Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 306541 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #135 on: 08.03.16 - klo:07:44 »
Tässä uudessa väitöskirjassa ...

Ostatko halpaa ruokaa vai sellaista, josta tuottajallekin jää enemmän

... ei tuon uutisen mukaan olisi kysymys luomusta, jos eettisyyskin on määritelty näin:

Quote
Tutkimuksessaan Immonen niputti yhteen tuotteen eettisyyden ja hinnan. Eettisyyden mittari tässä tapauksessa oli, mikä osuus kaupan myyntihinnasta menee ruuan tuottajan kukkaroon.

Reilusta kaupastakin voi olla kyse? Toisaalta kirja käsittelee myös ihmisten suhdetta GMO-ruokaan? Olisiko luomukin sittenkin myös mukana? Katsotaan, missä on paras jatkaa keskustelua tästä väikkäristä. (Vielä en ole edes avannut sitä. Se on netissä luettavissa. Linkki siihen löytyy jo MT:n uutisesta.)

PS. klo 9: Nyt on avattu, ja ei siinä luomua käsitellä, sana "organic" oli tekstissä vain pari kertaa, ja siinä myös sanottiin selvästi, että tätä tutkittiin:

Quote
In the empirical investigation of this study, the trade-off between price and ethicality is investigated in the context of the purchase decisions of domestic food products.
(lihav. HJ)

Niinpä, jos siitä jotain jännää löytyy, jatkokeskustelu siitä kuuluu lähinnä lähiruokaa koskeviin ketjuihimme. Tai sitten muuntogeenisia tuotteita käsitteleviin ketjuihimme.
« Last Edit: 08.03.16 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #136 on: 25.03.16 - klo:04:42 »
Kuningaskuluttajan eilisessä ohjelmassa - jossa minäkin n. minuutin esiinnyin *) - käsiteltiin luomua vähän yleisemminkin, mutta nettisivuilleen he ovat siitä ottaneet esille luomun hinnat:

Viikko luomukuurilla: Mitä syötiin ja mihin hintaan?

Pienempi pakkauskoko hämärtää luomuruuan tuntuvaa lisähintaa

Aivan oikein ohjelma kertoi tuon hämäyksen. Alarotun vastaus oli kyllä aika avuton:

Quote
Harhautetaanko kuluttajaa eri pakkauskoolla, jotta luomu näyttäisi halvemmalta?

- Ei varmastikaan pyritä harhauttamaan. Kyse on ehkä siitä, että on haluttu, että tuotteet on tasahinnoiteltu, Alarotu arvioi.

Miten niin "ehkä"? Kyllä valikoimajohtaja itse varmasti tietää, mitä on tavoiteltu!

Tuli myös esille Matti Pekkarisen "keksimä" luomuilma:

Quote
Luomun pakkaukset ovat usein pienempiä kuin vastaavan tavallisen tuotteen tai sitten pakkaukset ovat samankokoisia, mutta tavaraa niissä on eri määrä.
(liihav. HJ)

Tähän ohjelmantekijöiden arvioon Alarotu varmasti oli tyytyväinen:

Quote
Teimme hintavertailun luomutuotteiden ja vastaavien "tavallisten" tuotteiden välillä S-ryhmän Foodie-palvelussa. Mukana oli 39 elintarviketta, joiden valmistaja tai valmistuttaja sekä tavallisessa että luomutuotteessa oli sama. Arkisen otantamme perusteella saatu tulos, kolmanneksen hintaero, sai vahvistusta S-ryhmän edustajalta.

- Luulen, että luomun ja tavanomaisen hintaero vaihtelee hyvin voimakkaasti tuoteryhmästä riippuen. Mutta ihan uskottava tämä 30 prosenttia varmasti on, toteaa kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Sillä rajumpaankin arvioon olisi voinut päätyä. Nimittäin pikkuisen tuossa esimerkkituotteiden valinnassa voisi nähdä "puoltoa":

Quote
Vertailumme tuotteissa luomun tuoma lisähinta vaihteli muutaman prosentin korotuksesta yli kolminkertaiseen hintaan.

Näitä kaksin- tai kolminkertaisia hintoja kun olisi helposti ollut löydettävissä enemmänkin.

Sinänsä voi vähän ihmetellä tuota "luomukuurilla" olleen perheen tapaustakin:

Quote
Luomuviikon ostokset tulivat kalliimmaksi kuin tavanomainen ostoskori.

- Varmaan semmosen 30 euroa viikossa lisää, luomulisää. Tietenkin riippuu siitä, mitä ostaa. Jos ostaa paljon hedelmiä ja vihanneksia, niin kyllä se äkkiä tulee täyteen, kun niissä on monissa kaksinkertainen kilohinta, Satu laskeskeli.

Toisinpäin voi laskea jo tuon 30% arvion pohjalta, että nelihenkinen perhe normaalisti selviäisi satasella viikko. Selviääkö? Kun mistään säästökuurista ei tarina muuten kerro, ostetaan ihan normaaleja "herkkusuiden" ruokia.

Toiseksi voi ihmetellä tuota epävarmuutta, "varmaan semmosen". Jos tuollainen kokeilu tehdään, eikö siinä olisi luontevaa pitää sen viikon ajan ihan tarkkaa kirjanpitoa, ja kertoa lopputulos ihan sentilleen?

PS. Yleisesti tuossa ohjelmassa oli havaittavissa - enkä viittaa siihen minuutin omaan osuuteeni - merkkejä tietystä kriittisyydestäkin luomua ja luomuväitteitä kohtaan. Ei paljon, mutta kuitenkin, verrattuna Kuningaskulutajan aiempiin luomua sivuaviin ohjelmiin. (Ohjelma on katsottavissa Areenassa, ja tulee myös ensi maanantaina ja tiistaina TV:stä uusintana).

Ohjelman alussa mm. palautetaan mieleen Jorma Ollilan visiot 50% luomusta, ja se loppuu näkemykseen, että mitään luomubuumia ei oikeastaan ole, tuodaan esiin se aika surkea alle 2% osuus kaupan myynniistä.

_______________

*) ote muuten lähes tunnin haastattelusta ...  >:(
« Last Edit: 25.03.16 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #137 on: 25.03.16 - klo:05:10 »
Tässä Alarotu on realisti:

Quote
Miksi luomutuotteet sitten edelleen ovat niin kalliita?

- Luomu on sertifioitu tuotantojärjestelmä ja sen tuotantoon liittyy paljon sellaista tekemistä, joka nostaa raaka-aineen hintaa. Siitähän se hyvin pitkälti johtuu, summaa Alarotu, joka toimii myös luomua edistävän Pro Luomu ry:n puheenjohtajana.

Sitä, mitä kaikkea "tekemistä" luomun tuotantoon liittyy, olemme analysoineet muualla. Mutta tuostakin voi lukea, ettei Alarotu oleta luomuhintojen halventuvan. (Itse sertifioinnin tai siihen liittyvien tarkastusten kustannukset eivät muuten käsittääkseni asiassa ole kovin merkittävät?)

Ohjelma ei sitten puuttunut siihen käytännössä lainkaan, miten luomutuotantoa, eli tätä "tekemistä" valtiovalta rahallisesti tukee. Olisi ollut mahdollista kysyä, minkälaisia hinnat ilman sitä tukea olisivat. Ei puuttunut siihenkään, miten (järkyttävästi) pienemmistä luomusadoista on tavallaan pakko saada enemmän hintaa per tuotettu yksikkö.
« Last Edit: 25.03.16 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #138 on: 25.03.16 - klo:08:18 »
Yksityiskohta. Tässä asiassa ...

Quote
Suurin luomulisä, 240 %, oli Dansukkerin luomuruokosokerin hinnassa.

... ei oltu ihan reiluja luomua kohtaan, koska tuo luomuruokosokeri on eri tuote kuin tavanomainen verrokki. Mutta kuten jo olemme toisaalla kertoneet, kyllä ihan samaa sokeriakin verraten päästään 200% luomulisään. (Tai noin 330% lisään, jos vertailukohdaksi siellä otetaan se Pirkka-sokeri. Mutta ei nyt oteta, niin pysytään varmasti samoissa tuotteissa.)

