Author Topic: Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun  (Read 149795 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Ei  tehnyt biodynaamisten viinien kritiikki vaikutusta Alkoon. Ja sen luomuviinojenkin lista on nyt jo näin mahtava:

https://www.alko.fi/tuotteet/vodkat-ja-viinat/luomu

Eli 10 tuotetta, joista 6 kotimaista. Ilmiön mielettömyys on edellä perusteltu riittävästi. Nyt myös Pro Luomu toi luomuviinit esille (aiemmin näyttää tuoneen vain kerran, erään messu-uutisen yhteydessä):

Luomuviiniä juhannuspöytään

Kylmän rauhallisesti Pro Luomu ja Alko vahvistavat siinä mielikuvaa, että lisäaineilla olisi jotain merkitystä alkoholin lisäksi. Ja että luomuviinien lipittely olisi jotenkin vastuullista.

Vaikka aiheestamme on materiaalia ja argumentteja pitkin matkaa, otetaanpa erikseen esille 9 vuoden takaa triidin alusta tämä laskelmamme siitä, onko luomuviina tai muu luomualkoholi vastuullista.

Ja muistutetaanpa taas, miten luomuviininviljelijöiden on pakko käyttää maaperää hitaasti pilaavia kupariyhdisteitä homeiden torjuntaan. Koska turvallisemmat synteettiset aineet eivät ole luomuviljelyssä luvallisia.


PS. Ohi aiheesta, mutta lähiruokaa tai -juomaa tuo ei ole. Luomuviiniä ei kaiketi paljon Suomessa valmisteta. Yrityksiä siihen on ollut. Mutta nyt ei sellaisista enää paljon kerrota. Toinen juttu: Pro Luomu ei saa luomun kulutustilastojakaan tuolla parannettua, koska Suomessa Alkon myyntiä ei siihen lasketa mukaan.

Niistä biodynaamisista viineistä, jotka Alko on päättänyt pitää valikoimassaan, olemme toisaalla erikseen huomanneet, että Suomessa niitä ei tuoteta. Eikä lopulta biodynaamista marjamehuakaan.

Biodynaamisuuskin artikkelissa vilahtaa, ja tämä oli varmasti taattu henkilö tämän lausunnon saamiseksi:

Quote
Vuodesta 1998 luomuviinejä maahantuoneen Bioviini Oy:n toimitusjohtaja Henri Bäckman on sitä mieltä, että luomumerkintä ei automaattisesti ole tae korkeasta laadusta, mutta ollakseen korkealaatuinen, viinin tulee olla myös luomua.


PS. Tässä joku viikko sitten ystävämme toi meille pienen lastin valkoviiniä ulkomailta. Ei osattu (netistä) ihan tarkasti katsoa, mitä tuli tilattua. Maisteltiin, ja ihan kelvolliselta tuntui. Sitten vaimokulta katsoi tölkkiä, ja löysi sanan "organic". Tarkemmin maisteltuani, se ei ollutkaan oikein hyvää.  8)


PS. 21.06.20 sunnuntaiaamuna: Jos luomuväki kovin innokkaasti tuota Kottilan kehotusta noudatti, niin jossain näillä kieppeillä viimeistään he huomaavat, ettei lisäaineettomuudesta paljon apua ollut: krapula tuli kumminkin!.  ;D
« Last Edit: 21.06.20 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tässä lehdistötiedotteessaan tämä tuontifirma kertoo kyllä monin tavoin, millaista kahvin olisi hyvä olla:

Luomukahvi – nykypäivän tietoisen kuluttajan valinta

Mutta se jää oikeastaan perustelematta, miksi kahvin pitäisi olla luomua. Eli tämä:

Quote
Luomu on sanana monelle tuttu ja yhä useammat ostavat mielellään luomutuotteita aina kun se on mahdollista.*) Mutta mitä luomu tarkoittaa kahvin tuotannossa?

Sertifioinnista ja muusta valvonnasta kerrotaan kyllä laveasti. Mutta mikä on luomuisuuden lisäarvo kahvissa, jää täysin auki. Tämä nousee keskeiseksi ongelmaksi:

Quote
Luomukahvin suurimpia haasteita on sertifioinnin hinta. Luomukahvi-leimoista vastaa kansainvälisesti useita järjestöjä, joilla on vaihtelevat standardit leiman antamiselle. Pienemmillä kahvitiloilla voi olla usein myös pienet katteet, joten moni tekee tietoisesti päätöksen olla maksamatta järjestöille kalliista sertifioinneista.

Se unohtuu, että luomumenetelmiin pitäytyminen myös pudottaa viljelmien hehtaarituoton. Lopulta täysin turhanpäiten: ihan yhtä hyvää kahvia se viljelijä pystyisi modernein keinoin tuottamaan. Ja siis enemmän. Lisäksi se ratkaisu merkitsee pahimmillaan riskiä, että koko sato tuhoutuu. Selvemmmin vielä tässä:

Ruostesieni leviää kahviviljelmillä

Kunka eettistä on tällaiseen ratkaisuun painostaminen, täällä turvallisessa Suomessa? Tätä tulisi nykyajan tietoisen kuluttajan ajatella! Ja tuon tuontifirmankin.


_____________

*) en malta olla viittaamatta tähän vanhaan uutiseemme (2015):

Tilaisitko kotiisi ihan OIKEAN Joulupukin? Jos se olisi mahdollista?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Ottaako Alko — aikanaan — tasapuolisesti myös näitä valikoimiinsa:

Pesticide fears spark winegrower interest in CRISPR-edited, disease-resistant grapes

Näillä näkymin Alko kyllä saa lisäaikaa asian harkitsemiseen siitäkin, että EU:n täytynee ensin hyväksyä nuo tuotteet myytäviksi unionin alueella. Mutta hyvät perusteet Alkolla tulee olemaan lisätä ne vastuullisten viinien sarjaansa:

Quote
The wine industry’s interest in breeding techniques and gene editing stems from its over-reliance on pesticides, which has become a safety concern for consumers.
« Last Edit: 17.07.20 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tämä itse asiahan meille ei ole minkäänlainen uutinen:

***

https://www.viiskunta.fi
Tulokset internetistä
Viiskunta
1 tunti sitten · Ruokolainen: Luomu ei tee tupakasta haitattomampaa. Antti Pellonpää uskoo kasvattavansa haitattomampaa tupakkaa, kun viljelee sitä luomuna.

PAIKALLISET
Julkaistu 31.07.2020 17:46
Ruokolainen: Luomu ei tee tupakasta haitattomampaa

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen asiantuntija Otto Ruokolainen ei ole aiemmin kuullut alavutelaisesta tupakkakasvin luomuviljelijästä Antti Pellonpäästä. Ruokolainen työskentelee THL:n Päihteet ja riippuvuudet -yksikössä. LUE LISÄÄ

***

Mutta jännää on, että siihen täytyy vielä pikkulehdissä painomustetta tuhlata. Asiantuntijan käsitys kyllä jää siinä voitolle. Tupakassa on aina samat haitat. Eli luomutupakka on silkkaa typeryyttä. Eli se on juuri sellainen turhake, jollaiseksi sen v. 2002 luonnehdimme.
« Last Edit: 03.08.20 - klo:11:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tällainen tutkimus on tehty:

Itse tuoppini jäljet mä tunnen
Hiilijalanjälki: Ihmisen, yrityksen, toiminnan tai tuotteen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen ilmastokuorma.


Quote
CASE LUOMU PILS
Nokian Panimo tutkitutti Keisari Luomu Pils -oluensa hiilijalanjäljen loppuvuodesta 2019 osana laajempaa panostustaan ekologisuuteen. Prosessissa selvitettiin käytettyjen raaka-aineiden päästökertoimet sekä kemikaalien, pakkausmateriaalien, energian kulutuksen ja logistiikan osuudet hiilidioksidipäästöihin. Päästölaskennassa käytetään ns. konservatiivisuusperiaatetta, jossa epävarmoissa tilanteissa valitaan raaka-aineelle perustellusti isompi päästökerroin pienemmän sijaan. Kun kaikkien raaka-aineiden, pakkausmateriaalien ja energiankulutuksen osuudet päästöistä on laskettu, saadaan yhteenvetona tuotteen kokonaisilmastovaikutus. Ilmastovaikutukset lisäksi estettiin CO2eston päästöleikkuripalvelun avulla. Panimo painaa keväällä markkinoille tuleviin Keisari Luomu Pils -tölkkeihin hiilijalanjäljen 100 %:sta kompensoinnista muistuttavan leiman ja hiilijalanjäljen arvon 0,5 l tölkkiä kohti.


Sen sijaan mitään ei puhuta siitä, että olisi pyritty vertailemaan tuota luomuolutta tavanomaiseen.

Keisarin uuden oluen oletetaan ilman muuta olevan jo jossain määrin ekologinen vaihtoehto. Se asia on vain nähtävä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Sitoutuneisuuden luomuun täytyy olla kova:

KOFEIININ YLIANNOSTUS

Quote
Tällä hetkellä juon yhden pienen normaalin kahvin vastajauhetuista luomupavuista, jonka jälkeen siirryn kofeiinittomaan luomukahviin. Kofeiinittoman kahvin valitsen AINA luomuna, jolloin kofeiinin poistamisessa käytetään ainoastaan puhdasta vettä. Se on 100%:esti kemikaaliton menetelmä, joka tehdään vesiuutolla kemikaalien sijaan.

Tietysti tuohon voisi saivarrella, että vesikin, divetymonoksidi, on kemikaali.  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Mutta jännää on, että siihen täytyy vielä pikkulehdissä painomustetta tuhlata. Asiantuntijan käsitys kyllä jää siinä voitolle. Tupakassa on aina samat haitat. Eli luomutupakka on silkkaa typeryyttä. Eli se on juuri sellainen turhake, jollaiseksi sen v. 2002 luonnehdimme.

Samassa lehdessä oli vielä tämä, josta näkee netistä enemmän:

https://www.viiskunta.fi/mielipide/kolumnit/kolumni-toimittajalta-tupakka-on-myrkkya-1.6969416

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tällä viinin tarjoajalla on pikkuovela — ja halpa — mainostusratkaisu:

Quote
Sertifioimaton luomu, konversiossa biodynaamiseen ja vegaaninen

Eipä silti, tuota temppua on käytetty ennenkin. Lisänä tuossa ehkä vain "konversiossa biodynaamiseen". Siitä ei koira perään hauku. Halvemmaksi voisi tulla vain joku kevytversio Esko Valtaojan ideasta: levittäisi huhua että paavi tai joku muu olisi epävirallisesti siunannut tietyn viinierän.
« Last Edit: 03.09.20 - klo:09:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Valtionkin täytyy tähän hullutukseen osallistua (Valvira):

Luonnonmukaisesti tuotettujen alkoholijuomien valvonta Suomessa

Biodynaaminenkin on mukana:

Quote
Luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaaviksi merkinnöiksi katsotaan mm. merkinnät luonnonmukainen, ekologinen ja biologinen ja niiden tavalliset johdokset (luomu-, eko- ja bio-) yksin tai yhdistettynä sekä sanat biodynaaminen, orgaaninen ja orgaanis-biologinen.

Mutta alkoholiinkin varmasti pätee se, mitä Ruokaviraston Sampsa Heinonen kertoi.
« Last Edit: 09.09.20 - klo:04:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Jos tällaisia viinejä tulee markkinoille...

CRISPR gene editing could yield disease-resistant grapes and hangover-free wine

... niin eiköhän Alkon ole pikku pakko ottaa niitäkin valikoimiinsa. Silloin katsotaan, haluavatko asiakkaat todella luomuviinejä!

Luomuviineistä on myynninedistämistarkoituksessa levitetty huhua, ettei niistä tule krapulaa. Mutta entäpä jos tuo ikiaikainen haave pystytäänkin toteuttamaan täysin toisenlaisiin keinoin!

Vrt. kuitenkin tähän;D
« Last Edit: 11.09.20 - klo:12:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tästä luomutuotteesta Ruohonjuurelta oli tänään Hesarissa tarjous:

https://www.ruohonjuuri.fi/sikurikahvi-chikko-8717953276834

Tarjouksessa hinta oli vain 43,33 euroa/kg.

Tämän kirjaamaamme tuloksen se sellaisenakin rikkoi eli ylitti:

Mutta turhakkeelle kuuluu tietysti tärkeä hinta. Löysin tuon kahvin ko. paahtimon omalta sivulta:

BRAZIL – ORGANIC, DEMETER CAMOCIM ESTATE

Hinta 8,90 €  — 35,60 €. Josta jälkimmäinen kilohinta. Tummapaahtoista Katriinaa sain tarjouksesta viimeksi 5 euroa kilo. Ja se on normaalihintaisenakin — vieläpä luomuna — tuohon verrattuna hyvin halpaa.

Uskookohan Paahtimo Papu tähän itsekään:

Quote
Myöhemmin maatila paransi tekniikkaansa ja aloitti biodynaamisen kahvin valmistuksen. Biodynaamisesti viljelty kahvi on huomattavasti parempi laatuista, kestää hyvin tuholaisia ja samalla viljelytapa tekee maasta erittäin ravintorikkaan. Biodynaaminen viljely sitoo myös huomattavasti enemmän hiiltä kuin yleisesti käytetyt viljelytavat ja lisää alueen monimuotoisuutta.

Kysyä heiltä sitä tuskin kannattaa: varmasti kertovat uskovansa.

PS. 19.04.20: Nettikaupan tarjous tänään, bongaus: puoli kiloa Juhla-Mokkaa eurolla. Siis 2  €/kg. Tuo Papun tarjouskin oli verkkokaupasta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Nyt sitten aiotaan tarjota tällaistakin:

Altia tuo ensi vuonna markkinoille Koskenkorva-vodkan, jonka ohra on viljelty regeneratiivisesti – eli miten?

Quote
Viljelijä Jari Eerola halusi eroon panosintensiivisestä tuotantotavasta: ”se ei tuottanut taloudellista eikä henkistä hyvinvointia".
[...]
Jari Eerola on jo parin vuoden ajan ollut mukana BSAG:n Carbon action -hiilipilotissa yhtenä sen sadasta kokeilijatilasta.


Aiempien ihan reilusti luomua olevien alkoholituotteiden ja biodynaamisten viinien ohella.
« Last Edit: 10.10.20 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Puolangalla tämä pääsi jo tietokilpailukysymykseksi:

Quote
18. Miten Altian ensivuonna markkinoille tulevan Koskenkorva Climate Action-Vodkaan käytetty ohra on tuotettu: a) biodynaamisesti, b) regeneratiivisesti vai c) hydroponisesti?

Oma huomioni. Jos regeneraatiolla yleisesti tarkoitetaan jotain tällaista niin varmasti ennemmin tai myöhemmin ryhdytään levittämään huhua, että juuri tuo vodka auttaa erityisen hyvin krapulaan.  :(
« Last Edit: 28.10.20 - klo:08:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Nyt ovat todella hyvätuottoiset sokeriruo'on GMO-lajikkeet tulossa:

Sequenced sugarcane genome aids development of high-yielding GMO crop varieties

Niinpa meilläkin on odotettavissa kahdenlaisia mainoskampanjoita: GMO-vapaan sokerin, ja luomusokerin, vielä taatummin GMO-vapaana. Mitä siitä, ettei itse siinä sokerissa joka tapauksessa ole hiukkaakaan dna:ta.

Luultavasti viranomaiset joutuvat tuossa tapauksessa hyväksymään ko. mainostamisen, vaiika ovatkin olleet aika tarkkoja asiasta: ellei ole olemassa muuntogeenisiä lajikkeita kasvista, niin ei saa mainostaa. Mutta tuossahan sitten sellaisia lajikkeita on.

Noin oli vielä jokin aika sitten, mutta nyt myös alkaa näyttää siltä, että myös sokerijuurikkaasta on USA:ssa kehitetty parempituottoinen muuntogeeninen lajike. (Minulla oli tähän linkki, mutta se jostain "poliittisista" syistä ei suostu toimimaan Euroopassa. Jos löydän toisen, laitan tänne).

Poliittisista syistä EU ei varmaankaan kovin pian ko. lajiketta hyväksy unionissa viljeltäväksi. Ja jos hyväksyykin, niin Suomi voi sen yhä omalla alueellaan kieltää. Mutta koska sellainen lajike jossain päin on olemassa (ja tuo aiemmin mainittu sokeriruokolajike) niin kaiketi tuo laillinen este poistuu: "GMO-vapaata sokeria" voi jatkossa mainostaa. Niin typerältä kuin se tuntuukin, kun tiedämme sen olevan kemiallisesti aivan samaa ainetta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Tämä firma mainostaa iskulauseella 'hyväksi luonnolle ja lompakolle". Mutta kuinka sen nyt ottaa, kun katsoo tätä:

https://www.matsmart.fi/luomu-kahvipavut-joulu

Quote
Suositushinta: 12,99 €/st
Kappalehinta: 7,99 €
Yksikköhinta: 17,76 €/kg


Jos mennään nyt ohi niistä luontovaikutuksista, niin lompakkovaikutus on kyllä minimaalinen. Tai oikeastaan hyvinkin iso, mutta väärään suuntaan. Kahvia (ja ihan hyvää kahvia, ei mitään sekundaa) saa tarjouksesta melkeinpä mistä tahansa ja melkeinpä koko ajan hintaan 5-6 €/kg. Tuossa 5 euron (mukama) säästö taas oli tehty kuvittelemalla tuolle kahville lähes 26 euron normaalikilohinta.

Eikö mainonnallakin ole jotain eettisiä sääntöjä? Onko tuo niiden mukaista?

Mutta, jos tuohon mennään, niin olisivat saaneet kuvitellun säästön vielä suuremmaksi vertaamalla näihin kahveihin.

Joulu, niin. Tuosta siis tuota kahvia nautittavaksi vaikka luomukonfektien kera. Siinä olisivat molempien joulutuotteiden hinnat kohdallaan — suhteessa toisiinsa!

***

Jaa, taas on tainnut tältä "taatalta" tulla aikalailla tätä joulusaarnaa, jo etukäteen. Ainoa puolustukseni on, että "ne" aloittivat!
« Last Edit: 08.12.20 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »