Tulihan tuo päivitys tässä asiassa sitten pian myös Pro Luomultakin:
Kuluttajatrendit ja uutuudet siivittivät luomun myynnin kasvua20.2.2018
Luomun myynti kasvoi voimakkaaasti Suomessa myös viime vuonna. Pro Luomu arvioi, että vuonna 2017 luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa 309 miljoonalla eurolla, mikä oli 13 % edellisvuotta enemmän.
Luomun myynti lisääntyi viime vuonna selvästi enemmän kuin päivittäistavaroiden vähittäismyynti, joka kasvoi 1,7 % arvossa mitattuna. Luomun markkinaosuus vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä on nyt 2,3 %.
Kasvu oli siis epäilemättä prosentuaalisesti kovaa, jos ja kun se lasketaan edellisen vuoden luomumyynnistä. Mutta tavanomaiselta myynniltä luomu siis v. 2017 nappasi vain n. 0,3 prosenttiyksikköä. Se on kyllä erittäin vähän. Kuten keskiarvokuluttajan asiaan käyttämä lisäraha, noin 6,5 euroa, vuodessa. (Eli alle 2 senttiä päivässä.)
Ja jos osuus nytkin on vasta 2,3 prosenttia, on tämä lausunto ehkä vähän komisteleva:
Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila toteaa, että luomusta on tullut osa ruokakaupan arkea.
*)
Tämä on kai vain uskottava, kun virallisia hintavertailuja ei ole vuosiin (so. yli vuosikymmeneen) ollut:
– Valikoimiin tulee lisää luomutuotteita, niitä mainostetaan ja otetaan mukaan tarjouskampanjoihin. Luomutuotteiden myynnin kasvu ei johdu hintojen noususta vaan myyntimäärien kasvusta, hän taustoittaa.
(lihav. HJ)
Mutta eivät ne hinnat laskeneetkaan ole (tässä arviossa joutuen kyllä tukeutumaan omaan tarkkailuumme). Niinpä edelleen volyymissa, myyntimäärissä luomutuotteiden osuus on tuosta noin puolet eli lähempänä 1 prosenttia. Ja siis edelleen
räikeässä ristiriidassa luomun noin 10% viljelyalaosuuden kanssa.
Eikä tuolla kasvulla ole "muita Pohjoismaita" - jolla siis tarkoitetaan luomukielessä Tanskaa ja Ruotsia - oikeastaan yhtään kiinni saatu.
Hajurako niihin maihin säilyi hyvin, ehkäpä jopa kasvoi (tehdään vielä tarkempi vertailu). Jos
toista odotettiin, niin kyllä petyttiin.
Tuoteryhmittäistä tarkastelua täytyy vielä jatkaa. Tuossa ei ollut tietoja tuonnin osuudesta, mutta kahvin ja teen vahva asema tuossa antaa vihjeen siitä, että tuonnin osuus on yhä merkittävä (jopa kasvanut?). Ehkä myös uutuustuotteiden korostaminen (uusia eksoottisia hedelmiä?). Missä määrin tuota pientäkin kasvua selittää kuitenkin siirtymä toisiin, ehkä kalliimpiin tuotteisiin? **)
________
*) ellei sillä viitata siihen, että arkena yleensä ostetaan
vähän kun taas viikonloppuna, pyhän aattona, paljon ...

**) vaikka vanhat hinnat olisivat pysyneet suht. samoina. Edellä täällä oli tieto, että luomukananmunien osuus kaikista munista olisi kasvanut hiukan, lähes 6 prosenttiin. Tuossa Pro Luomun uutisessa oli tieto, että rahallinen osuus myynnistä on myös hiukan kasvanut, 17 prosenttiin. Yhteensä tiedoista voi päätellä, että luomumunien hinta on pysynyt samana: noin kolminkertaisena tavanomaisiin nähden
(lisäys 21.2.18) Edelleen: tuota kasviöljyjen pompsahtamista tuon toisen listan (ohi kananmunien) kärkeen on vaikea arvioida ilman vertailukohtaa: mikä on sen taloudellinen merkitys, onko se luomuna kallista, tuodaanko se?