Biodynaamisen yhdistyksen FB:ssa oli tämä väite (lihav. HJ):
Biodynaamisesti tuotetun tuotteen tunnistat Demeter-tuotemerkistä, joka on ainoa maailmanlaajuinen luomumerkki. Demeter-merkin saavat tuotteet, jotka täyttävät sekä luomuehdot että luomusertifiointia tiukemmat biodynaamiset tuotantoehdot.
Joissakin asioissa ne ovat todella*) tiukemmat. Mutta ei ole oikeasti ratkaiseva ero. Vaan nimenomaan ne preparaatit. Luomuviljelijät eivät käytä vähemmän preparaatteja. Vaan eivät käytä niitä
ollenkaan. Voi niiden täyttämisen joskus ehkä tehdä viljelijälle tiukkaa, mutta mitään muita seurauksia lopputuotteelle niistä ei ole. Ei esim. voida sanoa, että niiden ansioista Demeter-tuotteet ovat "puhtaampia" tms.
Toinen asia on sitten, että noin merkittyjä tuotteita suomalaisista K- ja S-kaupoista ei edelleenkään löydy muita kuin ulkomaisia vihannesmehuja. Mitään kotimaista niin merkittyä ei löydy.
______
*) esim. sulfiitteja ei saa löytyä viineistä yhtä paljon yms. Tai tämä:
On tuossa yritystä ihan tiukkoihinkin sääntöihin. Mielenkiintoinen on suhde kuparisulfaattiin: sitä ei kielletä, mutta sille annetaan käyttömäärärajoituksia (ja näin pyritään erottumaan edukseen muista luomuviineistä).