***

Pitäisikö tuo Kuningaskuluttajan lista kuitenkin vielä muutoinkin tarkistaa. Ihan pistokokeena katsoin kahvin, ja se oli laskettu oikein. Mutta sitten sen mämmin (jota ohjelmassa erityisesti luomuversiona kehuttiin) kohdalla tilanne oli näin (tuotteet, luomuhinta, tavanomaisen hinta, prosenttiero):

Quote
Kymppi-Mämmi    (sokeriton) luomumämmi 550 g / Kymppi-mämmi 700 g    3,91    3,36    16 %

Nyt kuitenkin tuolta Foodie-palvelusta sain tiedon, että tavanomaisen Kymppi-mämmin hinta oli vain 2,56€/kg. Luomuhinta oli oikein. Eli 53% luomulisä siinäkin. (Tuo oli luultavasti täysin tahaton virhe, en epäile mitään systemaattista puoltoa. Kaikkihan on esitetty listassa ihan tarkistettavissa olevalla tavalla.)
« Last Edit: 05.04.23 - klo:16:52 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #139 on: 25.03.16 - klo:12:24 »
Tuon perheen ruokavalio ko. luomuviikon aikana oli varsin niukka. Tuo on vain kotona syöty ruoka. Varmasti on viikon aikan asyöty muuallakin. Alla olevan linkin avaaman sivun loppuosassa on sinisellä viikkoruokalista:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/24/viikko-luomukuurilla-mita-syotiin-ja-mihin-hintaan

Sitä ruokalistaa ei valitettavasti voi kopioida tänne.

Siinä olevat luomuainekset taitavat pääosin olla siitä halvemmasta päästä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #140 on: 25.03.16 - klo:18:11 »
On muuten tämäkin aika keinotekoinen vertailu (samasta em. listasta):

Quote
Hartwall    Lapin Kulta vaalea lager-olut: luomu 0,5 l, perus 0,568 l.    4,08    4,93    Luomu halvempi

Tuo pintin tölkki on nimittäin jostain ihmeellisestä syystä litrahinnaltaan huomattavasti kalliimpi. Samaa olutta saa sitten pienissä tölkeissä alle 3 euroa litra.

Tässäkin esimerkissä oli haettu kallein tavanomainen vaihtoehto Valion ruokakermoista:

Quote
Valio    ruokakerma 15%, 200 g: Luomu / Paksumpi    4,95    7,45    Luomu halvempi

Minusta Foodie-palvelussa se lähinnä vastaava tavanomainen tuote on hinnaltaan 4,45€/l.

Tuo tuohon vertailuun valittu on jokin erikoistuote, josta erityisesti mainitaan: "Paksumpi".

Niinpä nuo molemmat esimerkit siitä, että luomu oli halvempi, pitää minusta yksinkertaisesti hylätä, diskata. Vertailun tekijät olivat tästä jopa tietoisia ...

Quote
Ja hieman yllättäen luomu on joskus jopa edullisempaa kuin tavallinen tuote: oluen ystävä pääsee halvemmalla, jos vaihtaa Lapin Kullan vaalean lagerin vastaavaan luomuun. Tölkkikoko tosin vaihtuu myös, ja siinä lieneekin luomun halvemman hinnan salaisuus: tavallinen olut on pint-kokoisessa tölkissä, luomu normaalissa 0,5 litran tölkissä.

... mutta silti ottivat tuon olutesimerkin mukaan. Onhan asia julkisuudessa jo kerrottu:

Olut kannattaa ostaa pienissä tölkeissä - Panimoliitto selittää syyn

(jonka selityksenkin jälkeen asia yhä ihmetyttää ... mutta ei siitä enempää)
« Last Edit: 26.03.16 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #141 on: 26.03.16 - klo:06:23 »
Siinä olevat luomuainekset taitavat pääosin olla siitä halvemmasta päästä.

Totta. Vaikka sitä säästämistä ei siinä tavoitteeksi asetettu, niin kyllä se "reseptiikan muuttaminen" oli vaan hiipinyt mukaan asiaan, esimerkiksi tässä:

Quote
- Luomuhedelmät olivat aika hintavia, joten niitä ei raaskittu ostaa niin paljon kuin mitä hedelmiä normaalisti ostamme.

Samoin annettiin ymmärtää, ettei luomuvihanneksiakaan paljon ostettu. Lihaa ei ostettu, kun sitä ei - tai ainakaan halutunlaista - kuulemma oikein löydetty. *)

Eli kunnollisesta vertailusta ei tuossa kokeilussa ollut siten kyse. Vaan jonkinlaisesta demonstraatiosta, jonka tarkoituksena (?) oli saada ohjelmaan lausunto:

Quote
- Luomuostosten tekeminen ei ollut niin kallista, kuin mitä me olimme ajatelleet.

Vaikka siis tosiasiassa olikin, ja ohitettavissa vain tuolla halpoihin tuotteisiin keskittymisellä.

_______

*) kun ostettiin, niin sitten aika niukasti. Toisen artikkelin kuvassa on kuitteja, jotka mitä ilmeisemmin olivat ko. perheeltä. Karitsan luomujauhelihaa (sunnuntain ruoka) oli ostettu hinnalla  5,99. Jos karitsan luomujauheliha netin tietojen mukaan maksaa yli 20 euroa kilo, nelihenkinen (tai kolmihenkinen, jös äiti on kasvissyöjä) perhe oli tyytynyt n. neljänneskiloon. Silti ko. ateriasta riitti tähteitä maanantaina?

Muuta lihaahan ei perhe tuon viikon ruokalistan mukaan koko viikkona syönyt. Yksi paketti luomumetwurstia kyllä oli ko. kuitissa, 1,15 euroa, eli siinä 100 grammaa? Tai vähemmän: Foodien mukaan Kotivaran 120 g luomumetwurstia maksaa 2,49. Se metwursti mainittiin haastattelussakin.
« Last Edit: 04.11.19 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #142 on: 26.03.16 - klo:14:41 »
Nyt valitettavasti alkaa vahvistua ikävä teoria tietystä puollosta tuossa em. listassa. Nimittäin siellä oli myös tämä:

Quote
Valio    appelsiinitäysmehu Hedelmätarha 1 l    1,89    1,89    Ei hintaeroa

Nimittäin tämä hakutulos oli seuraava:

https://www.foodie.fi/products/search/appelsiinit%C3%A4ysmehu%20Valio

Sen mukaan Valion tavanomainen appelsiinitäysmehu oli 1,49€/l.

Enkä tuolla "Hedelmätarha" -hakusanalla löytänyt sieltä kuin ainoastaan tuon luomutuotteen.

Tämä piti paikkansa:

Quote
Pakkasmarja    marjasekoitus 250 g (hiukan eri marjoja)    10,36    10,36    Ei hintaeroa.

Sensijaan tässä ...

Quote
Lastenruoat    Semper    pasta lohella ja parsakaalilla, alk. 1-vuotiaalle 190 g    6,79    6,79    Ei hintaeroa

... en löytänyt vastaavaa luomutuotetta lainkaan. Aika lähellä oleva tuote oli, mutta ei tuota.

Myöskin tässä ...

Quote
Kotivara    meetvursti: Luomu 120 g, Venäläinen 150 g    20,75    16,18    28 %

... oli Kotivaran tavanomaisesta valikoimasta valittu verrokiksi se kalliimpi. Halvempi olisi ollut 11 euroa kilolta.

***

Miten Kuningaskuluttaja on laskenut sen keskiarvon, että luomutuotteet ovat keskimäärin vain 30% kalliimpia? Jos se on käyttänyt asiassa tuota listaansa, edellä esitettyjen selkeiden virheiden jälkeen ko. keskiarvo ei voi olla oikea. Tuollakaan lähtökohdalla: edellä tuli jo esille, että kyseisen otoksen muodostamistapa jättää pois ne tuotteet, joissa hintaero on vallan hirveä. Kuten vaikka ne tuon em. perheen mainitsemat hedelmät ja vihannekset.

Jaa, jaa. Olisiko tässä jo hissukseen oikaisuehdotuksen eli oikaisuavun paikka?
« Last Edit: 26.03.16 - klo:16:41 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #143 on: 26.03.16 - klo:23:48 »
Kannattaa vaatia oikaisua. Perusteeksi käyvät jo nuo selvät virheet ja reseptiikka, jossa jätetään kalliit luomutuotteet pois ruokalistalta ja valitaan halvempia.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #144 on: 27.03.16 - klo:06:42 »
Tein niin, tämä lähti ko. uutisen kommentteihin, otsikolla "Oikaisuja":

***

Tuossa hintojen vertailulistassa oli 5 virhettä, jotka olisi oikaistava:

1) Kymppi-mämmi maksaa tavanomaisena vain 2,56€/kg
2) Olutvertailu ei ole pätevä. Samaa olutta saa tavanomaisena 0,33 litran tölkissä hintaan  2,73€/l.
3) Ruokakermassa vertailuun oli otettu tavanomaisena kallein erikoistuote. Lähinnä vastaava tavanomainen tuote on hinnaltaan 4,45€/l.
4) Valion tavanomainen appelsiinitäysmehu oli 1,49€/l (eikä 1,89€/l).
5) Semper-lastenruoassa ei löytynyt tavanomaista vastaavaa luomutuotetta lainkaan Foodie-hakemistosta

Lisäksi on huomautettava, että vertailun tekemistapa ei ole objektiivinen. Tuolla tavalla siitä jäivät pois juuri suhteellisesti kalleimmat luomutuotteet, kuten (ohjelmassakin esille tulleet) luomuhedelmät, -vihannekset ja -liha.

Niinpä tuo arvionne, että luomutuotteet keskimäärin ovat vain 30% tavanomaisia kalliimpia, on kyllä myös ehdottomasti laskettava uudelleen.

_________________

Klo 8:30: Ja perässä vielä tämä:

***

Lisäys äskeiseen oikaisuun:

6) Myös meetwursteista Kotivaran tavanomaisesta valikoimasta valittu verrokiksi se kalliimpi. Halvempi olisi ollut 11 euroa kilolta.
« Last Edit: 27.03.16 - klo:07:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #145 on: 31.03.16 - klo:09:20 »
Uusimmassa Yhteishyvä-lehdessä (2/2016) on pikkuartikkeli otsikolla "Luomuillaan", jossa väitetään:

Quote
Omistajat ihmettelivät, miksi luomu on niin kallista. Eipä ole enää, vastasi HOK-Elanto ja halpuutti luomutuotteiden hintoja.

Heti perään on pikkuartikkeli "3 X luomuherkku", jossa esitelllän seuraavat (uudet) tuotteet (kilo- tai litrahinnan tarvittaessa laskenut HJ):

- luomujäätelö Jymy, sitruuna,  5,85 / 0,5 litraa, litrahinta 11,70.
- luomubroileri " Rottinkirinta", pakaste, 25,,95 / kg
- "Rouskuvan Rapea" luomusilmusalaatti 2,25/170g, kilohinta 13,20 euroa

Aivan vastaava jäätelöä on tietysti vaikea löytää, mutta Foodiesta löytyy tavanomaista jäätelöä puoleen tai jopa neljänneshintaan tuosta. Broilerista meillä on jo vertailumme täällä: se ei tuosta pienestä hinnanalennuksesta juuri muutu. Tavanomaista silmusalaattia saa Foodien mukaan hintaan 20,45 / kg, mutta omko se sama tuote? (Tavanomainen on joku "tulinen".) Muiden (tuttujen, tavallisten) tuotteiden osalta siis hintaero on noin 100% tai jopa reippaasti yli sen.

Niinpä osuvampi otsikko tuosta HOK-Elannon toiminnasta olisi kaiketi: lusmuillaan. Hämätään kuluttajia, uskotellaan, houkutellaan ostamaan väärän käsityksen vallassa. Tai siis yritetään hämätä vieläpä niitä - "omistajia"! (Muiden mukana muuten minua, olenhan ollut Elannon jäsen vuodesta 1971.)
« Last Edit: 01.04.16 - klo:05:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #146 on: 06.04.16 - klo:05:31 »
Kertoi MT:

Auralainen Jymy-jäätelö lentää Finnairin bisnesluokkaan

Quote
"Laadukkaat ateriat ovat olennainen osa asiakkaan matkustuskokemusta", sanoo Finnairin ruokakonsepteista vastaava Maarit Keränen.

Ehkäpä turha retorinen kysymyksemme: miksi vain bisnesluokkaan?
« Last Edit: 06.04.16 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #147 on: 15.04.16 - klo:07:09 »
Ilkka-lehden mainossivulla K-marketin tarjous:

"LUOMU KYPSÄ MAISSI 2 kpl/400 g Espanja, 4,98/kg 1 99 pk"

Tuosta esikeitetystä maissista revitään kyllä tavanomaisenakin lähes yhtä suuria normaalihintoja, mutta tarjouksissa sitä löytyy puoleen hintaan.

Se ei tietysti ole sama asia (tuossahan on sitä kypsennystä, pakkausta, kuljetusta, kaupan katteet) mutta jonkinlaisena vertailukohtana hain kuitenkin viimeisimmän tiedon maissin maailmanmarkkinahinnasta. Se oli 147,24 dollaria tonnilta. Eli noin 1/38-osa tuosta hinnasta, loppu on tullut "matkalla" ...  (luomumaississa tietysti osin jo pellolla. En löytänyt vastaavaa päivän tonnihintaa luomumaissille erikseen.)
« Last Edit: 15.04.16 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #148 on: 18.04.16 - klo:04:55 »
Televisiossa kerrotut tiedot ja tiedokkeetkin tulevat nopeasti yleiseen käyttöön. Niinpä tämäkin blogisti selvästi käyttää tässä tuots Kuningaskuluttajan reippaasti alakanttiin tehtyä arviota:

Quote
Ainakin kukkaro kevenee luomun ostajalta keskimäärin 30 % enemmän kuin perinteisin tuotantomenetelmin tuotettuun ruokaan päätyvältä.

Itse hän ei varmasti ole vertailua tehnyt, ja virallisia tutkimuksiahan asiasta ei yli vuosikymmeneen ole tehty, kuten tiedämme.

Mitä merkitystä tuollaisella väärällä tiedolla sitten on? Kyllähän kuluttaja sitten kaupassa törmää niihin todellisiin hintoihin? En oikeastaan tiedä, mutta tuollaisen väärän, hintoja vähättelevän käsityksen levittäminen ja ylläpitäminen tuntuu kuitenkin olevan luomuväelle tärkeää. Jopa tuon blogin keskustelussa eräissä puheenvuoroissa tätä yritetään.
« Last Edit: 18.04.16 - klo:06:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25664
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #149 on: 15.05.16 - klo:05:41 »
Tämä Kansan Uutisten blogisti tarjoaa meille hienon vertailukohdan. Näin luomutuotteet maksavat USA:ssa.

Esittelyssä viikon ruokaostokset

Tietysti tuo vielä vaatisi lisäselvityksiä, eli siihen tarvittaisiin tieto siitä, paljonko samat ostokset maksaisivat siellä tavanomaisina. Mutta jo sillä yksinkertaistavalla oletuksella, että tavanomaiset ostokset maksaisivat saman verran kuin Suomessa, tuosta saa asiasta yleiskuvaa. Dollaritkin täytyy tietysti muuttaa euroiksi (tai päinvastoin).

Vertailua, yhteismitallisuutta kyllä hiukan häiritsee tämä tieto:

Quote
Meillä ei ole pieniä lähikauppoja, joten yritän ostaa enemmän kerralla ja käyn silloin usein Costcossa, eräänlaisessa tukkuliikkeessä, jonne ostetaan viidelläkympillä vuodeksi jäsenyys.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 15.05.16 - klo:05:49 by Heikki Jokipii »