Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomu ei ole lähiruokaa

EkoCentrian imagokampanjassa, sen ”lähiruokaviesteissä” jne. puhutaan luomusta ja lähiruoasta melkeinpä samaa asiaa tarkoittavina asioina, ja annetaan siis ymmärtää, että luomu olisi erityisesti tällaista ”lähiruokaa” (jota nyt on kaikissa piireissä ”poliittisesti korrektia” kovasti kannattaa).

Todellisuus luomun osalta ei kuitenkaan ole tätä.

Suomessa ei pidetä erikseen tilastoja luomun tuonnista, mutta vierailulla missä tahansa marketissa, josta löytyy erillinen luomutiski, voi jokainen itse nähdä, miten juuri sillä tiskillä on suhteettoman paljon tuontitavaraa.

Ja kaiketi on selvää, ettei ainakaan Suomen ulkopuolelta tuotu ruoka voi Suomessa olla ”lähiruokaa”.

Entäpä sitten ekokaupat? Sama juttu, jo lyhyt kierros varmistaa, että tuontituotteita on tarjolla suhteettoman paljon. Ystävällisesti eräs tällainen ekokauppa kysyttäessä varmisti, että sen valikoimasta noin 70 prosenttia tulee ulkomailta, ja liikevaihdosta nämä tuotteet ovat 65 prosenttia. Tämä sama varmasti pätee muidenkin ekokauppojen kohdalla. Internetin luomukaupoista voi nähdä myös saman asian: yleensä tuotteen kohdalla löytyy maininta ”maahantuoja […]”.

Ekokaupasta valitettiin tilannetta ja vedottiin siihen, että kotimaisia vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Mutta tämä asiantila tuskin tulee muuttumaan Suomen pienillä markkinoilla.

Myös Ruotsissa, jossa luomun kysyntä on Suomea jonkin verran suurempi, on sama tilanne. Erittäin suuri osa luomusta on tuontitavaraa.

Kulutustutkimusten mukaan luomun kulutus Suomessa on lisäksi hyvin pitkälle keskittynyt etelän suuriin kaupunkeihin, mutta luomutuotanto on taas hajautunut ympäri maata, eli kovin "lähellä" kulutusta ei luomua Suomen sisälläkään käytännössä tuoteta.

***

Toinen asia on sitten se, että luomun täytyy markkinoilla erottua tavanomaisesta, ja koska sen olemassaolo perustuu ajatukseen, että tavanomaisessa on jotakin vikaa, tavanomaista on pakko jotenkin haukkua tai ainakin saattaa epäilyksenalaiseksi.

Tämä koskee myös kotimaista tavanomaista tuotantoa.

Ääriesimerkkinä (linkissä) Iltalehden pääkirjoitus, jossa kerrotaan, että

”Suomalaiset on ohjelmoitu uskomaan propagandaa kotimaisen ruoan ylivertaisesta puhtaudesta, terveellisyydestä ja turvallisuudesta.”

” Suomi syö yhdenmukaista, pitkälle jalostettua ja kallista moskaa, jonka yhteys pellolle tai navettaan on enää vaivoin havaittavissa.” (lihav. HJ)

Iltalehden kirjoitus ei tietystikään ole osa ”virallista” luomutiedotusta - sitä osataan toki tehdä hienovaraisemmin - mutta luultavasti kaikessa luomutiedotuksessa on vaarana, että suomalaisen luomun imagon kohottaminen samalla vetää mattoa alta suomalaisen ruoan imagon puolesta tehtävältä työltä.

Esimerkkinä, Iltalehden pääkirjoitus ”Luomu on megatrendi”

Heikki Jokipii, 2. 09. 2010.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry