Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 628040 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #570 on: 02.07.18 - klo:06:50 »
Tämä leipuri, yrittäjä uskaltautuu vähän poikkipuoliseen näkemykseen luomusta. Juuri luomun oletettuun kysyntään viitaten:

Leipää luomulla vai ilman?

Quote
Luomuliiton ja luomun puolestapuhujien mukaan luomun suosio on koko ajan kasvussa, mutta suurta läpimurtoa ei kuitenkaan ole tullut. Naapurimaassamme luomu-ruokatarvikkeita on helppo löytää kaupasta kuin kaupasta, mutta harmillisesti sitä on meillä melko vähän. Luomu-ruoan markkinaosuus Suomessa on noin 2%, kun se naapurimaassa Ruotsissa ja Tanskassa on 10% luokkaa.

Suomalainen ruoka on tutkitustikin Euroopan puhtainta. Ei siis ole aivan tuulesta temmattu, että pidämme kotimaista ruokaa arvossa!

Onko luomutuotanto siis tarpeellista?

Sitten hän kyllä luettelee luomun plussia ja miinuksia aika tavalliseen tapaan. Mutta juuri luomuleivän kysyntä on kiinni hinnastakin, ja siitä hän:

Quote
Muiden leipuriyrittäjien kanssa keskustellessani olen nähnyt kaikenlaisia erilaisia ja huvittaviakin reaktioita liittyen luomu-raaka-aineiden hintaan. Eräskin tunnettu turkulainen leipomoyrittäjä oli aivan pudota tuoliltaan kuullessaan paljonko luomu-kurpitsansiementen kilohinta on (vinkki: yli 10 mutta alle 15 euroa). Luomu-raaka-aineiden hinnat ovat usein kaksin- tai kolminkertaisia tavanomaisiin verrattuna, joskus jopa viisinkertaisia. Se syö pahasti yrittäjän katetta, vaikka raaka-aineiden osuus esimerkiksi leivän hinnasta (meillä) on noin neljäsosa.

Niin sitten onkin, tilastojen mukaan, että juuri luomuleivän läpimurto on antanut "odottaa" itseään. Eli sitä myydään hyvin vähän. Siihen hintaan millä se on myytävissä.

Tämänhän tietää kyllä Pro Luomukin, ja on sen kertonutkin:

Pelkkä luomu ei myy leipää
« Last Edit: 02.07.18 - klo:09:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #571 on: 05.07.18 - klo:06:33 »
Joku oli halunnut laittaa nämä lauseet puutarhamansikkaa koskevaan Wikipedia-artikkeliinkin:

Quote
Noin 4 % eli 125 ha pinta-alaltaan viljeltävästä mansikoista noin sadalla mansikkatilalla ovat luomumansikoita. Kysyntää luomumansikoille on enemmän kuin tarjontaa. Luomumansikat myydään enimmäkseen suoraan mansikkatiloilta.

Siinäkin siis jokin ihmeellinen voima estää tuottajia lisäämästä tarjontaa? Vuodesta toiseen? Niinkuin lähes kaikkien luomutuotteiden kohdalla tuntuu olevan laita. Jos näitä väitteitä uskoo.

PS. Tuo 4% on tuossa laskettu pinta-alasta, ei tuotetuista kiloista. Tästä uutisesta saadaan tieto kiloista:

Luomumansikoita pääsee poimimaan heinäkuussa (20.06.2017)

Quote
Viime kesänä luomumansikan sato oli 288 000 kiloa.


Tuo oli siis vuonna 2016. Samana vuonna arvioitiin kokonaissadon olleen 11 miljoonaa kiloa. Kiloissa luomumansikan osuus oli silloin siis n. 2,6%.

Piilohehtaarit ovat mukana lisäksi mukana mansikankin luomuviljelyssä:

Quote
Etelä-Pohjanmaalla luomumansikoita viljelevä Pauli Suutala toteaa, että kasvinsuojelun lisäksi viljelyssä on haasteellista maan ravinteista huolehtiminen ilman keinotekoisia lannoitteita.

– Suurin työ maan ravinnetasapainon säilyttämiseksi täytyy tehdä jo pellon perustamisvaiheessa ja työtä jatketaan pitkäjänteisesti viljelyn aikana. Mutta kaikkea tätä työtähän kuluttajat arvostavat saadessaan myrkyttömiä mansikoita, Suutala sanoo.
« Last Edit: 05.07.18 - klo:09:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #572 on: 15.07.18 - klo:15:44 »
Olisiko tässä jotain uutta:

http://www.atl.nu/lantbruk/atl-tv-ekomarknaden-vaxer-men-utmaningar-for-vissa-segment/

Quote
I vissa ekologiska segment finns en mättnad på efterfrågan och föreningen Ekologiska lantbrukarna ser utmaningar för bland annat kött. Men på sikt kommer efterfrågan att stiga igen, säger Sofia Sollén-Norrlin, agronom på Ekologiska lantbrukarna.

Samtidigt som allt större arealer odlas ekologiskt i Sverige – kommer en del rapporter om att konsumenternas efterfrågan på vissa ekologiska produkter börjar plana ut.

– Vi vill inte se en ökad omställning på vissa produkter just nu. Detsamma gäller på nötköttsidan som för grisarna, säger Sofia Sollén-Norrlin.

Ruotsissa siis alustavasti myönnetään, ettei se luomun kysyntä mitenkään loputonta ole.

***

Voi olla, että Pro Luomu Suomessa ei ihan heti tuosta raportoi.
« Last Edit: 16.07.18 - klo:05:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #573 on: 18.07.18 - klo:05:26 »
Niin lattealta kuin se kuulostaakin, niin kyllä se hintataso määrää kulutuksen tason:

Suomen suurimman luomumaitotilan pyörittäminen vaatii aikaa ajatella: ”Yrittäjällä täytyy olla toimitusjohtajamainen ote"

Quote
Ennen maidontuotantoa Salinin tila tuotti luomulihaa. Luomulisän pienuus sai yrittäjät vuosi sitten vaihtamaan luomumaidontuotantoon

"Luomulihalle on vaikeaa saada jo valmiiksi hintavaksi mielletyn pihvilihan päälle riittävää luomulisää. Maitotuotteissa luomun hintataso on melko lähellä tavanomaisia maitotuotteita, minkä vuoksi kuluttajat ostavat niitä mielellään", Salin kertoo.

Eivätkä siis osta sitä kallista luomulihaa. Vaikka kertoisivatkin mielipidetiedusteluissa sitä kaipaavansa. Aivan samoin se näyttää olevan Ruotsissakin, ks. juuri edellä.

Luomulihan oikean kysynnän näemme luultavasti luotettavammin tuotantoluvuisa. Jotka laskivat viime vuonna, myös naudanlihan kohdalla. Pienentyneissä luvuissa näkyi tuokin MT:n uutisessa mainittu tuotantosuuntaansa muuttanut luomutila.
« Last Edit: 18.07.18 - klo:05:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #574 on: 10.08.18 - klo:03:14 »
Nimimerkki Navettapiika toi Agronetin keskustelussa  taas esille tämän:

Quote
Valitettavasti luomun kysyntä on rajallista, tai jos on ylitarjontaa se tiputtaa hinnat. Ja Valio ei ota uusia luomumaidon tuottajia, mikä on toisaalta aika eriarvoistavaa, mutta nyt tuo hyvinvointituki kuroo umpeen rakoa luomu- ja tavallisen  maidon välillä. Käykö niin, että tuo hyvinvointituen merkitys kasvaa tavanomaisestikin tuotetussa maidossa ja koko luomumaidon tuki pienenee.

Eli nuo Valion sopimukset. Joita ei ole hänen mukaansa vuosiin tehty uusia. Ihan se ei voi pitää paikkaansa, muut keskustelijat tuolla osasivat esittää joitakin vastaesimerkkejä. Mutta sopeuttaisiko tällainen suuri toimija asiassa jollakin tavalla kysyntää ja tarjontaa? Ja nyt olisi tarjontaa riittävästi, enemmästä ei olisi väliksi?

(Tuon hyvinvointituen merkityksestä keskusteltakoon erikseen, sitten jos siitä tulee totta. Minun tietojeni mukaan se ei vielä ole?)
« Last Edit: 10.08.18 - klo:04:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #575 on: 13.08.18 - klo:13:29 »
Tätä "analyysiä" meille tarjotaan kerta toisena jälkeen, nyt sen tekee Iltalehti tai Pellervon taloudellinen tutkimuslaitox:

Suomalaisten syömä ruoka on muuttunut: ”Maidon juonti ja perunoiden syönti on vähentynyt”

"Kasvissyönti ja luomu kasvusuunnassa
[...]
Toinen odotettavissa oleva muutos on luomutuotteiden kulutuksen lisääntyminen. Nousu on ollut viime vuodet tasaista, mutta Suomi on vielä muita Pohjoismaita perässä.

Analyysin mukaan Suomessa ollaankin vasta kasvupyrähdyksen alussa, jos kotimaisen luomun nykyistä kehitysvaihetta verrataan Tanskaan ja Ruotsiin. Lähivuosina luomun kulutuksen voidaan odottaa kasvavan edelleen reippaasti."


Kovasti tuttu juttu, josta olemme jo (monestikin) sanoneet sanottavamme.
« Last Edit: 14.08.18 - klo:05:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #576 on: 08.10.18 - klo:10:12 »
Tulihan tuo päivitys tässä asiassa sitten pian myös Pro Luomultakin:

Kuluttajatrendit ja uutuudet siivittivät luomun myynnin kasvua

Quote
20.2.2018
Luomun myynti kasvoi voimakkaaasti Suomessa myös viime vuonna. Pro Luomu arvioi, että vuonna 2017 luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa 309 miljoonalla eurolla, mikä oli 13 % edellisvuotta enemmän.

Luomun myynti lisääntyi viime vuonna selvästi enemmän kuin päivittäistavaroiden vähittäismyynti, joka kasvoi 1,7 % arvossa mitattuna. Luomun markkinaosuus vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä on nyt 2,3 %.

Kasvu oli siis epäilemättä prosentuaalisesti kovaa, jos ja kun se lasketaan edellisen vuoden luomumyynnistä. Mutta tavanomaiselta myynniltä luomu siis v. 2017 nappasi vain n. 0,3 prosenttiyksikköä. Se on kyllä erittäin vähän. Kuten keskiarvokuluttajan asiaan käyttämä lisäraha, noin 6,5 euroa, vuodessa. (Eli alle 2 senttiä päivässä.)


Nyt Pro Luomulla on tarjolla tällainen päivitys:

Luomun myynti Suomessa kasvaa yhä voimakkaasti

Joka ei kyllä siinä mielessä ole päivitys, etteivät luvut oikeastaan juuri muuttuneet. Euromäärä 3 miljoonalla, prosenttiosuus ei lainkaan.

Quote
Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Luomun myynti lisääntyi 13 % verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi 3,1 % samalla aikavälillä.

Arvio luomutuotteiden myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Luomun markkinaosuus on nyt 2,3 %.

Mutta näitä nimettömiä asiantuntijoita yhä toiveikkaina kuullaan ja uskotaan:

Quote
Kaupan asiantuntijat ovat arvioineet, että se saadaan helposti 2-3-kertaistettua, jos vain luomutuotteiden tarjontaa on riittävästi.

Yhä siis uskotaan siihenkin, että se on vain tarjonnasta kiinni.

Ja vaikka asiantuntijoiden arviot luomumyynnin kasvusta ovat ennenkin menneet aika raskaasti pieleen. Sen moninkertaistamisen piti olla mahdollista jo vuosia, vuosia, jo yli vuosikymmen sitten.

Jos päivittäistavarakaupan (ts. elintarvikkeiden) kokonaismyynti oli n. 13 miljardia, sen kokonaismyynnin 3,1%:n kasvu oli noin 400 miljoonaa, eli reippaasti enemmän kuin koko luomumyynti.

***

Kiltisti näyttävät tiedotusvälineet tälläkin kertaa julkaisevan tuon Pro Luomun tiedotteen. Mutta kismittääkö sitä hiukan, kun useakin on otsikoinut jutun YLE:n mallin mukaan:

Luomuruoan myynti kasvoi reilusti – markkinaosuus edelleen vaatimaton
« Last Edit: 08.10.18 - klo:13:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #577 on: 11.10.18 - klo:07:05 »
Quote
PS. 29.11.17: Hyvin pieni havaintojen otos, mutta olen nyt kymmenkunta kertaa mennyt Easton-kauppakeskuksessa olevan It¨s Pure-myymälän ohi: asiakkaita 0-1 kappaletta, useimmiten 0.

Nyt otokseni on kasvanut. Kuljen samaa reittiä usein, ja olen ottanut tavakseni vilkaista tuota kauppaa. Havaintojeni tulos on pysynyt samana. Melkeinpä jo kohta uskallan ennustaa, että kauppa (ennemmin tai myöhemmin) lopettaa. Ja että tuolla on relevanssia myös sille, paljonko noille hyvinvointikaupoille on markkinoilla tilaa.


Hyvin se sinnitteli. Lähes vuoden se paikallaan kökötti. Noin kerran viikossa menin liikkeen ohi, ja tein aina samat havainnot: 0-1 asiakasta. Useimmiten, melkein aina 0.

Mutta nyt sen lasiovessa oli ilmoitus: "Muuttomyynti. Kaikki tuotteet -20%".
« Last Edit: 11.10.18 - klo:07:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #578 on: 11.10.18 - klo:11:34 »
Tämäkin saattaa kuulostaa komealta (Pro Luomun uutisesta) ...

Quote
Suomen luomumarkkinat ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti koko 2010-luvun ajan. Vuodesta 2011 luomun myynti vähittäiskaupoissa on noussut noin 90 %. Myynnin kasvua on siivittänyt luomutuotteiden valikoiman laajeneminen.

... ennen kuin miettii, mistä lähtökohdasta tuo lähes kaksinkertaistuminen tapahtui: hyvin pienestä.

Eli myynti nousi nykyiseen tasoonsa, oltuaan silloin v. 2011 noin 165 miljoonaa, eli vaivaiset 30 euroa per kuluttaja.


Vilkaisinpa, löytyisikö meidän "arkistoistamme" jotain siitä, mitä luomuväki tuolloin ajatteli. Löytyihän sieltä:

Tänään HS:ssä Ilkka Alarotu kertoo, että luomun myynti voisi kolminkertaistua, jos vain tuotteita olisi saatavilla.

Koska Alarotu ja Pro Luomu ovat sitoutuneet siihen, että tuotteita tulee saataville, tuota voi pitää ennusteena. Sille annettiin uutisessa tavallaan takarajakin: 2015. 

Tuossa se nyt on kirjattuna, ja sen toteutumista voimme täällä seurata.

Suhteessa Alarotun ennuste on jopa "realistinen", jos mietimme Ollilan ryhmän visiota, eli puolet ruoasta luomua v. 2030 mennessä. Sehän edellyttäisi "tasaisen vauhdin taulukon mukaan" n. 2,5 prosenttiyksikön kasvua vuodessa, eli nykykysynnän kolminkertaistumista jo ensi vuonna.

Eli onhan se myynti kasvanut, mutta ei lainkaan sitä vauhtia, jota tuolloin odotettiin: sen olisi pitänyt jo hyvän aikaa sitten ylittää puolen miljardin raja.

***

Tässä voisi vielä nalkuttaa siitä, miten luomun paljon kalliimpien hintojen takia tuo hiukan yli 2% voi vieläkin tarkoittaa syötynä ruokana (kiloina tms.) noin tai jopa alle 1 prosentin osuutta. Mutta ei nyt tehdä sitä.  ;D
« Last Edit: 11.10.18 - klo:12:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #579 on: 15.10.18 - klo:07:19 »
Ruohonjuuri uudelleentwiittasi 12.10.18, että:

Quote
Ruohonjuuri on kasvanut 35 vuodessa aatteen palosta 12 myymälän ketjuksi. @Menestyvät järjestöt -tapahtumassa tj Arto Ranta-aho kertoo kuinka visiosta tehdään totta.

Kyllä, näin on käynyt. Mutta kuten olemme jo tuoneet esille, tuo menestys kätkee taakseen lukuisten pienten luomukauppojen epäonnistumisen, kauppojen, jotka Ruohonjuuri on syönyt tieltään.
« Last Edit: 15.10.18 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #580 on: 29.10.18 - klo:03:47 »
Hämeen Sanomat taisi tänä vuonna ehtiä ensimmäisenä ottamaan tämän kysymyksen esille:

Riittääkö luomukinkkuja kaikille?

Quote
17.10.2018 07:00 Hämeen Sanomat
Viime vuonna Suomessa tuotettiin 3,78 miljoonaa kiloa luomulihaa. Siitä 2,62 miljoona kiloa oli nautaa ja 0,32 miljoona kiloa lammasta. Luomusianlihaa tuotettiin 0,84 miljoonaa kiloa. Joulusesonki on pian käsillä, ja kaupat alkavat kohta puolin ottaa vastaan joulukinkkujen tilauksia. Kuinka kova kysyntä on luomukinkuilla? Riittääkö niitä kaikille, Talman Luomu Oy:n toimitusjohtaja Peter Westerholm? – Ilmeisesti luomukinkkuja riittää…

Mutta toi sen kohtuullista kyllä esille kysymyksenä, ei väitteenä, että ei riitä. Vastauksesta ilmainen osuus päättyy tuohon.

Siinä mielessä kysymys on matemaattisesti perusteltu, että jos tuon viime vuonna tuotetun luomusianlihan määrän jakaa väkiluvulla, siitä tulee noin 150 grammaa. Ja eihän se oikein joulukinkun määrältä kuulosta.
« Last Edit: 29.10.18 - klo:09:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #581 on: 06.11.18 - klo:01:19 »
Tuo edellinen olikin kiertoartikkeli, jonka Kaleva vähän myöhemmin julkaisi netissä kokonaan:

Jou­lu­kink­ku­jen tilauksia otetaan pian vastaan – riittääkö luomukinkkuja kaikille?

Siinä oli lopulta tämä odottamamme realistinen lause (kursivointi HJ):

Quote
Kuinka kova kysyntä on luomukinkuilla? Riittääkö niitä kaikille, Talman Luomu Oy:n toimitusjohtaja Peter Westerholm?

 Ilmeisesti luomukinkkuja riittää kaikille halukkaille, mutta yhtään ei jää yli. Otimme isot tilaukset jo keväällä. Kaikki on myyty.

Vaikka lauseen jatko ei edellisinä vuosina sitten ole paikkansa pitänytkään, meidän tarkkailupaikoillamme: ylijääneitä on näkynyt ja myös juuri noita Talman luomukinkkuja.

Realismia on tässä Westerholmin kysynnän ja hinnan tarkastelussakin:

Quote
– Kysyntää kyllä on. Kauppiailta ja kuluttajilta tulee koko ajan lisää painetta.

– Yksi merkittävä tekijä on, että luomusian raaka-ainehinta on aika kallis. Osin se johtuu rakennuksista ja aitauksista, jotka maksavat paljon.

– Toinen tekijä on rehun kallis hinta. Luomunauta voi syödä ulkona ruohoa, mutta luomusialle pitää aina olla luomurehua syötäväksi.

Eli sitä puheissa ja gallupeissa esiintyvää painetta osataan nyttemmin jo vastustaakin, jos tarjonta osataan aika oikein mitoittaa.

Tämän jo suurinpiirtein tiesimmekin. Koska sika ei pysty elämäntyötään suuntaamaan uudelleen, tämä prosentti on suunnilleen näin (vrt. edellä 29.12.17):

Quote
– Kaikesta luomusianlihan myynnistä joulusesongin osuus on 20–25 prosenttia.

– Luomukinkkuja menee eniten Turkuun, Tampereelle, Helsinkiin ja Uudellemaalle. Mutta pikkuhiljaa sitä aletaan kysyä myös tuon alueen ulkopuolella.

Minne ne oikeasti tänä vuonna menevät, sekin saattaa selvitä yliopistojen ja S-ryhmän korttitutkimuksessa.
« Last Edit: 06.11.18 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #582 on: 08.11.18 - klo:07:14 »
Kohta saamme toisenkin luomukinkkujen valmistajan arvion asiasta, Pro Luomun miniseminaarissa:

Quote
* Luomukinkku on joulun kunkku, mutta kiinnostaako luomuliha vuoden ympäri?
 toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Tamminen Oy

Meillä on tuohon kysymykseen jo alustava vastaus: kiinnostaa se. Mutta ei sillä tavalla, että se johtaisi sen ostamiseen. Ks. lähes koko tämä triidi.
« Last Edit: 08.11.18 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #583 on: 10.11.18 - klo:06:45 »
Luomukananmunien osalta pystyy Pro Luomu näin kertomaan suhteellisen menestystarinan:

Luomumunien tuotanto Suomessa lisääntynyt 15 %

Asiaa jopa näin ihmetellään:

Quote
Luomumunien kasvava suosio on pieni mysteeri jopa alan ammattilaisille. Miska Kuusela pohtii, että luomun erittäin korkea markkinaosuus on erikoista yhdistettynä melko suureen hintaeroon verrattuna halvimpaan vaihtoehtoon.

– Luomumunien tuotanto on toki konkreettisesti paljon häkkimunien tuotantoa kalliimpaa tuottajalle. Yleensä luomun korkeampi hinta leikkaa menekkiä nopeasti. Ilmeisesti kananmunissa luomun lisäarvo on erityisen merkityksellistä myös kuluttajille, hän analysoi.

Mutta vilkaisu alempana olevaan piirakkakuvioon palauttaa nopeasti maanpinnalle. 7% osuus on korkea ehkä verrattuna muihin luomutuotteisiin, mutta kananmunissa muunlaiset kananmunat kyllä muodostavat reippaan leijonanosan kulutuksesta. Eli 93% osuuden.

Ulkokanaloiden munien osuus on vielä mitättömämpi eli edelleen vain 2%, mitä oikeastaan täytyy vähän ihmetelläkin. Toinen mysteeri tällä alueella. Kun niiden hintakin on luomumunia paljon kohtuullisempi.
« Last Edit: 10.11.18 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25439
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #584 on: 11.11.18 - klo:09:10 »
Quote
PS. 29.11.17: Hyvin pieni havaintojen otos, mutta olen nyt kymmenkunta kertaa mennyt Easton-kauppakeskuksessa olevan It¨s Pure-myymälän ohi: asiakkaita 0-1 kappaletta, useimmiten 0.

Nyt otokseni on kasvanut. Kuljen samaa reittiä usein, ja olen ottanut tavakseni vilkaista tuota kauppaa. Havaintojeni tulos on pysynyt samana. Melkeinpä jo kohta uskallan ennustaa, että kauppa (ennemmin tai myöhemmin) lopettaa. Ja että tuolla on relevanssia myös sille, paljonko noille hyvinvointikaupoille on markkinoilla tilaa.


Hyvin se sinnitteli. Lähes vuoden se paikallaan kökötti. Noin kerran viikossa menin liikkeen ohi, ja tein aina samat havainnot: 0-1 asiakasta. Useimmiten, melkein aina 0.

Mutta nyt sen lasiovessa oli ilmoitus: "Muuttomyynti. Kaikki tuotteet -20%".

Asian olisi periaatteessa voinut lukea Kauppalehdestäkin:

Punnitse ja säästä -perillisen pelastaminen on vaatinut jo miljoonia - It's Pure hakee sijoittajilta lisärahaa

Mutta sinnikkyyttä ja uskoa asiaan heillä on siis edelleen. Jotenkin tulee heti mieleen Luomu Invest, toinen sisukas luomufirma.
« Last Edit: 11.11.18 - klo:09:26 by Heikki Jokipii »