Pro Luomu kuvaa erästä ryhmäänsä näin (lihav. HJ):
Luomulihan arvoketjutyöryhmän tehtävänä on saada luomulihan tuotanto Suomessa vastaamaan kysyntää
Luomulihan arvoketjutyöryhmässä pohditaan luomulihan tuotannon ja markkinoinnin ongelmia ja kehitetään niihin ratkaisuja koko ketjun yhteistyönä. Tavoitteena on saada kotimaisen luomulihan markkinat toimimaan kitkatta ja kasvattaa luomulihan kulutusta.
Kumpi se tavoite siis on, ei oikein osata päättää. Ne ovat samat vain sillä oletuksella, että luomulihalla on sellainen valtava piilossa oleva kysyntä, joka ei vain pääse esiin.
Mutta miksei se pääse? Yksi syy kyllä on, ettei luomulihaa
tuoteta lainkaan sitä määrää, jota
luomuviljelysala edelyttäisi.
Niinpä voisimme sanoa, että tuo ryhmä (muiden toimijoiden mukana) on
epäonnistunut tehtävänsä hoitamisessa. Mutta se on kyllä anteeksiannettavissa, koska markkinoiden kitkatekijät ovat aikamoisen suuria, jopa ylivoimaisia. Tärkeimpänä niistä hinta: luomulihaa ei mitä ilmeisimmin pystytä tuottamaan sellaiseen hintaan, jonka kuluttajat tätä laajemmin suostuisivat maksamaan. Näinhän on kansainvälisesti: Saksassa luomukulutus yleensä on meitä suurempaa, mutta luomulihan osuus sielläkin on vain vähän yli 1 prosentin. Ks. edellä 15.01.19.
Valtio tuotakin toimintaa tukee. Rahoituksesta kerrotaan:
Arvoketjutyö on osa Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.
Arvoketjuryhmien pöytäkirjoista on löytynyt silloin tällöin lisää tietoa. Tietojen käyttämiseen olemme mekin siis oikeutettuja, koska toiminta on julkisista varoista rahoitettua. Niiden ilmestymisessä nettiin on kuitenkin isoja eroja. Liha- ja maitoryhmiltä niitä julkaistaan aika säännöllisesti. Sen sijaan kasvisryhmän viimeinen pöytäkirja on kohta vuoden vanha.
Viljantuotannossa ko. ryhmänä toimii VYR. Se julkaisee vain kerran vuodessa raportin luomuviljan käytöstä, tarjonnasta ja kysynnästä. Kun raportti vielä tehdään keväällä, siinä ei oikeastaan ole tietoja edes kyseisen vuoden tilanteesta.. Eikä ryhmä julkaise pöytäkirjojaan ollenkaan.
Luonnontuoteryhmän viimeinen pöytäkirja täyttää kohta 2 vuotta. Se on ajalta, jolloin se vasta käynnisteli toimintaansa. Mitään numerotietoja tms. se ei tarjoa.