomaiseen nähden.

Johon luomubloggari vastasi, että lihan suhteen on. Fogeli vastasi, ettei lihankaan suhteen etuja ole. Fogeli jatkoi, että jäämiä on kuitenkin vähemmän. Hän ei kuitenkaan saanut suustaan, että näillä mahdollisilla erittäin tarkoissa mittauksissa havaittavilla eroilla ei ole käytännössä mitään merkitystä.

Fogelholm sanoi, että lihansyönnin välttäminen on kuitenkin eettisesti tärkeä valinta.


Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #11 on: 19.03.14 - klo:11:24 »
Luomuinstituutin Jaakko Nuutila ylisti YLE:n aamu TV:ssä luomun terveellisyyttä suhteessa tavanomaiseen ruokaan:

http://areena.yle.fi/tv/2213581

"Luomuruuan kiistelty terveellisyys

Onko luomu muuta ruoka terveellisempää ja millä perusteella? Onko Suomen pyrkimys merkittävästi kasvattaa luomutuotantoa järkevää? Luomusta väitöskirjaa viimeistelevä Jaakko Nuutila perustelee luomutavoitteita.

Esitetty: Ke 19.3.2014 klo 7.23 Yle TV1"


Lisään tähän hieman myöhemmin Jaakko Nuutilan keskeisimmät kommentit / väittämät.

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #12 on: 19.03.14 - klo:13:44 »
Tässä koko haastattelu, auki kirjoitettuna, Jaakko Nuutilan vastaukset lihavoituina:


Moni kuluttaja valitsee luomuruuan eettisten syiden vuoksi, mutta myös moni sen takia että ajattelee että se on terveellisempää kuin ei-luomuruoka, onko näin ja millä perusteilla ja miten nää asiat määritellään, puhutaan siitä seuraavaksi, tervetuloa Tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luomuinstituutista, hyvää huomenta.

”Kiitoksia, hyvää huomenta.”


Mitä sinä olet mieltä, onko luomu aina terveellistä?

”No, voidaan todeta että pidemmän päälle luomuruokavalio on suotuisampi ihmisen terveydelle kuin tavanomainen.”


Ravitsemustieteenprofessori Mikael Fogelholm tossa reilu kuukaus sitten kävi aamu TV:ssä keskustelemassa yleensäkin syömisestä, ja hän sanoi, että luomu ei oo terveyskysymys vaan että ravintoaineiltaan se ei poikkea tavanomaisista tuotteista, ja ettei oo mitään semmoisia tutkimustuloksia jotka osoittaisi että luomu on terveellisempää kuin ei-luomu, ja että nää jäämät on se ainoa ero, mitä mieltä sä olet tästä Fogelholmin näkemyksestä?

”No, mä voin siteerata ihan samoja tutkimuksia ja todeta että niissä on todettu eroja, erot on pieniä, ne on tapaus, tuotekohtaisia, tutkimuskohtaisia, mutta pääosin ne on luomun eduks, ja näitä on esimerkiks antioksidantit, näitä on parempi rasvahappokoostumus, näitä on erilaiset hivenaineet, kyl niit löytyy…”


Mutta periaatteessa kyse on enemmänkin siitä, että luomussa ei ole näitä epäterveellisiä jäämiä niin paljon kuin tavallisessa, mutta onko siinä ravintoaineiden sisällössä kuinka huomattavaa eroa ollenkaan?

”No jos me puhutaan terveellisestä ruoasta, niin tärkeintä on osata määritellä se oikein, hirveen usein puhutaan terveellisestä ruoasta ja ajatellaan et se on pelkästään niinkun tätä ravintoainekoostumusta, mutta näihin samoihin isoihin aineistokatsauksiin viitaten voidaan sanoa, että terveellinen ruoka on sitä edistävien, ylläpitävien raaka-aineiden nauttimista, eli juuri tää ravitsemuspuoli, mutta toisaalta myös sitä vaarantavien ruokien välttämistä, jolloin mennään juuri näihin Fogelholmin mainitsemiin erilaisiin jäämiin.

Jolloin voidaan todeta myös että tutkimuksiin viitaten sekä viranomaisen kantaan viitaten voidaan sanoa, että todennäköisyys siihen, että luomuruoka pitää sisällään torjunta-aine tai lääkejäämiä, geenimuuntelun tai lisäaineiden mahdollisia haittavaikutuksia on huomattavasti pienempi kuin tavanomaisessa ruoassa, ja tää paketti yhdessä näihin terveyttä edistäviin flavonoideihin esimerkiks, niin saa aikaseks sen, että voidaan todeta, että luomu on pitkällä niinku juoksulla, elikkä puhutaan ruokavaliosta, pitkällä juoksulla se suotuisampi vaihtoehto.”



Eli täs terveellisyyden määrittelyssä on kyse laajemmasta käsitteestä kuin siitä että mikä on se ravintosisältö?

”Kyllä”


Ihan ristiriidatonta tietoa ei hirveesti ole, kuinka paljon näitä asioita on tutkittu?

”Asioita on tutkittu hyvin paljon, ja tutkitaan jatkuvasti lisää, ja tutkittua tietoa tarvitaan koko ajan. Isoja aineistokatsauksia on paljon. Niistä merkittävimmät on Ranskan elintarviketurvallisuusviraston teettämä tutkimus. Löytyy myös Englannissa tehtyjä isoja katsauksia. Tärkeintä täs on tietenkin se, et ne tutkimukset joita otetaan katsauksiin tai tutkimukset joihin viitataan on tiedeyhteisön hyväksymiä tutkimuksia, meil on tota tutkimusta ja tutkittua tietoa, että tärkeintä on se että tiedetään mistä puhutaan.”


No millasta tutkimusta ja tietoa tarvittaisiin, että näitä asioita voitasiin vielä selkeämmin osoittaa, että näin on?

”Me tarvitaan pidemmän aikavälin tutkimusta. On tutkimuksia jotka on pystyny näyttämään toteen, että tämmöinen, sanotaan nyt epäedullinen ruokavalio vaikuttaa niin, että ihmisillä on kasvavassa määrin erilaisia allergioita, on ruoansulatuselimistön sairauksia, hedelmällisyys heikkenee ihmisillä ja eläimillä, eli pidemmän aikavälin tutkimusta, jossa myös näkyy se, että mitä tämmöinen mahdollisesti korkeampi ravintoainepitoisuus monissa tuotteissa, sekä alhaisemmat jäämäpitoisuudet vaikuttaa sitten myös seuraavaan sukupolveen.”



Itse oot tekemässä väitöskirjaa luomusta ja yks asia mitä sä tutkit siinä on asenteet, luomuun liittyvät asenteet, miten luomuun suhtaudutaan?

”Täs pitää muistaa se, ettei voida sanoa, että jos joku valitsee luomun sen ettisistä syistä, tai turvallisuussyistä, niin kaikki on mahdollisia. Luomuun liittyvät asenteet ne on kuitenkin niinkun arvopohjaisia, jokaisella on oma arvomaailma, ja mä itse valitsen luomun tänäpäivänä sen takia että se on turvallisempaa, vuosia sitten sen takia että se on maukkaampaa, minun mielestäni, eli nää on henkilökohtaisia syitä, ja tota on myös eroja, Etelä-Euroopassa ne on sisäsyntyisiä tekijöitä, aistinvarainen laatu, turvallisuus, terveellisyys. Meillä pohjoisessa hyvin paljon puhutaan ekologisuudesta ja eettisyydestä.”



Niin ettei pelkästään se, että ihmiset kuvittelee sen olevan, tai ajattelee sen olevan terveellisempää, vaan siin on hyvin monisyisiä…itse sanoit tosiaan sen makuasian olleen sulla se lähtökohta että innostuit luomusta, oot keittiömestaritaustainen, oot hienoissa ravintoloissa aloittanut ja sen maun takia ryhtynyt siihen luomuun. Vastaako tänä päivänä mielestäsi ravintolat ja teollisuus kuluttajien tarpeisiin?

”Jatkuvasti paremmin ja paremmin. Se että me saadaan erilaisia kanavia kuluttajille ostaa luomua, tulee näitten kauppaketjujen rinnalle tulee erikoismyymälöitä, torikauppa on elpymässä, meil on erilaista nettikauppaa, pystyy ostaa luomumausteita tai teetä netin kautta, meil on ruokapiirejä, ja tää on erittäin hyvä, tää on terve ilmiö, ja tota, jos ajatellaan ravintoloita, ni must on järjettömän upea asia se, että meillä kaksi luomua tarjoavaa ravintolaa Ask ja Chef & Sommelier sai Michelin tähden, tää on tunnustus oikeastaan koko luomulle.”


No hinta on edelleen aika kova monissa luomutuotteissa, ostaako kuluttajat itsellensä hyvää omaatuntoa käyttämällä luomua?

”No sanotaan ettei se kaikissa tuotteissa oo korkeampi, kyllä löytyy samaa hintaa, ja toki se että mistä halutaan maksaa.

Itse oon valmis maksamaan siitä että mun perheeni syö turvallista ruokaa, mun hevosetki saa luomukauraa, tähän esimerkkinä.

Mut tähän makuun nopeesti, tutkimukset osoittaa että jonkun mielestä, tää on mielipideasia, luomu saattaa olla täyteläisemmän makusta, ja se perustuu siihen että erityisesti kasvikunnan tuotteet, niissä on korkeampi kuiva-ainepitoisuus, jolloin ne on niinkuin voimakkaamman, täyteläisemmän makuisia, mut tätä on hyvin vaikee tutkia.”




No itse tosiaan oot Luomuinstituutin Tutkimuskoordinaattori, ja tää instituutti on siis tämän Jorma Ollilan johtaman maabrändivaltuuskunnan työn tulosta, elikkä silloin päätettiin tällainen perustaa, ja esimerkiksi asetettiin tavoitteeksi luomutuotannon kasvattaminen Suomessa puoleen kaikesta maataloustuotannosta. Miltä nyt näyttää, käykö näin?

”Vuoteen 2030 mennessä. Kasvua on koko ajan, mut tää vaatii koko ruokaketjun toiminnan kehittämistä, ja erityisesti valtion mukana oloa, valtiolla on mahdollisuus puuttua asioihin, verotuksen, tukipolitiikan, lainsäädännön keinoin, ja myös tätä odotetaan tapahtuvan.”


Ihan juuri parin viikon päästä tulee teiltä ensimmäinen….

”No meillä viikon kuluttua kuluttua luomuinstituutti julistaa eduskunnassa luomututkimusohjelman joka on tehty viideksi vuodeksi, ja siinä tuodaan esille tavallaan se, että mitä elinkeino toivoo että tutkitaan luomusta, jotta saadaan tutkitun tiedon avulla myös Suomalainen luomu kehittymään.”

Kiitoksia Jaakko Nuutila, näitä odotellessa.

”Kiitoksia”
« Last Edit: 19.03.14 - klo:13:52 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27764
    • View Profile
    • Email
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #13 on: 19.03.14 - klo:15:14 »

Minuakin jännittää julkinen esiintyminen, ja jos olen joutunut sellaiseen tilanteeseen, niin jälkikäteen huomaan, että en ole jännitykseltäni saanut sanotuksi kaikkea tai juuri sitä, mitä olisin halunnut sanoa.

Eli siinä mielessä ymmärrän ja tunnen empatiaa Jaakko Nuutilaa kohtaan.

Mutta: mitä hän tuossa tosiasiassa sanoi luomun terveellisyydestä? Ja sen "ylivoimaisuudesta" (hänen terminsä) tässä suhteessa? Jonkin näköiseen näytöön vedoten?

Itse asiassa: ei yhtään mitään!
« Last Edit: 19.03.14 - klo:15:22 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 754
    • View Profile
Vs: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka
« Reply #14 on: 19.03.14 - klo:17:28 »
Mikähän on tämä Nuutilan mainitsema "Ranskan elintarviketurvallisuusviraston teettämä tutkimus" luomuruoan ravintosisällöstä?
Tietääkö kukaan?

Luomulakko http://luomulakko.blogspot.fi/ on käsittellyt myös Nuutilan haastattelua ja linkittänyt ravintoarvoja koskeviin metatutkimuksiin:

http://luomulakko.blogspot.fi/2014/03/luomuruuan-kiistelty-terveellisyys.html
« Last Edit: 19.03.14 - klo:17:36 by Jarrumies »